iln» ïtlijnoboierurj.dijkshoorn
il
3.50
nu 8.50
BELEGEN KAAS
Pkg 8.95
500 gr. 4.75
HELE VERSE KIP
grote pot
BLOEMENHONING
AARDAPPELSALADE
nieuwe oogst
OVERHEERLIJKE
VERSE VIJGEN
onze ambachtelijk
bereide PUDDINGEN
CITROENBA VEROISE
Afd. fijne vleeswaren
CORNED BEEF
GEKOOKTE
SCHELPLEVER
EXTRA WIJNAANBIEDING
zojuist binnengekomen! 1978
CÓTES DU FRONTONNAIS appel controlée
aa ^fmce
t'fiis ^/towages r-t
(Ohtober itliinmannb
500 gr. nu
DORPSSTRAAT 168 - ZEVENHUIZEN - TEL. 01802-1868
p.kg nu 5.95
200 gr. nu 1.95
p.st. nu 3.75
150 gr. 2.10
100 gr. 0.95
per fles 5.95
doos a 12 flessen 70.-
CHATEAU DU OUPIA VDQS MINERVOIS
per fles 5.25
maandagmorgen en woensdagmiddag zijn wij gesloten doos 6 flessen 30,-
WEINHEIMER
HOLLE* QbA 1977
per fles 7,85
per 6 45,=
PRIOURAT
Réserve Jean-Pierre Moueix
zfiiwce
Cótes-du-Rhone A.O.C
per fles
LOU TAGNOLLE 1978
wat is WIJN
Chat. JOURDAN
per fles 8,45 per 12 95,=
Chateau LA LIBARDE
per fles 11,50 per 12 130,=
Chateau LE ROC 1975 A.O.C.
per fles 17,50 per 12 200,=
Chateau LEOVILLE BARTON
per fles 39,50
per 12 450,=
1974 A.O.C.
kaasmekka
m
i
Hoewel de jaargang 1977 zeker niet de
annalen in is gegaan als een bijzonder ge
slaagd jaar, zijn er zeker wel in de diverse
gebieden mooie wijnen geoogst.
Zo ook in het duitse Rheinhessen, waar enkele
percelen wingerd zijn aangeplant met nieuwe
druiverassen, die ook in mindere jaren goede
wijnen kunnen geven. Bij voorbeeld de Bacchus
druif die sterker is dan de oudere gewassen.
In dit geval werd hij v66r de gisting gemengd
met de sappen van de Sylvaner, waardoor een
milde, zeer geurige wijn ontstond. Doordat de
gisting volledig werd doorgevoerd vergistte al
de suiker uit de most en ontstond er een droge,
dus niet zoete wijn, met een prettige afdronk.
Koel serveren, ideaal bij voorgerechten en vis.
O
De rode PRIOURAT zou men de "huiswijn" kunnen
noemen van één van de gerenommeerdste wijn
huizen in Libourne (Bordeaux). Jean-Pierre
Moueix selecteerde hiervoor diverse gewassen
en composeerde hiermee een wijn die appelleerde
aan zijn - veeleisende - smaak.
Een rode wijn met voldoende rijping op fles en
al goed op dronk. Toch ook nog goed voor wat
lagering in de kelder.
Combineert - op kamertemperatuur - goed met
niet te zwaar rood vlees.
u£:
Oaphin 8ELGIQUE
U «tarotl#r jl
DEUTSCHLAND
MÊDITERRANÊE
espaRa
Rhöne wijnen staan bexend om hun geschiktheid
in combinatie met vleesgerechten - zowel de
lichte als de zwaardere wildschote.lsHij
wordt dan op kamertemperatuur in royale glazen
geschonken.
Ook is de CÖtes-du-Rhöne "LOU TAGNOLLE" een
fijne "relax-wijn". Zomaar bij een stukje pit
tige oude kaas of een pikant frans kaasje. Of
met een vuistvol noten. Of bij de barbecue.
Of bij een royale vleesfondue, die een avond
lang kan duren.
jirot qu en cc cnsr.il i .11 bu
Iedereen kan weten dat WIJN uitsluitend mag
worden bereid uit verse druiven. Wordt een
andere vrucht vergist, dan ontstaat vruchten
wijn, hetgeen ook duidelijk dient te worden
vermeld.
De bereiding van Wijn is in principe overal
gelijk: de rijpe druiven worden geplukt en
vervolgens geperst.
De suiker in het sap van de druif is er de
oorzaak van dat het sap - de most - gaat gis
ten en de suiker wordt door de gistcellen
omgezet in alcohol en koolzuurgas. Bij bijna
alle wijnen verdwijnt dit gas in de lucht.
De jonge - nog troebele - wijn wordt na enige
tijd ontdaan van zijn vreemde en ongewenste
bestanddelen - zoals restanten schil e.d. -
door hem te klaren en te filteren.
Is de wijn helemaal helder en heeft de tijd
hem tot rust gebracht, dan breekt de tijd aan
om hem op fles te brengen om zijn rijping te
voltooien.
Voor elke wijn is de periode van lagering op
fust en op fles anders. Dit is afhankelijk
van de constitutie van de wijn: een lichte
witte wijn heeft slechts een korte tijd nodig
terwijl een forse rode-wijn veel tijd op fust
en fles doorbrengt alvorens "op dronk" te
komen.
Aan de fles kan men overigens al een wijn
herkennen. Bijna elk gebied kent zijn eigen
flesmodel, zelfs soms zijn eigen model glas.
Na de botteling heeft de wijn een korte tijd
nodig om te bekomen van de overgang van fust
naar fles: hij is dan wat "bottelziek". Na
vier tot zes weken is hij tot rust gekomen en
begint dan aan zijn verdere rijping tot volle
wasdom. Hoe lang dit duurt hangt af van vele
factoren, zoals de klasse, de kwaliteit, het
oogstjaar etc. Ook de smaak van de wijn
drinker speelt een rol. De één prefereert een
wat hardere, jeugdige wijn, de ander wil
een afgeronde, belegen wijn. Ook zal
een geslaagde jaargang meer in de
belangstelling staan. Het meest
van belang is echter de tong
van de wijndrinker
Bordeaux
Supérieur 1978 A.O.C.
mise Alain Bonneau J Branne (Gironde)
Een fruitige, karakteristieke zachte Bordeaux
rouge, van zo'n echt "petit chateau" langs de
machtige Gironde.
Voor bij 'n niet te zwaar vleesgerecht.
CÖtes-de-Bourg
Mise du Chateau 1976 A.O.C.
R. Dumas, propriêtaire a Bourg-sur-Gironde.
Krachtige CÖtes-de-Bourg met een breed en
royaal bouquet.
Meet zich gaarne met de stevige wildschotels
die in oktober de tafel kunnen sieren.
Cötes-de-Bourg PREMIER CRU BOURGEOIS
Volle, gerijpte hoog-geklasseerde Premier Cru
Bourgetfis van een der mooiste jaren uit de
laatste decennia.
Stevig, gespierd en toch zacht in de afdronk
is deze rode Bordeaux. Kan nog jaren mee, maar
is reeds nu zacht en vol op dronk
Deuxième Grand Cru Classë
en 1855
Mise du ChateauA.O.C. St. Julien
Eén der hoogste rode wijnen uit Bordeaux van
'n zonder meer zeer geslaagd jaar. Fraaie
flesrijping garandeert een harmonieus
glas voor de verwende gourmet II