BURGERLIJKE
STAND
Ophalen huisvuil
Gemeentehuis
gesloten
1982
ITALIAANSE MAAND BIJ
HET KAASMEKKA
GEMEENTE
MOERKAPELLE
AFGEGEVEN BOUWVERGUNNINGEN
Regeling Studiebijdra-
gen provincie Zuid-
Holland
Komité tot het organiseren van een dagreis
voor de bejaarden van Moerkapelle.
19^2
Op 26 mei hopen
P. Jongenelen
W.H. Jongenelen-van Kralingen
met hun kinderen en kleinkinderen de dag te herdenken
waarop zij 50 jaar geleden in het huwelijk zijn getreden.
Wie onze ouders wil komen feliciteren is van harte welkom op
26 mei van 19.00 tot 20.00 uur in Hotel Vos, Dorpsstraat 60
te Zevenhuizen.
Groeneweg 23
2761 DE Zevenhuizen
DORPSSTRAAT 168 - ZEVENHUIZEN - TEL. 01802-1868
speciaalzaak in kaas - noten - wijnen - fijne vleeswaren - kipspecialité - delicatessen
AANBIEDINGEN GELDIG VANAF NÜ T/M WOENSDAG 26 MEI A.S.
Oud Belegen Kaas
p. kg. 10,95 500 gr. 5,95
ITALIAANSE KAAS
MASCARPONE
100 gr. 2,15
BEL PAESE 100 gr. 1,95
AFD. FIJNE VLEESWAREN
SCHOUDERHAM 150 gr 2,50
WIJNCERVELAAT 100 gr 2,15
AFD. KIPSPECIALITÉ
KIPKARBONADE
p. kg. 5,95
NIEUW! NIEUW! NIEUW!
BANANEN ROOMIJS
p. bak nü 4,95
NOTEN - VERS GEBRAND
MELANGE DE LA MAISON
250 gr. 2,50
MEI - ITALIAANSE MAAND - MEI - ITALIAANSE MAAND - MEI
Lasagne di Bologna p. pak 3^5
Ravioli napoletana p_ nr 2,95
Rivocca spaghetti 7 verschillende modelletjes macaroni
p. pak 2,25
WIJNEN:
Valpolicella d.o.c.
Bardolino d.o.c.
Soave d.o.c.
Tonino
.p. fles 5,50
p. fles 5,95
1980 Cabernet Del Piave p. fles 5,95
1980 Merlot del Piave _p. fles 5,95
Lambrusco p fies 4,95
1979 Marino Superieur D.O.C.
gotto d'orop fies 6,95
1978 Chianti Classico Riserva
p. fles 7,95
WOENSDAG 19 MEI A.S. (VÖÖR HEMELVAARTSDAG)
ZIJN WIJ DE HELE DAG GEOPEND.
geschiedenis
wijnland
d.o.c.
beoordeling
wetenswaardigheden
tonino
Burgemeester en wethouders hebben bouwvergunning afgegeven aan:
E. Broer, voor het bouwen van een garage nabij het perceel
Papaverlaan 34;
M.C. van der Spek, voor het plaatsen van een kantoorunit nabij het
perceel Herenweg 56.
De vergunningen worden 14 mei 1982 afgegeven.
Een ieder die meent in zijnhaar belang te zijn getroffen, kan binnen 30
dagen na verzending van deze beschikking ingevolge de wet Arob een
bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van
Moerkapelle.
GEBOREN:
Marcel, zoon van: Klomp, Johan
nes C. en: Groenenberg, Klazina.
René, zoon van: Loeve, Dirk en:
van Zwieten, Cecilia.
Lisanne, dochter van: Ham,
Frank, en: ten Hagen, Bernardina
C.M.
Johanna Dina Christina, dochter
van: van der Spek, Arie en: Evers,
Pietje.
OVERLEDEN:
Boon, Teuntje, weduwe van de
Knegt, op 1 mei 1982 te Gouda,
oud 72 jaar.
De provincie Zuid-Holland kan
studiebijdragen verlenen aan
Zuid-Hollanders die in Nederland
een op een beroep gerichte oplei
ding volgen. Voor opleidingen
waarvoor op grond van een rijks
regeling toelagen kunnen worden
verleend verstrekt de provincie
géén studiebijdragen.
Zij die voor een provinciale
studiebijdrage voor het cursusjaar
1982/1983 in aanmerking willen
komen moeten zo spoedig moge
lijk, doch in ieder geval vóór 1
oktober 1982, bij de provincie een
aanvraag indienen, ook als de
studie na die datum aanvangt.
Een folder met andere informatie
en aanvraagformulieren zijn ver
krijgbaar bij de vierde afdeling
van de provinciale griffie, Jan van
Nassaustraat 26 te 's-Gravenhage
(tel. 070-264111) en bij de gemeen
tesecretarieën.
Op donderdag 20 mei a.s. zal in
verband met Hemelvaartsdag
geen huisvuil worden opgehaald.
In plaats hiervan zal het huisvuil
worden opgehaald op vrijdag 21
mei 1982.
Op vrijdag 21 mei a.s. zal het
gemeentehuis de gehele dag geslo
ten zijn voor het publiek.
Op donderdag 10 juni a.s. hoopt het komité de bejaarden van Moerkapelle weer
een daagje uit aan te bieden. Zoals bekend kan ieder, die vóór 1 juli 1982 de 65-
jarige leeftijd zal hebben bereikt en in Moerkapelle of direkte omgeving woont,
aan de reis deelnemen. Degene die voor deze tocht in aanmerking komt, neemt
natuurlijk de echtgenoot of echtgenote mee, ook al is deze nog geen 65 jaar.
Deelnemers worden verzocht minimaal 35,- per persoon bij te dragen. De
totale kosten zullen plm. 65,- per persoon bedragen. Het verschil hopen we uit
de opbrengst van de op 5 juni te houden sportavond te kunnen financieren.
Uw bezoek aan dit evenement wordt zeer op prijs gesteld!
De bejaarden, die aan de reis willen deelnemen, worden verzocht zoch vóór
zaterdag 29 mei a.s. op te geven bij de fa. Kadiks, Dorpsstraat 30, 's-morgens
van 8.00 t/m 12.00 uur. U kunt dan tegelijkertijd uw bijdrage afgeven.
Het komité: Joh. Brouwer, voorzitter; M. Kadiks, secretaris; P. v.d. Berg,
penningmeester; P. de Vrij, alg. adljunkt.
Wilt u bij opgave onderstaande strook ingevuld inleveren?
aantal personen:
zoutloos: ja/nee
suikervrij: ja/nee
Betaald bedrag:
en
het kaasmekka
Het Kaasmekka staat deze maand in hel teken van Italiaanse wijn". Deze
wijnen ver dienen gewoon meer aandacht, omdat ze zeer goed zijn en bovendien
betaalbaar
En dat is, zeker in een lijd waarin iedereen wat minder te besteden heeft, een blij
geluid. Omdat de Italiaanse wijnen niet zo bekend zijn, zullen we de
geschiedenis ervan wat nader bekijken.
"Enotria", het wijnland, noemden de
oude Grieken Italië. Een benaming,
maar ook een onderscheiding, want
de Hellenen wisten een goede drank
zeer wel te waarderen. Terwijl hoog in
het noorden nog melkwit schuim van
de honingdrank "mede" in de rode
baarden van de Germanen kleefde,
stond in Rome Julius Caesar reeds
voor de belangrijke opgave, om uit
een overdaad van soorten en jaar
gangen, de wijn te selecteren, die aan
het staatsbanket ter ere van zijn
inwijding als consul, de glans van
tafelgenoegen zou kunnen verlenen.
In ieder geval heeft Bacchus hem
goede raad gegeven, want uit oude
bronnen weten we dat hij een goud
blonde Mamertino uit Sicilië verkoos.
Mogelijk een jaargang 50 v. Chr.,
omdat een werkelijk Afrikaanse zon
de wijnstokken op het eiland be
scheen. Hij had evenwel net zo goed
een andere wijn in welgevulde amfo
ren kunnen laten aanrukken, want
vanaf de hellingen kort bij Alphen tot
aan de zuidelijkste overs van de Mid-
delandse Zee had hij de "Vitis
vinifera", de wijndruif, in Italië sinds
oertijden een gerechte plaats ingeno
men, waaraan steeds de verplichting
verbonden was om aan de mens
vreugde te verschaffen.
Italië is een klassiek wijnland en het
grootste producerende ter wereld.
Desondanks is de kennis van de Itali
aanse wijnen tot nog toe zelfs bij wijn
kenners te beperkt. Ze spreken over en
Valpolicella, een Chianti, of een
Barbera Piëmont en bedoelen dan een
goede, prettig drinkbare wijn. Ze ver
geten dan dat deze voor de wijnbouw
ideale gebieden naast een goed gemid
delde, ook wijnen voortbrengen van
een veel hoger niveau. De schuld van
deze onkunde, zeker waar het landen
buiten Italië betrof, lag tot voor kort
echter niet bij de consument alleen.
Grote hoeveelheden wijnen uit Italië
kwamen naamloos of zonder wettelij
ke beschermde benamingen in de han
del. Alleen van overheidswege was
men in staat om aan de Italiaanse wijn
de hem toekomende onderscheiding
te verlenen in een herkenbare eigen
naam, vastgesteld naar herkomst,
druiveras, minimum alcoholpercenta
ge, vinifikatiemethode en de minimale
lager tijd op houten fusten. Daarmee
kregen liefhebbers van aristocratische
wijnen de mogelijkheid om hun voor
keur uit te spreken bij het kiezen van
het beste, dat ze aan hun gasten
zouden willen aanbieden. Dit nobele
streven lag ten grondslag aan de Itali
aanse wijnwet, die na lange beraad
slagingen in het Parlement in 1963 van
kracht werd. Deze wet regelt de nor
men van kwaliteitseisen, die ter
controle van produktie en handel ge
steld worden, vanaf de aanplant van
de jonge wijnstok tot aan het vullen
van de flessen. Dit omvat o.a. de
volgende begrippen:
"Origine controllata" - de herkomst is
omschreven en de naleving wordt ge
controleerd. Het gaat dus om wijnen
uit een nauwkeurig beschreven en af
geperkt gebied met het bindend voor
schrijven van de traditionele wijn
bouw- en vinifikatiemethode. De
bepalingen omvatten de druiverassen,
die per genoemde wijn voor de pro
duktie daarvan zijn toegestaan. Niet
alleen de produktiezone, maar ook de
plaats waar de druiven zullen vergis
ten en de most zal worden bewerkt tot
wijn, zijn vastgelegd. Voorts om
schrijven de reglementen de duur en
de wijze waarop de wijn moet 'lageren'
en rijpen. Het minimum alcoholper
centage en de gewenste zuurgraad, lig
gen in de analyse vast met daaraan
verbonden de organileptische eisen,
waaraan het eindprodukt moet vol
doen.
Om voor opname in het register
D.O.C. in aanmerking te komen,
moeten de wijn-bouwers uit een
district, gezamenlijk een verzoek rich
ten tot het Ministerie van Landbouw
in Rome. Er komt dan een procedure
op gang, waarbij een aantal voor
waarden moet worden voldaan, o.a.
bodemonderzoek, traditionele be
kendheid enz. De bevindingen wor
den in een rapport vastgelegd; de uit
werking daarvan berust bij het
"Comitato per la Tutela delle Deno-
minazioni di Origine dei Vini". Het
comité bestaat ui 28 leden, afkomstig
uit alle lagen van landbouw en wijn-
produktie, alsmede wijnhandel en be
treffende ministeries..
De beoordeling is streng. Zo moeten
b.v. de indieners van het verzoek tot
erkenning D.O.C. zich aan de volgen
de bepaligen onderwerpen: Inschrij
ving van de wijngaarden in een regis
ter; verplichte aangifte van de jaar
lijkse produktie, nauwkeurig bijhou
den van een register waarin alle bin
nengebrachte en uitgaande wijnen
moeten worden genoteerd met ver
plicht gestelde opgave van de etiket
tering. Verder moeten ze zich onder
werpen aan strenge sancties voor het
geval één of andere overtreding zou
worden geconstateerd.
Wie met een Italiaanse wijn kennis
maakt - men behoeft geen rasechte
wijnkenner te zijn - ontdekt dat het
een goede wijn is die nauwelijks krans
behoeft Ze verdient een betere belang
stelling dan ze tot dusver in Neder
land geniet. Misschien komt het door
de zuinigheid van de Hollanders, die
na de oorlog in Italië de Chianti ont
dekten en hem zo goedkoop mogelijk
in Nederland in de handel wilden
brengen, waardoor velen deze wijn
versneden (vermengden).
In topjaren wordt er in Italië 80
miljoen hectoliter wijn geproduceeri.
Hoewel de Italianen grote wijndrin
kers zijn, 80 a 90 liter per inwoner, (in
Nederland 14 liter), houdt ze heel wat
wijn over. Dat wordt geëxporteerd
naar andere landen, zoals, let op ook
Frankrijk. Hierheen gaat maar liefst d
helft. In Frankrijk wordt deze Itali
aanse wijn vaak versneden met Franse
wijn tot een prima wijn en komt ze
misschien met een Frans etiket, op de
nederlandse markt. Omdat de meeste
Nederlanders niet zoveel van wijn
weten, gaat hun voorkeur uit naar
wijn met een etiket, dat er goed uitziet
en wijn met bekend klinkende namen.
"Daar moeten ze eigenlijk vanaf',
stelt wijnhandelaar Jan Dijkshoor
van het Kaasmekka. "De Franse wij
nen zijn, wil men goede kwaliteit
hebben, veel duurder dan de Italiaan
se wijnen, die veel meer aandacht
verdienen. Het alcoholpercentage van
de Italiaanse wijn ligt meestal hoger
dan de Franse, soms tot 14%, zodat ze
bij vermenging met wijn van een lager
alcoholpercentage, ca. 9 tot 11%
wordt.
Een voorbeeld van een verfrissende
(witte) Italiaanse wijn is de Tonino.
Het moden van de fles is een eigen ont
werp van d? importeur, die zelf uit
Italië afkomstig is.