Persil Ëiüfi Persil
TlctfTUiaAfutiatn
e*i
namcufA vief.
&uMtm
VOOR DE VROUW.
Warenkennis,
De charme van vrüs haar.
Zondag, ook rustdag
voor de Huisvrouw.
Wetenswaardigheden.
&ti
Nederland's nieuwste filmontdekking Dolly Mollinger.
Verschillende Recepten.
Menu's van den dag.
Kaneel, rozijnen en saffraan.
Onmisbare hulpmiddelen in de keuken
Wij gebruiken in onze huishoudin
gen vele speceryen, waarvan wy veel
al de herkomst niet kennen. Toch zijn
vele soorten ons vrijwel onmisbaar
geworden, omdat zij ertoe bijdragen
de gerechten een aromatische geur en
smaak te geven.
Wat is kaneel en waar komt deze
vandaan?
De echte kaneel is afkomstig van
de kaneelboom, welke familie van de
Lauraceeën en uit Ceylon geboortig
is, daarna overgebracht naar Oost- en
West-Indië en Brazilië, d.i. de Cinna-
mórium Zeylanicum. Het is de bast
van de kaneelboom, die tamelyk laag
Is en leerachtige, gladde, glanzende
bladeren heeft. De bloemen zijn van
buiten grijsachtig en van binnen geel
groen.
De oogst geschiedt tweemaal per
jaar en bestaat uit het voorzichtig af
pellen van den boomstam, waarna de
schors gedroogd wordt. Ceylon-kaneel
is aan de buitenzyde lichtbruin en van
binnen iets donkerder en de eene
schors is altijd in de andere gerold. I
De Chineezen gebruiken deze spe-
cerij reeds sedert onheugelijke tijden
en door Phoenicische handelslieden is j
zij in Europa ingevoerd.
Men heeft de bast van de kaneel
boom zelfs verwerkt als gedeeltelijke
wandbekleeding van tempels, terwijl
er ook wierook van gemaakt wordt.
De kaneel, welke in de huishouding
gebruikt wordt is voor een groot deel
uit China afkomstig, alhoewel die
uit Ceylon eveneens ingevoerd wordt.
De pijpjes van de laatste beste soort
kaneel, zyn dun, terwijl de andere
soorten, ook die, welke op Java en Su
matra groeien beduidend dikker en
vaster opgerold zijn; ook de kleur is
donkerder; de doorsnede van de bast
is eveneens niet zoo dun als van de
Ceylon-kaneel.
Iedere huisvrouw zal zich zeker wel
herinneren, dat zij beide soorten wel
eens in de keuken, bij de bereiding
van hare spijzen, gebruikt heeft. Is
dit haar wellicht niet opgevallen, dan
zal zy hare aandacht bij een nieuwe
inkoop hierop kunnen vestigen. Aan
te bevelen is, de betere soorten te ge
bruiken, zelfs al zijn ze duurder, aan
gezien wij er naar verhouding minder
van noodig^ hebben.
Op de eilandengroep tusschen
Noord- en Zuid-Amerika, de Antillen,
wordt witte kaneel verbouwd, welke
in pijpjes of in stukjes in den handel
gebracht wordt. De buitenkant is
bleekrood en van binnen zijn zy wit,
terwyl zij een bitteren, sterken smaak
Rebben. Vroeger werd het meer ge
bruikt dan thans, daar dit product
tegenwoordig in hoofdzaak "dienst
doet by het maken van likeur in de
fabrieken, evenals de kaneelbloemen
en -nagelen.
Ook de kaneelolie wordt van kaneel
gemaakt, zoodat wij zeker wel mogen
verklaren, dat de kaneelboom ons
goede diensten bewijst in velerlei op
zicht.
Rozijnen zyn, zooals wy allen we
ten, gedroogde druiven en wel die
soorten, welke het rijkst zijn aan
vruchtensuiker, worden ervoor ge
bruikt. Zij worden gedeeltelijk in de
zon en gedeeltelyk kunstmatig ge
droogd. Trosrozynen zyn echter ge
heel en al door'de zonnewarmte ge
droogd. De druiven blyven aan de
steel zitten, nadat men deze in het
midden afgesneden heeft. Zeer zoet
zijn muscatelrozijnen, welke uit Span
je komen. De kleine en minder zoete
soorten leveren Frankryk en Italië,
doch wy mogen niet vergeten ook Ca-
lifornië te noemen, dat ons zoovele
heerlijke soorten gedroogde vruchten
levert. De sunmaid-rozynen zyn
trouwens ook genoeg bekend en zoo
als op de verpakking is aangegeven in
de zon gedroogd. De verpakte rozijnen
hebben ook nog dit voor, zooals trou
wens alle verpakte leveil3middelen,
dat zij niet aan stof en vuil zijn bloot
gesteld en ook niet gewasschen of uit
gezocht behoeven te worden voor het
gebruik.
Rozynen zonder pittën komen uit
Smyrna en een andere gedroogde
soort druiven, krenten, hoofdzakelijk
uit Griekenland. Reeds de volken der
oudheid wisten uit rozynen door een
gistingsproces wijn te bereiden, z.g.
Rozjjnenwyn, die een lievelingsdrank
der Romeihen was, terwy'I ook thans
nog in Frankrijk rozijnen bij het ma
ken van sommige wijnsoorten worden
verwerkt.
Tenslotte willen wij nog even de
saffraan noemen, die Vroeger wellicht
meer dan thans gebruikt wordt, doch
op winteravonden nog wei aan melk
wordt toegevoegd en ook b.v. bij z.g.
Begyneryst. De ouderen onder ons
herinneren zich dit gerecht zeker wel,
bereid van volle melk, rijst en saf
fraan met suiker, een gezonde en
tevens smakelijke tt^spijs.
Men verkrijgt de saffraan van de
Crocus Sativus, die vooral op onze
crocus lijkt, doch een driedeeiige
stempel heeft, die op een langen steel
zit. Men heeft ongeveer 60.000 van
deze stempels noodig alvorens met 1
K.G. saffraan heeft, waaraan het dan
ook toe te schrijven is, dat het product
vrij duur is, alhoewel men er slechts
enkele draadjes van noodig heeft om
een voldoende aroma aan te brengen.
De tempels worden einde Septem
ber geoogst en over een zwak vuur
gedroogd. De Arabieren hebben de
saffraan in Spanje ingevoerd en in
het oude Rome was het steeds een
veelgezochte kleurstof, terwijl men in
de Middeleeuwen dit product reeds
trachtte te vervalschen, waarop ech
ter zware straffen gesteld werden.
Ook thans tracht men nog wel eens
sommige plantendeelen onder de zui
vere saffraan te mengen, waarom
het dan ook aanbeveling verdient deze
artikelen steeds bij betrouwbare
adressen te koopen. De meeste saf
fraan wordt uit Spanje ingevoerd,
doch ook in Frankryk, Italië en Oos
tenrijk verbouwt men de Crocus Sa
tivus en voert men veel saffraan uit.
Twee elegante tailleurs van lichte
wollen stof of Engelsch linnen, die
ook zeer practisch zijn om op reis
onder een grooten mantel te worden
gedragen.
Het komt vaak voor, dat wij naar
een vrouw met grijs haar met weige
ren kijken, omdat er van hare ver
schijning een zekere charme uitgaat.
Zij vitlt door haar grijze haar op, het
geen wellicht het geval niet geweest
zou zijn, indien zij donker of blond
geweest was.
Natuurlijk grijs haar verzacht de
lijnen van wang en kaken, doch mag
niet verwisseld worden met kunst
matig geverfd of z.g. ppper en zout
haar.
Alleen wanneer het grijzende haar
dof is, en er levenloos uitziet, dan is
deskundig advies, in vele gevailen is
zelfs dat van den medicus te verkie
zen, gewenscht, aangezien de physieke
toestand hier meermalen als oorzaak
gevonden zal worden.
Grijs haar vereischt een goede ver
zorging en moet zeer veel geborsteld
worden, terwyl men een eventueele
behandeling als permanenten of on-
duleei'en alleen aan een kapper, die
zijn vak grondig verstaat, mag over
laten.
Zooals wij reeds zeiden, is borste
len, veel borstelen, noodig, om het
haar los en «glanzend te houden, ter
wijl massage van de hoofdhuid met
een goede lotion eveneens noodig is.
Grijs haar vereischt meerdere oplet
tendheid dan normaal, omdat men
hierdoor onmiddellijk aangetrokken
wordt.
De onderstaande shampoo kan ge
makkelijk thuis gemaakt worden en
is bijzonder goed voor grys haar.
Men neemt een stuk over vette toi
letzeep en raspt dit aan snippers, die
men in een steelpannetje doet met
warm water. Men rekent een volle
eetlepel op een beker water en roert
zoolang tot de zeep is opgelost. Bij
twee bekers van deze vloeistof voegt
men V2 theelepel glycerine en '2M>
theelepel goede eau de Cologne of La
vendelwater, desverkiezende rozen
water. Men doet dit mengsel in een
fleschje, schudt het goed door elkan
der en kan het geruimen tijd bewa
ren.
Verdeeling van arbeid.
Voorbereidingen op Zaterdag,
Vele huisvrouwen gevoelen zich
slachtoffer en verklaren zuchtend,
dat de Zondag voor haar een dubbele
werkdag beteekent. Wij vragen ons
af, of dit noodzakelijk is en antwoor
den hierop volmondig „neen".
Zij, die deze klacht uiten, verstaan
niet de kunst om hare bezigheden zóó
in te deelen, dat ook zij een rustdag
hebben.
Gedurende de werkdagen dient een
rationeele werk verdeel ing zoo te wor
den opgesteld, dat de Zaterdag niet
overbelast is en de huisvrouw reeds
in den namiddag een gevoel van vrij
heid en rust over zich krijgt. Indien
men b.v. de Maandag besteedt voor
wasschen en terwyl de wasch in het
sop staat, het dagelijksche werk ver-
Twee leuke jasjes van wit piqüé
dragen; zeer chique voor het strand.
richt, dan blijven Dinsdag, Woensdag
'en Donderdag over voor extra-kamer-
beurten en stryken, Vrydags voor
gang, trappen en keuken en Zaterdag
wordt alles nog eens extra nagegaan
en tevens de noodige voorbereidingen
voor het eten van Zondag getroffen.
Zondags wordt niet gewerkt, alleen
hier en daar wellicht even met de
stofzuiger wat kruimels opgezogen en
bedden opgemaakt. Vooral 's zomers
als de kinderen buiten spelen of in
den tuin en geen kachels nageloopen
moeten worden, is het werk in huis
gemakkelijker. Met overleg is het
Zondagsmaal zoo samen te stellen,
dat het weinig werk vraagt, daar het
vleesch Zaterdags gebraden is en zoo
'gekozen, dat het koud gegeten wordt
en anders een of andere soort, die
gemakkelijk gewarmd kan worden.
Groente staat gereed in de pan en
wordt slechts gestoofd, soep vervalt
veelal 's zomers van het menu of be
hoeft eveneens verwarmd te worden,
terwyl de toespys eveneens reeds
klaar is. Al gedurende den tijd, dat
de aardappelen koken, laten we aan
nemen ongeveer 50 min. (naar gelang
van de hoeveelheid) is ook de rest
warm of gestoofd.
De kinderen zorgen beurt om beurt
voor het dekken van de tafel en in
minder dan geen tyd is een heerlijk
maal opgediend, indien men slechts
weet te overleggen.
Waarom i3 het noodig, dat er des
Zondags een uitgebreid maal wordt
opgediend, dat veel zorg vereischt, nu
het in de zomermaanden zoo'n over
vloed van groene groenten en vruch
ten geeft, terwijl de eieren zoo goed
koop zijn en een ommelet in weinig
lijd is gmaakt. Inplaats van aardap- j
pelen kan men macaroni met tomaten
geven, ook rijst of spaghetti, en uit
een reeks van slaatjes is de keuzo ge
makkelijk te bepalen.
Wat het huiselijke werk betreft,
hebben wij reeds gezegd, dat dit tot
een minimum beperkt moet worden,
doch tevens is het gewenscht, dat de
jongens zoowel als de meisjes reeds
een zwarte of marine rok te
vroeg de handen uit de mouwen lee-
ren steken en aanpakken. Schoenen
poetsen moet natuurlijk in het gezin,
waar geen hulp is, door hen zelf ge
daan worden, evenals van vader en
moeder, terwijl het af wasschen zeer
goed door de kinderen gedaan kan
worden.
Kinderen, die reeds vroeg leeron
helpen met allerlei bezigheden, zijn
later veel handiger, terwijl kleine
plichten niet alleen opgedragen, doch
ook uitgevoerd moeten worden. Vele
haftden maken het werk licht en moe
ders, die haar kinderen alles uit de
hand nemen, bewijzen hen hiermede
geen dienst.
Wij hebben hiermede trachten aan
te toonen, dat het voor de huisvrouw
en zelfs met een tamelijk groot gezin,
heel goed mogelijk is, de Zondag als
een rustdag te beschouwen en naar
eigen goedvinden te lezen, te handwer
ken of te luieren in een gemakke-
lke stoel in den tuin of op het balcon.
De groote kunst is het werk op de
juiste wyze te verdeelen.,
Huisvrouwen, het geld ook voor U,
dat gij zes dagen werkt en den zeven
den Uw rustdag is. Gij hebt het in
Uw m^cht om hiervan te genieten.
Trouwens het is voor man en kinde
ren een dubbele feestdag als moeder
tijd heeft zich aan hen te geven.
Waar een wil is is een weg.
Bewaar altijd de lapjes van thuis
gemaakte kleedingstukken. Een win
kelhaak of scheur laat zich het beste
stoppen met een uit de stof getrokken
draad.
Denk er bij het uitmaken van vlek
ken aan, om steeds alle richtingen uit
te wry ven; gebruik by eikenhout het
platte vlak van een kurk.
Als varens niet goed willen groeien
moet men een paar druppels wonder
olie by de wortels gieten, en de pot
een nacht in een emmer water zetten
binnen een week komen de nieuwe
loten te voorschyn. Men mag dit mid
del echter niet meer dan eens per
drie maanden toepassen.
Hi»'
Waxchmiddcf
E. Ostermann Co s Handel Mij. N.V., Am>lerdam - Fabriek te Jutphjas bij UtrecM
Ze was te groot voor Jackie Coogan,
o zei Chaplin I
Belevenissenuit ,J)e Kribbebijter"
GE LA A TS1 'ERZORGING.
Huiduitslag openbaart zich het al-
lereerst door het schilferen van de
huid. Om daarvan af te komen, nor-
den tal van middelen aanbevolen,
welke bij de drogisten verkrijgbaar I
zijn; maar het verdient aanbeveling
daarmede zeer voorzichtig te zijn,
ar de uitwerking daarvan niet voor
ieder dezelfde is!
In de meeste gevallen geeft een op
lossing van een lepel keukenzout en
twee lepels zuiveringszout op een
liter kokend water goede resultaten.
Oude regenmantels kunnen nog
dienst doen.
Indien een regenmantel niet meer
gedragen kan worden, dan is er nog
heel goed iets van te maken.
Zijn ze van gabardine, dan kan er
in vele gevallen een cape-je met capu
chon voor de kleintjes van gemaakt
worden, doch ook de gummi-mantels
zyn altijd nog bruikbaar. Meestal
blijft de rug zich het langst goed hou
den en hiervan kan, wellicht met een
deel van het voorstuk, een, practisch
schort gemaakt worden. De omtrek
kan geplakt worden en met kleurige
steken omgefestonneerd. Aan het
aangeknipte bovendeel komt een stof-
reep, die over het hoofd geslagen
wordt, waardoor het schort op wordt
gehouden, verder twee banden, die om
het middel gaan.
Is er niet genoeg voor een schort,
dan toch kan er een pelerine van ge
maakt worden, door verschillende
deelen aaneen te plakken, die uiterst
practisch is bij het wasschen van het
haar, verder kan men er schoenzak-
ken van maken en allerlei andere nut
tige dingen, die op reis goede dien
sten bewijzen.
Boter.
Boter, die min of meer ranzig ge
worden is, kan men kneden met ver-
sche melk, karnemelk of water, waar
aan men een mespunt dubbel koolzure
soda heeft toegevoegd.
Aangebrand vleesch.
Aangebrand vleesch moet uit de
pan genomen worden, de donkere
plekken afgesneden en opnieuw in een
andere pan met ander vet braden, on
der toevoeging van een weinig dub
bel koolzure soda.
Melk.
Melk wordt zelfs in de warmste
maanden niet zuur, wanneer men deze
onmiddellijk kookt, nadat zë in huis
is en per liter één afgestreken eet
lepel suiker toevoegt. Deze hoeveel
heid suiker heeft geen invloed op den
snaak, is nauwelijks merkbaar. Melk,
die overgebleven is, moet den volgen
den dag weer opgekookt worden, al
hoewel ze door veel koken minder ge
makkelijk verteerbaar is.
DE KINDERMOND.
Zoo heeft dan deze dagen de Am-
sterdamsche Cinetonq-Studio weer
gedaverd... Gedaverd van de opna
men voor „De Kribbebijter", een
echt-Nederlandsche film met écht-
Nederlandsche krachten. Cor Ruys,
de onbetaalbare „Kribbebyter". Louis
de Bree, zyn vriend-op-jaren, Frits
v. Dongen, de zoon van den ongemak-
kelyken ouden heer, Mary Dressel-
huys, de dochter, Louis Borel, haar
verloofde, August Kiehl als knecht en
Mevr. S. de la Mar als de huishoud
ster... dat zijn namen, die bij de uit
beelding van karakters een goeden
klank hebben gekregen. En... hoé
groot de angst van regisseurs voor
plankenmenschen ook is... het spel
van Ruys en de Bree is zóó subliem,
zoo fijn-beheerscht, zoo gespeend van
elke charge, dat het haast verbijstert!
Het is een pracht-stel, die beide oude
heerenRuys en de Bree
Maar de eigenlyke sensatie van die
„Kribbebijter" is... de schoondoch-
ter-tegen-wil-en-dankhier rijst een
nieuwe ster aan den. filmhemel...
Dolly Mollinger.
Ik heb haar gezien, ik heb?in een
stil studiohoekje, haar gadege&lagen,
en... ik heb haar gezien en gesproken.
En dat is meer dan voldoende.
Er is een tijd geweest, dat uitslui
tend mooie gezichtjes opgeld deden
by de film. Dat was in het paradijs
van de stomme. Toen de klankfilm
haar glorieuse entrée maakte, moest
men hoe langer hoe meer de stem de
voorrang gunnen en werd er op het
„mooie uiterlyk" veel minder nadruk
gelegd. Toen kregen de karakter
speelsters een kans.
Dolly Mollinger belichaamt alle
goede eigenschappen voor filmster in
zich. Zij heeft een bijzonder mooi ge
zichtje, een natuurlyk talent, dat een
ieder verbaast, zy is fotogénique in
hooge mate en heeft een haast vol
maakte microfoonstem.
Wie heeft haar ontdekt
Ze is een ontdekking! van Wie?...
Dat is een kwestie, die al héél moei
lijk valt uit te maken. Zy is uit het
gewone leven gehaald door de speu
rende oogen van den bekenden Ne-
derlandschen regisseur Haro van
Peski; deze gaf haar een plaats als
zijn secretifresse met het doel haar
weldra in een film te lanceeren. Maar
filmregisseurs en vooral die van
het formaat als een Van Peski zyn
drukbezette personen en zóó gebeurde
het, dat van Peski eens op reis was
en dat in dien tusschentijd de camera
man vjyi de Holfi-film, de kundige
Henk Alsem, een paar proefopnamen
draaide van Dolly. ,Oamiddellijk werd
zy gekozen voor de hoofdrol in „De
Kribbebijter". Zèo is, in korte trek
ken geschetst, het probleem van de
„ontdekking". Dolly is ontdekt en
dat is een reden tot verheugen, waar
bij alle andere vraagstukken in het
niet verzinkfcn
Dolly, onze Hollandsche Dolly, is
een geboren filmmeisje: slaftk, zwart
met groote, donkere oogen, een fyn*
gezichtje, niets van het popperig-
zoete van de Amerikaansche „girls",
maar eer geestig en een tikje schalks.
Elegant, opgewekt... nu eens kinder-
lyk-naief haast, dan weer vol getem
perde levenswijsheid... Zij wijdt zich
met hart en ziel aan het overwinnen
van de moeilijkheden, die haar vol
ledige ontplooiing tot een filmgroot
heid van het eerste plan, nog in den
weg staan. Wat echter het beste in
haar iszy bezit persoonlijkheid en
een zekere originaliteit.
Hoe ik dat alles weet? Ik zal het u
vertellen.
In 't Carlton.
Laat ik U dan, op een eenigszins
triesten Junidag, leiden langs Amster
dam's straten... naar het welbekende
Carltonhotel, waar naar ik my had
laten vertellen het doel van myn
speuren zich bevinden zou.
Myn tocht werd beloond. Ik vond
haar tenslotte, diep weggedoken in
een gemakkelijken zetel; op een fau
teuil ernaast troonde een pluimige
Schotsche terrier, die mij met güm-
ménde krenten-oogjes wantrouwend
aankeek.
„Journalisten zyn menschen, die
willen weten wat je weegt, waf je eet
en wat je hobby is" zegt ze beschul
digend, als ik me voorstel, „wel ik
weeg 98 pond, ik ben dol op choco-
ys en myn hobby is honden, vooral
straathonden... Op dat oogenblik ver-
wensch ik mijn Amerikaansche colle
ga's, wier faam ook hier al doorge
drongen blijkt te zijn
Vertelt U me eens... wist van
Peski van te voren, dat de Holfi U
zou uitnoodigen om de hoofdrol in
„De Kribbebyter" te vervullen?'
„Neen, van Peski was'in het bui
tenland en ik meende de gelegenheid
niet voorbij te mogen laten gaan in
„De Kribbebyter" een staaltje van
myn „kunnen" te geven. Tevens heb
ik ontegenzeggelijk hiermede een niet
te versmaden filmpraktyk verkregen.
Van Peski, die telegrafisch verwit
tigd was, gunde mij het succes van
harte. Hij wist maar al te goed, dat
een beetje film-ervaring zijn plannen
voor nieuwe films met my slechts ten
goede zou komen!"
„Nieuwe films? Hebt U al aanbie
dingen
„Tja ik heb er haast te veel! Ik
weet heusch softis niet, waaraan ik
beginnen zal! Een serie nieuwe, Ne-
derlandsche films staat op het pro
gramma, uit het buitenland heeft men
my reeds aanvragen gedaan... neefl,
schrikt U niet.Hollywood heeft me
nog niet opgeëischt! Ik bedoel -hier
mee eigenlijk een aanbieding uit Wee-
nen."
„Juffrouw Mollinger, ik ben bang.
■dat U weer op ons, journalisten, zult
gaan afgeven, maar heusch, ik ben
zop verschrikkelijk nieuwsgierig...
mag ik U een van de verafschuwde
vragen stellen: hebt U in Uw prille
jeugd ook al eens filmneigingen ge
koesterd?"
„Dacht ik 't niet? O ja, dat is érg
leuk! Ik heb al als heel klein meisje
verlangd filmster te mogen worden en
toen er eens, jaren geleden, een part-
nerin gevraagd werd voor de toen
nog erg kleine Jackie Coogan, heb
ik mijn ouders gebedeld om te schry-
ven en foto's in te sturen. Nu... een
van myn aardigste herinneringen...
toen kreeg ik van Charley Chaplin in
hoogsteigen persoon een schrijven
terug, waarin hij mij in grappige be
woordingen meedeelde, dat ik tot zijn
spyt juist iets te groot was voor zyn
pupil, Jackie! Jammer was dat
maar een leuke herinnering!"
„Hoe is het Uw eersten draaidag
gegaan? Viel het U niet moeilijk zoo
opeens ten aanschouwe van iedereen
te acteeren
Dolly lacht. „Als ik nóg denk aan
die éérste scène, waarin ik héélemaal
alleen, zonder tegenspeler, in een on
metelijk groot décor moest spelen!
Regisseur Kosterlitz heeft me toen
geweldig geholpen en zich een ware
engel van gecTuld betoond. Die eerste
beklemming heb ik dan ook, dank zy
Kosterlitz, heelemaal overwonnen!"
„Wie hebben „De Kribbebyter"
nog meer verzorgd?"
„Camera-men waren Alsem en
Lacht, toonmixer E, Weiss en archi
tect H. A. Wegerif. Grimeur was Mi-
chels... en de samenwerking was zóó
prettig!" 1
Lang praten we nog voort. Dolly is
charmant. Ik kan me in,denken, dat
haar stem door den microfoon zoo
goed uitkomt. Ze heeft een melodieus
gejujd, met grappige intonaties en
uitstekend gemoduleerd.
„Ja," vertelde ze me no£ „zelfs als
ik fluister kan men het in de cabine
van den toonmixer duidelijk volgen!
Daar is natuurlijk geen kunst in ge
legen, loutgr toeval! Ik heb n.l. een
scène met Frits van Dongen, myn
film-echtgenoot, waarbij ik hem moed
inspreek... of beter: influister! Een
mooie scène en daarbij bleek ik
nog héél goed verstaanbaar te zijn."
„Bent u niet nieuwsgierig, hoe het
publiek op uw spel zal reageeren?"*
kan ik niet nalaten te vragen.
„Verschrikkelijk! Ontzettend be
nieuwd ben ik!" Dolly's gezichtje be
trekt even. „En het dyurt nog zóó
lang in September is de première
van „De Kribbebijter" pas! Ja, weet
u, het is een rol, waarin ik niet „een
ander" moest spelen, maar alléén
maar „mezelf" had te zijn! U weet
niet, hoé moeilijk dat is. Vroeger
dacht ik altijd, dat het lastig was
„spel" te geven en dat het zoo erg ge
makkelijk was „gewoon" te doen,
maar ik heb nu anders geleerd!"
„Ik heb niet geweten, dat het mo
gelijk was, iemand die nog totaal niets
op tooneel- of filmgebied heeft ge
presteerd, opééns een hoofdrol t& la
ten spelen!" val ik haar in de rede.
Die vraag had me al lang beziggehou
den trouwens.
„Ik zélf ook niet", zegt ze, „maar
het is gebeurd en het is volgens Kos
terlitz goed geworden! En daar'ben
ik bly om!"
EEN LOOZE- VISSCHER.
Visscher, die juist zijn blikje sardines op
peuzelt: Ziezoo, nu zal toch zekjer nie-
mand zeggen, dat ik vandaag geen visch
gezien heb!
Noem m\j eens een beest dat op zfln
tcenen loopt.
Myn groote broer als h\j 's nachts laat
ttuis komt. 1
Gestoofde komkommers.
4 flinke komkommers 50 gr. boter, 30 gr.
bloem, 1 d.L. room, 2Va d.L. kooknat, peper
"en zout, 1 eetlepel fyngehakte peterselie.
We schillen de komkommers, wat heel
vlug gaat met de z.g. Duitsche aardappel
mesjes, die een eenigszins gebogen vorm
hebben met in het midden een opening,
waarvan de zijkanten afgeslepen zyn en
over de opening loopt in het midden van
boven het metaal door; men kan ze in wa
renhuizen en winkels voor huishoudelijke
artikelen voor een klein bedrag koopen; ze
kunnen niet alleen gebruikt worden voor
het schillen van aardappelen, peren, appe
len, maar voor komkommers, winterpeen
enz.; is men er eenmaal aan gewend, dan
kan men deze mesjes niet meer missen, zoo
handig en zuinig zyn ze. Laten we echter
verder gaan met de bereiding van de kom
kommers; zy zijn dus geschil, wij snijden ze
in tweeën of vieren en verwijderen met een
zilveren lepeltje de zaadjes, waarna ze ge- 1
durende 15 minuten in niet te ruim water
en zout worden gaar gekookt; daarna op de
vergiet laten uitlekken en het vocht opvan
gen, waarvan we met de boter en de bloem
een sausje maken/ waaraan we tenslotte de
room toevoegen, desverkiezende peper, en
hierna de komkommej^nog ongeveer 10
min. in de vergiet laten stoven. Opdienen
met fijngehakte peterselie er doorheen ge
roerd.
Mocca-okkernoten-cake.
200 gr. zelfryzènd bakmeel, 100 gr. boter
(margarine), 150 gr. suiker, 3 eieren, 3 eet- j
lepels coffeïnevrlje koffie-extract, 50 gr.
gepelde okkernoten, 1 klein pakje vanille-
suiker.
Vulsel: 150 gr. boter, 200 gr. poeder-
suiker, 2 e^epels sterke coffeïnevrye kof
fie-extract.'
We beginnen met een aardige cake-vorm
iri te vetten en daarna te voeren met boter
hampapier, dat eveneens beboterd moet
zyn en gaan daarna het beslag maken,
waarvoor we eerst de boter en de suiker tot
een roomachtig geheel roeren. We nemen
geen te grove suiker, doch lichte basterd of
paarl-melis, da'ar de suikér geheel en al
opgelost zyn moet, en beginnen daarna een
voor een de eieren by te voegen, het vol
gende mag er niet eerder by, voordat het
vorige ei geheel en al goed omgeroerd is.
We moeten veel zorg besteden by het ma
ken van dit beslag; hoe meer tyd we hier
aan geven, des te meer lucht we in het deeg
brengen. De gezeefde bloem en de vanille
suiker worden dan lepel voor lepel door het
beslag gewerkt, evenals de coffeïnevrye
koffie-extract en tenslotte de gehakte 'ok
kernoten.
De oven hebben wy even te voren ver
warmd, we kunnen het beslag in den vorm
doen en de cake in qen warme oven onge
veer 3 kwartier laten bakken.
Wanneer we ons willen overtuigen, of de
cake gaar is, moet men er met een dikke
naald in prikken, die geheel en al droog
moet zyn. Is dat het geval, dan storten wy
hem op een rooster, nemen het papier eraf
en laten hem bekoelen. De boter en poeder
suiker worden den volgenden dag tot een
gelijke massa vermengd door het minstens
5 minuten te roeren en daarna lepelsgewyxe
het coffeïne-vrye koffie-extract tij te voe
gen. De cake wordt in lagen gesneden en
bestreken met het vulsel, daarna worden de
lagen weer op elkander gelegd en de zij
kanten bfestreken, indien er nog wat over
is, met moccacrême. Het laatst strooien
wy nog gehakte noten over d
Vanille vla met bessensapschuim.
Vi L. melk, 30 gr. maizena, 60 gr. suiker,
1 eierdooier, 1 pakje vanillesuiker voor de
schuim 2 d.L. bessensap, 100 gr. syiker, 1
eiwit.
De melk wordt op 1 kopje na aan de kook
gebracht met suiker en vanillesuiker; met
de rest van de melk en het eierdooier wordt
de maizena aangemaakt; daarna met een
dun straaltje een weinig kokende melk bij
gevoegd, alles terug in de pan en roerende
zachtjes laten doorkoken, daarna de vla op
kloppen tot ze afgekoeld en luchtig is «n in
een glazen schaal overbrengen. Even voor
het opdienen wordt de schuim geklopt,
waarvoor eerst het eiwit zeer styf geklopt
wordt met een lepel suiker, daarna wordt
afwisselend en steeds flink kloppende een
scheutje vruchtensap en 1 lepel suiker bij
het styve eiwit gevoegd. De massa, die nu
zeer luchtig is, wordt op de vla gedaan,
die volkomen koud moet zyn en dadelijk
gepresenteerd worden.
KINDERKOSTJES.
Zwarte Piet is een Ke«?ïlyk zoet
hapje.
1/2 ponkgedroogde pruimen worden
in lauw "water goed gewasschen en
een nacht in water geweekt. Den vol-
genden dag koken we ze gaar in het
weekwater met wat suiker, een pijpje
kaneel en laten ze op een zeef uitlek
ken. De pitten worden verwijderd en
hierna drukken we de pruimen fyn
met een vork. Bij het pruimensap
voegen we zooveel water tot we een
halye liter vloeistof hebben, brengen
deze aan de kook en voegen *4 Ponc*
geraspte chocolade toe óf 8 eetlepèls
cacao, die eerst met evenveel suiker
en wat water geroerd is.
In de kokende vloeistof roeren we
voorzichtig en langzaam 100 gr. ta
pioca en laten dit, al roerende, op een
laag pitje goed gaarkoken. Dan de
fijngewreven pruimen, het sap van
één citroen en we maken het geheel
af met suiker naar siVfaak. We doen
alles vervolgens in een vorm die voor
af met koud water werd omgespoeld.
Is de vorm van steen of porcelein,
dan zetten we die voor het storten
tien minuten in heet water. Blikken
vormen 1 minuut.
Zwarte Piet wordt gegarneerd met
amaydelen en slagroom.
ZONDAG: Roereieren op broodcroutons.
kalfsgehakt, peulen, aardappelen, aard-
beiencrême.
MAANDAG: Karbonade bloemkool, aard
appelen, vanillevla meLbessen-iapschuim.
DINSDAG: Bloemkoolsoep met kervel en
peterselie, worteltjes, aardappelen, pe
terseliesaus, griesmeelkoekjes.
WOBNiSDtAG: Biefstukjes met tomaten,
stoofsla, aardappelen, appelmoes.
DONDERDAG: Asperges met eieren en
boter, gestoofde tomaten, gekruide rijst.
VRIJDAG: Aspergesoep, gestoofde paling,
sla, aardappelen, mocca-cake.
ZAfERDAG: Gehakt, gestoofde komkom
mers, aardappelen koude rijstebrij.