EEN WOLKOMEN PUBLICITEIT i WK 16.000 GEZINNEN in Gouda en breede omgeving! 16.000 ex Totaal oplage £1 Voortaan De oplage is met 1000 exempl, toegenomen bereikt men in huis door onze Dag- en Weekbladen 3500 KO, 18753 Verschillende Recepten. 2 Deze Co EERSTE i Menu voor de week. voor Weekblad Weekblad Weekblad Weekblad GEEN ENKEL BLAD IN DEZE STREEK BIEDT DEZE WAARDEVOLLE PUBLICITEIT, DIE AFDOENDE IS. GOEDKOOPER EN VEEL BETER DAN ELKE ANDERE RECLAME VRAAG DE TARIEVEN AAN HET BUREAU: MARKT 31 - TELEFOON 2745. De Aardappel als voedingsmiddel IN GOUDA MOORDRECHT - NIEUWERKERK A. D. IJSSEL, - ZEVENHUIZEN MOERCAPELLE - WADDINXVEEN - BOSKOOP - REEUWIJK - HAASTRECHT STOLWIJK - BERGAMBACHT - BERKENWOUDE - KRIMPEN A. D. IJSSEL OUDERKERK A. D. IJSSEL - GOUDERAK Dagblad Goudsche Courant, Zaterdag-editie Reeuwijk, Woensdag-editie voor Waddinxveen, Vrijdag-editie De Zuidplas, Vrijdag-editie De Krimpenerwaard, Woensdag-editie 7500 exempl. 1000 1650 2350 Dit blad verschi O Een onjuiste l De uitgewis HAASTIGE SPOED IS ZELDEN GOED, een J 99 99 99 99 fyn maken en vennengen met peper, zout en het vleesch. We vetten een vuurvaste schotel in, bestrooien deze met paneermeel en vullen hem afwisselend met een flinke laag kool, daarna gehakt en vervolgens ry’sl. De laatste laag moet uit kool bestaan en wordt belegd met de plakken spek, waar mee het gerecht ongeveer een half uur in den oven geplaatst en goed warm opgediend wordt. Wat moeten we doen om het breken van de aardappel te voorkomen? De meeste voeding zit onder de schil. Eet meer aardappelen! Dit nummer bestaat •n een Bijvc Koffievla. 1 d.L. zeer sterke koffie, 150 gram fyne suiker, 5 d.L. melk, 6 eieren, 1 eetlepel vanille cudtardpoeder. We kloppen de êieren met de suiker goed schuimig en voegen er langzaam de koken de melk by, waardoor de aangemaakte cus- tardpoeder is gewerkt, daarna brengen we de vloeistof op een kleine pit aan de kook, blyven echter steeds roeren en nemen de pan dhama van het vuur, mengen er de sterke koffie door en het zeer stijf geklopte eiwit, waarna de vla in een schaal wordt overgebracht en koud opgediend met wa feltjes. Bessensappudding met room. 4 d.L. bessensap, 4 d.L. water, 150 gram lichte basterdsuiker, 100 gram fyne sago of tapioca, 1 d.L. room. We brengen het vruchtensap en het water aan de kook, lossen er de basterdsuiker in op, strooien er de fyne sago of tapioca in, waarna we de massa zachtjes, 5 a 10 mm. laten koken, daarna flink opkloppen en ir. een glazen schaal doen. De kleine korrels moeten doorschijnend zyn'en zyn heel gauw gaar, indien we de verpakte vlugkokende tapioca of sago by den kruidenier bestel len. De room wordt opgediend in een kan netje, dus niet stijf gekopt en over elke portie wordt een weinig room geschonken. Wortelen met aardappelen en vleesch. 1% K.G. winterwortelen, 15a K.G. aard appelen, 500 gram rundvleesch, 250 gram spek, 3 groote uien. We schillen de wortelen en snijden ze in blokjes, evenals de aardappelen, terwijl de uien schoongemaakt en in plakken .gesneden worden. Het spek wordt in dobbelsteentjes gesneden en uitgebakken, waarna we in het vet de stukjes vleeséh bruin braden,» even als de plakken ui en daarna ongeveer 1 L.« water byvoegen, alles even laten gaar smo ren, daarna de wortelen en aardappelen bij het vleesch doen en de geheele massa aan de kook brengen en op een zeer lage pit laten gaarsmoren, afmaken met peper en zout naar smaak. Voor het opdoen worden vleesch, worte len en aardappelen dooreen geroerd, doch niet gestampt. Voor het vleesch nemen we een goedkoopere soort, b.v. haché-vleesch. na flink opkloppen, liefst met garde. Men moet vooral niet te zuinig zyn met de toevoeging van melk, aange zien het geheel hierdoor niet alleen smakelijker doch tevens voedzamer wordt. Verstandige huismoeders zullen dan ook zeker wel het eten van aard appelen in de hand werken en deze op allerlei manieren toebereid aan de huisgenooten opdisschen. ZONDAG: Kerrjisoep, biefstuk, andijvie, aardappelen, koffievla. MAANDAG: Rosbeef, snyboonen, aardap pelen, pannekoekjes, DINSDAG: Koud vleesch, gestoofde prei, aardappelen, aardappel-appelschotel. WOENSDAG: Runderlappen, stoofsla, aari- appelen, bessensappudding met room. DONDERDAG: Koolschotel, aardappel- purée, tutti-frutti. VRIJDAG: Gebakken schol, gemengde sla, pommes frites, peren in gelei. ZATERDAG: Wortelen met aardappelen en vleesch, wentelteefjes. Dokter: Als Uw vrouw me: direct een keeloperatie ondergaat, zal zij nooit meer kunnen spreken. Echtgenoot: Dokter U moet haar een paar dagen bedenktijd geven: Aardappel-appelschoteltje. 500 gram gekookte aardappelen, 500 gram appelenmoes, 1 citroen, 100 gram lichte basterd suiker, 2 eieren, 40 gram boter, 2 eetlepels melk. We malen de koude aardappelen fyn of. indien ze nog warm zyn stampen we ze, bij gebrek aan een puréemolen, daarna worflc de purée vermengd met de appelmoes en de massa met de garde flink opgeklopt en vermengd met de gesmolten boter, basterd suiker, sap en geraspte schil van de citroen en met de melk, geklopte eierdooiers. Het laatste komt het eiwit, dat zeer styf geklopt moet zyn door de massa, die overgebracht wordt in een vuurvast schoteltje, dat voor af ingevet is. Gedurende een half uur plaat sen wy het schoteltje in den oven, totdat de bovenkant licht bruin gekleurd en de pud A ding luchtig is. Warm opdienen. 63 Het werd donker e kon ze de lichten va In die zaal lagen all patiënten. Om tien i gehoord en, het ni uithouden, ging ze e de directrice te sprf De toestand is - Directrice, ma Er was een misversl een, en ze zweef keerde zich af, war haar In de oogen. -r- Ik-zal het gaai een oogenbllk wacl Toen ze weer Ir knikte ze en Ruth «moet. *- Ze zeggen, dat Kom maar mee. Er stond een sch( zaal en Ruth wist, Geoffrey’s gezicht adem ging zwaar. J haar aangeschoven 1 fi iilEUWS jERGAMBACH' IjlEUWERKERl Koolschotel. De tijd is weer aangebroken dat kool meermalen op onzen disch verschijnt. Als afwisseling geven We ditmaal eens een kool schotel, en wel savoye kool met gehakt en rijst, waarby we dan purée presenteeren of gebakken aardappeltjes. We nemen een flinke savoye kool, 500 gr. (Varkensgehakt, 100 gram machinaal ge sneden ontbytspek, drie flinke sneden brood, peper, zout en noot; overgehouden rijst. We ontdoen de kool van de buitenste bladeren, snyden hem doormidden en daarna aan smalle, dunne reepen, die we in water met zout gaan kóken. Het gehakt wordt op de gewone wy'ze aangemaakt door het brood nat te maken, I met water of melk, daarna flink uitknypen, abonnementspr per kwartaal ƒ2.90, pe Franco per post per k Abonnementen wordt bij onza agenten en lo Onze bureaux zijn di Interc. 2745. Postrekei In zyn boek „Moderne Voeding” schrijft Dr. Hettema o.a. nadat hij een prijsberekening van enkele le vensmiddelen heeft gegeved, dat de aardappel als voeding een groote su perioriteit heeft. Hy bevat goedkoop eiwit, zeer goedkoope koolhydraten, een basen overschot en voldoende aanvullingsstoffen. Hij komt dan ook tot de conclusie, dat ons hoofdvoedsel uit aardappelen zal moeten bestaan. Waar een bekende en v vooraan staande medicus als Dr. Hettema, die op het gebied van de moderne voe ding zijn sporen zeker wel verdiend heeft, een der gelijke uitspraak geeft over het nut van aardappelen, mogen wü dan ook wel ons bovenschrift her halen: „Eet meer aardappelen Velen zijn de meening toegedaan, dat aardappelen alleen maar „vullen en men er slechts dik en pafferig van wordt.” Wat het dik worden betreft is dit bij lange na niet zoozeer het ge val als door het $|en van veel witte brood, wat de meesten onzer zelfs heel gewoon vinden. Toch Sapman toegeven, dat de aardappel vrijwel on misbaar bij onzen hoofd-maaltyd is. Voegen wij daarbij tevens nog dat hij voedzaam en goedkoop is, dan zal men zeker wel inzien, dat deze smakelijke aardvrucht meer naar waarde geschat 'dient te worden. Wil men echter de meest mogelyke voeding van aardap pelen hebben, dan moet men ze af borstelen, na wasschen, putten, uit steken en in de schil koken. De laat ste kan er dan aan tafel door de be trokkenen zelf worden af gehaald. De meeste voeding toch vindt men on- middellyk onder de schil en hoe on mogelijk dik wordt deze veelal niet van aardappelen „afgesneden”. Ten overvloede kan men de aard appelen na het afborstelen en putter nog met een droge doek afwrijven, indien men bang is, dat zy zanderig worden. Vooral aardappelen, die af- Het is altijd prak tisch om ietwat afgedragen japon nen te veranderen in een overgooier. De ipode is ons bijzonder gunstig gezind door haar voorkeur voor lichte overgooiers, waaronder zoowel 'ichte als donkere blouses gedragen kunnen worden. Onze zomerjapon netjes. die te veel geleden hebben, om het volgend jaar nog dienst te doen, kunnen dus uitstekend wor den vermaakt De blouse kan voor den winter desge- wenscht worden voorzien van af neembare onder mouwen. Er is in de afgeloopej geachreven omtrent de c linden van het goudblol rejeld worden mededeelir txent de plannen voor de jMhlitk» wordt zoodoende gebracht, dat het hier betreft, die op de een of het goudblok en den gou< benden is. Bezien wij ech' resultaat der conferentie tot de ontdekking, dat d< gouden standaard gehee conferentie staat. Wat toch is het ge va beleefde buiging gemaak standaard in de aangen men heeft verklaard, c noodig was om de mom de wereld te handhaven, verklaard, dat alle beti van plan waren om hun dige goudpariteit te ha ^/daarvoor een conferentie mers want dat hebben ringen, ieder voor zie alleen wel reeds tienma Voor was het toch waar in Brussel een conferent hooge ambtenaren van •beleggen. Het komt er dan ook is geschied. Na de buigi standaard is men pra< en heeft men besloten Hogen tusschen de deelx un twee over te gaan, lei wyze het handelsvt te vergrooten. Als het in die richting gaat, zt derhandelingen toejuicl Maar wat hebben d met goudbloklanden e uit te staan? Het twee lutie, dat over de we betrekkingen spreekt, van het eerste deel, da gouden standaard verh tweede deel lezen, zond af te weten, en ontd eenige, dat van pract De waarde van den zyn hebben, ook ni< weten, maar in zijn j r FEUILI Naar het Ei PAUL 1 OVERGOOIER MET DONKERE BLOUSE, No. 7831. Knippatronen verkrijgbaar in maat 40 L en m. 46, A f 0.58. koken, kunnen op deze manier het beste worden gekookt. Hoe eenvoudig het koken van aardappelen ook lijkt, moet men er toch de noodige zorg aan besteden. Veelal worden zij zoo op gediend, dat men voor het grootste deel kruim in de schaal ziet of wel men dient purée op, waarin nog stuk jes harde aardappel zijn, inplaats van dat de massa gelijk en luchtig is. Nieuwe aardappelen, die op zichzelf al veel water bevatten, moeten even voor het koken geschrapt worden en met kokend water opgezet. Oude aardappelen zet men eenige uren te voren, soms nog langer in water en zet ze met koud water op. Nieuwe aardappelen houden een mooie kleur indien men bij het kookwater 1 a 2 lepels azijn voegt. Men moet'zorgen, dat de aardappels zooveel mogelyk van gelyke grootte zyn en de grootste liever apart houden voor stamppot, terwyl men de aardappels slechts even bedekt met zout water. Men brengt ze vlug aan de kook, laat ze even doorkoken en tempert daarna het vuur. Zyn de aardappelen zacht dan worden ze afgegoten en zonder dek sel opgedroogd, waardoor ze een sma kelijk aanzien krijgen. Afkokers laat men zachtjes koken totdat men ziet dat ze even stuk gaan, het water wórdt dan onmiddellijk afgegoten, het gas zeer laag gedraaid en de aardap pelen verder met de deksel op de pan gaar gestoomd; voor het opdoen laat men ze nog even zonder deksel staan. Om breken te voorkomen moet men ze met een lepel of schuimspaan uit scheppen en niet zooals vaak gebeurt de pan boven de schaal omkeeren. Voor het maken van purée moeten de aardappelen, volkomen gaar en zacht zyn, daarna door de molen ge malen of bij gebrek hieraan met een vork of etenstamper fyn gemaakt. De eerste methode geeft meer waarbor gen om te voorkomen, dat men stuk- jes in de purée krijgt. Verder ver bindt warme melk zich beter met de aardappelen dan koude, desnoods smelt men eerst even de boter in dc melk. Zout en noot naar smaak, alle3 nog even roerende doorwarmen, daar- 783»

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1934 | | pagina 5