Persil blijFt Persil s I N7 De zomervacantie is in aantocht Bontkennis. - Huisvro^wenzorgfen op warme dagen. Kunstzijde moet met zorg gewasschen worden. Verschillende Recepten. Int Eenvoudige menu's. Hoe zal de werkende vrouw deze vacantie doorbrengen door G. C. Meyer-Schwencke. Iedere vröuw, die een of ander be roep uitoefent, ziet met verlangen de e;nkele weken tegemoet, die zy des zomers met vacantie zal doorbren gen. i Wanneer de ontspanning volkomen zal zijn, zóó, dat zij weer een jaar te genieten, want wat zij noodig heb ben, is „zichzelf" te kunnen zijn. Het is daarom noodig,dat men héV met zichzelf eens is, of men bosch of hei of zee zal kiezen, want voor vele rustbehoevenden zijn de meer be zochte badplaatsen met het bonte ge- 1 met de noodige lust en kracht kan wqmel van menschen en van verruk- werken, dan zal het vacantieplan met I king luid juichende kinderen, nu eenige omzichtigheid moeten worden I juist niet altijd het beste verblijf, af- opgesteld. I gescheiden nog van het feit, dat lang Hoeveel plannen^ worden aLjiiet wqken, zelfs maanden vooruit gc-> 1 maakt en alleen al de gedachte eens „vrij te zijn", vervult allen, die in den tredmolen van het alledaagsche mee móeten, met een zekere blyd- schap, zelfs de meest harde en plichts- getrouwe» werksters. Vele werkende vrouwen, die lange dagen maken, voelen al reeds voor haar vacantie is aangebroken, dat ze 1 deze dringend noodig hebben. Berekeningen zijn vooraf gemaakt, 1 tegenwoordig moet er zelfs meer dan ooit gewikt en gewogen worden of de beurs een vacantie in een andere omgeving toelaat. Het meest beschei- i den reisje is echter beter, dan het 1 blijven in eigen omgeving, omdat niet alleen het lichaam, doch ook de geest ontspanning noodig heeft. Nieuwe in- drukken worden in. andere omgevin gen opgedaan en geven afleiding aan de meermalen overspannen zenuwen. 1 Vrouwen zijn veel meer dan man- 1 nen in de gelegenheid om goedkoop op reis te gaan, omdat ze zelf voor 1 verschillende dingen kunnen zorgen. 1 Moet de vacantietyd zoo eenvoudig 1 en goedkoop mogelijk worden doorge- bracht, dan zal de werkende vrouw er 1 niet tegen opziejn om b.v. een gemeu- bileerde zit-slaapkamer te huren met 1 .gebruik van keuken. Zelf zal zij voor ontbijt en koffiedrinken kunnen zur- gen en b.v. de maaltijden tegen een 1 vastgestelde vergoeding in het pen sion gaan nemen. "Er zijn zoowel aan zee, in bosch of hei tegenwoordig zooveel billijke adressen in ons eigen land, die reke ning houden met iedere beurs, dat het uitgaan iii de vacantie zelfs voor min der huishoudelijk aangelegde vrouwen geen bezwaar behoeft te zijn. Vrou wen, die dag aan dag genoodzaakt zijn in een drukke omgeving door te brengen, zoeken in den regel rustige stille plaatsen ujt om eens ongestoord niet ieder opknapt aan zee. Vooral nerveuze naturen vinden veelal meer rust in bosehrijke streken. Verder rijst dei vraag bij de mek vacantie-gaande werkende vrouw vaak op: „Zal ik alleen gaan?" Zulks is natuurlijk iets persoonlijks en hangt van allerlei omstandigheden af. Is men door zijn beroep jiiet in hej ouderlijk huis en ziet men de familie slechts zelden, dan zal het heerlijk zijn eenige weken in de familiekring door te brengen, doch in andere ge vallen kan het meerdere ontspanning geven, om eens eenigen tijd, al is het nog zoo eenvoudig, in een andere om- geving te zijn. Otter en Persianer. In ons vorig nummer vertelden wij bijzonderheden over verschillende bontsoorten, thans nog een en ai/der over otter- en persianerbont. De otter behoort tot de mai^erfami- lie en is dus een roofdierky komt in de geheele wereld voor nrfet uitzonde ring van Australië en de Poolstreken. Er zijn verschillende na aan elkaar verwante soorten, waarvan de alge meen bekende vischotter in ons land voorkomt. Hoewel wij hem wel eens in breede sloten en afgelegen plassen waarnemen, houdt hij toch het meest ,n rivieren of meren, waarvan de oevers met bosch begroeid zijn. Daar is hij in zijn element en heeft hij zijn woonplaats in onderaardsche gangen. Hij voedt zich bijna, uitsluitend met visch, die hij zonder de minste moeite weet te bemachtigen. Verder eet hij kreeften, ratten, vogels enz. fierst na zonsondergang gaat hij op de vischvangst uit en kan men, wanneer mflji daarvoor geduld heeft, hem som tijds waarnemen en zich verwonderen over de snelle, behendige wijze, waar op dit dier zich in het water beweegt. Hij is ook een uitmuntend duikelen blijft minstens 2 min. onder water. Wat het reisgezelschap betreft, Zooli>ng' de otter in het water is, moet men wel weten, dat men ga met iemand, waarmede men m alle opzichten harmonieert en die onge veer een zelfde bedrag aan vacantie- geld kan besteden, omdat men anders allerlei kleine dingen kan ondervin den, die het genot van de vacantie- weken bedreven. Indien men dan eindelijk zoover is, dat men op de plaats zijner bestem ming is aangekomen, dan nfoet men zijn zorgenpakje niet voortdurend neemt het vel geen enkelen druppel water tot zich. De pels blijft dus altijd droog. Men zegt, dat dit mogelijk is 'j door een sterke aanwezigheid van 1 electriciteit, iets wat wij in geringe mate bij meerdere dieren waar kun- nen nemen. I De ons bekende otter, in den han- del fiuropeesche otter genoemd, komt zelden nafurel in den handel. Het vel wordt gerumpft en zwart geverfd in 1 den handel gebracht als .Seal-otter. meedragen en "niet ait«d~ aan"allès De naturel-ottervellen welke door ons denken, wat minder prettig is Het 1 ve™erkt worden, zjjn meestal af- goede in het leven tfachten te'zien, 1 korastiS van den .Virginischen otter niet blijven stilstaan bij alle bestaan' of Danadeeschen otter.- Deze vellen zijn donkerder dan die der fiuropee sche en zijn ook waardevoller. Deze 'otters komen in geheel Noord-Ame- de en denkbeeldige zorgen, de licht punten weteh te vinden, zulks maakt het leven voor allen minder moeilijk. Het geheele geheim ligt hierin, dat ,l*'ika ^oor en hoewel ook deze vellen men alle zorgen opzij zet en in de va- cantieweken de heerlijke vrijheid ten volle geniet om nieuwe moed en nieu we kracht te verzamelen als straks het werk weer roept. Met dankbare herinnering zal dan worden terugge zien op de heerljjke vaoantieweken. die weliswaar weer voorbij zijn, doch zooveel goeds verricht hebben, omdat zij de lust tot wefken weer hebben wakker geroepen. Week in, week uit gebruikte ik Persil, totdat ik mij eens liet ompraten en een ander waschmiddel probeerde. Dacht U, een verbetering O, nee I Het leek er- nfet op I Ik gebruik dan ook weer trouw Persil. E. Ojtermann Cos Handel Mij. NV., Amsterdam - Fabnek te Julphaa* b.j Utrecht van diverse kwaliteit zyn, worden deze alle onder denzelfden naam van Virginische otters in den handel ge bracht. Naast genoemde soorten ko men verder nog in den handel de Ar- gentijnsche, Chineesche, Indische, Perzische, Afrikaansche en Mesopo tamische otter en tenslotte nog de zeeotter. Zooals wiS reeds opmerkten, vindt men onder de Virginische otters nog weer verscihillende kwaliteiten. De beste kwaliteiten komen uit Labra dor, Nieuwrfoundland en de Hudson- baai. Deze Vellen zyn ook grooter en I bereiken «een lengte van minstens 1 1 Meter, zonder den 50 a 60 c.M. lan gen staart. Vroeger werd het ottervel gebruikt voor voeringen en pelsjassen, terwijl men in Duitsehland vooral veel mut sen van otterbont zag dragen, zoowel door mannen als door vrQuwen. In Kamschatka gebruikte mei! het otter vel voor het inpakken van het kost bare sabelbont, omdat men dit vel een zeldzame droogte toeschreef. - Tegenwoordig wordt het otterbont i naturel hoofdzakelijk voor heeren- shawlkragen gebruikt, verder voor voeringen en damesmantels. Drie smaakvolle avondtoiletten van effen en gebloemde taf zij de. duurzaamste bont, dat er bestaat. Het heeft bij normaal gebruik en doelma tige verzorging eeh levensduur van pl.m. 35 jaar. Dit verklaart dan ook den hoogen prijs, die momenteel voor deze bontsoort nog moet worden be taald. fien bontsoort, waarvoor een bij zonder groote interesse bestaat, zoo wel voor damesbontwerk als voor heerenkragen, is zeker het persianer bont, dat ook wel in den handel komt als karakul of astrakana. Het is een fokproduct, afkomstig van de lamme ren van bet persianer schaap. Het land van afkomst is Turkestan in Naturel-vellen dienen dus bijzondei uitgezochte vellen te zijn, hetgeen een kleine prysverhooging met zich mede brengt. Tegelijk willen wij ook de Breit- schanz noemen; dit is eigenlijk de zelfde velsoort, maar dan van lamme ren, die ontijdig zijn geboren. Deze misgeboorten schijnen juist in de kudden dezer persinaner schapen nog al veelvuldig voor te komen, zoodat de vellen van deze lammeren een- aparten naam en plaats m den han del kregen. De krul in het Breit- schwanz-vel is nog geheel vlak en geeft aan het vel een gemoireerd aan- Azië, vanwaar ook nu nog verreweg zien. Het prijsverschil tusschen per- de grootste kwantums persianervel- lên op de markt worden gebracht. I sianer en breitschwanz is heel gering. Doorgaans is breitschwanz iets duur- Tegenwoordig wordt het di^r echter j der. De duurzaamheid dezer vellen in zeer vele streken met succes ge- j varieert van 20 tot 25 jaar. Reeds fokt; zoo vindt men groote fokkerijen i jaren is persianer een veelgedragen in Bessarabië, Polen, Tsjecho-Slowa- I bontsoort, èn als mantel èn als hee- feije, Duitsehland en Frankrijk, als- 1 renkraag, doch vermoedelijk nog het »ede in Amerika. Voor het gen van de goede ^fersianerve1] vérk ïilen I ook ond<* haar medewerksters te hoo- ren kre^f/ -■ t In dien tijd kwam het bericht van mijn dood. Men zei mij, dat dit ge rucht als oen loopend vuurtje door de fabriek /ging; maar niemand ver-, moedde, in welke sam^Rhang de kreet stond,' die Emili^étaakte. Toen zij uit haar onfriacht bijkwam, was ze -geheel veranderd, verward. De zus ters vprteldecn, dat ze rusteloos was geworden, ze sprak onsamenhangende woorden en het was verschrikkelijk om aan te zie», hoe zij» zonder hoed en mantel door de straten liep, gedre ven door een innerlijke verwarring. Toen ze daarop in een der groote ste den hulpeloos was opgenomen, greep de overheid in en men bracht haar in eten .inrichting. Zoodoende heb ik Turandot nooit teruggezien. Niets had ik van haar dan de teekening en het kleine model ik heb daarnaar het paard gevormd. Het moet als een wonder worden be schouwd,'^ weet het, want het komt, uit de wereld der sprookjes, uit do geest van een schuw mensch, die de bosing met het leven niet verdroeg. Nu is ze al sedert eenige jaren'dood, maar ik weet, dat ze door mijn droo- men rydt op haar vroolijke sprookjes achtige telganger, het paard van Tu randot..." otterbont is nagenoeg het sterkste en rkry- iaat toen de lammeren 5 a 6 dagen oud worden. De oorspronkelijke kleur is grjjs en pas de laatste jaren staat dit bont als garneering hoog aangeschre ven. Dit kan trouwens eveneens van de zwartgeverfde vellen gezegd wor den, welke iets goedkooper zijn. Dit- is bégrypelyk wanneer men weet, dat in het grijze vel dikwijls bruine en andere vlekken voorkomen, welke voor het zwart verven niet hinderlijk zijn, maar in de naturel grijze vellen natuurlijk niet voor mogen komen. OOK EEN OPVATTING. Ik hoor dat Dr. Berg zoo'n goede vriend van je is! - Hoe kom je er bij, wjj zijn getrouwd! meest als garneering voor damesman tels, waarvoor het zich dan ook uit stekend leent. Afkoelen zonder* ijs. j Alhoewel men in Amerika en En geland de ijskast als een der meest onmisbare dingen in de huishouding beschouwt, is de aanschaffing voor ons, Hollandsche huisvrouwen, vrij wel onbereikbaar. Hoewel de prijzen reeds naar beneden zijn gegaan, bly- I ven zij toch nog zeer hoog. In vele flatgebouwen is eten electrische koel kast aangebracht en zelfs ook reeds in sommige moderne woningen. Van groot nut zou het zijn, indien de fabricatie van het z.g. droge ijs meer toenam en onder het bereik van de huisvrouw zou komen. De vraag rijst in warme zomerdagen herhaal delijk op, hoe men verschillende le vensmiddelen het best tegen bederf kan vrijwaren. Indien men zich een ijskast kan aanschaffen, dan komt mdh reeds een flink eind in de goéde richting, daar de kosten hiervan niet zoo hoog zijn. Men J^an "deze zelf ma ken en er b.v. een zinken bak in plaat sen, waarop het ijs geplaatst wordt, hoewel men niet op alle plaatsen in de gelegenheid is .om ijs te krijgen, BINNENLAND. Een drietal charmante zomertoiletjes van imprimé. De coupe is heel eenvoudig, evenzoo de bij de toiletjes passende hoeden. althans niet tegen billijke prijs en dan daarbij moet men bij velen op de kleintjes letten. Wat moet men nu doen, indien de thermometer 's zo mers in de schaduw reeds 80, 90 gra den aanwijst en men niet over een goede kelder met steenen vloer be schikt, doch zich moet bepalen tot een gangkast, waar alle etensresten en spijzen bewaard moeten worden Een goede helper in den nood is het gewone keukenzout. Spijzen wor den uitstekend koel gehouden in a^r* dewerk potten waaromheen men een wollen doek wikkelt, die in zoutwater gedreiikt is. Door de verdamping van het zoute water wordt de warmte aan de spijzen onttrokken en volgens dat zelfde principe werken de terra cotta aardewerk boterkoelers. Met gewoon leidingwater bereikt men echter niet het gewenschte resultaat, het zout mag niet vergeten worden! Uitgedroogde worst is ongenietbaar en ziet er tevens onsmakelijk uit; het best kan men een stuk worst in huis nemen, dat men omwikkelt met een in zoutwater vochtig gemaakte doek, terwijl het aangesneden stuk met boter wordt bestreken. Tocht ver drijft vliegen en houdt de keuken koel, zoodat men het van tijd tot tijd eens even moet laten doorwaaien. Droge kaas wordt hard en ver toont scheuren, en zelfs in d$> kaas stolp komt aan alle kanten het vet Haar buiten. Wil men de kaas niet raspen, dan legt men ze een naeht in karnemelk, waardoor het weer versch wordt. Om de stolp kan men met war me dagen eveneens een vochtige doek wikkelen of de kaas in de provisie kast in aardewerk potten bewaren. Vooral aan vleesch moet bijzondere aandacht besteech worden en in war me dagen moet men het door een af ander vervangen of niet meer dan een dag bestellen. Gehakt moet hiddelly'k als het in huis komt, op bakt en gebraden worden. Heeft wat groot vleesch over, dan at men dit in nette plakken en be dekt het met een mengsel van azijn en water om er den volgehden dag een vleeschslaatje van te maken. Het kost wel is waar somwijlen wat hoofdbrekens om in warme dagen te voorkomen, dat spijzen bederven en weggegooid moeten worden, doch met kennis van zaken en overleg is zulks toch heel goed mogelijk. Het gaat er om, op de kleine uitgaven te passen en niets ongebruikt te laten, want alles wat men laat bederven, is weg gegooid geld. i Kleedingstukken zoowel onder- als fyovenkleeding, welke van kunstzijde gemaakt zijn, vereischen deskundige behandeling. Het vuil lost gemakkelijk op, omdat de gladde weefsels zulks spoedig los laten. Wrijven en borstelen is onnoo- dig en zelfs een aanleiding tot z.g. schiften. Men moet goede zeep of vlokken nemen, die alle vuile plekken als het ware vanzelf losweeken. Soms worden ook wel z.g. zelfwerkende zeeppoeders gebruikt en wanneer men de voorschriften op de pakjes ver meld ,goed opvolgt, dan zijn de resul taten uitstekend. Vooral echter nim mer warm sop gebruiken en dé klee dingstukken niet te lang in het sop laten. Het waschproces moet niet lan ger dan 10 min. duren, terwijl het goed op en neer gehaald en gedrukt moet worden. Voor het spoelen wordt eerst lauw water met borax gebruikt en daarna lauw water zonder meer. Kunstzijde mag niet gewrongen worden, doch slechts in een badhand doek gerold, na uitgeknepen te zijn, die het meeste vocht in zich op kan nemen, om tenslotte in de schaduw buiten opgehangen te worden. Bij het onhangen moet zorg gedragen wor- deen, dat de vorm zooveel mogelijk behouden wordt. Japonnen, blouses en wat verder mogelijk is, wordt op hangers gehangen. Het strijken ge schiedt op de verkeerde kant met een niet te heet ijzer en zeer fijne weef sels vereischen bijzondere zorg; deze strijkt men zoo, dat er nog dun vloei papier tusschgn gelegd wordt. Sterk gekleurde weefsels worden voor het wasschen in lauw water met azijn gezet. De abdij Wfn Egmond. meisje vs Toespraak van Mgr. Aengenent. dal' vAi d Gisteren heeft te Egmond-Binnen de dovitsm inwijding der Benedictijner Prtorij plaats 1 heel veel gehad. Na de Heilige MiS vereenigden de aan wezigen zich op het Abdijterrein, waar door Mgr. Aengenent met de liturgische plechtigheden de klok werd gewijd, wel- 1 ke tot opschriit hëeft: „Joseph, Maria, wij luiden de klokken in Kennemerland" i De Bisschop werd bij deze plechtigheid geassisteerd door pastoor Looyaards van Rinnegom en Dom J. Schutte van Oos- i terhout. Na den Bisschop was het de eere-voor- 1 zltter van het inzamellngscomité, Jhr. -j Ruys de Beerenbrouck, die het eerst de i zilveren tonen van de klok liet hooren. Nadat de klok was ingewijd, werd het gebouw inwendig door den Bisschop ge- i wijd. j Hierna hield Mgr. Aengenent van af den ingang van het gebouw een toe- spraak, waarin hij als zijn overtuiging i uitsprak, dat veel rechtschapen Neder- landers die er een eer in zullen stellen, j hier een oude traditie te doen herleven, van vreugde vervuld zijn op dezen plech- tigen dag, welke van groote historische 1 beteekenis is, zoowel in de geschiedenis i van ons vaderland als voor de kerk in Nederland. De Abdij van Egmond was i eens het mausoleum van de graven en t de gravinnen van Holland. Vandaar uit werd de krachtige stoot gegeven voor de i cultuur van Hollands gouwe. Evenals in j 1143, dus acht eeuwen geleden, de Bis schop van Utrecht, Heribertus op deze plaats stond om de nieuwe Abdijkerk in te wijden, zoo staat thans spr hier voor een zelfde plechtigheid. 8pr. verheugde zich van gtynscher har te over, dat hij den zegen van God over deze plaats mocht afroepen. Hij heeft den hemel gesmeekt, hier in de toekomst een centrum van cultuur te vestigen, als in vroeger eeuwen. Na gewezen te hebben op de symboli sche beteekenis van de plechtigheid der klokkenwljding, eindigde Mgr Aengenent met den wensch, dat deze klok ook in anderen zin beteekenis mocht hebben voor de toekomst en het symbool mocht zijn voor den oproep, welke vanaf heden j over ons land zal gaan; dat alle belang stellenden, die zich verheugen over het herstel van de Abdij van Egmond, die klank mogen verstaan, opdat eens de herleving van een beroemde traditie in ons land een feit zal zijn De Abt van Oosterhout, Dom J. Punit de Pary, sprak hierna een dankwoord tot den Bisschop, tot Jhr. Ruys de Beeren brouck en de medehelpers van het inza melingscomité, tot den architect, den heer Kropholler en tot de zeer talrijke gevers van giften in natural en aalmoe zen voor den opbouw. Zij allen zij spr. zullen deel hebben in de gebeden, welke weldra in deze kapel van St. Adel- bert gestort zullen worden. Dit zal een gebed zijn tot leniging van den nood der kerk, in het bijzonder voor het Neder- landsche volk, en een gebed van dank jegens God, voor Diens onuitsprekelijke gaven. Na afloop der plechtigheid werd het gebouw bezichtigd. ongeveer 16 jaar getrouwd geweest. Voor haar huwelijk was Mfliza het mooiste meisje van het dorp Vlasotince in het dal' vAi de Varder geweest. Svetozar Mla- dovitsji een arme boerenjongen, hield heel veel van haar, maar Milizas' ouders wilden slecht^ een rijken schoonzoon hebben. Zij hadden den welgestelden boer i Dragutin Markovitsj uitgekozen en in j de herfst van 1919, toen de oogst binnen was, werden Miliza en Dragutin Mar kovitsj in alen echt vereenigd. Miliza is nooit erg gelukkig met haar man geworden. Dragutin was een ruwe" kerel, die zich weinig om zijn bedrijf be kommerde en den heelen dag in de her berg zat. Ten slotte werkte hij in het geheel niet meer, was voortdurend dron ken en maakte groote schulden. Intusschen had Mladovitsj zich er aar dig bovenop gewerkt, en was eigenaar van een flinke boerderij geworden. Zijn jeugdliefde had hij nooit vergeten en het deed hem verdriet dat Kfiliza niet geluk kig was. Op een zekeren dag kwam Miliza met roodgeweende oogen bij hem. Zij kon het niet meer uithouden. Dragutin sloeg en mishandelde haar en de kinderen, was bijna nooit nuchter meer, stapelde schul den op schulden, kon zijn belastingen niet meer betalen en vaak was er zelfs niet eens genoeg te eten Svetozar be loofde haar te zullen helpen. Den vol genden dag stapte hij naar de kroeg toe, waar Dragutin "zat en sprak een poos met hem. Toen hij weg was, sloeg Dra gutin met de vuist op tafelZoo'n dwaas maar hij moet het zelf weten! Den Zondag daarop zaten Svetiozar en Dragutin weer bij elkaar, tnans met den dorpsrechter en twee oudste boeren erbij Svetozar dicteerde den rechter, die aan vankelijk het hoofd geschud had, een koopacte, volgens welke Dragutin Mar kovitsj zijn echtgenöote en zes kinderen voor tweeduizend dinaren, tweehonderd kilo tarwemeel, vijf stukken gerookt spek en vijf liter slibowitz aan Svetozar Mla dovitsj verkocht. Verder verklaarde Dra gutin zich bereid zijn huwelijk door eigen schuld te laten ontbinden ei> er niets op tegen te hebben, dat MIJiza de wettige echtgenoote van Svetozar zou worden. Den zelfden dag nog bewoog zich een eigenaardige optocht van Dragutln's huis naar dat van Svetozar Dragutin liep voorop, met een pak kleeren over den schouder: dat waren de kleedingstukken van Miliza en van een paar van de kin deren. Achter hem aan gingen Miliza en de zes kinderen. Svetozar stond in zijn beste pak voor zijn huls op den stoet te wachten Toen hij Dragutin had betaald, ging deze onmiddellijk naar de kroeg. Svetozar en Miliza zijn nu eindelijk ver eenigd en ook de kinderen zijn tevreden met hun nieuwen vader, dien zij veel aardiger vinden dan hun eigen. LUCHTVAART. GEMENGD NÏETFVS. Vrouw en kroost verkocht Tot volle tevredenheid. In het Zuiden van Zuid-Slavlë heeft een man zijn echtgenoote en zes kinde ren aan een ander verkocht. Ze waren De „Pou-du-Ciel" van Mignet. Afwijzend Nederlandsch oordeel. De heer ir. Von Baumhauer van den Rijksstudiedienst voor de Luchtvaart heeft, vergezeld door den chef-instruc teur, der Nationale Luchtvaartschool, H. Schmidt Crans, een studiereis onderno men naar Parijs, teneinde zich op de hoogte te stellen van den stand van za ken, betreffende het veelbesproken lichte motorvliegtuig „Pou-du-Ciel" van Henri Mignet. De heeren kregen gelegenheid het toe stel te zien op een der vliegvelden bij Parijs en eenige vluchten werden hun gedemonstreerd. Daarbij bleek, dat de stijgsnelheid van het vliegtuig matig was terwijl de bochten te wenschen overlie ten. De verschillende autoriteiten, die op het vliegveld aanwezig waren, deelden mede, dat het Luchtvaartministerie nog niet kon overgaan tot hei uitreiken van het luchtwaardigheidsbewijs, omdat de Pou-du-Ciel niet voldeed aan de mini mum gestelde eischen van een vliegtuig Het Bureau Veritas, waarvan, de heer Lefubure aanwezig was, houdt toezicht op den bouw der vele Pou's, in dier voe ge, dat het nagaat of het toestel stipt volgens de voorschriften van Mignet wordt gebouwd. Dit is de eenige waar borg, dat het vliegtuig aan redelijke vei- ligheidseischen voldoet en het» is te be - grijpen, dat de beide Hollandsche bezoe kers zich lang niet op hun gemak voel den. Niettemin^ besloot Schmidt Crans, die reeds honderden nieuwe typen heeft gevlogen, er toe, om zelf' een vlucht mêt de Pou te maken. Hij had dit besluit nauwelijks genomen, of er werd verteld, dat de beroemde zweefvlieger Krorifeld, die zich bijzonder voor het lichte motor vliegtuig interesseert, ook een vlucht op de Pou had gemaakt, doch de vliegpres taties er van geenszins kon roemen. Niet van den grond. Het was niets voor Schmidt Crans om zich hierdoor te laten afschrikken Hij stapte in het vliegtuigje, snoerde zich terdege vast, kreeg nog eenige aanwij zingen inzake de besturing, dié aanmer kelijk afwijkt van die van een gewoon vliegtuig, en.. Nu zou moeten volgen: hij startte, maar niet van dat alles, hij zette den motor op volgas en de „Hemelluis" bewoog zich inderdaad over het grasveld, maar daarbij bleef het. De bekwame Hollandsche piloot zag geen kans het ap paraat ook maar een centimeter van den grond te krijgen, ook al wendde hij al zijn kunstgrepen daartoe aan. Groote ontsteltenis onder de aanwezigen. Hoe was dat mogelijk? Hoeveel de piloot dan wel woog? Slechts 83 kilo! Nu, dat was veel te zwaar voor de Pou-du-Ciel, de Frdnschen wegen blijkbaar allen veel minder En dan, Ja dat gras was ook wel erg lang op het veld, dat moest beslist gemaaid worden, want de weerstand in den start werd er te veel door verhoogd. Als de heeren na de maaierij nog. eens terug wilden komen, dan konden ze het wonder zelf probeeren Maar de heeren hadden al begrepen, dat de Pou zich nog in een stadium van probeeren en nog eens probeeren bevindt en dat het daar om veel beter was, dat de Hollandsche jeugd er voorloopig maar af bleef De naam onzer vliegerij *is nu eenmaal ge baseerd op de Hollandsche degelijkheid en ongelukken zijn er om voorkomen te worden. Heeft nog niet een paar weken geleden bij de opening van de afdeeling der N. L. S. «p Gilze-Rijen het motor- zweafvllegtulg van de Gentsche zweef- club prachtige demonstraties uitgevoerd, waarvan echter ervaren vliegers getuig den, dat ze griezellk aren? Welnu, een week later gleed hetzelfde toestel op het vliegveld bij Hasselt in Belgisch-Limburg in de bocht wegens onvoldoende snelheid af en werd de bestuurder gedood. De bei de Hollandsche bezoekers keerden naar boVen den Moerdijk terug, met het vaste geloof, dat het vuur voor de Peu-du-Clel, althans voor onze begrippen, nog niet heeft geslagen. Gevuld rijstschoteltje. 1 L. melk, 150 gr. r\jst, 25 gr. boter, 100 gr. suiker, citroenschilletje. De melk wordt aan de kook gebracht met de citroenschil, de boter en de, suiker, daar na wordt de gewasschen rgst met een tikje zout er in gestrooid en zachtjes tot een dikke bry gekookt, waarvan de korrels wel gaar, doch niet stuk mogen koken. Een vuurvaste schotel wordt ingevet en gevuld met de rijst, waaruit het schilletje is verwijderd; in het midden van de rijst komt een opening, waarin wij de volgende vulling doen: Liter melk wordt geklopt met twee eierdooiers en 40 gr. suiker, daarna ver- I mengd met één eetlepfel custardpoeder en I op een asbestplaatje of au bain- Marie roe rende aan de kook gebracht. Het geheel wordt bedekt met de stijfgeklopte sneeuw van de béide eieren, waarbij een eetlepel t sBiker is gevoegd en in den oven, geplaatst, totdat het eiwit lichtbruin gekleurd is, j SANDWICHES VO()R "PICNICS. Ansjovis en komkommer. Het brood, liefst oud casino, wordt han dunne sneedjes gesneden, beboterd en de helft bestreken met ansjovispastei (tube), hierop komen dunne plakken komkommer met een weinig selderij en zout bestrooid. Deze sneedjes worden met een beboterd sneedje bedekt en aangedrukt en in twee- helften gesneden. Kaassandwiches. Dunne beboterde sneedjes casino-brood worden bestreken met roomkaas, waarover t een weinig mosterd, daarna belegd met plakjes tomaat, bedekken met een beboterd sneedje brood, aandrukken en doormidden snijden. Tomaten en sardines. Een aantal sardientjes wordt van het" graatje\ontdaan en fijngenakt, daarna ver mengd i\et fijn gesneden tomaten, waarvan 1 het huid» is afgenomen door ze eenige ml 1 nuten ir/heet water te leggen. Andere vul- lingen /ijn nog: bananen, bananen en room kaas, gehakte hardgekookte eieren met mayonnaise. Vanillepudding met Meiwijnsaus. Voorde pudding: L. melk, L. room, 10 blaadjes witte gelatine, 150 gram suiker, 1 pakje vanillesuiker. Voor de saus: 3 eieren, 3 d.L. Mei- wijn, 80 gr. poedersuiker. De melk met de room worden aan de kook gebracht; daarna worden de suiker en va nillesuiker erbij gevoegd en als de pan van het vuur is wo?dt de in water geweekte, goed uitgeknepen gelatine erin opgelost. Als de pudding drillerig begint te worden, wordt ze overgegoten in een met koud water omgespoelden puddingvorm, nadat wij voor af van tijd tot tijd in de4 pudding hebben geroerd om te voorkomen, dat de gelatine Bessensappudding met griesmeel. 1 groote flesch bessensap, 100 gr. water- griesmeel, 50 gr. gemalen of gehakte noten of amandelen, ruim 150 gr. lichte basterd suiker. We hebben 1 Liter vocht noodig, dus me ten we de inhoud van de flesch na (pl.m. 8 d.L.) en vullen hem aan met water, on geveer 2 kleine theekopjes, brengen de sap en het water aan de kook, lossen er de basterdsuiker in op, daarna strooien wij er de griesmeel, die we vermengd hebben met de fijngehakte noten of amandelen, steeds roerende door en laten de massa gedurende eenige minuten doprkoken. Wy blyven roe ren om te Voorkomen dat de pudding aap den bodem gaat zitten. Een met koud water omgespoelde vorm Voor de Meiwijnsaus worden de eieren met de poedersuiker (waarin geen klontjes mov.en zijn) gedurende 5 minuten geklopt en daarna wordt de Meiwyn druppelsge wijze erbij gevoegd. Zijn de eieren, suiker en wijn onder voortdurend kloppen goed met elkander ver* mengd, dan zetten wij de pan of kom in een 'pan met heet water, zoodat de saus mooi gebonden wordt, doch niet aan de kook komt. m We kunnen de saus ook wel op een lage pit zetten en zoodoende dik laten worden onder voortdurend kloppen, maar de Vans op schiften is veel grooter. Is de saus mooi j gebonden, dan kloppen wij zoolang, tot ze geheel is afgekoeld en presenteeren ze bij I de pudding. i ZONDAG: .Tomatensla, kalfsoesters, dop erwten, aardappelen, vanillepudding met Meiwijnsaus. MAANDAG: Gehakt, stoofsla, aardappelen, chocoladepudding. DINSDAG: Saucijsjes, bloemkool, aardap pelen, bessensappudding met griesmeel. WOENSDAG: Bloemkoolsoep,' sardine-om- melet, spinazie, aardappelen, vensche vruchten. DONDERDAG: Rosbeef, peulen, aardappe len, gevuld rijstschoteltje. VRIJDAG: Tomatensoep, komkommer en garnalensla, aardappelsla. ZATERDAG: Koud vleesch, postelein, aard appelen, rijst met prttimen, sandwiches voor picnics.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1935 | | pagina 4