kleintjes
Neem toch een Gazelle!
J
PIGMANS
DORPSKRANT
GEBR. VENTE
ER WAS EENSEEN KONING
...IN DROP EN CHOCOLADE.
Ook cijferen is vakwerk.
BREIMODESHOW
pagina 11
paaseieren, paashazen en
-kippen
ambachtelijk beroep
In het fotoboek dat mevr. Ruiten
burg bijhoudt (ze is een verwoed
amateurfotograaf) staan van het
zelfde formaat prachtige Kerst
mannen. Hoe de kleuren op, of
liever in de chocolade komen,
wordt ons haarfijn uitgelegd. "We
beginnen namelijk eerst met de
kleuren in de vorm te gieten, op de
plaatsen waar ze moeten komen.
chocolaterie
RABOBANK EN ONTWIKKELINGSHULP
op de markt
AUTOMOBIELBEDRIJF
RIJWIEL- EN BROM FIETSHANDEL
Dorpsstraat 39 - Zevenhuizen - Tel
01802-1275
Aan de Bredeweg in Zevenhuizen woont 'dropkoning' Ruitenburg. De
naam zou de gedachte kunnen doen postvatten dan het een man is die
een 'dropgigant' is. En laat dat nou nog waar zijn ook! Maar hij, zijn
vrouw, zoon en dochter, houden zich niet alleen met dropzaken bezig,
integendeel: het maken van chocoladefiguren in allerlei soorten en
afmetingen, bonbons en marsepein, vormen een zeer belangrijk onder
deel van hun veelomvattende werkzaamheden. Nu, tegen Pasen heerst
er een koortsachtige drukte op het bedrijf, want er moet nog zoveel klaar
voor de verkoop
Het eerste wat ons opvalt zijn de
talloze dozen in de opslagruimte
bij de chocolaterie. Dozen, waar
zich, zo laat de heer Ruitenburg,
samen met zoon Tim, zien: Paasei
eren in zitten. Holle eieren, maar
ook gevulde. Prachtig opgemaak
te eieren met bonbons, versierde
eieren, surprise eieren en kippen
met eieren. Een schitterend, zeker
één metr hoog Paasei, voorzien
van een fraaie Paasdecoratie, is
ongetwijfeld ook een grote blik
vanger. "Daarvan kunnen we er op
een dag zes maken. Ze zijn niet zo
bedoeld voor de verkoop. Natuur
lijk willen we ze wel verkopen,
maar ze zijn erg duur. Ze worden
mestal gebruiktvoordecoratiezo
rond de Pasen, waarvoor ik ze aan
diverse bedrijven verhuur. Na de
Pasen worden ze weer gewoon
gesmolten en verwerkt." vertelt de
heer Ruitenburg. Grote Paasha
zen zien we ook, van zo'n 65 cm.
hoogte.
We noemen dat 'boteren'. Daarna
pas begint het eigenlijke chocola
degietwerk, wat drie keer gebeurt.
Dat wil zeggen, na het boteren
wordt er in de vorm (die met klem
men dichtzit en zo opengemaakt
kan worden) een dunne chocola-
delaag gegoten, waarna de vorm
een poosje de koeling ingaat. Dit
proces wordt nog eens tweemaal
herhaald, zodat het in totaal, na
het boteren, driemaal gebeurt",
aldus de heer Ruitenburg. Een
soortgelijk proces vindt ook plaats
met de bonbons. In vormpjes-zo'n
dertigtal die aan één stuk aan el
kaar zitten en gemakkelijk in de
hand liggen - wordt uit een grote
bak, die electrisch op de juiste
smelttemperatuur gehouden
wordt, chocolade geschept en
over de vormpjes gestreken. Op
het trilapparaat, dat zich ook op
deze chocoladebak bevindt, staat
het geheel dan nog even te trillen,
om de lucht te laten ontsnappen
uit de chocolade (luchtbellen).
Daarna worden de vormpjes ge
keerd, zodat ze leeglopen. Omge
keerd staan ze dan nog even op de
trilmachine, waarna ze de koeling
ingaan. Je kunt dan al zien dat er
zich bakjes gevormd hebben. Na
zo'n twintig minuten worden ze uit
de koeling gehaald. Niet één zo'n
bakje, maar natuurlijk nog veel
meer, anderws zou het niet prak
tisch zijn. Dan worden ze gevuld
en tenslotte voor de bodem nog
een keer in de chocolade gedoopt.
In een andere werkruimte die 'de
keuken' wordt genoemd staan tal
van mengapparaten voor de crè
mes die door vakman Ruitenburg
of zijn zoon worden samenge
steld in diverse smaken. Die
smaakmakers zijn o.a. tal van
essences, variërend van advokaat,
kirsch, rum, grand marnier enz.
Ook wordt er met diverse s oorten
nootjes gewerkt. Machines wor
den getoond voor bepaalde ver
werkingen, o.a. voor marsepein en
truffels
Van het ene schone vertrek naar
het andere, gebeurt door doorgan
gen, die met deuren ook echt her
metisch afsluiten. "Dat moet wel,
omdat in het ene vertrek de tempe
ratuur hoger is dan in het andere,
wel kunnen? "O ja hoor, alleen niet
in grote groepen en niet tijdens de
spits in het bedrijf". Die spits, zo is
ons duidelijk ligt in de weken voor
de Sint Nicolaas, de Kerst en voor
de Pasen. Dan stopt meestal de
produktie van chocolade ook een
paar weken, omdat het op de
markten dan zo druk is dat elke
hand gebruikt kan worden.
Wanneer beginnen jullie met de
chocoladefiguren voor Sint Nico
laas en Kerst? "Direct na de zo
mervakantie, in september. Voor
de Paasverkoop beginnen we na
de jaarwisseling met de vervaardi
ging van eieren en chocoladewer
ken. Dit moeten we wel zo doen,
omdat het maken van chocolade
veel tijd vergt. Het is een echt am
bachtelijk beroep, dat met de hand
wordt gedaan. Desondanks heb
ben we geen hoge prijzen, omdat
we direkt aan de klant leveren. Aan
onze eigen klanten. Of dat nu in
het klein is op de markten of in het
groot, b.v. voor relatiegeschen
ken, een feit is het dat voor wat de
chocolade betreft, de tussenhan
del uitgeschakeld is... Echter, aan
huis verkopen we niet..wie onze
waar wil betrekken, kan naar de
markt
Daartoe uitgenodigd door de Rabobank Nederland en het Internationaal
Agrarisch Centrum (I.A.C.) te Wageningen, werkt de direkteur van de
plaatselijke Rabobank, de heer A.J. Ammerlaan, mee aan een 9 weken
durende cursus (25 febr. t/m 27 apr.) voor 18 managers en leidinggeven
de functionarissen uit 15 verschillende ontwikkelingslanden. Alle deel
nemers aan deze cursus zijn werkzijn bij of hebben nauwe banden met
het coöperatieve bankwezen in hun land van herkomst. Zo komen er
onder andere deelnemers uit Chili, China, de Philippijnen, Ethiopië,
Thailand, Kenya en ook Polen.
Deze mensen zijn op grond van studie en ervaring geselecteerd uit een
grote groep van aanmeldingen. De cursus wordt grotendeels bekostigd
door Rabobank Nederland en het Internationaal Agrarisch Centrum) ter
wijl ook de cursisten een beperkte eigen geldelijke bijdrage moeten leve
ren. De inhoud van de cursus is zeer gevarieerd en richt zich in hoofdlij
nen op agrarische financieringen, verwerving geldelijke middelen,
organisatie en administratie, sociale aspecten, coöperatieve structuren
en praktische oriëntatie-excursies. Naast enkele lezingen en discussies
zal de heer Ammerlaan de groep ook gaan begeleiden bij een 3-daagse
oriëntatiereis naar Bonn, West-Duitsland.
In het kader van deze cursus zal de 32-jarige Dr. A. Magdon uit Polen
van 1 tot en met 12 april .ook stage gaan lopen bij de Rabobank
Zevenhuizen-Moerkapelle. 'De heer Magdon is adviseur van de
Coöperatieve Bank Warschau en lector aan de universiteit van Lublin,
faculteit voor Coöperatieve Studies te Rseszow. Gedurende deze perio
de van individuele stage, zal de heer Magdon zich niet alleen oriënteren
op de ontwikkeling en werkwijze van landbouwcoöperaties en coöpera
tieve banken, maar ook diverse agrarische of aanverwante bedrijven in
ons gebied gaan bezoeken. Dit alles is gericht op het opdoen van kennis
en ervaring om deze daarna - waar mogelijk - te gebruiken in het
thuisland.
maar bovendien is vocht een
vijand van drop". Terug in de cho
colaterie is één van de medewer
kers van hetr bedrijf, de heer
Sleeuwenhoek, onverstoorbaar
zijn gang gegaan. Talloze vormp
jes en chocoladefiguurtjes zijn ge
vuld en gaan in de koeling. Holle
helften van paaseieren liggen om
gekeed druipen te stollen....In de
chocolaterie staan drie bakken
met verschillende chocoladesoor
ten. We zien: witte chocolade,
melk en pure chocolade. We
worden 's-nachts op (werk)tempe-
ratuur gehouden in een ruimte
naast de koeling. "We betrekken
onze grondstoffen uit België" ver
telt de heer Ruitenburg, die nu zo'n
achttal jaren in dit vak zit. Veel lan
ger, zo'n dertig jaar, heeft hij z'n
handel in drop- en zoetwaren. Al
hoewel er op de jassen 'dropko
ning' staat geborduurd, is de han
delsnaam "De Gouwe". Die naam
doet hun afkomst vermoeden:
Boskoop, waar het bedrijf uit z'n
jasje groeide. Sinds 13 jaar be
volkt het bedrijf de opstallen die
eens van een boerderij waren, in
Zevenhuizen. Uiteraard niet meer
in de oorspronkelijke staat, maar
verbouwd. Helemaal aangepast
aan de eisen van de warenwet
(hygiëne).
Al die 30 jaren stond hij op tal van
markten in de verre regio. Ja zelfs
in Amsterdam had men wekelijks
op een drietal markten een stand
plaats in zoetwaren. "Die markten
doen we niet meer. We hebben ons
toegelegd op de 'buitenmarkten'.
We zijn dan ook bijzonder blij dat,
al is het maar standplaats van vier
bij vier meter, we in Zevenhuizen
op de weekmarkt kunnen", vertelt
zoon Tim. Hij staat er met zijn
snoepkraam al een tweetal vrijda
gen. Jammer vindt hij het dat hij de
chocolade niet mee kan nemen,
omdat z'n kraam zo klein is. Doch
ter Corine kan dat wel in haar
snoepboetiek in Nieuw Vennep.
Zij is voorzichzelf begonnen, maar
steekt, evenals haar moeder (wel
ke het dagelijks doet) op haar vrije
dagen de handen uit de mouwen
om op het 'moederbedrijf' tal van
werkzaamheden te verrichten.
Haar aanstaande echtgenoot is
ook volledig in het bedrijf werk
zaam. Hij staat op de diverse mark
ten in de regio, terwijl een vijftal
medewerkers en enkele part-ti
mers hetzelfde doen. Twee grote
gesloten vrachtwagens met een
alleraardigste afbeelding, vervaar
digd door Zevenhuizenaar Van
Zuylen, zorgen voor het vervoer
naar de markten: in Lisse, Bode
graven, Leidschendam, Beverwijk,
Oudewester, Nieuw Vennep, Ze
venhuizen, Waddinxveen, Amstel
veen, Gouderak en Alphen a.d.
Rijn. Het laden en lossen gebeurt
op speciale lorries, die de snoep-
bakken bevatten en in enkele
handomdraaien tot complete
marktkraamtafels zijn omgetoverd
De klanten mogen zichzelf bedie
nen.
's-Avonds worden al deze lorries
(elke markt heeft er acht) door
dochter Corine, haar vriend of me
dewerkers, weer bijgevuld. Dat ge
beurt op een zeer efficiënte ma
nier. Dit hebben we niet gezien,
maar het systeem is wel uitgelegd.
Een lorrie rijdt door de opslag
ruimte, aan beide zijden wordt hij
bijgevuld uit zakken die ieder z'n
plaats hebben, gelijk aan de inde
ling van het snoep op de lorrie. Een
vraag die ons op de lippen brandt
is of er weieens excursies naar dit
bedrijf worden gemaakt door
vrouwenverenigingen. "Nee", ant
woordt de heer Ruitenburg, "dat is
nog niet voorgekomen" Zou het
In- en verkoop van uitsluitend 2 C.V., Diane, Visa, GS en CX.
Gebruikte onderdelen
Spuit- en plaatwerk
VIietkade 17a - Zevenhuizen (Z-H) - Tel. 010-550456
Administratie
belastingen
financieringen
verzekeringen
adviezen
en daarom verzorgen wij gaarne uw belasting
aangifte, stellen wij uw jaarrekeningen op,
houden uw administratie bij
en ordenen uw boekhouding.
Omdat cijferen ons vak is.
Administratieburo VAN TOOR
Prins Bernhardstraat 25, 2841 TE Moordrecht
Tel. (01827) 2462.
De nieuwe voorjaars- en zomerbreimode van Scheepjeswol werd zater
dag jl. bij boetiek De Zilverberk door een viertal mannequins en twee
dressmen op swingende muziek geshowd. Ca. 70 breimodellen trokken
aan het belangstellende oog van een groot publiek voorbij. De
modeshow werd zowel 's morgens als 's middags gehouden. Ladyspea
ker van Janneke, die het voortreffelijk deed. Datzelfde kan ook van de
mannequins en dressmen gezegd worden: allen amateurs die bijna
professioneel showden
TE KOOP: massief eiken eethoek; eet-
hoektafel; dressoir; box; kinderstoel;
eethoek; tafel; linnenkasten; bankstel;
kapstokken; staande schemerlamp;
keukenstoelen. Ook voor inkoop!
JABÉ - Burg. Klinkhamerweg 14
TEL. 01802-2157/2271.
TE KOOP: VOLVO 145- bj. '74;/ 1250,-
ALPENKREUZER - 1000,- Noord
einde 15, ZEVENHUIZEN.
GEVRAAGD: OPPAS in een gezin met
3 kinderen in de leeftijd van 3, 5 en 7 jr.
Voor de donderdag 11.30-17.30 uur.
TEL. 01802-2682.
VOOR GAZONMAAIERS, WATER
POMPEN, KETTINGZAGEN.
Eigen service - Scherpe prijzen.
GARAGE C. VAN DER KNIJFF
Bredeweg 31 - MOERKAPELLE
TEL. 01793-1728
TE KOOP: HONDA SS 50 Z
in prima staat
TEL. 01802-1340.
TE KOOP: RACE-FIETS (heren)
10 versn. - z.g.a.n. - p.n.o.t.k.
Int. Burg. Klinkh. weg 12-Zevenhuizen
Voor al uw schoënreparaties kunt u
terecht bij: Schoenmakerij Doornhein,
Dorpsstraat 42 - Nieuwerkerk a.d.
IJssel - 01803-6594
TE HUUR GEVRAAGD: Kamer of eta
ge. Liefst zo spoedig mogelijk in Ze
venhuizen. Brieven onder nummer
1484 van dit blad.
BELASTINGCONSULENT komt aan
huis tegen billijk tarief voor particulie
ren. Bel voor afspraak, ook 's avonds:
01828-12825
voor al uw dierenbenodigdheden
HET VOEDERSCHUURTJE
MOERKAPELLE - TEL. 01793-3016
TE KOOP: DAMESFIETS
in zeer goede staat
TEL. 01802-1653.
Er wordt wat afgestunt op fietsgebied. De ene
aanbieding is nog verleidelijker dan de andere.
Maar wat koopt u daarvoor? Meestal een levens
groot vraagteken van onbekende herkomst.
En dat kan u lelijk opbreken, ook in uw
portemonnee.
Goede fietsen hebben bekende namen. Heel
Nederland weet wat Gazelle wil zeggen:
topkwaliteit tot in alle onderdelen.
Als u topkwaliteit wenst noem dan
x die naam. En anders doen wij het
wel. Want voor onze klanten is
alleen het beste goed genoeg.
Ook de beste service!
Verwen u zelf met een Gazelle
GAZELLE fietsen rijden op VREDESTEIN banden