P^jagtirigbetale rs!! PHAALDIENST DER NUT$SPAARBAIiK TE GOUDA OOSTHAVEN 12 .N.V. Technisch Bureau Aannemings Mij v.h. J. H. de Wilde - Gouda V. h. CORNs. JONKER ZOON TURFSINGEL 61 Wed. KNOX DORTLAND De kwaliteit van de Goudsche Kaas. lil Weet U, dat de aanslagbiljetten voor de Personeele Hl belasting en de eventueele Straatbelasting ïn verband Hl met de Iate behandeling der Begrooting in 1931 ver- III moedelijk later dan gewoonlijk zullen worden uit- III gereikt, zoodat spoedig daarna reeds de eerste betaling lil zal moeten geschieden ■Vil"' d"* d,e «""wtaBblIletlan In Uw bezit z.Jn, maar meldt ns reec,s aan a«s aangeslotene bij den III die dan t.z.t. voor Uwe belastingen zal zorgen. Belast zich met het ontwerpen en uitvoeren van alle mogelijke Bouw Beton en Grondwerken, alsmede alle voorkomende Reparatiewerken ,en Taxaties. Kattensingel 85-86 Telef. 3051 F|. Reneman van der Heijden, GOUDA N. V. Groothandel en Aardewerkfabriek GOUDA V TELEFOON No. 2081 BANKIERS 1- GOUDA Alle Bankzaken en Assurantiën Safe - Deposit Oude of nieuwe methode? De bouwers, die wy nu den naem van boeren neven, Zyn in het bouwgeheym al dickmaels onbedreven Sij doen meest hun bedrijf juyst op dien eygen voet. üelyck een meulepaert een stage ronde doet. Al synse tot de ploegh en op het lant geboren, Men vindt se nae een eeuw niet wyser dan te voren. JACOB CATS. Wel zyn de tyden veranderd sinds Vader Cats boven staande regels uit zyn vlugge pen *fMfik gen tyd werd den boerenstand ach- terlykheid en over- Hl zucht verweten, maar nauwelyks hebben de landbouwers andere wegen inge slagen en de nieuwere inziahten, door de betere voorlichting geopend, in hun bedryf toegepast, of allerwegen ryst de roep: „Keer terug tot de beproefde werk wijzen van het verleden, want Uw product gaat meer èn meer achteruit". Een zelfde beweging, die thans ontstaan is naar aan leiding van de z.g. nieuwe methode van kaasmaken, heeft men by de prdductie van verschillende andere artikelen kunnen waar nemen. En niet steeds is gebleken, dat een zoodanige beweging op goede gronden be rustte. Nu wil ik geenszins betoogen, dat men daarom niet de volle aandacht aan deze beweging zoude moeten schenken, maar wel zou ik met klem Willen waarschu wen tegen het trekken van conclusies zon der dat een zeer zorgvuldig en uit een oog punt van objectiviteit geheel en al onaan tastbaar onderzoek zal hebben plaats a*?had. Zoo erg eenvoudig is dat onderzoelf niet, daar by de beoordeeling van kwaliteit sub jectieve elementen een zeer groote rol spelen, en belanghebbenden, zy het geheel onbewust, vrijwel altyd in een of andere richting bevooroordeeld zyn. De kwaliteit van de volvette Goudsche boerenkaas gaat achteruit, zegt de kuas- handel. Men mag niet veronderstellen dat zulks zonder eenigen grond beweerd wordt. Vertrouwd mag worden, dat de uitingen omtrent den achteruitgang van de kwa liteit een gevolg zyn van de ervaringen die de handelaren by hunne afnemers hebben opgedaan. De vraag mag echter worden gesteld of niet de afnemers zyn veranderd in plaats van de kwaliteit der kaas. Met andere woorden: Heeft men zich wel vol doende rekenschap gegeven van het feit, dat de consumenten in de loop van den tyd andere eischlft gaan stellen aan hun voe- dings- en genotmiddelen? Algemeen bekend is de sterke vermeerdering van de vraag naar gestandaardiseerde merkartikelen. Ik behoef slechts te herinneren aan de gewel dige vlucht, die het verbruik van gemalen kaas genomen heeft, een product dat in kwa liteit fcéker niet kan concurreeren met de fijne volvette boerenkaas, maar dat toch door zjjn groote uniformiteit van samen stelling en verpakking een enorme voor sprong heeft. Verder is in 't algemeen de productie van kaas voortdurend gestegen, zooals uit onderstaande cyfers kan blyken. Bij de steeds toenemende internationale handels belemmeringen vinden deze groote hoeveel heden Rteeds moeilyker afzet. Kaasproductie in Nederland. 1925 113.3 millioei K.G. 122.5 millioen K.G. 126.millioen K.G. 132.2 millioen K.G. 134.8 millioen K.G. Bovendien mag niet uit het oog worden verloren, dat tal van gebreken, die vroeger zeer veelvuldig voorkwamen, thans nog slechts sporadisch worden aangetroffen. Het blauw in de kaas, veroorzaakt door het gebruik van geverfd melk- of kaas-gereed schap, is daarvan wel een der meest ty pische voorbeelden. Dat de kwaliteit van de Goudsche kaas ook vroeger ln verschil lende gevallen zeer veel te wenschen over liet, wordt overduidelijk gedemonstreerd door nevenstaande afbeelding van een in zending kaas met gebreken van de Nedèr- landsche Vereeniging van Kaashandelaren op de Landbouwtentoonstelling die hier ter stede in 1909 gehouden werd. In het door de Directie van den Landbouw uitgegeven werkje „Over Goudsche Kaas", waaraan deze afbeelding ontleend is, wordt daarbij aangeteekend, dat in de uitstalling yw uit nemende kazen aan de Nederl. Vt^eentgmg van Kaashandelaren een afzonderlijke af^ deeling was ingericht, waarin een aantal kazen waren neergelegd met gebreken, zoo als die zich, tot schade van den handelaar, bij het bewaren in het pakhuis maar al te dikwijls openbaren. In deze ruimte, die al spoedig „de gruwelkamer" werd genoemd, was alles verzameld, als „knypers", blauwe kaas etc., wat een schrik voor kaashandelaren en kaasmakers is. Weliswaar richt het optreden van den kaashandel zich in den laatsten tyd minder tegen het voorkomen van bepaalde gebre ken, dan wèl tegen een zekere vervlakking in de kwaliteit van de fijnste kaassoorten, doch wanneer men zich herinnert hetgeen van dieAüde epkele jaren geleden omtrent het z.g. tegenwerken van de kaas werd betoogd, dan maant het voorgaande wel tot eenige voorzichtigheid. Ook toen werd de indruk gewekt alsof het vroeger met de kwaliteit van de Goudsche kaas voor 100 pet. in orde was. Al neemt men echter aan dat de kwaliteit inderdaad achteruitgaat, dan moet het toch op zyn minst uiterst voorbarig genoemd worden om reeds thans als oor zaak daarvan aan te wyzen de z.g. nieuwe methode van kaasmaken, zonder dat zulks door een alleszins betrouwbaar onderzoek is uitgemaakt. Dit klemt temeer, omdat er allerminst eenstemmigheid bestaat ten aan zien van datgene wat met den naam nieuwe methode wordt aangeduid. Ten einde daar omtrent verder misverstand te voorkomen, moge allereerst een kort overzicht volgen van enkele der belangrijkste veranderingen die de kaasmakerij in de laatste tientallen van jaren heeft ondergaan. Om de drie voornaamste methoden goed te kunnen on- volgorde waarin zij werden toegepast. 1. Vóór de instelling van tróle, werd de vereischte stevigheid van de gestremde melk, de wrongel, verkregen door roeren en opwarmen, maar vooral door de wrongel tusschen de handen te knypen, het z.g. wringen. Dat deze lagtste bewer king inderdaad een der voornaamste onder deden van de bereiding was, blijkt wel daar uit, dat bij het kaasmaken, terwijl het eigenlijke wringen byna niet meer wordt toegepast, ook thans nog deze uitdrukking gebruikelijk is. By het wringen ging uit de betrekkelijk zachte wrongel echter een niet onbelangrijke vet-hoeveelheid in de wei over, hetgeen uiteraard niet vereenigbaar was met het stelsel der kaascontróle, waar bij er naar gestreefd werd een zoo groot mogelijk deel van het vet der melk in de kaas te doen komen, door het garandeeren van een vry hoog gesteld minimum vet gehalte in de dro^e stof der kaas. 2. Er moest dus een anderen weg wor den ingeslagen om hetzelfde effect, de ver eischte stevigheid van de wrongel, te be reiken. Deze weg werd gevonden door iele langer te roeren, maar vooral door de wron gel hoog op te warmen tot 41 k 42° C., soms zelfs tot 45° C. Daar voor het op warmen veelal water werd gebruikt, was voor het bereiken van een hooge tempe ratuur vooral in koudere perioden een groote hoeveelheid kokend water noodig. By het onderzoek dat in opdracht van de Commissie tot onderzoek der gebreken in de Volvette Goudsche Kaas is ingesteld, is evenwel gebleken, dat het opwarmen tot hooge temperaturen, onder gebruik making van groote hoeveelheden water, het optreden van ongewenschte gasvorming m de kaas in de hand werkt. 3. In verband met het voorgaande werd een bereidingssysteem ontworpen dat nader omschreven is in het rapport dat door my ten behoeve van bovengenoem de Commissie tferd samengesteld. Het karakteristieke onderscheid tusschen deze methode en de onder 2 genoemde is vooral daarin gelegen, dat geen hoogere opwarmingstemperatuur dan 37° C. wordt gebezigd, doch dat de vereischte stevigheid van de wrongel wordt bereikt door een intensievere bewerking, voornamelijk door het z.g. schudden. Voorts geschiedt het op warmen daarby nog slechts voor een deel met water en grootendeels met warme wei. Deze werkwijze heeft, dank zy de gun stige resultaten die zy opleverde, by de bestrijding van overmatige gasontwikkeling in de kaas, zeer snel ingang gevonden. Blijkbaar kan hier inderdaad van een nieuwe methode worden gesproken. Daarbij verlieze men echter niet uit het oog, dat opwarmen tot 37° C. en het schudden o.a. in de provincie Utrecht reeds jaren lang werd toegepast, terwijl elders het ge bruik vaiy wei voor het opwarmen reeds in zwang was. Intusschen was de combinatie nieuw en kan men er dus vrede mee hebben dat van een nieuwe methode gesproken wordt. In het spraakgebruik, of beter gezegd in de spraakverwarring, is er echter nog iets geheel anders, dat met denzelfden naam wordt aangeduid. Wanneer men met de be reiding zoover gevorderd is, dat de wrongel een voldoende mate van stevigheid ver kregen heeft, kunnen in hoofdzaak twee verschillende wegen worden ingeslagen. De wrongel kan in grootere of kleinere stukken in de kaasvaten gebracht wonien, maar ook kan men de losse wrongelkorrels langzaam JvtJfen halen en tot een „klomp" vereenigen en deze laatste in zyn geheel in het kaasvat overbrengen. Dit i ogenschijn lijk geringe versclul heeft op de later-' ontwikkeling van de kaas een niet onbelangryken invloed. Terwyl de aan grootere of kleinere stukken in het vat gebrachte kans vrij. veel kleine, veelal eenigszins onregelmatig gevormde openingen vertoont, ontstaan in de ,.(én- stuk-kaas" betrekkelyk weimg ronde ope ningen, z.g. duivenooger.. Het nagaan oer oorzaken van dit verschijnsel valt buiten het bestek van dit artikel, ev?nwel moge er op gewezen worden, dat by een onge wenschte gasontwikkeling in verschillende gevallen een kaas van het eerstgenoemde type minder in waarde \erliest dan de één- stuk-kaas, die zeer groote openingen ver toont. De bijstaande afbeelding demon streert het verschil tusschen twee kazen die beide een ongewenschte gasontwikke ling vertoonen, de bovenste echter in den CDï S'Dns Pluimvee. De voordeelen van vroeg broeden. De beste broedmaanden zyn ontegenzeg gelijk Maart en April. De in dezen tyd uit gebroede kuikens zyn tegen October of November ryp voor het leggen en leveren ons dan wintereieren. Men zou nu meenen, dat deze voordeelen ook met het vervroe gen van het broeden grooter zouden wor den, doch hiervoor bestaat een grens. In Februari of in Januari uitgebroede kippen ruien dikwyls in den herfst, evenals de oudere dieren en dat komt ons al heel slecht te pas, want zulke hennen zetten het leggen, dat zy vóór de rui reeds gedeeltelijk op gegeven hebben, pas in het volgende voor jaar voort, daar hun jonge lichaam door de wisseling van vee ren veel heeft geleden en te veel verzwakt is. Het beste is, dat men de zwaardere rassen, die langzamer tot ont wikkeling komen, in Maart laat uitkomen en de lichtere soorten in April. Voor het kleinbedrijf is het natuurlijke broed aan te bevelen boven het kunstmatige, in zooverre het slechts gaat om het broeden van een kleiner aantal dieren. In de eerste plaats is daarvoor een uitstekend broeddier noodig. Wie Italiaansche, Brakelsche of lichte land-lrippen heeft, zal dikwyls ia de gelegenheid komen, want deze broeden soms ia het geheel i^t, of t« laat volgens ontrusten, nalaten; het opjagen van het dier is natuurlijk uit den booze. Met de toebereiding van het voer, het inrichten van een nest en een drenkplaats is de zaak echter nog niet ten einde. Het resultaat van het broeden wordt gecontro leerd voortdurende scherpe waakzaam heid en steeds gereed staan om in te grij pen, waar dit noodig is. Heel goed is het, een bepaalde dag-indeeling voor de klMtk in te voeren. Zij wordt iederen dag op hel zelfde uur van het nest gelaten en/indien zy niet uit zichzelf komt, er uitgetild, om te kunnen eten en drinken, een stofbad te nemen erf haar behoefte te doen. De dieren wennen al heel Bpoedig daaraan. Geduren de deze pauze k\jkt men het nest na. Gezondheid en kracht zfln de eerste fac toren voor het doorzettingsvermogen van de broedsche hen; zij moet een groote vol harding bezitten en niet steeds van het nest willen. De beste dieren zijn haast niet viïttyhet nest af te krijgen en hierdoor wordt dan ook de beste broedwarm te verkregen. Door gbed voer wordt de hen in „vorm" gehouden. Door een rijkelijk gebruik van insectenpoeder verhinderen wij, dat het broedsel een slachtoffer wordt van het on gedierte. Het insectenpoeder moet in hst nest zijn gestrooid, vóórdat de hen aleh in nestelt. Inzending van kaas met gebreken (zoogenaamde „gruwelkamer") van de Nederlandsche Vereeniging van Kaashandelaren ter Landbouwtentoonstellihg te Gouda in 1909. de maatstaf van een fokker. Hun waarde ligt in de levering van eieren in het late voorjaar, in den zomer en in de vroege herfst en ijverig zoeken van voer by ab solute bewegingsvrijheid. Bruikbare, betrouwbare en vooral tijdige kloekhennen vinden wy daarentegen b.v. in de Wyandottes, de Orpingtons, de Rhode Islanders en overeenkomstige zware rassen. Deze beginnen in October of November met leggen en zyn dan, zooals wy dit zoo graag zien, in Februari of Maart broedlustig. On der deze broedhennen zyn er goede en slechte moeders. Men moet daarom nauw keurig opletten, om later niet teleurgesteld te worden. Een goede kloekhen móet rustig en ver trouwelijk zijn; zij ihoet zich talm laten oppakken onder het (lichaam laten grijpen; zy moet rustig blijven zitten en mfig niet by iedere inspectife opstaan van de eièten. Oudere hennen behoeven niet zoo gecontro leerd te worden als de jongere. Van veel invloed op het goede resultaat is ook de wijze waarop de menschen zich gedragen, want een verkeerde behandeling kan zelfs de beste kloekhen in den grond bedreven. Wie de kloeken verzorgt moet rustig en vastberaden optreden. Hij mag zijn voor een beet van het dier en bewegingen, dk het zouden Bovenste kaas: afwykend ouderwetsch zuivel. Onderste kaas: afwijkend nieuwerwetsch zuivel aangeteekend. Eensdeels is dit verzet ver moedelijk verklaarbaar doordat men deze werkwijze niet voldoende van de voorgaande onderscheidt, in zooverre behoeft daaraan dus geen beteekenia te worden gehecht. Anderdeels echter is het verzet een uit vloeisel van de opvatting dat vooral bij het opwarmen met wei niet de fijne zoete kazen kunnen worden bereid, die by het gebruik van veel water worden verkregen. In deze meening ligt een grond van waarheid in dien zin, dat hét opwarmen met wei eerder aanleiding zal geven tot de bereiding van iets zuurdere kazen, dan wanneer daartoe water wordt gebezigd. Door dit laatste wordt de melksuiker uit de wei n.l. verdund, zoodat ook minder melksuiker in de kaas achterblijft. De melksuiker wordt omgezet in melkzuur. Het gebruik van meer water veroorzaakt dus het optreden van minder melkzuur. Melksuiker kan echter ook uit de kaas worden verwijderd door het weigehalte te verminderen, m. a. w. door de wrongel steviger te maken. Bij voldoende bewerking behoeft het opwarmen met wei dus geens zins een zure kaas te leveren. Daarop is dan ook door den voorlichtingsdienst steeds met nadruk gewezen. Intusschen heeft men niet met mogelijk heden maar met feitelijkheden te rekenen. De fijne volvette Goudsche boerenkaas wordt terecht de gangmaakster genoemd van de andere Nederlandsche kaassoorten. Het kwaliteitsvraagstuk is dan ook mede in verband met de steeds hooger wordende eischen van de consumenten, een zaak van de grootste beteekenis. Wel niemand zal er daarom bezwaar tegen kunnen hebben, dat dit vraagstuk in de practyk nog eens gron dig wordt onderzocht. De Commissie tot onderzoek der gebreken in de Volvette Goud sche Kaas mag ongetwijfeld het aangewezen lichaam heeten om dit onderzoek ter hand te nemen. Men hoede- zich daarby echter voor al te vroegtijdige conclusies. Het spreekt vanzelf dat het onderzoek aan alle mogelijke eischen van objectiviteit dient te voldoen. In het bijzonder zy er echter op ge wezen, dat de keuring der kazen zoodanig dient te geschieden, dat de keurmeesters zelfs niet kunnen vermoeden welke methode by de bereiding werd gebezigd. Slechts dan zullen de verschillende methoden op hun wezenlijke waarde, d. w. z. op hun mindere of betere resultaten worden beoordeeld. Ir. CHR. P. G. J. SMIT. vorm van talryke kleir.e en de onderste met een geringer aantal groow openingen. De afbeelding stelt dus geen normale toestahd voor, daar beide kaz<-n .tfwyken. maar geeft niettemin een duidelijk beeld van het verschillend resultaat der beide werkwijzen. De methode van het aan één }tuk in beï vat brengen wordt nu eveneens als nieuwe methode gekwalificeerd. En hoewel zy zeer veel tezamen met de lagere opwarmings temperatuur en het gebruik van warme wei wordt toegepast, zoo is toch reeds in het le rapport van de Commissie tot onderzoek der gebreken in de Volvette Goudsche Kaas duidelyk uitgesproken, dat de wijze van in het vat brengen der wrongel niet tot het wezen van de bereidingsmethode behoort. De handel blijkt vooral bezwaar te hebben tegen de z.g. duivenoogen, d. w. z. tegen de één-stuk-kaas. Aan dit bezwaar kan dus tegemoet worden gekomen door de wrongel aan stukken in het vat te brengen. Daar mede is echter nog niets gezegd ten nadeele van de lagere opwarmingstemperatuur en het gebruik van warme wei, als men wil de eigenlijke nieuwe methode. Ook tegen de laatstgenoemde methode wordt van de zijde van den handel verzet 0 S N.V. SLUIS' BISCUITFABRIEK DEVENTER N.V. DEVENTER KOEK- EN SUIKERWERKFABRIEK Voorheen J. P. COELINGH ZONEN - DEVENTER PLUIMVEE- EN VOGELVOEDERFABRIEK N V P. SLUIS, WEESPERKARSPEL FABRIEK v. MAGGI'S VOEDINGSMIDDELEN AMSTERDAM WILCO CONSERVENFABRIEK ASSEN N.V. AMERICAN PETROLEUM COMPAGNY VGRAVENHAGE VERTEGENWOORDIGD DOOR GROSSIERS. KENT U het Geïllustreerde Weekblad „De Holl. Huisvrouw?" Zoo niet, vraag dan een gratis proef nummer aan. Het zal U blyken eer weekblad te zyn van veelzydigen inhoud, die U zeker interesseert. Het abonnement kost slechts 1.25 per kwartaal. Zendt Uw aanvrage aan de Uit gevers A. Brinkman Zoon, Gmida. Fabriek van Grof Aardewerk, Ruwe Bloempotten, Oud Hollandsch Snijwerk enz. Groothandel in Binnen- en Büitenlandsch Glas, Porselein en Aardewerk Kantoor en Monsftrkamer ANNO 1842 TELEFOON 2244 in 2245 baad v. hitwfnpy

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1931 | | pagina 6