U t Kleur en fleur in een Witte Wereld. De nieuwe Zomerhoedjes. Close up VOOR DE Een blik in VROUW, de spiegel. filmnieuws. Bloemen. Verschillende Recepten. Revue der deelnerhers. Waar charme en sportiviteit ver- eenigd zijn. Door Burghard von Reznicek. Garmisch-Partenkirchen, waai van 6^15 Februari a.s. de Olympische Winterspelen worden gehouden, we pielt thans reeds van internationale beroemdheden op het gebied van de ski-, schaats- en bobsport. Hieronder laten we er enkele de revue passee- ren. Een byzopder aantrekkelijk ken merk van deze Winter-Olympiade te Garmisch-Partenkirchen is de nauwe band tusschen bezoekers en gasten van Garmisch-Partenkirchen eener- zyds en de actieve deelnemers en me dewerkers anderzijds. Dit wil niet zeggerij"dat de kampioenen van de 80 meter grens zich aan den vooravond van den grooten sprongloop op een gala-bal mogen vermaken, zoo ver gaat de collegialiteit met de gasten uit alle streken der wereld niet het vermaak komt eerst na de sport. Maar, terwijl bij de Zomer-Olympia- de Ket kamp der actieve deelnemers vele kilometers van de wereldstad Berlijn verwijderd ligt in de stille af zondering der natuur, zijn de ploegen, die de verschillende volken naar de Winter-Olympiade hebben afgevaar digd ingekwartierd midden in de •plaats zelf, of althan^ te midden van de tienduizenden outsiders, die ook tot ver buiten de kom der gemeente Garmisch-Partenkirchen logeergéle- genheid vonden. Dat geeft aan de le vendige drukte in de met sneeuw be dekte straten van het Beiersche her stellingsoord een opgewekt tmtje en een eigenaardigen prikkel, men hoort hier en daar iets nieuws, men is in de gelegenhéM^-zyn lievelingen en favo- fjeten va&"ftteel dichtby te zien, als zy zich met yshockey-sticks, springplan ken, „Afofalyrtskis", de lange latten of ledereh jfcob-valhelmen, naar - de plaatsen hafeten, waar de wedstrij den zullen fWorden gehouden. Ieder land heeft zijn bijzondere voorberei dingen en methoden, daar zijn het de Finnen, die een origineel Finsch stoombad, de Sauna hebben laten bouwen, hier zij het de Italianen en Tsjechen, die hun koks meegebracht hebben, opdat zij hun echt Napoli- taan^che macaroni of hun Boheemsch pruimengerecht niet zullen behoeven te missen. Zoo is ook voor de be- roemdhedenjagers, die hier met de camera in de hand van de Riessersee naar het geweldige terrein van het skistadion trekken, gezorgd. Wie zal schoonheidskoningin der Winter-Olympiade worden Wanneer er ook bij de Winterspe len in 1936 een Olympische schoon heidskoningin gekozen zou moeten worden, evenals dat in den zomer van 1932 te Los Angeles met Eleanor Holm gebeurde, zouden de schaatsen- tijdster €$i$e ski-sters elkaar een ge weldig scherpe concurrentie aandoen en daarbij wellicht den grootsten roem behalen. De keuze tusschen een Maxie Herber, de Duitsche kampioene en houdster van den Europeeschen titel, een wereldkampioene Sonja He- nie Noorwegen, een Vivi Anne 'Huiten Zweden en Cecilia Colled- 1 ge Engeland zou wel buitengewoon moeilijk zijn. Ook onder de skiloopsters zijn er verscheidene die opvallen door hun bijzonder charmante verschijning. Daar is bijv. de slanke, elegante, al tijd even chique gekleide Engelsche Evelyne Pinching, die op het oogen- blik tot de beste skiloopsters wordt gerekend. Van de Angelsaksische da mes moeten Janet Kessler en Mary Birch worden genoemd. Van de conti nentalen de Hollandsche deelneem ster baronesse Schimmelpenninck, de Duitsche mededingster Lotte Baader en Christl Cranz. Al zullen de Engel sche en Amerikaansche dames zelfs in het verschrikkelijkste weer hun lippenstift en watervaste poeder niet vergeten, dit doet niets af aan hun all-round-sportiviteit en groote be kwaamheid. Bijna hadden we de Ita- liaansche deelneemsters vergeten te vermelden, die een paar aardige en dappere meisjes in hun rijen hebben. Onder hen Gabriele Dreher en Ora Gadda, die er steeds uitzien, om door een ringetje te halen. De kranigste, meest geliefde en ook in het skiloo- pen de beste Italiaansche deelneem ster is echter „Paula" uit Bolzano. In werkelijkheid heet ze Paula Wiesin- ger, maar wanneer in de kringen der groote skimeesterskover Paula gespro ken wordt, weet men, dat alleen maar de, steeds voor een grap te vinden, als een man zoo dappere en steeds be hulpzame Paula Wiesinger, de konin gin van den Marmolata-start, bedoeld kan zijn^ Mannen achter de schermen. Heel wat buitenlanders zijn, even als ook vele Duitsche Olympische deel nemers en functionarissen, markante figuren in het rijk der wintersport, die men overal herkent, waar op des kundige wijze over de mammouth- schans wordt gesproken en men sla lom en dergelijke ter sprake brengt. Tot deze categorie behoort bijv. de Franschman Buneau Varilla. Een voortreffelijk „Abfahrtslaufer", uit-, stekend onderlegd technicus, die tot voor kort zelf een der sterkste ver dedigers was van de tricolore en nu zijn rijke ervaringen op het gebied van Skiën in de hooge Alpen ten dien ste van zijn landgenooten stelt. Als mede-bezitter van het grootste Fran- sche dagblad kan hij zich veroorloven in Zwitserland, Duitsohland, Oosten rijk en Italië bij de meesters in het vak de laatste trucs te bestudeeren. Onder zijn beroemde leerlingen reke nen zich de vierde Duitsche kampioen van het voorjaar, Allais, de lange Wilskrachtige Vignolles en de uit de Vogezen afkomstige Beckert. De Italiaansche trainer Leo Gar- perl is, evenals zijn landsman Nöbl uit Tirol, eerst door zijn doldrieste recordtochten bij den Kilometer- Lancé in St. Moritz bekend gewor den. Verder heeft de Kitzbiihler, zich als een „Abfahrtslaufer" van groote allure doen kennen. Hij reist steeds met zijn ploeg mee, waaronder zich vele Zuid-Tirolers bevinden, en men moet toegeven, dat Gasperl met de resultaten van zijn onderricht tevreden mag zijn. Waar hij verschijnt, valt zijn scherp gesneden fier gelaat met den ade laarsneus ,dat door de zon diepbruin is gekleurd, onmiddellijk op en uit menig vrouwenoog wordt den Kitz- bühler een welgevallige blik toege worpen. Een hongerscène, die ongeluk bracht. Maar 't geluk bleef niet uit! Een roadster kwam door de stra ten van Westchester New-York aan- gesuisd en stopte in den schaduw van Riverside $*>ye. Adieu-Gil. Dus hét is je werkelijk ernst, Evelyn Volle ernst. Ik kan je niet trou- Wen^ Gilbert, ik wil carrière maken. Ik heb vijf jaar lang gespaard om ele gante kleeren en een kaartje naar Hol lywood te koopen. En jy, je hebt me zelf honderdmaal verzekerd, dat ik mooi ben. Voor my ben je mooi, Evelyn, maar in Hollywood zijn er duizend nog mooiere vrouwen. Het zal niet makkelijk zyn, misschien zul je alles betreuren kom dan terug bij my. Niets, niets zal ik betreuren, zei Evelyn heftig en zette haar kleine voet op het plaveisel. Ik kom ook niet terug. I 4u\ Houd je dan niet meer van my? De winter is nog niet voorbij of reeds interesseert de vrouw zich voor de nieuwe hoedjes die zij in het ko mende voorjaar of den zomer zal dragen. Reeds brengen enkele modezaken aardige overgangshoedjes en de Pa- rysche modellen zullen spoedig in alle etalages te vinden zijn. Het schijnt dat de hoedjes met ran den weer terrein winnen. Volgens de Manufacturier zijn de materialen waaruit de modellen ver vaardigd zijn ,ver uiteenloopend; veel wordt gebruikt Panama papier, toile Bakou, Bengaalsch stroo, glanzend laize, dat zich uitmuntend leent voor de kleine toques en doorgestikte stroosoorten, welke zeer „en vogue" zijn voor de hoeden met rand. Deze modellen worden overwegend ge bracht in de kleuren marineblauw, wit en zwart. Voor tie sport kan men zeggen, dat de tinten kastanjebruin, groen en rood zeer populair zijn. Als garneering werken de meeste modis tes met veeren en voor de kleine to ques met voilettes, welke met pailet- ten doorweven zyn. Lintgarneering wordt by uitstek gekozen voor de eer ste eenvoudige voorjaarshoedjes, de bloemen komen meer voor in ettelijke variaties op de groote zomermodellen. Caroline Reboux brengt een serie ma telot modellen, die zeer achter op het hoofd gedragen worden en die een uiterst jeugdig allure hebben. „Trés Jeune" is een matelot van vilt, waar van de rand en een pas om den bol van donkerbruin grosgraln gemaakt zyn, de bol is vierkant en loopt naar boven toe iets smaller uit Nog steeds geeft men een plaats aan de baret en Reboux maakt een zomersch model van zwarte laize, waarbij de eenige garneering bestaat uit een smal grosgrain strikje van voren tegen den bol geplaatst en een korte afstaan4e zwarte voilette. De militaire mutsjes zyn ook voor de na middag heel „chic" en Suzanne Talbot maakte een sjako-model van zwart grosgrain met als garneering een che nille voilette, welke van voren gelyk een klep afstaat en die bevestigd wordt met een steenroode en zacht- blauw fluweelen bloem. Zwart en goud doorweven stof wordt verwerkt voor een soortgelijk militair mutsje, waarop van voren een tak zilveren druiven van den bol omlaag vallen. Blanche et Simone maken een klas siek model toque voor een bekende revue-artiste en wel van blauwe taf- fetass opzyde gegarneerd met een groote touffe van blauwe crosses. Le Monnier brengt een soort mutsje in den vorm van een toque, die gemaakt is van zwart antilope en van voren even ingeknipt is, waardoor het haar uit het hoedje te voorschijn komt. Een diamanten clip dient als afwerking. Heelemaal van veepeh in twee verschillende tinten groen is de toque, die opzy de ooren bedekt en waarby het haar in den hals in krul len onderuit komt kijken. Jean Patou houdt van grillige vor men en maakt een hoed van zwart panamastroo, waarvan de rand van voren in een lange luifel uitloopt, ter wijl in den hals de rand geheel weg geknipt wordt. Van dezelfde stof wordt een groote strik gevormd, die met rose velours gevoerd is en die ge lijk de vleugels van een vliegmachine boven op den bol pry kt. Tyroolsch van conceptie is een musje gemaakt door Rose Descat van groen vilt en waarvan de bol in een punt uitloopt. Achter in den hals wordt een veeren phantasie in de tinten geel, rood en kastinjebruin geplaatst. Suzy denkt aan de echt zomersche dagen en maakt een klein hoedje van Venezue- la-stroo in de kleuren rood en zwart, waarbij een bosje kersen in de tinten rood, zw)art en wit als garneering dient. Meer gekleed is een toque van zwart laize, welke een afstaande zwarte tulle voilette heeft, die van voren ingehouden is door een diaman ten byou. Uitzonderlijk en weinig flatteus is het model van doorschij nend groene laize, hetwelk dit huis combineert met een zwarte voilette en waarvan de bol opzij de overgaat in twee uitstekende horentjes. Heel opvallend is het verschijnsel, dat deze hoeden naar achteren getrok ken worden, zoodat het voorhoofd en zelfs een gedeelte van het haar te VOOR DE EERSTE MOOIE DAGEN. pi lor Weldra zullen de kleine tailleurs weer aan de bewt komen na de dikke winter kleèding. Het eerste dezer modellen is van Schotsche stof, kleur naar keuze, het tweede is van blew-marine stof, ter wijl het derde een gracieuze tailleur van beige stof met een dnekioart- mantel van dezelfde stof, zeer ge schikt voor reiscostuum. voorschijn komt, men voorspelt ech ter, dat dit uitsluitend een zomersche inval zal zijn, omdat in den winter een dergelijk model bij de hooge bontkra gen teveel bezwaren zou opleveren. Heel apart en uiterst elegant zijn de tulle avondkapjes, die eenigszins mid- deleeuwsch aandoen en die oorspron kelijk gelanceerd werden door Mada me Yvonne Printemps in haar laatste creatie. Zeker wel, zei ze en kuste hem vluchtig. Vier maanden later stond ze bleek en afgetobt voor de kantoordeur van 'een grooten regisseur. Haar stralende oogen hadden hun glans verloren, in- plaats van goude lokken hingen doffe haarsprieten langs haar gezicht, het aardige japonnetje zag er armoedig uit, de punten van haar sierlijke schoentjes waren stukgeloopen en haar kousen meermalen gestopt. Een heftige steek liep van haar maag naar haar hart. Ze had honger, ze had twee dagen lang niets gegeten en ze had in 't geheel geen cent meer. Toen, vier maanden geleden was ze gelukkig en vol goede hoop in Holly wood aangekomen, met een koffer vol mooie dingen, en was in een der beste hotels getrokken. Hoewel er veel won derlijke geschiedenissen in de maga- zins stonden, had ze natuurlijk niet verwacht, dat men haar direct een groote rol zou aanbieden, maar toen zy na een volle maand de binnenkant van een atelier nog steeds niet gezien had, was ze zeer teleurgesteld. Ze bekeek zich nu dikwijls in de spiegel. Vreemd, ze was niet meer zoo mooi als in New-York. Hier wa ren alle vrouwen mooi ,de kellnerin- nen in de restaurants, de steno-typis tes en verkoopsters. Maar zy misten zeker alle wat, een goede stem of ta lent. Evelyn schepte nieuwen moed. Ze verhuisde uit het dure hotel naar een goedkoop pfension. Iets moest er gebeuren, Er gebeurde niets absoluut niets. Ze probeerde het by de arbeidsbu- burëaux, liep van kantoor tot kantoor en wachtte met vele anderen voor deuren, waarop „Verboden toegang" stond en die nooit open gingen. Aan het einde van de vierde maand had ze honger. Het laatste paar zijden I kousen bevond zich in een treurigen toestand, het kostgeld was niet be taald en het grootste deel van haar garderobe had ze aan een lorrenkoop- man verkocht. Toen plotseling kwam een magi sche oproep. Men wilde haar zien. Als ze voldeed, kan het van alles be- teekenen zelfs werk. Ze zou de huur kunnen betalen en eten. Het was moeilyk om niet te gaan huilen. Voor de deur van den regisseur stond reeds een menigte menschen; gebogen grysaards met grauwe baar den, magere jongemannen in afge dragen jassen, verlepte, schuwe, angstig kykende vrouwtjes, een blee- ke moeder met haar kind. Hy heeft vijftig figuranten noo- dig, ging het fluisterend van mond tot mqnd, de film speelt in een ar menwijk van New-York. Eindelijk ging de deur open. De hulpregisseur verscheen en keurde de menschen. Ja, zei hy en tikte een ouden man op de schouder, en jij. Jij niet, je bent te dik. Toen koos hij Evelyn. Het was de ironie van het noodlot. Wat zij met haar aardige japonnen en vrien delijk lachje niet bereikt had, verkeeg zij door wanhoop en vertwijfeling. Wat hebben we te doen, vroeg ze schuchter. Geen zwaar werk. Jullie moeten in een rjj staan voor de bropduitdee- ling. Brooduitdeeling, hoorde ze, haar maag rammelde, Dat was dus het Mekl/a harer droo- men. Het plan stelde een donkere, vuile straat in New-York voor. Het grijze huis op den achtergrond was een missiegebouw. Onder de slecht verlichte poort stond een slanke Jon ge man in het uniform van het heils leger. Een man, dien Evelyn op het witte doek zeer bewonderd had. De regisseur gaf korte, scherpe be velen. Jullie moeten langzaam naar voren loopen. Jullie allemaal! Probeer te loopen met een vermoeiden, slee- penden tred. Doe alsof je honger hebt alsof je bijna verhongert. Wan neer men je koffie geeft, giet ze ach ter in je keel. By't in het brood alsof je reeds dagenlang niet gegeten hebt Denk eraan, dat jullie werkloozen bent. jjy De star bij de poort lachte met stralende oogen en schitterende tan den. Plaats voor de eerste serieriep 'hij jongensachtig. Een schijnwerper vlamde op. Men verzocht om stilte. De rij menschen schoof voorwaarts als een dikke rups, sleepte door zoutmassa's, die voor sneeuw fungeerden. Toen kwam Eve lyns groote oogenblik, ze stond voor de camera. De star boog zich naar haar over en glimlachte. Hier heb je te eten en te drin ken, zuster, zei hij met een warme stem. Het was Evelyns groote oogenblik en het drong niet tot haar bewustzijn door. De werkelijkheid had haar ge grepen. Met een korte hysterische kreet rukte zij brood en koffie naar zich toe en bracht ze aan haar lippen. Het was brood, het was koffie warme koffie, die door haar droge keel vloeide. Plotseling zakte ze in elkaar. Mijn God, zei de star verschrikt, mijn God. Evelyn keek hem aan. De koffie liep met kleine druppels langs haar kin. Ik heb zoo'n honger, steunde ze, toen viel ze flauw. Eenvoudige schooi Men heeft geenszins dure cosme tische middelen noodig om er goed verzorgd uit te zien. Noodig is echter om eenige aandacht aan het lichaam te schenken. Zoo behoort b.v. transpireeren tot de middeley, die het geheele organis me zuiveren en alle slakken verwijde ren, die anders in het lichaam blijven en niet alleen een vlekkerige huid, zelfs puistjes veroorzaken, doch ook vetzucht in de hand werken. Men moet daarom regelmatig een „zweetkuur" ondergaan door b.v. een flink warm bad te nemen voor het naar bed gaan of een kop kamillenthee met citroen sap. Gymnastiek na het opstaan is eveneens uitstekend, waardoor alle spieren in beweging worden gebracht en het bloed beter circuleert. Slappe gelaatstrekken maken, dat men er ouder uitziet, vooral ook als het gedeelte onder de kind een slappe, rimpelige huid te zien geeft. Hier is massage gewenscht, waartoe de huid eerst met vette crème wordt ingewre ven. Flinke wandelingen met naar ech ter gerichte schouderbladen gelden als een voortreffelijk schoonheidsmiddel. Geen loopen met kleine trippelpasjes op hooge hakken, doch met een stevi- gen pas. Indien men op de juiste wijze loopt, dan worden de heup en buik spieren in beweging gebracht en voorkomt men de ongewenscht vet laag, die het figuur veel van den ljjn ontneemt. Dagelijks een glas sinaasappel- of citroensap is uitstekend om het bloed te zuiveren, liefst eenige malen per week een vleeschlooze of rauwkost- dag. Ook vruchtendagen worden vaak aanbevolen, terwijl weinig vet, boter en brood en nog minder zoetigheden of gebak gebruikt moeten worden om schoonheidsfouten te voorkomen. Een matige leefwijze, veel groenten en fruit, alsmede een dagelijksche flinke wandeling dragen er toe by, de vrouw een frisch aanzien te geven en er lang jong en gezond uit te zien. tiheidsmiddelen. Voorwaar geen kostbare raadgevin gen, die met een weinig goeden wil op gevolgd kunnen worden. Het gebruik van uien in de keuken. Niet genoeg kunnen wij er de huis vrouw op wijzen, dat in de meeste ge vallen veel te weinig uien in de keu ken verwerkt worden. In rauwen toe stand bevatten zij zeer veel vitaminen en wanneer men by bruine boonen, capucyners e.d. een kleine schaal fijn gehakte rauwe uien presenteert, dan smaakt dit niet alleen voortreffelijk, vooral met uitgebakken spek erbij, doch het is een goede aanvulling in een tijd, dat er zoo weinig afwisseling is in groene groenten. Bieten, wortelen en knolraap be-« hooren eveneens tot de groenten, die velen bij voorkeur niet eten en juist zoo uitstekend zijn door het vitami- nengehalte. Gebakken uien kan men eveneens bij erwten en boonen geven, liefst in een flinke hoeveelheid. Haché vraagt slechts een klein restje vleesch, doch eep flinke hoeveelheid in delf rite of slaolie gebakken uien zorgt, dat het gerecht smakelijk wordt. Hetzelfde geldt voor filosoof en jachtschotel. Gestoofde uien, b.v. in plakken gesneden, zyn smakelijk met een gebonden sausje met citroensap, evenals stamppot van uien en aardap pelen, na het stampen vermengd met azijn en peper. Indien de uien in kleinere stukken verdeeld zijn behoeven zij geen lang kookproces en gaan er slechts weinig vitaminen verloren. Ze worden met zeer weinig water, zout en een stukje boter in een goed gesloten pan ge smoord, later wordt citroensap bijge voegd en het vocht iets gebonden. Vele menschen kunnen gebakken uien moeilijk verdragen, indien zij althans last hebben van gasvorming, beter is het, ze dan meer te smoreA- in de pan en niet te donker bruin te laten wor den. Een lepeltje dubbelkoolzure soda Jan Kiepura en Lien Deijers. Verliefd, maar op wie? Keunie-Üioscoop. Jan Kiepura, naar wiens stem millioenen over de geneeie wereld geluisterd hebben en nog steeds luisteren, zy het in de bios coopzalen, by de luidspreker in de huis kamer oi in de concertzaal, waar de tenor persoonlyk optreedt, was nog niet lang ge leden een van die vele duizenden juridische stüdenten, die met groote idealen en een klein zakgeld college loopen. Hy wilde aan de opera, ny wilde zingen, maar geen enkele directie hechtte eenige waarde aan een contract met hem. Na vele vergeefscfte pogingen kreeg hy in Warschau een kans. Hy mocht in de Uoolsche opera „Halka", in totaal... drie woorden zingen, waarvoor hy het enorme salaris van 10 'Zloty (c.a. z.75) on-tvingü! Twee jaar later was zyn naam reeds bekend en verdiende hy in hetzelfde theater, waar hy de „Bo hème" zong, duizend maal zooveel. In vele theaters van Europa trad Kiepura I op, maar zyn optreden in de Scala in Milaan I bracht het groote keerpunt in zyn carrière. I Hier hoorde de Italiaansche regisseur Car- I mine Gallone hem zingen en engageerde hem direct voor de hoofdrol in de film „De zingende Stad", later in de Lumina-film „Mein Herz ruft mach Dir", met Martha Eggerth. Zyn nieuwste Lumina-film is „Verliefd... maar op wie?", waarin Jan Kiepura, naast onze landgenoote Lien Deyers optreedt. Hy speelt in deze film een dubbelrol, is allereerst Jan Morena, de wereldberoemde tenor, maar ook zyn dubbelganger Edi, een bediende in eert» comestibleszaak. Als spe ciale verrassing hoort en ziet meh Jan en Edi tezamen zingen een duet „Schenk nur Dein Herz heute Nacht". Afrikaansche cavallerie. Schouwburg-Bioscoop. De film „Afrikaansche Cacallerie" die vanaf hedenavond in de Schouwburg-Bios coop draait, werd door de Terrafilm met een eigen expeditie opgenomen op de histo rische plaats der handeling, de voormalige Duitsche kolonie aan de Kilimandscharo. De 1 film speelt in 1914 voor en gedurende den wereldoo rlog. Twintig jaar geleden „1914" Sisas- velden -f- koffieplantages waaierpalmen en Aaar achter in de verte de Kilimand scharo, wiens eeuwig witte top een zeld zaam contrast is met de donkere sfeer van het tropisch landschap Oost-Afrika. In het midden ligt de plantage Ubangi, welke Peter Hellhoff met zware en moei- lijke arbeid heeft opgebouwd, om zyn Jonge bruid, die nog ver in het vaderland woont, I een nieuw en rustig tehuis te kunnen aan- I bieden. Dag na dag verloopt de eenige mensch, met wien Hellhoff kan praten en die hem met zyn jarenlange ondervinding in de wil dernis terzyde staat, is zyn buurman en vriend, de Engelsohe farmer Roland Cress- well. Deze kent het leed van den jongen Duitscher, die naar het schynt tever geefs op zyn bruid moet wachten. Maar terwyl Hellhoff nog de brief met het afwijzende antwoord van ayïuschoon- vader in zyn handen heeft, is .j^erda, on danks alle tegenstand, reeds onderweg naar haar geliefde in Afrika. Ver van het vaderland, op de kleine farm in de Afrikaansche wildernis, wordt de brui loft gevierd. Maar het geluk mag niet lang duren. De verzengende wereldoorlog slaat ook over naar de Overzeesche gewesten. Als een bom valt het mobilisatiebevel midden in het bruiloftsfeest. Hellshoff vertrekt naar de koloniale Ar mee, Cresswell begeeft zich naar de' Engel sche troepen. Vriend moet vyand worden. De dappere, jonge vrouw blijft op de farm achter, om voor haar man huis en hof te besturen. Tot haar persoonlijke bescher ming stelt Hellhoff zyn jeugdigen volontair, den dapperen Klix aan. Men ziet dan hoe Roland met zyn kleine, dappere troep, moedig als eéhTeëu\v, de veel sterkere tegenstanders, die onder het com mando van kapitein Cresswel staan, en die vroeger zyn beste vriend was, overvalt, en de moedige daden en de toegewijde liefde van eeji edele vrouw, die haar leven waagt om haar man en zyn volgelingen van een verdorstingsdood te redden. De toeschou wer beleeft,een heldenlied van -blank en zwarte trouw, een drama met groote con flicten tusschen plicht en liefde, zooals dit slechts alleen door sterke en trotsche har ten kan worden opgelost. ö*lfc i Haar grootste sufges. Weenen en de Weeners h^iyjerd jaar In het (kan men he denavond Weenen zien ners van honderd jaar geleden, en Martha Eg- ?eth als The- rèse Krones, 3en wasch- meisje, die het tot een beroemde opera-ster bracht. De film geeft de gebeurtenissen getrouwelijk weer die zich inderdaad in 1825 in Weenen hebben afge speeld tusschen een pseudo-baron en zyn vriendin, een opera-ster, die bovendien zyn handlangster was. Leo Slezak speelt de eveneens historische rol van den dichter-tooneelspeler Ferdinand Raymund. Albrecht Sohönhals is de grafelijke zwen delaar. De Weensche film heette oorspronkelijk „Therèse Krones", maar is later omgedoopt in „Ih'r gröszter Erfolg", omdat de naam Therèse Krones zoo weinig zegt. Toen ze ontwaakte, lag ze op een breede sofa in het kantoor van den regisseur. Iemand gaf haar cognac te drinken. Men moet haar voor vast enga- geeren, zei een stem, ze is een groote actrice. De spreker wendde zich tot haar. De scène heeft u aangepakt. U was buitengewoon maar vandaag heb ik u niet meer noodig. Morgen zal ik de close up draaienwanneer alles goed gaat, teekent U een klein con tract. —.Kan ik myn geld krygen? vroeg Evelyn aarzelend, de rest verzweeg zy. Tien dollars. Ze bestelde een over vloedig souper en een even overvloe dig ontbijt. Prompt op tijd stond ze met de anderen in de studio. De men schen bekeken haar met andere oogen, ze behoorde reeds niet meer tot hen. Weer was er lawaai en licht en korte bevelen en de menschelijke rups kroop naar het grijze missiegebouw. Weer stond Evelyn voor de camera. De star glimlachte. Hier heb je te 'eten en te drinken, zuster. Ze greep naar brood en koffie en bracht het kopje naar haar lippen. Het brood was taai, de koffie was dun en slecht, ze kon nauwelijks slikken. Ze herin nerde zich, dat ze in elkaar moest zakken en gleed op den grond. Mijn God, zeide de star, myn God. Ze keek hem aan. Er was niets tragisch in haar gezicht en geen traan kwam in haar oogen. Slecht, zeer slecht, riep de regis seur, u bent zenuwachtig, we moeten nog eens draaien. Evelyn bedwong zich. Ze wilde zuchten, huilen, steu nen, bewusteloos neervallen, het ge lukte niet. Ze'icon de gevoelens niet meer tot uiting brengen, de wanhoop on vertwijfeling van de hongerige. Zij had te veel gegeten. De regisseur vleide, smeekte, brulde en raasde. 1- U wilt een actrice wor den? Het eerste het beste meisje, dat ik op straat oppik, kan het beter. Het is een brutaliteit, om mij van mijn kostbaren tijd te berooven. Toen streepte hij de scène door. Het con tract werd verscheurd. Evelyn ver dween voor altijd uit het heiligdom. Nu woont ze weer in New-York. Ze heeft een verrukkelijke woning aan het eind van de Fifth Avenue; drie kamers, bad en een aardige keuken met een oven, waarin ze de heerlijk ste wafels bakt. Haar man Gilbert vindt haar de modiste en talentvolste vrouw ter wereld. Wij zijn zoo gewoon om van bloe men en haar geur te genieten en den ken er vrijwel nimmer aan, dat zij in verschillende landfen ook gegeten wor den. In Zuid-Frankrijk weet men b.v. een zeer smakelijke compote van de blaadjes van viooltjes te bereiden. In Marokko eten de inboorlingen een stijve meelbrij met gelei van granaat- appelbloesem om het gerecht smake lijker te maken. De smaak komt veel overeen met bessengelei. Europeesche tongen laten zich compote van bana- nenbloesem goed smaken, deze wordt in West-Indië gegeten. De bloemenkoek, die sommige in landers eten is gemaakt van bloesem blaadjes, suiker en vet en geeft niet alleen dikwijls aanleiding tot maag storingen, omdat het gebak zoo bui tengewoon moeilyk te verteren is, doch het komt ook niet met onzen smaak overeen. In Egypte heeft men een toespijs, die van rozeblaadjes wordt gemaakt en in bijzondere gevallen worden ef wel eens kleine rozeknopjes aan toe- opgelost in lauw warm water na het eten gebruikt, heft echter vele maag- bezwaren op. In rauwen toestand wer- ken uien desinfecteerend op het maag- I darmstel, terwijl zij tevens ook in alle I vormen toebereid zuiverend werken, I hetgeen pok met prei het geval is. Ujphsap met suiker is een probaat I middel tegen hoesten. Men snijdt de I uien in plakken, na ze schoongemaakt I te hebben en doet ze laag om laag met I basterdsuiker in een goed gesloten I jampotje (met schroefsluiting), daar- na minstens 12 uren laten trekken en I van het sap geeft men de patiënten alle twee uren een eetlepel. Stamppot van winterpeen met uien I is buitengewoon gezond en voor kin- I deren is 's morgens aan het ontbijt I een portie fijn geraspte winterpeen met een lepeltje honing vermengd een I uitstekende bijvoeding. Ten slotte geven wij nog even een I zeer smakelijk slaatje, dat van wat I overgebleven aardappelen, uien en een I paar appelen gemaakt wordt. Zes of I acht middelmatig groote koude aard- I appelen worden in kleine blokjes ge- I snedenéén groote of 2 kleinere uien I worden zéér fijn verdeeld, terwijl 2 I zure appelen ook in kleine stukjes I worden gesneden, alle ingrediënten in I een kom doen, zout toevoegen, 3 a 4 I eetlepels slaolie en 2 eetlepels azijn I (meer naar smaak). Om en om schep- I pen met het slacouvert en opdienen op een schotel, nadat men er een goe den vVm nan heeft gegeven. I Wil men flit slaatje uitbreiden, dan: doet men er gehakte augurkjes en hardgekookt ei deOr en garneert den schotel met biet, tomaat of plakjes ei. Aan de koffietafel, doch ook als voor gerecht smaakt dit slaatje voortreffe lijk. Zeemlappen. Zeemlappen blijven veel zachter, I indien men ze na het gebruik in zeep- I water spoelt en wanneer ze haif droog I zijn over de handen wrijft. Toestpijzen. Indien men aan toespijzen te veel I suiker heeft toegevoegd, kan men zonder bezwaar citroensap bijdruppe- I len; dit past vrijwel voor alle zoete I gerechten. gevoegd, die het aroma verhoogen. In China kookt men leliën in melk, voegt er peper en zout aan toe en dit I wordt als groente opgediend. Wel licht is dit laatste pikanter dan de jas mijnblaadjes, die men met suiker be strooid, in Japan als sla serveert, ter wijl men in dit land ook bananenbloe- sem met azijn bereidt tot sla. De bij ons ook bekende boterbloemen komen op Ceylon in grooter formaat voor en worden bij de bereiding van soep ge bruikt, terwijl een sterk gekruide saus van geraniumblaadjes wordt ge maakt. Tot dusverre wat het buitenland be treft, doch wü vinden in een Hol- landsch vegetarisch kookboek sla van Oost-Indische kers (geel-oranje, die j met olie en citroensap wordt aange maakt) Meer bekend is wellicht, dat gecon- fijte blaadjes van rozen en viooltjes gebruikt worden om gebak te garnee- ren. Selderijsoetp. I 1 flinke knolselderij, pl-m* I™ L* water, I 50 gr. boter, 50 gr. bjoem, gehakte peter selie (1 bosje), oud brood, boter, zout, l d.L. melk. De selderijknol schillen, daarna in plakken verdeelen, die in kleine blokjes verdeeld en in 14 L. water gaar gekookt worden (min stens een uur). Met dB etensstamper fijn stampen en daarna zeiten en bij het kook water voegen, dat aangevuld wordt met zooveel water, totdat men in het geheel 114 L. vloeistof heeft. Botitr smelten en bloem toevoegen, met elkanlder vermengen en daarna telkens eenige lepels vocht bijvoe gen, roerende met bic «m en boter vermen gen, daarna kan er irteeds meer vocht bij gegoten worden. Soep afmaken met zout en nog een minuut of then zachtjes door laten koken. Even vMr hiit opdienen de melk en peterselie er hij Voegen, doch niet meer laten koken. Opdienen n»et in dobbelsteentjes gesneden, in boter gehrukken brood. Vruchtenpudding. d.L. melk (wat meer dan 14 L.), 50 gr. suiker, 1 pakje vanille custard, stukje boter, 1 appel, 1 banaan, 1 sinaasappel, eenige biscuits, koekkruim of plakje cake, geraspte sinaasappelschil. De vruchten worden geschild, de appel van het klokhuis ontdaan, de sinaasappel in dwarse plakjes gesneden, pitten verwijderd en daarna alle vruchten in kleine stukjes verdeelen en in een glazen schaal doen, be dekken met een laagje biscuit, kruim of een paar sneedjes cake. De melk wordt aan de kook gebracht op 1 kopje na, waarmede de inhoud van het pakje wordt aangemaakt, suiker in de melk oplossen (indien reeds suiker in het pakje, dan minder gebruiken, doch niet geheel weg laten) het aangemengde papje toevoegen en blijven roeren, totdat de massa heeft door gekookt. Pan van het vuur, boter toevoegen en met de garde blijven kloppen, totdat de massa afgekoeld en luchtig is, daarna in de glazen kom gieten, geheel koud laten wor den en versieren met wat geraspte citroen schil. i Stoofpot van groenten. 6 aardappelen, 4 winterwortels, 14 knol- I raap, 2 flinke uien, 1 bosje selderij, 50 gr. J boter, 1 lepel bloem, 1 eetlepel tomaten- De aardappelen, wortels» knolraap I schillen, in blokjes verdeelen en Wasschen, uien schoonmaken en snippeWp en ook de peterselie fijn snijden, eenige malen was- schen en by de overige groenten in de pan doen, daarna met goed gesloten deksel, het aanhangende water -pn 60 gr. boter gaar smoren, doch vooral niet hard laten koken. Is alles goed gaar, dan tomaten^Üree, zout en peper toevofegen en Zoo itoodi# toac wa ter; binden met bloem. Hamommelet. 150 gr. gekookte ham, 4 eieren, zout en peper, 1 platte eetlepel zelfrijzend bakmeel, 2 eetlepels melk, boter. De ham wordt gehakt, liefst in kleine stukjes. De eierdooiers worden met peper en zout geklopt, en 'telkens worden enkele druppels melk bijgevoegd, daarna vermen gen met de bloem en de gebakte ham. Eiwitten flink stijf zëódat men de sneeuw gemakkelijk kanj.-frijden, die ver volgens vlug met het jigr-ham-mengsel wordt verdeeld, echter niet door kloppen, maar met een metalen lepel om en^ om scheppen, waardoor het geheel veel luch tiger blijft. Boter in een koekepan goed warm maken en de ommelet met deksel over de pan mooi licht van kleur maken, liefst op een asbestplaatje.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1936 | | pagina 2