BETER HOREN I WMLl 15,- BEZOEK OOK EENS ONZE GEZELLIGE BAR! Cursus Vogels herkennen VERDUYN B.V. Wat is honing? Judokampioen schappen Sport school Leunis. "UI Donderdag 17 en vrijdag 18 maart REEPJES KALFSVLEES IN KERRY- GEMBERSAUS Suggesties van onze chef-kok deze week: MENU A 39,50 MENU B 47,50 Plattelandsvrouwen Weekagenda De Bonkelaar, oning is een vloeibare of gekris talliseerde substantie, door ho- ingbijen bereid uit: Bloemennektar Uitscheidingsprodukten van le ende plantedelen. Uitscheidingsprodukten van le ende insekten. De honingbij zelf >e honingbij maakt deel uit van en bijenvolk. Een bijenvolk kan jemiddeld wel zo'n 50.000 bijen jroot zijn. In de vrije natuur leeft en bijenvolk in bijv. spleten en lolen. De imker heeft zij bijen in asten en/of korven. Een bijen- olk bestaat uit: een koningin, zij legt de eitjes, een paar honderd darren (mnl. ijen), zij zorgen voor de bevruch- ng van deze eitjes. Duizenden werkbijen, zij zorgen oor het broed en verzamelen de ektar/honingdauw en het stuif- ieel. Wat wordt er verzameld? e honingbij verzamelt dus voor- amelijk bloemennektar en ho- ingdauw. lloemennektar: Een suikerhou ende vloeistof die door planten ordt afgescheiden. Nektar bevat fhankelijk van de plantensoort oeveelheden sacharose, glucose n/of fructose. Deze hoeveelhe- en en de hoeveelheid nektar han en af van de omstandigheden 'aarin de plant leeft, ehalve nektar en honingdauw erzamelt de honingbij ook stuif- ïeel Tegelijk met de inzameling van ektar komt er automatisch ook ituifmeel terecht in deze nektar. ierdoor kan men een duidelijk nderscheid maken tussen ho- ing van nektar en honing van ho- ingdauw. Bij deze laatste vindt en nl. geen stuifmeelpollen te- g. (dit geldt dus ook voor den- »nhoninq). Ook kan men door eze stuifmeelpollen d.m.v. mi- roscopisch onderzoek duidelijk agaan van welke bloem en/of lant de stuifmeel en dus ook de oning afkomstig is. Rechtstreeks verzamelen de bij- n ook stuifmeel; zonder nektar. is kleine korreltjes wordt ze aan e pootjes'naar de kast of korf ervoerd, waar ze in aparte cellen /ordt opgeslagen dienend als win :ervoorraad en voedsel voor het roed. De honingbereiding door de bij zelf e honingbij zuigt met haar zuig- priet de nektar of honingdauw p en slaat deze op in haar ho- ingblaas. Hierbij wordt de nektar met speeksel vermengd. Bij terug keer in de kast/korf wordt de in houd van de blaas aan andere ijen doorgegeven. De nektar /ordt ingedikt door deze uit de oningblaas te pompen, aan de nderzijde van de zuigspriet vlak it te spreiden en vervolgens weer p te zuigen. Door deze hande ling verdampt er een groot deel van het water. Na dit ca. 20 minu ien herhaald te hebben, wordt de hog onrijpe honing in de cellen Nan de raat opgeslagen, waar een [temperatuur heerst van ca. 37 [raden Celcius. Nog meer water erdampt er doordag de bijen in e kast, d.m.v. ritmische vleugel- ewegingen, een luchtstroom op ,ang houden. Wanneer het vocht ehalte van 75% tot ca. 18% is ge aaid, wordt ze als rijp be- chouwd, met wasdekseltjes afge- js oten, en evenals het stuifmeel |ls wintervoorraad bewaard. Door het lage vochtgehalte is de Ponlng zeer goed houdbaar ge- fvorden, dus hoe hoger het vocht gehalte hoe groter de kans op "listing. De honingverwerking door de imker e imker haalt wanneer de raten z')n °f wanneer een dracht- .l,'s uitgebloeid, bijv. heide of uitbloesem, deze uit de kast. De raten worden 'ontzegeld: de dek seltjes worden er afgehaald en de honing uit de raten geslingerd. Na het slingeren wordt de honing gereinigd van wasdeeltjes, bijen- afval e.d. en laat men ze 3 tot 5 dagen bij kamertemperatuur staan. De in de honing aanwezige lucht heeft nu de tijd om naar bo ven te komen en vormt zo een schuimlaag die later afgeschept wordt. De honing is net na de oogst vloei baar maar heeft de eigenschap om te kristalliseren. Afhankelijk van de soort al bij 4 tot 8 weken, koolzaad zelfs al na een paar da gen. De soorten die rijk zijn aan glucose kristalliseren meestal snel Ier dan de doorsten die rijk zijn aan fructose, deze kunnen wel een paar jaar vloeibaar blijven (bijv. acacia en dennenhoning). Wanneer we dit proces z'n gang laten gaan, ontstaat er een dikke harde kristalmassa; moeilijk smeerbaar en met ee grotere kans op gisting omdat de bovenste laag meer vocht bevat. In Nederland wordt bijna alle honing geïmporteerd; belangrijke exportlanden zijn: Mexico, Austra lië, China, Canada, Bulgarije, Ar gentinië, Hongarije en Frankrijk. De honing komt hier aan in vaten van 200 en 300 kg. Omdat de kristallisatie vaak dan al in wer king is getreden, worden bij de 'Honingzemerij' de vaten in een verwarmingshok langzaam opge warmd. Dit opwarmen moet zeer zorgvuldig gebeuren; niet te lang en de temperatuur mag niet bo ven de 37/38 graden C uitkomen. Wordt de temperatuur hoger dan 40 graden C of gebeurt het op warmen wellangdurig, dan gaan er belangrijke voedingstoffen ver loren. Als de honing vloeibaar ge noeg is wordt ze m.b.v. afvulma- chines in potten van 450 of 900 gram afgevuld. Enten OM de genoemde kristallisatie te gen te gaan, kan de honing op een speciale manier behandeld wor den. Deze behandeling noemt men enten en gaat als volgt: Aan de pasgeoogste honing wordt een eerder geoogste honing toege voegd die al gekristalliseerd is. Dit lbijft ca. 1 week rustig staan en wordt alleen af en toe goed ge roerd. Het kristallisatieproces wordt op deze manier versneld, er ontstaan echter hele fijne- i.p.v. de normale grove kristallen. De ho ning krijgt een zalfachtig uiterlijk en een goede smeerbaarheid wat blijvend is. Toch blijft de samen stelling en dus ook de kwaliteit het zelfde, deze verandert later ook niet meer. Dit proces wordt als sinds jaren door "De Rit" toegepast op de snel kristalliserende soorten zo als koolzaad, klaver, lindebloe sem e.d. Zoveel bloemen er zijn zoveel soorten honing daar uit kunnen komen. Alle met een andere kleur en smaak en geur. Bij DE ZIL VERBERK zijn verschillende ho ning en honingprodukten ver krijgbaar Onder het toeziend oog van zo'n 300 toeschouwers hebben zater dag 12 maart j.l. 114 judoka's van Sportschool Leunis gestreden om de clubtitels judo 1988. De Judo ka's variërend in de leeftijd van 5 tot 25 jaar waren ingedeeld naar leeftijd en gewicht. Het toernooi verliep goed op tijd en liet vle spannende wedstrijden zien. Kitty Haas werdt door dhr. Leunis ge huldigd voor haar trouwe lid maatschap. Al 15 jaar zet zij haar beste beentje voor bij sportschool Leunis. Na de pauze was er een spectaculaire demonstratie van Dijkshoorn heeft een vertrouwde naam opgebouwd. De Dijkshoorn hoorspecialisten geven u betrouwbaar en vakkundig advies en hebben nog alle aandacht en tijd voor U. Goed horen is tenslotte belangrijk genoeg! Levering ook via de 1 Ziekenfondsen Wiiknmor, thuis na 0menl Ionische afsnra^ Sch .ljVI van horen en zien de beste. Holtefdam S\/i»,'auifasIraa'1 'el 01026 76-49 Schiedam, Hof van Spaland 5. tel. 010 - 70.17.30. Zevenhui,én o a a ss"aat 73, ,el - 010 - 77.25.45. Maassluis, Noordvliet 25. tel. 01899-1.22.88 «venhuizen, Burg. Boerstraat tel ni8n;.anan met rijst oi geb. aardappelen, verse groente, incl. glas huiswijn naar keuze CAFE-RESTAURANT PANNEKOEKHUIS Wol lefoppenweg 79 Tel. 010 - 4S6 36 27 OUD-VERLAAT *Gevulde Avocado met Hollandse Garnalen *Cream Soep met Kip, Cham pignons en Ossentong *Kalkoen Biefstukjes in ext. Calvados Saus van stukjes Appel en Rookspek *Coupe Jacques; drie soorten Ijs met verse vruchten en slagroom Vis Palet; Compositie van koude visgerechten Bouillon met verse groente, croutons en kaas Tong Filets 'Valentino' - tong filets op een bedje van risotto, verstopt onder een kaassaus Vruchten Macédoine in Jam. Rum, gemarineerde fruitsalade met vanillesuiker en stukjes van de klappervrucht. Openingstijden: zondag t/m donderdag 10.00-01.00 uur. Vrijdag en zaterdag 10.00-02.00 uur. U kunt nu al reserveren voor de Paasdagen, informeert u eens naar onze Paasmenu's. de Tangsoo-do afdeling van de sportschool. Deze demonstratie werd afgesloten met een schitte rende breektest uitgevoerd door Lon Oosterbroek (de leraar van deze afdeling) De heer Leunis werd op zijn beurt gehuldigd door zijn leerlingen i.v.m. het 15-jarig bestaan van zijn sportschool. Na de finalewedstijden was het tijd voor de prijsuitreiking, waarbij al le deelnemers, scheidsrechters en juryleden als herinnering een bu- roklokje met inscriptie in ont vangst konden nemen. Een ieder kan terugzien op een wel zeer geslaagde sportmiddag. De uitslagen: 5-6 jaar, 21-24 kilo. 1 Pieter Ber- kel, 2 Pepijn van den Hout, 3 Koen van der Knaap. 6-7 jaar, 23- 27 kilo: 1 Rik Ardts, 2 Marco Fruscio, 3 Richard Wubben. 8-9 jaar, 26-30 kilo: 1 Wendy Meürer, 2 Timo Hendrikx, 3 Steven Berg huis. 8-9 jaar, 31-35 kilo: 1 Mau rice Overbeeke, 2 Arjan Krijgs man, 3 Peter van Weel. 9 jaar, 37- 42 kilo: 1 Gijs Buitelaar, 2 Niels van der Kruk, 3 Hans Janssen. 10-11 jaar, 33-36 kilo: 1 Erik Jan de Vries, 2 Ruud Lindhoud, 3 Gideon Kraayenbos. 10-11 jaar, 37-41 kilo: 1 Avin Kisoen, 2 Pas cal Bobbe, 3 Eric Krijgsman. 10- 11 jaar, 44-47 kilo: 1 Marnix Schell, 2 Jan Kees van Bergen, 3 Jimmy Audhoe. 12-13 jaar, 37- 43 kilo: 1 Eddy van Weel, 2 Rohin Mehra, 3 Déjan Stojakovic. 12-13 jaar, 50-55 kilo: 1 Vincent Molle- man, 2 Michel Overbeeke, 3 Jan Zuidema. 13-14 jaar, 55-58 kilo: 1 Harro Joustra, 2 Tom Houwe- ling, 3 Erik Splinter. 15 jaar en ouder, 65-67 kilo: 1 Dennis Koe nekoop, 2 Rene van der Steeg, 3 Hans Berkhuisen. Heren alle ca- tegoriën: 1 Erik Mark Meershoek, 2 Ronald Meershoek, 3 Alwin Hoogerdijk. DOE-AVOND Zevenhuizen - De plattelands vrouwen Zevenhuizen organise ren een doe-avond op donderdag 17 maart in Hotel Vos. Aanvang 20.00 uur. Deze avond wordt ver zorgd i.s.m. de Zeven Muzen. Er zijn diverse activiteiten: - schilde ren op linnen; - pottenbakken; - tekenen; - calligraferen. Waddinxveen WOENSDAG 16 MAART: 13.30-15.00 uur: Cursus beeldende vormen 14.00-15.30 uur: Dansproject 16.00-18.00 uur: Moderne dans 18.30-19.30 uur: Diplomauitreiking E.H.B.O. 18.30-20.00 uur: Theaterclub voor kinderen 20.00-22.30 uur: Jongereninloop. 19.00-21.00 uur: Naailes. DONDERDAG 17 MAART: 09.00-11.30 uur: Basiseducatie vrouwen 09.00-11.30 uur: Peuteropvang 14.00-17.00 uur: Tekenen/schilderen 18.30-20.15 uur: Theatercursus jongeren 19.30-22.00 uur: Tekenen/schilderen 20.00-22.300 uur: Klaverjasclub. VRIJDAG 18 MAART: 15.00-17.00 uur: Cursus fotografie voor jongeren 16.00-17.00 uur: Zelfverdediging voor meisjes 16.00-18.00 uur: Grafitty 19.30-22.30 uur: Baken (disco 12-16 jaar). ZATERDAG 19 MAART: 09.00-13.00 uur: Klimop-groep 10.00-12.00 uur: Breiles buitenlandse vrouwen ZONDAG 20 MAART: 11.00-18.00 uur: Ontmoetingsdag buitenlandse mannen. MAANDAG 21 MAART: 09.00-12.00 uur: Basiseducatie mannen 16.00-18.00 uur: Kookcursus 16.00-20.00 uur: Ballet 19.00-22.00 uur: Filmavond 18.30-21.00 uur: Basiseducatie mannen 19.00-22.00 uur: Computercursus (samenwerkingsschool) 20.00-22.30 uur: Maskerade DINSDAG 22 MAART: 09.00-11.30 uur: Naailes buitenlandse vrouwen 09.00-11.30 uur: Peuteropvang 16.00-20.00 uur: Ballet 19.00-21.00 uur: Sazcursus 19.00-21.00 uur: Basiseducatie vrouwen 20.00-22.30 uur: Darten WOENSDAG 23 MAART: 13.30-15.00 uur: Cursus beeldende vormen 13.00-17.00 uur: Themamiddag anti-discriminatie 14.00-15.30 uur: Dansproject 16.00-18.00 uur: Moderne dans 18.30-20.00 uur: Theaterclub voor kinderen 19.00-21.30 uur: Jongereninloop 19.00-21.00 uur: Naailes. Hoe heet die vogel? Wat eet-ie? Hoe kan ik hem snel herkennen? Waar kan ik hem tegenkomen? Op deze en andere vragen wordt ingegaan tijdens de cursus Vogels Herkennen voor Beginners. Dit jaar wordt de cursus weer in Bleis- TANKBOUW EN INSTALLATIEBEDRIJF BENZINESTATION Wollefoppenweg 107A - 2761 DL Zevenhuizen - tel. (0101 4550475 In- en verkoop van olietanks constructiewerken centrale verwarming olie opslagtanks (KIWA) wijk gegeven in de maanden april en mei. De opzet van de cursus is als volgt: Er zijn 4 cursus-avonden *Aansluitend op deze avonden volgen er 3 excursies waar het op doen van praktische ervaring voorop staat. Bij de cursus hoort een cursus boek vol wetenswaardige infor matie. Tijdens de cursusavonden worden de vogels uit de direkte omgeving behandeld: Vogels van Weide en Akkerland, Vogels van Stad en Dorp en Vogels van Riet en Water. Daarnaast wordt aan dacht besteed aan o.a. Vogeltrek, Vogelzang, Verrekijkers en Vogel gidsen. Ook zullen iedere avond dia's worden vertoond. De cursus avonden zijn gepland op 7 april, 21 april, 5 mei en 2b mei. De ex cursies vinden plaats op 9 april, 23 april en 28 mei. w/je zjcw)j opgeven of nog meer wil weten, kan bellen naar R. v.d. Vorm, een van de cursusleiders, tel. 01793- 1262. Natuur- en Vogelwacht ROTTA

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Dorpskrant | 1988 | | pagina 15