nieuw
bergambac
tyEUWERKE
Deze C<
VO. 18988
Dit blad verse
De verzorging van kamerplanten in den zomer.
Binnen twj
EERSTE
Melk, Boter en Kaas
door
Verleden en
Café Rast;
vanaf
ondai
dischgenooten rond; het „aroma” dat
of meer beschut worden door de af-
Eieren kan men gemakkelijker in
plakjes of partjes snjjden wanneer
men het mes even goed nat maakt.
ren we thans uit.
Dat een extra klontje geurige gras-
boter ook in onze groenten geen
kwaad doet, bewijzen onder meer de
asperges (met gesmolten of gewelde
boter), de doperwtjes (met het in-de
schaal dóórgemengde klontjes versche
boter), de diverse bladgroenten als
spinazie, postelein, stoofsla (met de
boter in het sausachtig gebonden
groentevocht)
Behoef ik U eigenlijk nog wel het
soms zoo treurige beeld voor te hou
den van het stukje kaas bij onze da-
(ook wel karnemelk) tot het glas ge
vuld is. Roer er, afhankelijk van de
gekozen vruchtensoort, een hoeveel
heid suiker door (bij voorkeur bas
terdsuiker, omdat die het gemakke
lijkst oplost).
kenmerkt, brengt er den fijnproever
toe, een eventueel verschil niet stil
zwijgend voorbij te gaan, er misschien
wed eens een waardeerend woordje
voor over te hebben.
Over ’t algemeen blijft echter ook
hier de sleur afbreuk doen aan de
wiaardeering.
Men noemt een boterham zonder
Bananendrank. 4
3 bananen, 1 citroen, 2 eetlepels
Naar het Engel;
J. VAN D
18
De dichtst opeens
zich In de gang, naa
dat de geagiteerde
Londenaar en den
die in Norwich wa
Zij waren thans de
coupé zaten en hei
die de noodrem in
het eerst had gegllc
weeglijken, drukdo
hazenslaapje g.ewek
De Londenaar k(
van de angstige ges
binnen bogen. De i
gillen. Ze was heel<
Wat Is er gebe
koor.
Maar de oude d
niet in staat tot hel
catle. Het eenige i
een trillende vingei
wijzen en volharde!
De drukke, bev
poogde haar te kali
denaar zich In een
wendde het publle
tot hem.
Zenuwen, spu
MELK, DE DRANK DER
DRANKEN.
Melk in het meervoudige begrip
van „melkdranken” komt klaarblijke
lijk niet alléén neer op melk „als zoo
danig” al zou ook dié in den zomer
gerust een extra aanbeveling verdie-
Dit nummer bestaa
Citroen- of Sinaasappetmelk. -
Reken voor een groote tumbler:
het sap van 1 citroen, L. melk, op -
geveer 2 eetlepels honing of basterd
suiker (eenigszins naar smaak).
Doe de melk in een kom en klop er,
met behulp van een vork (natuurlijk
geen stalen vork!) langzamerhand
het citroensap door, tot het geheel
zich voordoet als een gelijkmatig ge
bonden mengsel. Voeg er naar smaak
de honing of de suiker bij.
Bereid sinaasappelmelk op dezelf
de wijze, maar reken per sinaasappel
ongeveer 2 dL. melk en ook wat min
der honing of suiker.
noodige schaduw is. De kamerlinde,
palmen en varens kunnen van tijd tot
tijd op een schaduwrijke plaatè een
dag buiten gezet en dan tevens be
sproeid worden met lauw water. Co-
cospalmen moeten zoo noodig te
gen den zomer verpot worden. Men
kan zien of dit noodig is, door de
palm in de hand te nemen, zóó, dat de
stam tusschen de tweede en derde
vinger ligt en naar beneden hangt,
daarna klopt men met de pot tegen
de rand van de tafel, zoodat men de
plant eruit kan nerpen. Ziet men nu,
dat de aarde geheel en al door wor
tels is omgeven, dan is-de pot te klein
en moet een grootere genomen wor
den, doch niet meer dan 1 c.M. meer
in middellijn; te groote potten zijn
niet goed.
Cactea vragen een bijzondere sa
menstelling van aarde, die men het
best bij een bloeihist kan betrekken.
Zij zijn dankbaar voor een zonnig
plaatsje en vragen niet veel water.
havermout) en kwark.
Het is volstrekt geen puzzle om op
die manier dagelijks in den een of an
deren vorm een goede kans te geven
aan onze beroemde Nederlandsche
melk, zonder dat het menu ook maar
eenigszins noch wat smaak noch
wat vorm betreft den stempel be
hoeft te dragen van een eenzijdig op
gezette propaganda. Waar het mij In
volgende artikeltjes vergund zal zijn,
dit onderwerp nader te behandelen,
veel vriéndelijker aanzien geven, niet
vergeten worden.
Hoe moeten wij deze kamerplanten
thans behandelen? Zullen wy ze bui-
ten zetten of in huis houden? De
grootste voorzichtigheid is hier ge-
lindon rlaor ■zii rravnolicr ïiin vnnr
de glazen tumblers) voor een derde
met de vruchtenpuree en roer er dan
I voorzichtig zooveel koude melk door
kelijke.
Eenerzjjds zullen we dus onder de
melkdranken voor zomergebruik er
enkele aantreffen, die een goed figuur
zullen maken op het „koud buffet’/,
d_at we voor onze gasten in orde ma
ken, mengseltjes die een familietrek
vertoonen met de producten van het
gebiéd der lunchrooms en der „soda-
fountains”anderzijds zullen we ver
schillende van de meer eenvoudige
melkdranken met succes kunnen ge-
M elksorbet.
Pers glas: 2 eetlepels limonade-
zan, dat ook in dit geval „verandering stroop (onverschillig van welke soort;
de roode soorten geven echter het
mooiste kleureffect), 2 eetlepels dik
ke room, een paar stukjes ijs, zooveel
mineraalwater dat het glas gevuld is.
Vermeng in het glas (eei) tumbler
b.v.) de limonadestroop met den
room, echter zoo, dat de wand van
het glas netjes schoon blijft. Giet het
glas vol met spuitwater en doe er
een stukje helder ijs in. Presenteer
er bij voorkeur een paar rietjes by.
MARTINE WITTOP KONING
Moeder Merker zonk kreunend terug
in haar stoel en steunde:
En ik was al zoo blij!
Waarom moeder? Omdat de muur
eindelijk verdwijnt?
Muur muur! Alsof de muur en
niet Jij de hoofdzaak bent! Die ezel, waai*
heeft hij toch zijn oogen?
Moeder, begrijp je het dan niet? De
muur is overbodig. Ik ben Barbara Goed
hart en mijn bruidegom jouw jongen!
Kind, kind, is het werkelijk waar?
Inplaats van te antwoorden, rukte
Barbara het venster open en riep:
’Herman!
Dadelijk daarop stormde Merker het
vertrek binnen
Je moet het mij niet kwalijk nemen,
begon het meisje, maar ik heb net zoo
gedaan, ajs Jij op dien Zondag. Ik heb
moeder overrompeld. Ze weet nu wie ik
bén!
En moeder lachte Herman.
Zonderlinge menschen zijn het tegen
woordig. Wat straalden hun oogen. En
hoe zij elkaar omarmden. Kende men
vroeger zoo iets? Een weemoedig gevoel
vervulde de borst der oude vrouw. Plot
seling werd het haar duidelijk. Vroeger
ja vroeger had zich meer verstand
aan verstand akkers aan wélden
dan hart aan hart gepaard. Dat deze
twee echter zonder akkers en welden ge
lukkig waren, of in het bezit van heel
andere goederen, dat kon men zoo zien.
En weer kreeg moeder Merker het te
kwaad:
Groote genade! Morgen bruilóft en
nog nleM is klaar! jammerde zij.
Hahaha! lachte Herman. Het uiter
lijk komt er bij ons niet op aan. Wij
wachten op iets beters, moeder Je
zegen. Die zal de vloek der voorvaderen
in geluk doen veranderen!
God zegene jullie! stamelde moeder
Merker en ook op haar hoofd legden zich
de zegenende hand...
Vruchtenmelk (van versche vruch
ten).
Wrijf een hoeveelheid vruchten
(aardbeien, boschbessen, frambozen
of aalbessen) door een haarzeef. Vul
vaard!) laat men het geleidelijk over
gaan in een onsmakelijk, vettig, sa
mengedroogd, bijna onsnjjdbaar brok,
dat stelselmatig nog maar steeds op
tafel wordt gezet, maar waarvan nie
mand zich bedient.
Het lot van het tot vervelens toe
aangebodene
Ook dat kan heel anders...
Ten eerste zouden we de huisvrou
wen in overweging willen geven, niet
te groote hoeveelheden kaas tegelijk
in te slaan, als het aantal huisgenoo-
ten daarmede geen verband houdt;
of wel, de kaas op doelmatige wijze
voor uitdrogen te bewaren b.v. door
dagelijks opnieuw den aangesneden 1
kant te bedekken,met een vochtig 1
vingerdoekje. j
Verder zouden we er op'willen wij
den glans van het nieuwe en aanlok- r
i 'honing of V/z lepel basterdsuiker,
L. melk.
Wrijf de bananen met een vork
fijn en klop ze met het citroensap tot
een gelijk mengsel. Klop er dan lang
zamerhand de koude melk door en
voeg er den honing of de suiker bij.
Laat deze drank vooral door en door
koud worden, door ze b.v. in een kan
te gieten en daaromheen een vochtige
doek te wikkelenbreng ze dan over
in de glazen.
beteek
onze werk:
er volgt
De tuinen zién zich thans getooid
met een bonte mengeling van bloe
men in allerlei grootten en vorm. De
minder gelukkigen, die zich het genot
van een tuin moeten ontzeggen, heb
ben wellicht een balcon, waar zjj bak
ken hebben geplaatst, die hen althans
eenigszins de illusie van een tuin ge
ven.
Veel kan er in bakken gezaaid en
geplant en zelfs langs muren en
balustraden geleid worden, waardoor
een alleszins fleurig, geheel wordt
verkregen.
Het onderhoud van den tuin be
hoort vaak tot de taak der huisvrouw
en vermeerdert weliswaar haar werk,
doch zonder verzorging gedijen zelfs
de sterkste planten niet. In den zomer
moet er veel gegoten, gewied en ge
harkt worden, terwijl het gras regel
matig „gerold” en gesneden wordt
Verder moeten planten opgebonden
worden om te voorkomen, dat er min
of meer een wildernis ontstaat.
Toch is het een buitengewoon pret
tig werk om den tuin te onderhouden
en niets geeft meer voldoening, dan
na gedanen arbeid de resultaten te
aanschouwen en er op een rustig
plekje van te zitten genieten. Al is
het nog zoo eenvoudig, dan zal toch
ieder, die een tuin heeft, tevens wel
voor een „zitje” zorgen, waar het mo
gelijk is alle werkjes, zooals naa:en,
verstellen, stoppen e.a. in de vrije na
tuur te verrichten.
Niet alleen buiten doch in de ka
mers zjjn er planten te verzorgen, de
kamerlinde, palmen, cactea, varens
of welke andere soorten ook en gedu
rende de zomermaanden mogen zij, 1
die onze kamers zelfs 's winters zoo’n
vraagt ze verder geen plaats in onze
gedachten.
Jammer! Want haar beteekenis als
„versterkend” voedingsmiddel (ook
voor de niet bepaald „zwakken”
haar lage prijs in verhouding tot haar
rijkdom aan belangrijke bestanddee-
len, de vele mogelijkheden, waartoe
ze in de spijsbereiding meewerkt... I
het zjjn punten van niev te uuuvx-
1 zoo heel bepaald echt geurige boter
schatten gewicht, zeker wel waard 1
om er een stevige propaganda op ir
baseeren in de plaats voor het vlak- 1
ke gebouwtje dat „sleur” heeft opge- I
trokken.
Waartoe die doordachte propagan
da in den huiseljjken kring zou kun
nen leiden?
In de eerste plaats tot het streven
naar een ruimere variatie, zoodat 'de t
verder belegsel „een boterham met
1 niets” of een „kale boterham”, terwijl
die snee brood toch wel degelijk zijn
laagje boter heeft toebedeeld gekre
gen. Klaarblijkelijk telt dan echter
die boter niet meein elk geval wordt
ze niet naar waarde geschat.
En dat moet veranderen... we zijn
het aan ons wereldberoemde product
verplicht
Deze tijd van het jaar geeft ons tot
I de herziening van ons oordeel een
pracht-gelegenheidde vermaarde
Nederlandsche grasboter komt nooit
fijner uit dan op zoo’n „boterham met
niets” (speciaal een sneedje bruin
brood!) Al zouden we in zoo’n geval
het brood wat rijkelijker smeren
geen nood, want de kosten voor de
ties af levert, als yoghurt (ook de anders gebruikelijke belegging spa-
goedkoope vetvrije yoghurt is niet te I
versmaden!), toebereide pap, (gort,
havarmniiH nn Iruroi’lr
’t Is in ons leven geen zeldzaam
heid, dat gebruiken, waaraan we van
kind af gewend zjjn geweest, evenals
voorwerpen die we dagelijks om ons
heen zien, slechts een zeer v*».gen in
druk op ons maken - - &ls er zelfs nog
van „indruk” sprake mag zijn!
Tót het een of ander toeval op dat
„gewone” en „overbekende” een hel
der licht werpt, en we het plotseling
zien opglanzen uit do grauwe gelijk
heid met een eigen gaafheid, een
eigen leven, een eigen bedoeling.
Een Landschap, een stadsbeeld,
waardoor sinds jaren dagelijks onze
weg is gegaan, aanvaarden we zon-
der meer; tot ®p een goeden dag
de enthousiaste bewondering van een
ander ons in het vrak aanschouwde
iets nieuws en iets eigens doet ont
dekken, onze waardeering ervoor
wekt, omdat onze oogen thans ge
opend zjjn voor effecten, die tot nu
toe aan ons opmerkingsvermogen wa
ren ontsnapt.
Qp ongeveer gelijke wijze is onze
houding tegenover verschillende da-
geljjksche voedingsmiddelen geken
merkt.
Het feit, dat we ze dagelijks on
der ons bereikt hebben, maakt er
als ik ’t zoo noemen mag „sleur-
artikelen” van, die onze belangstel
ling slechts zeer matig in beslag ne
men: ze zijn er en we gebruiken er
van, maar... op prijs stellen doen we
ze niet bepaald eerljjk gezegd, we
ze geen verdere gedachte
alle weersveranderingen en tempera
tuursverschillen. We kunnen ze on
der heesters plaatsen, zoodat ze min 1
of meer beschut worden door de af- 1
hangende takken of anders op een w
balcon, echter niet zonder dat hier de 1 ren smaak meer wordt gewaar- 1
deerd als karnemelk.
Beschouwen we die beide vormen
als „klassiek”, dan vallen daarnaast
echter nog op te merken allerlei fan
tasieën uitvloeisels soms van het vin
dingrijke brein der zich op kookge-
bied bewegende experts bedenksel
tjes echter even vaak van de eenvou
dige huismoeder, die het met haar
rjjke ervaring klaarspeelt om uit iets I
zoo „afgezaagds” als een beker melk,
iets te voorschijn te tooveren met al
bruiken, als het in de bedoeling ligt
om partij te trekken van de groote
voedingswaarde van melk, zonder
dat de betrokken persoon zich gaat
beklagen over het vervelende en het
eentonige van zjjn „melkkuur”.
Van beide soorten wil ik hier eeni
ge voorbeelden bespreken, en mag ik
dan een voorspelling doen?
Als U begonnen bent met het in-
voeren van de hierbedoelde nieuwig-
heidjes, dan zal daarop vast en zeker
volgen, dat U zelf aan het uitvinden
gaat en dat U ongemerkt brouwsel-
tjes gaat ontwerpen, die de vakman
zou doopen met den naam „specialité
de la maison”.
Uw reputatie als gastvrouw en als
huismoeder moet daarbij winnen!
boden, daar zjj zeer gevoelig zjjn voor
tocht en teveel zon, alsmede voor te
groote droogte. Nimmer mogen ka
merplanten zonder verdere beschut
ting tusschen planten geplaatst wor- neneen glas koele melk toch, frisch
den, waar zjj prijsgegeven zjjn aan I uit den kelder of misschien zelfs uit
de ijskast, biedt in de warme dagen
aan talrijke dorstigen een niet te ver
smaden verkwikking... hetzij ze ge
kozen wordt in den vorm van zoete
melk, hetzjj ze om den frisch zu-
melk het van alledaagschheid tot aan
trekkelijkheid brengt.
Afwisseling dus in de z.g. melk
spijzen: de pappen, de schoteltjes, de
puddingen, de koekepansgerechten in
al haar diverse mogelijkheden.
Variatie ook in de melk als drank:
als avondtractatie b.v. in den vorm
van chocolade-, slemp-, anjjs-, vanil- j
le-, amandel, citroenmelk, enz. enz.,
maar ook als koude drank met behulp
van cacaodrank, vruchtensap, vruch
tenpuree, enz.
Het aanvaarden verder van de
„zure melk)’, hetzjj als „dikke melk”,
als karnemelk, als hangop of als zelf
bereide roomkaas (kwark).*
Het gebruik maken van wat de in
dustrie op dit gebied aan melk-attrac-
van spjjs doet eten”, met dien ver
stande, dat we veel meer succes zul-,
len hebben met een opvolging van
verschillende inheemsche kaassoorten
dan van het week-in week-uit op
tafel zetten van óf Edammer, óf
Goudsche, óf Leidsche kaas. Ook het
verschil tusschen het pittige van oude
betogen soorten en het zachtere van
jonge zelfs zéér jonge!) kaasjes, het
afwisselende van nu eens zachte en
dan weer vastere merken dat alles
helpt mee, om het eentonige en daar
door eetlust-roovende van een dage
lijks terugkeerend voedingsmiddel te
bestrijden.
En dan een uitgedroogd stukje
kaas, zooals we het daarjuist beschre
ven, behoort niet meer op tafel thuis,
althans niet in dien vorm. We raspen
het en presenteeren het in zjjn ver
nieuwde gedaante met veel succes bjj
de boterham. Of wel, we verwerken
het in een van de smakelijke kaasge-
rechten, die aan het middagmaal een
bepaalde attractie geven.
De samenvatting van dit alles?
Melk, boter en kaas zjjn als dage-
lijksche levensbehoeften bekend ge
noeg; ze worden echter lang niet door
iedereen op haar juiste waarde ge-
"schat en ook .ang niet altjjd in elk
gezin op de m-xrt passende wijze ge
bruikt.
De huisvrouw kan, bjj haar stre
ven naar voedzaamheid, smakelijk
heid en zuinigheid in de maaltijden
een onschatbare hulp vinden in de
drie genoemde producten.
Cacaodrank.
1 L. water, 500 gr. suiker, 100 gr.
cacaopoeder, 2 pakjes vanillesuiker.
Roer de suiker met de cacao door
elkaar en vorm er met een gedeelte
van het water een gemakkeljjk vloei
baar, glad papje van. Breng de rest
van het water aan de kook, giet er
roerende het chocolademengsel in en
laat alles samen een half uur zachtjes
doorkoken. Neem de pan van het vuur
en los de vanillesuiker in de heete
vloeistof op. Giet na afkoeling de
massa over in een paar goed schoon-
gewasschen flesschen en sluit die
met een kurk. De inhoud blijft onge
veer 14 dagen goedgiet in een glas
of een beker 1/3 cacaosiroop en vul
verder bjj met koude melk.
abonnementsj
bezorging per loope:
Abonnementen wc
bij onza agenten en
Onze bureaux zjji
Interc. 2745. Postre
keuren
waard.
Zoo gaat het b.v. met de melk.
Dageljjks op hetzelfde uur afgele
verd, wordt ze voor zoover ’t ge-
pasteuriseerde melk is plichtma
tig uitgeschonken in hetzelfde aantal
glazen voor ontbjjt of koffiemaaltijd.
Of wel voor zoover ze als rauwe
melk is bezorgd wordt ze-machi
naal in melkkoker of melkpan gego
ten en ondergaat daar systematisch
den haar toegemeten kooktjjd.
Dat alles behoort tot de vaste re-
gels van het huis en als dat gebeurd
is, dan hebben we ons met de melk
voldoende lang beziggehouden en
De mensch leeft fel
toekomst. Het heden t(
oogenblik, dat al voo:
het woord hebben uitgc
zeggen, dat verleden
onmerkbaar in elkaar
heele leven een doorlo
waarvan we er geen en
den, maar die als w
handen en waarvan d
naar vorm en
deel van
zyn. Maar
vorm dezer opvolgend
niet voorzoover onze 5
invloed oefent, vrjj m
len. Iedere volgende
den voorafgaanden en
van die voorafgaande
een pjjnljjke gedachte,
verandering, de ver
nooit, nooit geheel ten:
zjjn verleden, waarin
komst reeds voor eei
ligt.
Toch moeten we on
aan het niet los te
schen verleden en toé
laten beheerschen. E1
vorm van het verleden
heid voor een deel t
even goed zal die v
den vorm van het verl
Alleen is die invloed b
van het verleden, zoc
door onze persoonlyh
daaraan vast houden,
weg van onze werk
komst en het heden d'
We weten niet hoe 1
maar weten wel, dat
invloed oefent en dal
haar daar naast bep;
werkzaamheid jjdhten
king bestond, dan gaa
naar de mislukking,
den opnemen als be
BEZOEKT
ZALEN DISP
Niet ieder genoege
slechts het genoegen,
FEUIL
bepaal ik mjj hier tot het aangeven geljjksche boterham-maaltjjden?
van de richting, waarin onze gedach- Oorspronkelijk malsch en aanlokke-
ten ziöh kunnen bewegen: de practi- Ijjk (en in dien vorm ook graag aan-
nihvnAriïw hoon ik dan binnen- vanrrl D lont mon het aplpidfiliik over-
sche uitvoering hoop ik dan binnen
kort met U onder de oogen te zien.
Ook de boter komt als dageljjksche
levensbehoefte ons huis op gezette
tjjden binnen; het botervlootje staat
als vanzelfsprekend gevuld op tafel
en we rekenen dat weer als iets, wat
ons heel gewoon toekomt.
Misschien gaat de boter iets min-
j der ongemerkt dan de melk bjj de
niet te onder-
gewicht, zeker wel waard 1