nieuw bergambac tyEUWERKE Deze C< VO. 18988 Dit blad verse De verzorging van kamerplanten in den zomer. Binnen twj EERSTE Melk, Boter en Kaas door Verleden en Café Rast; vanaf ondai dischgenooten rond; het „aroma” dat of meer beschut worden door de af- Eieren kan men gemakkelijker in plakjes of partjes snjjden wanneer men het mes even goed nat maakt. ren we thans uit. Dat een extra klontje geurige gras- boter ook in onze groenten geen kwaad doet, bewijzen onder meer de asperges (met gesmolten of gewelde boter), de doperwtjes (met het in-de schaal dóórgemengde klontjes versche boter), de diverse bladgroenten als spinazie, postelein, stoofsla (met de boter in het sausachtig gebonden groentevocht) Behoef ik U eigenlijk nog wel het soms zoo treurige beeld voor te hou den van het stukje kaas bij onze da- (ook wel karnemelk) tot het glas ge vuld is. Roer er, afhankelijk van de gekozen vruchtensoort, een hoeveel heid suiker door (bij voorkeur bas terdsuiker, omdat die het gemakke lijkst oplost). kenmerkt, brengt er den fijnproever toe, een eventueel verschil niet stil zwijgend voorbij te gaan, er misschien wed eens een waardeerend woordje voor over te hebben. Over ’t algemeen blijft echter ook hier de sleur afbreuk doen aan de wiaardeering. Men noemt een boterham zonder Bananendrank. 4 3 bananen, 1 citroen, 2 eetlepels Naar het Engel; J. VAN D 18 De dichtst opeens zich In de gang, naa dat de geagiteerde Londenaar en den die in Norwich wa Zij waren thans de coupé zaten en hei die de noodrem in het eerst had gegllc weeglijken, drukdo hazenslaapje g.ewek De Londenaar k( van de angstige ges binnen bogen. De i gillen. Ze was heel< Wat Is er gebe koor. Maar de oude d niet in staat tot hel catle. Het eenige i een trillende vingei wijzen en volharde! De drukke, bev poogde haar te kali denaar zich In een wendde het publle tot hem. Zenuwen, spu MELK, DE DRANK DER DRANKEN. Melk in het meervoudige begrip van „melkdranken” komt klaarblijke lijk niet alléén neer op melk „als zoo danig” al zou ook dié in den zomer gerust een extra aanbeveling verdie- Dit nummer bestaa Citroen- of Sinaasappetmelk. - Reken voor een groote tumbler: het sap van 1 citroen, L. melk, op - geveer 2 eetlepels honing of basterd suiker (eenigszins naar smaak). Doe de melk in een kom en klop er, met behulp van een vork (natuurlijk geen stalen vork!) langzamerhand het citroensap door, tot het geheel zich voordoet als een gelijkmatig ge bonden mengsel. Voeg er naar smaak de honing of de suiker bij. Bereid sinaasappelmelk op dezelf de wijze, maar reken per sinaasappel ongeveer 2 dL. melk en ook wat min der honing of suiker. noodige schaduw is. De kamerlinde, palmen en varens kunnen van tijd tot tijd op een schaduwrijke plaatè een dag buiten gezet en dan tevens be sproeid worden met lauw water. Co- cospalmen moeten zoo noodig te gen den zomer verpot worden. Men kan zien of dit noodig is, door de palm in de hand te nemen, zóó, dat de stam tusschen de tweede en derde vinger ligt en naar beneden hangt, daarna klopt men met de pot tegen de rand van de tafel, zoodat men de plant eruit kan nerpen. Ziet men nu, dat de aarde geheel en al door wor tels is omgeven, dan is-de pot te klein en moet een grootere genomen wor den, doch niet meer dan 1 c.M. meer in middellijn; te groote potten zijn niet goed. Cactea vragen een bijzondere sa menstelling van aarde, die men het best bij een bloeihist kan betrekken. Zij zijn dankbaar voor een zonnig plaatsje en vragen niet veel water. havermout) en kwark. Het is volstrekt geen puzzle om op die manier dagelijks in den een of an deren vorm een goede kans te geven aan onze beroemde Nederlandsche melk, zonder dat het menu ook maar eenigszins noch wat smaak noch wat vorm betreft den stempel be hoeft te dragen van een eenzijdig op gezette propaganda. Waar het mij In volgende artikeltjes vergund zal zijn, dit onderwerp nader te behandelen, veel vriéndelijker aanzien geven, niet vergeten worden. Hoe moeten wij deze kamerplanten thans behandelen? Zullen wy ze bui- ten zetten of in huis houden? De grootste voorzichtigheid is hier ge- lindon rlaor ■zii rravnolicr ïiin vnnr de glazen tumblers) voor een derde met de vruchtenpuree en roer er dan I voorzichtig zooveel koude melk door kelijke. Eenerzjjds zullen we dus onder de melkdranken voor zomergebruik er enkele aantreffen, die een goed figuur zullen maken op het „koud buffet’/, d_at we voor onze gasten in orde ma ken, mengseltjes die een familietrek vertoonen met de producten van het gebiéd der lunchrooms en der „soda- fountains”anderzijds zullen we ver schillende van de meer eenvoudige melkdranken met succes kunnen ge- M elksorbet. Pers glas: 2 eetlepels limonade- zan, dat ook in dit geval „verandering stroop (onverschillig van welke soort; de roode soorten geven echter het mooiste kleureffect), 2 eetlepels dik ke room, een paar stukjes ijs, zooveel mineraalwater dat het glas gevuld is. Vermeng in het glas (eei) tumbler b.v.) de limonadestroop met den room, echter zoo, dat de wand van het glas netjes schoon blijft. Giet het glas vol met spuitwater en doe er een stukje helder ijs in. Presenteer er bij voorkeur een paar rietjes by. MARTINE WITTOP KONING Moeder Merker zonk kreunend terug in haar stoel en steunde: En ik was al zoo blij! Waarom moeder? Omdat de muur eindelijk verdwijnt? Muur muur! Alsof de muur en niet Jij de hoofdzaak bent! Die ezel, waai* heeft hij toch zijn oogen? Moeder, begrijp je het dan niet? De muur is overbodig. Ik ben Barbara Goed hart en mijn bruidegom jouw jongen! Kind, kind, is het werkelijk waar? Inplaats van te antwoorden, rukte Barbara het venster open en riep: ’Herman! Dadelijk daarop stormde Merker het vertrek binnen Je moet het mij niet kwalijk nemen, begon het meisje, maar ik heb net zoo gedaan, ajs Jij op dien Zondag. Ik heb moeder overrompeld. Ze weet nu wie ik bén! En moeder lachte Herman. Zonderlinge menschen zijn het tegen woordig. Wat straalden hun oogen. En hoe zij elkaar omarmden. Kende men vroeger zoo iets? Een weemoedig gevoel vervulde de borst der oude vrouw. Plot seling werd het haar duidelijk. Vroeger ja vroeger had zich meer verstand aan verstand akkers aan wélden dan hart aan hart gepaard. Dat deze twee echter zonder akkers en welden ge lukkig waren, of in het bezit van heel andere goederen, dat kon men zoo zien. En weer kreeg moeder Merker het te kwaad: Groote genade! Morgen bruilóft en nog nleM is klaar! jammerde zij. Hahaha! lachte Herman. Het uiter lijk komt er bij ons niet op aan. Wij wachten op iets beters, moeder Je zegen. Die zal de vloek der voorvaderen in geluk doen veranderen! God zegene jullie! stamelde moeder Merker en ook op haar hoofd legden zich de zegenende hand... Vruchtenmelk (van versche vruch ten). Wrijf een hoeveelheid vruchten (aardbeien, boschbessen, frambozen of aalbessen) door een haarzeef. Vul vaard!) laat men het geleidelijk over gaan in een onsmakelijk, vettig, sa mengedroogd, bijna onsnjjdbaar brok, dat stelselmatig nog maar steeds op tafel wordt gezet, maar waarvan nie mand zich bedient. Het lot van het tot vervelens toe aangebodene Ook dat kan heel anders... Ten eerste zouden we de huisvrou wen in overweging willen geven, niet te groote hoeveelheden kaas tegelijk in te slaan, als het aantal huisgenoo- ten daarmede geen verband houdt; of wel, de kaas op doelmatige wijze voor uitdrogen te bewaren b.v. door dagelijks opnieuw den aangesneden 1 kant te bedekken,met een vochtig 1 vingerdoekje. j Verder zouden we er op'willen wij den glans van het nieuwe en aanlok- r i 'honing of V/z lepel basterdsuiker, L. melk. Wrijf de bananen met een vork fijn en klop ze met het citroensap tot een gelijk mengsel. Klop er dan lang zamerhand de koude melk door en voeg er den honing of de suiker bij. Laat deze drank vooral door en door koud worden, door ze b.v. in een kan te gieten en daaromheen een vochtige doek te wikkelenbreng ze dan over in de glazen. beteek onze werk: er volgt De tuinen zién zich thans getooid met een bonte mengeling van bloe men in allerlei grootten en vorm. De minder gelukkigen, die zich het genot van een tuin moeten ontzeggen, heb ben wellicht een balcon, waar zjj bak ken hebben geplaatst, die hen althans eenigszins de illusie van een tuin ge ven. Veel kan er in bakken gezaaid en geplant en zelfs langs muren en balustraden geleid worden, waardoor een alleszins fleurig, geheel wordt verkregen. Het onderhoud van den tuin be hoort vaak tot de taak der huisvrouw en vermeerdert weliswaar haar werk, doch zonder verzorging gedijen zelfs de sterkste planten niet. In den zomer moet er veel gegoten, gewied en ge harkt worden, terwijl het gras regel matig „gerold” en gesneden wordt Verder moeten planten opgebonden worden om te voorkomen, dat er min of meer een wildernis ontstaat. Toch is het een buitengewoon pret tig werk om den tuin te onderhouden en niets geeft meer voldoening, dan na gedanen arbeid de resultaten te aanschouwen en er op een rustig plekje van te zitten genieten. Al is het nog zoo eenvoudig, dan zal toch ieder, die een tuin heeft, tevens wel voor een „zitje” zorgen, waar het mo gelijk is alle werkjes, zooals naa:en, verstellen, stoppen e.a. in de vrije na tuur te verrichten. Niet alleen buiten doch in de ka mers zjjn er planten te verzorgen, de kamerlinde, palmen, cactea, varens of welke andere soorten ook en gedu rende de zomermaanden mogen zij, 1 die onze kamers zelfs 's winters zoo’n vraagt ze verder geen plaats in onze gedachten. Jammer! Want haar beteekenis als „versterkend” voedingsmiddel (ook voor de niet bepaald „zwakken” haar lage prijs in verhouding tot haar rijkdom aan belangrijke bestanddee- len, de vele mogelijkheden, waartoe ze in de spijsbereiding meewerkt... I het zjjn punten van niev te uuuvx- 1 zoo heel bepaald echt geurige boter schatten gewicht, zeker wel waard 1 om er een stevige propaganda op ir baseeren in de plaats voor het vlak- 1 ke gebouwtje dat „sleur” heeft opge- I trokken. Waartoe die doordachte propagan da in den huiseljjken kring zou kun nen leiden? In de eerste plaats tot het streven naar een ruimere variatie, zoodat 'de t verder belegsel „een boterham met 1 niets” of een „kale boterham”, terwijl die snee brood toch wel degelijk zijn laagje boter heeft toebedeeld gekre gen. Klaarblijkelijk telt dan echter die boter niet meein elk geval wordt ze niet naar waarde geschat. En dat moet veranderen... we zijn het aan ons wereldberoemde product verplicht Deze tijd van het jaar geeft ons tot I de herziening van ons oordeel een pracht-gelegenheidde vermaarde Nederlandsche grasboter komt nooit fijner uit dan op zoo’n „boterham met niets” (speciaal een sneedje bruin brood!) Al zouden we in zoo’n geval het brood wat rijkelijker smeren geen nood, want de kosten voor de ties af levert, als yoghurt (ook de anders gebruikelijke belegging spa- goedkoope vetvrije yoghurt is niet te I versmaden!), toebereide pap, (gort, havarmniiH nn Iruroi’lr ’t Is in ons leven geen zeldzaam heid, dat gebruiken, waaraan we van kind af gewend zjjn geweest, evenals voorwerpen die we dagelijks om ons heen zien, slechts een zeer v*».gen in druk op ons maken - - &ls er zelfs nog van „indruk” sprake mag zijn! Tót het een of ander toeval op dat „gewone” en „overbekende” een hel der licht werpt, en we het plotseling zien opglanzen uit do grauwe gelijk heid met een eigen gaafheid, een eigen leven, een eigen bedoeling. Een Landschap, een stadsbeeld, waardoor sinds jaren dagelijks onze weg is gegaan, aanvaarden we zon- der meer; tot ®p een goeden dag de enthousiaste bewondering van een ander ons in het vrak aanschouwde iets nieuws en iets eigens doet ont dekken, onze waardeering ervoor wekt, omdat onze oogen thans ge opend zjjn voor effecten, die tot nu toe aan ons opmerkingsvermogen wa ren ontsnapt. Qp ongeveer gelijke wijze is onze houding tegenover verschillende da- geljjksche voedingsmiddelen geken merkt. Het feit, dat we ze dagelijks on der ons bereikt hebben, maakt er als ik ’t zoo noemen mag „sleur- artikelen” van, die onze belangstel ling slechts zeer matig in beslag ne men: ze zijn er en we gebruiken er van, maar... op prijs stellen doen we ze niet bepaald eerljjk gezegd, we ze geen verdere gedachte alle weersveranderingen en tempera tuursverschillen. We kunnen ze on der heesters plaatsen, zoodat ze min 1 of meer beschut worden door de af- 1 hangende takken of anders op een w balcon, echter niet zonder dat hier de 1 ren smaak meer wordt gewaar- 1 deerd als karnemelk. Beschouwen we die beide vormen als „klassiek”, dan vallen daarnaast echter nog op te merken allerlei fan tasieën uitvloeisels soms van het vin dingrijke brein der zich op kookge- bied bewegende experts bedenksel tjes echter even vaak van de eenvou dige huismoeder, die het met haar rjjke ervaring klaarspeelt om uit iets I zoo „afgezaagds” als een beker melk, iets te voorschijn te tooveren met al bruiken, als het in de bedoeling ligt om partij te trekken van de groote voedingswaarde van melk, zonder dat de betrokken persoon zich gaat beklagen over het vervelende en het eentonige van zjjn „melkkuur”. Van beide soorten wil ik hier eeni ge voorbeelden bespreken, en mag ik dan een voorspelling doen? Als U begonnen bent met het in- voeren van de hierbedoelde nieuwig- heidjes, dan zal daarop vast en zeker volgen, dat U zelf aan het uitvinden gaat en dat U ongemerkt brouwsel- tjes gaat ontwerpen, die de vakman zou doopen met den naam „specialité de la maison”. Uw reputatie als gastvrouw en als huismoeder moet daarbij winnen! boden, daar zjj zeer gevoelig zjjn voor tocht en teveel zon, alsmede voor te groote droogte. Nimmer mogen ka merplanten zonder verdere beschut ting tusschen planten geplaatst wor- neneen glas koele melk toch, frisch den, waar zjj prijsgegeven zjjn aan I uit den kelder of misschien zelfs uit de ijskast, biedt in de warme dagen aan talrijke dorstigen een niet te ver smaden verkwikking... hetzij ze ge kozen wordt in den vorm van zoete melk, hetzjj ze om den frisch zu- melk het van alledaagschheid tot aan trekkelijkheid brengt. Afwisseling dus in de z.g. melk spijzen: de pappen, de schoteltjes, de puddingen, de koekepansgerechten in al haar diverse mogelijkheden. Variatie ook in de melk als drank: als avondtractatie b.v. in den vorm van chocolade-, slemp-, anjjs-, vanil- j le-, amandel, citroenmelk, enz. enz., maar ook als koude drank met behulp van cacaodrank, vruchtensap, vruch tenpuree, enz. Het aanvaarden verder van de „zure melk)’, hetzjj als „dikke melk”, als karnemelk, als hangop of als zelf bereide roomkaas (kwark).* Het gebruik maken van wat de in dustrie op dit gebied aan melk-attrac- van spjjs doet eten”, met dien ver stande, dat we veel meer succes zul-, len hebben met een opvolging van verschillende inheemsche kaassoorten dan van het week-in week-uit op tafel zetten van óf Edammer, óf Goudsche, óf Leidsche kaas. Ook het verschil tusschen het pittige van oude betogen soorten en het zachtere van jonge zelfs zéér jonge!) kaasjes, het afwisselende van nu eens zachte en dan weer vastere merken dat alles helpt mee, om het eentonige en daar door eetlust-roovende van een dage lijks terugkeerend voedingsmiddel te bestrijden. En dan een uitgedroogd stukje kaas, zooals we het daarjuist beschre ven, behoort niet meer op tafel thuis, althans niet in dien vorm. We raspen het en presenteeren het in zjjn ver nieuwde gedaante met veel succes bjj de boterham. Of wel, we verwerken het in een van de smakelijke kaasge- rechten, die aan het middagmaal een bepaalde attractie geven. De samenvatting van dit alles? Melk, boter en kaas zjjn als dage- lijksche levensbehoeften bekend ge noeg; ze worden echter lang niet door iedereen op haar juiste waarde ge- "schat en ook .ang niet altjjd in elk gezin op de m-xrt passende wijze ge bruikt. De huisvrouw kan, bjj haar stre ven naar voedzaamheid, smakelijk heid en zuinigheid in de maaltijden een onschatbare hulp vinden in de drie genoemde producten. Cacaodrank. 1 L. water, 500 gr. suiker, 100 gr. cacaopoeder, 2 pakjes vanillesuiker. Roer de suiker met de cacao door elkaar en vorm er met een gedeelte van het water een gemakkeljjk vloei baar, glad papje van. Breng de rest van het water aan de kook, giet er roerende het chocolademengsel in en laat alles samen een half uur zachtjes doorkoken. Neem de pan van het vuur en los de vanillesuiker in de heete vloeistof op. Giet na afkoeling de massa over in een paar goed schoon- gewasschen flesschen en sluit die met een kurk. De inhoud blijft onge veer 14 dagen goedgiet in een glas of een beker 1/3 cacaosiroop en vul verder bjj met koude melk. abonnementsj bezorging per loope: Abonnementen wc bij onza agenten en Onze bureaux zjji Interc. 2745. Postre keuren waard. Zoo gaat het b.v. met de melk. Dageljjks op hetzelfde uur afgele verd, wordt ze voor zoover ’t ge- pasteuriseerde melk is plichtma tig uitgeschonken in hetzelfde aantal glazen voor ontbjjt of koffiemaaltijd. Of wel voor zoover ze als rauwe melk is bezorgd wordt ze-machi naal in melkkoker of melkpan gego ten en ondergaat daar systematisch den haar toegemeten kooktjjd. Dat alles behoort tot de vaste re- gels van het huis en als dat gebeurd is, dan hebben we ons met de melk voldoende lang beziggehouden en De mensch leeft fel toekomst. Het heden t( oogenblik, dat al voo: het woord hebben uitgc zeggen, dat verleden onmerkbaar in elkaar heele leven een doorlo waarvan we er geen en den, maar die als w handen en waarvan d naar vorm en deel van zyn. Maar vorm dezer opvolgend niet voorzoover onze 5 invloed oefent, vrjj m len. Iedere volgende den voorafgaanden en van die voorafgaande een pjjnljjke gedachte, verandering, de ver nooit, nooit geheel ten: zjjn verleden, waarin komst reeds voor eei ligt. Toch moeten we on aan het niet los te schen verleden en toé laten beheerschen. E1 vorm van het verleden heid voor een deel t even goed zal die v den vorm van het verl Alleen is die invloed b van het verleden, zoc door onze persoonlyh daaraan vast houden, weg van onze werk komst en het heden d' We weten niet hoe 1 maar weten wel, dat invloed oefent en dal haar daar naast bep; werkzaamheid jjdhten king bestond, dan gaa naar de mislukking, den opnemen als be BEZOEKT ZALEN DISP Niet ieder genoege slechts het genoegen, FEUIL bepaal ik mjj hier tot het aangeven geljjksche boterham-maaltjjden? van de richting, waarin onze gedach- Oorspronkelijk malsch en aanlokke- ten ziöh kunnen bewegen: de practi- Ijjk (en in dien vorm ook graag aan- nihvnAriïw hoon ik dan binnen- vanrrl D lont mon het aplpidfiliik over- sche uitvoering hoop ik dan binnen kort met U onder de oogen te zien. Ook de boter komt als dageljjksche levensbehoefte ons huis op gezette tjjden binnen; het botervlootje staat als vanzelfsprekend gevuld op tafel en we rekenen dat weer als iets, wat ons heel gewoon toekomt. Misschien gaat de boter iets min- j der ongemerkt dan de melk bjj de niet te onder- gewicht, zeker wel waard 1

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1935 | | pagina 4