Huib van den Hoven '1 Damesvoetbal plantsoenwerken b.v. Vakarbeider A Vakarbeiders Geoefende werknemers Zevenhuizense schrijft met vriendin inspirerend boekje over Indiase restaurants Fa. J. v.d. Jaat Zn. Coen Schiereck GARAGE V. NIELEN MARKUS KIP I 1939 1989 JAAP VAN DER SAR en PLONI VAN DER SAR-HAGEN Huib van den Hoven plantsoenwerken b.v. A.P.K.-keurings- station Reparatie en onderhoud ALLE MERKEN AUTOMOBIELEN Benzinepompstation zeer scherpe prijzen incl. bediening Reparatie en onderhoud 4 Wheel drive A.M.C. - Ranche Rover Dankbaar dat God hen zo lang voor elkaar en voor ons heeft gespaard, hopen D.V. op 3 mei onze lieve ouders, groot- en overgrootouders de dag te gedenken dat zij 50 jaar getrouwd zijn. Hun dankbare kinderen, klein- en achterkleinkinderen Nel en Teun Plonie en Martin Reino, Paula Jan en Anita Karin Hans en Henny Sonja Jaap Jaap en Riet Jago Serge Plony en Dick Robbert Peter 2811 ED Reeuwijk, april 1989 Roelat 39 Gelegenheid tot feliciteren op donderdag 4 mei van 15.00 tot 17.00 uur in verenigingsgebouw "De Brug", Dunantplein 1 te Reeuwijk-Brug. Bloemen wit of rood of geel, worden in ons huisje wat teveel. Zoudt U ons toch wat willen schenken? Dan graag een "munt" om een GOED DOEL te gedenken. Tosca van Vliet bezorgt Groeneweg-dames de overwinning Zevenhuizen - In een matige wed strijd wist Groeneweg toch de beide punten in de thuiswedstrijd tegen het Haagse Celeritas te veroveren. Het duurde echter tot ver in de tweede helft voor de Groeneweg-aanhang kon juichen. Voordien was er echter voor beide ploegen weinig te juichen, beide ploegen probeerden het wel, maar misten de inspiratie om er een goede wedstrijd van te maken. Voor de inspiratie was er echter ook niets aanwezig, beide ploegen kunnen geen kampioen worden en beide ploegen kunnen niet degraderen en zo werd het een wedstrijd voor de statistiek. Groeneweg was wel sterker dan Celeritas, dat na het echec van vori ge week (7-2 nederlaag tegen Oliveo) drie jeugdspeelsters had opgesteld. Pas na 13 minuten ontstond de eer ste gevaarlijke aktie voor het Celeri- tasdoel, Conny Baas bracht de bal keurig voor het doel maar Groene- weg-spits Nelleke Noorlander was net iets te laat om de bal langs de Celeritas-doelvrouwe te schuiven. In de 26e minuut zag Nelleke Noorlan der haar schot voorlangs gaan. Pas in de 32e minuut kwam de eerste aktie van Celeritas-zijde, de ingeschoten bal van één der Celeritas-middenvel- ders vormde echter voor Groene weg doelvrouwe Wil van Kralingen geen enkel probleem. Na de rust drong Groeneweg meer aan en kreeg zij langzamerhand enige greep Een toonaangevend bedrijf op het gebied van plantsoenaanleg en -onderhoud met vestigingen in Moerkapelle, Halfweg en Hendrik Ido Ambacht, vraagt wegens uitbreiding van de aktiviteiten, personeel dat beschikt over ervaring, enthousiasme, vindingrijk heid en een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Ervaring met machines strekt tot aanbeveling. Schriftelijke sollicitaties te richten aan ons kantoor. Postbus 170, 3340 AD Hendrik Ido Ambacht. Tel. (01858) 1 50 88 Tineke Zwijgers nu woonachtig in Utrecht, is een liefhebber van .de Indiase keuken Bijzonder reislustig als ze is, bezocht ze op haar verre reizen diverse oosterse landen en proefde en genoot van gerechten en de cultuur. Ze vindt het fijn dat je ook in Nederland van die gerechten kunt genieten in speciale Indiase restaurants op het spel. In de 48e minuut kreeg Wilma Zijderhand, na een pass van Conny Baas, een kans maar haar schot ging naast. De mooiste kans kreeg Groeneweg-spits Nelleke Noorlander, in de 66e minuut. Zij werd uitstekend gelanceerd door Wilma Zijderhand, maar alleen voor de Celeritas-doelvrouwe schoot zij echter tegen de keepster op. Twee minuten later brak Nelleke Noorlander weer door en ditmaal werd zij tegen de grond gewerkt door één der Celeritas-verdedigsters, pe nalty besliste scheidsrechter Groe nendijk. Aanvoerster Tosca van Vliet benutte deze terechte penalty knap en bracht Groeneweg op een verdiende voorsprong van 1-0. Bijna zou Celeritas nog langszij komen, in de 76e minuut moest Conny Baas doelvrouwe Wil van Kralingen assis teren en kopte zij de bal uit de doel- mond. Verder liet Groeneweg het niet komen en bleven zijn met 1-0 Celeritas de baas en daarnaast aan spraak houden op een uitstekende vierde plaats in de Interregionale Klasse Distrikt West II Zondag. Uitslagen afgelopen weekeinde Nieuwkoop dames 1 - Groeneweg dames 2 (5-1) Programma 23 april Groeneweg dames 1 - Leonidas dames 1, aanvang 14.30 uur; Groe neweg dames 2 - K.F.C. '71 dames 2, aanvang 10.30 uur; Onlangs verscheen in Utrecht bij uitgeverij Sous Le Soleil een gids van Indiase en Pakistaanse restaurants: Indiaas uit eten in Nederland. De au- teurs, Tineke Zwijgers en Ineke van der Linden, willen met dit leuke en leerzame boek de populariteit van Indiaas eten in Nederland vergroten: "Door veel te vertellen over de reli gieuze en regionale verschillen, en de oorsprong van bepaalde specialitei ten willen we het publiek vertrouwd maken met deze veelzijdige en ge zonde keuken. Bovendien willen we het vooroordeel wegnemen dat In diaas eten altijd heet is." Een gesprek met de auteurs Het begon allemaal eind 1987. Jaggi Kohli, eigenaar van Indiaas eethuisje Ajanta in Utrecht, wilde een gids publiceren van Indiase restaurants. Omdat Indiaas eten bezig was een trend te worden in Nederland, merk te hij dat zijn klanten er meer over wilden weten. Kookboeken gaven natuurlijk ook wel wat achtergrond informatie, maar zeiden niets over de mogelijkheden om uit eten te gaan in Nederland. En ook daaraan was behoefte, gezien het steeds groeien de aantal restaurants in Nederland. Jaggi benaderde een van zijn stam gasten, de Utrechtse journaliste Tineke Zwijgers, en vroeg haar het boek te schrijven. Tineke vroeg op haar beurt haar vriendin Ineke van der Linden om medewerking. Ineke, een docente, was erg geïnteresseerd in Indiaas eten en kookte zelf regel matig een Indiaas diner. Niet alleen duur De dames togen snel aan het werk. Ze selecteerden zorgvuldig een aan tal restaurants.We gingen ervanuit dat we in ons boek geen ruimte ver spilden aan middelmatige of gewone restaurants. We wilden een gids maken met daarin het neusje van de zalm onder de Indiase en Pakistaan se restaurants. Zodat de lezers ver zekerd kunnen zijn van een goede maaltijd als ze, met ons boekje in de hand, uit eten gaan", vertelt Ineke. Tineke vult aan:Dat wil niet zeggen dat we alleen exclusieve en dure restaurants hebben opgenomen. Er zijn zeer goede, goedkope eethuisjes met bijvoorbeeld veel vegetarische gerechten en die wilden wij zeker niet overslaan," Veel kwaliteit Na de selektie bezochten Ineke en Tineke 33 restaurants. Tineke:"Er waren weken dat we drie keer uit eten gingen. Met alle gevolgen van dien. Elke restauranthouder wilde ons een zo goed mogelijk beeld ge ven van zijn keuken. Dat resulteerde in veel verschillende gerechten, ech ter niet in kleine porties. Dus we dijden behoorlijk uit in die maanden. Gelukkig bleven we het al die tijd lekker vinden. We vonden het ook opvallend dat elk restaurant een uit stekende keuken aan een goede service paarde. Het was ook niet moeilijk om een zo brede selektie te maken." Ook kritiek Hun enthousiasme Voor de Indiase keuken en haar vertegen- woordi- gers weerhield de auteurs er niet van ook kritisch te kijken. Ineke vindt een kritische kanttekening onmis baar:" Ondanks de opzet van ons boek, wilden we geloofwaardig blij ven. Dus als een restaurant wat karig was met bijgerechten, als we de ver houding van prijs en kwaliteit wat ongelijk vonden of als we van mening waren dat de bediening te gehaast was, of de muziek te hard stond, vermeldden we dat ook. Dat ben je aan je publiek verplicht". veel informatie De culinaire winter van Tineke en Ineke eindigde in de herfst van 1988 in een goed ogend boekje, waarin elk restaurant twee pagina's kreeg: één pagina tekst en een foto, die werd gemaakt door de Utrechtse foto graaf Tonnie Outermans. De restau rantbeschrijvingen, maar ook de in leidende hoofdstukken, staan boor devol informatie over de Indiase culi naire cultuur. Tineke vertelt waarom ze zoveel achtergronden geven: "De Indiase keuken is zeer veelzijdig. Ze wordt beïnvloed door verschillende religies, de regio's en de geschiedenis van het land. We wilden ons boek ook een blijvende meerwaarde ge ven, door niet alleen iets te vertellen over waar je wat kunt eten in welke omgeving, maar ook over hoe een gerecht ontstaan is, wat het heeft beïnvloed en hoe het in een bepaald restaurant is terechtgekomen". Ineke vult aan: "Bovendien wilden we het vooroordeel bestrijden als zou het eten vreselijk heet zijn. Er zijn natuurlijk hete gerechten. Die ko men uit het zuiden van India. In het noorden is het eten echt.er zeer mild. het vlees en de groenten worden daar bijvoorbeeld opgediend in romi ge, mildgekruide sauzen, waar soms zelfs fruit in is verwerkt. De meeste restaurants in Nederland serveren zowel milde als hete gerechten". luchtig i De hoeveelheid informatie maakt de beschrijvingen geen taaie kost. Inte gendeel, de verhalen zijn luchtig geschreven en bevatten veel anec dotes. Volgens Tineke komt dat vooral door de gesprekken met de restaurant-eigenaren: "We zaten soms hele avonden met de eigenaars te praten. Uren vertelden ze ons over hun land en over hun leven en werk hier in Nederland. Dat gaf ons stof genoeg om elk verhaal iets "ei gens" mee te geven en de sfeer door de eigenaar te typeren". onmisbare gids Indiaas uit eten in Nederland bevat naast de restaurant-beschrij vingen een inleidend hoofdstuk:'De Indiase keuken, een groot verdeeld geheel', een verklarende woorden lijst en een vijftiental recepten die samen een feestmaaltijd vormen, maar ook elk afzonderlijk in een maaltijd passen. De restaurant-be schrijvingen bevatten altijd een prijs indicatie van een gemiddelde maal tijd (voorafje, hoofdgerecht, toetje en drankje) en besteden daarnaast aandacht aan de regionale herkomst van de gerechten, het aandeel van vegetarisch eten, de mate van ge kruidheid en de specialiteiten van het huis. Ze helpen de lezer bij het maken van een keuze van het restaurant dat al meer dari 25 iaar een zaak van vertrouwen. wm •Vinyl autodaken Bekleding voor autostoelen MEUBEL- EN STOFFEERWERK BERMWEG 22 - ZEVENHUIZEN TEL. 01803-12806 bouwkundige werk zaamheden en adviezen Dorpsstraat 12 - Zevenhuizen Tel. 01802-2581 b.g.g. 01828-18718. Kerkweg West 1 2742 BC Waddinxveen Tel. 01828-12205 VERS uit onze eigen slachterij BRAADKUIKENS en delen daarvan 1 kg POTEN 4,00 5 kg. POTEN ...ƒ17,50 1 kg FILET12,50 5 kg FILET60,00 Bermweg 26 - Zevenhuizen Tel. 01803-12528 het best bij ieders stemming en trek past. De gids kost f 19,50 en is verkrijgbaar bij boekhandels en de meeste Indiase restaurants. (In Zevenhuizen bij de plaatselijke boek en tijdschriftenwin kel). Het boek kan ook besteld wor den bij Sous le Soleil, tel.030 -31 82 33.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Dorpskrant | 1989 | | pagina 8