Persil Ëiüfi Persil TlctfTUiaAfutiatn e*i namcufA vief. &uMtm VOOR DE VROUW. Warenkennis, De charme van vrüs haar. Zondag, ook rustdag voor de Huisvrouw. Wetenswaardigheden. &ti Nederland's nieuwste filmontdekking Dolly Mollinger. Verschillende Recepten. Menu's van den dag. Kaneel, rozijnen en saffraan. Onmisbare hulpmiddelen in de keuken Wij gebruiken in onze huishoudin gen vele speceryen, waarvan wy veel al de herkomst niet kennen. Toch zijn vele soorten ons vrijwel onmisbaar geworden, omdat zij ertoe bijdragen de gerechten een aromatische geur en smaak te geven. Wat is kaneel en waar komt deze vandaan? De echte kaneel is afkomstig van de kaneelboom, welke familie van de Lauraceeën en uit Ceylon geboortig is, daarna overgebracht naar Oost- en West-Indië en Brazilië, d.i. de Cinna- mórium Zeylanicum. Het is de bast van de kaneelboom, die tamelyk laag Is en leerachtige, gladde, glanzende bladeren heeft. De bloemen zijn van buiten grijsachtig en van binnen geel groen. De oogst geschiedt tweemaal per jaar en bestaat uit het voorzichtig af pellen van den boomstam, waarna de schors gedroogd wordt. Ceylon-kaneel is aan de buitenzyde lichtbruin en van binnen iets donkerder en de eene schors is altijd in de andere gerold. I De Chineezen gebruiken deze spe- cerij reeds sedert onheugelijke tijden en door Phoenicische handelslieden is j zij in Europa ingevoerd. Men heeft de bast van de kaneel boom zelfs verwerkt als gedeeltelijke wandbekleeding van tempels, terwijl er ook wierook van gemaakt wordt. De kaneel, welke in de huishouding gebruikt wordt is voor een groot deel uit China afkomstig, alhoewel die uit Ceylon eveneens ingevoerd wordt. De pijpjes van de laatste beste soort kaneel, zyn dun, terwijl de andere soorten, ook die, welke op Java en Su matra groeien beduidend dikker en vaster opgerold zijn; ook de kleur is donkerder; de doorsnede van de bast is eveneens niet zoo dun als van de Ceylon-kaneel. Iedere huisvrouw zal zich zeker wel herinneren, dat zij beide soorten wel eens in de keuken, bij de bereiding van hare spijzen, gebruikt heeft. Is dit haar wellicht niet opgevallen, dan zal zy hare aandacht bij een nieuwe inkoop hierop kunnen vestigen. Aan te bevelen is, de betere soorten te ge bruiken, zelfs al zijn ze duurder, aan gezien wij er naar verhouding minder van noodig^ hebben. Op de eilandengroep tusschen Noord- en Zuid-Amerika, de Antillen, wordt witte kaneel verbouwd, welke in pijpjes of in stukjes in den handel gebracht wordt. De buitenkant is bleekrood en van binnen zijn zy wit, terwyl zij een bitteren, sterken smaak Rebben. Vroeger werd het meer ge bruikt dan thans, daar dit product tegenwoordig in hoofdzaak "dienst doet by het maken van likeur in de fabrieken, evenals de kaneelbloemen en -nagelen. Ook de kaneelolie wordt van kaneel gemaakt, zoodat wij zeker wel mogen verklaren, dat de kaneelboom ons goede diensten bewijst in velerlei op zicht. Rozijnen zyn, zooals wy allen we ten, gedroogde druiven en wel die soorten, welke het rijkst zijn aan vruchtensuiker, worden ervoor ge bruikt. Zij worden gedeeltelijk in de zon en gedeeltelyk kunstmatig ge droogd. Trosrozynen zyn echter ge heel en al door'de zonnewarmte ge droogd. De druiven blyven aan de steel zitten, nadat men deze in het midden afgesneden heeft. Zeer zoet zijn muscatelrozijnen, welke uit Span je komen. De kleine en minder zoete soorten leveren Frankryk en Italië, doch wy mogen niet vergeten ook Ca- lifornië te noemen, dat ons zoovele heerlijke soorten gedroogde vruchten levert. De sunmaid-rozynen zyn trouwens ook genoeg bekend en zoo als op de verpakking is aangegeven in de zon gedroogd. De verpakte rozijnen hebben ook nog dit voor, zooals trou wens alle verpakte leveil3middelen, dat zij niet aan stof en vuil zijn bloot gesteld en ook niet gewasschen of uit gezocht behoeven te worden voor het gebruik. Rozynen zonder pittën komen uit Smyrna en een andere gedroogde soort druiven, krenten, hoofdzakelijk uit Griekenland. Reeds de volken der oudheid wisten uit rozynen door een gistingsproces wijn te bereiden, z.g. Rozjjnenwyn, die een lievelingsdrank der Romeihen was, terwy'I ook thans nog in Frankrijk rozijnen bij het ma ken van sommige wijnsoorten worden verwerkt. Tenslotte willen wij nog even de saffraan noemen, die Vroeger wellicht meer dan thans gebruikt wordt, doch op winteravonden nog wei aan melk wordt toegevoegd en ook b.v. bij z.g. Begyneryst. De ouderen onder ons herinneren zich dit gerecht zeker wel, bereid van volle melk, rijst en saf fraan met suiker, een gezonde en tevens smakelijke tt^spijs. Men verkrijgt de saffraan van de Crocus Sativus, die vooral op onze crocus lijkt, doch een driedeeiige stempel heeft, die op een langen steel zit. Men heeft ongeveer 60.000 van deze stempels noodig alvorens met 1 K.G. saffraan heeft, waaraan het dan ook toe te schrijven is, dat het product vrij duur is, alhoewel men er slechts enkele draadjes van noodig heeft om een voldoende aroma aan te brengen. De tempels worden einde Septem ber geoogst en over een zwak vuur gedroogd. De Arabieren hebben de saffraan in Spanje ingevoerd en in het oude Rome was het steeds een veelgezochte kleurstof, terwijl men in de Middeleeuwen dit product reeds trachtte te vervalschen, waarop ech ter zware straffen gesteld werden. Ook thans tracht men nog wel eens sommige plantendeelen onder de zui vere saffraan te mengen, waarom het dan ook aanbeveling verdient deze artikelen steeds bij betrouwbare adressen te koopen. De meeste saf fraan wordt uit Spanje ingevoerd, doch ook in Frankryk, Italië en Oos tenrijk verbouwt men de Crocus Sa tivus en voert men veel saffraan uit. Twee elegante tailleurs van lichte wollen stof of Engelsch linnen, die ook zeer practisch zijn om op reis onder een grooten mantel te worden gedragen. Het komt vaak voor, dat wij naar een vrouw met grijs haar met weige ren kijken, omdat er van hare ver schijning een zekere charme uitgaat. Zij vitlt door haar grijze haar op, het geen wellicht het geval niet geweest zou zijn, indien zij donker of blond geweest was. Natuurlijk grijs haar verzacht de lijnen van wang en kaken, doch mag niet verwisseld worden met kunst matig geverfd of z.g. ppper en zout haar. Alleen wanneer het grijzende haar dof is, en er levenloos uitziet, dan is deskundig advies, in vele gevailen is zelfs dat van den medicus te verkie zen, gewenscht, aangezien de physieke toestand hier meermalen als oorzaak gevonden zal worden. Grijs haar vereischt een goede ver zorging en moet zeer veel geborsteld worden, terwyl men een eventueele behandeling als permanenten of on- duleei'en alleen aan een kapper, die zijn vak grondig verstaat, mag over laten. Zooals wij reeds zeiden, is borste len, veel borstelen, noodig, om het haar los en «glanzend te houden, ter wijl massage van de hoofdhuid met een goede lotion eveneens noodig is. Grijs haar vereischt meerdere oplet tendheid dan normaal, omdat men hierdoor onmiddellijk aangetrokken wordt. De onderstaande shampoo kan ge makkelijk thuis gemaakt worden en is bijzonder goed voor grys haar. Men neemt een stuk over vette toi letzeep en raspt dit aan snippers, die men in een steelpannetje doet met warm water. Men rekent een volle eetlepel op een beker water en roert zoolang tot de zeep is opgelost. Bij twee bekers van deze vloeistof voegt men V2 theelepel glycerine en '2M> theelepel goede eau de Cologne of La vendelwater, desverkiezende rozen water. Men doet dit mengsel in een fleschje, schudt het goed door elkan der en kan het geruimen tijd bewa ren. Verdeeling van arbeid. Voorbereidingen op Zaterdag, Vele huisvrouwen gevoelen zich slachtoffer en verklaren zuchtend, dat de Zondag voor haar een dubbele werkdag beteekent. Wij vragen ons af, of dit noodzakelijk is en antwoor den hierop volmondig „neen". Zij, die deze klacht uiten, verstaan niet de kunst om hare bezigheden zóó in te deelen, dat ook zij een rustdag hebben. Gedurende de werkdagen dient een rationeele werk verdeel ing zoo te wor den opgesteld, dat de Zaterdag niet overbelast is en de huisvrouw reeds in den namiddag een gevoel van vrij heid en rust over zich krijgt. Indien men b.v. de Maandag besteedt voor wasschen en terwyl de wasch in het sop staat, het dagelijksche werk ver- Twee leuke jasjes van wit piqüé dragen; zeer chique voor het strand. richt, dan blijven Dinsdag, Woensdag 'en Donderdag over voor extra-kamer- beurten en stryken, Vrydags voor gang, trappen en keuken en Zaterdag wordt alles nog eens extra nagegaan en tevens de noodige voorbereidingen voor het eten van Zondag getroffen. Zondags wordt niet gewerkt, alleen hier en daar wellicht even met de stofzuiger wat kruimels opgezogen en bedden opgemaakt. Vooral 's zomers als de kinderen buiten spelen of in den tuin en geen kachels nageloopen moeten worden, is het werk in huis gemakkelijker. Met overleg is het Zondagsmaal zoo samen te stellen, dat het weinig werk vraagt, daar het vleesch Zaterdags gebraden is en zoo 'gekozen, dat het koud gegeten wordt en anders een of andere soort, die gemakkelijk gewarmd kan worden. Groente staat gereed in de pan en wordt slechts gestoofd, soep vervalt veelal 's zomers van het menu of be hoeft eveneens verwarmd te worden, terwyl de toespys eveneens reeds klaar is. Al gedurende den tijd, dat de aardappelen koken, laten we aan nemen ongeveer 50 min. (naar gelang van de hoeveelheid) is ook de rest warm of gestoofd. De kinderen zorgen beurt om beurt voor het dekken van de tafel en in minder dan geen tyd is een heerlijk maal opgediend, indien men slechts weet te overleggen. Waarom i3 het noodig, dat er des Zondags een uitgebreid maal wordt opgediend, dat veel zorg vereischt, nu het in de zomermaanden zoo'n over vloed van groene groenten en vruch ten geeft, terwijl de eieren zoo goed koop zijn en een ommelet in weinig lijd is gmaakt. Inplaats van aardap- j pelen kan men macaroni met tomaten geven, ook rijst of spaghetti, en uit een reeks van slaatjes is de keuzo ge makkelijk te bepalen. Wat het huiselijke werk betreft, hebben wij reeds gezegd, dat dit tot een minimum beperkt moet worden, doch tevens is het gewenscht, dat de jongens zoowel als de meisjes reeds een zwarte of marine rok te vroeg de handen uit de mouwen lee- ren steken en aanpakken. Schoenen poetsen moet natuurlijk in het gezin, waar geen hulp is, door hen zelf ge daan worden, evenals van vader en moeder, terwijl het af wasschen zeer goed door de kinderen gedaan kan worden. Kinderen, die reeds vroeg leeron helpen met allerlei bezigheden, zijn later veel handiger, terwijl kleine plichten niet alleen opgedragen, doch ook uitgevoerd moeten worden. Vele haftden maken het werk licht en moe ders, die haar kinderen alles uit de hand nemen, bewijzen hen hiermede geen dienst. Wij hebben hiermede trachten aan te toonen, dat het voor de huisvrouw en zelfs met een tamelijk groot gezin, heel goed mogelijk is, de Zondag als een rustdag te beschouwen en naar eigen goedvinden te lezen, te handwer ken of te luieren in een gemakke- lke stoel in den tuin of op het balcon. De groote kunst is het werk op de juiste wyze te verdeelen., Huisvrouwen, het geld ook voor U, dat gij zes dagen werkt en den zeven den Uw rustdag is. Gij hebt het in Uw m^cht om hiervan te genieten. Trouwens het is voor man en kinde ren een dubbele feestdag als moeder tijd heeft zich aan hen te geven. Waar een wil is is een weg. Bewaar altijd de lapjes van thuis gemaakte kleedingstukken. Een win kelhaak of scheur laat zich het beste stoppen met een uit de stof getrokken draad. Denk er bij het uitmaken van vlek ken aan, om steeds alle richtingen uit te wry ven; gebruik by eikenhout het platte vlak van een kurk. Als varens niet goed willen groeien moet men een paar druppels wonder olie by de wortels gieten, en de pot een nacht in een emmer water zetten binnen een week komen de nieuwe loten te voorschyn. Men mag dit mid del echter niet meer dan eens per drie maanden toepassen. Hi»' Waxchmiddcf E. Ostermann Co s Handel Mij. N.V., Am>lerdam - Fabriek te Jutphjas bij UtrecM Ze was te groot voor Jackie Coogan, o zei Chaplin I Belevenissenuit ,J)e Kribbebijter" GE LA A TS1 'ERZORGING. Huiduitslag openbaart zich het al- lereerst door het schilferen van de huid. Om daarvan af te komen, nor- den tal van middelen aanbevolen, welke bij de drogisten verkrijgbaar I zijn; maar het verdient aanbeveling daarmede zeer voorzichtig te zijn, ar de uitwerking daarvan niet voor ieder dezelfde is! In de meeste gevallen geeft een op lossing van een lepel keukenzout en twee lepels zuiveringszout op een liter kokend water goede resultaten. Oude regenmantels kunnen nog dienst doen. Indien een regenmantel niet meer gedragen kan worden, dan is er nog heel goed iets van te maken. Zijn ze van gabardine, dan kan er in vele gevallen een cape-je met capu chon voor de kleintjes van gemaakt worden, doch ook de gummi-mantels zyn altijd nog bruikbaar. Meestal blijft de rug zich het langst goed hou den en hiervan kan, wellicht met een deel van het voorstuk, een, practisch schort gemaakt worden. De omtrek kan geplakt worden en met kleurige steken omgefestonneerd. Aan het aangeknipte bovendeel komt een stof- reep, die over het hoofd geslagen wordt, waardoor het schort op wordt gehouden, verder twee banden, die om het middel gaan. Is er niet genoeg voor een schort, dan toch kan er een pelerine van ge maakt worden, door verschillende deelen aaneen te plakken, die uiterst practisch is bij het wasschen van het haar, verder kan men er schoenzak- ken van maken en allerlei andere nut tige dingen, die op reis goede dien sten bewijzen. Boter. Boter, die min of meer ranzig ge worden is, kan men kneden met ver- sche melk, karnemelk of water, waar aan men een mespunt dubbel koolzure soda heeft toegevoegd. Aangebrand vleesch. Aangebrand vleesch moet uit de pan genomen worden, de donkere plekken afgesneden en opnieuw in een andere pan met ander vet braden, on der toevoeging van een weinig dub bel koolzure soda. Melk. Melk wordt zelfs in de warmste maanden niet zuur, wanneer men deze onmiddellijk kookt, nadat zë in huis is en per liter één afgestreken eet lepel suiker toevoegt. Deze hoeveel heid suiker heeft geen invloed op den snaak, is nauwelijks merkbaar. Melk, die overgebleven is, moet den volgen den dag weer opgekookt worden, al hoewel ze door veel koken minder ge makkelijk verteerbaar is. DE KINDERMOND. Zoo heeft dan deze dagen de Am- sterdamsche Cinetonq-Studio weer gedaverd... Gedaverd van de opna men voor „De Kribbebijter", een echt-Nederlandsche film met écht- Nederlandsche krachten. Cor Ruys, de onbetaalbare „Kribbebyter". Louis de Bree, zyn vriend-op-jaren, Frits v. Dongen, de zoon van den ongemak- kelyken ouden heer, Mary Dressel- huys, de dochter, Louis Borel, haar verloofde, August Kiehl als knecht en Mevr. S. de la Mar als de huishoud ster... dat zijn namen, die bij de uit beelding van karakters een goeden klank hebben gekregen. En... hoé groot de angst van regisseurs voor plankenmenschen ook is... het spel van Ruys en de Bree is zóó subliem, zoo fijn-beheerscht, zoo gespeend van elke charge, dat het haast verbijstert! Het is een pracht-stel, die beide oude heerenRuys en de Bree Maar de eigenlyke sensatie van die „Kribbebijter" is... de schoondoch- ter-tegen-wil-en-dankhier rijst een nieuwe ster aan den. filmhemel... Dolly Mollinger. Ik heb haar gezien, ik heb?in een stil studiohoekje, haar gadege&lagen, en... ik heb haar gezien en gesproken. En dat is meer dan voldoende. Er is een tijd geweest, dat uitslui tend mooie gezichtjes opgeld deden by de film. Dat was in het paradijs van de stomme. Toen de klankfilm haar glorieuse entrée maakte, moest men hoe langer hoe meer de stem de voorrang gunnen en werd er op het „mooie uiterlyk" veel minder nadruk gelegd. Toen kregen de karakter speelsters een kans. Dolly Mollinger belichaamt alle goede eigenschappen voor filmster in zich. Zij heeft een bijzonder mooi ge zichtje, een natuurlyk talent, dat een ieder verbaast, zy is fotogénique in hooge mate en heeft een haast vol maakte microfoonstem. Wie heeft haar ontdekt Ze is een ontdekking! van Wie?... Dat is een kwestie, die al héél moei lijk valt uit te maken. Zy is uit het gewone leven gehaald door de speu rende oogen van den bekenden Ne- derlandschen regisseur Haro van Peski; deze gaf haar een plaats als zijn secretifresse met het doel haar weldra in een film te lanceeren. Maar filmregisseurs en vooral die van het formaat als een Van Peski zyn drukbezette personen en zóó gebeurde het, dat van Peski eens op reis was en dat in dien tusschentijd de camera man vjyi de Holfi-film, de kundige Henk Alsem, een paar proefopnamen draaide van Dolly. ,Oamiddellijk werd zy gekozen voor de hoofdrol in „De Kribbebijter". Zèo is, in korte trek ken geschetst, het probleem van de „ontdekking". Dolly is ontdekt en dat is een reden tot verheugen, waar bij alle andere vraagstukken in het niet verzinkfcn Dolly, onze Hollandsche Dolly, is een geboren filmmeisje: slaftk, zwart met groote, donkere oogen, een fyn* gezichtje, niets van het popperig- zoete van de Amerikaansche „girls", maar eer geestig en een tikje schalks. Elegant, opgewekt... nu eens kinder- lyk-naief haast, dan weer vol getem perde levenswijsheid... Zij wijdt zich met hart en ziel aan het overwinnen van de moeilijkheden, die haar vol ledige ontplooiing tot een filmgroot heid van het eerste plan, nog in den weg staan. Wat echter het beste in haar iszy bezit persoonlijkheid en een zekere originaliteit. Hoe ik dat alles weet? Ik zal het u vertellen. In 't Carlton. Laat ik U dan, op een eenigszins triesten Junidag, leiden langs Amster dam's straten... naar het welbekende Carltonhotel, waar naar ik my had laten vertellen het doel van myn speuren zich bevinden zou. Myn tocht werd beloond. Ik vond haar tenslotte, diep weggedoken in een gemakkelijken zetel; op een fau teuil ernaast troonde een pluimige Schotsche terrier, die mij met güm- ménde krenten-oogjes wantrouwend aankeek. „Journalisten zyn menschen, die willen weten wat je weegt, waf je eet en wat je hobby is" zegt ze beschul digend, als ik me voorstel, „wel ik weeg 98 pond, ik ben dol op choco- ys en myn hobby is honden, vooral straathonden... Op dat oogenblik ver- wensch ik mijn Amerikaansche colle ga's, wier faam ook hier al doorge drongen blijkt te zijn Vertelt U me eens... wist van Peski van te voren, dat de Holfi U zou uitnoodigen om de hoofdrol in „De Kribbebyter" te vervullen?' „Neen, van Peski was'in het bui tenland en ik meende de gelegenheid niet voorbij te mogen laten gaan in „De Kribbebyter" een staaltje van myn „kunnen" te geven. Tevens heb ik ontegenzeggelijk hiermede een niet te versmaden filmpraktyk verkregen. Van Peski, die telegrafisch verwit tigd was, gunde mij het succes van harte. Hij wist maar al te goed, dat een beetje film-ervaring zijn plannen voor nieuwe films met my slechts ten goede zou komen!" „Nieuwe films? Hebt U al aanbie dingen „Tja ik heb er haast te veel! Ik weet heusch softis niet, waaraan ik beginnen zal! Een serie nieuwe, Ne- derlandsche films staat op het pro gramma, uit het buitenland heeft men my reeds aanvragen gedaan... neefl, schrikt U niet.Hollywood heeft me nog niet opgeëischt! Ik bedoel -hier mee eigenlijk een aanbieding uit Wee- nen." „Juffrouw Mollinger, ik ben bang. ■dat U weer op ons, journalisten, zult gaan afgeven, maar heusch, ik ben zop verschrikkelijk nieuwsgierig... mag ik U een van de verafschuwde vragen stellen: hebt U in Uw prille jeugd ook al eens filmneigingen ge koesterd?" „Dacht ik 't niet? O ja, dat is érg leuk! Ik heb al als heel klein meisje verlangd filmster te mogen worden en toen er eens, jaren geleden, een part- nerin gevraagd werd voor de toen nog erg kleine Jackie Coogan, heb ik mijn ouders gebedeld om te schry- ven en foto's in te sturen. Nu... een van myn aardigste herinneringen... toen kreeg ik van Charley Chaplin in hoogsteigen persoon een schrijven terug, waarin hij mij in grappige be woordingen meedeelde, dat ik tot zijn spyt juist iets te groot was voor zyn pupil, Jackie! Jammer was dat maar een leuke herinnering!" „Hoe is het Uw eersten draaidag gegaan? Viel het U niet moeilijk zoo opeens ten aanschouwe van iedereen te acteeren Dolly lacht. „Als ik nóg denk aan die éérste scène, waarin ik héélemaal alleen, zonder tegenspeler, in een on metelijk groot décor moest spelen! Regisseur Kosterlitz heeft me toen geweldig geholpen en zich een ware engel van gecTuld betoond. Die eerste beklemming heb ik dan ook, dank zy Kosterlitz, heelemaal overwonnen!" „Wie hebben „De Kribbebyter" nog meer verzorgd?" „Camera-men waren Alsem en Lacht, toonmixer E, Weiss en archi tect H. A. Wegerif. Grimeur was Mi- chels... en de samenwerking was zóó prettig!" 1 Lang praten we nog voort. Dolly is charmant. Ik kan me in,denken, dat haar stem door den microfoon zoo goed uitkomt. Ze heeft een melodieus gejujd, met grappige intonaties en uitstekend gemoduleerd. „Ja," vertelde ze me no£ „zelfs als ik fluister kan men het in de cabine van den toonmixer duidelijk volgen! Daar is natuurlijk geen kunst in ge legen, loutgr toeval! Ik heb n.l. een scène met Frits van Dongen, myn film-echtgenoot, waarbij ik hem moed inspreek... of beter: influister! Een mooie scène en daarbij bleek ik nog héél goed verstaanbaar te zijn." „Bent u niet nieuwsgierig, hoe het publiek op uw spel zal reageeren?"* kan ik niet nalaten te vragen. „Verschrikkelijk! Ontzettend be nieuwd ben ik!" Dolly's gezichtje be trekt even. „En het dyurt nog zóó lang in September is de première van „De Kribbebijter" pas! Ja, weet u, het is een rol, waarin ik niet „een ander" moest spelen, maar alléén maar „mezelf" had te zijn! U weet niet, hoé moeilijk dat is. Vroeger dacht ik altijd, dat het lastig was „spel" te geven en dat het zoo erg ge makkelijk was „gewoon" te doen, maar ik heb nu anders geleerd!" „Ik heb niet geweten, dat het mo gelijk was, iemand die nog totaal niets op tooneel- of filmgebied heeft ge presteerd, opééns een hoofdrol t& la ten spelen!" val ik haar in de rede. Die vraag had me al lang beziggehou den trouwens. „Ik zélf ook niet", zegt ze, „maar het is gebeurd en het is volgens Kos terlitz goed geworden! En daar'ben ik bly om!" EEN LOOZE- VISSCHER. Visscher, die juist zijn blikje sardines op peuzelt: Ziezoo, nu zal toch zekjer nie- mand zeggen, dat ik vandaag geen visch gezien heb! Noem m\j eens een beest dat op zfln tcenen loopt. Myn groote broer als h\j 's nachts laat ttuis komt. 1 Gestoofde komkommers. 4 flinke komkommers 50 gr. boter, 30 gr. bloem, 1 d.L. room, 2Va d.L. kooknat, peper "en zout, 1 eetlepel fyngehakte peterselie. We schillen de komkommers, wat heel vlug gaat met de z.g. Duitsche aardappel mesjes, die een eenigszins gebogen vorm hebben met in het midden een opening, waarvan de zijkanten afgeslepen zyn en over de opening loopt in het midden van boven het metaal door; men kan ze in wa renhuizen en winkels voor huishoudelijke artikelen voor een klein bedrag koopen; ze kunnen niet alleen gebruikt worden voor het schillen van aardappelen, peren, appe len, maar voor komkommers, winterpeen enz.; is men er eenmaal aan gewend, dan kan men deze mesjes niet meer missen, zoo handig en zuinig zyn ze. Laten we echter verder gaan met de bereiding van de kom kommers; zy zijn dus geschil, wij snijden ze in tweeën of vieren en verwijderen met een zilveren lepeltje de zaadjes, waarna ze ge- 1 durende 15 minuten in niet te ruim water en zout worden gaar gekookt; daarna op de vergiet laten uitlekken en het vocht opvan gen, waarvan we met de boter en de bloem een sausje maken/ waaraan we tenslotte de room toevoegen, desverkiezende peper, en hierna de komkommej^nog ongeveer 10 min. in de vergiet laten stoven. Opdienen met fijngehakte peterselie er doorheen ge roerd. Mocca-okkernoten-cake. 200 gr. zelfryzènd bakmeel, 100 gr. boter (margarine), 150 gr. suiker, 3 eieren, 3 eet- j lepels coffeïnevrlje koffie-extract, 50 gr. gepelde okkernoten, 1 klein pakje vanille- suiker. Vulsel: 150 gr. boter, 200 gr. poeder- suiker, 2 e^epels sterke coffeïnevrye kof fie-extract.' We beginnen met een aardige cake-vorm iri te vetten en daarna te voeren met boter hampapier, dat eveneens beboterd moet zyn en gaan daarna het beslag maken, waarvoor we eerst de boter en de suiker tot een roomachtig geheel roeren. We nemen geen te grove suiker, doch lichte basterd of paarl-melis, da'ar de suikér geheel en al opgelost zyn moet, en beginnen daarna een voor een de eieren by te voegen, het vol gende mag er niet eerder by, voordat het vorige ei geheel en al goed omgeroerd is. We moeten veel zorg besteden by het ma ken van dit beslag; hoe meer tyd we hier aan geven, des te meer lucht we in het deeg brengen. De gezeefde bloem en de vanille suiker worden dan lepel voor lepel door het beslag gewerkt, evenals de coffeïnevrye koffie-extract en tenslotte de gehakte 'ok kernoten. De oven hebben wy even te voren ver warmd, we kunnen het beslag in den vorm doen en de cake in qen warme oven onge veer 3 kwartier laten bakken. Wanneer we ons willen overtuigen, of de cake gaar is, moet men er met een dikke naald in prikken, die geheel en al droog moet zyn. Is dat het geval, dan storten wy hem op een rooster, nemen het papier eraf en laten hem bekoelen. De boter en poeder suiker worden den volgenden dag tot een gelijke massa vermengd door het minstens 5 minuten te roeren en daarna lepelsgewyxe het coffeïne-vrye koffie-extract tij te voe gen. De cake wordt in lagen gesneden en bestreken met het vulsel, daarna worden de lagen weer op elkander gelegd en de zij kanten bfestreken, indien er nog wat over is, met moccacrême. Het laatst strooien wy nog gehakte noten over d Vanille vla met bessensapschuim. Vi L. melk, 30 gr. maizena, 60 gr. suiker, 1 eierdooier, 1 pakje vanillesuiker voor de schuim 2 d.L. bessensap, 100 gr. syiker, 1 eiwit. De melk wordt op 1 kopje na aan de kook gebracht met suiker en vanillesuiker; met de rest van de melk en het eierdooier wordt de maizena aangemaakt; daarna met een dun straaltje een weinig kokende melk bij gevoegd, alles terug in de pan en roerende zachtjes laten doorkoken, daarna de vla op kloppen tot ze afgekoeld en luchtig is «n in een glazen schaal overbrengen. Even voor het opdienen wordt de schuim geklopt, waarvoor eerst het eiwit zeer styf geklopt wordt met een lepel suiker, daarna wordt afwisselend en steeds flink kloppende een scheutje vruchtensap en 1 lepel suiker bij het styve eiwit gevoegd. De massa, die nu zeer luchtig is, wordt op de vla gedaan, die volkomen koud moet zyn en dadelijk gepresenteerd worden. KINDERKOSTJES. Zwarte Piet is een Ke«?ïlyk zoet hapje. 1/2 ponkgedroogde pruimen worden in lauw "water goed gewasschen en een nacht in water geweekt. Den vol- genden dag koken we ze gaar in het weekwater met wat suiker, een pijpje kaneel en laten ze op een zeef uitlek ken. De pitten worden verwijderd en hierna drukken we de pruimen fyn met een vork. Bij het pruimensap voegen we zooveel water tot we een halye liter vloeistof hebben, brengen deze aan de kook en voegen *4 Ponc* geraspte chocolade toe óf 8 eetlepèls cacao, die eerst met evenveel suiker en wat water geroerd is. In de kokende vloeistof roeren we voorzichtig en langzaam 100 gr. ta pioca en laten dit, al roerende, op een laag pitje goed gaarkoken. Dan de fijngewreven pruimen, het sap van één citroen en we maken het geheel af met suiker naar siVfaak. We doen alles vervolgens in een vorm die voor af met koud water werd omgespoeld. Is de vorm van steen of porcelein, dan zetten we die voor het storten tien minuten in heet water. Blikken vormen 1 minuut. Zwarte Piet wordt gegarneerd met amaydelen en slagroom. ZONDAG: Roereieren op broodcroutons. kalfsgehakt, peulen, aardappelen, aard- beiencrême. MAANDAG: Karbonade bloemkool, aard appelen, vanillevla meLbessen-iapschuim. DINSDAG: Bloemkoolsoep met kervel en peterselie, worteltjes, aardappelen, pe terseliesaus, griesmeelkoekjes. WOBNiSDtAG: Biefstukjes met tomaten, stoofsla, aardappelen, appelmoes. DONDERDAG: Asperges met eieren en boter, gestoofde tomaten, gekruide rijst. VRIJDAG: Aspergesoep, gestoofde paling, sla, aardappelen, mocca-cake. ZAfERDAG: Gehakt, gestoofde komkom mers, aardappelen koude rijstebrij.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1935 | | pagina 4