16.000 GEZINNEN
EEN VOLKOMEN PUBLICITEIT
in Gouda en breede omgeving
Totaal oplage
16.000 ex.
Voortaan
De oplage is met 1OOO exempt, toegenomen
bereikt men in huis door onze Dag- én Weekbladen
go. 1873!
fjlEÜWERK
Dit blad ver
Deze C
EERST]
Menu voor de week.
l
De uitgew
Raadsels voor de Jeugd.
Oplossing tbr de raadsels
van vorige week.
NIEUV
bergamba
IN GOUDA - MOORDRECHT - NIEUWERKERK A. D. IJSSEL, - ZEVENHUIZEN
MOERCAPELLE - WADDINXVEEN - BOSKOOP - REEUWIJK - HAASTRECHT
STOLWIJK - BERGAMBACHT - BERKENWOUDE - KRIMPEN A. D. IJSSEL
OUDERKERK A. D. IJSSEL - GOUDERAK
Deflatiepolb
7500 exempt
1000
1650
2350
3500
GEEN ENKEL BLAD IN DEZE STREEK BIEDT DEZE WAARDEVOLLE PUBLICITEIT,
DIE AFDOENDE IS. - - - -
GOEDKOOPER EN VEEL BETER DAN ELKE ANDERE RECLAME
VRAAG DE TARIEVEN AAN HET BUREAU: MARKT 31 - TELEFOON 2745.
Verschillende recepten.
Dagblad Goudsche Courant, Zaterdag-editie
Weekblad y^oor Reeuwijk, Woensdag-editie
Weekblad voor Waddinxveen, Vrijdag-editie
Weekblad De Zuidplas, Vrijdag-editie
Weekblad De Krimpenerwaard, Woensdag-editie
1.
I
2.
3.
DE MACHT DER GEWOONTE.
3
99
99
99
99
1.
2.
3.
4.
Dit nummer besti
en een J
Naar het
PAU1
GOEDE RAAD.
Leg uw voet nooit op stoelen, tafels
of kussens.
Kijk nooit over iemands schouder
héén als hjj zit te schrijven:
Ga op tijd naar bed en 'sta vroeg
op.
Klop, voor ge bij een vreemde in
de kamer komt.
Dring nooit voorbij anderen en
wees nooit ruw.
De samenkomst de
blok is een betoogin
schen die landen, t
bedoeld. Toch is e:
gebleven, dat de bel:
den volstrekt niet ge
deel, er bestaan v
tegenstellingen tussc
een deel zyn oorzaal
nomische politiek, d
linden ieder op eige
Als voorbeeld wil
de deflatiepolitiek
Deflatie, prjjsverlagi
landen toegepast, p
gepast, omdat meh
het verschil in prjji
markten met goedei
gedeprecieerde valu
deele kan inhalen.
flatie zeer consequei
lijn er, naar verho
gedaald van alle goi
toch reeds lage loon
laagd.
Nu $n aan deze
ren verbonden, en
lasten betreft. Deze
drukte lasten, zooal;
de pijyzen sterk dal
dragen een steeds
heele opbrengst vai
xoodat dit ten slot
staqp. Wij hebben i
ten volle in den la
regeering heeft da:
te moeten komen d<
houw, verhooging v
bouwproducten, \ets
flatie ingaat.
In België nu heef
Iflkheden op ander
eenkomstig de struc
leven daar te landt
België een veel gr<
dustrieele kapitaal
Nu de prjjzen van
sterk zyn gedaald e
die industrie de vas
geleend kapitaal nie
zoover de banken a
hadden genomen, v
Het best onthou
wij wenschen te
FEUL
Iris.
Bunnik.
Azyn.
Peer, reep.
Oplossingen inzenden aan de redactie van
de Goudsche Courant, Markt 3F1, Gouda.
-
ABONNEMEN’
per kwartaal 24
Franco per post
Abonnementen
bij'Onza agenten
Onze bureaux 2
Interc. 2745. Pos1
woord.
ts in Friesland
vangen, direct toen hij binnenkwam
drukte Buffelstièr hem de kop tegen
den muur. Wildzwijn bewerkte hem
goed met zijn lange, scherpe slag
tanden en Springbok prikte hem aan
de andere zijde net zoo lang met zijn
scherpe horens tot de arme oude tij
ger het uitbrulde van de pijn. Ook
Struisvogel takelde met rijn langen,
harden snavel hem flink toe. Fazant
zat boven op de dwarsbalk en
schreeuwde: Hou hem vastjödan
zal ik een riem om zijn nek binden.
Tijger ging te keer en spartelde om
Iqs te komen en toen4ijj eenmaal los
was, was hij nog vlugger het gat uit,
dan hij er in gekomen was en liep wat
hij kon, zonder op Jakhals te wach
ten.
Wildzwijn maakte het gat weer
dicht en de dieren hebben lekker
warm in het huis van Buffelstier ge
woond, tot de winter weer voorbij
was. 1
Nieuwe raadsels.
Een puntmuts en puntschoenen,
Een lange baard erbij.
Wie denk je, zou ’k bedoelen?
Zeg ’t antwoord vlug aan mjj.
Verborgen vogels. a
Het kamertje is zóó klein, dat je er geen
vin kunt verroeren.
Wij wisten niet, dat Hans ysco-venter
wilde worden.
Het kind kwam u schriften Vragen.
Annie is erg lui! leeren vindt ze vree-
selyk.
Kruisraadsel.
Op de beide kruislijnen komt de naam
van een dorp op de Veluwe.
X
X
X
X X X X X X X
X
X
X
Als de koetsier met zyn hondje uit wandelen gaat.
Ie rij een klinker.
2e een getal
3e een dier, dat in het water leeft.
4e ’t .gevraagde
5e een plaat? 4*
6e een lichaamsdeel van een dier.
7e een medeklinker.
worden de eieren en suiker flink gelopt en
by de melk gevoegd, waarna de vloeistof op
het deeg wordt gegoten en de schotel in
een goed warinen oven wordt weggezet, die
na een minuut of 10 getemperd wordt.
Het schoteltje blijft zoolang in den oven,
totdat het vulsel tot een dikke gebonden
massa is geworden, die echter niet tot het
kookpunt mag komen en tenslotte, nadat de
pudding gereed is geheel moet afkoelen en
koud wordt gepresenteerd.
Griesmeel met perenpurée.
750 gram peren, 2 d.L. bessensap, 1 d.L.
water, ruim ons suiker, beetje kaneel.
De peren worden geschild, in vieren ge
sneden en met de kaneel in het water en
de bessensap gaargekookt, daarna door de
zeef gewreven en vermengd met de suiker.
Griesmeel: Liter melk, 40 gram
griesmeel, 50 gram suiker, 1 eetlepel cus
tardpoeder.
We brengen 4 d.L. melk aan de kook, los
sen er de suiker in op en strooien er roe
rende de griesmeel in, laten de massa een
paar minuten doorkoken en voegen er ten
slotte de vanille custardpoeder bij, die met
de rest van de melk is aangemaakt, en laten
alles nog even ,roeren!) doorkoken.
De pudding wordt in een glazen schaal
gedaan, waarna wé hem even laten afkoe
len en bedekken met de perenpurée.
Vanillevla.'
1 pakje vanillecustardpoeder, 6 d.L. melk,
3 kleine cakes, 1 paar lepels jam, 1 half
glas witte- of Meiwyn, 50 gram suiker,
klein stukje suiker.
De kleine cakes worden doormidden ge
sneden; met jam bestreken en op een glazen
schaal gelegd. Daarna worden deze begoten
Sinaasappel-sandwich.
1&5 gr. bloem, 150 gr. lichte basterd sui
ker 2 theelepels bakpoeder, 3 eieren, 1 si
naasappel, 2 eetlepels jam, b.v. oranje mar
melade of abrikozenjam.
hebben voor het maken van dit ge
bak noodig twee ronde of vierkante bak
vormen, die beboterd worden en gevoerd
met beboterd papier, zóó dat niet alleen de
bodem is belegd, doch ook de opstaande
kanten, b.v. 1 c.M. boven het blik uit.
De eierdooiers kloppen we g®ed schuimig
met de suiker, voegen de. gezeefde sinaas
appels en geraspte schil er bij en daarna
lepelsgewijze de bloem,*die vooraf met dé
bakpoeder samen gezeefd is. Het geklopte
eiwit komt er het laatste by en wordt met
de andere ingrediënten voorzichtig ver
mengd. We kloppen het niet, doch scheppen
met een metalen lepel om en om. Het be
slag verdeelen wy over de 2 vormen en 15
a 20 min. in een vrij warmen oven gebakken.
De beide helften worden op elkander ge
legd, nadat één zy’de bestreken is met jam.
Zwezerik met witte saus.
1 Zwezerik, 25 gram bloem, 25 gram bo
ter, 2 d.L. bouillon, 1 eierdooier, eenige
sneedjes brood, 1 d.L. melk, 1 uitje, blik
champignons, stukje foelie, peperkorrels,
zout, 1 theelepel citroensap, pl.m. 50 gram
boter.
De zwezerik wordt eenige uren in koud-
water gezet* daarna met hetzelfde water
aan de kook gebracht en zoodra het kookt
wordt het af ge goten.
Opnieuw köud water opzetten en hierbij
de zwezerik voegen,’ peperkorrels, foelie,
zout, uitje en 1 theelepel citroensap en ge
durende een goed half uur laten koken. We
nemen de zwezerik uit het vocht en houden
het vleesch b.v. óp de pan met aardappelen
warm.
De saus wordt gemaakt door boter te
smelten en te vermengen met de bloem eri
2 d.L. van het gezeefde vocht, waarin de
zwezerik gekookt heeft ftn 1 klein kopje
melk.
We laten het sausje even doorkoken, voe
gen er de goed geklopte eierdooier by (pan
van het vuur met het oog op het schiften)
en de gesneden champignons, naar ver
kiezing ook een weinig vocht; we zorgen
vervolgens echter, dat de saus niet te dun
wordt.
De sneedjes oud brood worden van de
korsten ontdaan, in reepen gesneden en in
de boter croquant gebraden.
De zwezerik wordt op een verwarmde
vleeschsehotel gelegd, overgoten met de
saus en gegarneerd met een rand broodcrou-
tons.
Custard met cocosnoot.
150J gram bloem, 100 gram boter, tikje
zout, 1 theelepel lichte basterdsuiker, 1
theelepel bakpoeder, 3% d.L. melk, of 3
theekopjes, 2 eieren, 3 volle eetlepels bas
terdsuiker, 1 volle theelepel geraspte cocos-
noot.
We vetten een vuurvast schoteltje in met
boter en maken een z.g. piedeeg door de
bloem te zeeven met zout, bakpoeder en
basterdsuiker, daarna in een kbm alles over
brengen en boter èn bloem met de vinger
toppen tot een kruimelige massa verdeelen.
Vervolgens gieten we er 1 i 2 eetlepels
water by en kneden het deeg tot een samen
hangende bal, die echter niet té vochtig
mag zyn. Deeg met de bloem rollen we uit
en doen het in de pan.
De cocosnoot, die we geraspt in elke krui
denierszaak kunnen koopen, wordt een
uurtje in een theekopje gdweekt, daarna
45
Ik wil volhot
set je dan niet, hc
Als ik doe, wat J<
nog dieper veract
Breng me niet Ir
Ik moet nu gaan,
innen zonken sla
En toch heb
dof.
Je hebt me
illes is, en ik bei
Zul Je me
Neen, ik ga p
Geoff, als je
r~ Ik vrees dei
iöu het voor ons
Je bent zoo v
ih Je gezicht, die
Dc kan zien, dat
neb ik verlangd i
te troosten.
Hahi werken
Na een ‘Öag loopg
ïelukklg niet me
haar de andere i
Is dit het eli
snikkend.
ZONDAG: Selderij met tomatensaus, zwe
zerik met witte saus, dopferwten, aard-
appelpurée, vruchtensla.
MAANDAG: Gebraden saucijsjes, bloem
kool, aardappelen, griesmeel met peren
purée.
DINSDAG: Runderrollade, andijvie, aard
appelen, vanillevla.
WOENSDAG:Tomatenommelet, koud
vleesch, princesseboonen, aardappelen.
DONDERDAG: Gehakt, andijvie, aardappe
len, custard met cocosnoot.
VRIJDAG: Roereieren, princesseboonen,
aardappelen, rijst met bessensap.
ZATERDAG: Tomatensoep, spinazieschotel,
vruchten.
Towiaten-ommelet.
3 eieren, 5 tomaten, 2 groote uien, 1 d.L
bouillon, water, waarin 1 bouillonblokje is
opgelost, 40 gram boter, peterselie, zout en
nootmuskaat.
De tomaten worden met d§ d.L bouillon
en de zeer fyn gesnipperde uien opgezet en
gaargekookt, daarna zeeven we alles en
laten de purée nog wat inkoken, zoodat ze
tamelyk dik wordt, voegen er peper, zout,
noot en één eetlepel gehakte peterselie bij
en laten de massa koud worden. Indien het
inkoken teveel tyd vraagt, doen wy wat
beschuitkruim of paneermeel door de purée.
De eierdooiers worden goed geklopt eh'door
de purée geroerd, terwijl' hierbij het stijf
geklopte eiwit tenslotte ook wordt gevoegd.
In een koekepan maken we de boter wam
en bakken hierin de ommelet aan béide zij
den, daarna warm opdienen.
met de wyn, of, indien ipen een ander
smaakje verkiest met een of anderen likeur
We brengen vyf d.L. melk aan de kook,
lossen er de suiker in op en roeren er daar
na de vanille custardpoeder door, die met
het achtergehouden kopje koude melk i8
aangemengd, laten de vla even doorkoken
voegen het klontje boter bij en kloppen zoo
lang totdat de massa afgekoeld en luchtig
is, gieten daarna alles over de cakes en
laten deze toespys geheel en al koud wor
den.
De prys viel 5>ij loting ten deel aan
BERTHA v. d. KIND, Tollensstraat 139,
Gouda.