Het grondgebruik in Nederland. Addis Abeba, het „Wereldbad der toekomst", De nieuwe mode. Druiven en druivenkuren. n. HA W etenswaardigheden. Chineesche Keukengeheimen. Twaalf gepoden voor de Huisvrouw. Verschillende Recepten. Menu van de week. vormgeving en frissche kleuren hield. In Noord-Duitschland en Nederland ontwikkelde zich een eigen stijl: de baksteen-Gotiek, die aan de streek een interessant en eigenaardig karak ter geeft. Op grootscbe wijze ontston den in heel Nederland en Noord- Duitschland en de Oostmark, steden en kloosters, kerken, raadhuizen, poorten en torens in streng gehouden stijl van wijnroode baksteen. Versie ring is hierbij slechts aangebracht door ornamenten uit de baksteen zelf gevormd. In de 18de eeuw drong de uitvin ding van het porcelein door Johann Friedrich Böttger het aardewerk eenigszins naar den achtergrond. Op bevel van Koning August den iSter- ken van Saksen ontstond op den Al- brechtsburcht te Meissen de eerste porceleinfabriek van Europa. De Chi- neesche vazen, die de Koning van Saksen als voorbeeld liet invoeren, en die nog heden een sieraad van de kunstverzamelingen te Dresden zijn, bepaalden den artistieken vorm van het nieuwe porcelein. De beroemdste vervaardiger van het Meissener por celein was, behalve Johann Gottlob Kirchner, de geniale Johann Joachim Kandler, wiens karakteristieke die ren- en andere figuren tot de kost baarste meesterwerken van porcelein behooren. Spoedig daarna stichtten de Duit- sche vorsten in hun residenties eigen porceleinfabrieken. Mooie rococo- figuurtjes kwamen uit Nymphenburg bij München, terwyl Berlijn onover troffen was in bloemenschilderingen en in het vervaardigen van sierlijke vazen en portretten van tydgenooten. Evenals de praallievende Augustus de Sterke, liet ook Frederik de Groote tafelgerei voor zyn paleizen te Ber lijn, Potsdam en Breslau maken. In den lhatsten tijd geeft men zich juist in Berlijn veel moeite om een nieuwen stijl te vinden en brengt werk van de beste Duitsche beeld houwers aan de markt. De keramische kunst wordt ook toe- /-""TJëpfcst door den grooten Duitschen beeldhouwer Ernst Barlach voor de levensgroote figuren, die hij maakt voor den Dom te Ltibeck. Van de lei dende Duitsche keramische kunste naars van het oogenblik noemen wy Auguste Fapendieck in Bremen, die, aanknoopend aan Chineesche voor beelden, fraaie dunne schalen met gla zuur in zachte kleuren maakt. Mooie vazen, bekers en schalen maakt He- lene Korting, in Hanover, en in Ber lijn vervaardigt Douglas Hill dikbui kige vazen van groot formaat voor moderne landhuizen, Arno' Lehmann maakte friezen van aardewerk voor het Olympische stadion voor 1936na langdurige proefnemingen is het hem gelukt, het materiaal zoodanig te branden, dat het haast onbreekbaar is, en bovendien hard als steen. De moderne bouwkeramiek, die in Duitschjand tegenwoordig een eerste plaats inneemt, vond zijn Maecenas in de Duitsche Spoorwegen, de Rijks- post en de groote industrie-concerns, die met veel begrip voor deze kunst belangrijke opdrachten hebben ge geven. De spoorwegen gebruiken ke ramiek als bouwmateriaal voor mo numentale werken niet alleen te Ber lijn, maar in het heele Rijk, zooals de onlangs in het Station te Zwickau ge plaatste tegel plastieken bewijzen. Wallace Beery komt dan weer op zijn circusfilm terug. Met enthousias me sprak hij over het Zwitsersche nationale circus te Zürich. Dit circus is niets anders dan andere Europee- sche c.ircussen. Doch voor Beery scheen het iets bijzonders te zijn. „Zoo'n circus, precies zooais het hier is, niet grooter, met hetzelfde personeel, met net zulke artisten en dezelfde monteering, dat zou een sen satie voor Amerika zijn. Ik heb er een nieuw filmidee door gekregen. Mis schien zullen we nog wel eens zoo'n Europeesch circus nóodig hebben. Het was overigens het eerste circus, dat ik ooit van mijn leven in Europa zag." li. Het is de vraag of de telling voor het grondgebruik op de juiste wijze geschiedt. Op kosten van het Departement van Econo mische Zaken worden door de gemeente besturen de tellers aangewezen. Althans tot op heden; in de toekomst zal men misschien gebruik maken van de gegevens van de landbouwcrisisdienst, die vermoedelijk over zuiverder cijfers beschikt. Op dit oogenblik heerscht er nog al eens verschil tusschen het Departement en het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat cijfers onder zyn berusting heeft van volkstellingen of ander materiaal. De verschillen bepalen zich ove rigens tot hoogstens enkele honderdsten van een procent. Waarom benut men niet veel meer de land- en tuinbouworganisaties of polders, waar men in 't algemeen precies weet hoe de bedrijven worden uitgeoefend? Men zou dan vergissingen voorkomen, zoo als men nu af en toe in een noot aantreft: dit verschil is voor een goed deel toe te schrijven aan de omstandigheid, dat, niet tegenstaande de verstrekte toelichting, de oppervlakte in plaats van in kadastrale maat in z.g. „behouden" land werd opge geven. Een ander maal is een omrekening noodig omdat soms is opgegeven het aantal éénruiters, soms het aantal M2. der één- ruiters. Vindt men voor het land van Gouda en Woerden vrij constante cijfers voor het aan tal landgebruikers met een toename wat de kleinere bedrijven betreft en een vermin dering der grootere bedrijven, waar de aan dacht reeds op gevestigd werd, in Rijnland sprong het aantal landgebruikers van 1—5 H.A. van 418 in 1910 op 567 in 1920 en op 691 in 1930. Hier is duidelijk de invloed van de boomkweekery te constateeren in Bos koop e. o. Indien in de bewuste tabel ook de landgebruikers beneden 1 H.A. waren opgenomen, dan zou het verschil nog spre kender zijn geweest. Wat het aantal eige naren betreft valt in alle grootteklassen een toeneming ten koste van de pachters te zien, wat in ieder opzicht een verblijdend ver schijnsel genoemd kan worden. Het duide lijkst blijkt dit uit de percentages van 1910, 1921 en 1930: voor de klasse: 1—5 H.A. resp. 45.93, 42.38, 53.98 Voor de klasse: 510 H.A. zijn deze cijfers (afgerond): 39, 51, 55 Voor de klasse: 50—100 H.A. (afgerond): 37, 77, 100 Beter kan het al niet! Over het geheele land nam het aantal grondgebruikers toe met ongeveer 10.000, n.l. van 361.392 in 1920 tot 372.081 in 1930. Een categorie ging daarbij achteruit: de landarbeiders met 0.05—1 H.A., vermoede lijk tengevolge van meer machinale arbeid en iets hoogere verdiensten. Het aantal tuinbouwers bedroeg in 1930: 24.565. In 1910 was dit hanial: 15.488, in 1921: 18.800. Deze tuinbouwers bewerkten in 1930: 56.607 H.A. Dat het tuinbouwbedrijf veel intensiever gedreven wordt dan het landbouwbedrijf, ligt voor de hand: de statistieken reiken slechts tot bedrijven van 10 H.A. en meer, in den landbouw daarentegen heeft men te maken met bedrijven van 100 H.A. en meer, al zyn het er dan in heel Nederland nog geen 200. Een zeer bizondere groep is de 115.413 personen met niet minder dan 128.504 H.A., die aangeduid zijn als personen buiten den land- en tuinbouw staande. Hoe ongelofe lijk het schynen moge, dezè categorie neemt nog toe ook, niettegenstaande de geringe Qpbrengsten in elk onderdeel van den land bouw! De uitgave van het Departement van Economische Zaken is voor liefhebbers van cijfermateriaal een waar dorado! Zijn heete bronnen zijn zeer beroemd Wanneer men een uit 1900 stam mende atlas voor zich neemt, dan zal men tevergeefs naar Addis Abeba, de hoofdstad van het Keizerrijk Abes- synië, zoeken. Dat is begrijpelijk, want Addis Abeba bestaat nog niet eens vijftig jaren. Eerst in 1887 be sloot Menelik II, toentertijd slechts koning van Schor, zijn residentie te verleggen naar de „Fil-Uaha", d. i. „heet waterbron". Het was hoofdza kelijk de wensch van zijn gemalin, Koningin Taoitu, dat de voorstelijke paleizen hierheen werden geplaatst. t Het voorbeeld van den koning trok natuurlijk veel navolging. Talrijke groote heeren, zooals gezanten, offi cieren en diplomatieke personen, die allen weer een gevolg van personeel en slaven hadden, verhuisden met den vorst mee, zoodat alleen het koitlnk- ljjk verblijf en de gebouwen rondom dit verblijf een stadje op zichzelf vormden. Het plaatsje „Fil Uaha" werd omgedoopt in „Addis Abeba" en uit „heet waterbron" ontstond „nieuw bloed" (Abessijnsche benaming voor Addis Abeba). Eerst toen kwam de plaats in bloei. Mgnelik liet in de groeiende stad tal rijke gebouwen optrekken. De tenten, waarin het gevolg van den koning aanvankelijk'huisde, moesten plaats maken voor kleine woningen en alzoo breidde Addis Abeba zich geleidelijk aan uit. Addis Abeba, dat thans on geveer 80 tot 90.000 inwoners telt, is evenwel altijd een stad gebleven, wel ke zeer onregelmatig is gebouwd. Naast het schitterend, in Oostersche stijl opgetrokken gebouw van het mi litaire gerechtshof, vindt men een straatje met krotwoningen, waarin de meest onaanzienlyken der stad ver blijven. Interessant is het te weten, dat de heete bronnen van Addis Abeba, wel ke bronnen toch aanvankelijk de oor- DE NIEUWE MAJESTIC-FILM „HET LEVEN IS NIET ZOO KWAAD". De opnamen voor de Majestic-Cipetone productie, getiteld „Het leven is niet zoo kwaad", zullen in de Cinetonestudio's te Am sterdam een aanvang nemen. Met het bou wen der décors is men reeds begonnen. De volledige rolbezetting is als volgt: Lou Bandy, Fientje de la Mar, Cees Laseur, Lau Ezerman, Aaf Bouber, Dolly Mollinger en Adriaan van Hees. De film wordt gemaakt naar een oor spronkelijke filmnovelle van Walter Schlee. De regie is in handen van Haro van Peski, de productieleiding berust bij Willem Har- De verdere artistieke en technilche staf is als volgt samengesteld: fotografie: Ro bert Lach; architectuur A. H. Wegerif en Kor Postma; muziek: Max Tak; liederen- teksten: Alex de Haas; montage: Willy Zeyn; geluid: E. Weiss; choreographie: Mu- riloff. as Eenige van de nieuwste modellen hoeden voor het najaars- en winterseizoen. zaak waren van de stichting der stad, thans, na by na 50 jaren, nog een be langrijke rol spelen. In Addis Abeba vindt men drie bad inrichtingenéén voor de voorname inwoners en de vreemdelingen, één voor de burgers en één voor het arme volk en de slaven. Geen Abessyniër, die zich zelf respecteert, zal één dag overslaan voor het nemen van een minstens één uur durend bad. Som migen brengen enkele urén lang in het heete water door. Het kwartier, waarin het gezant schap en zijn raad verblijft, is betrek kelijk uitgebreid. Dit kwartier ligt niet ver verwijderd van het Intotoge- bergte. De wijk is geheel volgens Europeeschen smaak opgetrokken. Menelik II bracht na 1896 zijn bui- tenlandsche gezanten in ruime, mo derne woningen onder. Geheel voor zijn rekening liet hij deze paleizen bouwen. Hij wilde geen rekening hou den met Oostersche stijl, doch uitslui tend met Europeeschen smaak. Daar om vindt men heden ten dage in de gezantschapswij k van Addis Abeba nog zulke fraaie Europeesche huizen, welke wel een beetje eigenaardig aan doen bij al het Oostersche, dat men in de Abessijnsche hoofdstad tegenkomt. Eenvoudige tricot japon Druivenkuren worden door de me dici voor verschillende ziektebeelden voorgeschreven en vooral ook ter be vordering van de slanke lijn. Zij hebben tevens een heilzame werking bij rheumatiek, ischias en verschillende aandoeningen van de in wendige organen, doch ook voor ge zonde menschen zijn druiven in hooge mate aan te bevelen, daar zy het bloed reinigen en tevens de verschil lende inwendige organen. Zooals zulks bij alle dieetkuren ge- wenscht is, moet men de juiste mid denweg volgen en de voorschriften van den geneesheer strikt volgen; aangezien deze alleen beoordeelen kan hoever hy kan gaan in verband met de constitutie van zijn patiënt. In ieder geval moet men tijdens iedere liuur zeer rustig en regelmatig leven, zich niet inspannen met welken arbeid ook, geen alcohbl gebruiken, matig wandelen en vroeg naar bed gaan. Zieken moeten de druiven eten ontdaan van pitten en schil, gezonde menschen weten zelf hoever zij hier mede gaan, doch de pitten moeten zeker verwijderd worden. Druivensap is een buitengewoon gezonde drank. Verkeerd is de meening, dat een druivenkuur gelijk staat met een hon- gerkuur, want zij bevatten nagenoeg alle belangrijke voedingsstoffen. Het organisme, dat gewend is aan een ge heel andere voeding zal zich eerst eenige dagen moeten gewennen aan het dieet. Het is noodig de kuur lang zaam te beginnen en ook niet ineens af te breken. In den regel duurt een druivepkuur drie weken en begint met 500 gr. per dag verdeeld over de maaltijden en wordt geleidelijk opge voerd tot twee a drie pond, om daar-» na weer te verminderen tot een half pond per dag in de laatste week. Indien het hongergevoel te groot wordt kan men enkele droge volkoren beschuiten, eten. Bjj vermagerings kuren wordt behalve zacht gekookte eieren dok bruin brood zonder boter, groenten en afgeroomde melk toege staan, tenzij de arts nog andere din gen toestaat of als ongeschikt afwijst, zulks is altijd geheel en al persoonlijk en hangt af van het min of meer strenge der kuur. Melk. Om melk gedurende de warme da gen goed te houden moet men ze eerst flink door koken, daarna ver schillende malen van de eene kan in de andere overgieten, waardoor men tevens het vormen van een vlies voor komt en het vet over de melk ver deeld wordt. Waschgoed. Wanneer men bij het verzenden van de wasch naar de wasscherij vlek ken op linnen of lijfgoed heeft, die wellicht een bijzondere behandeling vereischen, moet men een papiertje op het betreffende stuk spelden met de herkomst. Witten. Om te voorkomen, dat men bij het witten van plafonds te veel spet, moet men een cartonnen cirkel snijden, in het midden een gat, waardoor het handsyat van de kwast gaat, waarna het carton zoover mogelijk naar boven wordt geschoven. De spetten, welke door de kwast veroorzaakt worden, komen op het carton. UIT DE PERS „Eigen schuld'* I Tn de „N. R. O." schrijft mr. R. J. H. Patiin onder bovenstaand hoofd een In cessant artikel over onzen economi- hen toestand en het beleid der regee- rinir het is nu volle zes Jaren crisis en L nog alles misère wat de klok slaat. Tnt voor kort was er één lichtpunt: do HiiinK van de rente, waardoor de last rier schulden minder drukkend werd. De staat Indié en de Gemeenten konden fpikenlare voor honderden millloenen tpeningen converteeren, de hypotheek- nte liep terug, die met bankcrediet mprkte behoefde minder voor rente uit te trekken, maar ook dit lichtpunt is ge doofd' de' rentevoet stijgt thans. Deze nieuwe teleurstelling, aldus mr. Patijn, had ons volk kunnen worden bespaard. Dr Colijn is een hoogstaand en bui tengewoon verdienstelijk staatsnian en het tegenwoordige Kabinet is vermoede lijk het beste, dat op het oogenblik in Nederland bestaanbaar is te achten, jammer, dat het in zake het verminderd vertrouwen in beleggingsfondsen, door hetgeen het naliet en door hetgeen het deed, niet geheel vrij uitgaat. Voor een veel grooter deel echter is de aan gerichte schade een gevolg van het be treurenswaardig politieke opstootje van JlMr Patijn doelt op drieërlei fouten: de eerste de ondermijning van het spoor- egcrèdiet, wat niet tijdig werd voorko men door' het geven van een afdoend antwoord inzake staatsgarantie van de gobligaties. Er circuleerden ge- als zoude de regeering van een l gelukkige inkleeding der spoor- weeovereenkomsten gebruik willen ma- jten om een conversie door te drijven met als stok achter de deur, een ontkenning van de staatsgarantie. Ten tweede Is een groote lout gemaakt met de Kon Besluiten betreïlende het hypothecair erudiet, spoedig gevolgd door het wetsontwerp op de vaste lasten. Na dat het spoorwegcrediet reeds aan "het wankelen was gebracht, had thans het grondcrediet een slag gekregen. Intus- schen, de beide gemaakte fouten zouden spoedig en gemakkelijk te herstellen zijn geweest, indien niet inmiddels een factor was ingetreden, die irt veel ernstiger mate het vertrouwen hacr geschokt. Dit is het derde punt: het conflict tus schen de regeering en de machtige R.K Staatspartij was het sein tot een vlucht voor den gulden, die een groot deel der voor belegging beschikbare gelden zijn weg naar het buitenland deed vindeAen stijging van den rentestandaard was het onvermijdelijk en onmiddellijk gevolg Het bedenkelijke in den toestand is, dat de oplossing van de ministerieele crisis een conflict zelf niet heeft opgelost. Het vertrouwen is nog niet teruggekeerd, men voelt, dat het politiek evenwicht uiterst labiel is. De twee partijen, Kabinet en R.K. Staatspartij, staan met het geweer bij den voet in de oude stellingen: tel kens kan het weer tot 'n botsing kómen. „De ironie van het noodlot heeft ge wild, dat, terwijl verlaging van de vaste lasten het parool is.der politieke partijen juist de partijpolitiek de eenige verlaging van lasten heeft om hals gebracht, die goed op gang was, n.l. die der kapitaal rente. Op de leiders der r.k. staatspartij rust voor dezen nieuwen tegenslag een zware verantwoordelijkheid. Wel is waar kan men in het parlementaire stelsel van een groote politieke partij niet vergen, dat zij een regeering blijft steunen, die haar inziens 's Lands zaken slecht be hartigt; maar primordiale eisch in dat stelsel is, dat men den wagen niet van den wal in de sloot helpt, als men niet weet, hoe dien weder op het droge te Het kan wezen, dat het gebeurde zich niet zal herhalen. De rol van Cornells, die een glas had gebroken en toen geen raad wist, is een poovere voor een staats man; de heeren Aalberse c.s. zal er wel licht niet veel voor gevoelen, nogmaals in die rol voor het voetlicht te treden Het is te hopen, dat om die reden ook het sarrend werpen met kiezelsteentjes achterwege zal blijven. Maar 't is voors hands moeilijk, den polltieken toestand met gerustheid gade te slaan. Conflicten als dezen zomer achter ons liggen maken |n den regel de onderlinge relaties dei- leidende politici stroever en persoonlijke gevoeligheid vormen een slechten factor voor hartelijke samenwerking. Bovendien kan men van de r.k. staatspartij in rede lijkheid niet verwachten, dat zij een peo- cavi zal uitspreken en beterschap zal be loven; eerst in den loop van het zitting- Jaar kan dus blijken, dat de parlemen taire machine weer betrouwbaar tune- Het feit, dat de oorzaken van den nieu- we& tegenslag, ditmaal niet in het bui ken strekt allerminst tot troost. Eigen schuld kwelt het meest. De da- ende IJjn van den rentestand is onder doken: dan maar gedwongen conversies. Amus de mentaliteit van sommige onzer nedendaagsche ordenaars hDultschland heeft naar het middel v!Lgedwongen C(>nversies gegrepen en vermoedelijk terecht: Duitschland had ergens meer crediet en de ouderen der tegenwoordige generatie kunnen nauwe meer honen te beleven, dat Duitsch 1 ""„tn ic ucieveii, uai i^uiu»uu- dTa credlet kan vinden. Er viel ons i meer ^derven. Maar voor u wT ls daarvan gelukkig geen spra- j Nederland geldt nog steeds als een VftnnÜfden' waar de belegger zich het od k kan gevoelen en die reputatie ls ciJi V Zelve een oeconomlsche en finan- k de kracht. Intusschen, men heeft hier «wen met een teere plant, waarmede naar invallende gedachten kan wor- Men kan bij de 82 gangen maken het dagelijksche menu uit. Alhoewel Europeesche vrouwen in èn enkele korreltjes rijst. China allerminst zelf kunnen koken, zoo wordt het haar door den „boy: toch meermalen toegestaan en gevoelt h« zich zelfs vereerde als zy belang stellen in zyn Rookkunst. Het „toe zien" is echter zeer interessant en buitengewoon leerrijk, daar de Chi neesche koks buitengewone kunste naars zyn op hun terrein. Heeft men in Europa ook bekwame keukenmei den, dan is zulks in China niet denk baar, aangezien iedere familie, die een zekere standing heeft op te hou den er een kok <of boy op na houdt. De Chineesche vrouwen uit de lagere klasse bereiden echter hun middag maal zelf. Europeesche huisvrouwen zijn we! zeer verbaasd als zij in den aanvang van haar verblijf in China het inkoo- pen van levensmiddelen gadeslaan. Alles wordt in zeer kleine hoeveel heden ingekocht, b.v. een kwart kip, een achtste lamsbraad, kleine beetjes groenten, die men by ons te lande voor één persoon voldoende acht, wor den voor een geheel gezin verwerkt. In Japan volgt men dezelfde methode, de Aziatische l^oks mengen uit aller lei kleine beetjes"echter de fijnste ge rechten, Een kwart kip is voor hen een buitengewoon groote hoeveelheid, die hij met allerlei andere ingrediën ten tot een hoofdmaaltijd voor vier personen weet uit te breiden, zóó dat zij méér dan voldaan zijn. In een gesprek met een Chineesche chef-kok zeiden wij hem, dat wij gaar ne eens iets meer van zijn keukenge heimen zouden willen weten en vroe gen hem tevens of het inderdaad waar is, dat men in China „rotte" eieren als "een smakelijk gerecht verorberde. Waarschijnlijk dacht de man in stilte: „Toekijken mag deze Westersche dame, doch leeren koken doet zij nim mer!" In ieder geval vertelde hij ons in vloeiend Engelsch, dat de smaken nu eenmaal in verschillénde landen verschillen en geen Chinees inderdaad hamsoufflé met kaas of citroencrime als een delicatesse zou beschouwen. Lachend vertelde hij ons, dat de zwar te eieren niet in het minst rot zyn, doch een speciale behandeling hebben ondergaan, waardoor zij een bijzon dere kleur hebben aangenomen. De eieren worden in leem gehuld, waar door ongebluschte kalk ls gemengd, waarna men ze roostert en in aarde werk potten bewaart gedurende min stens drie maanden, totdat zij door en door „gaar zyn". Deze eieren nemen een bij zonderen smaak aah, die wanneer men zijn vooroordeel eenmaal overwonnen heeft, geenszins onaangenaam is. Op het Chineesche menu kunnen zij niet gemist worden! Tientallen schaaltjes en pannetjes zyn noodig eer men een maaltijd van 32 gangen heeft opgediend, hetgeen iets heel gewoons is. Iedere gang wordt echter slechts in zeer kleine schaaltjes opgediend. Zooals wij reeds zeiden, uit een kleine hoeveelheid kip of ander gevo gelte wordt een heel diner getooverd. De huid vooral van gebraden eend wordt als extra gang gediend en men kan deze met de vingers eten evengoed als men dit met gebraden nootjes of chips by een apératief doet; de huid is volkomen droog en licht gezouten. De Chineesche soepen zyn zeer beroemd en worden geëx porteerd naar andere landen. Het hoofdbestanddeel is krachtige bouil lon van gevogelte, waarin zich stuk jes hardgekookt ei (zéér fyn ge hakt) bevinden, evenals kleine groene blaadjes, fijn gehakte champignons wet veel afdwingen, maar vertrouwen niet; en vertrouwen is en blijft de fun- damenteele basis van alle crediet. Het ls te hopen, dat onze wetgevers zich van die waarheid zullen doordringen en wij niet na eenige Jaren, wanneer door roekeloos ingrijpen de toestand van ons credietwezen grondig en voor langen tijd mocht zijn verslecht, andermaal zul len moeten erkenneneigenschuld. Rijst wordt beschouwd als iets, dat noodzakelijk by ieder gerecht ver werkt dient te worden, terwijl aan geen maaltyd de miniatuur schaaltjes droge ryst ontbreken. „Vandaag", vertelde de kok ons, „kook ik L-zi-Din", hetgeen een natio naal gerecht bleek te zijn. Men bereidt dit van kip, waarvan het vleesch in kleine stukjes van de beenderen wordt genomen, nadat het eerst ge kookt is. Paddestoelen worden in fijne plakjes gesneden evenals heel jonge bamboe, 'n paar uitjes en fyn gehakte groente, die onze spinazie het meest nabij komt. Alles wordt in zeer ge kruide bloemsaus gaar gesmoord en is slechts een klein onderdeel van de dozijnen gerechten, waaruit een diner is samengesteld. Alle soorten dieren, welke de zee biedt worden gegeten, terwijl de meest fantastische sausen worden sa mengesteld, waarin zij worden geser veerd. Scheuten van Sojaboonen worden als salade gegeten, evenals spruitjes van bamboe, boomzwammen enz. en worden zeer sterk gekruid. Kaas kent men in de Chineesche keuken niet en de kok wendde zich ontzet af, toen wij hem verklaarden, dat wij geraspte kaas bij de bereiflhïg van soepen, sausen, schoteltjes enz. gebruikten en zelfs gepaneerde kiab- ben met geraspte kaas zeer smakelijk waren. Hij was namelijk juist bezig mooie rose zeekrabben klaar te maken en de uitgesproken „kaas"-smaak die dezedieren hebben, wordt zooveel mo gelijk weggewerkt door scherpe kfui- den. „Pense" wordt eveneens aan iedere /naaitijd in kleine hoeveelheden opge diend en ziet ér uit als een soort ma caroni, die van rijstemeel is gemaakt en door het koken doorzichtig wordt, zooiets als onze tapioca, wanneer zij gaar is. Manto is een Chineesch ge bak, dat er uitziet als bij ons de z.g. deegballetjes, die van bloem en gist gemaakt worden en in water gaar ge kookt, waarbij men een of andere compote geeft. De laatste ontbreekt echter in China. Olie speelt een groote rol bij de be reiding der diverse gerechten, in hoofdzaak de olie, welke aan de soja boonen onttrokken wordt; ook reuzel is onontbeerlijk bij het bakken en bra den. Het gebruik van melk, die wy Hollandsche huisvrouwen bij vele ge rechten als onontbeerlijk beschouwen, kent men in de Chineesche keuken niet. Kleine vogëltjes, een soort lijs ters, worden aan lange dunne stokjes boven een houtskoolvuur geroosterd en met „huid en haar" gegeten Vinnen van haaien worden ge bruikt bij de bereiding van soepen (haaienvinnensoep) en deze zijn een delicatesse, die echter nog fn soorten en kwaliteiten verkrijgbaar zijn, doch steeds duur blijven. Zoet theegebak vindt zeer veel aftrek en dit wordt verorberd met enorme hoeveelheden thee. Onze lezeressen zullen ons zeker wel toegeven, dat Hollandsche huis vrouwen niet spoedig doorkneed zijn in de geheimen der Chineesche keu ken, zóó zulks wel ooit het geval moge zyn. In de eerste plaats staan de koks slechts zeer zelden toe, dat men een kykje achter de coulissen werpt en kookboeken bestaan er in China niet, en in de tweede plaats zou men te veel hulpkrachten moeten laten aan rukken, want het is ondenkbaar, dat men een diner bestaande uit 32 gan gen alleen kan klaar maken. Leeren kan men echter overal en zeker ook in China, al was het alleen maar om met de kleinste hoeveel heden uit te komen en een combinatie van de kleinste restjes op te dienen als een toereikend diner voor meer dere perspnen. 1. Deel Uw tyd goed in. 2.' Werk flink, dodh niet over haast. 3. Vermijd onnoodig werk. 4. Maak gebruik van de prac- tische hulpmiddelen, die de moderne techniek voor de huishouding biedt. 5. Erger U niet aan kleinigheden, ergernis maakt vroeg oud. 6. Vergeet Uzelf niet, doch weet U te beheerschen. Wie zich laat gaan, heeft in oogenblikken van rustige overpeinzing berouw. 7. Neemt iederen dag een rustuur voor U zelf, waardoor nieuwe krach ten verzameld worden. 8. Wil niet alles zelf%oen, omdat gy denkt, dat het dan beter gedaan wordt. Geef werk uit handen en leer het zoo noodig Üw huisgenooten of ondergeschikten doen, zooals gij het verlangt. 9. Zie alles van de goede zijde en weet met een vriendelyk-^ezicht moei lijkheden te overwinnen. 10. Werk nooit zoolang, tptdat gy voelt, dat gij niet meer kunt. Op U rusten groote plichten, daarom moet gij Uwe gezondheid in acht nemen. 11. Vergeet bij al Uwe huiselijke plichten Uw kinderen niet, doch weet steeds tijd te vinden om met hen bezig te z|jn. Het werk'komt niet in de al lereerste plaats.' 12. Zorg, dat alles ordelijk ver loopt en wanneer de heer des huizes van zyn dagtaak thuiskomt, laten alle sporen van werk dan verdwenen zijn, en val hem niet lastig met onnoodige klachten en kleinigheden. T JALOERSCHHEID. ik heb wat moois van je gehoord. Een politieagent heeft me vanmorgen medegedeeld dat hij je om 6 uur heeft aangetroffen met je armen om de lantaarnpaal. HijNu, je ben toch zeker niet jaloersch op een lantaarnpaal Kip met gepocheerde eieren. 300 gr. resten van kip, 40 gr. boter, 30 gr. bloem, L. bouillon, zout, peper, citroensap, 1 eierdooier, gepocheerde eieren, 2 bouillonblokjes. De vleeschresten worden aan kleine stuk jes gesneden, de bouillonblokjes in Va L. water opgelost en zoo mogelijk getrokken met beentjes van de kip. De bouillon wordt gezeefd, boter gesmolten en vermengd met de bloem, daarna met kleine hoeveelheden de bouillon toevoegen en de saus zachtjes laten doorkoken met de stukjes vleesch (10 minuten), daarna de pan van het vuur ne men en 't geklopte eierdooier en de citroen sap toevoegen, overgieten in een dekschaal en er rijst en gepocheerde eieren bij presen- Voor de gepocheerde eieren wordt water in een pannetje gedaan met een scheutje azijn en wat zout, daarna worden de eieren boven het water opengemaakt, nadat ze op den rand van de pan zijn stuk geslagen. Met een lepel wordt het wit, zoodra het 'begint te stollen, over het dooier geslagen en daarna laten wij de eieren nog drie mi nuten in het kokende water, nemeji ze met een schuimspaan uit de pan en brengen ze over op de schaal. Gebakken aubergiiies. Wasch de aubergines, droog ze af en snijd ze in niet te dunne schijven. Bestrooi ze met zout. Bak de aubergines aan beide kanten in boter. Bestrooi ze op de schaal met gehakte peterselie. Citroenpudding. L. water, 15 gr. poedergelatine (één pakje), 2 eieren, 200 gr. suiker (eenige klontjes), sap van drie citroenen. Het water wordt aan de kook gebracht *met de suiker. De citroenen gewawwhen, gedroogd en met de suikerklontjes wordt luchtig over de-schil gewreven, waardoor het aroma in de suiker komt, die eveneens bh het heete water wordt gevoegd, waarna dekpan van het vuur wordt genomen. De eieren worden zéér schuimig geklopt, waar na de vloeistof er voorzichtig en roerende bijgevoegd wordt en het geheel af moet koelen. Af en toe roeren en als de massa drillerig wordt, overbrengen in een met koud water omgespoelde vorm en stijf laten worden. Presenteeren met droge biscuits. Kleine cakes. 3 eieren, tikje zout, gewicht van twee eieren aan zelfrijzend bakmeel en basterd suiker, kleine papieren vormpjes, geconfijte kersjes. Bloem en zout worden gezeefd en in een kom gedaan. De dooiers der drie eieren wor den met de suiker schuimig geklopt en bij kleine hoeveelheden vermengd metde bloem. He twit wordt met een tikje zout zéér stijf geklopt, zóó stijf, dat men het gemakkelijk kan snijden en door het overige beslag ge schept, liefst met een metalen lepel. We mogen dit niet kloppende doen, omdat het geheel dan niet luchtig wordt. Het beslag wordt nu in de papieren vor men gedaan, die iets meer dan half gevuld worden en op een bakblik in den oven ge plaatst (pl.m. 15 h 20 minuten). Garneeren met geconfijte kersjes of reepjes sucade voor de vormpjes in de over gaan. Perzikenpudding. 1 half kopje koud water, 1 kopje kokend water, Z eetlepels citroensap, 100 gr. suiker, tikje zout, 1 blik perziken, wit van 3 eieren, lange biscuits of reepjes cake, 1 d.L. room, 1 eetlepel poedergelatine, 1 blik perziken. De perziken worden aan kleine stukjes gesneden met de suiker en de citroensap een half uur weggezet, terwijl de poeder gelatine geweekt wordt in koud water; daar na lossen wij deze op in een kopje kokend water, als dit wat afgekoeld is wordt het door de perziken gemengd. Als de massa dik begint te worden, worden de eiwitten met een tikje zout zéér stijf geklopt en doen wij ze bij de vruchtenmassa. We voeren een rechte puddingvorm met lang biscuits (Bon ne mère) of met reepjes cake en gieten hierin de pudding, laten het geheel vol komen koud en stijf worden, storten den pudding en garneeren den bovenkant met geslagen room. 'f De toespijs kan ook in plaats van in een gevoerde vorm in platte glazen worden ge serveerd met een laagje slagroom er op en bestrooid met gehakte noten. Pruimen met room. 300 gr. pruimen (gedroogde), sap van 1 citroen, suiker naar smaak, 2% d.L. water, 15 gr. gelatine, 2 d.L. room-, suiker. De pruimen geweekt, gekookt met de 2% d.L. water, daarna als ze gaar zijn ontpit en fijn gehakt. Het vocht wordt aan de kook gebracht met citroensap en suiker, daarna wordt de vooraf geweekte en flink uitge knepen gelatine in het vruchtenwater op gelost en de gehakte pruimen toegevoegd om te voorkomen dat de gelatine zakt. Is alles koud, dan overbrengen in een omge- spoelden steenen vorm of in een glazen schaal en presenteereil met stijf geklopte room. 70NDAG: Kerrysoep, kip, gemengde sla. aardappelen, perzikenpudding. MAANDAG: Kip met gepocheerde eieren, spinazie, aardappelschoteltje, compöte. DINSDAG: Runderrollade, prinsesseboonen, aardappelen, citroenpudding. WOENSDAG: Kalfshersens met spaghetti, sla met eieren, gebakken aardappelen. DONDERDAG: Koud vleesch, stoofsla, aardappelen, warme rijst met bessensap- saus. VRIJDAiG: Schelvisch, worteltjes, aardap pelen, botersaus, beschuit met kaas, kleine cakejes. ZATERDAG: Vischsla, ornmelet met kaas, postelein, aardappelen.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1935 | | pagina 4