TREKKEN WIJ DE Goudsche Courant De grootste Winstkans een Elke Advertentie-reclame daarin brengt De IG.OOO-onlage is ONGEËVENAARD l ELKE WEEK ELKE WEEK 16.000 VRAAG INLICHTINGEN: MARKT 31 - TELEFOON 2745 NIEUW; bergambaci ^euwerkei 18892 Ho- Verschillendé Recepten. Dit blad verse Deze Cc Verdeel U' I voor HET MV VAN MOA De 16000-oplage is de grootste attractie voor eiken winkelier, wijl ze hem groot voordeel biedt, want ze beteekent in werkelijkheid het bereiken in huis van 16000 maal drie, vier of vijf belanghebbenden voor zijn zaak, en zijn artikelen. A Menu voor de week. met zijn dagelijkschen koopkrachtigen lezerskring en zijn 7 00 0 oplage des Zaterdags bestrijkt met haar Weekbladen De Krimpenerwaard, De Zuidplas, Weekblad voor Reeuwijk, Weekblad voor Waddinxveen. geheel Gouda en verder vrijwel alle gezinnen in de breede omgeving in totaal 16.000 gezinnen In Gouda en Haastrecht, Stolwijk, Berkenwoude. Bergambacht, Gou- derak, Ouderkerk a d. IJsel, Nieuwerkerk a.d. IJsel, Krimpen a.d. IJsel, Moordrecht, Zevenhuizen, Moercapelle, Waddinxveen, Boskoop en Reeuwijk. EERSTE lötl ge- eenige van een verdwaalden kogel uit een clan - SPOORZOEKER.' Het Dagblad FEUII.1 en voor luttel bedrag noch de vriendin van mevrouw, die er bij tegenwoordig was, iets van een schot vaar is er niet. Het vreemde van het geval is, dat me- ADELINE 8 De beroemde detective: Die voetsporen zijn voortreffelijk, ik ben zeer benieuwd om te zien waar ze heen leiden. pge aangeschaft, dat hij enkele ml- k nadat het aan zijn arm prijkte, P had stuk gedraaid. Hij droeg voorts bare ringen, en andere sieraden. De Eau verdwaalde kogel? Een merkwaardig ongeluk heeft zich Zondagmiddag voorgedaan in de volks tuintjes tusschen Rotterdam en Schie dam. Gelukkig is het betrekkelijk goed afgeloopen. De twaalfjarige Joh. Boschhoveh'liep daar met zijn moeder te wandelen, tot hij plotseling schreeuwend van pijn neer viel. De jongen klaagde over pijn in den 1 buik. Toen er thuis een dokter bij gehaald werd, constateerde deze een schotwond i in den rug. Schielijk werd hij naar een rhad hij zijn vrien- der ziekenhuizen gebracht. Daar vond Voor de vulling: K.G. appelen, 1 ons krenten, 1 kopje suiker, 2 theelepels kaneel. Wij wellen de krenten ,die goed gewas- schen zijn even op, vermengen ze met de geraspte appelen .suiker en Kaneel. Bloem en boter worden met een mes tot een krui-, melige massa gemaakt, suiker bijvoegen en het heele ei, samen tot een stevige deegbal kneden, daarna uitrollen en 2/3 ervan in een beboterde vorm overbrengen. Op de deeg- laag wordt het vulsel gelegd, het overige deeg wordt nogmaals uitgerold en aan ree- pen gesneden, die over het vulsel wordt ge legd en met een weinig water óp de deeg bodem gedrukt. De reepen worden in de lengte en breedte gelegd, zoodat een tralie werk ontstaat, dat met het eierdooier be streken wordt en tenslotte wordt de taart ongeveer uur in een middelmatig warme oven gebakken. reec ko& jongen bekende óp verschillende plaat sen zijn slag te hebben geslagen en daar mee veel geld te hebben „verdiend”. O.a. had hij onlangs bij een buurman in den polder eenige konijnen uit een hok ge stolen, waarvoor hij een loterij op touw zete. Hij verkocht dan de loten aan zijn buren. Bij een buurvrouw stal hij een fiets. Doch toen deze juffrouw den dader een flink onder handen nam en dreigde de politie te zullen waarschuwen wan neer de fiets niet spoedig terugkwam, vond zij haar karretje den volgenden morgen weer voor haar deur terug. Het belastingmerk bleek echter verdwenen te zijn. Over enkele maande: reisseizoen weer. Dan scharen vacantiegenieti uit en dan vertrekt d< land, de ander naar de van België en enkele eigen land hun rust] slijten. De trips met d worden dan weer ingei Nederlandsche gulle la< laas bet minst in Nede Velschillende oorzak iwlen naar den vreemt iwpte is niet de hoofd een zeer belangrijke r tjjden, dat het inkome daald is en dat men ooi vacantie-gelden de groc heid in acht moet nenu nu eenmaal in het b dit verhoogt zijn pre collega’s, terwijl hjj zware sfeer is, die n Hollandsche leven eige Ijjk; wij staan nu eeni van ons kleine land, moeilijk uit den band dat het door de omgevi wat nog erger is, fel Het is veel gemakke scher bijv, om in het Wie kent den Berlyne of het« Rynland Wie in Silezië Maar het is voor een Hollander on rerblijven. Overal loop den uit de eigen stad hem, die het decorum bewaard, al wilde hij zichzelf zijn. Nu de nood echter boorigheidsgedachte d innemen van het zuh dienen wij ons ook ten zen te gaan beraden. I schelyk om pok bij h eigen lust te volgen. H land verteert, hoe me en hoe minder Neder buiten rolt. Een verlof tenland is een dubbel eerste verteert hij ged in het eigen land, maa Op ieder menschenl gelukkig wie die sleu ft uvw au.lu.ppvi- mengsel gedaan, waarna wy de boter in de i koekepan goed warm laten worden en het beslag er in doen, de ommelet met een dek sel op de pan, zachtjes aan één zijde licht bruin laten bakken. De bovenkant, die droog geworden is, wordt niet gebakken, bestrooid met peterselie, in drieën gevouwen en op een verwarmden schotel opgediend. Nierenommelet. 2 h 3^ schapei&iertjes, 50 gr .boter, 1 ui, water heeft geweekt met de doeistof ver mengen, totdat dit geheel is opgelost, daar- f en toe roeren. Wordt deze geleiachtig, dan wor- I den de beide eiwitten geklopt en de slag room door de abrikozenpulp vermengd, waarna alles overgebracht wordt in een kristallen schaal om volkomen koud te wor den. Appeltaart. 300 gr. zelfryzend bakmeel, 1 ei, 1 eier- i dooier, 100 gr. suiker, 200 gr. boter. ZONDAG: Sellerysoep, tomatenschoteltje, kalfslever met appelmoes (blik), aard appelen, abrikozenpudding. MAANDAG: Aardappelommelet, gehakt, worteltjes, aardappelen. DINSDAG: Tomatensoep, spinazieschotel. WOENSDAG: Varkensfricandeau, snijbuo- nen (blik) met witte boonen, aardappe len, compote van pruimen. DONDERDAG: Gestoofde prei, koud vleesch, aardappelen, macaronischotel. VRIJDAG: Magere erwtensoep, bloemkool, biefstuk, aard appelencitroenrijst. ZATERDAG: Runderlapjes; raapstelen, aardappelen, havermout (appeltaart). Macaronischotel. 200 gr. macaroni, 1 L. water, zout, 100 gr. rozijnen, 50 gr. amandelen, 2 eieren, 05 gr. boter, 10 gr. suiker, paneermeel. De macaroni wordt in kleine stukjes ge broken en gaar gekookt in water en zoujt; daarna op een zeef gedaan om het over tollige water weg te laten druppelen. We vetten een vuurvaste schotel in en be strooien die met paneermeel. De macaroni wordt weer in de pan gedaan, vermengd met de goed gewasschen rozijnen en aan reepjes gesneden geblancheerde amandelen, •de suiker en gesmolten boter, goed om en om geschud en in het schoteltje gedaan, be dekt met een laagje paneermeel en stukjes boter, daarna 30 minuten in een middel matig warmen oven geplaatst. Gekruide rijst (inplaats van aard appelen). 250 gr. rijst, ruim 2 maal zooveel water, zout, 2 bouillonblokjes, 50 gram boter, 1 ui, 2 kruidnagelen. De rijst wordt herhaaldelijk gewasscaen, totdat ze volkomen helder is, daarna opge zet met ruim koud water, aan de kook ge bracht, eenige minuten door laten koken en het water af gieten door de rijst bijv, in een zeef over te brengen en te overgieten met koud water. We brengen het water aan de kook, lossen er de bouillonblokjes in op, doen er de ry’st bij en de boter, zout en in het midden de ui, waarin wy de kruidnage len hebben gestoken. Als het water weer kookt, temperen wij het gas zooveel moge lijk en laten de rijst droog koken en nemen i 26 Dat is duidelijk M rustig. Hijwil d met haar trouwt. Cyril dien b< Hij wil haar dv En zij is den laatst: zlek dat ik soms ba zijn overredingen zo Wij moeten 1 halen, begon de joi schen genoeg hier h Kraag in huis zullen Langdales O, kent u de La Geoffrey Langdale van ons. Ik ken ze heel °mdat ik vroeger j hun nabijheid woon laren heb ik ze nie Wat moeten v ongeduldig. We kun zonder een poging spreken te krijgen, e Lancaster niet thuis Ja, hij is naar Oefent er dan abonnementsi bezorging per looper abonnementen wo: bij onza agenten en Onze bureaux zyn Interc. 2745. Postrel waar de jongen, die iets van het kwee kersvak verstond, met kennersblik de bloemenpracht overig, in den Sloter- polder begreep men er ‘niets van waar haalde de jongen het geld vandaan? In de Haarlemmermeerbuürt, waar de auto dikwijls stopte voor sigarenwinkels en andere zaken, keek men steeds ver baasd naar den moóien wagen en de merkwaardige jeugdige passagiers. Zaterdag jl. loste de politie het raadsel op. Toen het gezelschap weer in den auto wilde wedrijden, werden de knapen door een inspecteur van de Centrale Recher che en een aantal recherchers gegrepen en naar het posthuis aan het Jacob Ma- rispleln gebracht. Bij het verhoor kwam men spoedig te weten, dat de boerenzoon tal van diefstallen in verschillende win kels had gepleegd, en daarvan met zijn vriendjes het leventje van plezier had geleld. Men vond op den jongen tal van voor werpen, die hij zich had aangeschaft van het gestolen geld en goed. Op dezen Za terdagavond had hij zich nog een pols- verteren heeft. Kort geleden bracht de chauffeur op last van zijn heer de geheele club naar We laten de uien, ham ef? dobbelsteentjes, waarover wat zout en peper gestrooid is’ zachtjes braden,’ strooien er kerry en een flinke eetlepel bloem over en voegen tevens de bouillon bij, die van het water en het bouillonblokje is gemaakt, en laten het vleesch 10 A 15 minuten zachtjes stoven. De eierdooiers worden geklopt met een weinig peper en vermengd met de stijfge klopte eiwitten, daarna wordt boter in de koekepan goed warm gemaakt en de omme let (met een deksel erover) licht bruin bakken, daarna wordt de saus met het vleesch in het midden gelegd, waarna de zy- i kanten worden overgeslagen en de ommelet bestrooid met peterselie op een verwarmde schotel wordt opgediend. A brikozenpudding. 200 gr. gedroogde abrikozen, 1 pakje "2"d-L. water, 2 eiwitten, 1 d.L. room, 1 pakje vanillesuiker, ongeveer 3 blaadjes witte gelatine, 2 d.L. water, 75 gr. suiker. De geweekte abrikozen worden eenige minuten gekookt met 2 d.L. water, daarna i tot moes geklopt met een garde. Het water, I waarin de abrikozen gekookt zyn, wordt aan de kpok gebracht en hierin wordt de suiker en het »er auto een avond mcn- een kogel in het lichaam van het kind, die echter niet verwijderd kon wor- den. De jongen is ter verpleging opge- e^tgelegenhedefi, naar lunchrooms nomen. Zoo spoedig mogelijk zal de kogel de boemelaars zich de lekkerste ge- i eruit gehaald worden. Direct levensge- I Dit nummer bestaat Luxueus leven door middel van diefstal Boerenknaap van vijftien jaar reed in fraaien auto. De Centrale Recherche te Amsterdam is, volgens de Telegraaf, dezer dagen op het spoor gekomen van den dader van een lange reeks diefstallen, die in den loop der laatste maanden in den Sloter- polder en in verschillende andere deeïeu van Amsterdam gepleegd werden door ten vijftienjarigen jongen. De knaap, een boerenzoon, leidde den laatsten tijd met vriendjes en zijnvriendinnetje van 13 juar een leventje, zoo weelderig als dat van een prins uit sprookjesland. Vrijwel lederen avond kon men hem met zijn meisje of met zijn vriendin in een prachtigen auto door den Sloterpol- der, de Haarlemmermeerbuurt en soms eell^ in de stad zien rijden. Hij hield er n.l. een chauffeur op'ma, die s avonds uren met de „heerenclub” uit rijden ging. Het was een snorder, die een fraaien wagen bezat, en vrijwel lederen avond, doch ook wel op Zon- en feestdagen dooi den boerenzoon werd besteld en prompt verscheen op plaatsen waar „mijnheer” zijn chauffeur om zoo en zoo laat 1 wenschte te zien. De boerenzoon zag er sjofeltjes gekleed uit. Hij droeg een een voudig manchesterpak en liep op klom pen, die hij aanhield wanneer hij er met zijh wagen op uit ging. Een enkelen keer toerde hij met zijn walsje door Amster dam, een andere mafirt den ultgenoodigd oHLpi de bloemetjes eens |jpiten te zetten. Dan reed het gezelschap ,naar verschil lende eetgelegenheden, naar lunchrooms waar c' rechten lieten voorzetten. De boerenzoon maakte zich geen zor- gen over de betaling. Hij zat goed bij kas i vrouw Boschhoven, noch het zoontje, en betaalde als iemand, die duizenden te j gemerkt hebben. De politie staat een raadsel Er wordt in de buurt wel de bloemententoonstelling te Heemstede, j eens gestroopt, zoodat de mogelijkheid -- 4- van een verdwaalden kogel uit een clan - i destien jachtgeweer niet uitgesloten is. In een ingevette vuurvaste schotel wordt eerst een derde van de purée gedaan, daar op de uien en tomaten, weer purée, vervol gens spinazie, plakken hardgekookt ei en de laatste puréelaag, die bestrooid wordt met paneermeel en bedekt met klontjes boter. Daarna in den oven plaatsen, totdat de bovenkant een mooi bruin korstje heeft. Aardappelommelet. 2 koude aardappelen, 3 a 4 eieren, 30 gr. hpter, eetlepel citroensap, nootmuskaat, zout, peper, peterselie. De voedzame ommelet is een stevig voor gerecht by een minder voedzame groente. We raspen de koude aardappelen en ver mengen dit met de geklopte eierdooiers, citroensap, peper en zout. De eiwitten wor den zeer stijf geklopt en by het aardappel- zuu gr. ged l poecjergelatine, 'fc, ovunpcuiucivjcb, gr .uvvex, 1 ui, 50 gr. magere <hgm, peper, zout, 2 d.L. water 1 QPgelost, vanillesuiker byvoegen met 1 bouillonblokje, 20 gr. bloem, 3 eieren, pakje P«edergelatine, dat in kopje koud 1 theelepel kerry, peterselie. j lwwU’* -—i-l De ui wordt fyn gesnipperd en in de i - - - boter goudgeel gefruit, daarna wordt <Je ge- “f hakte ham erby gevoegd en de aan dobbel- j J— steentjes gesneden niertjes, die eerst in koud I water aan de kook gebracht zijn, waarna het water .g afg.egoten en de nieren onder er de ui uit alvorens de rijst geheel en al ,g stroomend water worden afgespoeld, waar- ^^Spinazieschotel ^Ö°r °en even*;uee^e ster^e smaak verdwtfnt. 1 K.G. spinazie, 1 flinke ui, 3 hardge- kookte eieren, 2 tomaten, 50 gr. boter, 1 K.G. aardappelen, 2% d.L. melk, 50 gr. boter, nootmuskaat, zout, 1 bouillonblokje, 1 d.L. water, paneermeel, klontjes boter. De spinazie wordt gewasschen en 10 mi nuten gekookt, daarna uitgeschept en zeer fijn gehakt ,terwyl de aardappels worden gekookt en fijn gestampt of gemalen. We maken een luchtige purée, door de aardap pelen te vermengen met de gewarmde melk, gesmolten boter, en nootmuskaat, zout naar smaak en kloppen de purée gedurende eenige minuten op met de^arde, waardoor ze zeer luchtig wordt. De boter (50 gr.) wordt wym gemaakt en hierin het uitje gefruit, als het licht bruin is worden tevens de'tomaten by ge- voegd en mee gebakken, daarna wordt 1 d.L. of 1 (theekopje heet water toegevoegd, waarin 1 bouillonblokje is opgelost en de uien laten we eenige minuten, stoven. DE

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1935 | | pagina 5