16.000
Goudsche Courant
TREKKEN WIJ DE
Elke Advertentie-reclame
De grootste Winstkans
De IG.OOO-onlage is ONGEËVENAARD
Deze C
TELEFOON 2745
VRAAG INLICHTINGEN: MARKT 31
NIEUV
bergamba
NJEUWERK
|M>. 18891
Dit blad yer
EERST]
en
Bloemen langs de gevels.
HET 1
VAN M(
Reclas
en
a
Wenken voor de keuken.
De 16000-oplage is de grootste attractie voor eiken winkelier, wijl ze hem groot voordeel biedt, want ze beteekent
in werkelijkheid het bereiken in huis van 16000 maal drie, vier of vijf belanghebbenden vöor zijn zaak en zijn
artikelen.
Eenvoudige Recepten.
met zijn dagelijkschen koopkrachtigen lezerskring en zyn 7500 OPLAGE DES ZATERDAGS
bestrijkt met haar Weekbladen „De Krimp enerwaard”, „De Zuidplas”, „Weekblad voor
Reeuwijk”, „Weekblad voor Waddinxveen”, GEHEEL GOUDA en verder vrijwel alle gezinnen
in DE BREEDE OMGEVING, in totaal 16.000 GEZINNEN IN GOUDA en Haastrecht, Stolwijk,
Berkenwoude, Bergambacht, Gouderak, Ouderkerk a. d. IJsel, Nieuwerkerk a. d. IJsel,
Moordrecht, Zevenhuizen, Moercapelle, Waddinxveen, Boskoop en Reeuwijk.
Hel Dagblad
daarin
brengt
FEU
voor
Voorjaarswerkzaamheden op het balcon.
Geeft kleur en fleur aan uw straat,
de gootsteen of zinkput, doch benut
het.
Het water waarin aardappelen ge
kookt hebben is uitstekend om plan
ten af te sponzen die luis hebben.
Vleesch, dat men pas een volgenden
dag wil braden, bestrijkt men met
azijn en zet het daarna' op een koele
plaats.
Vleeschragout.
Pl.m. 400 gr. vleeschresten, 100 gr. door
regen gerookt spek, 4 d.L. water, 2 bouillon
blokjes, 1 groote ui, 1 theelepel kerry,
peper, zout, 2 tomaten, 30 gr. boter, 35 gr.
bl'oem.
We snijden het vleesch aan nette stukjes
Dit nummer best
en een 1
ADELIN
der en vanillesuiker. Zes vormpjes worden
ingevet en gedeeltelijk gevuld met het be
slag, daarna 20 minuten in een middelmatig
warmen over gebakken.
Voor de saus wordt 1 d.L. water aan de
kook gebracht, hierin wordt byna een ons
suiker gedurende drie minuten gekookt,
daarna eerst een mespuntje cremortart bij
gevoegd en enkele druppels pepermuntolie.
De puddinkjes worden gestort en warm
opgediend, waarna de bovenkant begoten
wordt met een weinig van het sausje.
sia’s kunnen we hier nog Hortensia’s
en Lobelia’s gebruiken; van de groe
ne planten noemen we klimop, wilde
wingerd en de altijd groene kamper
foelie (Lonicera nitida).
De meeste balconplanten nemen het
met goede lichte tuingrond voor lief.
Hoe breeder en "ruimer de bakken zijn
hoe beter, want dan kunnen de wor
tels zich behoorlijk ontwikkelen. De
beste bakken zijn nog altijd de hou
ten, omdat ze de wortels het best
tegen al te groote temperatuurswis
selingen beschermen en de aarde
vochtig houden. Bloempotten op «het
balcon zijn onpractisch, omdat ze veel
te gauw uitdrogen. De afvoergaten
voor het gietwater moeten niet in den
bodem der bakken worden aange-
bracht, doch in de naar het huis toe
gekeerde zijwand, opdat het overtol
lige water niet op de straat kan lek
ken.
Er zal den 18den
land een nationale
houden worden, eei
van alle reclasseerin
land, die zich daa]
De opbrengst komt c
scoring in zijn gehee
richting het gedaan
zinnige, katholieke i
sche reclasseeringsii
dus xusterlijk samei
groote doel, het we
laten voortduren, mi
nood der tyden g<
Mbaidie voor dit we:
stop te zetten. En d
plicht op dien dag
ten. Want het werk
prachtig menschlie\
leen voor den enke
gemeenschap haar
werpt .Waar nu v(
een goeddeels onbel
grip reclasseering i
moet een korte best
oegenblik zeker haa
Wat reclasseerini
in het woord zelf ui
stel van wie maat
in zijn vroegeren
klasse. Daarbij moe
dat dit herstel b<
misdadiger of wie
hem dus, die dooi
maatschappelijke p
older dreigt te ga
finitie geeft echt
beeld van het werk
het doel' is niet en
gezonken is, het te
misdadiger in de
het voorkomen ,da
treder uit de maal
vangenisstraf. De i
niet alleen herstel
algemeen doel tra<
vereenigingen te b
gene bij xzijn ontsl
helpende hand te
de gevangenisstraf
de cel zedelijk op
ander mensch te ir
voor die misdadig»
merking komen,
vangenisstraf te v
De groote betee
den misdadiger en
hoeft wel nauweli
in de gevangenis
zoo gemakkelijk w
niet in de eerste
den misdadigen a
deel der misdadige
Het is een kun
telukkig te zijn.
Tapioca crème.
80 gr. fijne tapioca (vlugkokende), 1 L.
melk, tikje zout, 100 gr. suiker, 2 eieren.
2 dessertlepels rum," gehakte noten.
De melk wordt aan de kook gebraqfct met
een tikje zout, daarna wordt de fijne ta
pioca erin gestrooid en gedurende 15 min.
gekookt, waarna de korrels glazig zjjn. Het
beste is, een asbest plaatje onder de pan
te plaatsen, aangezien de dikke brij gauw
aan de pan zet. Als de korrels gaar zijn,
wordt de suiker in de massa opgelost en
daarna de eierdooiers geklopt, vermengd
met een paar eetlepels tapioca en by de
melk gevoegd. Het eiwit wordt zeer stiff
geslagen en evenens met de tapioca ver
mengd, waarbij wy tenslotte de rum voegen
en het geheel in een glazen schaal over
brengen om koud te worden. De bovenkant
kan vóór het opdienen bestrooid” worden met
gehakte noten, met chocolade-strooisel, fyn
gest^jnpte bitterkoekjes of schuimpjes of
wel gegarneerd met stukjes banaan of man.
daryn.
Ik ook niet,
over haar gezelsc
venant.
Haar gezels
Davenant! herhi
Ik ben me
verklaarde Geoff
blik is mijn mo
voorstellen tegen
meisjes Davena
Daarom is zij oo
trekking gegaan,
gaan, lijken het
Lancaster is d<
van ik ooit gel
Hume kan je n
Spinaziesoep.
1 L. water, 50 gr. boter, 50 gr. bloem,
d.L. melk, eenige fyn gesnipperde wortel
tjes of schorseneeren.
In den regel houden we altijd water over
als de spinazie gaargekookt is, waarvan w.?
een smakelijke soep kunnen maken. Het
water vullen we aan tot 1 L., smelten de
boter en vermengen deze met de bloem;
daarna voegen wy (by kleine hoeveelheden
tegelijk) de vloeistof steeds roerende erbij,
zoodat zich geen klontjes vormen. We schil
len eenige peentjes of schurseneeren en
snipperen deze heel fijp, laten ze zoolang
met de soep koken, totdat ze gaar zyn,
doen alles over in een soepterrine en roeren
er een half kopje melk door. We presen-
teeren bij de soep een schaaltje met lang
werpige in boter gebakken reepjes brood.
Zeepwater heeft groote waarde in
den tuin otn het b.v. voor het begieten
van heesters en vruchtboomen te ge
bruiken, vooral ook rozen, waarop
luis zit, kan men ermede besproeien.
Men gooit het na gebruik dus niet in
kommetje, dat in kokend water wordt g£-
zet en hierin worden de in stukjes gebroken
reepen chocolade gesmolten, tot een dikke
bry is verkregen, waarbij wy de gesmolten
boter voegen en alles roerende vermengen.
De eieren worden met de suiker schuimig
geklopt en hierbij wordt het chocolademeng-
sel gevoegd, dat lepelsgewijze vermengd
wordt met de gezeefde bloem, zout, bakpoe-
In de laatste jaren is er in veie
steden een prijzenswaardig streven
merkbaar, om de saaie eentonigheid I gebruik gemaakt van eenjarige bloe
der lange gevelrijen door bloemen en
planten op te fleuren. Samenwerking
der buren gaf menige straat reeds
een prettig aanzien en zorgde tevens
voor een harmonisch geheel. Onder
linge wedstrijden tusbehen bezitters
van voortuintjes zijn al geen zeld
zaamheid meer, doch aan" de versie
ring der balcons, die zich daartoe toch
uitstekend leenen, wordt veelal nog
te weinig aandacht besteed. Hiervoor
enkele wenken te geven, lijkt ons dan
ook niet ondienstig.
Bij de keuze der planten zullen wij
het ons liefst niet te moeilijk maken,
doch ons houden aan de bekende soor-
ten. Dit geeft de meeste kans op suc
ces. Onze keuze zal in hoofdzaak be
paald worden door de ligging van het
balcon. Immers groeien zonplanten,
zelfs bij de beste behandeling niet in
de schaduw. Dat wil intusschen nog
niet zeggen, dat men als bezitter van
een schaduwrijk balcon alle hóóp moet
laten varen. Er pest ons gelukkig nog
een groot aantal schaduw- en half-
schaduw-planten, waarbij de minder
met zon gezegende zijn toevlucht kan
zoeken.,
En op het Zuiden of Zuidwesten
gelegen balcon, dat dus overvloed -van
zon krijgt, is de aangewezen plaats
voor pelargoniums (meer bekend on
der den overigens foutieven naam
van geraniums). Pelargoniums zonale
en ook de hanggeraniums zijn tegen
woordig in de fraaiste variëteiten en
kleurschakeeringen verkrijgbaar, zoo
dat hiervan met eenige goed harmo-
pieerende tinten een prachtig geheel
is te maken. Voor het begroeien van
hekwerk is de grootblooemige blauwe
winde (Ipomea) bijzonder geschikt.
In niet te droge lucht gedijen in de
volle zon ook knolbegonia’s uitste
kend. Ook hierin staan ons talrijke
vormen en soorten ter beschikking,
men, waaronder toch verschillende
heel geschjkte soorten zijn, zooals
Afrikaantjes, asters, zinnia’s, de stra
lend roode salie, het dwergleeuwen-
bekje en de frissche balsaminen.
Van de klimplanten, «die voor bal
con versiering gebruikt kunnen wor
den, noemen we de cobaca, met klok-
vormige violette bloemen, de ranken
de O. I. kers en de gele kanarikers.
De morgen- en avondzon der Oost
en Westzijde biedt nog voldoende le
vensvoorwaarden voor alle hiervoor
genoemde bloemen, doch in het bij
zonder voor fuchsia’s. Deze eenigszins
uit de „hiode” geraakte planten, ver
dienen ongetwijfld iheer gekweekt te
worden. Weliswaar zijn ze weinig op
vallend van kleur, doch met hun sier
lijke, eigenaardig gevormde klokjes
zijn zij nog altijd een van de meest
decoratieve planten waarvan elk<
bloem afzonderlijk bovendien de moei
te van een nadere beschouwing over
waard is. Van stam- of half stam va
riëteiten in combinaties met lage en
hangende soorten "kan men een bui
tengewoon smaakvol geheel maken.
Een bijzonder aanbevelenswaardige
plant om in samenwerking fnet de
min of meer stijve, houtachtige fuch
sia’s te gebruiken, is verder nog de
petunia, die eveneens in halfschaduw
aan één stuk door bloeit. Ook petu
nia’s zijn in verschillende kleuren on
gemengd te krijgen.
Als klimplant kan bij het Oost- nf
West-balcon evenjeens weer de Cobaca
dienst doen en verder nog de groot-
bloemige clematis, mits deze in -een
groote ruime bak geplant wordt. Zjjn
volle schoonheid ontplooit deze plant
echter eerst na enkele jaren.
Planten voor de Noordzijde zijn er
helaas maar weinig, tenzij men zich
met een niet-bloeiende plant tevreden
stelt. Behalve Knolbegonia’s en Fuch-
en het spek aan dobbelsteentjes, die wy uit
braden, daarna uitscheppen en zoolang bij
het vleesch op een bord leggen. In het heete
vet wordt de gesnipperde ui bruin gefruit,
boter en kerry bygevoegd*alsmede de
bloem, die roerende vermengd wordt met de
overige ingrediënten, langzaam het heete
water by voegen, waarin de bouillonblokjes
zyn opgelost, alles eenige minuten laten
doorkoken en tenslotte het vleesch en spek
byvoegen en de ragout nog tien minuten
zachtjes doorkoken. Opdienen met aardap-
pelpurée.
Sneeuwbergen.
2 reepen chocolade, ruim 1 d.L. melk, 3
eetlepels gesmolten boter, 125 gr. suiker,
2 eieren, 75 gr. bloem, half theelepeltje
zout, 1 theelepel bakpoeder, pakje vanille
suiker.
Voor de-saus: 1 d.L. water, bijna één ons
suiker, mespunt cremortart, eenige drup
pels pepermuntolie.
De melk wordt warm gemaakt in een
lutf I bedrag
abonnement
bezorging per loo
Abonnementen
bü onza agenten
Onze bureaux i
Interc. 2745. Pos*
Roestig geworden schaatsen wor
den met petroleum' ingewreven, die
men er eenige dagen in laat trekken,
daarna verwijdert men de roest met
grof zout of schuurpapier en vet de
ijzeren deelen in met vaseline of spek-
zwoerd.
j die allen onvermoeide doorbloeiers
zijn. Te weinig wordt er echter nog
Macaronirand met kaas.
200 gr. macaroni, 100 gr. ih stukjes ge
sneden of geraspte kaas, 125 gr. kruim van
oud brood, 1 eetlepel gehakte peterselie, 1
eetlepel gehakte uit, 2 eieren, 2% a.L. melk,
peper, zout, 50 gr. boter.
De macaroni wordt in stukken gebroken,
daarna in water met zout gaar gekookt en
op een zeef gedaan om het overtollige
vocht te laten uitlekken.
Een rijstrand wordt ingevet en bestrooid
met paneermeel, daarna wordt de macaroni
in stukjes gehakt, en in een kom gedaan,
de kleine blokjes of de geraspte kaas erbij
gevoegd, de broodkruim, peterselie, ui, de
gesmolten boter, de geklopte eieren, peper
en zout naar smaak, alles wordt dooreef» ge
mengd en hierover de warme, doch niet ko
kende melk gegoten, daarna vullen vzy de
rystrand met de massa en plaatsen de
te plaatsen, aangezien de dikke bry gaów
matig warme oven; en storten de rand op
een verwarmde schotel.
Indien men geen rijstrand heeft, dan kan
de massa in een vuurvaste schotel of in een
tulbandvorm gebakken worden en daarna
gestort.