EEM VOLKOMEN PUBLICITEIT d i Voortaan in Gouda en breede omgeving 16.000 mp dt-d; exempt. toegeijpmen w 16.000 ex. Pagbfe( 'Totaal oplage I. toegeiipmèn "W bereikt mei^ in huis door onze Dag-en Weekbladen r De oplage is met 1OQO Filmnieuws. Uitblad verschi -BERKENWOLDEA\\- i k^CLAME TELEFOON 2745. AMBACHT SSEL - GOLfDERAK BIEDT; DEZE WAARDEVOLLE PUBLICITEIT, r- ECHT - NI^UWERKERK A. D. IJSSEL, - ZEVENHUIZEN REEUWIJK - HAASTRECHT KRIMPEN A. D. IJSSEL' IN GOUDA J r jjIEUWS ÉRGAMBACH1 «euwerkeri Deze Coi EERSTEB t De Beke- Naar hel E JUDA ^MOORDRECHT MOERCAPELLEy WADDINXVEEN - BOSKOOP aiï STOLWIJK - BEI OUDERKERK A. D. d Goudsche Courant* Zaterdag-editie tf 750Ö exempt -VOOr Reeuwijk, Woensdag-editie M*00 Waddinxveen, Vrijdag-editie 1650 -v 2350 - <3500 Menu’s van den dag. Dwang of all/ Verschillende Recepten, omkeeren, om het breken te voorkomen. Deze hoeveelheid ia voldoende voor 4 koek jes. Weekblad Weekblad vour Weekblad De Zuidplas, «Vrijdag-editie Weekbjad/De Krimpenerwaard, Woensdag-editie GEEN ENKEL BLAD IN DEZE STREEK B u DIE AFDOENDE IS. aGQEDKO’OPER EN VEEL BETER DAN ELKE ANDERE VRAAG DE TARIEVEN AAN HET BUREAU: MARKT 31, 1 1 scho- Mijn hemel, mijn aerstq» grijze haar!, f i i f» SS SS i 'i 9 h 4 Wéttt? zonders gebeui Het zou als de man in specteur! GEZINNEN Paula Wessely neemt de'plaats van Kathe von Nagy bij de U.F.A. in. De grootste senstie in de Weensche too- ne el wereld, schrijft de Weensche correspon dent der Magyarorszag, is, dat de beroemde Weensche tooneelspeelster Paula Wéssely een langjarig contract met de Ufa gesloten heeft. Paula Wessely wordt de jiieuwe ster van de Ufa, daar Kathe von Nagy uit Duitschland vertrekt. Detfilm dankt zijn ontstaan ^fcn een boek geschreven door Lewis E. Lawis, die ge vangenisdirecteur in’ Sipg-Sing is. Aurdappelkoekj es. 250 gram geschilde aardappelen1, 40 gram broodkruim, 1 ei, 1 dessertlepel geraspte ui, zout, peper, boter of delfrite. De aafdappelen worden (rauw1) geraspt en in een’kojn gedaan njot'. broodkruim en geraspte ui, daarna vermeng^ met het ge- Hopte ei, zout en peper. De boter of del- finte wordt in een koekepan gesmolten. Voordat de koekjes inde pan gedaan wor gden, moet de boter of delfrite goed heet Xgijn. Het vuur mag niet te fel zyn, daar net 'baksel anders niet gaar wordt. We rekenen b.v. 5 min. bakken volar ie’dere ztfde en men moet d$ koekje^ liefit met een* breed meJ ingrediënten gevoegd als: ham, kip, aard appelen, selderij ,en,ui, daarna met een houten lepel of het slacouvert goed dooreen gemengd en weggezet, afgedekt met een bord of deksel. Even voor het opdoen wordt de sla op een langwerpige schotel overge bracht, bedekt met een paar lepels mawpn- naise (die we steeds in een afgesloten fles&h in voorraad hoiben) en gegarneerd "met pakjes tomaat en augurkjes/ UIT NUMMÉg BESTA BLADEN E& EEN B Katharine .Strattoi schrijfbureautje met waatin zij echte? nog h^df Zoè nu en dan 1 op, aandachtig-luister Na verloop van. en zij het boek ,en gini staan. Ze liet haar b x den besneeuwden tui dikwijls zij al op dez< ViscKffehakt. 600 gr. visch (gekookt), 60 gr. oud brood, 1 ei, peper, zout, .boter, gehakte*peterselie, paneermeel. De gekookte visch wordt ontgraat en van de velletjes ontdaan en fijn gehakt en moet dan 600 gr. wegen. Het brood, dat ia water of melk geweekt is, wordt flink uitgeknepen en op dezelfde wijze als vleeschgehakt ge kneed met de visch, het ei, peper, zout en noot, daarna worden meerdere balletjes ge vórmd, die in paneermeel gerold worden. In een braadpan wordt de boter gesmolten en als deze flink warm is wordt het gêhakt er licht bruin enYroquant in gebakken. t Wjj krijgen van gehakt weinig of geen jus en geven er daarom een apart sausje bij, b.v. peterseliesaus, dat we maken van L. water, 35 gram bloem, 50 gram boter, eetlepel fijn gehakte peterselie. ABONNEMENT§PR1 per kwartaal 2.90, p« Franco per post per k- Abonnementen worde bü onza agenten en loi Onze bureaux zijn da Interc. 2745. Postreken Schouwburg-Bioscoop. Twintigduizend jaren in Sing-Sing. De Sing-Sing is de naam van de Staats gevangenis voor gevaarlijke misdadigers in den staat New-York. De inhoud van deze film komt in ’t kort hierop neer: Tom Connors, een politiek mis dadiger en gangster is wegens ernstige ver grijpen gevangen genomen en veroordeeld i tot gevangenisstraf in de Sing-Sing. Hij is een man van meer dan middelmatige ont wikkeling, maar een bluffer en wil daarom dan ook als een voornaam personnage wor den beschouwd. Ondanks zijn vonnis, be loven zijn politieke vrienden hem dat hij het gemakkeljjjj zal hebben. Een bewaker, Joe 1 z Finn, die hem overbrengt, probeert den cipier van de Sing-Sing om te koopen, maar deze is daarvoor niet te vinden. Connors wordt in de gevangenis op de zelfde wijze behandeld als de andere' ge^ vangenen en moet zwaar werk verrichten. In ’t begin verzet hij zich daartegen en maakt kabaal, maar ten slotte kiest hy de wijste partij en gaat werken. Hij wordt een model-gevangene, waardoor de cipier ver trouwen in hem krijgt. Intusschen heeft Jo^ Finn, onder voor wendsel van Connors te willen helpen, aan diens sweetheart Fay zijn liefde verklaard. Zij stoot hem niet af, omdat zij meenft dat hij kans ziet Tom Connors vrij te. krijgen. Op Finn’s verzekering dat hij wat op’’t oog heeft, vergezelt zij hem op een autotocht. Hjj wil haar aangrijpen, maar zij slaat hem neer en springt uit den wagen. 1 De cipier verneemt dat Fay gewond is en zegt aan Tom dat hij hem voor éénmaal in de gelegenheid wil stellen zijn sweetheart te bezoeken, als hjj belooft des avonds terug te zijn. Connors is daarvoor erkentelijk en belooft dat. Maar toqn hij hóórde waarom Fay gewond was, besloot hg Finn te dooden. Fay ontried hem dit. Terwijl Connors in Fay’s wonig is, komt Finn binnen en probeert Fay met geld om te koopen om te zwijgen. Connors valt hem terstond aan en op het moment dat deze^ het onderspit" zal delven, trekt Fay een, revolver en schiet Finn néér. Connors sprint door een venster en ontsnapt. Hij tracjit aarf boord van een boot te komen, maar uit de kranten verneemt hij dat zijn cipier van de Singling is gearresteerd omdat hij Tom* heeft vrijgelaten. De kranten maken zijn gegeven belofte belachelijk en de gouver- neur zyn aanhouding^, gelast. Dat is hem-t^pnachtig. Hij meldt zich aan en ver klaart dat hg om zijn Fay te redden den moord beging. Zij vertelt evenwel hoe het gebeurd is, maar hij wordt veroordgeld tot den'èlectrischen stoel. Bij zijn laatste ontmoeting met Fay dringt deze er op aarihdat hjj met haar zal trou wen. Hij weigert dit óm haar de moeilijk heden te besparen die zij als de vrouw van i een man, die geëxeci^eerd wtrd, hebben zou. Wétend onschuldig te zijn aan deze misdaad, sterft hy met zijn geheim onge broken van'geest. Jl oo poetsen. van zilveren voorwerpen tirtium plaat gebruiken; die in winkels voor huishoudelijke artikelen tè verkrijgen zijn. Men legt de. plaat in 1 liter kokend wa ter, waarin men 50 gram sod«c^heeft opge lost. Legt hierin het zilver gedurënde 5 minuten a 10 minuten en wrijft het na met 'een flanellen doek.' Nog dieper wordt de glans, iifyijm men het oppoetst met krijt en ammoniak. na gewasschen en met het aanhangende water, een stukje van de boter en kerry 15 20 minuten gesmoord,'daarna komt er zooveel bouillon bij, dat de kool zonder dat ze aan den bodem zal blijven zitten, kookt. De rest van de boter wordt gesmolten en vermengd met de bloem, waarbij de overige bouillon wordt gegoten en daarna de kool. De soep moet no 5 a 10 minuten zachtjes koken en wordt daarna opgediend met dob belsteentjes oud brood, die in boter, del frite of», slaolie gelukken kan zijn. Het vleesch bewaren we om in een teltje te verwerken.* Citroenlimonade" 3 groote citroenemz^nrend witte suiker, 30 gram citroenzuur 1% Liter water. We schillen de citroenen zeer dun, zoo dun, dat het v/itte huidje niet aan de schil te zien is en koken ze met Liter water gedurende een kwartier, voegen het citroen sap bij, zonder de pitten en laten het nog 10 min. zachtjes koken, zeeven de vloeistof door een doekje, voegen ei nog 1 Liter water by, de suiker en het citroenzuur, koken dit alles nog 5 min., laten het af doelen en bewaren de limonadesiroop in goed gekurkte flesschen. ZONDAG: Tomatensap, gebraden kip met gestoofde pruimen/geglaceerde appels. MAANDAG: Pikante sla, spiegeleieren, spi nazie, aardappelen. DINSDAG: Runderlapjes, andyvi^ aard appelen, chocolade-vanille puddKig. WOENSDAG: Koolsoep, gehakt, stoofsla, aardappelen. DONDERDAG: Rnstschotel, aardappelkoek. ~jes, zoete appeltjes. f VRIJDAG: Vischgehakt, worteltjes, aard appelpuree, watergruwel. ZATERDAG: Leverrolletjes,j groene kool,> aardajjpelen) Yoghurt. Pikante sla. 100 gr. ham, 200 gr. resten van kip, 5 koude aardappelen, 2 t^naten, eenige augurken, 1 eetlepel fyn gehakte ui, 2 eet lepels geraspte selderijjcnol, peper, zout, mayonaise. Een sausje gemaakt van 3 lepels slaolie en 2 lepels azyn en wat fijn gewreven aard- appelkruim. Dit voorgerecht kan het best eenige uren voor het opdienen klaargemaakt worden, waardoor de verschillende smaakjes befer tot hun recht komen. De ham en de kip worden aan reepjes ge sneden evenals de koude aardappelen. In een kom wordt het sausje geklopt, peper en Kr is in onzen tijd in s mate vrijwel ovejal éen i om het beginsel, dat toch pondslag van ons leven «liaiavens van alle leven, in nA natuurleven, het I ieü los te laten en da« v»n dwang in de pl&ats te feta Werkt de hopelooze de wereld verkeert, deze n Men ziet geen uitkomst ieder, die een uitkoiqst hand te laten, nu men gar eigen werkzaamheid yvanh idch niet tot zoo gema van het vryheidsbegins< wanneer zich niet in ster! king van den 'oorlog deed oorlog vroelg men niet, i eenig recht te ontzien al een goéddh invloed op de oorlog jverwachtt|p. Het g> onder den dwang van d< dezen oorlog tdt een goed was de onvoorwaardelijk vjil noodig, waaraan alle iferwerpen. Hieruit meen hebben, dat die hutoritair stand kan brengen dan sa ook in'vredestijd moet wo Blijkbaar begrypt men wat anders is een- be pas bereiken, dat alleen door ate, dus door Wlveld te dui de geheele ontwikkej «War allerlei doeleinden ,njn en?waar dat<doel nu «■duidelijk en onverm mstf waar bovendien nie" de gewelddadige, maar s ten zich moeten laten kfacht van het individi speelt, door een enkele palen, en behëerschen. I aan de doeltreffeudh^i voor iedere werkzaamho reiken van ieder resulta om- noodig. zich wat d 1 nen op de krachten, die ons leven ten van alle le zich rekenschap te g< De ervaring lèert on iets heel .goedkoop wil nog duur voor FEUILLJ T Hè^el eenvoudig. o, ’t Is toch wel merkwaardig, George. Daar hebben we beiden dezelfde kwaal en nu mag jij wel wijn* drinken en myn dokter verbiedt me/eiken druppel. Vindt je dat merkwaardig ’t Is in»- zout bygevoegd en hierby de verschillende mers heel eenvoudig, man. Myn' wijnhande laar is de schoonpapa van m’n dokter. Niets bijzonders. Is u ie^ts bijzonders opgevallen? vroeg de dienstdoende inspecteur aan den van fejjn ronde teruggekeerden agent van politie. Neen, niets bijzonders! In de Abraham- straat is éen man dit de zesde verdieping omlaag gevallen: dood! 1 Ejn u zegt dat er niet? by- ir<| is!!! ilts bijzonders zyn, geweest, i iVt leven was gebleven, in- Voor het poeteel vj kan men een ajirnnii Z.LJ -- had staan wachten, i haar echter verweet, In bed 'had moeten 11 zul'k een. Interessant 1 zij niet had kunnen het geheel had uitgel> blijkbaar haar uitvl’ haar daarna bekend een prettig Idee vori< hij laat thulskwfem,- altijd op vond. Haar man waS ge colm nog heef jQflg^ en moeder tegeMjk 1 weest. 'Ze mbefct ziel kénnen, dat haar t was geweest,want hartelijkheid ïfad zü gen gedaan kunnen Leverrolletjes. 5 6 dikke plakken lever, 5 a 6 plakken spek, 1 groote ui, 1 blokje delfrite, peper, paprika, zout, ‘bloem, boter om te braden. De ui wordt gesnipperd en'in de delfrite gaar gesmoord, daarna strooien we er een weinig paprika over en mengen deze door de uien. De plakken lever worden met peper en zout ingewreven, belegd met een plak spek en een deel van de uien, daarna opge rold, vastgebonden met sterk garen en om en om door bloem gerold. Boter wordt in een braadpan warm ge maakt en hierin de,rolletjes aan alle kanten gebraden, waarna 3 d.L. water wordt by gevoegd en het vleesch in een gesloten pan gaar moet smoren. Voor rund- en varkens lever rekent men ongevêer 3 kwartier, kalfs lever zal echter in 20 minuten gaar zyn, terwijl we in de laatste een plakje ham in plaats van spek doen. Willen we de jus gebonden hebben, dan maken we een lepeltje sago aan met water, doen dit bij de jus en laten deze nog even doorkoken. Koolsoep. ^00 pr. schenkel met been, 2 L. water, 1 groen koopje, 75 gr. boter, 50 gr. bloem, zout en kerry, takje peterselie, 1 worteltje, 1 stukje ui, 1 laurierbla^. We wasschen de poulet en zetten.ze op met de twee liter koud Water, een afge streken eetlepel zout, en de kruiden, die we mee laten trekken om de pikantere smaak aan de bouillon te geven? We houden .goed gesloten, opdat de geurige be- standdeelen in de bouillon blyven en laten het vleesch 2 a 2% uur zachtjes trekken. Het vleesch wórdt uit de bouillon gehaald en deze gezeefd. De kool wordt schoonge maakt en aan fynewreepen geschaafd, daar- HOE IS T MOGELIJK! S Toen we thuis telden hadden we toch 15 stuks, Jan! Goeie ‘genade, wy hebbep de kinderen^ vergeten EEN DESILLUSIE.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1934 | | pagina 5