r
3
NIEUW
bergambaï
l^IEUWERKE
I
«o. 18980
Dit blad vers
Deze C<
EERSTE
Elf geboden voor den zomer.
Tschillende Recepten.
I
I
maanden vandaan?
Kousen voor het winter
seizoen.
-
Binnen twaa
Wanneer zal c
|kom
1
Dit nummer bestaa
j II
FEUILLl
’s Nachts alle vensters open!
VERKLAARBAAR.
WASCH-GBHE1M EN.
HOOFD61
8. Lig zelfs ni'et in de nabijheid
van het water urenlang in de groote
hitte, daar deze onvoorzichtigheid
vlugger dan men denkt tot een zonne
steek leidt.
JVai moet men op warme dagen
doen?
Twee ensembles van
modellen driekwart lang.
Deze kerel is myn ergste vijand.
Waarom?
Hy heeft een jas voor my gemaakt.
HOE RAAK IK MIJN HOOFDPIJN
KWIJT?
Massage vaak het middel.
Waar komen de namen der woord sepiem: zeven.
t
abonnements
bezorging per loope
Abonnementen w»
btj onza agenten ei
Qnze bureaux zyi
Interc. 2745. Postr
Caram elpndding.
Breng ij. ïnelk en L. kookroom heel
zachtjes aan de kook met 3 eetlepels bas
terdsuiker en, een vanillestokje. Doe 1 ons
witte suiker in een oude pan en roer ze
zachtjes op een laag pitje tot ze begint te
schuimen. Zorg dat de melk en roommassa
middelerwijl kookt en het vanillestokje ver
wijderd is, en giet hierbij vlug de kokende
suiker tot alles zich goed vermengd heeft.
Zet 6 blaadjes gelatine een kwartier te
weeken en los ze op in wat kokend water,
voeg ze b!j de puddingmassa en laat deze
zoolang staan, onder af en toe roeren, tot
ze stijf begint te worden; giet ze dan in een
met koud water omgespoelden pudding
vorm; geef er slagroom of vanillesaus bij.
Decolleté en ruggarneering. anders geworden. De geplatteerde
kous van wol met kunstzijde is nu het
meest gewild, ofschoon de zuiver wol
len kameskous nog een belangrijk
mode-artikel is.
De onderkous zal steeds’ meer ge
dragen worden. Deze kous, die in ka
toen (macco) al heel goedkoop is en
in wol tegen een middelmatigen prijs
wordt verkocht, wordt zeer gaarne
door dames gedragen, die een zijden
kous dragen voor de buitenwereld,
maar tevens de beenen warm willen
houden.
Men zal ook weer een kous naar
voren brengen die tot nog toe niet zoo
gewild was en wel de kous van wol
met flor. Deze kous is buitengewoon
duurzaam, maar minder elegant. Van
daar dat ze zich tot nog toe niet in een
groote populariteit mocht verheugen.
We zullen dezen winter ook gewone
zomerkousen zien en wel de wollen
fieet- en fantasiekousen. Deze zull^p
dan gebracht worden geplatteerd met
wol of kunstzijde.
Preisoep.
Gebruikt 1 L. kookvoccht van prei, fruit
4 fijngesneden preien in 2 eetlepels boter
en laat ze in het vocht verder gaarkoken.*
Voeg 4 inaggiblokjes en wat vleesch-extract
toe, benevens een snufje peper en wat fijn
gehakte peterselie, en bind de soep zoo noo-
dig met wat aangery.engde maizena.
Rabarbervla.
Wasch 1 pond rabarbè 'stelen
in stukkdn; schil de gsJ *ne gedeelten dü$
bloempje water vlui
eidooiers met 1 on#
er^por 1 eetlepel ma?
Han mh'irh^r Hii
Witvos.
De ditvos of poolvos, vroeger ook
wel steen-pf jjsvos genoemd, komt in
het geheele uiterste noorden voor. De
meeste pelzen komen uit Noord-Sibe-
rië, de andere voornamelijk uit Ca
nada. De eerlte, de Siberische witvos
is echter de meest gevraagde. Hij is
grooter en ook aanmerkelijk mooier.
De grootte van den poolvos is onge
veer gelijk aan de andere vossoorten.
In den zomer heeft zijn pels een
steengrauwe kleur. Tegen den winter
wordt zijn pels geheel wit. Vanzelf
sprekend is het dan den tijd om jacht
op hem te maken. Natuurlijk worden
er ook wel tusschentijds witvossen
buitgemaakt, welke gezamelijk aan de
markt komen. Hoewel de witvos zich
overigens in niets van.de andere vos
soorten onderscheidt, jnist hij de be
faamde sluwheid en voorzichtigheid
van zjjn soortgenooten. Men vangt
hem daarom vrij gemakkelijk. Hoe
wel natuurlijk vele exemplaren ge
schoten worden, wordt ook een groot
deel gevangen in netten, klemmen en
strikken. De witvospelzen komen in
diverse soorten en onder diverse be
namingen aan de markt. De meest
voorkomende zijn de Jeniffei-, Kam-
schatka-, Tobolsker-, Argangel- en
Petschorawitvospelzen.
Voor een deel komen de witvossen
naturel in den handel. Voor het groot- 1 Vroeger droeg men 's winters
ste gedeelte echter geverfd als blauw- meestal de Zuiver wollen kous. Tegen-
vos, slatevos enz. I woordig is dat voor een groot deel
11. In de huizen moeten zooveel
mogelyk gedurende den. tyd, dat de
zon schijnt, alle rolluiken neergelaten
worden: de vensters kunnen open
blijven. Af en toen kan doorgelucht
worden; zoodat de verbruikte lucht uit
de huizen gaat, echter slechts dan,
wanneer men voor jiirecte tocht be
schut is.
Reeds!
wü ir i|
sat
tegorisct
Lönden
Tomatensoep.
Wasch c.a. 10 tomaten en snijd ze in
stukken; zet ze* op met ruim 1 L. kokend
water met een eetlepel zout of bouillon, een
paar laurierbladen, peperkorrels en 3 in
stukken gesneden uien, en laat de massa c.a.
ur koken. Wrijf alles door een paarde-
haren zeef, maak een papje van 3 eetlepels
maizena en een paar eetlepels melk, en bind
hiermede de soep. Zet ze op een asbest-
plaatje en smelt er ons boter in.
Jaarlijks konjen er dus meer dan
100.000 zilvervos pelzen aan de markt
welk aantal jaarlijks by tienduizen
den toeneemt, aangezien de eerste
jaren voornamelijk fokdieren werden
geproduceerd, maar men zich thans,
vooral in Canada en de Vereenigde
Staten, meer en meer toelegt op den
veilenverkoop.
We kunnen ons eenigszins inden
ken, welk een kapitaal alleen in dezen
tak van bedrijf wordt omgezet, als
wij rekenen, dat een zilvervospels ge
middeld per stuk ƒ500.opbrengt
en dit met een productie van 100.000
pelzen reeds een bedrag vertegen
woordigt van 50 millioen gulden.
Dank zij de hooge prijzen, die den
detaillist en vervolgens de eliëntèle
voor een zilvervos moeten betalen, is
dit nu eens een artikel, dat voorloopig
nog wel niet algemeen zal worden.
Alleen de gegoede clientèle kan zich
de luxe van een echten zilvervos, of
mantelgarneering hiervan, vei oor
loven.
Behalve de kous van kunstzijde,
wordt gedurende het heeie jaar de
macco- en florkous, die niet kunst
zijde geplatteerd is, veel gedragen,
ook in het komend winterseizoen.
Bij vele dames zal de wollen
kous, die- met kunstzijde geplatteerd
is ,zeer zeker in den smaak vallen.
Deze kous is niet alleen een warm
kleedingstuk, maar is tevens zeer ele
gant. De goedkoopere soorten zullen
natuurlijk procentsgewijze meer
kunstzijde dan wol bevatten. De duur
dere kous heeft meer wol en is dus
warmer. Toch zijn de kousen elegan
ter naarmate er meer kunstzijde in
verwerkt is.
Vroeger droeg men
9. Eet, indien mogelijk, veel
vruchten; neem niet veel warm eten
meeverfrisch U ’s avonds met kou
de pudding en eet brood.
10. Melk en andere spoedig aan
bederf onderhevige voedingsmidde-
nelen, vooral die voor kleine kinde
ren, moeten koel gehouden worden,
daar deze met stijgende temperatuur
sneller ontbindt.
Gevulde sinaasappel» n.
4 sinaasappelen, citroen, d.L. rijn
wijn, ongeveer 45 gr. suiker, d.L. water,
8 gr. gelatine, ong. 4 bladen.
Hiervoor moet men sinaasappelen met een
mooie gave schil uitzoeken. De vruchten
worden met een borsteltje schoongemaakt,
in tweeën gesneden en het sap er op de
citroenpers uitgeperst, ook het sap van de
halve citroen. Het sap wordt door een paar-
deharen zeef in een pannetje gedaan, ver
warmd met de suiker en als deze opgelost
is, wordt de rijnwijn erbij gevoegd en de
opgeloste gelatine. Daarna laat men de ge
lei wat bekoelen en neemt intusschen uit de
sinaasappelschillen al het vruchtvleesch,
zoodat dit schoone kommetjes worden, die
men met de gelei vult.
Wanneer ze koud en stijf zijn geworden,
kan men ze één- of tweemaal doorsnijden.
Bij de herfstcollecties treden dit
jaar, wat het decolleté betreft, twee
vormen op den voorgrondhet puntig,
lage decolleté, dat met plissé of kant
gegarneerd is of het ovale decolleté,
dat dikwijls door een opstaanden
rand is omgeven. De garneeringen
worden trouwens steeds meer aan de
rugzijde aangebracht. De eerste aan
wijzingen hiervoor zijn ceintuurslui-
tingen, die aan den rugkant der ja
ponnen worden aangebracht, maar
toch gemakkelijk te sluiten zijn. Ook
de bloemgarneering, die nog steeds
zeer gewild is, wordt niet alleen aan
den voorkant, maar ook reeds dikwijls
van achteren aangebracht. Verder
wordt de aandacht nog méér op de
rugparty gevestigd door capuchons,
paneelen of biezen, die bijeen hals
straalvormig samenkomen* n open
springende plooien, die den hals als
een kleinen stuartkraag omlijsten.
Soms draagt de rug die ingelegde
plooibanen, die naar onderen toe
opengaan en daar de vereischte wijdte
aannemen. Bovendien wordt het
zwaartepunt nog meer naar de rug
zijde gelegd door schootjes, ingezette
stukken of plooien, terwijl de voor
kant der japon glad tegen het lichaam
past en hierdoor den natuurlijken
lichaamsvorm meer doet uitkomen.
Deze voorzijde is glad en wordt alleen
onderbroken door een ceintuur. Af en
toe zijn geheel rugbanen voorzien van
staande plissées. Ook lintgarneering
is voor de ruggen zeer gewild.
2. NeèX
gens en ’s av<
3.
Massage is een eenvoudig doch uit
nemend middel om hoofdpijn te ver
drijven. De massage van het voor
hoofd moet dan heel licht geschieden
met drie vingertoppen van elke hand,
van het hoofd tot de oogen en c.a. 15
keer worden herhaald. Herhaal deiïe
massage ook vanaf het midden van
het hoofd naar de slapen.
Deze behandeling wü vrijwel direct
verlichting geven.
Tongfilets met garnalensaus.
Maak van 2 groote of 4 kleine kookton-
gen filets en kook ze gaar, c.a. 5 min. in
kokend water met zout, na ze met wat
peper en zout te hebben ingewreven. Maak
een gebonden saus van L. vischnat, 2
eetlepels bloem, 3 eetlepels boter, 1 ei
dooier, wat peper en zout, en roer hier
door ten slotte ons gewasschen gar
nalen. Giet 'de saus over de tongfilets en
presenteer zoo heet mogelyk.
Rijstebrij met kaneelsaus.
Kook stijve rijstebrij van 1 L. melk en
2 ons goedgewasSchen rijst. Maak een dikke
saus van 3 kopjes melk, ons boter, 2
eetlepels bloem met een theelepel kaneel en
ons bruine suiker en geef deze warm
bij de rijstebrij.
Organdi japonnen mogen niet gesteven
worden, doch eerst in zacht zeepsop wor
den gewasschen, daarn i in lauw water
eenige malen spoelen en tenslotte halen
door water, waarin op 1 liter 1 blad gela
tine is opgelost en een weinig suiker. In
den schaduw drogen, doen vo’strekt niet in
den wind. Shantung wordt eveneens mooier
van glans indien men het appreteert met
gelatine en geheel droog opstrykt. Zijden
tricot nachthemden en dessais worden aan
den verkeerden kant gestreken. Kleuren»
goed houden na het wasschen is een kwes
tie van spoelen. Rood en groen worden ge
spoeld in water en azijn in hot laatste
spoelwater, purper en loodgrijs blijven gjed
van kleur door toevoeging van soda zuiver
potasch wordt bij het naspoelen van zwart
wollen stoffen gebruikt.
Naar het Engelse!
J2 J. VAN DEI
Neen nog maar e
u er niets tegen hebt:
men van een kalme s
De onbeleefde mijl
hoofd om, kreeg een 1
en veerde overeind.
■evep zonder iemand
Maar er zijn nu eenm
«orenen, die men -
moet. Lydia Leverigde
Van de soep t<
Waar denkt u as
^rtgde onder de Crèr
Dat Is een heel ri
woordde Freddy
Als dat zoo is, vei
jojenbllk van naden
risico
- Juist! klonk 1
"aehHh0€ 21t het mf
jachtte op een nader
«neus antwoord, kan
i en snijd z4
teelten düp
De Rijksgezondheidsdienst geeft
voor de hitte 11 geboden uit, die,
wanneer ze opgevolgd worden, ver
lichting brengen of onheil kunnen
voorkomen.
1. ’Trek slechts lichte en vooral
niet nauwsluitende kleeren aan.
idien mogelyk ’s mor-
fthjmgen koude douche.
Houdt uw hoofd in het vrije
veld, vooral in de felle zonneschijn,
bedekt.
4. Drink niet te veel, maar stil de
dorst met slechts enkele teugen.
*5. Koel voor het baden eerst af,
maak van tevoren de hartstreek nat
met water, voordat U piet het geheele
lichaam in het koele nat springt.
6. Duik bij het baden eerst m#i
het hoofd onder.
7. Niet te lang rondzwemmen,
vooral niet in de felle zon.
linnen oj effen tijdq. De minteb is van beide
"x
i October van het Latynsche woord
octo: acht.
November van het Latynsche
woord’’ novemnegen.
December van het Latijnsche woord
decemtien.
Januari komt van Janus, een Ro-
meinsche god, die twee gezichten had.
Alle gangen en deuren werden door
hem bewaakt.
Februari. Februa was een Romein-
sche feestdag van vergiffenis en rei
niging. Die maand heeft eerst 29
dagen gehad, maar een dag is weg
genomen en werd aan Augustus ge
geven.
Maart was vroeger de eerste Ro-
meinsche maand. Het jaar bestond
toen uit tien maanden. Deze maand
werd genoemd naar Mars, de Romein-
sche god van den oorlog.
April komt van het Latijnsche
woord aperire: openmaken of open
gaan, want dan gaan alle bloemen
open en de boomen botten uit.
Mei komt van het Latijnsche woord
maius: het eerste of vroolyke deel
van het levende tijd van bloemen en
vroolijkheid.
Juni. Latyn: Junius, ter eere van
de godin Juno.
Juli was eerst Quintilus, maar
werd later veranderd ter eere van
Julius Caesar, die op de twaalfde van
die maand geboren werd.
Augustus ter eere van keizer
Augustus, was eerst Sëxtilis en had
30 dagen. Een dag werd er by'gevoegd
om deze maand even lang te maken
als Juli.
September komt van het Latynsche
Citroenrijst.
Breng L. water aan de kook met de dun
afgesneden schil van 1 citroen en een thee
lepel zout, doe er l.-z pond gewasscchen ryst
bij en kook ze zachtjes gaar. Verwijder het
schilletje en roer er achtereenvolgens het
sap van 2 3 citroenen en 2 ons basterd
suiker door; doe de massa in een met koud
water omgespoelde puddingvorm en laat ze
koud worden.
n bela^ryik
in het
.liFojrfSa
tetó#sprai
Pajï, 4
'komende .^abilitytie b
HoezejkUvij toenter
ben gezidiu blajktwe
een belangrijke verkla
nister-president, Dr. A
genover den correspon
van de „Agence écoho;
Na geconstateerd te
oplossing van de politi
dagen tyds Nederland
de devaluatie van den
gebleven; na betoogd
aanvallen op ‘den G
mislukt; na gewezen t<
ten wil van het nieuw
het tot dusver gevoer
voort te zetten; na d
meest opzienbarende d
klaring, die onze meei
geleden geuit, volkom
Dr. A. Colyn besloot
de woorden:
„Wat de internatioi
financieele vraagstuk!
meer dan ooit de ov<
waarvan ik herhaalde
geven, o.a. op de econ
re conferentie te Lon
zyds absoluut noodzak
ste te komen tot herstx
nationale handels-politi
anderzijds te komen
munt-stabilisatie."
„De landen zullen in
overeenstemming moet
Ik voeg er aan toe,
zal aarzelen zyne mee
nen aan elke ernstige
bied, in het by zonder a
le, goed-voorbereide
tie.”
Tot deze uitlating v
president was meer daï
In de week van 22 Jul
de goudvoorraad van
Bank een aderlating o
Wie over ondankbai
daarmee vaak slechts
weldadig is geweest.
af. Laatze jnët een bwlempje water vlug
gaar koken. Klop 3 eiilooiep met óni
basterdsuiker roer hierdoor 1 eetlepej möP
zena, voeg By gedeelten de rabarber bij,
tot alles op is, en laat de massa op het vuur
c.a. 5 min. ^hchtjes doorkoken. Laat' ze'af-
"koelen en r»er er het stijfgeklopte eiwit
door. Iw
d
o
o
a
TWEE AARDIGE TAILLEURS.