Het grondgebruik
in Nederland.
Addis Abeba, het
„Wereldbad der toekomst",
De nieuwe mode.
Druiven en druivenkuren.
n. HA
W etenswaardigheden.
Chineesche Keukengeheimen.
Twaalf gepoden
voor de Huisvrouw.
Verschillende Recepten.
Menu van de week.
vormgeving en frissche kleuren hield.
In Noord-Duitschland en Nederland
ontwikkelde zich een eigen stijl: de
baksteen-Gotiek, die aan de streek
een interessant en eigenaardig karak
ter geeft. Op grootscbe wijze ontston
den in heel Nederland en Noord-
Duitschland en de Oostmark, steden
en kloosters, kerken, raadhuizen,
poorten en torens in streng gehouden
stijl van wijnroode baksteen. Versie
ring is hierbij slechts aangebracht
door ornamenten uit de baksteen zelf
gevormd.
In de 18de eeuw drong de uitvin
ding van het porcelein door Johann
Friedrich Böttger het aardewerk
eenigszins naar den achtergrond. Op
bevel van Koning August den iSter-
ken van Saksen ontstond op den Al-
brechtsburcht te Meissen de eerste
porceleinfabriek van Europa. De Chi-
neesche vazen, die de Koning van
Saksen als voorbeeld liet invoeren, en
die nog heden een sieraad van de
kunstverzamelingen te Dresden zijn,
bepaalden den artistieken vorm van
het nieuwe porcelein. De beroemdste
vervaardiger van het Meissener por
celein was, behalve Johann Gottlob
Kirchner, de geniale Johann Joachim
Kandler, wiens karakteristieke die
ren- en andere figuren tot de kost
baarste meesterwerken van porcelein
behooren.
Spoedig daarna stichtten de Duit-
sche vorsten in hun residenties eigen
porceleinfabrieken. Mooie rococo-
figuurtjes kwamen uit Nymphenburg
bij München, terwyl Berlijn onover
troffen was in bloemenschilderingen
en in het vervaardigen van sierlijke
vazen en portretten van tydgenooten.
Evenals de praallievende Augustus de
Sterke, liet ook Frederik de Groote
tafelgerei voor zyn paleizen te Ber
lijn, Potsdam en Breslau maken.
In den lhatsten tijd geeft men zich
juist in Berlijn veel moeite om een
nieuwen stijl te vinden en brengt
werk van de beste Duitsche beeld
houwers aan de markt.
De keramische kunst wordt ook toe-
/-""TJëpfcst door den grooten Duitschen
beeldhouwer Ernst Barlach voor de
levensgroote figuren, die hij maakt
voor den Dom te Ltibeck. Van de lei
dende Duitsche keramische kunste
naars van het oogenblik noemen wy
Auguste Fapendieck in Bremen, die,
aanknoopend aan Chineesche voor
beelden, fraaie dunne schalen met gla
zuur in zachte kleuren maakt. Mooie
vazen, bekers en schalen maakt He-
lene Korting, in Hanover, en in Ber
lijn vervaardigt Douglas Hill dikbui
kige vazen van groot formaat voor
moderne landhuizen, Arno' Lehmann
maakte friezen van aardewerk voor
het Olympische stadion voor 1936na
langdurige proefnemingen is het hem
gelukt, het materiaal zoodanig te
branden, dat het haast onbreekbaar
is, en bovendien hard als steen.
De moderne bouwkeramiek, die in
Duitschjand tegenwoordig een eerste
plaats inneemt, vond zijn Maecenas in
de Duitsche Spoorwegen, de Rijks-
post en de groote industrie-concerns,
die met veel begrip voor deze kunst
belangrijke opdrachten hebben ge
geven. De spoorwegen gebruiken ke
ramiek als bouwmateriaal voor mo
numentale werken niet alleen te Ber
lijn, maar in het heele Rijk, zooals de
onlangs in het Station te Zwickau ge
plaatste tegel plastieken bewijzen.
Wallace Beery komt dan weer op
zijn circusfilm terug. Met enthousias
me sprak hij over het Zwitsersche
nationale circus te Zürich. Dit circus
is niets anders dan andere Europee-
sche c.ircussen. Doch voor Beery
scheen het iets bijzonders te zijn.
„Zoo'n circus, precies zooais het
hier is, niet grooter, met hetzelfde
personeel, met net zulke artisten en
dezelfde monteering, dat zou een sen
satie voor Amerika zijn. Ik heb er een
nieuw filmidee door gekregen. Mis
schien zullen we nog wel eens zoo'n
Europeesch circus nóodig hebben. Het
was overigens het eerste circus, dat
ik ooit van mijn leven in Europa zag."
li.
Het is de vraag of de telling voor het
grondgebruik op de juiste wijze geschiedt.
Op kosten van het Departement van Econo
mische Zaken worden door de gemeente
besturen de tellers aangewezen. Althans tot
op heden; in de toekomst zal men misschien
gebruik maken van de gegevens van de
landbouwcrisisdienst, die vermoedelijk over
zuiverder cijfers beschikt. Op dit oogenblik
heerscht er nog al eens verschil tusschen
het Departement en het Centraal Bureau
voor de Statistiek, dat cijfers onder zyn
berusting heeft van volkstellingen of ander
materiaal. De verschillen bepalen zich ove
rigens tot hoogstens enkele honderdsten van
een procent. Waarom benut men niet veel
meer de land- en tuinbouworganisaties of
polders, waar men in 't algemeen precies
weet hoe de bedrijven worden uitgeoefend?
Men zou dan vergissingen voorkomen, zoo
als men nu af en toe in een noot aantreft:
dit verschil is voor een goed deel toe te
schrijven aan de omstandigheid, dat, niet
tegenstaande de verstrekte toelichting, de
oppervlakte in plaats van in kadastrale
maat in z.g. „behouden" land werd opge
geven. Een ander maal is een omrekening
noodig omdat soms is opgegeven het aantal
éénruiters, soms het aantal M2. der één-
ruiters.
Vindt men voor het land van Gouda en
Woerden vrij constante cijfers voor het aan
tal landgebruikers met een toename wat de
kleinere bedrijven betreft en een vermin
dering der grootere bedrijven, waar de aan
dacht reeds op gevestigd werd, in Rijnland
sprong het aantal landgebruikers van 1—5
H.A. van 418 in 1910 op 567 in 1920 en op
691 in 1930. Hier is duidelijk de invloed van
de boomkweekery te constateeren in Bos
koop e. o. Indien in de bewuste tabel ook
de landgebruikers beneden 1 H.A. waren
opgenomen, dan zou het verschil nog spre
kender zijn geweest. Wat het aantal eige
naren betreft valt in alle grootteklassen een
toeneming ten koste van de pachters te zien,
wat in ieder opzicht een verblijdend ver
schijnsel genoemd kan worden. Het duide
lijkst blijkt dit uit de percentages van 1910,
1921 en 1930: voor de klasse: 1—5 H.A.
resp. 45.93, 42.38, 53.98 Voor de klasse:
510 H.A. zijn deze cijfers (afgerond):
39, 51, 55 Voor de klasse: 50—100 H.A.
(afgerond): 37, 77, 100 Beter kan het
al niet!
Over het geheele land nam het aantal
grondgebruikers toe met ongeveer 10.000,
n.l. van 361.392 in 1920 tot 372.081 in 1930.
Een categorie ging daarbij achteruit: de
landarbeiders met 0.05—1 H.A., vermoede
lijk tengevolge van meer machinale arbeid
en iets hoogere verdiensten.
Het aantal tuinbouwers bedroeg in 1930:
24.565. In 1910 was dit hanial: 15.488, in
1921: 18.800. Deze tuinbouwers bewerkten
in 1930: 56.607 H.A.
Dat het tuinbouwbedrijf veel intensiever
gedreven wordt dan het landbouwbedrijf,
ligt voor de hand: de statistieken reiken
slechts tot bedrijven van 10 H.A. en meer,
in den landbouw daarentegen heeft men te
maken met bedrijven van 100 H.A. en meer,
al zyn het er dan in heel Nederland nog
geen 200.
Een zeer bizondere groep is de 115.413
personen met niet minder dan 128.504 H.A.,
die aangeduid zijn als personen buiten den
land- en tuinbouw staande. Hoe ongelofe
lijk het schynen moge, dezè categorie neemt
nog toe ook, niettegenstaande de geringe
Qpbrengsten in elk onderdeel van den land
bouw!
De uitgave van het Departement van
Economische Zaken is voor liefhebbers van
cijfermateriaal een waar dorado!
Zijn heete bronnen zijn zeer beroemd
Wanneer men een uit 1900 stam
mende atlas voor zich neemt, dan zal
men tevergeefs naar Addis Abeba, de
hoofdstad van het Keizerrijk Abes-
synië, zoeken. Dat is begrijpelijk,
want Addis Abeba bestaat nog niet
eens vijftig jaren. Eerst in 1887 be
sloot Menelik II, toentertijd slechts
koning van Schor, zijn residentie te
verleggen naar de „Fil-Uaha", d. i.
„heet waterbron". Het was hoofdza
kelijk de wensch van zijn gemalin,
Koningin Taoitu, dat de voorstelijke
paleizen hierheen werden geplaatst.
t Het voorbeeld van den koning trok
natuurlijk veel navolging. Talrijke
groote heeren, zooals gezanten, offi
cieren en diplomatieke personen, die
allen weer een gevolg van personeel
en slaven hadden, verhuisden met den
vorst mee, zoodat alleen het koitlnk-
ljjk verblijf en de gebouwen rondom
dit verblijf een stadje op zichzelf
vormden. Het plaatsje „Fil Uaha"
werd omgedoopt in „Addis Abeba" en
uit „heet waterbron" ontstond „nieuw
bloed" (Abessijnsche benaming voor
Addis Abeba).
Eerst toen kwam de plaats in bloei.
Mgnelik liet in de groeiende stad tal
rijke gebouwen optrekken. De tenten,
waarin het gevolg van den koning
aanvankelijk'huisde, moesten plaats
maken voor kleine woningen en alzoo
breidde Addis Abeba zich geleidelijk
aan uit. Addis Abeba, dat thans on
geveer 80 tot 90.000 inwoners telt, is
evenwel altijd een stad gebleven, wel
ke zeer onregelmatig is gebouwd.
Naast het schitterend, in Oostersche
stijl opgetrokken gebouw van het mi
litaire gerechtshof, vindt men een
straatje met krotwoningen, waarin
de meest onaanzienlyken der stad ver
blijven.
Interessant is het te weten, dat de
heete bronnen van Addis Abeba, wel
ke bronnen toch aanvankelijk de oor-
DE NIEUWE MAJESTIC-FILM
„HET LEVEN IS NIET ZOO KWAAD".
De opnamen voor de Majestic-Cipetone
productie, getiteld „Het leven is niet zoo
kwaad", zullen in de Cinetonestudio's te Am
sterdam een aanvang nemen. Met het bou
wen der décors is men reeds begonnen.
De volledige rolbezetting is als volgt:
Lou Bandy, Fientje de la Mar, Cees Laseur,
Lau Ezerman, Aaf Bouber, Dolly Mollinger
en Adriaan van Hees.
De film wordt gemaakt naar een oor
spronkelijke filmnovelle van Walter Schlee.
De regie is in handen van Haro van Peski,
de productieleiding berust bij Willem Har-
De verdere artistieke en technilche staf
is als volgt samengesteld: fotografie: Ro
bert Lach; architectuur A. H. Wegerif en
Kor Postma; muziek: Max Tak; liederen-
teksten: Alex de Haas; montage: Willy
Zeyn; geluid: E. Weiss; choreographie: Mu-
riloff.
as
Eenige van de nieuwste modellen hoeden voor het najaars-
en winterseizoen.
zaak waren van de stichting der stad,
thans, na by na 50 jaren, nog een be
langrijke rol spelen.
In Addis Abeba vindt men drie bad
inrichtingenéén voor de voorname
inwoners en de vreemdelingen, één
voor de burgers en één voor het arme
volk en de slaven. Geen Abessyniër,
die zich zelf respecteert, zal één dag
overslaan voor het nemen van een
minstens één uur durend bad. Som
migen brengen enkele urén lang in
het heete water door.
Het kwartier, waarin het gezant
schap en zijn raad verblijft, is betrek
kelijk uitgebreid. Dit kwartier ligt
niet ver verwijderd van het Intotoge-
bergte. De wijk is geheel volgens
Europeeschen smaak opgetrokken.
Menelik II bracht na 1896 zijn bui-
tenlandsche gezanten in ruime, mo
derne woningen onder. Geheel voor
zijn rekening liet hij deze paleizen
bouwen. Hij wilde geen rekening hou
den met Oostersche stijl, doch uitslui
tend met Europeeschen smaak. Daar
om vindt men heden ten dage in de
gezantschapswij k van Addis Abeba
nog zulke fraaie Europeesche huizen,
welke wel een beetje eigenaardig aan
doen bij al het Oostersche, dat men in
de Abessijnsche hoofdstad tegenkomt.
Eenvoudige tricot japon
Druivenkuren worden door de me
dici voor verschillende ziektebeelden
voorgeschreven en vooral ook ter be
vordering van de slanke lijn.
Zij hebben tevens een heilzame
werking bij rheumatiek, ischias en
verschillende aandoeningen van de in
wendige organen, doch ook voor ge
zonde menschen zijn druiven in hooge
mate aan te bevelen, daar zy het
bloed reinigen en tevens de verschil
lende inwendige organen.
Zooals zulks bij alle dieetkuren ge-
wenscht is, moet men de juiste mid
denweg volgen en de voorschriften
van den geneesheer strikt volgen;
aangezien deze alleen beoordeelen kan
hoever hy kan gaan in verband met
de constitutie van zijn patiënt.
In ieder geval moet men tijdens
iedere liuur zeer rustig en regelmatig
leven, zich niet inspannen met welken
arbeid ook, geen alcohbl gebruiken,
matig wandelen en vroeg naar bed
gaan. Zieken moeten de druiven eten
ontdaan van pitten en schil, gezonde
menschen weten zelf hoever zij hier
mede gaan, doch de pitten moeten
zeker verwijderd worden. Druivensap
is een buitengewoon gezonde drank.
Verkeerd is de meening, dat een
druivenkuur gelijk staat met een hon-
gerkuur, want zij bevatten nagenoeg
alle belangrijke voedingsstoffen. Het
organisme, dat gewend is aan een ge
heel andere voeding zal zich eerst
eenige dagen moeten gewennen aan
het dieet. Het is noodig de kuur lang
zaam te beginnen en ook niet ineens
af te breken. In den regel duurt een
druivepkuur drie weken en begint
met 500 gr. per dag verdeeld over de
maaltijden en wordt geleidelijk opge
voerd tot twee a drie pond, om daar-»
na weer te verminderen tot een half
pond per dag in de laatste week.
Indien het hongergevoel te groot
wordt kan men enkele droge volkoren
beschuiten, eten. Bjj vermagerings
kuren wordt behalve zacht gekookte
eieren dok bruin brood zonder boter,
groenten en afgeroomde melk toege
staan, tenzij de arts nog andere din
gen toestaat of als ongeschikt afwijst,
zulks is altijd geheel en al persoonlijk
en hangt af van het min of meer
strenge der kuur.
Melk.
Om melk gedurende de warme da
gen goed te houden moet men ze
eerst flink door koken, daarna ver
schillende malen van de eene kan in
de andere overgieten, waardoor men
tevens het vormen van een vlies voor
komt en het vet over de melk ver
deeld wordt.
Waschgoed.
Wanneer men bij het verzenden
van de wasch naar de wasscherij vlek
ken op linnen of lijfgoed heeft, die
wellicht een bijzondere behandeling
vereischen, moet men een papiertje
op het betreffende stuk spelden met
de herkomst.
Witten.
Om te voorkomen, dat men bij het
witten van plafonds te veel spet, moet
men een cartonnen cirkel snijden, in
het midden een gat, waardoor het
handsyat van de kwast gaat, waarna
het carton zoover mogelijk naar boven
wordt geschoven. De spetten, welke
door de kwast veroorzaakt worden,
komen op het carton.
UIT DE PERS
„Eigen schuld'* I
Tn de „N. R. O." schrijft mr. R. J. H.
Patiin onder bovenstaand hoofd een In
cessant artikel over onzen economi-
hen toestand en het beleid der regee-
rinir het is nu volle zes Jaren crisis en
L nog alles misère wat de klok slaat.
Tnt voor kort was er één lichtpunt: do
HiiinK van de rente, waardoor de last
rier schulden minder drukkend werd. De
staat Indié en de Gemeenten konden
fpikenlare voor honderden millloenen
tpeningen converteeren, de hypotheek-
nte liep terug, die met bankcrediet
mprkte behoefde minder voor rente uit
te trekken, maar ook dit lichtpunt is ge
doofd' de' rentevoet stijgt thans. Deze
nieuwe teleurstelling, aldus mr. Patijn,
had ons volk kunnen worden bespaard.
Dr Colijn is een hoogstaand en bui
tengewoon
verdienstelijk staatsnian en
het tegenwoordige Kabinet is vermoede
lijk het beste, dat op het oogenblik in
Nederland bestaanbaar is te achten,
jammer, dat het in zake het verminderd
vertrouwen
in
beleggingsfondsen,
door hetgeen het naliet en door hetgeen
het deed, niet geheel vrij uitgaat. Voor
een veel grooter deel echter is de aan
gerichte schade een gevolg van het be
treurenswaardig politieke opstootje van
JlMr Patijn doelt op drieërlei fouten: de
eerste de ondermijning van het spoor-
egcrèdiet, wat niet tijdig werd voorko
men door' het geven van een afdoend
antwoord inzake staatsgarantie van de
gobligaties. Er circuleerden ge-
als zoude de regeering van een
l gelukkige inkleeding der spoor-
weeovereenkomsten gebruik willen ma-
jten om een conversie door te drijven met
als stok achter de deur, een ontkenning
van de staatsgarantie.
Ten tweede Is een groote lout gemaakt
met de Kon Besluiten betreïlende het
hypothecair erudiet, spoedig gevolgd door
het wetsontwerp op de vaste lasten. Na
dat het spoorwegcrediet reeds aan "het
wankelen was gebracht, had thans het
grondcrediet een slag gekregen. Intus-
schen, de beide gemaakte fouten zouden
spoedig en gemakkelijk te herstellen zijn
geweest, indien niet inmiddels een factor
was ingetreden, die irt veel ernstiger mate
het vertrouwen hacr geschokt.
Dit is het derde punt: het conflict tus
schen de regeering en de machtige R.K
Staatspartij was het sein tot een vlucht
voor den gulden, die een groot deel der
voor belegging beschikbare gelden zijn
weg naar het buitenland deed vindeAen
stijging van den rentestandaard was het
onvermijdelijk en onmiddellijk gevolg
Het bedenkelijke in den toestand is, dat
de oplossing van de ministerieele crisis
een conflict zelf niet heeft opgelost. Het
vertrouwen is nog niet teruggekeerd, men
voelt, dat het politiek evenwicht uiterst
labiel is. De twee partijen, Kabinet en
R.K. Staatspartij, staan met het geweer
bij den voet in de oude stellingen: tel
kens kan het weer tot 'n botsing kómen.
„De ironie van het noodlot heeft ge
wild, dat, terwijl verlaging van de vaste
lasten het parool is.der politieke partijen
juist de partijpolitiek de eenige verlaging
van lasten heeft om hals gebracht, die
goed op gang was, n.l. die der kapitaal
rente. Op de leiders der r.k. staatspartij
rust voor dezen nieuwen tegenslag een
zware verantwoordelijkheid. Wel is waar
kan men in het parlementaire stelsel van
een groote politieke partij niet vergen,
dat zij een regeering blijft steunen, die
haar inziens 's Lands zaken slecht be
hartigt; maar primordiale eisch in dat
stelsel is, dat men den wagen niet van
den wal in de sloot helpt, als men niet
weet, hoe dien weder op het droge te
Het kan wezen, dat het gebeurde zich
niet zal herhalen. De rol van Cornells,
die een glas had gebroken en toen geen
raad wist, is een poovere voor een staats
man; de heeren Aalberse c.s. zal er wel
licht niet veel voor gevoelen, nogmaals
in die rol voor het voetlicht te treden
Het is te hopen, dat om die reden ook
het sarrend werpen met kiezelsteentjes
achterwege zal blijven. Maar 't is voors
hands moeilijk, den polltieken toestand
met gerustheid gade te slaan. Conflicten
als dezen zomer achter ons liggen maken
|n den regel de onderlinge relaties dei-
leidende politici stroever en persoonlijke
gevoeligheid vormen een slechten factor
voor hartelijke samenwerking. Bovendien
kan men van de r.k. staatspartij in rede
lijkheid niet verwachten, dat zij een peo-
cavi zal uitspreken en beterschap zal be
loven; eerst in den loop van het zitting-
Jaar kan dus blijken, dat de parlemen
taire machine weer betrouwbaar tune-
Het feit, dat de oorzaken van den nieu-
we& tegenslag, ditmaal niet in het bui
ken strekt allerminst tot troost. Eigen
schuld kwelt het meest. De da-
ende IJjn van den rentestand is onder
doken: dan maar gedwongen conversies.
Amus de mentaliteit van sommige onzer
nedendaagsche ordenaars
hDultschland heeft naar het middel
v!Lgedwongen C(>nversies gegrepen en
vermoedelijk terecht: Duitschland had
ergens meer crediet en de ouderen der
tegenwoordige generatie kunnen nauwe
meer honen te beleven, dat Duitsch
1 ""„tn ic ucieveii, uai i^uiu»uu-
dTa credlet kan vinden. Er viel
ons i meer ^derven. Maar voor
u wT ls daarvan gelukkig geen spra-
j Nederland geldt nog steeds als een
VftnnÜfden' waar de belegger zich het
od k kan gevoelen en die reputatie ls
ciJi V Zelve een oeconomlsche en finan-
k de kracht. Intusschen, men heeft hier
«wen met een teere plant, waarmede
naar invallende gedachten kan wor-
Men kan bij de
82 gangen maken het dagelijksche
menu uit.
Alhoewel Europeesche vrouwen in èn enkele korreltjes rijst.
China allerminst zelf kunnen koken,
zoo wordt het haar door den „boy:
toch meermalen toegestaan en gevoelt
h« zich zelfs vereerde als zy belang
stellen in zyn Rookkunst. Het „toe
zien" is echter zeer interessant en
buitengewoon leerrijk, daar de Chi
neesche koks buitengewone kunste
naars zyn op hun terrein. Heeft men
in Europa ook bekwame keukenmei
den, dan is zulks in China niet denk
baar, aangezien iedere familie, die
een zekere standing heeft op te hou
den er een kok <of boy op na houdt.
De Chineesche vrouwen uit de lagere
klasse bereiden echter hun middag
maal zelf.
Europeesche huisvrouwen zijn we!
zeer verbaasd als zij in den aanvang
van haar verblijf in China het inkoo-
pen van levensmiddelen gadeslaan.
Alles wordt in zeer kleine hoeveel
heden ingekocht, b.v. een kwart kip,
een achtste lamsbraad, kleine beetjes
groenten, die men by ons te lande
voor één persoon voldoende acht, wor
den voor een geheel gezin verwerkt.
In Japan volgt men dezelfde methode,
de Aziatische l^oks mengen uit aller
lei kleine beetjes"echter de fijnste ge
rechten, Een kwart kip is voor hen
een buitengewoon groote hoeveelheid,
die hij met allerlei andere ingrediën
ten tot een hoofdmaaltijd voor vier
personen weet uit te breiden, zóó dat
zij méér dan voldaan zijn.
In een gesprek met een Chineesche
chef-kok zeiden wij hem, dat wij gaar
ne eens iets meer van zijn keukenge
heimen zouden willen weten en vroe
gen hem tevens of het inderdaad waar
is, dat men in China „rotte" eieren
als "een smakelijk gerecht verorberde.
Waarschijnlijk dacht de man in stilte:
„Toekijken mag deze Westersche
dame, doch leeren koken doet zij nim
mer!" In ieder geval vertelde hij ons
in vloeiend Engelsch, dat de smaken
nu eenmaal in verschillénde landen
verschillen en geen Chinees inderdaad
hamsoufflé met kaas of citroencrime
als een delicatesse zou beschouwen.
Lachend vertelde hij ons, dat de zwar
te eieren niet in het minst rot zyn,
doch een speciale behandeling hebben
ondergaan, waardoor zij een bijzon
dere kleur hebben aangenomen. De
eieren worden in leem gehuld, waar
door ongebluschte kalk ls gemengd,
waarna men ze roostert en in aarde
werk potten bewaart gedurende min
stens drie maanden, totdat zij door en
door „gaar zyn".
Deze eieren nemen een bij zonderen
smaak aah, die wanneer men zijn
vooroordeel eenmaal overwonnen
heeft, geenszins onaangenaam is. Op
het Chineesche menu kunnen zij niet
gemist worden!
Tientallen schaaltjes en pannetjes
zyn noodig eer men een maaltijd van
32 gangen heeft opgediend, hetgeen
iets heel gewoons is. Iedere gang
wordt echter slechts in zeer kleine
schaaltjes opgediend.
Zooals wij reeds zeiden, uit een
kleine hoeveelheid kip of ander gevo
gelte wordt een heel diner getooverd.
De huid vooral van gebraden eend
wordt als extra gang gediend en
men kan deze met de vingers eten
evengoed als men dit met gebraden
nootjes of chips by een apératief
doet; de huid is volkomen droog en
licht gezouten. De Chineesche soepen
zyn zeer beroemd en worden geëx
porteerd naar andere landen. Het
hoofdbestanddeel is krachtige bouil
lon van gevogelte, waarin zich stuk
jes hardgekookt ei (zéér fyn ge
hakt) bevinden, evenals kleine groene
blaadjes, fijn gehakte champignons
wet veel afdwingen, maar vertrouwen
niet; en vertrouwen is en blijft de fun-
damenteele basis van alle crediet.
Het ls te hopen, dat onze wetgevers
zich van die waarheid zullen doordringen
en wij niet na eenige Jaren, wanneer
door roekeloos ingrijpen de toestand van
ons credietwezen grondig en voor langen
tijd mocht zijn verslecht, andermaal zul
len moeten erkenneneigenschuld.
Rijst wordt beschouwd als iets, dat
noodzakelijk by ieder gerecht ver
werkt dient te worden, terwijl aan
geen maaltyd de miniatuur schaaltjes
droge ryst ontbreken.
„Vandaag", vertelde de kok ons,
„kook ik L-zi-Din", hetgeen een natio
naal gerecht bleek te zijn. Men bereidt
dit van kip, waarvan het vleesch in
kleine stukjes van de beenderen
wordt genomen, nadat het eerst ge
kookt is. Paddestoelen worden in fijne
plakjes gesneden evenals heel jonge
bamboe, 'n paar uitjes en fyn gehakte
groente, die onze spinazie het meest
nabij komt. Alles wordt in zeer ge
kruide bloemsaus gaar gesmoord en
is slechts een klein onderdeel van de
dozijnen gerechten, waaruit een diner
is samengesteld.
Alle soorten dieren, welke de zee
biedt worden gegeten, terwijl de
meest fantastische sausen worden sa
mengesteld, waarin zij worden geser
veerd.
Scheuten van Sojaboonen worden
als salade gegeten, evenals spruitjes
van bamboe, boomzwammen enz. en
worden zeer sterk gekruid.
Kaas kent men in de Chineesche
keuken niet en de kok wendde zich
ontzet af, toen wij hem verklaarden,
dat wij geraspte kaas bij de bereiflhïg
van soepen, sausen, schoteltjes enz.
gebruikten en zelfs gepaneerde kiab-
ben met geraspte kaas zeer smakelijk
waren. Hij was namelijk juist bezig
mooie rose zeekrabben klaar te maken
en de uitgesproken „kaas"-smaak die
dezedieren hebben, wordt zooveel mo
gelijk weggewerkt door scherpe kfui-
den.
„Pense" wordt eveneens aan iedere
/naaitijd in kleine hoeveelheden opge
diend en ziet ér uit als een soort ma
caroni, die van rijstemeel is gemaakt
en door het koken doorzichtig wordt,
zooiets als onze tapioca, wanneer zij
gaar is. Manto is een Chineesch ge
bak, dat er uitziet als bij ons de z.g.
deegballetjes, die van bloem en gist
gemaakt worden en in water gaar ge
kookt, waarbij men een of andere
compote geeft. De laatste ontbreekt
echter in China.
Olie speelt een groote rol bij de be
reiding der diverse gerechten, in
hoofdzaak de olie, welke aan de soja
boonen onttrokken wordt; ook reuzel
is onontbeerlijk bij het bakken en bra
den. Het gebruik van melk, die wy
Hollandsche huisvrouwen bij vele ge
rechten als onontbeerlijk beschouwen,
kent men in de Chineesche keuken
niet. Kleine vogëltjes, een soort lijs
ters, worden aan lange dunne stokjes
boven een houtskoolvuur geroosterd
en met „huid en haar" gegeten
Vinnen van haaien worden ge
bruikt bij de bereiding van soepen
(haaienvinnensoep) en deze zijn een
delicatesse, die echter nog fn soorten
en kwaliteiten verkrijgbaar zijn, doch
steeds duur blijven. Zoet theegebak
vindt zeer veel aftrek en dit wordt
verorberd met enorme hoeveelheden
thee.
Onze lezeressen zullen ons zeker
wel toegeven, dat Hollandsche huis
vrouwen niet spoedig doorkneed zijn
in de geheimen der Chineesche keu
ken, zóó zulks wel ooit het geval moge
zyn. In de eerste plaats staan de koks
slechts zeer zelden toe, dat men een
kykje achter de coulissen werpt en
kookboeken bestaan er in China niet,
en in de tweede plaats zou men te
veel hulpkrachten moeten laten aan
rukken, want het is ondenkbaar, dat
men een diner bestaande uit 32 gan
gen alleen kan klaar maken.
Leeren kan men echter overal en
zeker ook in China, al was het alleen
maar om met de kleinste hoeveel
heden uit te komen en een combinatie
van de kleinste restjes op te dienen
als een toereikend diner voor meer
dere perspnen.
1. Deel Uw tyd goed in.
2.' Werk flink, dodh niet over
haast.
3. Vermijd onnoodig werk.
4. Maak gebruik van de prac-
tische hulpmiddelen, die de moderne
techniek voor de huishouding biedt.
5. Erger U niet aan kleinigheden,
ergernis maakt vroeg oud.
6. Vergeet Uzelf niet, doch weet
U te beheerschen. Wie zich laat gaan,
heeft in oogenblikken van rustige
overpeinzing berouw.
7. Neemt iederen dag een rustuur
voor U zelf, waardoor nieuwe krach
ten verzameld worden.
8. Wil niet alles zelf%oen, omdat
gy denkt, dat het dan beter gedaan
wordt. Geef werk uit handen en leer
het zoo noodig Üw huisgenooten of
ondergeschikten doen, zooals gij het
verlangt.
9. Zie alles van de goede zijde en
weet met een vriendelyk-^ezicht moei
lijkheden te overwinnen.
10. Werk nooit zoolang, tptdat gy
voelt, dat gij niet meer kunt. Op U
rusten groote plichten, daarom moet
gij Uwe gezondheid in acht nemen.
11. Vergeet bij al Uwe huiselijke
plichten Uw kinderen niet, doch weet
steeds tijd te vinden om met hen bezig
te z|jn. Het werk'komt niet in de al
lereerste plaats.'
12. Zorg, dat alles ordelijk ver
loopt en wanneer de heer des huizes
van zyn dagtaak thuiskomt, laten alle
sporen van werk dan verdwenen zijn,
en val hem niet lastig met onnoodige
klachten en kleinigheden. T
JALOERSCHHEID.
ik heb wat moois van je gehoord. Een politieagent heeft
me vanmorgen medegedeeld dat hij je om 6 uur heeft aangetroffen
met je armen om de lantaarnpaal.
HijNu, je ben toch zeker niet jaloersch op een lantaarnpaal
Kip met gepocheerde eieren.
300 gr. resten van kip, 40 gr. boter, 30
gr. bloem, L. bouillon, zout, peper,
citroensap, 1 eierdooier, gepocheerde eieren,
2 bouillonblokjes.
De vleeschresten worden aan kleine stuk
jes gesneden, de bouillonblokjes in Va L.
water opgelost en zoo mogelijk getrokken
met beentjes van de kip. De bouillon wordt
gezeefd, boter gesmolten en vermengd met
de bloem, daarna met kleine hoeveelheden
de bouillon toevoegen en de saus zachtjes
laten doorkoken met de stukjes vleesch (10
minuten), daarna de pan van het vuur ne
men en 't geklopte eierdooier en de citroen
sap toevoegen, overgieten in een dekschaal
en er rijst en gepocheerde eieren bij presen-
Voor de gepocheerde eieren wordt water
in een pannetje gedaan met een scheutje
azijn en wat zout, daarna worden de eieren
boven het water opengemaakt, nadat ze op
den rand van de pan zijn stuk geslagen.
Met een lepel wordt het wit, zoodra het
'begint te stollen, over het dooier geslagen
en daarna laten wij de eieren nog drie mi
nuten in het kokende water, nemeji ze met
een schuimspaan uit de pan en brengen ze
over op de schaal.
Gebakken aubergiiies.
Wasch de aubergines, droog ze af en
snijd ze in niet te dunne schijven. Bestrooi
ze met zout. Bak de aubergines aan beide
kanten in boter. Bestrooi ze op de schaal
met gehakte peterselie.
Citroenpudding.
L. water, 15 gr. poedergelatine (één
pakje), 2 eieren, 200 gr. suiker (eenige
klontjes), sap van drie citroenen.
Het water wordt aan de kook gebracht
*met de suiker. De citroenen gewawwhen,
gedroogd en met de suikerklontjes wordt
luchtig over de-schil gewreven, waardoor
het aroma in de suiker komt, die eveneens
bh het heete water wordt gevoegd, waarna
dekpan van het vuur wordt genomen. De
eieren worden zéér schuimig geklopt, waar
na de vloeistof er voorzichtig en roerende
bijgevoegd wordt en het geheel af moet
koelen.
Af en toe roeren en als de massa drillerig
wordt, overbrengen in een met koud water
omgespoelde vorm en stijf laten worden.
Presenteeren met droge biscuits.
Kleine cakes.
3 eieren, tikje zout, gewicht van twee
eieren aan zelfrijzend bakmeel en basterd
suiker, kleine papieren vormpjes, geconfijte
kersjes.
Bloem en zout worden gezeefd en in een
kom gedaan. De dooiers der drie eieren wor
den met de suiker schuimig geklopt en bij
kleine hoeveelheden vermengd metde bloem.
He twit wordt met een tikje zout zéér stijf
geklopt, zóó stijf, dat men het gemakkelijk
kan snijden en door het overige beslag ge
schept, liefst met een metalen lepel. We
mogen dit niet kloppende doen, omdat het
geheel dan niet luchtig wordt.
Het beslag wordt nu in de papieren vor
men gedaan, die iets meer dan half gevuld
worden en op een bakblik in den oven ge
plaatst (pl.m. 15 h 20 minuten). Garneeren
met geconfijte kersjes of reepjes sucade
voor de vormpjes in de over gaan.
Perzikenpudding.
1 half kopje koud water, 1 kopje kokend
water, Z eetlepels citroensap, 100 gr. suiker,
tikje zout, 1 blik perziken, wit van 3 eieren,
lange biscuits of reepjes cake, 1 d.L. room,
1 eetlepel poedergelatine, 1 blik perziken.
De perziken worden aan kleine stukjes
gesneden met de suiker en de citroensap
een half uur weggezet, terwijl de poeder
gelatine geweekt wordt in koud water; daar
na lossen wij deze op in een kopje kokend
water, als dit wat afgekoeld is wordt het
door de perziken gemengd. Als de massa dik
begint te worden, worden de eiwitten met
een tikje zout zéér stijf geklopt en doen wij
ze bij de vruchtenmassa. We voeren een
rechte puddingvorm met lang biscuits (Bon
ne mère) of met reepjes cake en gieten
hierin de pudding, laten het geheel vol
komen koud en stijf worden, storten den
pudding en garneeren den bovenkant met
geslagen room. 'f
De toespijs kan ook in plaats van in een
gevoerde vorm in platte glazen worden ge
serveerd met een laagje slagroom er op en
bestrooid met gehakte noten.
Pruimen met room.
300 gr. pruimen (gedroogde), sap van 1
citroen, suiker naar smaak, 2% d.L. water,
15 gr. gelatine, 2 d.L. room-, suiker.
De pruimen geweekt, gekookt met de 2%
d.L. water, daarna als ze gaar zijn ontpit
en fijn gehakt. Het vocht wordt aan de kook
gebracht met citroensap en suiker, daarna
wordt de vooraf geweekte en flink uitge
knepen gelatine in het vruchtenwater op
gelost en de gehakte pruimen toegevoegd
om te voorkomen dat de gelatine zakt. Is
alles koud, dan overbrengen in een omge-
spoelden steenen vorm of in een glazen
schaal en presenteereil met stijf geklopte
room.
70NDAG: Kerrysoep, kip, gemengde sla.
aardappelen, perzikenpudding.
MAANDAG: Kip met gepocheerde eieren,
spinazie, aardappelschoteltje, compöte.
DINSDAG: Runderrollade, prinsesseboonen,
aardappelen, citroenpudding.
WOENSDAG: Kalfshersens met spaghetti,
sla met eieren, gebakken aardappelen.
DONDERDAG: Koud vleesch, stoofsla,
aardappelen, warme rijst met bessensap-
saus.
VRIJDAiG: Schelvisch, worteltjes, aardap
pelen, botersaus, beschuit met kaas,
kleine cakejes.
ZATERDAG: Vischsla, ornmelet met kaas,
postelein, aardappelen.