EEN WOLKOMEN PUBLICITEIT
i
WK
16.000 GEZINNEN
in Gouda en breede omgeving!
16.000 ex
Totaal oplage
£1
Voortaan
De oplage is met 1000 exempl, toegenomen
bereikt men in huis door onze Dag- en Weekbladen
3500
KO, 18753
Verschillende Recepten.
2
Deze Co
EERSTE i
Menu voor de week.
voor
Weekblad
Weekblad
Weekblad
Weekblad
GEEN ENKEL BLAD IN DEZE STREEK BIEDT DEZE WAARDEVOLLE PUBLICITEIT,
DIE AFDOENDE IS.
GOEDKOOPER EN VEEL BETER DAN ELKE ANDERE RECLAME
VRAAG DE TARIEVEN AAN HET BUREAU: MARKT 31 - TELEFOON 2745.
De Aardappel
als voedingsmiddel
IN GOUDA MOORDRECHT - NIEUWERKERK A. D. IJSSEL, - ZEVENHUIZEN
MOERCAPELLE - WADDINXVEEN - BOSKOOP - REEUWIJK - HAASTRECHT
STOLWIJK - BERGAMBACHT - BERKENWOUDE - KRIMPEN A. D. IJSSEL
OUDERKERK A. D. IJSSEL - GOUDERAK
Dagblad Goudsche Courant, Zaterdag-editie
Reeuwijk, Woensdag-editie
voor Waddinxveen, Vrijdag-editie
De Zuidplas, Vrijdag-editie
De Krimpenerwaard, Woensdag-editie
7500 exempl.
1000
1650
2350
Dit blad verschi
O
Een onjuiste l
De uitgewis
HAASTIGE SPOED IS ZELDEN GOED,
een
J
99
99
99
99
fyn maken en vennengen met peper, zout
en het vleesch. We vetten een vuurvaste
schotel in, bestrooien deze met paneermeel
en vullen hem afwisselend met een flinke
laag kool, daarna gehakt en vervolgens ry’sl.
De laatste laag moet uit kool bestaan en
wordt belegd met de plakken spek, waar
mee het gerecht ongeveer een half uur in
den oven geplaatst en goed warm opgediend
wordt.
Wat moeten we doen om het breken
van de aardappel te voorkomen?
De meeste voeding zit onder de schil.
Eet meer aardappelen!
Dit nummer bestaat
•n een Bijvc
Koffievla.
1 d.L. zeer sterke koffie, 150 gram fyne
suiker, 5 d.L. melk, 6 eieren, 1 eetlepel
vanille cudtardpoeder.
We kloppen de êieren met de suiker goed
schuimig en voegen er langzaam de koken
de melk by, waardoor de aangemaakte cus-
tardpoeder is gewerkt, daarna brengen we
de vloeistof op een kleine pit aan de kook,
blyven echter steeds roeren en nemen de
pan dhama van het vuur, mengen er de
sterke koffie door en het zeer stijf geklopte
eiwit, waarna de vla in een schaal wordt
overgebracht en koud opgediend met wa
feltjes.
Bessensappudding met room.
4 d.L. bessensap, 4 d.L. water, 150 gram
lichte basterdsuiker, 100 gram fyne sago
of tapioca, 1 d.L. room.
We brengen het vruchtensap en het water
aan de kook, lossen er de basterdsuiker in
op, strooien er de fyne sago of tapioca in,
waarna we de massa zachtjes, 5 a 10 mm.
laten koken, daarna flink opkloppen en ir.
een glazen schaal doen. De kleine korrels
moeten doorschijnend zyn'en zyn heel gauw
gaar, indien we de verpakte vlugkokende
tapioca of sago by den kruidenier bestel
len. De room wordt opgediend in een kan
netje, dus niet stijf gekopt en over elke
portie wordt een weinig room geschonken.
Wortelen met aardappelen en vleesch.
1% K.G. winterwortelen, 15a K.G. aard
appelen, 500 gram rundvleesch, 250 gram
spek, 3 groote uien.
We schillen de wortelen en snijden ze in
blokjes, evenals de aardappelen, terwijl de
uien schoongemaakt en in plakken .gesneden
worden. Het spek wordt in dobbelsteentjes
gesneden en uitgebakken, waarna we in het
vet de stukjes vleeséh bruin braden,» even
als de plakken ui en daarna ongeveer 1 L.«
water byvoegen, alles even laten gaar smo
ren, daarna de wortelen en aardappelen bij
het vleesch doen en de geheele massa aan
de kook brengen en op een zeer lage pit
laten gaarsmoren, afmaken met peper en
zout naar smaak.
Voor het opdoen worden vleesch, worte
len en aardappelen dooreen geroerd, doch
niet gestampt. Voor het vleesch nemen we
een goedkoopere soort, b.v. haché-vleesch.
na flink opkloppen, liefst met
garde.
Men moet vooral niet te zuinig zyn
met de toevoeging van melk, aange
zien het geheel hierdoor niet alleen
smakelijker doch tevens voedzamer
wordt.
Verstandige huismoeders zullen
dan ook zeker wel het eten van aard
appelen in de hand werken en deze op
allerlei manieren toebereid aan de
huisgenooten opdisschen.
ZONDAG: Kerrjisoep, biefstuk, andijvie,
aardappelen, koffievla.
MAANDAG: Rosbeef, snyboonen, aardap
pelen, pannekoekjes,
DINSDAG: Koud vleesch, gestoofde prei,
aardappelen, aardappel-appelschotel.
WOENSDAG: Runderlappen, stoofsla, aari-
appelen, bessensappudding met room.
DONDERDAG: Koolschotel, aardappel-
purée, tutti-frutti.
VRIJDAG: Gebakken schol, gemengde sla,
pommes frites, peren in gelei.
ZATERDAG: Wortelen met aardappelen en
vleesch, wentelteefjes.
Dokter: Als Uw vrouw me: direct
een keeloperatie ondergaat, zal zij nooit
meer kunnen spreken.
Echtgenoot: Dokter U moet haar
een paar dagen bedenktijd geven:
Aardappel-appelschoteltje.
500 gram gekookte aardappelen, 500 gram
appelenmoes, 1 citroen, 100 gram lichte
basterd suiker, 2 eieren, 40 gram boter, 2
eetlepels melk.
We malen de koude aardappelen fyn of.
indien ze nog warm zyn stampen we ze, bij
gebrek aan een puréemolen, daarna worflc
de purée vermengd met de appelmoes en
de massa met de garde flink opgeklopt en
vermengd met de gesmolten boter, basterd
suiker, sap en geraspte schil van de citroen
en met de melk, geklopte eierdooiers. Het
laatste komt het eiwit, dat zeer styf geklopt
moet zyn door de massa, die overgebracht
wordt in een vuurvast schoteltje, dat voor
af ingevet is. Gedurende een half uur plaat
sen wy het schoteltje in den oven, totdat de
bovenkant licht bruin gekleurd en de pud
A ding luchtig is. Warm opdienen.
63
Het werd donker e
kon ze de lichten va
In die zaal lagen all
patiënten. Om tien i
gehoord en, het ni
uithouden, ging ze e
de directrice te sprf
De toestand is
- Directrice, ma
Er was een misversl
een, en ze zweef
keerde zich af, war
haar In de oogen.
-r- Ik-zal het gaai
een oogenbllk wacl
Toen ze weer Ir
knikte ze en Ruth
«moet.
*- Ze zeggen, dat
Kom maar mee.
Er stond een sch(
zaal en Ruth wist,
Geoffrey’s gezicht
adem ging zwaar. J
haar aangeschoven
1 fi
iilEUWS
jERGAMBACH'
IjlEUWERKERl
Koolschotel.
De tijd is weer aangebroken dat kool
meermalen op onzen disch verschijnt. Als
afwisseling geven We ditmaal eens een kool
schotel, en wel savoye kool met gehakt en
rijst, waarby we dan purée presenteeren of
gebakken aardappeltjes.
We nemen een flinke savoye kool, 500 gr.
(Varkensgehakt, 100 gram machinaal ge
sneden ontbytspek, drie flinke sneden brood,
peper, zout en noot; overgehouden rijst. We
ontdoen de kool van de buitenste bladeren,
snyden hem doormidden en daarna aan
smalle, dunne reepen, die we in water met
zout gaan kóken.
Het gehakt wordt op de gewone wy'ze
aangemaakt door het brood nat te maken, I
met water of melk, daarna flink uitknypen,
abonnementspr
per kwartaal ƒ2.90, pe
Franco per post per k
Abonnementen wordt
bij onza agenten en lo
Onze bureaux zijn di
Interc. 2745. Postrekei
In zyn boek „Moderne Voeding”
schrijft Dr. Hettema o.a. nadat hij
een prijsberekening van enkele le
vensmiddelen heeft gegeved, dat de
aardappel als voeding een groote su
perioriteit heeft. Hy bevat goedkoop
eiwit, zeer goedkoope koolhydraten,
een basen overschot en voldoende
aanvullingsstoffen. Hij komt dan ook
tot de conclusie, dat ons hoofdvoedsel
uit aardappelen zal moeten bestaan.
Waar een bekende en v vooraan
staande medicus als Dr. Hettema, die
op het gebied van de moderne voe
ding zijn sporen zeker wel verdiend
heeft, een der gelijke uitspraak geeft
over het nut van aardappelen, mogen
wü dan ook wel ons bovenschrift her
halen: „Eet meer aardappelen
Velen zijn de meening toegedaan,
dat aardappelen alleen maar „vullen
en men er slechts dik en pafferig van
wordt.” Wat het dik worden betreft
is dit bij lange na niet zoozeer het ge
val als door het $|en van veel witte
brood, wat de meesten onzer zelfs
heel gewoon vinden. Toch Sapman
toegeven, dat de aardappel vrijwel on
misbaar bij onzen hoofd-maaltyd is.
Voegen wij daarbij tevens nog dat hij
voedzaam en goedkoop is, dan zal men
zeker wel inzien, dat deze smakelijke
aardvrucht meer naar waarde geschat
'dient te worden. Wil men echter de
meest mogelyke voeding van aardap
pelen hebben, dan moet men ze af
borstelen, na wasschen, putten, uit
steken en in de schil koken. De laat
ste kan er dan aan tafel door de be
trokkenen zelf worden af gehaald. De
meeste voeding toch vindt men on-
middellyk onder de schil en hoe on
mogelijk dik wordt deze veelal niet
van aardappelen „afgesneden”.
Ten overvloede kan men de aard
appelen na het afborstelen en putter
nog met een droge doek afwrijven,
indien men bang is, dat zy zanderig
worden. Vooral aardappelen, die af-
Het is altijd prak
tisch om ietwat
afgedragen japon
nen te veranderen
in een overgooier.
De ipode is ons
bijzonder gunstig
gezind door haar
voorkeur voor
lichte overgooiers,
waaronder zoowel
'ichte als donkere
blouses gedragen
kunnen worden.
Onze zomerjapon
netjes. die te veel
geleden hebben,
om het volgend
jaar nog dienst te
doen, kunnen dus
uitstekend wor
den vermaakt De
blouse kan voor
den winter desge-
wenscht worden
voorzien van af
neembare onder
mouwen.
Er is in de afgeloopej
geachreven omtrent de c
linden van het goudblol
rejeld worden mededeelir
txent de plannen voor de
jMhlitk» wordt zoodoende
gebracht, dat het hier
betreft, die op de een of
het goudblok en den gou<
benden is. Bezien wij ech'
resultaat der conferentie
tot de ontdekking, dat d<
gouden standaard gehee
conferentie staat.
Wat toch is het ge va
beleefde buiging gemaak
standaard in de aangen
men heeft verklaard, c
noodig was om de mom
de wereld te handhaven,
verklaard, dat alle beti
van plan waren om hun
dige goudpariteit te ha
^/daarvoor een conferentie
mers want dat hebben
ringen, ieder voor zie
alleen wel reeds tienma
Voor was het toch waar
in Brussel een conferent
hooge ambtenaren van
•beleggen.
Het komt er dan ook
is geschied. Na de buigi
standaard is men pra<
en heeft men besloten
Hogen tusschen de deelx
un twee over te gaan,
lei wyze het handelsvt
te vergrooten. Als het
in die richting gaat, zt
derhandelingen toejuicl
Maar wat hebben d
met goudbloklanden e
uit te staan? Het twee
lutie, dat over de we
betrekkingen spreekt,
van het eerste deel, da
gouden standaard verh
tweede deel lezen, zond
af te weten, en ontd
eenige, dat van pract
De waarde van den
zyn hebben, ook ni<
weten, maar in zijn j
r FEUILI
Naar het Ei
PAUL 1
OVERGOOIER MET DONKERE BLOUSE,
No. 7831.
Knippatronen verkrijgbaar in maat 40 L
en m. 46, A f 0.58.
koken, kunnen op deze manier het
beste worden gekookt. Hoe eenvoudig
het koken van aardappelen ook lijkt,
moet men er toch de noodige zorg aan
besteden. Veelal worden zij zoo op
gediend, dat men voor het grootste
deel kruim in de schaal ziet of wel
men dient purée op, waarin nog stuk
jes harde aardappel zijn, inplaats van
dat de massa gelijk en luchtig is.
Nieuwe aardappelen, die op zichzelf
al veel water bevatten, moeten even
voor het koken geschrapt worden en
met kokend water opgezet. Oude
aardappelen zet men eenige uren te
voren, soms nog langer in water en
zet ze met koud water op. Nieuwe
aardappelen houden een mooie kleur
indien men bij het kookwater 1 a 2
lepels azijn voegt. Men moet'zorgen,
dat de aardappels zooveel mogelyk
van gelyke grootte zyn en de grootste
liever apart houden voor stamppot,
terwyl men de aardappels slechts even
bedekt met zout water. Men brengt
ze vlug aan de kook, laat ze even
doorkoken en tempert daarna het
vuur. Zyn de aardappelen zacht dan
worden ze afgegoten en zonder dek
sel opgedroogd, waardoor ze een sma
kelijk aanzien krijgen. Afkokers laat
men zachtjes koken totdat men ziet
dat ze even stuk gaan, het water
wórdt dan onmiddellijk afgegoten, het
gas zeer laag gedraaid en de aardap
pelen verder met de deksel op de pan
gaar gestoomd; voor het opdoen laat
men ze nog even zonder deksel staan.
Om breken te voorkomen moet men
ze met een lepel of schuimspaan uit
scheppen en niet zooals vaak gebeurt
de pan boven de schaal omkeeren.
Voor het maken van purée moeten
de aardappelen, volkomen gaar en
zacht zyn, daarna door de molen ge
malen of bij gebrek hieraan met een
vork of etenstamper fyn gemaakt. De
eerste methode geeft meer waarbor
gen om te voorkomen, dat men stuk-
jes in de purée krijgt. Verder ver
bindt warme melk zich beter met de
aardappelen dan koude, desnoods
smelt men eerst even de boter in dc
melk. Zout en noot naar smaak, alle3
nog even roerende doorwarmen, daar-
783»