iln» ïtlijnoboierurj.dijkshoorn il 3.50 nu 8.50 BELEGEN KAAS Pkg 8.95 500 gr. 4.75 HELE VERSE KIP grote pot BLOEMENHONING AARDAPPELSALADE nieuwe oogst OVERHEERLIJKE VERSE VIJGEN onze ambachtelijk bereide PUDDINGEN CITROENBA VEROISE Afd. fijne vleeswaren CORNED BEEF GEKOOKTE SCHELPLEVER EXTRA WIJNAANBIEDING zojuist binnengekomen! 1978 CÓTES DU FRONTONNAIS appel controlée aa ^fmce t'fiis ^/towages r-t (Ohtober itliinmannb 500 gr. nu DORPSSTRAAT 168 - ZEVENHUIZEN - TEL. 01802-1868 p.kg nu 5.95 200 gr. nu 1.95 p.st. nu 3.75 150 gr. 2.10 100 gr. 0.95 per fles 5.95 doos a 12 flessen 70.- CHATEAU DU OUPIA VDQS MINERVOIS per fles 5.25 maandagmorgen en woensdagmiddag zijn wij gesloten doos 6 flessen 30,- WEINHEIMER HOLLE* QbA 1977 per fles 7,85 per 6 45,= PRIOURAT Réserve Jean-Pierre Moueix zfiiwce Cótes-du-Rhone A.O.C per fles LOU TAGNOLLE 1978 wat is WIJN Chat. JOURDAN per fles 8,45 per 12 95,= Chateau LA LIBARDE per fles 11,50 per 12 130,= Chateau LE ROC 1975 A.O.C. per fles 17,50 per 12 200,= Chateau LEOVILLE BARTON per fles 39,50 per 12 450,= 1974 A.O.C. kaasmekka m i Hoewel de jaargang 1977 zeker niet de annalen in is gegaan als een bijzonder ge slaagd jaar, zijn er zeker wel in de diverse gebieden mooie wijnen geoogst. Zo ook in het duitse Rheinhessen, waar enkele percelen wingerd zijn aangeplant met nieuwe druiverassen, die ook in mindere jaren goede wijnen kunnen geven. Bij voorbeeld de Bacchus druif die sterker is dan de oudere gewassen. In dit geval werd hij v66r de gisting gemengd met de sappen van de Sylvaner, waardoor een milde, zeer geurige wijn ontstond. Doordat de gisting volledig werd doorgevoerd vergistte al de suiker uit de most en ontstond er een droge, dus niet zoete wijn, met een prettige afdronk. Koel serveren, ideaal bij voorgerechten en vis. O De rode PRIOURAT zou men de "huiswijn" kunnen noemen van één van de gerenommeerdste wijn huizen in Libourne (Bordeaux). Jean-Pierre Moueix selecteerde hiervoor diverse gewassen en composeerde hiermee een wijn die appelleerde aan zijn - veeleisende - smaak. Een rode wijn met voldoende rijping op fles en al goed op dronk. Toch ook nog goed voor wat lagering in de kelder. Combineert - op kamertemperatuur - goed met niet te zwaar rood vlees. u£: Oaphin 8ELGIQUE U «tarotl#r jl DEUTSCHLAND MÊDITERRANÊE espaRa Rhöne wijnen staan bexend om hun geschiktheid in combinatie met vleesgerechten - zowel de lichte als de zwaardere wildschote.lsHij wordt dan op kamertemperatuur in royale glazen geschonken. Ook is de CÖtes-du-Rhöne "LOU TAGNOLLE" een fijne "relax-wijn". Zomaar bij een stukje pit tige oude kaas of een pikant frans kaasje. Of met een vuistvol noten. Of bij de barbecue. Of bij een royale vleesfondue, die een avond lang kan duren. jirot qu en cc cnsr.il i .11 bu Iedereen kan weten dat WIJN uitsluitend mag worden bereid uit verse druiven. Wordt een andere vrucht vergist, dan ontstaat vruchten wijn, hetgeen ook duidelijk dient te worden vermeld. De bereiding van Wijn is in principe overal gelijk: de rijpe druiven worden geplukt en vervolgens geperst. De suiker in het sap van de druif is er de oorzaak van dat het sap - de most - gaat gis ten en de suiker wordt door de gistcellen omgezet in alcohol en koolzuurgas. Bij bijna alle wijnen verdwijnt dit gas in de lucht. De jonge - nog troebele - wijn wordt na enige tijd ontdaan van zijn vreemde en ongewenste bestanddelen - zoals restanten schil e.d. - door hem te klaren en te filteren. Is de wijn helemaal helder en heeft de tijd hem tot rust gebracht, dan breekt de tijd aan om hem op fles te brengen om zijn rijping te voltooien. Voor elke wijn is de periode van lagering op fust en op fles anders. Dit is afhankelijk van de constitutie van de wijn: een lichte witte wijn heeft slechts een korte tijd nodig terwijl een forse rode-wijn veel tijd op fust en fles doorbrengt alvorens "op dronk" te komen. Aan de fles kan men overigens al een wijn herkennen. Bijna elk gebied kent zijn eigen flesmodel, zelfs soms zijn eigen model glas. Na de botteling heeft de wijn een korte tijd nodig om te bekomen van de overgang van fust naar fles: hij is dan wat "bottelziek". Na vier tot zes weken is hij tot rust gekomen en begint dan aan zijn verdere rijping tot volle wasdom. Hoe lang dit duurt hangt af van vele factoren, zoals de klasse, de kwaliteit, het oogstjaar etc. Ook de smaak van de wijn drinker speelt een rol. De één prefereert een wat hardere, jeugdige wijn, de ander wil een afgeronde, belegen wijn. Ook zal een geslaagde jaargang meer in de belangstelling staan. Het meest van belang is echter de tong van de wijndrinker Bordeaux Supérieur 1978 A.O.C. mise Alain Bonneau J Branne (Gironde) Een fruitige, karakteristieke zachte Bordeaux rouge, van zo'n echt "petit chateau" langs de machtige Gironde. Voor bij 'n niet te zwaar vleesgerecht. CÖtes-de-Bourg Mise du Chateau 1976 A.O.C. R. Dumas, propriêtaire a Bourg-sur-Gironde. Krachtige CÖtes-de-Bourg met een breed en royaal bouquet. Meet zich gaarne met de stevige wildschotels die in oktober de tafel kunnen sieren. Cötes-de-Bourg PREMIER CRU BOURGEOIS Volle, gerijpte hoog-geklasseerde Premier Cru Bourgetfis van een der mooiste jaren uit de laatste decennia. Stevig, gespierd en toch zacht in de afdronk is deze rode Bordeaux. Kan nog jaren mee, maar is reeds nu zacht en vol op dronk Deuxième Grand Cru Classë en 1855 Mise du ChateauA.O.C. St. Julien Eén der hoogste rode wijnen uit Bordeaux van 'n zonder meer zeer geslaagd jaar. Fraaie flesrijping garandeert een harmonieus glas voor de verwende gourmet II

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Dorpskrant | 1980 | | pagina 11