BURGERLIJKE STAND Ophalen huisvuil Gemeentehuis gesloten 1982 ITALIAANSE MAAND BIJ HET KAASMEKKA GEMEENTE MOERKAPELLE AFGEGEVEN BOUWVERGUNNINGEN Regeling Studiebijdra- gen provincie Zuid- Holland Komité tot het organiseren van een dagreis voor de bejaarden van Moerkapelle. 19^2 Op 26 mei hopen P. Jongenelen W.H. Jongenelen-van Kralingen met hun kinderen en kleinkinderen de dag te herdenken waarop zij 50 jaar geleden in het huwelijk zijn getreden. Wie onze ouders wil komen feliciteren is van harte welkom op 26 mei van 19.00 tot 20.00 uur in Hotel Vos, Dorpsstraat 60 te Zevenhuizen. Groeneweg 23 2761 DE Zevenhuizen DORPSSTRAAT 168 - ZEVENHUIZEN - TEL. 01802-1868 speciaalzaak in kaas - noten - wijnen - fijne vleeswaren - kipspecialité - delicatessen AANBIEDINGEN GELDIG VANAF NÜ T/M WOENSDAG 26 MEI A.S. Oud Belegen Kaas p. kg. 10,95 500 gr. 5,95 ITALIAANSE KAAS MASCARPONE 100 gr. 2,15 BEL PAESE 100 gr. 1,95 AFD. FIJNE VLEESWAREN SCHOUDERHAM 150 gr 2,50 WIJNCERVELAAT 100 gr 2,15 AFD. KIPSPECIALITÉ KIPKARBONADE p. kg. 5,95 NIEUW! NIEUW! NIEUW! BANANEN ROOMIJS p. bak nü 4,95 NOTEN - VERS GEBRAND MELANGE DE LA MAISON 250 gr. 2,50 MEI - ITALIAANSE MAAND - MEI - ITALIAANSE MAAND - MEI Lasagne di Bologna p. pak 3^5 Ravioli napoletana p_ nr 2,95 Rivocca spaghetti 7 verschillende modelletjes macaroni p. pak 2,25 WIJNEN: Valpolicella d.o.c. Bardolino d.o.c. Soave d.o.c. Tonino .p. fles 5,50 p. fles 5,95 1980 Cabernet Del Piave p. fles 5,95 1980 Merlot del Piave _p. fles 5,95 Lambrusco p fies 4,95 1979 Marino Superieur D.O.C. gotto d'orop fies 6,95 1978 Chianti Classico Riserva p. fles 7,95 WOENSDAG 19 MEI A.S. (VÖÖR HEMELVAARTSDAG) ZIJN WIJ DE HELE DAG GEOPEND. geschiedenis wijnland d.o.c. beoordeling wetenswaardigheden tonino Burgemeester en wethouders hebben bouwvergunning afgegeven aan: E. Broer, voor het bouwen van een garage nabij het perceel Papaverlaan 34; M.C. van der Spek, voor het plaatsen van een kantoorunit nabij het perceel Herenweg 56. De vergunningen worden 14 mei 1982 afgegeven. Een ieder die meent in zijnhaar belang te zijn getroffen, kan binnen 30 dagen na verzending van deze beschikking ingevolge de wet Arob een bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Moerkapelle. GEBOREN: Marcel, zoon van: Klomp, Johan nes C. en: Groenenberg, Klazina. René, zoon van: Loeve, Dirk en: van Zwieten, Cecilia. Lisanne, dochter van: Ham, Frank, en: ten Hagen, Bernardina C.M. Johanna Dina Christina, dochter van: van der Spek, Arie en: Evers, Pietje. OVERLEDEN: Boon, Teuntje, weduwe van de Knegt, op 1 mei 1982 te Gouda, oud 72 jaar. De provincie Zuid-Holland kan studiebijdragen verlenen aan Zuid-Hollanders die in Nederland een op een beroep gerichte oplei ding volgen. Voor opleidingen waarvoor op grond van een rijks regeling toelagen kunnen worden verleend verstrekt de provincie géén studiebijdragen. Zij die voor een provinciale studiebijdrage voor het cursusjaar 1982/1983 in aanmerking willen komen moeten zo spoedig moge lijk, doch in ieder geval vóór 1 oktober 1982, bij de provincie een aanvraag indienen, ook als de studie na die datum aanvangt. Een folder met andere informatie en aanvraagformulieren zijn ver krijgbaar bij de vierde afdeling van de provinciale griffie, Jan van Nassaustraat 26 te 's-Gravenhage (tel. 070-264111) en bij de gemeen tesecretarieën. Op donderdag 20 mei a.s. zal in verband met Hemelvaartsdag geen huisvuil worden opgehaald. In plaats hiervan zal het huisvuil worden opgehaald op vrijdag 21 mei 1982. Op vrijdag 21 mei a.s. zal het gemeentehuis de gehele dag geslo ten zijn voor het publiek. Op donderdag 10 juni a.s. hoopt het komité de bejaarden van Moerkapelle weer een daagje uit aan te bieden. Zoals bekend kan ieder, die vóór 1 juli 1982 de 65- jarige leeftijd zal hebben bereikt en in Moerkapelle of direkte omgeving woont, aan de reis deelnemen. Degene die voor deze tocht in aanmerking komt, neemt natuurlijk de echtgenoot of echtgenote mee, ook al is deze nog geen 65 jaar. Deelnemers worden verzocht minimaal 35,- per persoon bij te dragen. De totale kosten zullen plm. 65,- per persoon bedragen. Het verschil hopen we uit de opbrengst van de op 5 juni te houden sportavond te kunnen financieren. Uw bezoek aan dit evenement wordt zeer op prijs gesteld! De bejaarden, die aan de reis willen deelnemen, worden verzocht zoch vóór zaterdag 29 mei a.s. op te geven bij de fa. Kadiks, Dorpsstraat 30, 's-morgens van 8.00 t/m 12.00 uur. U kunt dan tegelijkertijd uw bijdrage afgeven. Het komité: Joh. Brouwer, voorzitter; M. Kadiks, secretaris; P. v.d. Berg, penningmeester; P. de Vrij, alg. adljunkt. Wilt u bij opgave onderstaande strook ingevuld inleveren? aantal personen: zoutloos: ja/nee suikervrij: ja/nee Betaald bedrag: en het kaasmekka Het Kaasmekka staat deze maand in hel teken van Italiaanse wijn". Deze wijnen ver dienen gewoon meer aandacht, omdat ze zeer goed zijn en bovendien betaalbaar En dat is, zeker in een lijd waarin iedereen wat minder te besteden heeft, een blij geluid. Omdat de Italiaanse wijnen niet zo bekend zijn, zullen we de geschiedenis ervan wat nader bekijken. "Enotria", het wijnland, noemden de oude Grieken Italië. Een benaming, maar ook een onderscheiding, want de Hellenen wisten een goede drank zeer wel te waarderen. Terwijl hoog in het noorden nog melkwit schuim van de honingdrank "mede" in de rode baarden van de Germanen kleefde, stond in Rome Julius Caesar reeds voor de belangrijke opgave, om uit een overdaad van soorten en jaar gangen, de wijn te selecteren, die aan het staatsbanket ter ere van zijn inwijding als consul, de glans van tafelgenoegen zou kunnen verlenen. In ieder geval heeft Bacchus hem goede raad gegeven, want uit oude bronnen weten we dat hij een goud blonde Mamertino uit Sicilië verkoos. Mogelijk een jaargang 50 v. Chr., omdat een werkelijk Afrikaanse zon de wijnstokken op het eiland be scheen. Hij had evenwel net zo goed een andere wijn in welgevulde amfo ren kunnen laten aanrukken, want vanaf de hellingen kort bij Alphen tot aan de zuidelijkste overs van de Mid- delandse Zee had hij de "Vitis vinifera", de wijndruif, in Italië sinds oertijden een gerechte plaats ingeno men, waaraan steeds de verplichting verbonden was om aan de mens vreugde te verschaffen. Italië is een klassiek wijnland en het grootste producerende ter wereld. Desondanks is de kennis van de Itali aanse wijnen tot nog toe zelfs bij wijn kenners te beperkt. Ze spreken over en Valpolicella, een Chianti, of een Barbera Piëmont en bedoelen dan een goede, prettig drinkbare wijn. Ze ver geten dan dat deze voor de wijnbouw ideale gebieden naast een goed gemid delde, ook wijnen voortbrengen van een veel hoger niveau. De schuld van deze onkunde, zeker waar het landen buiten Italië betrof, lag tot voor kort echter niet bij de consument alleen. Grote hoeveelheden wijnen uit Italië kwamen naamloos of zonder wettelij ke beschermde benamingen in de han del. Alleen van overheidswege was men in staat om aan de Italiaanse wijn de hem toekomende onderscheiding te verlenen in een herkenbare eigen naam, vastgesteld naar herkomst, druiveras, minimum alcoholpercenta ge, vinifikatiemethode en de minimale lager tijd op houten fusten. Daarmee kregen liefhebbers van aristocratische wijnen de mogelijkheid om hun voor keur uit te spreken bij het kiezen van het beste, dat ze aan hun gasten zouden willen aanbieden. Dit nobele streven lag ten grondslag aan de Itali aanse wijnwet, die na lange beraad slagingen in het Parlement in 1963 van kracht werd. Deze wet regelt de nor men van kwaliteitseisen, die ter controle van produktie en handel ge steld worden, vanaf de aanplant van de jonge wijnstok tot aan het vullen van de flessen. Dit omvat o.a. de volgende begrippen: "Origine controllata" - de herkomst is omschreven en de naleving wordt ge controleerd. Het gaat dus om wijnen uit een nauwkeurig beschreven en af geperkt gebied met het bindend voor schrijven van de traditionele wijn bouw- en vinifikatiemethode. De bepalingen omvatten de druiverassen, die per genoemde wijn voor de pro duktie daarvan zijn toegestaan. Niet alleen de produktiezone, maar ook de plaats waar de druiven zullen vergis ten en de most zal worden bewerkt tot wijn, zijn vastgelegd. Voorts om schrijven de reglementen de duur en de wijze waarop de wijn moet 'lageren' en rijpen. Het minimum alcoholper centage en de gewenste zuurgraad, lig gen in de analyse vast met daaraan verbonden de organileptische eisen, waaraan het eindprodukt moet vol doen. Om voor opname in het register D.O.C. in aanmerking te komen, moeten de wijn-bouwers uit een district, gezamenlijk een verzoek rich ten tot het Ministerie van Landbouw in Rome. Er komt dan een procedure op gang, waarbij een aantal voor waarden moet worden voldaan, o.a. bodemonderzoek, traditionele be kendheid enz. De bevindingen wor den in een rapport vastgelegd; de uit werking daarvan berust bij het "Comitato per la Tutela delle Deno- minazioni di Origine dei Vini". Het comité bestaat ui 28 leden, afkomstig uit alle lagen van landbouw en wijn- produktie, alsmede wijnhandel en be treffende ministeries.. De beoordeling is streng. Zo moeten b.v. de indieners van het verzoek tot erkenning D.O.C. zich aan de volgen de bepaligen onderwerpen: Inschrij ving van de wijngaarden in een regis ter; verplichte aangifte van de jaar lijkse produktie, nauwkeurig bijhou den van een register waarin alle bin nengebrachte en uitgaande wijnen moeten worden genoteerd met ver plicht gestelde opgave van de etiket tering. Verder moeten ze zich onder werpen aan strenge sancties voor het geval één of andere overtreding zou worden geconstateerd. Wie met een Italiaanse wijn kennis maakt - men behoeft geen rasechte wijnkenner te zijn - ontdekt dat het een goede wijn is die nauwelijks krans behoeft Ze verdient een betere belang stelling dan ze tot dusver in Neder land geniet. Misschien komt het door de zuinigheid van de Hollanders, die na de oorlog in Italië de Chianti ont dekten en hem zo goedkoop mogelijk in Nederland in de handel wilden brengen, waardoor velen deze wijn versneden (vermengden). In topjaren wordt er in Italië 80 miljoen hectoliter wijn geproduceeri. Hoewel de Italianen grote wijndrin kers zijn, 80 a 90 liter per inwoner, (in Nederland 14 liter), houdt ze heel wat wijn over. Dat wordt geëxporteerd naar andere landen, zoals, let op ook Frankrijk. Hierheen gaat maar liefst d helft. In Frankrijk wordt deze Itali aanse wijn vaak versneden met Franse wijn tot een prima wijn en komt ze misschien met een Frans etiket, op de nederlandse markt. Omdat de meeste Nederlanders niet zoveel van wijn weten, gaat hun voorkeur uit naar wijn met een etiket, dat er goed uitziet en wijn met bekend klinkende namen. "Daar moeten ze eigenlijk vanaf', stelt wijnhandelaar Jan Dijkshoor van het Kaasmekka. "De Franse wij nen zijn, wil men goede kwaliteit hebben, veel duurder dan de Italiaan se wijnen, die veel meer aandacht verdienen. Het alcoholpercentage van de Italiaanse wijn ligt meestal hoger dan de Franse, soms tot 14%, zodat ze bij vermenging met wijn van een lager alcoholpercentage, ca. 9 tot 11% wordt. Een voorbeeld van een verfrissende (witte) Italiaanse wijn is de Tonino. Het moden van de fles is een eigen ont werp van d? importeur, die zelf uit Italië afkomstig is.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Dorpskrant | 1982 | | pagina 4