BETER HOREN
I
WMLl
15,-
BEZOEK OOK EENS ONZE GEZELLIGE BAR!
Cursus Vogels
herkennen
VERDUYN B.V.
Wat is honing?
Judokampioen
schappen Sport
school Leunis.
"UI
Donderdag 17 en vrijdag 18 maart
REEPJES KALFSVLEES IN KERRY-
GEMBERSAUS
Suggesties van onze chef-kok deze week:
MENU A 39,50
MENU B 47,50
Plattelandsvrouwen
Weekagenda De Bonkelaar,
oning is een vloeibare of gekris
talliseerde substantie, door ho-
ingbijen bereid uit:
Bloemennektar
Uitscheidingsprodukten van le
ende plantedelen.
Uitscheidingsprodukten van le
ende insekten.
De honingbij zelf
>e honingbij maakt deel uit van
en bijenvolk. Een bijenvolk kan
jemiddeld wel zo'n 50.000 bijen
jroot zijn. In de vrije natuur leeft
en bijenvolk in bijv. spleten en
lolen. De imker heeft zij bijen in
asten en/of korven. Een bijen-
olk bestaat uit:
een koningin, zij legt de eitjes,
een paar honderd darren (mnl.
ijen), zij zorgen voor de bevruch-
ng van deze eitjes.
Duizenden werkbijen, zij zorgen
oor het broed en verzamelen de
ektar/honingdauw en het stuif-
ieel.
Wat wordt er verzameld?
e honingbij verzamelt dus voor-
amelijk bloemennektar en ho-
ingdauw.
lloemennektar: Een suikerhou
ende vloeistof die door planten
ordt afgescheiden. Nektar bevat
fhankelijk van de plantensoort
oeveelheden sacharose, glucose
n/of fructose. Deze hoeveelhe-
en en de hoeveelheid nektar han
en af van de omstandigheden
'aarin de plant leeft,
ehalve nektar en honingdauw
erzamelt de honingbij ook stuif-
ïeel
Tegelijk met de inzameling van
ektar komt er automatisch ook
ituifmeel terecht in deze nektar.
ierdoor kan men een duidelijk
nderscheid maken tussen ho-
ing van nektar en honing van ho-
ingdauw. Bij deze laatste vindt
en nl. geen stuifmeelpollen te-
g. (dit geldt dus ook voor den-
»nhoninq). Ook kan men door
eze stuifmeelpollen d.m.v. mi-
roscopisch onderzoek duidelijk
agaan van welke bloem en/of
lant de stuifmeel en dus ook de
oning afkomstig is.
Rechtstreeks verzamelen de bij-
n ook stuifmeel; zonder nektar.
is kleine korreltjes wordt ze aan
e pootjes'naar de kast of korf
ervoerd, waar ze in aparte cellen
/ordt opgeslagen dienend als win
:ervoorraad en voedsel voor het
roed.
De honingbereiding
door de bij zelf
e honingbij zuigt met haar zuig-
priet de nektar of honingdauw
p en slaat deze op in haar ho-
ingblaas. Hierbij wordt de nektar
met speeksel vermengd. Bij terug
keer in de kast/korf wordt de in
houd van de blaas aan andere
ijen doorgegeven. De nektar
/ordt ingedikt door deze uit de
oningblaas te pompen, aan de
nderzijde van de zuigspriet vlak
it te spreiden en vervolgens weer
p te zuigen. Door deze hande
ling verdampt er een groot deel
van het water. Na dit ca. 20 minu
ien herhaald te hebben, wordt de
hog onrijpe honing in de cellen
Nan de raat opgeslagen, waar een
[temperatuur heerst van ca. 37
[raden Celcius. Nog meer water
erdampt er doordag de bijen in
e kast, d.m.v. ritmische vleugel-
ewegingen, een luchtstroom op
,ang houden. Wanneer het vocht
ehalte van 75% tot ca. 18% is ge
aaid, wordt ze als rijp be-
chouwd, met wasdekseltjes afge-
js oten, en evenals het stuifmeel
|ls wintervoorraad bewaard.
Door het lage vochtgehalte is de
Ponlng zeer goed houdbaar ge-
fvorden, dus hoe hoger het vocht
gehalte hoe groter de kans op
"listing.
De honingverwerking
door de imker
e imker haalt wanneer de raten
z')n °f wanneer een dracht-
.l,'s uitgebloeid, bijv. heide of
uitbloesem, deze uit de kast. De
raten worden 'ontzegeld: de dek
seltjes worden er afgehaald en de
honing uit de raten geslingerd. Na
het slingeren wordt de honing
gereinigd van wasdeeltjes, bijen-
afval e.d. en laat men ze 3 tot 5
dagen bij kamertemperatuur
staan. De in de honing aanwezige
lucht heeft nu de tijd om naar bo
ven te komen en vormt zo een
schuimlaag die later afgeschept
wordt.
De honing is net na de oogst vloei
baar maar heeft de eigenschap
om te kristalliseren. Afhankelijk
van de soort al bij 4 tot 8 weken,
koolzaad zelfs al na een paar da
gen. De soorten die rijk zijn aan
glucose kristalliseren meestal snel
Ier dan de doorsten die rijk zijn
aan fructose, deze kunnen wel
een paar jaar vloeibaar blijven
(bijv. acacia en dennenhoning).
Wanneer we dit proces z'n gang
laten gaan, ontstaat er een dikke
harde kristalmassa; moeilijk
smeerbaar en met ee grotere kans
op gisting omdat de bovenste laag
meer vocht bevat.
In Nederland wordt bijna alle
honing geïmporteerd; belangrijke
exportlanden zijn: Mexico, Austra
lië, China, Canada, Bulgarije, Ar
gentinië, Hongarije en Frankrijk.
De honing komt hier aan in vaten
van 200 en 300 kg. Omdat de
kristallisatie vaak dan al in wer
king is getreden, worden bij de
'Honingzemerij' de vaten in een
verwarmingshok langzaam opge
warmd. Dit opwarmen moet zeer
zorgvuldig gebeuren; niet te lang
en de temperatuur mag niet bo
ven de 37/38 graden C uitkomen.
Wordt de temperatuur hoger dan
40 graden C of gebeurt het op
warmen wellangdurig, dan gaan
er belangrijke voedingstoffen ver
loren. Als de honing vloeibaar ge
noeg is wordt ze m.b.v. afvulma-
chines in potten van 450 of 900
gram afgevuld.
Enten
OM de genoemde kristallisatie te
gen te gaan, kan de honing op een
speciale manier behandeld wor
den. Deze behandeling noemt
men enten en gaat als volgt: Aan
de pasgeoogste honing wordt een
eerder geoogste honing toege
voegd die al gekristalliseerd is. Dit
lbijft ca. 1 week rustig staan en
wordt alleen af en toe goed ge
roerd. Het kristallisatieproces
wordt op deze manier versneld, er
ontstaan echter hele fijne- i.p.v. de
normale grove kristallen. De ho
ning krijgt een zalfachtig uiterlijk
en een goede smeerbaarheid wat
blijvend is. Toch blijft de samen
stelling en dus ook de kwaliteit het
zelfde, deze verandert later ook
niet meer.
Dit proces wordt als sinds jaren
door "De Rit" toegepast op de
snel kristalliserende soorten zo
als koolzaad, klaver, lindebloe
sem e.d.
Zoveel bloemen er zijn zoveel
soorten honing daar uit kunnen
komen. Alle met een andere kleur
en smaak en geur. Bij DE ZIL
VERBERK zijn verschillende ho
ning en honingprodukten ver
krijgbaar
Onder het toeziend oog van zo'n
300 toeschouwers hebben zater
dag 12 maart j.l. 114 judoka's van
Sportschool Leunis gestreden om
de clubtitels judo 1988. De Judo
ka's variërend in de leeftijd van 5
tot 25 jaar waren ingedeeld naar
leeftijd en gewicht. Het toernooi
verliep goed op tijd en liet vle
spannende wedstrijden zien. Kitty
Haas werdt door dhr. Leunis ge
huldigd voor haar trouwe lid
maatschap. Al 15 jaar zet zij haar
beste beentje voor bij sportschool
Leunis. Na de pauze was er een
spectaculaire demonstratie van
Dijkshoorn heeft een vertrouwde naam opgebouwd.
De Dijkshoorn hoorspecialisten geven u betrouwbaar en
vakkundig advies en hebben nog alle aandacht en tijd
voor U. Goed horen is tenslotte belangrijk genoeg!
Levering ook via de 1
Ziekenfondsen Wiiknmor,
thuis na 0menl
Ionische afsnra^
Sch .ljVI van horen en zien de beste.
Holtefdam S\/i»,'auifasIraa'1 'el 01026 76-49 Schiedam, Hof van Spaland 5. tel. 010 - 70.17.30.
Zevenhui,én o a a ss"aat 73, ,el - 010 - 77.25.45. Maassluis, Noordvliet 25. tel. 01899-1.22.88
«venhuizen, Burg. Boerstraat tel ni8n;.anan
met rijst oi geb. aardappelen, verse groente,
incl. glas huiswijn naar keuze
CAFE-RESTAURANT PANNEKOEKHUIS
Wol lefoppenweg 79 Tel. 010 - 4S6 36 27
OUD-VERLAAT
*Gevulde Avocado met
Hollandse Garnalen
*Cream Soep met Kip, Cham
pignons en Ossentong
*Kalkoen Biefstukjes in ext.
Calvados Saus van stukjes
Appel en Rookspek
*Coupe Jacques; drie soorten
Ijs met verse vruchten en
slagroom
Vis Palet; Compositie van
koude visgerechten
Bouillon met verse groente,
croutons en kaas
Tong Filets 'Valentino' - tong
filets op een bedje van risotto,
verstopt onder een kaassaus
Vruchten Macédoine in Jam.
Rum, gemarineerde fruitsalade
met vanillesuiker en stukjes van
de klappervrucht.
Openingstijden: zondag t/m donderdag 10.00-01.00 uur. Vrijdag en zaterdag 10.00-02.00 uur.
U kunt nu al reserveren voor de Paasdagen,
informeert u eens naar onze Paasmenu's.
de Tangsoo-do afdeling van de
sportschool. Deze demonstratie
werd afgesloten met een schitte
rende breektest uitgevoerd door
Lon Oosterbroek (de leraar van
deze afdeling) De heer Leunis
werd op zijn beurt gehuldigd door
zijn leerlingen i.v.m. het 15-jarig
bestaan van zijn sportschool. Na
de finalewedstijden was het tijd
voor de prijsuitreiking, waarbij al
le deelnemers, scheidsrechters en
juryleden als herinnering een bu-
roklokje met inscriptie in ont
vangst konden nemen. Een ieder
kan terugzien op een wel zeer
geslaagde sportmiddag.
De uitslagen:
5-6 jaar, 21-24 kilo. 1 Pieter Ber-
kel, 2 Pepijn van den Hout, 3
Koen van der Knaap. 6-7 jaar, 23-
27 kilo: 1 Rik Ardts, 2 Marco
Fruscio, 3 Richard Wubben. 8-9
jaar, 26-30 kilo: 1 Wendy Meürer,
2 Timo Hendrikx, 3 Steven Berg
huis. 8-9 jaar, 31-35 kilo: 1 Mau
rice Overbeeke, 2 Arjan Krijgs
man, 3 Peter van Weel. 9 jaar, 37-
42 kilo: 1 Gijs Buitelaar, 2 Niels
van der Kruk, 3 Hans Janssen.
10-11 jaar, 33-36 kilo: 1 Erik Jan
de Vries, 2 Ruud Lindhoud, 3
Gideon Kraayenbos. 10-11 jaar,
37-41 kilo: 1 Avin Kisoen, 2 Pas
cal Bobbe, 3 Eric Krijgsman. 10-
11 jaar, 44-47 kilo: 1 Marnix
Schell, 2 Jan Kees van Bergen, 3
Jimmy Audhoe. 12-13 jaar, 37-
43 kilo: 1 Eddy van Weel, 2 Rohin
Mehra, 3 Déjan Stojakovic. 12-13
jaar, 50-55 kilo: 1 Vincent Molle-
man, 2 Michel Overbeeke, 3 Jan
Zuidema. 13-14 jaar, 55-58 kilo:
1 Harro Joustra, 2 Tom Houwe-
ling, 3 Erik Splinter. 15 jaar en
ouder, 65-67 kilo: 1 Dennis Koe
nekoop, 2 Rene van der Steeg, 3
Hans Berkhuisen. Heren alle ca-
tegoriën: 1 Erik Mark Meershoek,
2 Ronald Meershoek, 3 Alwin
Hoogerdijk.
DOE-AVOND
Zevenhuizen - De plattelands
vrouwen Zevenhuizen organise
ren een doe-avond op donderdag
17 maart in Hotel Vos. Aanvang
20.00 uur. Deze avond wordt ver
zorgd i.s.m. de Zeven Muzen. Er
zijn diverse activiteiten: - schilde
ren op linnen; - pottenbakken; -
tekenen; - calligraferen.
Waddinxveen
WOENSDAG 16 MAART:
13.30-15.00 uur: Cursus beeldende vormen
14.00-15.30 uur: Dansproject
16.00-18.00 uur: Moderne dans
18.30-19.30 uur: Diplomauitreiking E.H.B.O.
18.30-20.00 uur: Theaterclub voor kinderen
20.00-22.30 uur: Jongereninloop.
19.00-21.00 uur: Naailes.
DONDERDAG 17 MAART:
09.00-11.30 uur: Basiseducatie vrouwen
09.00-11.30 uur: Peuteropvang
14.00-17.00 uur: Tekenen/schilderen
18.30-20.15 uur: Theatercursus jongeren
19.30-22.00 uur: Tekenen/schilderen
20.00-22.300 uur: Klaverjasclub.
VRIJDAG 18 MAART:
15.00-17.00 uur: Cursus fotografie voor jongeren
16.00-17.00 uur: Zelfverdediging voor meisjes
16.00-18.00 uur: Grafitty
19.30-22.30 uur: Baken (disco 12-16 jaar).
ZATERDAG 19 MAART:
09.00-13.00 uur: Klimop-groep
10.00-12.00 uur: Breiles buitenlandse vrouwen
ZONDAG 20 MAART:
11.00-18.00 uur: Ontmoetingsdag buitenlandse mannen.
MAANDAG 21 MAART:
09.00-12.00 uur: Basiseducatie mannen
16.00-18.00 uur: Kookcursus
16.00-20.00 uur: Ballet
19.00-22.00 uur: Filmavond
18.30-21.00 uur: Basiseducatie mannen
19.00-22.00 uur: Computercursus (samenwerkingsschool)
20.00-22.30 uur: Maskerade
DINSDAG 22 MAART:
09.00-11.30 uur: Naailes buitenlandse vrouwen
09.00-11.30 uur: Peuteropvang
16.00-20.00 uur: Ballet
19.00-21.00 uur: Sazcursus
19.00-21.00 uur: Basiseducatie vrouwen
20.00-22.30 uur: Darten
WOENSDAG 23 MAART:
13.30-15.00 uur: Cursus beeldende vormen
13.00-17.00 uur: Themamiddag anti-discriminatie
14.00-15.30 uur: Dansproject
16.00-18.00 uur: Moderne dans
18.30-20.00 uur: Theaterclub voor kinderen
19.00-21.30 uur: Jongereninloop
19.00-21.00 uur: Naailes.
Hoe heet die vogel? Wat eet-ie?
Hoe kan ik hem snel herkennen?
Waar kan ik hem tegenkomen?
Op deze en andere vragen wordt
ingegaan tijdens de cursus Vogels
Herkennen voor Beginners. Dit
jaar wordt de cursus weer in Bleis-
TANKBOUW EN INSTALLATIEBEDRIJF
BENZINESTATION
Wollefoppenweg 107A - 2761 DL Zevenhuizen - tel. (0101 4550475
In- en verkoop van olietanks
constructiewerken
centrale verwarming
olie opslagtanks (KIWA)
wijk gegeven in de maanden april
en mei. De opzet van de cursus is
als volgt:
Er zijn 4 cursus-avonden
*Aansluitend op deze avonden
volgen er 3 excursies waar het op
doen van praktische ervaring
voorop staat.
Bij de cursus hoort een cursus
boek vol wetenswaardige infor
matie. Tijdens de cursusavonden
worden de vogels uit de direkte
omgeving behandeld: Vogels van
Weide en Akkerland, Vogels van
Stad en Dorp en Vogels van Riet
en Water. Daarnaast wordt aan
dacht besteed aan o.a. Vogeltrek,
Vogelzang, Verrekijkers en Vogel
gidsen. Ook zullen iedere avond
dia's worden vertoond. De cursus
avonden zijn gepland op 7 april,
21 april, 5 mei en 2b mei. De ex
cursies vinden plaats op 9 april,
23 april en 28 mei. w/je zjcw)j
opgeven of nog meer wil weten,
kan bellen naar R. v.d. Vorm, een
van de cursusleiders, tel. 01793-
1262.
Natuur- en Vogelwacht
ROTTA