Automobiel Maatschappij Ilse Undbouwfaasten Gouda Reparatie Banden en flnderdeelen. Garage BIK ZOON, Extra Aanbieding Fransche Champagne, SPITMACHINE RESULTAAT Fa. Reneman&v. d. Heijden te Gouda T. ZAAL Je Adres I ANTON COOPS LEVERTRAAN. H.H. TUINDERS! Gouda Rotterdam».!/. Gouda-den Haag u TOEREN met luxe- en gezelschapsauto's. L. HEPPENER, BRINKMANN NIEMEIJER DUIZEND KUIKENS SCHITTERENDE RESULTATEN Ligstoelen. "B 10 Serremeubelen. heeft U een HUIDZIEKTE Oranje-Bitter staat bovenaan y GOUDSCHE COURANT - ZATERDAG 25 AUG. 1923 - TWEEDE BLAD. PUNT 2 - GOUDA r "i i VERZENDT PER A. M. IJ. Dagelijksche Autobesteldiensten tusscjien Laagste tarieven. Ruime berging voor Rijwielen. Turfmarkt 24-26 Gouda. Nikkelen HEERENHORLOGES ad f 3,75. Oranjebitter, Oranjelikeur en Oranjelimonade. M. J. Oosterling Zonen, Verzuimt niet de opzienbarende DEMONSTRATIES met de te gaan zien, gedurende de Tentoonstelling, eiken dag van 11-12 uur voorm., aan den GRAAF FLORISWEG t.o. het Sportterrein. 9V* Toegang vrij. ZUiPHEN DORDRECHT van voedering met Hoofd-depot Zuid-Holland GEBRUIKT STEEDS de echte met de a.s. Jubileumfeesten. TELEF. 216 MARKT 32 NIEUWE MARKT 28. Abonneert U op dit Blad. JE BORREL met de a.s. feesten M. M. BELONJE, Tiendeweg 6, Telef. 679. DROGIST WIJDSTRAAT 31 S a I a Gouda viert Feest Stad en Platteland. Goudsche Land- en Tuinbouwtentoonstelling 1923. Hoe behonden groenten hun kleur bij het koken? - 7 NAAMLOOZE VENNOOTSCHAP ^Directie Telefoon 662 <1 ni*y fWTT£«»F~«HXÏK i' Gft), RCLUQAi c •••r Moordrscht-Kortenoord en Nleuwerkerk. mr Moercapelle-Zegwaart-Zoeter- mear-Voorburg-Leidachendam -Rijswijk. Billlike Tarieven. Goederen worden op verlangen AFGEHAALD en Bestellingen] aangenomen. 2361 140 Vertrek ven GOUDA des v.m. 9 uur. Garage dag en nacht geopend. tanga Tlendeweg 20, ubbb GOUDA, mm—mm ■bub Klokken, Goud on Zilver. Maaa Roparallolnrlclitlng. - Spoedig en Bnll|k. Ter gelegenheid van het JUBILEUMFEEST kunnen w|j, zoolang de voorraad strekt, aanbieden ■on partll flesaohen welke tegen zeer lage prijzen zullen worden afgegeven. Vraagt verder onze prima "iï GOUDA, Hoogstraat 20, Telepboon 64.' p. sluis wy* De WelEd. Heer M. STRUIK te Nieuwerkerk a. d. IJsel schrijft dato 17 Augustus 1923: „Daar ik dit jaar uitvoerige proeven met Uw opfok- en ochtendvoer heb genomen, waarmede ik „heb grootgebracht, wil ik U mijn ondervinding mededeelen. Mijn kuikens groeiden voorspoedig; ondanks het buitengewoon slechte voorjaar had ik zeer weinig „dooden. „Van mijn broedsel Barnevelders, heb ik de eerste eieren geraapt toen ze nog geen 41/2 maand oud waren. „Van mijn witte Orpingtons, 13 in getal, raapte ik het eerste ei 3 dagen voordat ze 6 maanden „oud warendit komt mij zeer vroeg voor van zulke zware rassen. „Naast goede verzorging schrijf ik deze „aan Uw voeders toe en raad dan ook iederen kippen houder aan proef te nemende resultaten zullen voor „zich zelf spreken." Naast Hotel „DE ZALM" Volkameubalmagazl|n Kort* Noodgodstaeg IO VOOR IVORA PLATEEL. Wendt het middel D. D. D. aan. Gij zult een lucht van verlichting slaken, zoodra deze-verzachtende vloeistof met Uw ontstoken huid inaan- raklng komt. Een paardruppela D.D.D. D. D °D. zullen de prikkeling doen ophoudengij zult weer kunnen slapen enalseennieuw WW mensch opstaan. Deze eerate Ni verlichting is het begin van Uw genezing. Stelt niet langer uit, maar koopt vandaag nog een tl.D.D.D. HoofdagentB Meindersma, Den Hoog, van wien uitgebreide brochure voor huid lijders op aanvraag gratis te ver krijgen. Prijs f075 en J 2 50 per /L bij alle apothekers en drogisten Vraagt ook de geneeskrachtige D.D.D.-ztep f 2308 23 mmm van de Firma HELLEBREKER. mmm HOOFDAGENT VOOR GOUDA. ZIE ETALAGE, mmmm— 1 239M0 Drukkerij A BRINKMAN ZOON. Gouda. Gouda viert feest kom, ontplooit nu de v&nen, SchaJl' door de stad nu uw feest'lijk gerucht, Toont nu de schitt'rende rood-wit-blauw-banen, Laat ze fier wapp'ren in 't blauw van de lucht!.. 'L Is thans het jubelfeest der Koninginne. Heel Gouda viert het vol vfeugd met haar mee, Klink' np ter eer onzer blonde Vorstinne Luid langs de straten een driewerf: Hoezee! Trekt er op uit, vult de straten en stegen, Spelt op de borst nu 't „Oranje", zoo dier' Da'vré alom nu de leuze ons tegen „Holland-Oranje, daarop gaan wjj fier!" Gouda viert feest en, bij d' and're geneugten, Die in de feestweek te wachten ons staan, Viert ook de „Hollandsche Maatschappij van Landbouw" In onze stad zjjn „drie-kwart-eeuw" bestaan. Waardig en grootsch zal dit feit men hier vieren Met een Tentoonstelling en een Congres. „Welkom", gij heerenin onz' oude veste Wij wenschen U reeds bij voorbaat succes. Bloemen en groen siert de gevels en daken, Gouda komt deze week goed uit den hoek Enom de feestvreugde nog te volmaken Wacht ons ten slotte nog: vorst'lijk bezoek. Gouda viert feest kom, ontplooit nu de vanen, Schall' door de stad nu uw feest'lijk gerucht, Toont nu de schitt'rende rood-wit-blauw banen, Laat ze fier wapp'ren in 't blauw van de lucht! VERAX. oooooooooooooooooooc ooooooooooooooooooooooooooooooooooooo (Aan den -vóóravond van de Goudsche Land- en Tuinbouwtentoonstelling „Stad en Platteland"ziedaar twee zaken, die in de heerschende begrip pen onzer dagen bjj zéér velen helaas, nog gelden als antipoden, als tegen voeters en wier onderlinge verhou ding in de hersens van den stedeling vooral nog wordt opgevat ongeveer zooals men zich de verhouding denkt tusschen vuur en water. Onkunde en groote onnadenkend heid spelen hierbij een voorname rol. Laat ons de zaak daarom hier eens Kort en klaar bekijken. W anneer de stadsbewoners zich den boer en zijn bedrijf probeert in te denken, dan ziet hij voor zijn geestes oog een min of meer ouden man, in blauwen kiel gehuld, met groote huif- pet op en met een vervaarlijken pijp in dt.n mond, die zoo'n beetje op z'n elf-en-dertigst achter het vee aan- sjokt; en zijn fijne stadsche neus ruikt daarbij als het ware de mest. Hij beschouwt den boer en het boe renbedrijf eigenlijk zoo'n beetje als „een noodzakelijk kwaad", en over „tuinder" en „fruitkweeker" denkt hij dito navenant. En als dan het koren of de groen ten of het fruit eens wat hoog in prijs zijn, of als den een of anderen op sen satie belusten scribent de kolommen van een „groot dagblad" misbruikt om daarin met veel omhaal van woor den op de „onhygiënische melkwin- ning" of zoo iets af te geven, dan is dit voor den doorsnee-stedeling weer eens een welkome gelegenheid, om op den boer en zijn stand af te geven. Maar, hij vergeet daarbij door gaans, dat hij eenvoudig zonder dien „dommen boer" niet leven kan en dat alles wat hij in zijn behaaglijke wo ning consumeert, hei brood van zijn ontbijt, de melk in zij-n thee en voor zijn kinderen, de aardappelen, do groenten en het vleesch van zijn mid dagmaal, door den noesten ijver van boer en tuinder gewonnen is. Hij ver geet, dat een welvarende boeren stand een der noodzakelijkste funda menten is voor een economisch wel varende maatschappij. De boer en de tuinder zijn de pro ducenten van de noodzakelijkste le vensbehoeften of althans de produ centen van de noodzakelijke grond stoffen daarvoor en de rest van de menschheid is eenvoudig consument. En voor de rest is het niet anders dan een oliedomme struisvogel-politiek om te beweren, dat ook hier de belan gen van producent en consument niet samen gaan. Het begrip, dat de stadsbewoner zich van den boer en zijn mooie be drijf vormt, is geheel onjuist en dooi en door verouderd. De laatste jaren vooral kenmerken zich door een enorme verandering op landbouwgebied. Het moderne land bouwbedrijf stelt hooge eischen, het eischt menschen met veel-omvattende technische- en wetenschappelijke ken nis. De moderne boer is niet meer „de achter het vee aansjokkende man met de pijp". In het moderne landbouwbe drijf geschiedt nagenoeg alles, even als in de meeste industrieele bedrij ven, machinaal. Vanaf den uitzaai van het zaaizaad tot het oogsten der .-v hc i i 1 -(cn3r<^ -7r r. De voormalige kazerne en het kazerneterrein voor de Tentoonstelling beschikbaar gesteld. (Naar aan paolaakanint aan LOUIS LANDKÉ). vruchten, doet de machine dienst. De tractor of de freesmachine bewerkt den grond, waarop de kunstmest strooier machinaal de mest- en de zaaimachine het zaad brengt. Het hakken, het schoffelen, het wieden, het aardappel rooien, het graan- en grasmaaier^ het dorschen en sortee- ren geschiedt alles machinaal door evenzoovele vernuftig uitgedachte meesterstukken van werktuigkunde en langs mechanischen weg ook wordt de oogst in de voorraadschuren ge borgen. Bü het melken en bij de zui- velverwerking is het alweer de ma chine, die een groote rol speelt. Zóó is het heden ten dage in het groot landbouwbedrijf en ook op de kleinere boerderijen wint de machine meer en meer veld. En de boer onzer dagen? Wel, hij moet met al die verschillende machines werken kunnen, dus er ver stand van hebben. Maar bovendien moet hij zijn bedrijf, om het rendabel te maken, zoo economisch mogelijk weten in te richten. Hij moet eenvou dig hersens hebbeaggls een legkaart om al de onderdeelen van zijn veelom vattend bedrijf zóo intensief en zoo practisch mogelijk in te richten. Hü moet verstand hebben van kunstmest, van zaaizaad en zaadveredeling, hij moet de voordeeligste en juiste voe dernormen voor zijn vee kunnen be rekenen en op de hoogte zijn van de juiste wetenschappelijke methoden van productie- en rasverbetering zij ner dieren en gewassen. En buiten dit alles moet hij de boekhouding voeren, moet hij alle kwaliteiten die aan eën bedrijfsleider gesteld worden, bezit ten en daarbij zich nog voortdurend op de hoogte houden van al het nieuws en de verbeteringen, die er op het gebied van zijn vak zoowat dage lijks gelanceerd wordenwant hij weet: doet hij dit niet, dan „boert hij achteruit". Dit is heel in het kort een schets van den boeren-bedrijfsleider cnzer dagen. En zijn zoons en zijn knechts, wel, het is èen ijzeren nood zakelijkheid voor hem dat zij zich ook in al deze dingen of althans in de meeste onderdeelen daarvan, ontwik kelen. Menig knecht of „bediende", werkzaam in een der industrieele- of handelsbedrijven in „de stad" zou de handen van verbazing in elkaar slaan als hij ook maar bij benadering wist, welke eischen het moderne landbouw bedrijf aan „zoo'n boerenknecht" stelt. En de boerenzoon, hij, die na derhand aangewezen zal zijn zelfstan dig een bedrijf te leiden, moet zich nog héél wat meer kennis en ontwik keling eigen maken. Welnu, gij stadsbewoner, die zoo flegmatiek en geringschattend over den boer en het boerenbedrijf kan praten, wat blijft er nu van uw „man met de pijp" over? Gij, die van alles zoo goed op de hoogte wilt zijn, geef u ook eens de moeite om, vóór-en-aleer gij weder om ove$ „dien dommen boer, die zoo gauw rijk wil zijn" spreekt, U een weinig meer van zijn bedrijf, zijn stand en zijn leven op de hoogte te stellen. Die nadere kennismaking zal u werkelijk mede vallen en u zeker tot de erkenning brengen, dat gij u om trent deze dingen een valsch en ver ouderd oordeel gevormd had. Een schitterende gelegenheid daar toe voor de inwoners onzer stad is de grootsche Land- en Tuinbouwten toonstelling, die Maandag a.s. ge opend wordt en die een gansche week zal duren. De land- en tuinbouw in zijn uitge breidste beteekenis en in nagenoeg alle onderdeelen, is daarop vertegen woordigd. Er wordt nog zooveel kla tergoud als echt metaal aangekondigd en menige z.g. „tentoonstelling" is, op den keper beschouwd, eigenlijk niet anders dan een verkapte kermis en een publieke vermakelijkheid. Onze Goudsche Landbouwtentoon stelling echter draagt dien naam met eere. Een blik in het programma doet ons al direct zien, dat wij hier met een der schitterendste tentoonstellingen te doen hebben, welke er in de laatste jaren op het gebied van Land- en Tuinbouw en aanverwante bedrijven, gehouden zijn. De demonstraties en films op het gebied der verschillende bedrijfsonderdeelen, zooals Akker bouw, Zuivelbedrijf, Veeteelt enz., enz. zijn interessant en leerzaam, niet voor den vakman alleen, maar ook voor den leek. De boer, de tuinder en de kweeker, zij loeren op zulk een tentoonstelling van elkaar en zij leeren de resultaten kennen van wat door kennis en ge bruikmaking van de nieuwste metho den en machines in het bedrjjf kan worden verkregen. Maar zulk een tentoonstelling heeft meteen ook het negatieve, maar daar om niet minder belangrijke voordeel, dat de buitenstaander, de belangstel lende, de stadsbewoner, tot meerdere waardeering van het werk vaor den boerenstand wordt gebracht. Moge de „Goudsche Landbouwten toonstelling 1923" ook in dit opzicht slagen LAND- EN TUINBOUW. Algem. Nederl. Zuivelbond. De Algemeene Nederlandsche Zuivelbond heeft gistermiddag in Den Haag zijn alge meene vergadering gehouden. De voorzitter, dr. F. E. Posthuma. wee» er op, dat door de toetreding van de Holl. Zuivelbond het aantal pijlers, waarop ds F. N. Z. rust, van 7 tot 8 is gestegen, en gaJ een terugblik van het gedeelte van het jaar, dat achter ons ligt In de eerste plaats is daanbü te wijzen op de steeds voortgaande ontreddering op internationaal gebied. Van welke betoekepis het voor onsen exporthan- del In zuivelproducten is, dat Duitschlaad niet meer in staat is onze producten te koo- pen, moge blijken uit het feit, dat dit land in 1913 13 millioen K.G. kaas en 19 millioen K.G. boter uit ons land importeerde, en in 1922 9 millioen K.G. kaas en geen boter werd geïmporteerd. Spr. vestigde vervol gens de aandacht op het streven der ver schillende landen om den import te belem meren, waarvan de bezwaren zooveel moge lijk ondervangen kunnen worden door het sluiten van een meest begunstigingsverdrag. Ook in dit opzicht kan men echter niet ge heel gerust zijn, na de invoering ten onsent van he tSchoenenwetje, waardoor wij niet meer kunnen wijzen op een blanco staat voor vrij ruilverkeer onzerzijds. Hierin ligt dan ook een gevaar voor onse landbouw- en zuivelproducten. Ten slotte stond spr. nog even stU bij de vereeniging zelve, waarbij hij inzonderheid zijn aandacht wijdde aan het ernstige ver schijnsel, dat 25 fabrieken uit het verhand der coöperatieve organisatie styn getreden. Mr. M. C. Stoop Jr., uit Leeuwarden, hield een inleiding over de vraag: Voldoen de voorgestelde wijzigingen van de Wet op de Coöperatieve Vereenigingen aan de eischen der practyk? De secretaris van den F. N. Z., de heer J. A. Geluk, over Nederlandsche boter- controle en wat daarmede verband houdt. Tenslotte behandelde spr. haarfijn het aanhangige wetsontwerp inzake den uit voer van boter, waartegen hy verschillen de bedenkingen opperde. Evengoed als by zieken wordt ook by ge zonde menschen de eetlust opgewekt, als het maal er lekker uit ziet. Het komt er dus niet uitsluitend op aan om lekker te koken, al is dit natuurlyk ook een vereischte, maar vooral om te maken, dat de schotels sma- keiyk zyn opgedaan. Ook het oog wil wel wat hebben! Het is een vreemd, maar veel voorkomend verschynsel, dat speciaal groenten in dit opzicht veronachtzaamd worden. Zoo jam mer toch, want wat is het niet een heer- lyk gezicht, om ze, versch geplukt, op de aanrecht uitgestald te zien! Wat is een groentekar, een dito-winkel dikwyis niet verlolckeiyk! En dan de groentenmaAten Er gaan stellig een massa menschen even langs .alleen maar om een blik otf de prach tige kkurschakeeringen te werpen! Maar dan komen die mooie dingen in de keuken, worden daar in een pan geBtopt, ge- Wdokt-on opgedaan, sn in plaats der frissche, malache groenten ligt er een grauw, goor papje in de dekschaal, dat absoluut niet meer herinnert aan wat het was in onge- kookten staat I Het ïykt my, nu we In den vollenVgroen- tetyd zitten, het geschikte oogenblik om den huisvrouwen eens te vertellen, waar de fout schuilt van dit fiasco. Er komt een kriebeltje scheikunde by te pas. Heeft u dat echter niet geleerd, dan is het niet erg, want dan doet u maar precies, wat ik u hieronder vertellen zal. Toevallig kwam my juist dezer dagen het bekende vrouwentydschrift van Bok in handen: the Ladies' Home Journal; daaruit diepte ik veel van myn wysheid op. Welken invloed ondervindt de kleur der groenten van het koken? Dat hangt af van de hoeveelheid water die gebruikt wordt, of het zacht of hard is, van het materiaal der pan, enz., enz. Wanneer groene erwten of boonen ge kookt worden in zacht water, of in zacht water met een tikje azyn er door, dan ver- bleeken zy. Kookt men ze in hard water, dat een beetje alkalisch is, dan behouden ze hun kleur. Dikwyis is het water van regen tonnen of pompen heel zacht; het iB wel goed .wanneer men aan dergel yk water een klein beetje soda toevoegt, maar denk er omals het iets te veel is, krygt de groente een onaangenaam harde tint en wordt zy er zacht en melig van. De eenige manier om precies te weten, hoeveel soda er aan het water kan worden toegevoegd, is het te pro- beeren met de allerkleinste hoeveelheid. So da wordt ook wel eens gehruikt om groente, vooral groene erwten en boonen, mee op te koken, als zy al eenige dagen gestaan heb ben. Het is waar, dat zy daar zacht van worden; doch tevens verliezen zy hun smaak! En dat is toch zeker niet de bedoe ling! Versohillende groenten zooals bieten, to maten, roode kool e. a. worden in tegenstel ling met groene groenten zóó aangetast door alkali, dat zy er grauw en vies van gaan uitzien, wanneer zy in hard water zyn gekookt. Een drupje azyn of ander zuur hieraan toegevoegd brengt de oorspronkeiyke kleur weer terug. Men kan het zuur er aan toe voegen door middel van een sausje, dat over het geheel wordt uitgegoten of een schyfje citroen, een scheutje azyn; de „verschoten" groente kleurt dan weer heelemaal op! Zuur maakt de groente ook pittiger, maar u moet nooit azyn grieten in het kokende water, want dan wordt de groente taai en duurt het koken veel langer. Een tweede ding, dat uit scheikundig oogpunt van grroot belang is by het koken, is het al of niet afgesloten houden van de pan. Het gaat hier om het leven of den dood van de kleur, en ook de smaak verliest of wint er door. Is de pan onder het koken toe, dan worden de vluchtige zuren vastgehou den under het deksel; zit er groene groente in de pan, dan is deze dadel yk verbleekt. De roode kleur echter wordt er mooier door. Het beste voor de groene groenten is daar om ze te koken zonder deksel in hard, zout water, dat ze juist even bedekt; laat, tegen dat zij gaar zyn, het vocht verdampen zoo dat de natuurzouten in het voedsel trekken, en niet met het afgietwater worden wegge spoeld. De meeste menschen koken hun kool in een open pan vol water; verder zyn zU ge woon dit water dikwyis weg te laten loopen en te verversehen. Die open pan is best, maar er moet niet meer water inzitten dan juist napdig is om de groente eventjes te badaUffr Wanneer kool lang kookt, geeft ze een kwalyk-riekend gas af: zwavelwaterstof; het schynt, dat het dit gaH is, dat zoo vaak na kort gebruik indigestie veroorzaakt. Uien en knolletjes kunt u op dezelfdg wy'ze bereiden als de kool: in open pan met weinig water. Ook lang bewaarde aardap pels winnen aan kleur en smaak wanneer men ze in open pannen kookt. Over het algemeen is h*t verstandig om een weinig van de natuurzouten op te offe ren en daardoor een zoo smakelyk mogelyk gerecht te kragen. Er zyn menschen, die er de voorkeur aan geven, dat groenten in ver- verscht water worden gekookt. U kunt het dan óéns uitgooien en er nieuw kokend wa ter opgieten. Kool mag echter niet te lang koken. Het is vreerad zoo onsmakeiyk als bloem kool er soms uit kan zien; in plaats van spierwit, zooals het behoort, ziet ze bruinig en vies. Dat behoeft werkeiyic niet; men moet er alleen op letten, dat er genoeg melk aan het groentewater is toegevoegd om ze de witte tint te geven. Houd de pan gedu rende het koken goed afgesloten en gebruik het groentewater later voor de Moemkool- saus. Worteltjes ondervinden geen nadeel van toegedekt koken, maar zy winnen aan smaak en uiteriyk wanneer zy gestoofd worden in een open pan met kokend zout water. De kleuren van vruchten rcageeren na tuurlyk net als (11e der groenten. Wilt u uw aardbeien en frambozen mooi rood houden, wanneer u ze opdient met geslagen room of in een putklingsauaje, doe er dan een paar druppeltjes citroensap door en u loopt geen kans dat het felle rood verbleekt tot een flauw purper!

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1923 | | pagina 5