16.000 Goudsche Courant TREKKEN WIJ DE Elke Advertentie-reclame De grootste Winstkans De IG.OOO-onlage is ONGEËVENAARD Deze C TELEFOON 2745 VRAAG INLICHTINGEN: MARKT 31 NIEUV bergamba NJEUWERK |M>. 18891 Dit blad yer EERST] en Bloemen langs de gevels. HET 1 VAN M( Reclas en a Wenken voor de keuken. De 16000-oplage is de grootste attractie voor eiken winkelier, wijl ze hem groot voordeel biedt, want ze beteekent in werkelijkheid het bereiken in huis van 16000 maal drie, vier of vijf belanghebbenden vöor zijn zaak en zijn artikelen. Eenvoudige Recepten. met zijn dagelijkschen koopkrachtigen lezerskring en zyn 7500 OPLAGE DES ZATERDAGS bestrijkt met haar Weekbladen „De Krimp enerwaard”, „De Zuidplas”, „Weekblad voor Reeuwijk”, „Weekblad voor Waddinxveen”, GEHEEL GOUDA en verder vrijwel alle gezinnen in DE BREEDE OMGEVING, in totaal 16.000 GEZINNEN IN GOUDA en Haastrecht, Stolwijk, Berkenwoude, Bergambacht, Gouderak, Ouderkerk a. d. IJsel, Nieuwerkerk a. d. IJsel, Moordrecht, Zevenhuizen, Moercapelle, Waddinxveen, Boskoop en Reeuwijk. Hel Dagblad daarin brengt FEU voor Voorjaarswerkzaamheden op het balcon. Geeft kleur en fleur aan uw straat, de gootsteen of zinkput, doch benut het. Het water waarin aardappelen ge kookt hebben is uitstekend om plan ten af te sponzen die luis hebben. Vleesch, dat men pas een volgenden dag wil braden, bestrijkt men met azijn en zet het daarna' op een koele plaats. Vleeschragout. Pl.m. 400 gr. vleeschresten, 100 gr. door regen gerookt spek, 4 d.L. water, 2 bouillon blokjes, 1 groote ui, 1 theelepel kerry, peper, zout, 2 tomaten, 30 gr. boter, 35 gr. bl'oem. We snijden het vleesch aan nette stukjes Dit nummer best en een 1 ADELIN der en vanillesuiker. Zes vormpjes worden ingevet en gedeeltelijk gevuld met het be slag, daarna 20 minuten in een middelmatig warmen over gebakken. Voor de saus wordt 1 d.L. water aan de kook gebracht, hierin wordt byna een ons suiker gedurende drie minuten gekookt, daarna eerst een mespuntje cremortart bij gevoegd en enkele druppels pepermuntolie. De puddinkjes worden gestort en warm opgediend, waarna de bovenkant begoten wordt met een weinig van het sausje. sia’s kunnen we hier nog Hortensia’s en Lobelia’s gebruiken; van de groe ne planten noemen we klimop, wilde wingerd en de altijd groene kamper foelie (Lonicera nitida). De meeste balconplanten nemen het met goede lichte tuingrond voor lief. Hoe breeder en "ruimer de bakken zijn hoe beter, want dan kunnen de wor tels zich behoorlijk ontwikkelen. De beste bakken zijn nog altijd de hou ten, omdat ze de wortels het best tegen al te groote temperatuurswis selingen beschermen en de aarde vochtig houden. Bloempotten op «het balcon zijn onpractisch, omdat ze veel te gauw uitdrogen. De afvoergaten voor het gietwater moeten niet in den bodem der bakken worden aange- bracht, doch in de naar het huis toe gekeerde zijwand, opdat het overtol lige water niet op de straat kan lek ken. Er zal den 18den land een nationale houden worden, eei van alle reclasseerin land, die zich daa] De opbrengst komt c scoring in zijn gehee richting het gedaan zinnige, katholieke i sche reclasseeringsii dus xusterlijk samei groote doel, het we laten voortduren, mi nood der tyden g< Mbaidie voor dit we: stop te zetten. En d plicht op dien dag ten. Want het werk prachtig menschlie\ leen voor den enke gemeenschap haar werpt .Waar nu v( een goeddeels onbel grip reclasseering i moet een korte best oegenblik zeker haa Wat reclasseerini in het woord zelf ui stel van wie maat in zijn vroegeren klasse. Daarbij moe dat dit herstel b< misdadiger of wie hem dus, die dooi maatschappelijke p older dreigt te ga finitie geeft echt beeld van het werk het doel' is niet en gezonken is, het te misdadiger in de het voorkomen ,da treder uit de maal vangenisstraf. De i niet alleen herstel algemeen doel tra< vereenigingen te b gene bij xzijn ontsl helpende hand te de gevangenisstraf de cel zedelijk op ander mensch te ir voor die misdadig» merking komen, vangenisstraf te v De groote betee den misdadiger en hoeft wel nauweli in de gevangenis zoo gemakkelijk w niet in de eerste den misdadigen a deel der misdadige Het is een kun telukkig te zijn. Tapioca crème. 80 gr. fijne tapioca (vlugkokende), 1 L. melk, tikje zout, 100 gr. suiker, 2 eieren. 2 dessertlepels rum," gehakte noten. De melk wordt aan de kook gebraqfct met een tikje zout, daarna wordt de fijne ta pioca erin gestrooid en gedurende 15 min. gekookt, waarna de korrels glazig zjjn. Het beste is, een asbest plaatje onder de pan te plaatsen, aangezien de dikke brij gauw aan de pan zet. Als de korrels gaar zijn, wordt de suiker in de massa opgelost en daarna de eierdooiers geklopt, vermengd met een paar eetlepels tapioca en by de melk gevoegd. Het eiwit wordt zeer stiff geslagen en evenens met de tapioca ver mengd, waarbij wy tenslotte de rum voegen en het geheel in een glazen schaal over brengen om koud te worden. De bovenkant kan vóór het opdienen bestrooid” worden met gehakte noten, met chocolade-strooisel, fyn gest^jnpte bitterkoekjes of schuimpjes of wel gegarneerd met stukjes banaan of man. daryn. Ik ook niet, over haar gezelsc venant. Haar gezels Davenant! herhi Ik ben me verklaarde Geoff blik is mijn mo voorstellen tegen meisjes Davena Daarom is zij oo trekking gegaan, gaan, lijken het Lancaster is d< van ik ooit gel Hume kan je n Spinaziesoep. 1 L. water, 50 gr. boter, 50 gr. bloem, d.L. melk, eenige fyn gesnipperde wortel tjes of schorseneeren. In den regel houden we altijd water over als de spinazie gaargekookt is, waarvan w.? een smakelijke soep kunnen maken. Het water vullen we aan tot 1 L., smelten de boter en vermengen deze met de bloem; daarna voegen wy (by kleine hoeveelheden tegelijk) de vloeistof steeds roerende erbij, zoodat zich geen klontjes vormen. We schil len eenige peentjes of schurseneeren en snipperen deze heel fijp, laten ze zoolang met de soep koken, totdat ze gaar zyn, doen alles over in een soepterrine en roeren er een half kopje melk door. We presen- teeren bij de soep een schaaltje met lang werpige in boter gebakken reepjes brood. Zeepwater heeft groote waarde in den tuin otn het b.v. voor het begieten van heesters en vruchtboomen te ge bruiken, vooral ook rozen, waarop luis zit, kan men ermede besproeien. Men gooit het na gebruik dus niet in kommetje, dat in kokend water wordt g£- zet en hierin worden de in stukjes gebroken reepen chocolade gesmolten, tot een dikke bry is verkregen, waarbij wy de gesmolten boter voegen en alles roerende vermengen. De eieren worden met de suiker schuimig geklopt en hierbij wordt het chocolademeng- sel gevoegd, dat lepelsgewijze vermengd wordt met de gezeefde bloem, zout, bakpoe- In de laatste jaren is er in veie steden een prijzenswaardig streven merkbaar, om de saaie eentonigheid I gebruik gemaakt van eenjarige bloe der lange gevelrijen door bloemen en planten op te fleuren. Samenwerking der buren gaf menige straat reeds een prettig aanzien en zorgde tevens voor een harmonisch geheel. Onder linge wedstrijden tusbehen bezitters van voortuintjes zijn al geen zeld zaamheid meer, doch aan" de versie ring der balcons, die zich daartoe toch uitstekend leenen, wordt veelal nog te weinig aandacht besteed. Hiervoor enkele wenken te geven, lijkt ons dan ook niet ondienstig. Bij de keuze der planten zullen wij het ons liefst niet te moeilijk maken, doch ons houden aan de bekende soor- ten. Dit geeft de meeste kans op suc ces. Onze keuze zal in hoofdzaak be paald worden door de ligging van het balcon. Immers groeien zonplanten, zelfs bij de beste behandeling niet in de schaduw. Dat wil intusschen nog niet zeggen, dat men als bezitter van een schaduwrijk balcon alle hóóp moet laten varen. Er pest ons gelukkig nog een groot aantal schaduw- en half- schaduw-planten, waarbij de minder met zon gezegende zijn toevlucht kan zoeken., En op het Zuiden of Zuidwesten gelegen balcon, dat dus overvloed -van zon krijgt, is de aangewezen plaats voor pelargoniums (meer bekend on der den overigens foutieven naam van geraniums). Pelargoniums zonale en ook de hanggeraniums zijn tegen woordig in de fraaiste variëteiten en kleurschakeeringen verkrijgbaar, zoo dat hiervan met eenige goed harmo- pieerende tinten een prachtig geheel is te maken. Voor het begroeien van hekwerk is de grootblooemige blauwe winde (Ipomea) bijzonder geschikt. In niet te droge lucht gedijen in de volle zon ook knolbegonia’s uitste kend. Ook hierin staan ons talrijke vormen en soorten ter beschikking, men, waaronder toch verschillende heel geschjkte soorten zijn, zooals Afrikaantjes, asters, zinnia’s, de stra lend roode salie, het dwergleeuwen- bekje en de frissche balsaminen. Van de klimplanten, «die voor bal con versiering gebruikt kunnen wor den, noemen we de cobaca, met klok- vormige violette bloemen, de ranken de O. I. kers en de gele kanarikers. De morgen- en avondzon der Oost en Westzijde biedt nog voldoende le vensvoorwaarden voor alle hiervoor genoemde bloemen, doch in het bij zonder voor fuchsia’s. Deze eenigszins uit de „hiode” geraakte planten, ver dienen ongetwijfld iheer gekweekt te worden. Weliswaar zijn ze weinig op vallend van kleur, doch met hun sier lijke, eigenaardig gevormde klokjes zijn zij nog altijd een van de meest decoratieve planten waarvan elk< bloem afzonderlijk bovendien de moei te van een nadere beschouwing over waard is. Van stam- of half stam va riëteiten in combinaties met lage en hangende soorten "kan men een bui tengewoon smaakvol geheel maken. Een bijzonder aanbevelenswaardige plant om in samenwerking fnet de min of meer stijve, houtachtige fuch sia’s te gebruiken, is verder nog de petunia, die eveneens in halfschaduw aan één stuk door bloeit. Ook petu nia’s zijn in verschillende kleuren on gemengd te krijgen. Als klimplant kan bij het Oost- nf West-balcon evenjeens weer de Cobaca dienst doen en verder nog de groot- bloemige clematis, mits deze in -een groote ruime bak geplant wordt. Zjjn volle schoonheid ontplooit deze plant echter eerst na enkele jaren. Planten voor de Noordzijde zijn er helaas maar weinig, tenzij men zich met een niet-bloeiende plant tevreden stelt. Behalve Knolbegonia’s en Fuch- en het spek aan dobbelsteentjes, die wy uit braden, daarna uitscheppen en zoolang bij het vleesch op een bord leggen. In het heete vet wordt de gesnipperde ui bruin gefruit, boter en kerry bygevoegd*alsmede de bloem, die roerende vermengd wordt met de overige ingrediënten, langzaam het heete water by voegen, waarin de bouillonblokjes zyn opgelost, alles eenige minuten laten doorkoken en tenslotte het vleesch en spek byvoegen en de ragout nog tien minuten zachtjes doorkoken. Opdienen met aardap- pelpurée. Sneeuwbergen. 2 reepen chocolade, ruim 1 d.L. melk, 3 eetlepels gesmolten boter, 125 gr. suiker, 2 eieren, 75 gr. bloem, half theelepeltje zout, 1 theelepel bakpoeder, pakje vanille suiker. Voor de-saus: 1 d.L. water, bijna één ons suiker, mespunt cremortart, eenige drup pels pepermuntolie. De melk wordt warm gemaakt in een lutf I bedrag abonnement bezorging per loo Abonnementen bü onza agenten Onze bureaux i Interc. 2745. Pos* Roestig geworden schaatsen wor den met petroleum' ingewreven, die men er eenige dagen in laat trekken, daarna verwijdert men de roest met grof zout of schuurpapier en vet de ijzeren deelen in met vaseline of spek- zwoerd. j die allen onvermoeide doorbloeiers zijn. Te weinig wordt er echter nog Macaronirand met kaas. 200 gr. macaroni, 100 gr. ih stukjes ge sneden of geraspte kaas, 125 gr. kruim van oud brood, 1 eetlepel gehakte peterselie, 1 eetlepel gehakte uit, 2 eieren, 2% a.L. melk, peper, zout, 50 gr. boter. De macaroni wordt in stukken gebroken, daarna in water met zout gaar gekookt en op een zeef gedaan om het overtollige vocht te laten uitlekken. Een rijstrand wordt ingevet en bestrooid met paneermeel, daarna wordt de macaroni in stukjes gehakt, en in een kom gedaan, de kleine blokjes of de geraspte kaas erbij gevoegd, de broodkruim, peterselie, ui, de gesmolten boter, de geklopte eieren, peper en zout naar smaak, alles wordt dooreef» ge mengd en hierover de warme, doch niet ko kende melk gegoten, daarna vullen vzy de rystrand met de massa en plaatsen de te plaatsen, aangezien de dikke bry gaów matig warme oven; en storten de rand op een verwarmde schotel. Indien men geen rijstrand heeft, dan kan de massa in een vuurvaste schotel of in een tulbandvorm gebakken worden en daarna gestort.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1935 | | pagina 5