16.000 GEZINNEN EEN VOLKOMEN PUBLICITEIT in Gouda en breede omgeving Totaal oplage 16.000 ex. Voortaan De oplage is met 1OOO exempt, toegenomen bereikt men in huis door onze Dag- én Weekbladen go. 1873! fjlEÜWERK Dit blad ver Deze C EERST] Menu voor de week. l De uitgew Raadsels voor de Jeugd. Oplossing tbr de raadsels van vorige week. NIEUV bergamba IN GOUDA - MOORDRECHT - NIEUWERKERK A. D. IJSSEL, - ZEVENHUIZEN MOERCAPELLE - WADDINXVEEN - BOSKOOP - REEUWIJK - HAASTRECHT STOLWIJK - BERGAMBACHT - BERKENWOUDE - KRIMPEN A. D. IJSSEL OUDERKERK A. D. IJSSEL - GOUDERAK Deflatiepolb 7500 exempt 1000 1650 2350 3500 GEEN ENKEL BLAD IN DEZE STREEK BIEDT DEZE WAARDEVOLLE PUBLICITEIT, DIE AFDOENDE IS. - - - - GOEDKOOPER EN VEEL BETER DAN ELKE ANDERE RECLAME VRAAG DE TARIEVEN AAN HET BUREAU: MARKT 31 - TELEFOON 2745. Verschillende recepten. Dagblad Goudsche Courant, Zaterdag-editie Weekblad y^oor Reeuwijk, Woensdag-editie Weekblad voor Waddinxveen, Vrijdag-editie Weekblad De Zuidplas, Vrijdag-editie Weekblad De Krimpenerwaard, Woensdag-editie 1. I 2. 3. DE MACHT DER GEWOONTE. 3 99 99 99 99 1. 2. 3. 4. Dit nummer besti en een J Naar het PAU1 GOEDE RAAD. Leg uw voet nooit op stoelen, tafels of kussens. Kijk nooit over iemands schouder héén als hjj zit te schrijven: Ga op tijd naar bed en 'sta vroeg op. Klop, voor ge bij een vreemde in de kamer komt. Dring nooit voorbij anderen en wees nooit ruw. De samenkomst de blok is een betoogin schen die landen, t bedoeld. Toch is e: gebleven, dat de bel: den volstrekt niet ge deel, er bestaan v tegenstellingen tussc een deel zyn oorzaal nomische politiek, d linden ieder op eige Als voorbeeld wil de deflatiepolitiek Deflatie, prjjsverlagi landen toegepast, p gepast, omdat meh het verschil in prjji markten met goedei gedeprecieerde valu deele kan inhalen. flatie zeer consequei lijn er, naar verho gedaald van alle goi toch reeds lage loon laagd. Nu $n aan deze ren verbonden, en lasten betreft. Deze drukte lasten, zooal; de pijyzen sterk dal dragen een steeds heele opbrengst vai xoodat dit ten slot staqp. Wij hebben i ten volle in den la regeering heeft da: te moeten komen d< houw, verhooging v bouwproducten, \ets flatie ingaat. In België nu heef Iflkheden op ander eenkomstig de struc leven daar te landt België een veel gr< dustrieele kapitaal Nu de prjjzen van sterk zyn gedaald e die industrie de vas geleend kapitaal nie zoover de banken a hadden genomen, v Het best onthou wij wenschen te FEUL Iris. Bunnik. Azyn. Peer, reep. Oplossingen inzenden aan de redactie van de Goudsche Courant, Markt 3F1, Gouda. - ABONNEMEN’ per kwartaal 24 Franco per post Abonnementen bij'Onza agenten Onze bureaux 2 Interc. 2745. Pos1 woord. ts in Friesland vangen, direct toen hij binnenkwam drukte Buffelstièr hem de kop tegen den muur. Wildzwijn bewerkte hem goed met zijn lange, scherpe slag tanden en Springbok prikte hem aan de andere zijde net zoo lang met zijn scherpe horens tot de arme oude tij ger het uitbrulde van de pijn. Ook Struisvogel takelde met rijn langen, harden snavel hem flink toe. Fazant zat boven op de dwarsbalk en schreeuwde: Hou hem vastjödan zal ik een riem om zijn nek binden. Tijger ging te keer en spartelde om Iqs te komen en toen4ijj eenmaal los was, was hij nog vlugger het gat uit, dan hij er in gekomen was en liep wat hij kon, zonder op Jakhals te wach ten. Wildzwijn maakte het gat weer dicht en de dieren hebben lekker warm in het huis van Buffelstier ge woond, tot de winter weer voorbij was. 1 Nieuwe raadsels. Een puntmuts en puntschoenen, Een lange baard erbij. Wie denk je, zou ’k bedoelen? Zeg ’t antwoord vlug aan mjj. Verborgen vogels. a Het kamertje is zóó klein, dat je er geen vin kunt verroeren. Wij wisten niet, dat Hans ysco-venter wilde worden. Het kind kwam u schriften Vragen. Annie is erg lui! leeren vindt ze vree- selyk. Kruisraadsel. Op de beide kruislijnen komt de naam van een dorp op de Veluwe. X X X X X X X X X X X X X Als de koetsier met zyn hondje uit wandelen gaat. Ie rij een klinker. 2e een getal 3e een dier, dat in het water leeft. 4e ’t .gevraagde 5e een plaat? 4* 6e een lichaamsdeel van een dier. 7e een medeklinker. worden de eieren en suiker flink gelopt en by de melk gevoegd, waarna de vloeistof op het deeg wordt gegoten en de schotel in een goed warinen oven wordt weggezet, die na een minuut of 10 getemperd wordt. Het schoteltje blijft zoolang in den oven, totdat het vulsel tot een dikke gebonden massa is geworden, die echter niet tot het kookpunt mag komen en tenslotte, nadat de pudding gereed is geheel moet afkoelen en koud wordt gepresenteerd. Griesmeel met perenpurée. 750 gram peren, 2 d.L. bessensap, 1 d.L. water, ruim ons suiker, beetje kaneel. De peren worden geschild, in vieren ge sneden en met de kaneel in het water en de bessensap gaargekookt, daarna door de zeef gewreven en vermengd met de suiker. Griesmeel: Liter melk, 40 gram griesmeel, 50 gram suiker, 1 eetlepel cus tardpoeder. We brengen 4 d.L. melk aan de kook, los sen er de suiker in op en strooien er roe rende de griesmeel in, laten de massa een paar minuten doorkoken en voegen er ten slotte de vanille custardpoeder bij, die met de rest van de melk is aangemaakt, en laten alles nog even ,roeren!) doorkoken. De pudding wordt in een glazen schaal gedaan, waarna wé hem even laten afkoe len en bedekken met de perenpurée. Vanillevla.' 1 pakje vanillecustardpoeder, 6 d.L. melk, 3 kleine cakes, 1 paar lepels jam, 1 half glas witte- of Meiwyn, 50 gram suiker, klein stukje suiker. De kleine cakes worden doormidden ge sneden; met jam bestreken en op een glazen schaal gelegd. Daarna worden deze begoten Sinaasappel-sandwich. 1&5 gr. bloem, 150 gr. lichte basterd sui ker 2 theelepels bakpoeder, 3 eieren, 1 si naasappel, 2 eetlepels jam, b.v. oranje mar melade of abrikozenjam. hebben voor het maken van dit ge bak noodig twee ronde of vierkante bak vormen, die beboterd worden en gevoerd met beboterd papier, zóó dat niet alleen de bodem is belegd, doch ook de opstaande kanten, b.v. 1 c.M. boven het blik uit. De eierdooiers kloppen we g®ed schuimig met de suiker, voegen de. gezeefde sinaas appels en geraspte schil er bij en daarna lepelsgewijze de bloem,*die vooraf met dé bakpoeder samen gezeefd is. Het geklopte eiwit komt er het laatste by en wordt met de andere ingrediënten voorzichtig ver mengd. We kloppen het niet, doch scheppen met een metalen lepel om en om. Het be slag verdeelen wy over de 2 vormen en 15 a 20 min. in een vrij warmen oven gebakken. De beide helften worden op elkander ge legd, nadat één zy’de bestreken is met jam. Zwezerik met witte saus. 1 Zwezerik, 25 gram bloem, 25 gram bo ter, 2 d.L. bouillon, 1 eierdooier, eenige sneedjes brood, 1 d.L. melk, 1 uitje, blik champignons, stukje foelie, peperkorrels, zout, 1 theelepel citroensap, pl.m. 50 gram boter. De zwezerik wordt eenige uren in koud- water gezet* daarna met hetzelfde water aan de kook gebracht en zoodra het kookt wordt het af ge goten. Opnieuw köud water opzetten en hierbij de zwezerik voegen,’ peperkorrels, foelie, zout, uitje en 1 theelepel citroensap en ge durende een goed half uur laten koken. We nemen de zwezerik uit het vocht en houden het vleesch b.v. óp de pan met aardappelen warm. De saus wordt gemaakt door boter te smelten en te vermengen met de bloem eri 2 d.L. van het gezeefde vocht, waarin de zwezerik gekookt heeft ftn 1 klein kopje melk. We laten het sausje even doorkoken, voe gen er de goed geklopte eierdooier by (pan van het vuur met het oog op het schiften) en de gesneden champignons, naar ver kiezing ook een weinig vocht; we zorgen vervolgens echter, dat de saus niet te dun wordt. De sneedjes oud brood worden van de korsten ontdaan, in reepen gesneden en in de boter croquant gebraden. De zwezerik wordt op een verwarmde vleeschsehotel gelegd, overgoten met de saus en gegarneerd met een rand broodcrou- tons. Custard met cocosnoot. 150J gram bloem, 100 gram boter, tikje zout, 1 theelepel lichte basterdsuiker, 1 theelepel bakpoeder, 3% d.L. melk, of 3 theekopjes, 2 eieren, 3 volle eetlepels bas terdsuiker, 1 volle theelepel geraspte cocos- noot. We vetten een vuurvast schoteltje in met boter en maken een z.g. piedeeg door de bloem te zeeven met zout, bakpoeder en basterdsuiker, daarna in een kbm alles over brengen en boter èn bloem met de vinger toppen tot een kruimelige massa verdeelen. Vervolgens gieten we er 1 i 2 eetlepels water by en kneden het deeg tot een samen hangende bal, die echter niet té vochtig mag zyn. Deeg met de bloem rollen we uit en doen het in de pan. De cocosnoot, die we geraspt in elke krui denierszaak kunnen koopen, wordt een uurtje in een theekopje gdweekt, daarna 45 Ik wil volhot set je dan niet, hc Als ik doe, wat J< nog dieper veract Breng me niet Ir Ik moet nu gaan, innen zonken sla En toch heb dof. Je hebt me illes is, en ik bei Zul Je me Neen, ik ga p Geoff, als je r~ Ik vrees dei iöu het voor ons Je bent zoo v ih Je gezicht, die Dc kan zien, dat neb ik verlangd i te troosten. Hahi werken Na een ‘Öag loopg ïelukklg niet me haar de andere i Is dit het eli snikkend. ZONDAG: Selderij met tomatensaus, zwe zerik met witte saus, dopferwten, aard- appelpurée, vruchtensla. MAANDAG: Gebraden saucijsjes, bloem kool, aardappelen, griesmeel met peren purée. DINSDAG: Runderrollade, andijvie, aard appelen, vanillevla. WOENSDAG:Tomatenommelet, koud vleesch, princesseboonen, aardappelen. DONDERDAG: Gehakt, andijvie, aardappe len, custard met cocosnoot. VRIJDAG: Roereieren, princesseboonen, aardappelen, rijst met bessensap. ZATERDAG: Tomatensoep, spinazieschotel, vruchten. Towiaten-ommelet. 3 eieren, 5 tomaten, 2 groote uien, 1 d.L bouillon, water, waarin 1 bouillonblokje is opgelost, 40 gram boter, peterselie, zout en nootmuskaat. De tomaten worden met d§ d.L bouillon en de zeer fyn gesnipperde uien opgezet en gaargekookt, daarna zeeven we alles en laten de purée nog wat inkoken, zoodat ze tamelyk dik wordt, voegen er peper, zout, noot en één eetlepel gehakte peterselie bij en laten de massa koud worden. Indien het inkoken teveel tyd vraagt, doen wy wat beschuitkruim of paneermeel door de purée. De eierdooiers worden goed geklopt eh'door de purée geroerd, terwijl' hierbij het stijf geklopte eiwit tenslotte ook wordt gevoegd. In een koekepan maken we de boter wam en bakken hierin de ommelet aan béide zij den, daarna warm opdienen. met de wyn, of, indien ipen een ander smaakje verkiest met een of anderen likeur We brengen vyf d.L. melk aan de kook, lossen er de suiker in op en roeren er daar na de vanille custardpoeder door, die met het achtergehouden kopje koude melk i8 aangemengd, laten de vla even doorkoken voegen het klontje boter bij en kloppen zoo lang totdat de massa afgekoeld en luchtig is, gieten daarna alles over de cakes en laten deze toespys geheel en al koud wor den. De prys viel 5>ij loting ten deel aan BERTHA v. d. KIND, Tollensstraat 139, Gouda.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1934 | | pagina 5