TREKKEN WIJ DE
Goudsche Courant
16.000
De grootste Winstkans
Elke Advertentie-reclame
daarin brertgt
-44-4-4
De 16.000-oplage is ONGEËVENAARD
ELKE WEEK
ELKE WEEK
Deze C
II
NIEU5
VRAAG INLICHTINGEN: MARKT 31 - TELEFOON 2745
Dit blad ve
EERST!
Meei
l
ÜERV
GEHEIM]
BERGAMBj
flIEUWERF
Verschillende Recepten.
Menu’s van den dag.
en over
a
De 16000-oplage is de grootste attractie voor eiken winkelier, wijl ze-liem groot vpordeel biedt, w^it ^e beteekent in
werkelijkheid het bereiken in huis van 16000 maal drie, vier of vijf belanghebbenden voor zijn zaak, en zijn artikelen.
met zijn da^elijkschen koopkrachtigen lezerskring en zijn 7BOO oplage
des «Zaterdags bestrijkt met haar Weekbladen De Krimpenerwaard, De Zuidplas,
Weekblad voor Reeuwijk, Weekblad voor Waddinxveen. geheel Gouda en
verder vrijwel alle gezinnen in de breede omgeving in totaal 16.000
gezinnen In Gouda en Haastrecht, Stolwijk, Berkenwoude Bergambacht, Gou-
derak, Ouderkerk a d. IJsel, Nieuwerkerk a.d. IJsel, Krimpen a.d. IJsel, Moordrecht,
Zevenhuizen, Moercapelle, Waddinxveen, Boskoop en Reeuwijk.
i
HULP IN DE HUISHOUDING.
l
Het Dagblad
FEUIL
i
niet geweldig Hansi, met één zoo’n klein fleschje is
'eer zoo goed als nieuw!
ui, 80 gr. boter, 1 theelepel zout, ongeveer
4 d.L. water, 2 theelepels Maggi’s aroma.
Laat in een geëmailleerd potje de fijn
gesnipperde ui in de boter Uichtbruin wor
den, voeg er dan de in stukken gesneden
tomaten by met het zout en laat het meng
sel (nu en dan roerende) tot een dikke purée
worden. Giet daarbij het water en laat de
saus nog een kwartiertje „pruttele^”; maak
ze af met de Maggi’s Aroma en giet ze over
in de sauskom (desverkiezend door een zeef,
zoodat de stukjes ui en de tomatenschille
tjes achterblijven).
kropsla, aardappelen.
ZATERDAG: Gebakken spek, capucyners,
aardappelen, tutti-frutti, garnalenbrood
jes.
Het leven is als de
den vóet groeien
T
k
I
Bruine uiensaus (4 personen).
1 groote ui (of 2 kleinere), 30 gr. bloem,
60 gr. boter, laurierblaadje, 2 kruidnagelen,
’/2 L. kokend water met 2 Maggi’s bouillon
blokjes, ietsje .peper.
Snipper de ui fyn en laat ze in een ge
ëmailleerd ijzeren potje in de boter licht
bruin worden. Strooi er dan de bloem in en
laat die ook een lichtbruine kleur aan
nemen. Giet geleidelijk (en steeds roerende)
bij dat mengsel den bouillon, voeg er de
kruidnagelen en het laurierblad bij en laat
de saus in de gesloten pan nog een kwartier
zachtjes doorkoken. Neem er vervolgens de
kruiden uit en maak de saus desverkiezende
af met een ietsje peper. Gebruik in den
maaltijd, waarby deze saus gekozen wordt,
als groente bruine boonen, capucyners, ge
stoofde bieten, roode kool, spruitjes of iets
dergeljjks.
Is hei i
je tafeltje jwt
knolraap,
md| appel-
>n voor een
tuil el bedrag
figuur aanpassen. Het jonge elegante
meisje met haar mooie coiffure zal
heel veel modellen met smaak en suc
ces weten te dragen. Over het alge
meen zal men echter met overleg te
werk moeten gaan, want om slechts t
de nagenoeg vlakke platte hoeden te
noemen, welke plaats noch ruimte
bieden voor de altijd nog ronde vorm
van het hoofd, deze vragen speciale
gezichten, althans om te flatteeren.
De kleine, chique hoedjes met de
voile, die even afhangt voor het ge
laat of met de styf uitstaande paarde-
haren voile zullen voor meer gekleed
gedragen worden o.a. by middagbe-
zoeken, evenals de bloemenhoedjes.
Men behoeft echter niet de minste
zorg te hebben niet te zullen slagen,
want er is zoo’n overgroote variatie
in modellen, 3at aan ieders eischen
en smaak ongetwijfeld tegemoet ge
komen zal worden.
Een groote geruststelling o.i., want
tot dusverre maakt de hoed nog steeds
een voornaam deel van de kleeding
der vrouw uit, nietwaar?
Verder zal men de veelheid en af
wisseling in charmante garneeringen
dankbaar aanvaarden, óók omdat men
met een weinig fantasie en smaak
kleine veranderingen kan aanbren
gen, die telkens een ander aspect aan
een japon geven, wat' veel waard is,
als men- de beschikking heeft over
een bescheiden garderobe.
HOE ZULLEN WIJ OP VLEESCHLOOZE
DAGEN JUS VERVANGEN?
„Vleeschlooze” dagen worden tegenwoor
dig volstrekt niet meer tot de uitzonderin
gen gerekend zelfs niet in gezinnen, waar
de financiëele omstandigheden het koopen
van vleesch Zonder bezwaar zouden toe
slaan. De verklaring daarvan?
Na de eerste proef, die in de meeste ge
vallen met eenige twyfel werd genomen,
kwam menigeen tot de conclusie, dat aller
lei vleeschvervangende gerechten, waarvan
men vroeger nooit had gehoord, zóó smake-
lyk waren, dat men ze graag nu en dan op
tafel zou terugwenschen.
En nog iets anders: by voortzetting, van
de proef, b.v. zóó,dat wekelyks eenige dagen
het vleesch werd uitgeschakeld, leerde de
ondervinding aan menigeen, dat een derge-
lyk spaarzaam gebruik van vleesch aan zyn
gezondheid ten goede kwam.
Eén moeilijkheid deed zich echter by deze
nieuwe voedsel-regeling aan de huisvrouw
voor: hoe zou de jus (die by de meesten
misschien nog méér in’tel is- dan het vleescn
zelf!) op een doelmatige manier vervangen,
zoodat men nóch het vet mist, waarvoor de
jus pleegt te zorgen, nóch zich beklaagt
over het weinig „pittige” van een maaltyd
zonder jus.
Dit probleem is niet zoo heel moeilijk op
te lossen smakelyke sausen, geschikt om
de droge aardappelen aan het noodige vet
te helpen en tevens in staat om ons smaak-
orgaan voldoende te prikkelen, zyn er in
overvloed, en hun bereiding is zoo gemak-
kelyk, dat geen enkele huisvrouw er tegen
op heeft te zien.
Wat denkt U b.v. van de volgende moge
lijkheden
ZONDAG: Kop bouillon, biefstuk, Brus-
roode appel-.
Er heeft zich de li
aardige opvatting, j
naaUSocialisnie tot
geopenbaard in he
leven en wel, dat
ten slotte neer a
meening, eenzelfde
hebben, die door éér
of voor de geheele w
gesteld. Zij is in hoo
I den min of meer
Kssrin we ons bevin-
tigheid, vaak radel
t vwrtUmt en doet zi
die zich in d
voelen het sterkste
«en volstrekte ontke
ruk roowel als van
“"“ringen, die da»
j tevau van de waar
nieenlngen en overtui
ten meening, een o
meldau-e lirfhebin
r«n toevalligheid, i
lükheid, altlians wan
1*1 als de verscheid
I m de uitwerking da.
I ten noodaakeljjke en
I uer we ons daarvan
•leuw opkomende op
kik ala onhoudbaar
Een meening, een
woord we een meer vi
meening omtrent din,
k«us en waarde ple,
I ™l gevolg van de in-
i in al ryn lazen op on
I onzen natuurlijk
vloed van dat leven
kek resultaat var
king- Vooral de indru
7* d*"i>ij een grot
opvoeding IOon o
“•ia geeft. En. daar,
o’ertuiging van ki
‘eerschende levensk-
I dienstig geloof en
I die van de ou.
I 'irettemin oelenen
I invloeden uit. Oi
I de jongere jaren
Dit nummer best
en een 1
Citroensaus f4 personen). k
l/2 L. kokend water met 2 Maggi’s bouil
lonblokjes, 30 gr. bloem, 40 gr. boter, sap
van citroen, 1 ei.
Verwarm roerende op een zacht vuur de
boter met de bloem tot een gelijk mengsel,
giet daarby onder voortdurend roeren by
kleine scheutjes den bouillon en laat daarna
de saus (steeds roerende) nog een paar
minuten doorkoken. Klop in de sauskom het
ei, giet er flink roerende de heete saus bij
en maak die ten slotte af met het citroen
sap.
Geef in dit geval als groente: spruitjes,
groene savoye kool, prei, uien, knolselderij VRIJDAG: Selderjjsoep, filets van tong,
of iets dergelyks.
Tomaten-jus <4 personen).
4 tomaten (ook te vervangen door 4 af-
gestreken eetlepels dikke tomatenpurée1
ABONNEMEN
bezorging per 10
Abonnementen
hij onza agenten
Onze bureaux
Intorc. 2746. Poe
Bananenvla.
6 bananen, 1 klein cakeje of eenige bitter-
1 koekjes of schuimpjes, 2 eetlepels frani-
bozenjam, 2 eetlepels gehakte okkernoten,
enkele geconfyte kersjes, L. melk, 35 p.
vanille custard poeder, 50 gr. suiker, klontje
boter, 1 d.L. room.
We schillen de bananen en maken ze met
een vork fyn, kloppen ze daarna tot een
gelijke massa, voegen hierbij de gehakte
noten, de jam en de fyngekruimelde cake,
vbitterkoekjes of schuimpjes, al naar gelang
we hebben, mengen alles dooreen en doen
de massa in een glazen schaal.
We brengen de melk aan de kook, doch
houden een kopje achter, om de custard-
poeder mee aan te maken. By de heete melk
voegen we eerst de suiker, daarna het cus-
tardpapje en laten de- massa roerende even
doorkoken, nemen de pan van het vuur,
voegen het klontje boter bij en kloppen
zoolang tot alles af gekoeld en luchtig is,
gieten het daarna over de grondlaag. Als
het volkomen koud is wordt de room met
len tikje zout stijf geklopt en de vla ge
spoten, hier en daar leggen we een gecon-
fyt kersje als gameerlng.
ziet men ze voor meer gekleed van
randen marabont, van tule met loo-
vertjes van verschillende rijen over
elkander vallende plissée’s, terwijl zij
op de japonnen soms met een smal op
staand boordje worden afgewerkt,
dan weer met een groote fantasie-
knoop gesloten worden. Men ziet op
effen japonnen geruite capes alsmede
die, welke van gestreept materiaal in
horizontale lijn zijn gemaakt en uit
zes of zeven baantjes bestaan.
Ruiten, strepen, moesjes en minia
tuur stippeltjes, zoowel als bloemen
en andere motieven worden gedragen,
veel zijde, crêpe satin, dof en glim
mend 'en dergelijke fijne weefsels.
Effen japonnen zullen een dank
bare garneering vinden in de mooie
bedrukte zijden stoffen, alsmede in
taf, waarvan b.v. de platte kraag,
vest met bijpassende chabot en mouw-
garnituur worden gemaakt. De groote
tafzijden ruiten, welke wij het vorig
jaar zoovele zagen, hebben nu plaats
gemaakt voor een groote keuze in
kleine ruitjes, die buitengewoon goed
voldoen.
De miniatuurstipjes in zijde wor
den verwerkt tot kraag, chabot, man
chetten en ceintuur of effen kleuren.
Tenslotte mogen wij niet eindigen
zonder even een enkel woord over de
hoeden te gewagen. Er is een groote
veelheid in modellen, die zich echter
lang niet bij ieders persoonlijkheid en
te .keek haastig oi
ton lag nog rustig U
vaa houding ver aai
nog.
Öe regen had oj
W klonk nog een
Maar het geluld,
’keu gehoord had,
luisterde scherp t
halWuister van de
I Wer zien in haai
,We£r hoorde ze h
den gesloten ings
de man scheen te bi
Women stil zitte)
ullkaek, maar ze za
voorblj, twee n
aonor de zachte v
«oenen om de tent
‘dk glipte ze uit dei
kewger. dat in een
tent stond. T
“J de klep van de
“JJowhaar naar b
verren bliki
hüJ*apende kam>
®dringer, dien ze i
eieren .met
aardappelen,
selsch lof, aardappelen,
pudding.
MAANDAG: Gepocheerde
bechamelsaus, v spinazie,
sinaasappel. 1
DINSDAG: Pikante kalfslapjes, princesse-
boonen (blik), aardappelen, havermout-
crême.
WOENSDAG^ Runderrlbstuk,
aardappelen, rystommelet
moes.
DONDERDAG: Koud vleesch, raapstelen,
aardappelen, beschuitschotel.
Roereieren niet visch,
100 gram gekookte visch, 4 eieren, 4 wt.
lepels melk, peper en zout, peterselie, stuk
jes geroosterd brood, 35 gram boter.
De roereieren met visch zyn in de vas
tentijd een variatie op de gebakken visch.
De hoeveelheid kan naar behoefte vergroot
worden, deze is voor 2 a 3 personen be
rekend.
De visch, b.v. een schelvischje, wordt ge
kookt, van graten en vellen ontdaan en fyn
gehakt.
In een steelpan wordt de boter gesmol
ten, intusschen worden de eieren geklopt
met de melk, peper, zout en peterselie b(j.
gevoegd.
Begint het eiermengsel dikker te wlrden,
dan wordt de visch by gevoegd en wordt er
voordturend in de massa met een smalle
houten lepel geroerd, totdat het een gelei
achtig aanzien krygt. Roereieren vooral
mogen niet te droog en brokkelig zyn, doch
moeten min of meer vochtig blyven. Stuk
jes warme toast worden beboterd en belegd
met de roereieren, of indien men geen toast
gebruikt worden de eieren op een verwarm
de schotel gedaan, omgeven met een rand
van worteltjes en doperwtjes.