r 3 NIEUW bergambaï l^IEUWERKE I «o. 18980 Dit blad vers Deze C< EERSTE Elf geboden voor den zomer. Tschillende Recepten. I I maanden vandaan? Kousen voor het winter seizoen. - Binnen twaa Wanneer zal c |kom 1 Dit nummer bestaa j II FEUILLl ’s Nachts alle vensters open! VERKLAARBAAR. WASCH-GBHE1M EN. HOOFD61 8. Lig zelfs ni'et in de nabijheid van het water urenlang in de groote hitte, daar deze onvoorzichtigheid vlugger dan men denkt tot een zonne steek leidt. JVai moet men op warme dagen doen? Twee ensembles van modellen driekwart lang. Deze kerel is myn ergste vijand. Waarom? Hy heeft een jas voor my gemaakt. HOE RAAK IK MIJN HOOFDPIJN KWIJT? Massage vaak het middel. Waar komen de namen der woord sepiem: zeven. t abonnements bezorging per loope Abonnementen w» btj onza agenten ei Qnze bureaux zyi Interc. 2745. Postr Caram elpndding. Breng ij. ïnelk en L. kookroom heel zachtjes aan de kook met 3 eetlepels bas terdsuiker en, een vanillestokje. Doe 1 ons witte suiker in een oude pan en roer ze zachtjes op een laag pitje tot ze begint te schuimen. Zorg dat de melk en roommassa middelerwijl kookt en het vanillestokje ver wijderd is, en giet hierbij vlug de kokende suiker tot alles zich goed vermengd heeft. Zet 6 blaadjes gelatine een kwartier te weeken en los ze op in wat kokend water, voeg ze b!j de puddingmassa en laat deze zoolang staan, onder af en toe roeren, tot ze stijf begint te worden; giet ze dan in een met koud water omgespoelden pudding vorm; geef er slagroom of vanillesaus bij. Decolleté en ruggarneering. anders geworden. De geplatteerde kous van wol met kunstzijde is nu het meest gewild, ofschoon de zuiver wol len kameskous nog een belangrijk mode-artikel is. De onderkous zal steeds’ meer ge dragen worden. Deze kous, die in ka toen (macco) al heel goedkoop is en in wol tegen een middelmatigen prijs wordt verkocht, wordt zeer gaarne door dames gedragen, die een zijden kous dragen voor de buitenwereld, maar tevens de beenen warm willen houden. Men zal ook weer een kous naar voren brengen die tot nog toe niet zoo gewild was en wel de kous van wol met flor. Deze kous is buitengewoon duurzaam, maar minder elegant. Van daar dat ze zich tot nog toe niet in een groote populariteit mocht verheugen. We zullen dezen winter ook gewone zomerkousen zien en wel de wollen fieet- en fantasiekousen. Deze zull^p dan gebracht worden geplatteerd met wol of kunstzijde. Preisoep. Gebruikt 1 L. kookvoccht van prei, fruit 4 fijngesneden preien in 2 eetlepels boter en laat ze in het vocht verder gaarkoken.* Voeg 4 inaggiblokjes en wat vleesch-extract toe, benevens een snufje peper en wat fijn gehakte peterselie, en bind de soep zoo noo- dig met wat aangery.engde maizena. Rabarbervla. Wasch 1 pond rabarbè 'stelen in stukkdn; schil de gsJ *ne gedeelten dü$ bloempje water vlui eidooiers met 1 on# er^por 1 eetlepel ma? Han mh'irh^r Hii Witvos. De ditvos of poolvos, vroeger ook wel steen-pf jjsvos genoemd, komt in het geheele uiterste noorden voor. De meeste pelzen komen uit Noord-Sibe- rië, de andere voornamelijk uit Ca nada. De eerlte, de Siberische witvos is echter de meest gevraagde. Hij is grooter en ook aanmerkelijk mooier. De grootte van den poolvos is onge veer gelijk aan de andere vossoorten. In den zomer heeft zijn pels een steengrauwe kleur. Tegen den winter wordt zijn pels geheel wit. Vanzelf sprekend is het dan den tijd om jacht op hem te maken. Natuurlijk worden er ook wel tusschentijds witvossen buitgemaakt, welke gezamelijk aan de markt komen. Hoewel de witvos zich overigens in niets van.de andere vos soorten onderscheidt, jnist hij de be faamde sluwheid en voorzichtigheid van zjjn soortgenooten. Men vangt hem daarom vrij gemakkelijk. Hoe wel natuurlijk vele exemplaren ge schoten worden, wordt ook een groot deel gevangen in netten, klemmen en strikken. De witvospelzen komen in diverse soorten en onder diverse be namingen aan de markt. De meest voorkomende zijn de Jeniffei-, Kam- schatka-, Tobolsker-, Argangel- en Petschorawitvospelzen. Voor een deel komen de witvossen naturel in den handel. Voor het groot- 1 Vroeger droeg men 's winters ste gedeelte echter geverfd als blauw- meestal de Zuiver wollen kous. Tegen- vos, slatevos enz. I woordig is dat voor een groot deel 11. In de huizen moeten zooveel mogelyk gedurende den. tyd, dat de zon schijnt, alle rolluiken neergelaten worden: de vensters kunnen open blijven. Af en toen kan doorgelucht worden; zoodat de verbruikte lucht uit de huizen gaat, echter slechts dan, wanneer men voor jiirecte tocht be schut is. Reeds! wü ir i| sat tegorisct Lönden Tomatensoep. Wasch c.a. 10 tomaten en snijd ze in stukken; zet ze* op met ruim 1 L. kokend water met een eetlepel zout of bouillon, een paar laurierbladen, peperkorrels en 3 in stukken gesneden uien, en laat de massa c.a. ur koken. Wrijf alles door een paarde- haren zeef, maak een papje van 3 eetlepels maizena en een paar eetlepels melk, en bind hiermede de soep. Zet ze op een asbest- plaatje en smelt er ons boter in. Jaarlijks konjen er dus meer dan 100.000 zilvervos pelzen aan de markt welk aantal jaarlijks by tienduizen den toeneemt, aangezien de eerste jaren voornamelijk fokdieren werden geproduceerd, maar men zich thans, vooral in Canada en de Vereenigde Staten, meer en meer toelegt op den veilenverkoop. We kunnen ons eenigszins inden ken, welk een kapitaal alleen in dezen tak van bedrijf wordt omgezet, als wij rekenen, dat een zilvervospels ge middeld per stuk ƒ500.opbrengt en dit met een productie van 100.000 pelzen reeds een bedrag vertegen woordigt van 50 millioen gulden. Dank zij de hooge prijzen, die den detaillist en vervolgens de eliëntèle voor een zilvervos moeten betalen, is dit nu eens een artikel, dat voorloopig nog wel niet algemeen zal worden. Alleen de gegoede clientèle kan zich de luxe van een echten zilvervos, of mantelgarneering hiervan, vei oor loven. Behalve de kous van kunstzijde, wordt gedurende het heeie jaar de macco- en florkous, die niet kunst zijde geplatteerd is, veel gedragen, ook in het komend winterseizoen. Bij vele dames zal de wollen kous, die- met kunstzijde geplatteerd is ,zeer zeker in den smaak vallen. Deze kous is niet alleen een warm kleedingstuk, maar is tevens zeer ele gant. De goedkoopere soorten zullen natuurlijk procentsgewijze meer kunstzijde dan wol bevatten. De duur dere kous heeft meer wol en is dus warmer. Toch zijn de kousen elegan ter naarmate er meer kunstzijde in verwerkt is. Vroeger droeg men 9. Eet, indien mogelijk, veel vruchten; neem niet veel warm eten meeverfrisch U ’s avonds met kou de pudding en eet brood. 10. Melk en andere spoedig aan bederf onderhevige voedingsmidde- nelen, vooral die voor kleine kinde ren, moeten koel gehouden worden, daar deze met stijgende temperatuur sneller ontbindt. Gevulde sinaasappel» n. 4 sinaasappelen, citroen, d.L. rijn wijn, ongeveer 45 gr. suiker, d.L. water, 8 gr. gelatine, ong. 4 bladen. Hiervoor moet men sinaasappelen met een mooie gave schil uitzoeken. De vruchten worden met een borsteltje schoongemaakt, in tweeën gesneden en het sap er op de citroenpers uitgeperst, ook het sap van de halve citroen. Het sap wordt door een paar- deharen zeef in een pannetje gedaan, ver warmd met de suiker en als deze opgelost is, wordt de rijnwijn erbij gevoegd en de opgeloste gelatine. Daarna laat men de ge lei wat bekoelen en neemt intusschen uit de sinaasappelschillen al het vruchtvleesch, zoodat dit schoone kommetjes worden, die men met de gelei vult. Wanneer ze koud en stijf zijn geworden, kan men ze één- of tweemaal doorsnijden. Bij de herfstcollecties treden dit jaar, wat het decolleté betreft, twee vormen op den voorgrondhet puntig, lage decolleté, dat met plissé of kant gegarneerd is of het ovale decolleté, dat dikwijls door een opstaanden rand is omgeven. De garneeringen worden trouwens steeds meer aan de rugzijde aangebracht. De eerste aan wijzingen hiervoor zijn ceintuurslui- tingen, die aan den rugkant der ja ponnen worden aangebracht, maar toch gemakkelijk te sluiten zijn. Ook de bloemgarneering, die nog steeds zeer gewild is, wordt niet alleen aan den voorkant, maar ook reeds dikwijls van achteren aangebracht. Verder wordt de aandacht nog méér op de rugparty gevestigd door capuchons, paneelen of biezen, die bijeen hals straalvormig samenkomen* n open springende plooien, die den hals als een kleinen stuartkraag omlijsten. Soms draagt de rug die ingelegde plooibanen, die naar onderen toe opengaan en daar de vereischte wijdte aannemen. Bovendien wordt het zwaartepunt nog meer naar de rug zijde gelegd door schootjes, ingezette stukken of plooien, terwijl de voor kant der japon glad tegen het lichaam past en hierdoor den natuurlijken lichaamsvorm meer doet uitkomen. Deze voorzijde is glad en wordt alleen onderbroken door een ceintuur. Af en toe zijn geheel rugbanen voorzien van staande plissées. Ook lintgarneering is voor de ruggen zeer gewild. 2. NeèX gens en ’s av< 3. Massage is een eenvoudig doch uit nemend middel om hoofdpijn te ver drijven. De massage van het voor hoofd moet dan heel licht geschieden met drie vingertoppen van elke hand, van het hoofd tot de oogen en c.a. 15 keer worden herhaald. Herhaal deiïe massage ook vanaf het midden van het hoofd naar de slapen. Deze behandeling wü vrijwel direct verlichting geven. Tongfilets met garnalensaus. Maak van 2 groote of 4 kleine kookton- gen filets en kook ze gaar, c.a. 5 min. in kokend water met zout, na ze met wat peper en zout te hebben ingewreven. Maak een gebonden saus van L. vischnat, 2 eetlepels bloem, 3 eetlepels boter, 1 ei dooier, wat peper en zout, en roer hier door ten slotte ons gewasschen gar nalen. Giet 'de saus over de tongfilets en presenteer zoo heet mogelyk. Rijstebrij met kaneelsaus. Kook stijve rijstebrij van 1 L. melk en 2 ons goedgewasSchen rijst. Maak een dikke saus van 3 kopjes melk, ons boter, 2 eetlepels bloem met een theelepel kaneel en ons bruine suiker en geef deze warm bij de rijstebrij. Organdi japonnen mogen niet gesteven worden, doch eerst in zacht zeepsop wor den gewasschen, daarn i in lauw water eenige malen spoelen en tenslotte halen door water, waarin op 1 liter 1 blad gela tine is opgelost en een weinig suiker. In den schaduw drogen, doen vo’strekt niet in den wind. Shantung wordt eveneens mooier van glans indien men het appreteert met gelatine en geheel droog opstrykt. Zijden tricot nachthemden en dessais worden aan den verkeerden kant gestreken. Kleuren» goed houden na het wasschen is een kwes tie van spoelen. Rood en groen worden ge spoeld in water en azijn in hot laatste spoelwater, purper en loodgrijs blijven gjed van kleur door toevoeging van soda zuiver potasch wordt bij het naspoelen van zwart wollen stoffen gebruikt. Naar het Engelse! J2 J. VAN DEI Neen nog maar e u er niets tegen hebt: men van een kalme s De onbeleefde mijl hoofd om, kreeg een 1 en veerde overeind. ■evep zonder iemand Maar er zijn nu eenm «orenen, die men - moet. Lydia Leverigde Van de soep t< Waar denkt u as ^rtgde onder de Crèr Dat Is een heel ri woordde Freddy Als dat zoo is, vei jojenbllk van naden risico - Juist! klonk 1 "aehHh0€ 21t het mf jachtte op een nader «neus antwoord, kan i en snijd z4 teelten düp De Rijksgezondheidsdienst geeft voor de hitte 11 geboden uit, die, wanneer ze opgevolgd worden, ver lichting brengen of onheil kunnen voorkomen. 1. ’Trek slechts lichte en vooral niet nauwsluitende kleeren aan. idien mogelyk ’s mor- fthjmgen koude douche. Houdt uw hoofd in het vrije veld, vooral in de felle zonneschijn, bedekt. 4. Drink niet te veel, maar stil de dorst met slechts enkele teugen. *5. Koel voor het baden eerst af, maak van tevoren de hartstreek nat met water, voordat U piet het geheele lichaam in het koele nat springt. 6. Duik bij het baden eerst m#i het hoofd onder. 7. Niet te lang rondzwemmen, vooral niet in de felle zon. linnen oj effen tijdq. De minteb is van beide "x i October van het Latynsche woord octo: acht. November van het Latynsche woord’’ novemnegen. December van het Latijnsche woord decemtien. Januari komt van Janus, een Ro- meinsche god, die twee gezichten had. Alle gangen en deuren werden door hem bewaakt. Februari. Februa was een Romein- sche feestdag van vergiffenis en rei niging. Die maand heeft eerst 29 dagen gehad, maar een dag is weg genomen en werd aan Augustus ge geven. Maart was vroeger de eerste Ro- meinsche maand. Het jaar bestond toen uit tien maanden. Deze maand werd genoemd naar Mars, de Romein- sche god van den oorlog. April komt van het Latijnsche woord aperire: openmaken of open gaan, want dan gaan alle bloemen open en de boomen botten uit. Mei komt van het Latijnsche woord maius: het eerste of vroolyke deel van het levende tijd van bloemen en vroolijkheid. Juni. Latyn: Junius, ter eere van de godin Juno. Juli was eerst Quintilus, maar werd later veranderd ter eere van Julius Caesar, die op de twaalfde van die maand geboren werd. Augustus ter eere van keizer Augustus, was eerst Sëxtilis en had 30 dagen. Een dag werd er by'gevoegd om deze maand even lang te maken als Juli. September komt van het Latynsche Citroenrijst. Breng L. water aan de kook met de dun afgesneden schil van 1 citroen en een thee lepel zout, doe er l.-z pond gewasscchen ryst bij en kook ze zachtjes gaar. Verwijder het schilletje en roer er achtereenvolgens het sap van 2 3 citroenen en 2 ons basterd suiker door; doe de massa in een met koud water omgespoelde puddingvorm en laat ze koud worden. n bela^ryik in het .liFojrfSa tetó#sprai Pajï, 4 'komende .^abilitytie b HoezejkUvij toenter ben gezidiu blajktwe een belangrijke verkla nister-president, Dr. A genover den correspon van de „Agence écoho; Na geconstateerd te oplossing van de politi dagen tyds Nederland de devaluatie van den gebleven; na betoogd aanvallen op ‘den G mislukt; na gewezen t< ten wil van het nieuw het tot dusver gevoer voort te zetten; na d meest opzienbarende d klaring, die onze meei geleden geuit, volkom Dr. A. Colyn besloot de woorden: „Wat de internatioi financieele vraagstuk! meer dan ooit de ov< waarvan ik herhaalde geven, o.a. op de econ re conferentie te Lon zyds absoluut noodzak ste te komen tot herstx nationale handels-politi anderzijds te komen munt-stabilisatie." „De landen zullen in overeenstemming moet Ik voeg er aan toe, zal aarzelen zyne mee nen aan elke ernstige bied, in het by zonder a le, goed-voorbereide tie.” Tot deze uitlating v president was meer daï In de week van 22 Jul de goudvoorraad van Bank een aderlating o Wie over ondankbai daarmee vaak slechts weldadig is geweest. af. Laatze jnët een bwlempje water vlug gaar koken. Klop 3 eiilooiep met óni basterdsuiker roer hierdoor 1 eetlepej möP zena, voeg By gedeelten de rabarber bij, tot alles op is, en laat de massa op het vuur c.a. 5 min. ^hchtjes doorkoken. Laat' ze'af- "koelen en r»er er het stijfgeklopte eiwit door. Iw d o o a TWEE AARDIGE TAILLEURS.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1935 | | pagina 4