Huib van den Hoven
'1
Damesvoetbal
plantsoenwerken b.v.
Vakarbeider A
Vakarbeiders
Geoefende werknemers
Zevenhuizense schrijft met
vriendin inspirerend boekje
over Indiase restaurants
Fa. J. v.d. Jaat
Zn.
Coen
Schiereck
GARAGE
V. NIELEN
MARKUS KIP
I
1939 1989
JAAP VAN DER SAR en
PLONI VAN DER SAR-HAGEN
Huib van den Hoven
plantsoenwerken b.v.
A.P.K.-keurings-
station
Reparatie en onderhoud
ALLE MERKEN
AUTOMOBIELEN
Benzinepompstation
zeer scherpe prijzen
incl. bediening
Reparatie en onderhoud
4 Wheel drive
A.M.C. - Ranche Rover
Dankbaar dat God hen zo lang voor elkaar en voor ons
heeft gespaard, hopen D.V. op 3 mei onze lieve ouders,
groot- en overgrootouders
de dag te gedenken dat zij 50 jaar getrouwd zijn.
Hun dankbare kinderen, klein- en achterkleinkinderen
Nel en Teun
Plonie en Martin
Reino, Paula
Jan en Anita
Karin
Hans en Henny
Sonja
Jaap
Jaap en Riet
Jago
Serge
Plony en Dick
Robbert
Peter
2811 ED Reeuwijk, april 1989
Roelat 39
Gelegenheid tot feliciteren op donderdag 4 mei van 15.00 tot 17.00
uur in verenigingsgebouw "De Brug", Dunantplein 1
te Reeuwijk-Brug.
Bloemen wit of rood of geel,
worden in ons huisje wat teveel.
Zoudt U ons toch wat willen schenken?
Dan graag een "munt" om een GOED DOEL te gedenken.
Tosca van Vliet bezorgt
Groeneweg-dames
de overwinning
Zevenhuizen - In een matige wed
strijd wist Groeneweg toch de beide
punten in de thuiswedstrijd tegen het
Haagse Celeritas te veroveren. Het
duurde echter tot ver in de tweede
helft voor de Groeneweg-aanhang
kon juichen. Voordien was er echter
voor beide ploegen weinig te juichen,
beide ploegen probeerden het wel,
maar misten de inspiratie om er een
goede wedstrijd van te maken. Voor
de inspiratie was er echter ook niets
aanwezig, beide ploegen kunnen
geen kampioen worden en beide
ploegen kunnen niet degraderen en
zo werd het een wedstrijd voor de
statistiek.
Groeneweg was wel sterker dan
Celeritas, dat na het echec van vori
ge week (7-2 nederlaag tegen Oliveo)
drie jeugdspeelsters had opgesteld.
Pas na 13 minuten ontstond de eer
ste gevaarlijke aktie voor het Celeri-
tasdoel, Conny Baas bracht de bal
keurig voor het doel maar Groene-
weg-spits Nelleke Noorlander was
net iets te laat om de bal langs de
Celeritas-doelvrouwe te schuiven. In
de 26e minuut zag Nelleke Noorlan
der haar schot voorlangs gaan. Pas in
de 32e minuut kwam de eerste aktie
van Celeritas-zijde, de ingeschoten
bal van één der Celeritas-middenvel-
ders vormde echter voor Groene
weg doelvrouwe Wil van Kralingen
geen enkel probleem. Na de rust
drong Groeneweg meer aan en
kreeg zij langzamerhand enige greep
Een toonaangevend bedrijf op het gebied van plantsoenaanleg en
-onderhoud met vestigingen in Moerkapelle, Halfweg en Hendrik
Ido Ambacht, vraagt wegens uitbreiding van de aktiviteiten,
personeel dat beschikt over ervaring, enthousiasme, vindingrijk
heid en een sterk verantwoordelijkheidsgevoel.
Ervaring met machines strekt tot aanbeveling.
Schriftelijke sollicitaties te richten aan ons kantoor.
Postbus 170, 3340 AD Hendrik Ido Ambacht.
Tel. (01858) 1 50 88
Tineke Zwijgers nu woonachtig in Utrecht, is een liefhebber van .de
Indiase keuken Bijzonder reislustig als ze is, bezocht ze op haar verre reizen
diverse oosterse landen en proefde en genoot van gerechten en de cultuur.
Ze vindt het fijn dat je ook in Nederland van die gerechten kunt genieten in
speciale Indiase restaurants
op het spel. In de 48e minuut kreeg
Wilma Zijderhand, na een pass van
Conny Baas, een kans maar haar
schot ging naast. De mooiste kans
kreeg Groeneweg-spits Nelleke
Noorlander, in de 66e minuut. Zij
werd uitstekend gelanceerd door
Wilma Zijderhand, maar alleen voor
de Celeritas-doelvrouwe schoot zij
echter tegen de keepster op.
Twee minuten later brak Nelleke
Noorlander weer door en ditmaal
werd zij tegen de grond gewerkt door
één der Celeritas-verdedigsters, pe
nalty besliste scheidsrechter Groe
nendijk. Aanvoerster Tosca van
Vliet benutte deze terechte penalty
knap en bracht Groeneweg op een
verdiende voorsprong van 1-0. Bijna
zou Celeritas nog langszij komen, in
de 76e minuut moest Conny Baas
doelvrouwe Wil van Kralingen assis
teren en kopte zij de bal uit de doel-
mond. Verder liet Groeneweg het
niet komen en bleven zijn met 1-0
Celeritas de baas en daarnaast aan
spraak houden op een uitstekende
vierde plaats in de Interregionale
Klasse Distrikt West II Zondag.
Uitslagen afgelopen
weekeinde
Nieuwkoop dames 1 - Groeneweg
dames 2 (5-1)
Programma 23 april
Groeneweg dames 1 - Leonidas
dames 1, aanvang 14.30 uur; Groe
neweg dames 2 - K.F.C. '71 dames 2,
aanvang 10.30 uur;
Onlangs verscheen in Utrecht bij
uitgeverij Sous Le Soleil een gids van
Indiase en Pakistaanse restaurants:
Indiaas uit eten in Nederland. De au-
teurs, Tineke Zwijgers en Ineke van
der Linden, willen met dit leuke en
leerzame boek de populariteit van
Indiaas eten in Nederland vergroten:
"Door veel te vertellen over de reli
gieuze en regionale verschillen, en de
oorsprong van bepaalde specialitei
ten willen we het publiek vertrouwd
maken met deze veelzijdige en ge
zonde keuken. Bovendien willen we
het vooroordeel wegnemen dat In
diaas eten altijd heet is."
Een gesprek met
de auteurs
Het begon allemaal eind 1987. Jaggi
Kohli, eigenaar van Indiaas eethuisje
Ajanta in Utrecht, wilde een gids
publiceren van Indiase restaurants.
Omdat Indiaas eten bezig was een
trend te worden in Nederland, merk
te hij dat zijn klanten er meer over
wilden weten. Kookboeken gaven
natuurlijk ook wel wat achtergrond
informatie, maar zeiden niets over de
mogelijkheden om uit eten te gaan in
Nederland. En ook daaraan was
behoefte, gezien het steeds groeien
de aantal restaurants in Nederland.
Jaggi benaderde een van zijn stam
gasten, de Utrechtse journaliste
Tineke Zwijgers, en vroeg haar het
boek te schrijven. Tineke vroeg op
haar beurt haar vriendin Ineke van
der Linden om medewerking. Ineke,
een docente, was erg geïnteresseerd
in Indiaas eten en kookte zelf regel
matig een Indiaas diner.
Niet alleen duur
De dames togen snel aan het werk.
Ze selecteerden zorgvuldig een aan
tal restaurants.We gingen ervanuit
dat we in ons boek geen ruimte ver
spilden aan middelmatige of gewone
restaurants. We wilden een gids
maken met daarin het neusje van de
zalm onder de Indiase en Pakistaan
se restaurants. Zodat de lezers ver
zekerd kunnen zijn van een goede
maaltijd als ze, met ons boekje in de
hand, uit eten gaan", vertelt Ineke.
Tineke vult aan:Dat wil niet zeggen
dat we alleen exclusieve en dure
restaurants hebben opgenomen. Er
zijn zeer goede, goedkope eethuisjes
met bijvoorbeeld veel vegetarische
gerechten en die wilden wij zeker niet
overslaan,"
Veel kwaliteit
Na de selektie bezochten Ineke en
Tineke 33 restaurants. Tineke:"Er
waren weken dat we drie keer uit
eten gingen. Met alle gevolgen van
dien. Elke restauranthouder wilde
ons een zo goed mogelijk beeld ge
ven van zijn keuken. Dat resulteerde
in veel verschillende gerechten, ech
ter niet in kleine porties. Dus we
dijden behoorlijk uit in die maanden.
Gelukkig bleven we het al die tijd
lekker vinden. We vonden het ook
opvallend dat elk restaurant een uit
stekende keuken aan een goede
service paarde. Het was ook niet
moeilijk om een zo brede selektie te
maken."
Ook kritiek
Hun enthousiasme Voor de Indiase
keuken en haar vertegen- woordi-
gers weerhield de auteurs er niet van
ook kritisch te kijken. Ineke vindt
een kritische kanttekening onmis
baar:" Ondanks de opzet van ons
boek, wilden we geloofwaardig blij
ven. Dus als een restaurant wat karig
was met bijgerechten, als we de ver
houding van prijs en kwaliteit wat
ongelijk vonden of als we van mening
waren dat de bediening te gehaast
was, of de muziek te hard stond,
vermeldden we dat ook. Dat ben je
aan je publiek verplicht".
veel informatie
De culinaire winter van Tineke en
Ineke eindigde in de herfst van 1988
in een goed ogend boekje, waarin elk
restaurant twee pagina's kreeg: één
pagina tekst en een foto, die werd
gemaakt door de Utrechtse foto
graaf Tonnie Outermans. De restau
rantbeschrijvingen, maar ook de in
leidende hoofdstukken, staan boor
devol informatie over de Indiase culi
naire cultuur. Tineke vertelt waarom
ze zoveel achtergronden geven: "De
Indiase keuken is zeer veelzijdig. Ze
wordt beïnvloed door verschillende
religies, de regio's en de geschiedenis
van het land. We wilden ons boek
ook een blijvende meerwaarde ge
ven, door niet alleen iets te vertellen
over waar je wat kunt eten in welke
omgeving, maar ook over hoe een
gerecht ontstaan is, wat het heeft
beïnvloed en hoe het in een bepaald
restaurant is terechtgekomen".
Ineke vult aan: "Bovendien wilden we
het vooroordeel bestrijden als zou
het eten vreselijk heet zijn. Er zijn
natuurlijk hete gerechten. Die ko
men uit het zuiden van India. In het
noorden is het eten echt.er zeer mild.
het vlees en de groenten worden
daar bijvoorbeeld opgediend in romi
ge, mildgekruide sauzen, waar soms
zelfs fruit in is verwerkt. De meeste
restaurants in Nederland serveren
zowel milde als hete gerechten".
luchtig i
De hoeveelheid informatie maakt de
beschrijvingen geen taaie kost. Inte
gendeel, de verhalen zijn luchtig
geschreven en bevatten veel anec
dotes. Volgens Tineke komt dat
vooral door de gesprekken met de
restaurant-eigenaren: "We zaten
soms hele avonden met de eigenaars
te praten. Uren vertelden ze ons
over hun land en over hun leven en
werk hier in Nederland. Dat gaf ons
stof genoeg om elk verhaal iets "ei
gens" mee te geven en de sfeer door
de eigenaar te typeren".
onmisbare gids
Indiaas uit eten in Nederland
bevat naast de restaurant-beschrij
vingen een inleidend hoofdstuk:'De
Indiase keuken, een groot verdeeld
geheel', een verklarende woorden
lijst en een vijftiental recepten die
samen een feestmaaltijd vormen,
maar ook elk afzonderlijk in een
maaltijd passen. De restaurant-be
schrijvingen bevatten altijd een prijs
indicatie van een gemiddelde maal
tijd (voorafje, hoofdgerecht, toetje
en drankje) en besteden daarnaast
aandacht aan de regionale herkomst
van de gerechten, het aandeel van
vegetarisch eten, de mate van ge
kruidheid en de specialiteiten van het
huis. Ze helpen de lezer bij het maken
van een keuze van het restaurant dat
al meer dari 25 iaar
een zaak van vertrouwen.
wm
•Vinyl autodaken
Bekleding voor
autostoelen
MEUBEL- EN
STOFFEERWERK
BERMWEG 22 - ZEVENHUIZEN
TEL. 01803-12806
bouwkundige werk
zaamheden en adviezen
Dorpsstraat 12 - Zevenhuizen
Tel. 01802-2581
b.g.g. 01828-18718.
Kerkweg West 1
2742 BC Waddinxveen
Tel. 01828-12205
VERS
uit onze eigen slachterij
BRAADKUIKENS
en delen daarvan
1 kg POTEN 4,00
5 kg. POTEN ...ƒ17,50
1 kg FILET12,50
5 kg FILET60,00
Bermweg 26 - Zevenhuizen
Tel. 01803-12528
het best bij ieders stemming en trek
past.
De gids kost f 19,50 en is verkrijgbaar
bij boekhandels en de meeste Indiase
restaurants. (In Zevenhuizen bij de
plaatselijke boek en tijdschriftenwin
kel). Het boek kan ook besteld wor
den bij Sous le Soleil, tel.030 -31 82
33.