TREKKEN WIJ DE Goudsche Courant 16.000 De grootste Winstkans Elke Advertentie-reclame daarin brertgt -44-4-4 De 16.000-oplage is ONGEËVENAARD ELKE WEEK ELKE WEEK Deze C II NIEU5 VRAAG INLICHTINGEN: MARKT 31 - TELEFOON 2745 Dit blad ve EERST! Meei l ÜERV GEHEIM] BERGAMBj flIEUWERF Verschillende Recepten. Menu’s van den dag. en over a De 16000-oplage is de grootste attractie voor eiken winkelier, wijl ze-liem groot vpordeel biedt, w^it ^e beteekent in werkelijkheid het bereiken in huis van 16000 maal drie, vier of vijf belanghebbenden voor zijn zaak, en zijn artikelen. met zijn da^elijkschen koopkrachtigen lezerskring en zijn 7BOO oplage des «Zaterdags bestrijkt met haar Weekbladen De Krimpenerwaard, De Zuidplas, Weekblad voor Reeuwijk, Weekblad voor Waddinxveen. geheel Gouda en verder vrijwel alle gezinnen in de breede omgeving in totaal 16.000 gezinnen In Gouda en Haastrecht, Stolwijk, Berkenwoude Bergambacht, Gou- derak, Ouderkerk a d. IJsel, Nieuwerkerk a.d. IJsel, Krimpen a.d. IJsel, Moordrecht, Zevenhuizen, Moercapelle, Waddinxveen, Boskoop en Reeuwijk. i HULP IN DE HUISHOUDING. l Het Dagblad FEUIL i niet geweldig Hansi, met één zoo’n klein fleschje is 'eer zoo goed als nieuw! ui, 80 gr. boter, 1 theelepel zout, ongeveer 4 d.L. water, 2 theelepels Maggi’s aroma. Laat in een geëmailleerd potje de fijn gesnipperde ui in de boter Uichtbruin wor den, voeg er dan de in stukken gesneden tomaten by met het zout en laat het meng sel (nu en dan roerende) tot een dikke purée worden. Giet daarbij het water en laat de saus nog een kwartiertje „pruttele^”; maak ze af met de Maggi’s Aroma en giet ze over in de sauskom (desverkiezend door een zeef, zoodat de stukjes ui en de tomatenschille tjes achterblijven). kropsla, aardappelen. ZATERDAG: Gebakken spek, capucyners, aardappelen, tutti-frutti, garnalenbrood jes. Het leven is als de den vóet groeien T k I Bruine uiensaus (4 personen). 1 groote ui (of 2 kleinere), 30 gr. bloem, 60 gr. boter, laurierblaadje, 2 kruidnagelen, ’/2 L. kokend water met 2 Maggi’s bouillon blokjes, ietsje .peper. Snipper de ui fyn en laat ze in een ge ëmailleerd ijzeren potje in de boter licht bruin worden. Strooi er dan de bloem in en laat die ook een lichtbruine kleur aan nemen. Giet geleidelijk (en steeds roerende) bij dat mengsel den bouillon, voeg er de kruidnagelen en het laurierblad bij en laat de saus in de gesloten pan nog een kwartier zachtjes doorkoken. Neem er vervolgens de kruiden uit en maak de saus desverkiezende af met een ietsje peper. Gebruik in den maaltijd, waarby deze saus gekozen wordt, als groente bruine boonen, capucyners, ge stoofde bieten, roode kool, spruitjes of iets dergeljjks. Is hei i je tafeltje jwt knolraap, md| appel- >n voor een tuil el bedrag figuur aanpassen. Het jonge elegante meisje met haar mooie coiffure zal heel veel modellen met smaak en suc ces weten te dragen. Over het alge meen zal men echter met overleg te werk moeten gaan, want om slechts t de nagenoeg vlakke platte hoeden te noemen, welke plaats noch ruimte bieden voor de altijd nog ronde vorm van het hoofd, deze vragen speciale gezichten, althans om te flatteeren. De kleine, chique hoedjes met de voile, die even afhangt voor het ge laat of met de styf uitstaande paarde- haren voile zullen voor meer gekleed gedragen worden o.a. by middagbe- zoeken, evenals de bloemenhoedjes. Men behoeft echter niet de minste zorg te hebben niet te zullen slagen, want er is zoo’n overgroote variatie in modellen, 3at aan ieders eischen en smaak ongetwijfeld tegemoet ge komen zal worden. Een groote geruststelling o.i., want tot dusverre maakt de hoed nog steeds een voornaam deel van de kleeding der vrouw uit, nietwaar? Verder zal men de veelheid en af wisseling in charmante garneeringen dankbaar aanvaarden, óók omdat men met een weinig fantasie en smaak kleine veranderingen kan aanbren gen, die telkens een ander aspect aan een japon geven, wat' veel waard is, als men- de beschikking heeft over een bescheiden garderobe. HOE ZULLEN WIJ OP VLEESCHLOOZE DAGEN JUS VERVANGEN? „Vleeschlooze” dagen worden tegenwoor dig volstrekt niet meer tot de uitzonderin gen gerekend zelfs niet in gezinnen, waar de financiëele omstandigheden het koopen van vleesch Zonder bezwaar zouden toe slaan. De verklaring daarvan? Na de eerste proef, die in de meeste ge vallen met eenige twyfel werd genomen, kwam menigeen tot de conclusie, dat aller lei vleeschvervangende gerechten, waarvan men vroeger nooit had gehoord, zóó smake- lyk waren, dat men ze graag nu en dan op tafel zou terugwenschen. En nog iets anders: by voortzetting, van de proef, b.v. zóó,dat wekelyks eenige dagen het vleesch werd uitgeschakeld, leerde de ondervinding aan menigeen, dat een derge- lyk spaarzaam gebruik van vleesch aan zyn gezondheid ten goede kwam. Eén moeilijkheid deed zich echter by deze nieuwe voedsel-regeling aan de huisvrouw voor: hoe zou de jus (die by de meesten misschien nog méér in’tel is- dan het vleescn zelf!) op een doelmatige manier vervangen, zoodat men nóch het vet mist, waarvoor de jus pleegt te zorgen, nóch zich beklaagt over het weinig „pittige” van een maaltyd zonder jus. Dit probleem is niet zoo heel moeilijk op te lossen smakelyke sausen, geschikt om de droge aardappelen aan het noodige vet te helpen en tevens in staat om ons smaak- orgaan voldoende te prikkelen, zyn er in overvloed, en hun bereiding is zoo gemak- kelyk, dat geen enkele huisvrouw er tegen op heeft te zien. Wat denkt U b.v. van de volgende moge lijkheden ZONDAG: Kop bouillon, biefstuk, Brus- roode appel-. Er heeft zich de li aardige opvatting, j naaUSocialisnie tot geopenbaard in he leven en wel, dat ten slotte neer a meening, eenzelfde hebben, die door éér of voor de geheele w gesteld. Zij is in hoo I den min of meer Kssrin we ons bevin- tigheid, vaak radel t vwrtUmt en doet zi die zich in d voelen het sterkste «en volstrekte ontke ruk roowel als van “"“ringen, die da» j tevau van de waar nieenlngen en overtui ten meening, een o meldau-e lirfhebin r«n toevalligheid, i lükheid, altlians wan 1*1 als de verscheid I m de uitwerking da. I ten noodaakeljjke en I uer we ons daarvan •leuw opkomende op kik ala onhoudbaar Een meening, een woord we een meer vi meening omtrent din, k«us en waarde ple, I ™l gevolg van de in- i in al ryn lazen op on I onzen natuurlijk vloed van dat leven kek resultaat var king- Vooral de indru 7* d*"i>ij een grot opvoeding IOon o “•ia geeft. En. daar, o’ertuiging van ki ‘eerschende levensk- I dienstig geloof en I die van de ou. I 'irettemin oelenen I invloeden uit. Oi I de jongere jaren Dit nummer best en een 1 Citroensaus f4 personen). k l/2 L. kokend water met 2 Maggi’s bouil lonblokjes, 30 gr. bloem, 40 gr. boter, sap van citroen, 1 ei. Verwarm roerende op een zacht vuur de boter met de bloem tot een gelijk mengsel, giet daarby onder voortdurend roeren by kleine scheutjes den bouillon en laat daarna de saus (steeds roerende) nog een paar minuten doorkoken. Klop in de sauskom het ei, giet er flink roerende de heete saus bij en maak die ten slotte af met het citroen sap. Geef in dit geval als groente: spruitjes, groene savoye kool, prei, uien, knolselderij VRIJDAG: Selderjjsoep, filets van tong, of iets dergelyks. Tomaten-jus <4 personen). 4 tomaten (ook te vervangen door 4 af- gestreken eetlepels dikke tomatenpurée1 ABONNEMEN bezorging per 10 Abonnementen hij onza agenten Onze bureaux Intorc. 2746. Poe Bananenvla. 6 bananen, 1 klein cakeje of eenige bitter- 1 koekjes of schuimpjes, 2 eetlepels frani- bozenjam, 2 eetlepels gehakte okkernoten, enkele geconfyte kersjes, L. melk, 35 p. vanille custard poeder, 50 gr. suiker, klontje boter, 1 d.L. room. We schillen de bananen en maken ze met een vork fyn, kloppen ze daarna tot een gelijke massa, voegen hierbij de gehakte noten, de jam en de fyngekruimelde cake, vbitterkoekjes of schuimpjes, al naar gelang we hebben, mengen alles dooreen en doen de massa in een glazen schaal. We brengen de melk aan de kook, doch houden een kopje achter, om de custard- poeder mee aan te maken. By de heete melk voegen we eerst de suiker, daarna het cus- tardpapje en laten de- massa roerende even doorkoken, nemen de pan van het vuur, voegen het klontje boter bij en kloppen zoolang tot alles af gekoeld en luchtig is, gieten het daarna over de grondlaag. Als het volkomen koud is wordt de room met len tikje zout stijf geklopt en de vla ge spoten, hier en daar leggen we een gecon- fyt kersje als gameerlng. ziet men ze voor meer gekleed van randen marabont, van tule met loo- vertjes van verschillende rijen over elkander vallende plissée’s, terwijl zij op de japonnen soms met een smal op staand boordje worden afgewerkt, dan weer met een groote fantasie- knoop gesloten worden. Men ziet op effen japonnen geruite capes alsmede die, welke van gestreept materiaal in horizontale lijn zijn gemaakt en uit zes of zeven baantjes bestaan. Ruiten, strepen, moesjes en minia tuur stippeltjes, zoowel als bloemen en andere motieven worden gedragen, veel zijde, crêpe satin, dof en glim mend 'en dergelijke fijne weefsels. Effen japonnen zullen een dank bare garneering vinden in de mooie bedrukte zijden stoffen, alsmede in taf, waarvan b.v. de platte kraag, vest met bijpassende chabot en mouw- garnituur worden gemaakt. De groote tafzijden ruiten, welke wij het vorig jaar zoovele zagen, hebben nu plaats gemaakt voor een groote keuze in kleine ruitjes, die buitengewoon goed voldoen. De miniatuurstipjes in zijde wor den verwerkt tot kraag, chabot, man chetten en ceintuur of effen kleuren. Tenslotte mogen wij niet eindigen zonder even een enkel woord over de hoeden te gewagen. Er is een groote veelheid in modellen, die zich echter lang niet bij ieders persoonlijkheid en te .keek haastig oi ton lag nog rustig U vaa houding ver aai nog. Öe regen had oj W klonk nog een Maar het geluld, ’keu gehoord had, luisterde scherp t halWuister van de I Wer zien in haai ,We£r hoorde ze h den gesloten ings de man scheen te bi Women stil zitte) ullkaek, maar ze za voorblj, twee n aonor de zachte v «oenen om de tent ‘dk glipte ze uit dei kewger. dat in een tent stond. T “J de klep van de “JJowhaar naar b verren bliki hüJ*apende kam> ®dringer, dien ze i eieren .met aardappelen, selsch lof, aardappelen, pudding. MAANDAG: Gepocheerde bechamelsaus, v spinazie, sinaasappel. 1 DINSDAG: Pikante kalfslapjes, princesse- boonen (blik), aardappelen, havermout- crême. WOENSDAG^ Runderrlbstuk, aardappelen, rystommelet moes. DONDERDAG: Koud vleesch, raapstelen, aardappelen, beschuitschotel. Roereieren niet visch, 100 gram gekookte visch, 4 eieren, 4 wt. lepels melk, peper en zout, peterselie, stuk jes geroosterd brood, 35 gram boter. De roereieren met visch zyn in de vas tentijd een variatie op de gebakken visch. De hoeveelheid kan naar behoefte vergroot worden, deze is voor 2 a 3 personen be rekend. De visch, b.v. een schelvischje, wordt ge kookt, van graten en vellen ontdaan en fyn gehakt. In een steelpan wordt de boter gesmol ten, intusschen worden de eieren geklopt met de melk, peper, zout en peterselie b(j. gevoegd. Begint het eiermengsel dikker te wlrden, dan wordt de visch by gevoegd en wordt er voordturend in de massa met een smalle houten lepel geroerd, totdat het een gelei achtig aanzien krygt. Roereieren vooral mogen niet te droog en brokkelig zyn, doch moeten min of meer vochtig blyven. Stuk jes warme toast worden beboterd en belegd met de roereieren, of indien men geen toast gebruikt worden de eieren op een verwarm de schotel gedaan, omgeven met een rand van worteltjes en doperwtjes.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1935 | | pagina 5