TREKKEN WIJ DE
Goudsche Courant
De grootste Winstkans
een
Elke Advertentie-reclame
daarin brengt
De IG.OOO-onlage is ONGEËVENAARD
l
ELKE WEEK
ELKE WEEK
16.000
VRAAG INLICHTINGEN: MARKT 31 - TELEFOON 2745
NIEUW;
bergambaci
^euwerkei
18892
Ho-
Verschillendé Recepten.
Dit blad verse
Deze Cc
Verdeel U'
I
voor
HET MV
VAN MOA
De 16000-oplage is de grootste attractie voor eiken winkelier, wijl ze hem groot voordeel biedt, want ze beteekent in
werkelijkheid het bereiken in huis van 16000 maal drie, vier of vijf belanghebbenden voor zijn zaak, en zijn artikelen.
A
Menu voor de week.
met zijn dagelijkschen koopkrachtigen lezerskring en zijn 7 00 0 oplage
des Zaterdags bestrijkt met haar Weekbladen De Krimpenerwaard, De Zuidplas,
Weekblad voor Reeuwijk, Weekblad voor Waddinxveen. geheel Gouda en
verder vrijwel alle gezinnen in de breede omgeving in totaal 16.000
gezinnen In Gouda en Haastrecht, Stolwijk, Berkenwoude. Bergambacht, Gou-
derak, Ouderkerk a d. IJsel, Nieuwerkerk a.d. IJsel, Krimpen a.d. IJsel, Moordrecht,
Zevenhuizen, Moercapelle, Waddinxveen, Boskoop en Reeuwijk.
EERSTE
lötl
ge-
eenige
van een verdwaalden kogel uit een clan -
SPOORZOEKER.'
Het Dagblad
FEUII.1
en
voor
luttel bedrag
noch de vriendin van mevrouw, die er
bij tegenwoordig was, iets van een schot
vaar is er niet.
Het vreemde van het geval is, dat me-
ADELINE 8
De beroemde detective: Die voetsporen
zijn voortreffelijk, ik ben zeer benieuwd om
te zien waar ze heen leiden.
pge aangeschaft, dat hij enkele ml-
k nadat het aan zijn arm prijkte,
P had stuk gedraaid. Hij droeg voorts
bare ringen, en andere sieraden. De
Eau verdwaalde kogel?
Een merkwaardig ongeluk heeft zich
Zondagmiddag voorgedaan in de volks
tuintjes tusschen Rotterdam en Schie
dam. Gelukkig is het betrekkelijk goed
afgeloopen.
De twaalfjarige Joh. Boschhoveh'liep
daar met zijn moeder te wandelen, tot
hij plotseling schreeuwend van pijn neer
viel. De jongen klaagde over pijn in den
1 buik. Toen er thuis een dokter bij gehaald
werd, constateerde deze een schotwond
i in den rug. Schielijk werd hij naar een
rhad hij zijn vrien- der ziekenhuizen gebracht. Daar vond
Voor de vulling: K.G. appelen, 1 ons
krenten, 1 kopje suiker, 2 theelepels kaneel.
Wij wellen de krenten ,die goed gewas-
schen zijn even op, vermengen ze met de
geraspte appelen .suiker en Kaneel. Bloem
en boter worden met een mes tot een krui-,
melige massa gemaakt, suiker bijvoegen en
het heele ei, samen tot een stevige deegbal
kneden, daarna uitrollen en 2/3 ervan in een
beboterde vorm overbrengen. Op de deeg-
laag wordt het vulsel gelegd, het overige
deeg wordt nogmaals uitgerold en aan ree-
pen gesneden, die over het vulsel wordt ge
legd en met een weinig water óp de deeg
bodem gedrukt. De reepen worden in de
lengte en breedte gelegd, zoodat een tralie
werk ontstaat, dat met het eierdooier be
streken wordt en tenslotte wordt de taart
ongeveer uur in een middelmatig warme
oven gebakken.
reec
ko&
jongen bekende óp verschillende plaat
sen zijn slag te hebben geslagen en daar
mee veel geld te hebben „verdiend”. O.a.
had hij onlangs bij een buurman in den
polder eenige konijnen uit een hok ge
stolen, waarvoor hij een loterij op touw
zete. Hij verkocht dan de loten aan zijn
buren. Bij een buurvrouw stal hij een
fiets. Doch toen deze juffrouw den dader
een flink onder handen nam en dreigde
de politie te zullen waarschuwen wan
neer de fiets niet spoedig terugkwam,
vond zij haar karretje den volgenden
morgen weer voor haar deur terug. Het
belastingmerk bleek echter verdwenen te
zijn.
Over enkele maande:
reisseizoen weer. Dan
scharen vacantiegenieti
uit en dan vertrekt d<
land, de ander naar de
van België en enkele
eigen land hun rust]
slijten. De trips met d
worden dan weer ingei
Nederlandsche gulle la<
laas bet minst in Nede
Velschillende oorzak
iwlen naar den vreemt
iwpte is niet de hoofd
een zeer belangrijke r
tjjden, dat het inkome
daald is en dat men ooi
vacantie-gelden de groc
heid in acht moet nenu
nu eenmaal in het b
dit verhoogt zijn pre
collega’s, terwijl hjj
zware sfeer is, die n
Hollandsche leven eige
Ijjk; wij staan nu eeni
van ons kleine land,
moeilijk uit den band
dat het door de omgevi
wat nog erger is, fel
Het is veel gemakke
scher bijv, om in het
Wie kent den Berlyne
of het« Rynland Wie
in Silezië Maar het is
voor een Hollander on
rerblijven. Overal loop
den uit de eigen stad
hem, die het decorum
bewaard, al wilde hij
zichzelf zijn.
Nu de nood echter
boorigheidsgedachte d
innemen van het zuh
dienen wij ons ook ten
zen te gaan beraden. I
schelyk om pok bij h
eigen lust te volgen. H
land verteert, hoe me
en hoe minder Neder
buiten rolt. Een verlof
tenland is een dubbel
eerste verteert hij ged
in het eigen land, maa
Op ieder menschenl
gelukkig wie die sleu
ft uvw au.lu.ppvi-
mengsel gedaan, waarna wy de boter in de i
koekepan goed warm laten worden en het
beslag er in doen, de ommelet met een dek
sel op de pan, zachtjes aan één zijde licht
bruin laten bakken. De bovenkant, die droog
geworden is, wordt niet gebakken, bestrooid
met peterselie, in drieën gevouwen en op
een verwarmden schotel opgediend.
Nierenommelet.
2 h 3^ schapei&iertjes, 50 gr .boter, 1 ui,
water heeft geweekt met de doeistof ver
mengen, totdat dit geheel is opgelost, daar-
f en
toe roeren. Wordt deze geleiachtig, dan wor-
I den de beide eiwitten geklopt en de slag
room door de abrikozenpulp vermengd,
waarna alles overgebracht wordt in een
kristallen schaal om volkomen koud te wor
den.
Appeltaart.
300 gr. zelfryzend bakmeel, 1 ei, 1 eier-
i dooier, 100 gr. suiker, 200 gr. boter.
ZONDAG: Sellerysoep, tomatenschoteltje,
kalfslever met appelmoes (blik), aard
appelen, abrikozenpudding.
MAANDAG: Aardappelommelet, gehakt,
worteltjes, aardappelen.
DINSDAG: Tomatensoep, spinazieschotel.
WOENSDAG: Varkensfricandeau, snijbuo-
nen (blik) met witte boonen, aardappe
len, compote van pruimen.
DONDERDAG: Gestoofde prei, koud
vleesch, aardappelen, macaronischotel.
VRIJDAG: Magere erwtensoep, bloemkool,
biefstuk, aard appelencitroenrijst.
ZATERDAG: Runderlapjes; raapstelen,
aardappelen, havermout (appeltaart).
Macaronischotel.
200 gr. macaroni, 1 L. water, zout, 100
gr. rozijnen, 50 gr. amandelen, 2 eieren, 05
gr. boter, 10 gr. suiker, paneermeel.
De macaroni wordt in kleine stukjes ge
broken en gaar gekookt in water en zoujt;
daarna op een zeef gedaan om het over
tollige water weg te laten druppelen. We
vetten een vuurvaste schotel in en be
strooien die met paneermeel. De macaroni
wordt weer in de pan gedaan, vermengd
met de goed gewasschen rozijnen en aan
reepjes gesneden geblancheerde amandelen,
•de suiker en gesmolten boter, goed om en
om geschud en in het schoteltje gedaan, be
dekt met een laagje paneermeel en stukjes
boter, daarna 30 minuten in een middel
matig warmen oven geplaatst.
Gekruide rijst (inplaats van aard
appelen).
250 gr. rijst, ruim 2 maal zooveel water,
zout, 2 bouillonblokjes, 50 gram boter, 1 ui,
2 kruidnagelen.
De rijst wordt herhaaldelijk gewasscaen,
totdat ze volkomen helder is, daarna opge
zet met ruim koud water, aan de kook ge
bracht, eenige minuten door laten koken en
het water af gieten door de rijst bijv, in een
zeef over te brengen en te overgieten met
koud water. We brengen het water aan de
kook, lossen er de bouillonblokjes in op,
doen er de ry’st bij en de boter, zout en in
het midden de ui, waarin wy de kruidnage
len hebben gestoken. Als het water weer
kookt, temperen wij het gas zooveel moge
lijk en laten de rijst droog koken en nemen i
26
Dat is duidelijk
M rustig. Hijwil d
met haar trouwt.
Cyril dien b<
Hij wil haar dv
En zij is den laatst:
zlek dat ik soms ba
zijn overredingen zo
Wij moeten 1
halen, begon de joi
schen genoeg hier h
Kraag in huis zullen
Langdales
O, kent u de La
Geoffrey Langdale
van ons.
Ik ken ze heel
°mdat ik vroeger j
hun nabijheid woon
laren heb ik ze nie
Wat moeten v
ongeduldig. We kun
zonder een poging
spreken te krijgen, e
Lancaster niet thuis
Ja, hij is naar
Oefent er dan
abonnementsi
bezorging per looper
abonnementen wo:
bij onza agenten en
Onze bureaux zyn
Interc. 2745. Postrel
waar de jongen, die iets van het kwee
kersvak verstond, met kennersblik de
bloemenpracht overig, in den Sloter-
polder begreep men er ‘niets van waar
haalde de jongen het geld vandaan?
In de Haarlemmermeerbuürt, waar de
auto dikwijls stopte voor sigarenwinkels
en andere zaken, keek men steeds ver
baasd naar den moóien wagen en de
merkwaardige jeugdige passagiers.
Zaterdag jl. loste de politie het raadsel
op. Toen het gezelschap weer in den auto
wilde wedrijden, werden de knapen door
een inspecteur van de Centrale Recher
che en een aantal recherchers gegrepen
en naar het posthuis aan het Jacob Ma-
rispleln gebracht. Bij het verhoor kwam
men spoedig te weten, dat de boerenzoon
tal van diefstallen in verschillende win
kels had gepleegd, en daarvan met zijn
vriendjes het leventje van plezier had
geleld.
Men vond op den jongen tal van voor
werpen, die hij zich had aangeschaft van
het gestolen geld en goed. Op dezen Za
terdagavond had hij zich nog een pols-
verteren heeft.
Kort geleden bracht de chauffeur op
last van zijn heer de geheele club naar
We laten de uien, ham ef? dobbelsteentjes,
waarover wat zout en peper gestrooid is’
zachtjes braden,’ strooien er kerry en een
flinke eetlepel bloem over en voegen tevens
de bouillon bij, die van het water en het
bouillonblokje is gemaakt, en laten het
vleesch 10 A 15 minuten zachtjes stoven.
De eierdooiers worden geklopt met een
weinig peper en vermengd met de stijfge
klopte eiwitten, daarna wordt boter in de
koekepan goed warm gemaakt en de omme
let (met een deksel erover) licht bruin
bakken, daarna wordt de saus met het
vleesch in het midden gelegd, waarna de zy-
i kanten worden overgeslagen en de ommelet
bestrooid met peterselie op een verwarmde
schotel wordt opgediend.
A brikozenpudding.
200 gr. gedroogde abrikozen, 1 pakje
"2"d-L. water, 2 eiwitten, 1
d.L. room, 1 pakje vanillesuiker, ongeveer
3 blaadjes witte gelatine, 2 d.L. water, 75
gr. suiker.
De geweekte abrikozen worden eenige
minuten gekookt met 2 d.L. water, daarna
i tot moes geklopt met een garde. Het water,
I waarin de abrikozen gekookt zyn, wordt aan
de kpok gebracht en hierin wordt de suiker
en het
»er auto een avond mcn- een kogel in het lichaam van het
kind, die echter niet verwijderd kon wor-
den. De jongen is ter verpleging opge-
e^tgelegenhedefi, naar lunchrooms nomen. Zoo spoedig mogelijk zal de kogel
de boemelaars zich de lekkerste ge- i eruit gehaald worden. Direct levensge-
I Dit nummer bestaat
Luxueus leven door middel van diefstal
Boerenknaap van vijftien jaar
reed in fraaien auto.
De Centrale Recherche te Amsterdam
is, volgens de Telegraaf, dezer dagen op
het spoor gekomen van den dader van
een lange reeks diefstallen, die in den
loop der laatste maanden in den Sloter-
polder en in verschillende andere deeïeu
van Amsterdam gepleegd werden door
ten vijftienjarigen jongen. De knaap, een
boerenzoon, leidde den laatsten tijd met
vriendjes en zijnvriendinnetje van 13
juar een leventje, zoo weelderig als dat
van een prins uit sprookjesland.
Vrijwel lederen avond kon men hem
met zijn meisje of met zijn vriendin in
een prachtigen auto door den Sloterpol-
der, de Haarlemmermeerbuurt en soms
eell^ in de stad zien rijden. Hij hield er
n.l. een chauffeur op'ma, die s avonds
uren met de „heerenclub” uit rijden ging.
Het was een snorder, die een fraaien
wagen bezat, en vrijwel lederen avond,
doch ook wel op Zon- en feestdagen dooi
den boerenzoon werd besteld en prompt
verscheen op plaatsen waar „mijnheer”
zijn chauffeur om zoo en zoo laat 1
wenschte te zien. De boerenzoon zag er
sjofeltjes gekleed uit. Hij droeg een een
voudig manchesterpak en liep op klom
pen, die hij aanhield wanneer hij er met
zijh wagen op uit ging. Een enkelen keer
toerde hij met zijn walsje door Amster
dam, een andere mafirt
den ultgenoodigd oHLpi
de bloemetjes eens |jpiten te zetten.
Dan reed het gezelschap ,naar verschil
lende eetgelegenheden, naar lunchrooms
waar c'
rechten lieten voorzetten.
De boerenzoon maakte zich geen zor-
gen over de betaling. Hij zat goed bij kas i vrouw Boschhoven, noch het zoontje,
en betaalde als iemand, die duizenden te
j gemerkt hebben. De politie staat
een raadsel Er wordt in de buurt wel
de bloemententoonstelling te Heemstede, j eens gestroopt, zoodat de mogelijkheid
-- 4- van een verdwaalden kogel uit een clan -
i destien jachtgeweer niet uitgesloten is.
In een ingevette vuurvaste schotel wordt
eerst een derde van de purée gedaan, daar
op de uien en tomaten, weer purée, vervol
gens spinazie, plakken hardgekookt ei en
de laatste puréelaag, die bestrooid wordt
met paneermeel en bedekt met klontjes
boter. Daarna in den oven plaatsen, totdat
de bovenkant een mooi bruin korstje heeft.
Aardappelommelet.
2 koude aardappelen, 3 a 4 eieren, 30 gr.
hpter, eetlepel citroensap, nootmuskaat,
zout, peper, peterselie.
De voedzame ommelet is een stevig voor
gerecht by een minder voedzame groente.
We raspen de koude aardappelen en ver
mengen dit met de geklopte eierdooiers,
citroensap, peper en zout. De eiwitten wor
den zeer stijf geklopt en by het aardappel-
zuu gr. ged
l poecjergelatine,
'fc, ovunpcuiucivjcb, gr .uvvex, 1 ui,
50 gr. magere <hgm, peper, zout, 2 d.L. water 1 QPgelost, vanillesuiker byvoegen
met 1 bouillonblokje, 20 gr. bloem, 3 eieren, pakje P«edergelatine, dat in kopje koud
1 theelepel kerry, peterselie. j lwwU’* -—i-l
De ui wordt fyn gesnipperd en in de i - - -
boter goudgeel gefruit, daarna wordt <Je ge- “f
hakte ham erby gevoegd en de aan dobbel- j J—
steentjes gesneden niertjes, die eerst in koud I
water aan de kook gebracht zijn, waarna
het water .g afg.egoten en de nieren onder
er de ui uit alvorens de rijst geheel en al
,g stroomend water worden afgespoeld, waar-
^^Spinazieschotel ^Ö°r °en even*;uee^e ster^e smaak verdwtfnt.
1 K.G. spinazie, 1 flinke ui, 3 hardge-
kookte eieren, 2 tomaten, 50 gr. boter, 1
K.G. aardappelen, 2% d.L. melk, 50 gr.
boter, nootmuskaat, zout, 1 bouillonblokje,
1 d.L. water, paneermeel, klontjes boter.
De spinazie wordt gewasschen en 10 mi
nuten gekookt, daarna uitgeschept en zeer
fijn gehakt ,terwyl de aardappels worden
gekookt en fijn gestampt of gemalen. We
maken een luchtige purée, door de aardap
pelen te vermengen met de gewarmde melk,
gesmolten boter, en nootmuskaat, zout naar
smaak en kloppen de purée gedurende
eenige minuten op met de^arde, waardoor
ze zeer luchtig wordt.
De boter (50 gr.) wordt wym gemaakt
en hierin het uitje gefruit, als het licht
bruin is worden tevens de'tomaten by ge-
voegd en mee gebakken, daarna wordt 1
d.L. of 1 (theekopje heet water toegevoegd,
waarin 1 bouillonblokje is opgelost en de
uien laten we eenige minuten, stoven.
DE