Persil blijFt Persil
s
I
N7
De zomervacantie is in aantocht
Bontkennis.
-
Huisvro^wenzorgfen
op warme dagen.
Kunstzijde moet met zorg
gewasschen worden.
Verschillende Recepten.
Int
Eenvoudige menu's.
Hoe zal de werkende vrouw deze vacantie doorbrengen
door G. C. Meyer-Schwencke.
Iedere vröuw, die een of ander be
roep uitoefent, ziet met verlangen de
e;nkele weken tegemoet, die zy des
zomers met vacantie zal doorbren
gen. i
Wanneer de ontspanning volkomen
zal zijn, zóó, dat zij weer een jaar
te genieten, want wat zij noodig heb
ben, is „zichzelf" te kunnen zijn.
Het is daarom noodig,dat men héV
met zichzelf eens is, of men bosch of
hei of zee zal kiezen, want voor vele
rustbehoevenden zijn de meer be
zochte badplaatsen met het bonte ge- 1
met de noodige lust en kracht kan wqmel van menschen en van verruk-
werken, dan zal het vacantieplan met I king luid juichende kinderen, nu
eenige omzichtigheid moeten worden I juist niet altijd het beste verblijf, af-
opgesteld. I gescheiden nog van het feit, dat lang
Hoeveel plannen^ worden aLjiiet
wqken, zelfs maanden vooruit gc-> 1
maakt en alleen al de gedachte eens
„vrij te zijn", vervult allen, die in
den tredmolen van het alledaagsche
mee móeten, met een zekere blyd-
schap, zelfs de meest harde en plichts-
getrouwe» werksters.
Vele werkende vrouwen, die lange
dagen maken, voelen al reeds voor
haar vacantie is aangebroken, dat ze 1
deze dringend noodig hebben.
Berekeningen zijn vooraf gemaakt, 1
tegenwoordig moet er zelfs meer dan
ooit gewikt en gewogen worden of
de beurs een vacantie in een andere
omgeving toelaat. Het meest beschei- i
den reisje is echter beter, dan het 1
blijven in eigen omgeving, omdat niet
alleen het lichaam, doch ook de geest
ontspanning noodig heeft. Nieuwe in-
drukken worden in. andere omgevin
gen opgedaan en geven afleiding aan
de meermalen overspannen zenuwen. 1
Vrouwen zijn veel meer dan man- 1
nen in de gelegenheid om goedkoop
op reis te gaan, omdat ze zelf voor 1
verschillende dingen kunnen zorgen. 1
Moet de vacantietyd zoo eenvoudig 1
en goedkoop mogelijk worden doorge-
bracht, dan zal de werkende vrouw er 1
niet tegen opziejn om b.v. een gemeu-
bileerde zit-slaapkamer te huren met 1
.gebruik van keuken. Zelf zal zij voor
ontbijt en koffiedrinken kunnen zur-
gen en b.v. de maaltijden tegen een 1
vastgestelde vergoeding in het pen
sion gaan nemen.
"Er zijn zoowel aan zee, in bosch of
hei tegenwoordig zooveel billijke
adressen in ons eigen land, die reke
ning houden met iedere beurs, dat het
uitgaan iii de vacantie zelfs voor min
der huishoudelijk aangelegde vrouwen
geen bezwaar behoeft te zijn. Vrou
wen, die dag aan dag genoodzaakt
zijn in een drukke omgeving door te
brengen, zoeken in den regel rustige
stille plaatsen ujt om eens ongestoord
niet ieder opknapt aan zee. Vooral
nerveuze naturen vinden veelal meer
rust in bosehrijke streken.
Verder rijst dei vraag bij de mek
vacantie-gaande werkende vrouw
vaak op: „Zal ik alleen gaan?" Zulks
is natuurlijk iets persoonlijks en
hangt van allerlei omstandigheden af.
Is men door zijn beroep jiiet in hej
ouderlijk huis en ziet men de familie
slechts zelden, dan zal het heerlijk
zijn eenige weken in de familiekring
door te brengen, doch in andere ge
vallen kan het meerdere ontspanning
geven, om eens eenigen tijd, al is het
nog zoo eenvoudig, in een andere om-
geving te zijn.
Otter en Persianer.
In ons vorig nummer vertelden wij
bijzonderheden over verschillende
bontsoorten, thans nog een en ai/der
over otter- en persianerbont.
De otter behoort tot de mai^erfami-
lie en is dus een roofdierky komt in
de geheele wereld voor nrfet uitzonde
ring van Australië en de Poolstreken.
Er zijn verschillende na aan elkaar
verwante soorten, waarvan de alge
meen bekende vischotter in ons land
voorkomt. Hoewel wij hem wel eens
in breede sloten en afgelegen plassen
waarnemen, houdt hij toch het meest
,n rivieren of meren, waarvan de
oevers met bosch begroeid zijn. Daar
is hij in zijn element en heeft hij zijn
woonplaats in onderaardsche gangen.
Hij voedt zich bijna, uitsluitend met
visch, die hij zonder de minste moeite
weet te bemachtigen. Verder eet hij
kreeften, ratten, vogels enz. fierst
na zonsondergang gaat hij op de
vischvangst uit en kan men, wanneer
mflji daarvoor geduld heeft, hem som
tijds waarnemen en zich verwonderen
over de snelle, behendige wijze, waar
op dit dier zich in het water beweegt.
Hij is ook een uitmuntend duikelen
blijft minstens 2 min. onder water.
Wat het reisgezelschap betreft, Zooli>ng' de otter in het water is,
moet men wel weten, dat men ga
met iemand, waarmede men m alle
opzichten harmonieert en die onge
veer een zelfde bedrag aan vacantie-
geld kan besteden, omdat men anders
allerlei kleine dingen kan ondervin
den, die het genot van de vacantie-
weken bedreven.
Indien men dan eindelijk zoover is,
dat men op de plaats zijner bestem
ming is aangekomen, dan nfoet men
zijn zorgenpakje niet voortdurend
neemt het vel geen enkelen druppel
water tot zich. De pels blijft dus altijd
droog. Men zegt, dat dit mogelijk is
'j door een sterke aanwezigheid van
1 electriciteit, iets wat wij in geringe
mate bij meerdere dieren waar kun-
nen nemen.
I De ons bekende otter, in den han-
del fiuropeesche otter genoemd, komt
zelden nafurel in den handel. Het vel
wordt gerumpft en zwart geverfd in
1 den handel gebracht als .Seal-otter.
meedragen en "niet ait«d~ aan"allès De naturel-ottervellen welke door ons
denken, wat minder prettig is Het 1 ve™erkt worden, zjjn meestal af-
goede in het leven tfachten te'zien, 1 korastiS van den .Virginischen otter
niet blijven stilstaan bij alle bestaan' of Danadeeschen otter.- Deze vellen
zijn donkerder dan die der fiuropee
sche en zijn ook waardevoller. Deze
'otters komen in geheel Noord-Ame-
de en denkbeeldige zorgen, de licht
punten weteh te vinden, zulks maakt
het leven voor allen minder moeilijk.
Het geheele geheim ligt hierin, dat ,l*'ika ^oor en hoewel ook deze vellen
men alle zorgen opzij zet en in de va-
cantieweken de heerlijke vrijheid ten
volle geniet om nieuwe moed en nieu
we kracht te verzamelen als straks
het werk weer roept. Met dankbare
herinnering zal dan worden terugge
zien op de heerljjke vaoantieweken.
die weliswaar weer voorbij zijn, doch
zooveel goeds verricht hebben, omdat
zij de lust tot wefken weer hebben
wakker geroepen.
Week in, week uit gebruikte ik Persil,
totdat ik mij eens liet ompraten en
een ander waschmiddel probeerde.
Dacht U, een verbetering
O, nee I Het leek er- nfet op I
Ik gebruik dan ook weer trouw Persil.
E. Ojtermann Cos Handel Mij. NV., Amsterdam - Fabnek te Julphaa* b.j Utrecht
van diverse kwaliteit zyn, worden
deze alle onder denzelfden naam van
Virginische otters in den handel ge
bracht. Naast genoemde soorten ko
men verder nog in den handel de Ar-
gentijnsche, Chineesche, Indische,
Perzische, Afrikaansche en Mesopo
tamische otter en tenslotte nog de
zeeotter.
Zooals wiS reeds opmerkten, vindt
men onder de Virginische otters nog
weer verscihillende kwaliteiten. De
beste kwaliteiten komen uit Labra
dor, Nieuwrfoundland en de Hudson-
baai. Deze Vellen zyn ook grooter en
I bereiken «een lengte van minstens 1
1 Meter, zonder den 50 a 60 c.M. lan
gen staart.
Vroeger werd het ottervel gebruikt
voor voeringen en pelsjassen, terwijl
men in Duitsehland vooral veel mut
sen van otterbont zag dragen, zoowel
door mannen als door vrQuwen. In
Kamschatka gebruikte mei! het otter
vel voor het inpakken van het kost
bare sabelbont, omdat men dit vel een
zeldzame droogte toeschreef. -
Tegenwoordig wordt het otterbont
i naturel hoofdzakelijk voor heeren-
shawlkragen gebruikt, verder
voor voeringen en damesmantels.
Drie smaakvolle avondtoiletten van effen en gebloemde taf zij de.
duurzaamste bont, dat er bestaat. Het
heeft bij normaal gebruik en doelma
tige verzorging eeh levensduur van
pl.m. 35 jaar. Dit verklaart dan ook
den hoogen prijs, die momenteel voor
deze bontsoort nog moet worden be
taald.
fien bontsoort, waarvoor een bij
zonder groote interesse bestaat, zoo
wel voor damesbontwerk als voor
heerenkragen, is zeker het persianer
bont, dat ook wel in den handel komt
als karakul of astrakana. Het is een
fokproduct, afkomstig van de lamme
ren van bet persianer schaap. Het
land van afkomst is Turkestan in
Naturel-vellen dienen dus bijzondei
uitgezochte vellen te zijn, hetgeen een
kleine prysverhooging met zich mede
brengt.
Tegelijk willen wij ook de Breit-
schanz noemen; dit is eigenlijk de
zelfde velsoort, maar dan van lamme
ren, die ontijdig zijn geboren. Deze
misgeboorten schijnen juist in de
kudden dezer persinaner schapen nog
al veelvuldig voor te komen, zoodat
de vellen van deze lammeren een-
aparten naam en plaats m den han
del kregen. De krul in het Breit-
schwanz-vel is nog geheel vlak en
geeft aan het vel een gemoireerd aan-
Azië, vanwaar ook nu nog verreweg zien. Het prijsverschil tusschen per-
de grootste kwantums persianervel-
lên op de markt worden gebracht.
I sianer en breitschwanz is heel gering.
Doorgaans is breitschwanz iets duur-
Tegenwoordig wordt het di^r echter j der. De duurzaamheid dezer vellen
in zeer vele streken met succes ge- j varieert van 20 tot 25 jaar. Reeds
fokt; zoo vindt men groote fokkerijen i jaren is persianer een veelgedragen
in Bessarabië, Polen, Tsjecho-Slowa- I bontsoort, èn als mantel èn als hee-
feije, Duitsehland en Frankrijk, als- 1 renkraag, doch vermoedelijk nog het
»ede in Amerika. Voor het
gen van de goede ^fersianerve1]
vérk
ïilen I
ook ond<* haar medewerksters te hoo-
ren kre^f/ -■ t
In dien tijd kwam het bericht van
mijn dood. Men zei mij, dat dit ge
rucht als oen loopend vuurtje door de
fabriek /ging; maar niemand ver-,
moedde, in welke sam^Rhang de kreet
stond,' die Emili^étaakte. Toen zij
uit haar onfriacht bijkwam, was ze
-geheel veranderd, verward. De zus
ters vprteldecn, dat ze rusteloos was
geworden, ze sprak onsamenhangende
woorden en het was verschrikkelijk
om aan te zie», hoe zij» zonder hoed
en mantel door de straten liep, gedre
ven door een innerlijke verwarring.
Toen ze daarop in een der groote ste
den hulpeloos was opgenomen, greep
de overheid in en men bracht haar in
eten .inrichting.
Zoodoende heb ik Turandot nooit
teruggezien. Niets had ik van haar
dan de teekening en het kleine model
ik heb daarnaar het paard gevormd.
Het moet als een wonder worden be
schouwd,'^ weet het, want het komt,
uit de wereld der sprookjes, uit do
geest van een schuw mensch, die de
bosing met het leven niet verdroeg.
Nu is ze al sedert eenige jaren'dood,
maar ik weet, dat ze door mijn droo-
men rydt op haar vroolijke sprookjes
achtige telganger, het paard van Tu
randot..."
otterbont is nagenoeg het sterkste en
rkry-
iaat
toen de lammeren 5 a 6 dagen oud
worden. De oorspronkelijke kleur is
grjjs en pas de laatste jaren staat dit
bont als garneering hoog aangeschre
ven. Dit kan trouwens eveneens van
de zwartgeverfde vellen gezegd wor
den, welke iets goedkooper zijn. Dit-
is bégrypelyk wanneer men weet, dat
in het grijze vel dikwijls bruine en
andere vlekken voorkomen, welke
voor het zwart verven niet hinderlijk
zijn, maar in de naturel grijze vellen
natuurlijk niet voor mogen komen.
OOK EEN OPVATTING.
Ik hoor dat Dr. Berg zoo'n goede vriend van je is!
- Hoe kom je er bij, wjj zijn getrouwd!
meest als garneering voor damesman
tels, waarvoor het zich dan ook uit
stekend leent.
Afkoelen zonder* ijs.
j Alhoewel men in Amerika en En
geland de ijskast als een der meest
onmisbare dingen in de huishouding
beschouwt, is de aanschaffing voor
ons, Hollandsche huisvrouwen, vrij
wel onbereikbaar. Hoewel de prijzen
reeds naar beneden zijn gegaan, bly-
I ven zij toch nog zeer hoog. In vele
flatgebouwen is eten electrische koel
kast aangebracht en zelfs ook reeds
in sommige moderne woningen.
Van groot nut zou het zijn, indien
de fabricatie van het z.g. droge ijs
meer toenam en onder het bereik van
de huisvrouw zou komen. De vraag
rijst in warme zomerdagen herhaal
delijk op, hoe men verschillende le
vensmiddelen het best tegen bederf
kan vrijwaren. Indien men zich een
ijskast kan aanschaffen, dan komt
mdh reeds een flink eind in de goéde
richting, daar de kosten hiervan niet
zoo hoog zijn. Men J^an "deze zelf ma
ken en er b.v. een zinken bak in plaat
sen, waarop het ijs geplaatst wordt,
hoewel men niet op alle plaatsen in
de gelegenheid is .om ijs te krijgen,
BINNENLAND.
Een drietal charmante zomertoiletjes van imprimé. De coupe is heel
eenvoudig, evenzoo de bij de toiletjes passende hoeden.
althans niet tegen billijke prijs en dan
daarbij moet men bij velen op de
kleintjes letten. Wat moet men nu
doen, indien de thermometer 's zo
mers in de schaduw reeds 80, 90 gra
den aanwijst en men niet over een
goede kelder met steenen vloer be
schikt, doch zich moet bepalen tot een
gangkast, waar alle etensresten en
spijzen bewaard moeten worden
Een goede helper in den nood is
het gewone keukenzout. Spijzen wor
den uitstekend koel gehouden in a^r*
dewerk potten waaromheen men een
wollen doek wikkelt, die in zoutwater
gedreiikt is. Door de verdamping van
het zoute water wordt de warmte aan
de spijzen onttrokken en volgens dat
zelfde principe werken de terra cotta
aardewerk boterkoelers. Met gewoon
leidingwater bereikt men echter niet
het gewenschte resultaat, het zout
mag niet vergeten worden!
Uitgedroogde worst is ongenietbaar
en ziet er tevens onsmakelijk uit; het
best kan men een stuk worst in huis
nemen, dat men omwikkelt met een in
zoutwater vochtig gemaakte doek,
terwijl het aangesneden stuk met
boter wordt bestreken. Tocht ver
drijft vliegen en houdt de keuken koel,
zoodat men het van tijd tot tijd eens
even moet laten doorwaaien.
Droge kaas wordt hard en ver
toont scheuren, en zelfs in d$> kaas
stolp komt aan alle kanten het vet
Haar buiten. Wil men de kaas niet
raspen, dan legt men ze een naeht in
karnemelk, waardoor het weer versch
wordt. Om de stolp kan men met war
me dagen eveneens een vochtige doek
wikkelen of de kaas in de provisie
kast in aardewerk potten bewaren.
Vooral aan vleesch moet bijzondere
aandacht besteech worden en in war
me dagen moet men het door een af
ander vervangen of niet meer dan
een dag bestellen. Gehakt moet
hiddelly'k als het in huis komt, op
bakt en gebraden worden. Heeft
wat groot vleesch over, dan
at men dit in nette plakken en be
dekt het met een mengsel van azijn en
water om er den volgehden dag een
vleeschslaatje van te maken.
Het kost wel is waar somwijlen wat
hoofdbrekens om in warme dagen te
voorkomen, dat spijzen bederven en
weggegooid moeten worden, doch met
kennis van zaken en overleg is zulks
toch heel goed mogelijk. Het gaat er
om, op de kleine uitgaven te passen
en niets ongebruikt te laten, want
alles wat men laat bederven, is weg
gegooid geld.
i Kleedingstukken zoowel onder- als
fyovenkleeding, welke van kunstzijde
gemaakt zijn, vereischen deskundige
behandeling.
Het vuil lost gemakkelijk op, omdat
de gladde weefsels zulks spoedig los
laten. Wrijven en borstelen is onnoo-
dig en zelfs een aanleiding tot z.g.
schiften. Men moet goede zeep of
vlokken nemen, die alle vuile plekken
als het ware vanzelf losweeken. Soms
worden ook wel z.g. zelfwerkende
zeeppoeders gebruikt en wanneer men
de voorschriften op de pakjes ver
meld ,goed opvolgt, dan zijn de resul
taten uitstekend. Vooral echter nim
mer warm sop gebruiken en dé klee
dingstukken niet te lang in het sop
laten. Het waschproces moet niet lan
ger dan 10 min. duren, terwijl het
goed op en neer gehaald en gedrukt
moet worden. Voor het spoelen wordt
eerst lauw water met borax gebruikt
en daarna lauw water zonder meer.
Kunstzijde mag niet gewrongen
worden, doch slechts in een badhand
doek gerold, na uitgeknepen te zijn,
die het meeste vocht in zich op kan
nemen, om tenslotte in de schaduw
buiten opgehangen te worden. Bij het
onhangen moet zorg gedragen wor-
deen, dat de vorm zooveel mogelijk
behouden wordt. Japonnen, blouses
en wat verder mogelijk is, wordt op
hangers gehangen. Het strijken ge
schiedt op de verkeerde kant met een
niet te heet ijzer en zeer fijne weef
sels vereischen bijzondere zorg; deze
strijkt men zoo, dat er nog dun vloei
papier tusschgn gelegd wordt.
Sterk gekleurde weefsels worden
voor het wasschen in lauw water met
azijn gezet.
De abdij Wfn Egmond. meisje vs
Toespraak van Mgr. Aengenent. dal' vAi d
Gisteren heeft te Egmond-Binnen de dovitsm
inwijding der Benedictijner Prtorij plaats 1 heel veel
gehad.
Na de Heilige MiS vereenigden de aan
wezigen zich op het Abdijterrein, waar
door Mgr. Aengenent met de liturgische
plechtigheden de klok werd gewijd, wel- 1
ke tot opschriit hëeft: „Joseph, Maria,
wij luiden de klokken in Kennemerland" i
De Bisschop werd bij deze plechtigheid
geassisteerd door pastoor Looyaards van
Rinnegom en Dom J. Schutte van Oos- i
terhout.
Na den Bisschop was het de eere-voor- 1
zltter van het inzamellngscomité, Jhr. -j
Ruys de Beerenbrouck, die het eerst de i
zilveren tonen van de klok liet hooren.
Nadat de klok was ingewijd, werd het
gebouw inwendig door den Bisschop ge- i
wijd. j
Hierna hield Mgr. Aengenent van af
den ingang van het gebouw een toe-
spraak, waarin hij als zijn overtuiging i
uitsprak, dat veel rechtschapen Neder-
landers die er een eer in zullen stellen, j
hier een oude traditie te doen herleven,
van vreugde vervuld zijn op dezen plech-
tigen dag, welke van groote historische 1
beteekenis is, zoowel in de geschiedenis i
van ons vaderland als voor de kerk in
Nederland. De Abdij van Egmond was i
eens het mausoleum van de graven en t
de gravinnen van Holland. Vandaar uit
werd de krachtige stoot gegeven voor de i
cultuur van Hollands gouwe. Evenals in j
1143, dus acht eeuwen geleden, de Bis
schop van Utrecht, Heribertus op deze
plaats stond om de nieuwe Abdijkerk in
te wijden, zoo staat thans spr hier voor
een zelfde plechtigheid.
8pr. verheugde zich van gtynscher har
te over, dat hij den zegen van God over
deze plaats mocht afroepen. Hij heeft
den hemel gesmeekt, hier in de toekomst
een centrum van cultuur te vestigen, als
in vroeger eeuwen.
Na gewezen te hebben op de symboli
sche beteekenis van de plechtigheid der
klokkenwljding, eindigde Mgr Aengenent
met den wensch, dat deze klok ook in
anderen zin beteekenis mocht hebben
voor de toekomst en het symbool mocht
zijn voor den oproep, welke vanaf heden
j over ons land zal gaan; dat alle belang
stellenden, die zich verheugen over het
herstel van de Abdij van Egmond, die
klank mogen verstaan, opdat eens de
herleving van een beroemde traditie in
ons land een feit zal zijn
De Abt van Oosterhout, Dom J. Punit
de Pary, sprak hierna een dankwoord tot
den Bisschop, tot Jhr. Ruys de Beeren
brouck en de medehelpers van het inza
melingscomité, tot den architect, den
heer Kropholler en tot de zeer talrijke
gevers van giften in natural en aalmoe
zen voor den opbouw. Zij allen zij spr.
zullen deel hebben in de gebeden,
welke weldra in deze kapel van St. Adel-
bert gestort zullen worden. Dit zal een
gebed zijn tot leniging van den nood der
kerk, in het bijzonder voor het Neder-
landsche volk, en een gebed van dank
jegens God, voor Diens onuitsprekelijke
gaven.
Na afloop der plechtigheid werd het
gebouw bezichtigd.
ongeveer 16 jaar getrouwd geweest. Voor
haar huwelijk was Mfliza het mooiste
meisje van het dorp Vlasotince in het
dal' vAi de Varder geweest. Svetozar Mla-
dovitsji een arme boerenjongen, hield
heel veel van haar, maar Milizas' ouders
wilden slecht^ een rijken schoonzoon
hebben. Zij hadden den welgestelden boer i
Dragutin Markovitsj uitgekozen en in j
de herfst van 1919, toen de oogst binnen
was, werden Miliza en Dragutin Mar
kovitsj in alen echt vereenigd.
Miliza is nooit erg gelukkig met haar
man geworden. Dragutin was een ruwe"
kerel, die zich weinig om zijn bedrijf be
kommerde en den heelen dag in de her
berg zat. Ten slotte werkte hij in het
geheel niet meer, was voortdurend dron
ken en maakte groote schulden.
Intusschen had Mladovitsj zich er aar
dig bovenop gewerkt, en was eigenaar
van een flinke boerderij geworden. Zijn
jeugdliefde had hij nooit vergeten en het
deed hem verdriet dat Kfiliza niet geluk
kig was.
Op een zekeren dag kwam Miliza met
roodgeweende oogen bij hem. Zij kon het
niet meer uithouden. Dragutin sloeg en
mishandelde haar en de kinderen, was
bijna nooit nuchter meer, stapelde schul
den op schulden, kon zijn belastingen
niet meer betalen en vaak was er zelfs
niet eens genoeg te eten Svetozar be
loofde haar te zullen helpen. Den vol
genden dag stapte hij naar de kroeg toe,
waar Dragutin "zat en sprak een poos
met hem. Toen hij weg was, sloeg Dra
gutin met de vuist op tafelZoo'n dwaas
maar hij moet het zelf weten!
Den Zondag daarop zaten Svetiozar en
Dragutin weer bij elkaar, tnans met den
dorpsrechter en twee oudste boeren erbij
Svetozar dicteerde den rechter, die aan
vankelijk het hoofd geschud had, een
koopacte, volgens welke Dragutin Mar
kovitsj zijn echtgenöote en zes kinderen
voor tweeduizend dinaren, tweehonderd
kilo tarwemeel, vijf stukken gerookt spek
en vijf liter slibowitz aan Svetozar Mla
dovitsj verkocht. Verder verklaarde Dra
gutin zich bereid zijn huwelijk door
eigen schuld te laten ontbinden ei> er
niets op tegen te hebben, dat MIJiza de
wettige echtgenoote van Svetozar zou
worden.
Den zelfden dag nog bewoog zich een
eigenaardige optocht van Dragutln's huis
naar dat van Svetozar Dragutin liep
voorop, met een pak kleeren over den
schouder: dat waren de kleedingstukken
van Miliza en van een paar van de kin
deren. Achter hem aan gingen Miliza en
de zes kinderen. Svetozar stond in zijn
beste pak voor zijn huls op den stoet te
wachten Toen hij Dragutin had betaald,
ging deze onmiddellijk naar de kroeg.
Svetozar en Miliza zijn nu eindelijk ver
eenigd en ook de kinderen zijn tevreden
met hun nieuwen vader, dien zij veel
aardiger vinden dan hun eigen.
LUCHTVAART.
GEMENGD NÏETFVS.
Vrouw en kroost verkocht
Tot volle tevredenheid.
In het Zuiden van Zuid-Slavlë heeft
een man zijn echtgenoote en zes kinde
ren aan een ander verkocht. Ze waren
De „Pou-du-Ciel" van Mignet.
Afwijzend Nederlandsch oordeel.
De heer ir. Von Baumhauer van den
Rijksstudiedienst voor de Luchtvaart
heeft, vergezeld door den chef-instruc
teur, der Nationale Luchtvaartschool, H.
Schmidt Crans, een studiereis onderno
men naar Parijs, teneinde zich op de
hoogte te stellen van den stand van za
ken, betreffende het veelbesproken lichte
motorvliegtuig „Pou-du-Ciel" van Henri
Mignet.
De heeren kregen gelegenheid het toe
stel te zien op een der vliegvelden bij
Parijs en eenige vluchten werden hun
gedemonstreerd. Daarbij bleek, dat de
stijgsnelheid van het vliegtuig matig was
terwijl de bochten te wenschen overlie
ten. De verschillende autoriteiten, die op
het vliegveld aanwezig waren, deelden
mede, dat het Luchtvaartministerie nog
niet kon overgaan tot hei uitreiken van
het luchtwaardigheidsbewijs, omdat de
Pou-du-Ciel niet voldeed aan de mini
mum gestelde eischen van een vliegtuig
Het Bureau Veritas, waarvan, de heer
Lefubure aanwezig was, houdt toezicht
op den bouw der vele Pou's, in dier voe
ge, dat het nagaat of het toestel stipt
volgens de voorschriften van Mignet
wordt gebouwd. Dit is de eenige waar
borg, dat het vliegtuig aan redelijke vei-
ligheidseischen voldoet en het» is te be -
grijpen, dat de beide Hollandsche bezoe
kers zich lang niet op hun gemak voel
den. Niettemin^ besloot Schmidt Crans,
die reeds honderden nieuwe typen heeft
gevlogen, er toe, om zelf' een vlucht mêt
de Pou te maken. Hij had dit besluit
nauwelijks genomen, of er werd verteld,
dat de beroemde zweefvlieger Krorifeld,
die zich bijzonder voor het lichte motor
vliegtuig interesseert, ook een vlucht op
de Pou had gemaakt, doch de vliegpres
taties er van geenszins kon roemen.
Niet van den grond.
Het was niets voor Schmidt Crans om
zich hierdoor te laten afschrikken Hij
stapte in het vliegtuigje, snoerde zich
terdege vast, kreeg nog eenige aanwij
zingen inzake de besturing, dié aanmer
kelijk afwijkt van die van een gewoon
vliegtuig, en.. Nu zou moeten volgen: hij
startte, maar niet van dat alles, hij zette
den motor op volgas en de „Hemelluis"
bewoog zich inderdaad over het grasveld,
maar daarbij bleef het. De bekwame
Hollandsche piloot zag geen kans het ap
paraat ook maar een centimeter van den
grond te krijgen, ook al wendde hij al
zijn kunstgrepen daartoe aan. Groote
ontsteltenis onder de aanwezigen. Hoe
was dat mogelijk? Hoeveel de piloot dan
wel woog? Slechts 83 kilo! Nu, dat was
veel te zwaar voor de Pou-du-Ciel, de
Frdnschen wegen blijkbaar allen veel
minder En dan, Ja dat gras was ook wel
erg lang op het veld, dat moest beslist
gemaaid worden, want de weerstand in
den start werd er te veel door verhoogd.
Als de heeren na de maaierij nog. eens
terug wilden komen, dan konden ze het
wonder zelf probeeren Maar de heeren
hadden al begrepen, dat de Pou zich nog
in een stadium van probeeren en nog
eens probeeren bevindt en dat het daar
om veel beter was, dat de Hollandsche
jeugd er voorloopig maar af bleef De
naam onzer vliegerij *is nu eenmaal ge
baseerd op de Hollandsche degelijkheid
en ongelukken zijn er om voorkomen te
worden. Heeft nog niet een paar weken
geleden bij de opening van de afdeeling
der N. L. S. «p Gilze-Rijen het motor-
zweafvllegtulg van de Gentsche zweef-
club prachtige demonstraties uitgevoerd,
waarvan echter ervaren vliegers getuig
den, dat ze griezellk aren? Welnu, een
week later gleed hetzelfde toestel op het
vliegveld bij Hasselt in Belgisch-Limburg
in de bocht wegens onvoldoende snelheid
af en werd de bestuurder gedood. De bei
de Hollandsche bezoekers keerden naar
boVen den Moerdijk terug, met het vaste
geloof, dat het vuur voor de Peu-du-Clel,
althans voor onze begrippen, nog niet
heeft geslagen.
Gevuld rijstschoteltje.
1 L. melk, 150 gr. r\jst, 25 gr. boter, 100
gr. suiker, citroenschilletje.
De melk wordt aan de kook gebracht met
de citroenschil, de boter en de, suiker, daar
na wordt de gewasschen rgst met een tikje
zout er in gestrooid en zachtjes tot een
dikke bry gekookt, waarvan de korrels wel
gaar, doch niet stuk mogen koken.
Een vuurvaste schotel wordt ingevet en
gevuld met de rijst, waaruit het schilletje is
verwijderd; in het midden van de rijst komt
een opening, waarin wij de volgende vulling
doen: Liter melk wordt geklopt met twee
eierdooiers en 40 gr. suiker, daarna ver- I
mengd met één eetlepfel custardpoeder en I
op een asbestplaatje of au bain- Marie roe
rende aan de kook gebracht. Het geheel
wordt bedekt met de stijfgeklopte sneeuw
van de béide eieren, waarbij een eetlepel t
sBiker is gevoegd en in den oven, geplaatst,
totdat het eiwit lichtbruin gekleurd is, j
SANDWICHES VO()R "PICNICS.
Ansjovis en komkommer.
Het brood, liefst oud casino, wordt han
dunne sneedjes gesneden, beboterd en de
helft bestreken met ansjovispastei (tube),
hierop komen dunne plakken komkommer
met een weinig selderij en zout bestrooid.
Deze sneedjes worden met een beboterd
sneedje bedekt en aangedrukt en in twee-
helften gesneden.
Kaassandwiches.
Dunne beboterde sneedjes casino-brood
worden bestreken met roomkaas, waarover t
een weinig mosterd, daarna belegd met
plakjes tomaat, bedekken met een beboterd
sneedje brood, aandrukken en doormidden
snijden.
Tomaten en sardines.
Een aantal sardientjes wordt van het"
graatje\ontdaan en fijngenakt, daarna ver
mengd i\et fijn gesneden tomaten, waarvan
1 het huid» is afgenomen door ze eenige ml 1
nuten ir/heet water te leggen. Andere vul-
lingen /ijn nog: bananen, bananen en room
kaas, gehakte hardgekookte eieren met
mayonnaise.
Vanillepudding met Meiwijnsaus.
Voorde pudding: L. melk, L.
room, 10 blaadjes witte gelatine, 150 gram
suiker, 1 pakje vanillesuiker.
Voor de saus: 3 eieren, 3 d.L. Mei-
wijn, 80 gr. poedersuiker.
De melk met de room worden aan de kook
gebracht; daarna worden de suiker en va
nillesuiker erbij gevoegd en als de pan van
het vuur is wo?dt de in water geweekte,
goed uitgeknepen gelatine erin opgelost.
Als de pudding drillerig begint te worden,
wordt ze overgegoten in een met koud water
omgespoelden puddingvorm, nadat wij voor
af van tijd tot tijd in de4 pudding hebben
geroerd om te voorkomen, dat de gelatine
Bessensappudding met griesmeel.
1 groote flesch bessensap, 100 gr. water-
griesmeel, 50 gr. gemalen of gehakte noten
of amandelen, ruim 150 gr. lichte basterd
suiker.
We hebben 1 Liter vocht noodig, dus me
ten we de inhoud van de flesch na (pl.m.
8 d.L.) en vullen hem aan met water, on
geveer 2 kleine theekopjes, brengen de sap
en het water aan de kook, lossen er de
basterdsuiker in op, daarna strooien wij er
de griesmeel, die we vermengd hebben met
de fijngehakte noten of amandelen, steeds
roerende door en laten de massa gedurende
eenige minuten doprkoken. Wy blyven roe
ren om te Voorkomen dat de pudding aap
den bodem gaat zitten.
Een met koud water omgespoelde vorm
Voor de Meiwijnsaus worden de eieren
met de poedersuiker (waarin geen klontjes
mov.en zijn) gedurende 5 minuten geklopt
en daarna wordt de Meiwyn druppelsge
wijze erbij gevoegd.
Zijn de eieren, suiker en wijn onder
voortdurend kloppen goed met elkander ver*
mengd, dan zetten wij de pan of kom in een
'pan met heet water, zoodat de saus mooi
gebonden wordt, doch niet aan de kook
komt. m
We kunnen de saus ook wel op een lage
pit zetten en zoodoende dik laten worden
onder voortdurend kloppen, maar de Vans
op schiften is veel grooter. Is de saus mooi
j gebonden, dan kloppen wij zoolang, tot ze
geheel is afgekoeld en presenteeren ze bij
I de pudding. i
ZONDAG: .Tomatensla, kalfsoesters, dop
erwten, aardappelen, vanillepudding met
Meiwijnsaus.
MAANDAG: Gehakt, stoofsla, aardappelen,
chocoladepudding.
DINSDAG: Saucijsjes, bloemkool, aardap
pelen, bessensappudding met griesmeel.
WOENSDAG: Bloemkoolsoep,' sardine-om-
melet, spinazie, aardappelen, vensche
vruchten.
DONDERDAG: Rosbeef, peulen, aardappe
len, gevuld rijstschoteltje.
VRIJDAG: Tomatensoep, komkommer en
garnalensla, aardappelsla.
ZATERDAG: Koud vleesch, postelein, aard
appelen, rijst met prttimen, sandwiches
voor picnics.