kleintjes Neem toch een Gazelle! J PIGMANS DORPSKRANT GEBR. VENTE ER WAS EENSEEN KONING ...IN DROP EN CHOCOLADE. Ook cijferen is vakwerk. BREIMODESHOW pagina 11 paaseieren, paashazen en -kippen ambachtelijk beroep In het fotoboek dat mevr. Ruiten burg bijhoudt (ze is een verwoed amateurfotograaf) staan van het zelfde formaat prachtige Kerst mannen. Hoe de kleuren op, of liever in de chocolade komen, wordt ons haarfijn uitgelegd. "We beginnen namelijk eerst met de kleuren in de vorm te gieten, op de plaatsen waar ze moeten komen. chocolaterie RABOBANK EN ONTWIKKELINGSHULP op de markt AUTOMOBIELBEDRIJF RIJWIEL- EN BROM FIETSHANDEL Dorpsstraat 39 - Zevenhuizen - Tel 01802-1275 Aan de Bredeweg in Zevenhuizen woont 'dropkoning' Ruitenburg. De naam zou de gedachte kunnen doen postvatten dan het een man is die een 'dropgigant' is. En laat dat nou nog waar zijn ook! Maar hij, zijn vrouw, zoon en dochter, houden zich niet alleen met dropzaken bezig, integendeel: het maken van chocoladefiguren in allerlei soorten en afmetingen, bonbons en marsepein, vormen een zeer belangrijk onder deel van hun veelomvattende werkzaamheden. Nu, tegen Pasen heerst er een koortsachtige drukte op het bedrijf, want er moet nog zoveel klaar voor de verkoop Het eerste wat ons opvalt zijn de talloze dozen in de opslagruimte bij de chocolaterie. Dozen, waar zich, zo laat de heer Ruitenburg, samen met zoon Tim, zien: Paasei eren in zitten. Holle eieren, maar ook gevulde. Prachtig opgemaak te eieren met bonbons, versierde eieren, surprise eieren en kippen met eieren. Een schitterend, zeker één metr hoog Paasei, voorzien van een fraaie Paasdecoratie, is ongetwijfeld ook een grote blik vanger. "Daarvan kunnen we er op een dag zes maken. Ze zijn niet zo bedoeld voor de verkoop. Natuur lijk willen we ze wel verkopen, maar ze zijn erg duur. Ze worden mestal gebruiktvoordecoratiezo rond de Pasen, waarvoor ik ze aan diverse bedrijven verhuur. Na de Pasen worden ze weer gewoon gesmolten en verwerkt." vertelt de heer Ruitenburg. Grote Paasha zen zien we ook, van zo'n 65 cm. hoogte. We noemen dat 'boteren'. Daarna pas begint het eigenlijke chocola degietwerk, wat drie keer gebeurt. Dat wil zeggen, na het boteren wordt er in de vorm (die met klem men dichtzit en zo opengemaakt kan worden) een dunne chocola- delaag gegoten, waarna de vorm een poosje de koeling ingaat. Dit proces wordt nog eens tweemaal herhaald, zodat het in totaal, na het boteren, driemaal gebeurt", aldus de heer Ruitenburg. Een soortgelijk proces vindt ook plaats met de bonbons. In vormpjes-zo'n dertigtal die aan één stuk aan el kaar zitten en gemakkelijk in de hand liggen - wordt uit een grote bak, die electrisch op de juiste smelttemperatuur gehouden wordt, chocolade geschept en over de vormpjes gestreken. Op het trilapparaat, dat zich ook op deze chocoladebak bevindt, staat het geheel dan nog even te trillen, om de lucht te laten ontsnappen uit de chocolade (luchtbellen). Daarna worden de vormpjes ge keerd, zodat ze leeglopen. Omge keerd staan ze dan nog even op de trilmachine, waarna ze de koeling ingaan. Je kunt dan al zien dat er zich bakjes gevormd hebben. Na zo'n twintig minuten worden ze uit de koeling gehaald. Niet één zo'n bakje, maar natuurlijk nog veel meer, anderws zou het niet prak tisch zijn. Dan worden ze gevuld en tenslotte voor de bodem nog een keer in de chocolade gedoopt. In een andere werkruimte die 'de keuken' wordt genoemd staan tal van mengapparaten voor de crè mes die door vakman Ruitenburg of zijn zoon worden samenge steld in diverse smaken. Die smaakmakers zijn o.a. tal van essences, variërend van advokaat, kirsch, rum, grand marnier enz. Ook wordt er met diverse s oorten nootjes gewerkt. Machines wor den getoond voor bepaalde ver werkingen, o.a. voor marsepein en truffels Van het ene schone vertrek naar het andere, gebeurt door doorgan gen, die met deuren ook echt her metisch afsluiten. "Dat moet wel, omdat in het ene vertrek de tempe ratuur hoger is dan in het andere, wel kunnen? "O ja hoor, alleen niet in grote groepen en niet tijdens de spits in het bedrijf". Die spits, zo is ons duidelijk ligt in de weken voor de Sint Nicolaas, de Kerst en voor de Pasen. Dan stopt meestal de produktie van chocolade ook een paar weken, omdat het op de markten dan zo druk is dat elke hand gebruikt kan worden. Wanneer beginnen jullie met de chocoladefiguren voor Sint Nico laas en Kerst? "Direct na de zo mervakantie, in september. Voor de Paasverkoop beginnen we na de jaarwisseling met de vervaardi ging van eieren en chocoladewer ken. Dit moeten we wel zo doen, omdat het maken van chocolade veel tijd vergt. Het is een echt am bachtelijk beroep, dat met de hand wordt gedaan. Desondanks heb ben we geen hoge prijzen, omdat we direkt aan de klant leveren. Aan onze eigen klanten. Of dat nu in het klein is op de markten of in het groot, b.v. voor relatiegeschen ken, een feit is het dat voor wat de chocolade betreft, de tussenhan del uitgeschakeld is... Echter, aan huis verkopen we niet..wie onze waar wil betrekken, kan naar de markt Daartoe uitgenodigd door de Rabobank Nederland en het Internationaal Agrarisch Centrum (I.A.C.) te Wageningen, werkt de direkteur van de plaatselijke Rabobank, de heer A.J. Ammerlaan, mee aan een 9 weken durende cursus (25 febr. t/m 27 apr.) voor 18 managers en leidinggeven de functionarissen uit 15 verschillende ontwikkelingslanden. Alle deel nemers aan deze cursus zijn werkzijn bij of hebben nauwe banden met het coöperatieve bankwezen in hun land van herkomst. Zo komen er onder andere deelnemers uit Chili, China, de Philippijnen, Ethiopië, Thailand, Kenya en ook Polen. Deze mensen zijn op grond van studie en ervaring geselecteerd uit een grote groep van aanmeldingen. De cursus wordt grotendeels bekostigd door Rabobank Nederland en het Internationaal Agrarisch Centrum) ter wijl ook de cursisten een beperkte eigen geldelijke bijdrage moeten leve ren. De inhoud van de cursus is zeer gevarieerd en richt zich in hoofdlij nen op agrarische financieringen, verwerving geldelijke middelen, organisatie en administratie, sociale aspecten, coöperatieve structuren en praktische oriëntatie-excursies. Naast enkele lezingen en discussies zal de heer Ammerlaan de groep ook gaan begeleiden bij een 3-daagse oriëntatiereis naar Bonn, West-Duitsland. In het kader van deze cursus zal de 32-jarige Dr. A. Magdon uit Polen van 1 tot en met 12 april .ook stage gaan lopen bij de Rabobank Zevenhuizen-Moerkapelle. 'De heer Magdon is adviseur van de Coöperatieve Bank Warschau en lector aan de universiteit van Lublin, faculteit voor Coöperatieve Studies te Rseszow. Gedurende deze perio de van individuele stage, zal de heer Magdon zich niet alleen oriënteren op de ontwikkeling en werkwijze van landbouwcoöperaties en coöpera tieve banken, maar ook diverse agrarische of aanverwante bedrijven in ons gebied gaan bezoeken. Dit alles is gericht op het opdoen van kennis en ervaring om deze daarna - waar mogelijk - te gebruiken in het thuisland. maar bovendien is vocht een vijand van drop". Terug in de cho colaterie is één van de medewer kers van hetr bedrijf, de heer Sleeuwenhoek, onverstoorbaar zijn gang gegaan. Talloze vormp jes en chocoladefiguurtjes zijn ge vuld en gaan in de koeling. Holle helften van paaseieren liggen om gekeed druipen te stollen....In de chocolaterie staan drie bakken met verschillende chocoladesoor ten. We zien: witte chocolade, melk en pure chocolade. We worden 's-nachts op (werk)tempe- ratuur gehouden in een ruimte naast de koeling. "We betrekken onze grondstoffen uit België" ver telt de heer Ruitenburg, die nu zo'n achttal jaren in dit vak zit. Veel lan ger, zo'n dertig jaar, heeft hij z'n handel in drop- en zoetwaren. Al hoewel er op de jassen 'dropko ning' staat geborduurd, is de han delsnaam "De Gouwe". Die naam doet hun afkomst vermoeden: Boskoop, waar het bedrijf uit z'n jasje groeide. Sinds 13 jaar be volkt het bedrijf de opstallen die eens van een boerderij waren, in Zevenhuizen. Uiteraard niet meer in de oorspronkelijke staat, maar verbouwd. Helemaal aangepast aan de eisen van de warenwet (hygiëne). Al die 30 jaren stond hij op tal van markten in de verre regio. Ja zelfs in Amsterdam had men wekelijks op een drietal markten een stand plaats in zoetwaren. "Die markten doen we niet meer. We hebben ons toegelegd op de 'buitenmarkten'. We zijn dan ook bijzonder blij dat, al is het maar standplaats van vier bij vier meter, we in Zevenhuizen op de weekmarkt kunnen", vertelt zoon Tim. Hij staat er met zijn snoepkraam al een tweetal vrijda gen. Jammer vindt hij het dat hij de chocolade niet mee kan nemen, omdat z'n kraam zo klein is. Doch ter Corine kan dat wel in haar snoepboetiek in Nieuw Vennep. Zij is voorzichzelf begonnen, maar steekt, evenals haar moeder (wel ke het dagelijks doet) op haar vrije dagen de handen uit de mouwen om op het 'moederbedrijf' tal van werkzaamheden te verrichten. Haar aanstaande echtgenoot is ook volledig in het bedrijf werk zaam. Hij staat op de diverse mark ten in de regio, terwijl een vijftal medewerkers en enkele part-ti mers hetzelfde doen. Twee grote gesloten vrachtwagens met een alleraardigste afbeelding, vervaar digd door Zevenhuizenaar Van Zuylen, zorgen voor het vervoer naar de markten: in Lisse, Bode graven, Leidschendam, Beverwijk, Oudewester, Nieuw Vennep, Ze venhuizen, Waddinxveen, Amstel veen, Gouderak en Alphen a.d. Rijn. Het laden en lossen gebeurt op speciale lorries, die de snoep- bakken bevatten en in enkele handomdraaien tot complete marktkraamtafels zijn omgetoverd De klanten mogen zichzelf bedie nen. 's-Avonds worden al deze lorries (elke markt heeft er acht) door dochter Corine, haar vriend of me dewerkers, weer bijgevuld. Dat ge beurt op een zeer efficiënte ma nier. Dit hebben we niet gezien, maar het systeem is wel uitgelegd. Een lorrie rijdt door de opslag ruimte, aan beide zijden wordt hij bijgevuld uit zakken die ieder z'n plaats hebben, gelijk aan de inde ling van het snoep op de lorrie. Een vraag die ons op de lippen brandt is of er weieens excursies naar dit bedrijf worden gemaakt door vrouwenverenigingen. "Nee", ant woordt de heer Ruitenburg, "dat is nog niet voorgekomen" Zou het In- en verkoop van uitsluitend 2 C.V., Diane, Visa, GS en CX. Gebruikte onderdelen Spuit- en plaatwerk VIietkade 17a - Zevenhuizen (Z-H) - Tel. 010-550456 Administratie belastingen financieringen verzekeringen adviezen en daarom verzorgen wij gaarne uw belasting aangifte, stellen wij uw jaarrekeningen op, houden uw administratie bij en ordenen uw boekhouding. Omdat cijferen ons vak is. Administratieburo VAN TOOR Prins Bernhardstraat 25, 2841 TE Moordrecht Tel. (01827) 2462. De nieuwe voorjaars- en zomerbreimode van Scheepjeswol werd zater dag jl. bij boetiek De Zilverberk door een viertal mannequins en twee dressmen op swingende muziek geshowd. Ca. 70 breimodellen trokken aan het belangstellende oog van een groot publiek voorbij. De modeshow werd zowel 's morgens als 's middags gehouden. Ladyspea ker van Janneke, die het voortreffelijk deed. Datzelfde kan ook van de mannequins en dressmen gezegd worden: allen amateurs die bijna professioneel showden TE KOOP: massief eiken eethoek; eet- hoektafel; dressoir; box; kinderstoel; eethoek; tafel; linnenkasten; bankstel; kapstokken; staande schemerlamp; keukenstoelen. Ook voor inkoop! JABÉ - Burg. Klinkhamerweg 14 TEL. 01802-2157/2271. TE KOOP: VOLVO 145- bj. '74;/ 1250,- ALPENKREUZER - 1000,- Noord einde 15, ZEVENHUIZEN. GEVRAAGD: OPPAS in een gezin met 3 kinderen in de leeftijd van 3, 5 en 7 jr. Voor de donderdag 11.30-17.30 uur. TEL. 01802-2682. VOOR GAZONMAAIERS, WATER POMPEN, KETTINGZAGEN. Eigen service - Scherpe prijzen. GARAGE C. VAN DER KNIJFF Bredeweg 31 - MOERKAPELLE TEL. 01793-1728 TE KOOP: HONDA SS 50 Z in prima staat TEL. 01802-1340. TE KOOP: RACE-FIETS (heren) 10 versn. - z.g.a.n. - p.n.o.t.k. Int. Burg. Klinkh. weg 12-Zevenhuizen Voor al uw schoënreparaties kunt u terecht bij: Schoenmakerij Doornhein, Dorpsstraat 42 - Nieuwerkerk a.d. IJssel - 01803-6594 TE HUUR GEVRAAGD: Kamer of eta ge. Liefst zo spoedig mogelijk in Ze venhuizen. Brieven onder nummer 1484 van dit blad. BELASTINGCONSULENT komt aan huis tegen billijk tarief voor particulie ren. Bel voor afspraak, ook 's avonds: 01828-12825 voor al uw dierenbenodigdheden HET VOEDERSCHUURTJE MOERKAPELLE - TEL. 01793-3016 TE KOOP: DAMESFIETS in zeer goede staat TEL. 01802-1653. Er wordt wat afgestunt op fietsgebied. De ene aanbieding is nog verleidelijker dan de andere. Maar wat koopt u daarvoor? Meestal een levens groot vraagteken van onbekende herkomst. En dat kan u lelijk opbreken, ook in uw portemonnee. Goede fietsen hebben bekende namen. Heel Nederland weet wat Gazelle wil zeggen: topkwaliteit tot in alle onderdelen. Als u topkwaliteit wenst noem dan x die naam. En anders doen wij het wel. Want voor onze klanten is alleen het beste goed genoeg. Ook de beste service! Verwen u zelf met een Gazelle GAZELLE fietsen rijden op VREDESTEIN banden

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Dorpskrant | 1985 | | pagina 11