U
t
Kleur en fleur in een
Witte Wereld.
De nieuwe Zomerhoedjes.
Close up
VOOR DE
Een blik in
VROUW,
de spiegel.
filmnieuws.
Bloemen.
Verschillende Recepten.
Revue der deelnerhers.
Waar charme en sportiviteit ver-
eenigd zijn.
Door Burghard von Reznicek.
Garmisch-Partenkirchen, waai van
6^15 Februari a.s. de Olympische
Winterspelen worden gehouden, we
pielt thans reeds van internationale
beroemdheden op het gebied van de
ski-, schaats- en bobsport. Hieronder
laten we er enkele de revue passee-
ren.
Een byzopder aantrekkelijk ken
merk van deze Winter-Olympiade te
Garmisch-Partenkirchen is de nauwe
band tusschen bezoekers en gasten
van Garmisch-Partenkirchen eener-
zyds en de actieve deelnemers en me
dewerkers anderzijds. Dit wil niet
zeggerij"dat de kampioenen van de 80
meter grens zich aan den vooravond
van den grooten sprongloop op een
gala-bal mogen vermaken, zoo ver
gaat de collegialiteit met de gasten
uit alle streken der wereld niet het
vermaak komt eerst na de sport.
Maar, terwijl bij de Zomer-Olympia-
de Ket kamp der actieve deelnemers
vele kilometers van de wereldstad
Berlijn verwijderd ligt in de stille af
zondering der natuur, zijn de ploegen,
die de verschillende volken naar de
Winter-Olympiade hebben afgevaar
digd ingekwartierd midden in de
•plaats zelf, of althan^ te midden van
de tienduizenden outsiders, die ook
tot ver buiten de kom der gemeente
Garmisch-Partenkirchen logeergéle-
genheid vonden. Dat geeft aan de le
vendige drukte in de met sneeuw be
dekte straten van het Beiersche her
stellingsoord een opgewekt tmtje en
een eigenaardigen prikkel, men hoort
hier en daar iets nieuws, men is in de
gelegenhéM^-zyn lievelingen en favo-
fjeten va&"ftteel dichtby te zien, als zy
zich met yshockey-sticks, springplan
ken, „Afofalyrtskis", de lange latten
of ledereh jfcob-valhelmen, naar - de
plaatsen hafeten, waar de wedstrij
den zullen fWorden gehouden. Ieder
land heeft zijn bijzondere voorberei
dingen en methoden, daar zijn het de
Finnen, die een origineel Finsch
stoombad, de Sauna hebben laten
bouwen, hier zij het de Italianen en
Tsjechen, die hun koks meegebracht
hebben, opdat zij hun echt Napoli-
taan^che macaroni of hun Boheemsch
pruimengerecht niet zullen behoeven
te missen. Zoo is ook voor de be-
roemdhedenjagers, die hier met de
camera in de hand van de Riessersee
naar het geweldige terrein van het
skistadion trekken, gezorgd.
Wie zal schoonheidskoningin der
Winter-Olympiade worden
Wanneer er ook bij de Winterspe
len in 1936 een Olympische schoon
heidskoningin gekozen zou moeten
worden, evenals dat in den zomer van
1932 te Los Angeles met Eleanor
Holm gebeurde, zouden de schaatsen-
tijdster €$i$e ski-sters elkaar een ge
weldig scherpe concurrentie aandoen
en daarbij wellicht den grootsten
roem behalen. De keuze tusschen een
Maxie Herber, de Duitsche kampioene
en houdster van den Europeeschen
titel, een wereldkampioene Sonja He-
nie Noorwegen, een Vivi Anne
'Huiten Zweden en Cecilia Colled-
1 ge Engeland zou wel buitengewoon
moeilijk zijn.
Ook onder de skiloopsters zijn er
verscheidene die opvallen door hun
bijzonder charmante verschijning.
Daar is bijv. de slanke, elegante, al
tijd even chique gekleide Engelsche
Evelyne Pinching, die op het oogen-
blik tot de beste skiloopsters wordt
gerekend. Van de Angelsaksische da
mes moeten Janet Kessler en Mary
Birch worden genoemd. Van de conti
nentalen de Hollandsche deelneem
ster baronesse Schimmelpenninck, de
Duitsche mededingster Lotte Baader
en Christl Cranz. Al zullen de Engel
sche en Amerikaansche dames zelfs
in het verschrikkelijkste weer hun
lippenstift en watervaste poeder niet
vergeten, dit doet niets af aan hun
all-round-sportiviteit en groote be
kwaamheid. Bijna hadden we de Ita-
liaansche deelneemsters vergeten te
vermelden, die een paar aardige en
dappere meisjes in hun rijen hebben.
Onder hen Gabriele Dreher en Ora
Gadda, die er steeds uitzien, om door
een ringetje te halen. De kranigste,
meest geliefde en ook in het skiloo-
pen de beste Italiaansche deelneem
ster is echter „Paula" uit Bolzano. In
werkelijkheid heet ze Paula Wiesin-
ger, maar wanneer in de kringen der
groote skimeesterskover Paula gespro
ken wordt, weet men, dat alleen maar
de, steeds voor een grap te vinden,
als een man zoo dappere en steeds be
hulpzame Paula Wiesinger, de konin
gin van den Marmolata-start, bedoeld
kan zijn^
Mannen achter de schermen.
Heel wat buitenlanders zijn, even
als ook vele Duitsche Olympische deel
nemers en functionarissen, markante
figuren in het rijk der wintersport,
die men overal herkent, waar op des
kundige wijze over de mammouth-
schans wordt gesproken en men sla
lom en dergelijke ter sprake brengt.
Tot deze categorie behoort bijv. de
Franschman Buneau Varilla. Een
voortreffelijk „Abfahrtslaufer", uit-,
stekend onderlegd technicus, die tot
voor kort zelf een der sterkste ver
dedigers was van de tricolore en nu
zijn rijke ervaringen op het gebied
van Skiën in de hooge Alpen ten dien
ste van zijn landgenooten stelt. Als
mede-bezitter van het grootste Fran-
sche dagblad kan hij zich veroorloven
in Zwitserland, Duitsohland, Oosten
rijk en Italië bij de meesters in het
vak de laatste trucs te bestudeeren.
Onder zijn beroemde leerlingen reke
nen zich de vierde Duitsche kampioen
van het voorjaar, Allais, de lange
Wilskrachtige Vignolles en de uit de
Vogezen afkomstige Beckert.
De Italiaansche trainer Leo Gar-
perl is, evenals zijn landsman Nöbl
uit Tirol, eerst door zijn doldrieste
recordtochten bij den Kilometer-
Lancé in St. Moritz bekend gewor
den. Verder heeft de Kitzbiihler,
zich als een „Abfahrtslaufer" van
groote allure doen kennen. Hij
reist steeds met zijn ploeg mee,
waaronder zich vele Zuid-Tirolers
bevinden, en men moet toegeven,
dat Gasperl met de resultaten van
zijn onderricht tevreden mag zijn.
Waar hij verschijnt, valt zijn scherp
gesneden fier gelaat met den ade
laarsneus ,dat door de zon diepbruin
is gekleurd, onmiddellijk op en uit
menig vrouwenoog wordt den Kitz-
bühler een welgevallige blik toege
worpen.
Een hongerscène, die ongeluk bracht.
Maar 't geluk bleef niet uit!
Een roadster kwam door de stra
ten van Westchester New-York aan-
gesuisd en stopte in den schaduw van
Riverside $*>ye.
Adieu-Gil.
Dus hét is je werkelijk ernst,
Evelyn
Volle ernst. Ik kan je niet trou-
Wen^ Gilbert, ik wil carrière maken.
Ik heb vijf jaar lang gespaard om ele
gante kleeren en een kaartje naar Hol
lywood te koopen. En jy, je hebt me
zelf honderdmaal verzekerd, dat ik
mooi ben.
Voor my ben je mooi, Evelyn,
maar in Hollywood zijn er duizend
nog mooiere vrouwen. Het zal niet
makkelijk zyn, misschien zul je alles
betreuren kom dan terug bij my.
Niets, niets zal ik betreuren, zei
Evelyn heftig en zette haar kleine
voet op het plaveisel. Ik kom ook niet
terug. I 4u\
Houd je dan niet meer van my?
De winter is nog niet voorbij of
reeds interesseert de vrouw zich voor
de nieuwe hoedjes die zij in het ko
mende voorjaar of den zomer zal
dragen.
Reeds brengen enkele modezaken
aardige overgangshoedjes en de Pa-
rysche modellen zullen spoedig in alle
etalages te vinden zijn.
Het schijnt dat de hoedjes met ran
den weer terrein winnen.
Volgens de Manufacturier zijn de
materialen waaruit de modellen ver
vaardigd zijn ,ver uiteenloopend; veel
wordt gebruikt Panama papier, toile
Bakou, Bengaalsch stroo, glanzend
laize, dat zich uitmuntend leent
voor de kleine toques en doorgestikte
stroosoorten, welke zeer „en vogue"
zijn voor de hoeden met rand. Deze
modellen worden overwegend ge
bracht in de kleuren marineblauw,
wit en zwart. Voor tie sport kan men
zeggen, dat de tinten kastanjebruin,
groen en rood zeer populair zijn. Als
garneering werken de meeste modis
tes met veeren en voor de kleine to
ques met voilettes, welke met pailet-
ten doorweven zyn. Lintgarneering
wordt by uitstek gekozen voor de eer
ste eenvoudige voorjaarshoedjes, de
bloemen komen meer voor in ettelijke
variaties op de groote zomermodellen.
Caroline Reboux brengt een serie ma
telot modellen, die zeer achter op het
hoofd gedragen worden en die een
uiterst jeugdig allure hebben. „Trés
Jeune" is een matelot van vilt, waar
van de rand en een pas om den bol
van donkerbruin grosgraln gemaakt
zyn, de bol is vierkant en loopt naar
boven toe iets smaller uit
Nog steeds geeft men een plaats
aan de baret en Reboux maakt een
zomersch model van zwarte laize,
waarbij de eenige garneering bestaat
uit een smal grosgrain strikje van
voren tegen den bol geplaatst en een
korte afstaan4e zwarte voilette. De
militaire mutsjes zyn ook voor de na
middag heel „chic" en Suzanne Talbot
maakte een sjako-model van zwart
grosgrain met als garneering een che
nille voilette, welke van voren gelyk
een klep afstaat en die bevestigd
wordt met een steenroode en zacht-
blauw fluweelen bloem. Zwart en
goud doorweven stof wordt verwerkt
voor een soortgelijk militair mutsje,
waarop van voren een tak zilveren
druiven van den bol omlaag vallen.
Blanche et Simone maken een klas
siek model toque voor een bekende
revue-artiste en wel van blauwe taf-
fetass opzyde gegarneerd met een
groote touffe van blauwe crosses.
Le Monnier brengt een soort mutsje
in den vorm van een toque, die
gemaakt is van zwart antilope en van
voren even ingeknipt is, waardoor het
haar uit het hoedje te voorschijn
komt. Een diamanten clip dient als
afwerking. Heelemaal van veepeh in
twee verschillende tinten groen is de
toque, die opzy de ooren bedekt en
waarby het haar in den hals in krul
len onderuit komt kijken.
Jean Patou houdt van grillige vor
men en maakt een hoed van zwart
panamastroo, waarvan de rand van
voren in een lange luifel uitloopt, ter
wijl in den hals de rand geheel weg
geknipt wordt. Van dezelfde stof
wordt een groote strik gevormd, die
met rose velours gevoerd is en die ge
lijk de vleugels van een vliegmachine
boven op den bol pry kt. Tyroolsch
van conceptie is een musje gemaakt
door Rose Descat van groen vilt en
waarvan de bol in een punt uitloopt.
Achter in den hals wordt een veeren
phantasie in de tinten geel, rood en
kastinjebruin geplaatst. Suzy denkt
aan de echt zomersche dagen en
maakt een klein hoedje van Venezue-
la-stroo in de kleuren rood en zwart,
waarbij een bosje kersen in de tinten
rood, zw)art en wit als garneering
dient. Meer gekleed is een toque van
zwart laize, welke een afstaande
zwarte tulle voilette heeft, die van
voren ingehouden is door een diaman
ten byou. Uitzonderlijk en weinig
flatteus is het model van doorschij
nend groene laize, hetwelk dit huis
combineert met een zwarte voilette
en waarvan de bol opzij de overgaat in
twee uitstekende horentjes.
Heel opvallend is het verschijnsel,
dat deze hoeden naar achteren getrok
ken worden, zoodat het voorhoofd en
zelfs een gedeelte van het haar te
VOOR DE EERSTE MOOIE
DAGEN.
pi lor
Weldra zullen de kleine tailleurs
weer aan de bewt komen na de dikke
winter kleèding.
Het eerste dezer modellen is van
Schotsche stof, kleur naar keuze, het
tweede is van blew-marine stof, ter
wijl het derde een gracieuze tailleur
van beige stof met een dnekioart-
mantel van dezelfde stof, zeer ge
schikt voor reiscostuum.
voorschijn komt, men voorspelt ech
ter, dat dit uitsluitend een zomersche
inval zal zijn, omdat in den winter een
dergelijk model bij de hooge bontkra
gen teveel bezwaren zou opleveren.
Heel apart en uiterst elegant zijn de
tulle avondkapjes, die eenigszins mid-
deleeuwsch aandoen en die oorspron
kelijk gelanceerd werden door Mada
me Yvonne Printemps in haar laatste
creatie.
Zeker wel, zei ze en kuste hem
vluchtig.
Vier maanden later stond ze bleek
en afgetobt voor de kantoordeur van
'een grooten regisseur. Haar stralende
oogen hadden hun glans verloren, in-
plaats van goude lokken hingen doffe
haarsprieten langs haar gezicht, het
aardige japonnetje zag er armoedig
uit, de punten van haar sierlijke
schoentjes waren stukgeloopen en
haar kousen meermalen gestopt. Een
heftige steek liep van haar maag naar
haar hart. Ze had honger, ze had twee
dagen lang niets gegeten en ze had in
't geheel geen cent meer.
Toen, vier maanden geleden was ze
gelukkig en vol goede hoop in Holly
wood aangekomen, met een koffer vol
mooie dingen, en was in een der beste
hotels getrokken. Hoewel er veel won
derlijke geschiedenissen in de maga-
zins stonden, had ze natuurlijk niet
verwacht, dat men haar direct een
groote rol zou aanbieden, maar toen
zy na een volle maand de binnenkant
van een atelier nog steeds niet gezien
had, was ze zeer teleurgesteld.
Ze bekeek zich nu dikwijls in de
spiegel. Vreemd, ze was niet meer
zoo mooi als in New-York. Hier wa
ren alle vrouwen mooi ,de kellnerin-
nen in de restaurants, de steno-typis
tes en verkoopsters. Maar zy misten
zeker alle wat, een goede stem of ta
lent. Evelyn schepte nieuwen moed.
Ze verhuisde uit het dure hotel naar
een goedkoop pfension. Iets moest er
gebeuren,
Er gebeurde niets absoluut niets.
Ze probeerde het by de arbeidsbu-
burëaux, liep van kantoor tot kantoor
en wachtte met vele anderen voor
deuren, waarop „Verboden toegang"
stond en die nooit open gingen. Aan
het einde van de vierde maand had
ze honger. Het laatste paar zijden
I kousen bevond zich in een treurigen
toestand, het kostgeld was niet be
taald en het grootste deel van haar
garderobe had ze aan een lorrenkoop-
man verkocht.
Toen plotseling kwam een magi
sche oproep. Men wilde haar zien.
Als ze voldeed, kan het van alles be-
teekenen zelfs werk. Ze zou de
huur kunnen betalen en eten. Het was
moeilyk om niet te gaan huilen.
Voor de deur van den regisseur
stond reeds een menigte menschen;
gebogen grysaards met grauwe baar
den, magere jongemannen in afge
dragen jassen, verlepte, schuwe,
angstig kykende vrouwtjes, een blee-
ke moeder met haar kind.
Hy heeft vijftig figuranten noo-
dig, ging het fluisterend van mond
tot mqnd, de film speelt in een ar
menwijk van New-York.
Eindelijk ging de deur open. De
hulpregisseur verscheen en keurde de
menschen.
Ja, zei hy en tikte een ouden
man op de schouder, en jij. Jij niet, je
bent te dik. Toen koos hij Evelyn. Het
was de ironie van het noodlot. Wat zij
met haar aardige japonnen en vrien
delijk lachje niet bereikt had, verkeeg
zij door wanhoop en vertwijfeling.
Wat hebben we te doen, vroeg
ze schuchter.
Geen zwaar werk. Jullie moeten
in een rjj staan voor de bropduitdee-
ling.
Brooduitdeeling, hoorde ze, haar
maag rammelde,
Dat was dus het Mekl/a harer droo-
men. Het plan stelde een donkere,
vuile straat in New-York voor. Het
grijze huis op den achtergrond was
een missiegebouw. Onder de slecht
verlichte poort stond een slanke Jon
ge man in het uniform van het heils
leger. Een man, dien Evelyn op het
witte doek zeer bewonderd had.
De regisseur gaf korte, scherpe be
velen. Jullie moeten langzaam naar
voren loopen. Jullie allemaal! Probeer
te loopen met een vermoeiden, slee-
penden tred. Doe alsof je honger hebt
alsof je bijna verhongert. Wan
neer men je koffie geeft, giet ze ach
ter in je keel. By't in het brood alsof
je reeds dagenlang niet gegeten hebt
Denk eraan, dat jullie werkloozen
bent. jjy
De star bij de poort lachte met
stralende oogen en schitterende tan
den.
Plaats voor de eerste serieriep
'hij jongensachtig.
Een schijnwerper vlamde op. Men
verzocht om stilte. De rij menschen
schoof voorwaarts als een dikke rups,
sleepte door zoutmassa's, die voor
sneeuw fungeerden. Toen kwam Eve
lyns groote oogenblik, ze stond voor
de camera. De star boog zich naar
haar over en glimlachte.
Hier heb je te eten en te drin
ken, zuster, zei hij met een warme
stem.
Het was Evelyns groote oogenblik
en het drong niet tot haar bewustzijn
door. De werkelijkheid had haar ge
grepen. Met een korte hysterische
kreet rukte zij brood en koffie naar
zich toe en bracht ze aan haar lippen.
Het was brood, het was koffie
warme koffie, die door haar droge
keel vloeide.
Plotseling zakte ze in elkaar.
Mijn God, zei de star verschrikt,
mijn God. Evelyn keek hem aan. De
koffie liep met kleine druppels langs
haar kin.
Ik heb zoo'n honger, steunde ze,
toen viel ze flauw.
Eenvoudige schooi
Men heeft geenszins dure cosme
tische middelen noodig om er goed
verzorgd uit te zien. Noodig is echter
om eenige aandacht aan het lichaam
te schenken.
Zoo behoort b.v. transpireeren tot
de middeley, die het geheele organis
me zuiveren en alle slakken verwijde
ren, die anders in het lichaam blijven
en niet alleen een vlekkerige huid,
zelfs puistjes veroorzaken, doch ook
vetzucht in de hand werken. Men moet
daarom regelmatig een „zweetkuur"
ondergaan door b.v. een flink warm
bad te nemen voor het naar bed gaan
of een kop kamillenthee met citroen
sap. Gymnastiek na het opstaan is
eveneens uitstekend, waardoor alle
spieren in beweging worden gebracht
en het bloed beter circuleert.
Slappe gelaatstrekken maken, dat
men er ouder uitziet, vooral ook als
het gedeelte onder de kind een slappe,
rimpelige huid te zien geeft. Hier is
massage gewenscht, waartoe de huid
eerst met vette crème wordt ingewre
ven.
Flinke wandelingen met naar ech
ter gerichte schouderbladen gelden als
een voortreffelijk schoonheidsmiddel.
Geen loopen met kleine trippelpasjes
op hooge hakken, doch met een stevi-
gen pas. Indien men op de juiste wijze
loopt, dan worden de heup en buik
spieren in beweging gebracht en
voorkomt men de ongewenscht vet
laag, die het figuur veel van den ljjn
ontneemt.
Dagelijks een glas sinaasappel- of
citroensap is uitstekend om het bloed
te zuiveren, liefst eenige malen per
week een vleeschlooze of rauwkost-
dag. Ook vruchtendagen worden vaak
aanbevolen, terwijl weinig vet, boter
en brood en nog minder zoetigheden
of gebak gebruikt moeten worden om
schoonheidsfouten te voorkomen. Een
matige leefwijze, veel groenten en
fruit, alsmede een dagelijksche flinke
wandeling dragen er toe by, de vrouw
een frisch aanzien te geven en er lang
jong en gezond uit te zien.
tiheidsmiddelen.
Voorwaar geen kostbare raadgevin
gen, die met een weinig goeden wil op
gevolgd kunnen worden.
Het gebruik van uien in de keuken.
Niet genoeg kunnen wij er de huis
vrouw op wijzen, dat in de meeste ge
vallen veel te weinig uien in de keu
ken verwerkt worden. In rauwen toe
stand bevatten zij zeer veel vitaminen
en wanneer men by bruine boonen,
capucyners e.d. een kleine schaal fijn
gehakte rauwe uien presenteert, dan
smaakt dit niet alleen voortreffelijk,
vooral met uitgebakken spek erbij,
doch het is een goede aanvulling in
een tijd, dat er zoo weinig afwisseling
is in groene groenten.
Bieten, wortelen en knolraap be-«
hooren eveneens tot de groenten, die
velen bij voorkeur niet eten en juist
zoo uitstekend zijn door het vitami-
nengehalte.
Gebakken uien kan men eveneens
bij erwten en boonen geven, liefst in
een flinke hoeveelheid. Haché vraagt
slechts een klein restje vleesch, doch
eep flinke hoeveelheid in delf rite of
slaolie gebakken uien zorgt, dat het
gerecht smakelijk wordt.
Hetzelfde geldt voor filosoof en
jachtschotel. Gestoofde uien, b.v. in
plakken gesneden, zyn smakelijk met
een gebonden sausje met citroensap,
evenals stamppot van uien en aardap
pelen, na het stampen vermengd met
azijn en peper.
Indien de uien in kleinere stukken
verdeeld zijn behoeven zij geen lang
kookproces en gaan er slechts weinig
vitaminen verloren. Ze worden met
zeer weinig water, zout en een stukje
boter in een goed gesloten pan ge
smoord, later wordt citroensap bijge
voegd en het vocht iets gebonden. Vele
menschen kunnen gebakken uien
moeilijk verdragen, indien zij althans
last hebben van gasvorming, beter is
het, ze dan meer te smoreA- in de pan
en niet te donker bruin te laten wor
den.
Een lepeltje dubbelkoolzure soda
Jan Kiepura en Lien Deijers.
Verliefd, maar op wie?
Keunie-Üioscoop.
Jan Kiepura, naar wiens stem millioenen
over de geneeie wereld geluisterd hebben
en nog steeds luisteren, zy het in de bios
coopzalen, by de luidspreker in de huis
kamer oi in de concertzaal, waar de tenor
persoonlyk optreedt, was nog niet lang ge
leden een van die vele duizenden juridische
stüdenten, die met groote idealen en een
klein zakgeld college loopen.
Hy wilde aan de opera, ny wilde zingen,
maar geen enkele directie hechtte eenige
waarde aan een contract met hem. Na vele
vergeefscfte pogingen kreeg hy in Warschau
een kans. Hy mocht in de Uoolsche opera
„Halka", in totaal... drie woorden zingen,
waarvoor hy het enorme salaris van 10
'Zloty (c.a. z.75) on-tvingü! Twee jaar later
was zyn naam reeds bekend en verdiende
hy in hetzelfde theater, waar hy de „Bo
hème" zong, duizend maal zooveel.
In vele theaters van Europa trad Kiepura
I op, maar zyn optreden in de Scala in Milaan
I bracht het groote keerpunt in zyn carrière.
I Hier hoorde de Italiaansche regisseur Car-
I mine Gallone hem zingen en engageerde
hem direct voor de hoofdrol in de film „De
zingende Stad", later in de Lumina-film
„Mein Herz ruft mach Dir", met Martha
Eggerth.
Zyn nieuwste Lumina-film is „Verliefd...
maar op wie?", waarin Jan Kiepura, naast
onze landgenoote Lien Deyers optreedt.
Hy speelt in deze film een dubbelrol, is
allereerst Jan Morena, de wereldberoemde
tenor, maar ook zyn dubbelganger Edi, een
bediende in eert» comestibleszaak. Als spe
ciale verrassing hoort en ziet meh Jan en
Edi tezamen zingen een duet „Schenk nur
Dein Herz heute Nacht".
Afrikaansche cavallerie.
Schouwburg-Bioscoop.
De film „Afrikaansche Cacallerie" die
vanaf hedenavond in de Schouwburg-Bios
coop draait, werd door de Terrafilm met een
eigen expeditie opgenomen op de histo
rische plaats der handeling, de voormalige
Duitsche kolonie aan de Kilimandscharo. De
1 film speelt in 1914 voor en gedurende den
wereldoo rlog.
Twintig jaar geleden „1914" Sisas-
velden -f- koffieplantages waaierpalmen
en Aaar achter in de verte de Kilimand
scharo, wiens eeuwig witte top een zeld
zaam contrast is met de donkere sfeer van
het tropisch landschap Oost-Afrika.
In het midden ligt de plantage Ubangi,
welke Peter Hellhoff met zware en moei-
lijke arbeid heeft opgebouwd, om zyn Jonge
bruid, die nog ver in het vaderland woont,
I een nieuw en rustig tehuis te kunnen aan-
I bieden.
Dag na dag verloopt de eenige mensch,
met wien Hellhoff kan praten en die hem
met zyn jarenlange ondervinding in de wil
dernis terzyde staat, is zyn buurman en
vriend, de Engelsohe farmer Roland Cress-
well. Deze kent het leed van den jongen
Duitscher, die naar het schynt tever
geefs op zyn bruid moet wachten.
Maar terwyl Hellhoff nog de brief met
het afwijzende antwoord van ayïuschoon-
vader in zyn handen heeft, is .j^erda, on
danks alle tegenstand, reeds onderweg naar
haar geliefde in Afrika.
Ver van het vaderland, op de kleine farm
in de Afrikaansche wildernis, wordt de brui
loft gevierd. Maar het geluk mag niet lang
duren. De verzengende wereldoorlog slaat
ook over naar de Overzeesche gewesten. Als
een bom valt het mobilisatiebevel midden
in het bruiloftsfeest.
Hellshoff vertrekt naar de koloniale Ar
mee, Cresswell begeeft zich naar de' Engel
sche troepen. Vriend moet vyand worden.
De dappere, jonge vrouw blijft op de farm
achter, om voor haar man huis en hof te
besturen. Tot haar persoonlijke bescher
ming stelt Hellhoff zyn jeugdigen volontair,
den dapperen Klix aan.
Men ziet dan hoe Roland met zyn kleine,
dappere troep, moedig als eéhTeëu\v, de veel
sterkere tegenstanders, die onder het com
mando van kapitein Cresswel staan, en die
vroeger zyn beste vriend was, overvalt, en
de moedige daden en de toegewijde liefde
van eeji edele vrouw, die haar leven waagt
om haar man en zyn volgelingen van een
verdorstingsdood te redden. De toeschou
wer beleeft,een heldenlied van -blank en
zwarte trouw, een drama met groote con
flicten tusschen plicht en liefde, zooals dit
slechts alleen door sterke en trotsche har
ten kan worden opgelost. ö*lfc
i
Haar grootste sufges.
Weenen en de Weeners h^iyjerd jaar
In het
(kan men he
denavond
Weenen zien
ners van
honderd jaar
geleden, en
Martha Eg-
?eth als The-
rèse Krones,
3en wasch-
meisje, die
het tot een
beroemde
opera-ster
bracht. De
film geeft de
gebeurtenissen getrouwelijk weer die zich
inderdaad in 1825 in Weenen hebben afge
speeld tusschen een pseudo-baron en zyn
vriendin, een opera-ster, die bovendien zyn
handlangster was.
Leo Slezak speelt de eveneens historische
rol van den dichter-tooneelspeler Ferdinand
Raymund.
Albrecht Sohönhals is de grafelijke zwen
delaar.
De Weensche film heette oorspronkelijk
„Therèse Krones", maar is later omgedoopt
in „Ih'r gröszter Erfolg", omdat de naam
Therèse Krones zoo weinig zegt.
Toen ze ontwaakte, lag ze op een
breede sofa in het kantoor van den
regisseur. Iemand gaf haar cognac te
drinken.
Men moet haar voor vast enga-
geeren, zei een stem, ze is een groote
actrice. De spreker wendde zich tot
haar. De scène heeft u aangepakt. U
was buitengewoon maar vandaag
heb ik u niet meer noodig. Morgen zal
ik de close up draaienwanneer alles
goed gaat, teekent U een klein con
tract.
—.Kan ik myn geld krygen? vroeg
Evelyn aarzelend, de rest verzweeg
zy.
Tien dollars. Ze bestelde een over
vloedig souper en een even overvloe
dig ontbijt. Prompt op tijd stond ze
met de anderen in de studio. De men
schen bekeken haar met andere oogen,
ze behoorde reeds niet meer tot hen.
Weer was er lawaai en licht en
korte bevelen en de menschelijke rups
kroop naar het grijze missiegebouw.
Weer stond Evelyn voor de camera.
De star glimlachte. Hier heb je te
'eten en te drinken, zuster. Ze greep
naar brood en koffie en bracht het
kopje naar haar lippen. Het brood
was taai, de koffie was dun en slecht,
ze kon nauwelijks slikken. Ze herin
nerde zich, dat ze in elkaar moest
zakken en gleed op den grond. Mijn
God, zeide de star, myn God. Ze keek
hem aan. Er was niets tragisch in
haar gezicht en geen traan kwam in
haar oogen.
Slecht, zeer slecht, riep de regis
seur, u bent zenuwachtig, we moeten
nog eens draaien. Evelyn bedwong
zich. Ze wilde zuchten, huilen, steu
nen, bewusteloos neervallen, het ge
lukte niet. Ze'icon de gevoelens niet
meer tot uiting brengen, de wanhoop
on vertwijfeling van de hongerige. Zij
had te veel gegeten.
De regisseur vleide, smeekte, brulde
en raasde. 1- U wilt een actrice wor
den? Het eerste het beste meisje, dat
ik op straat oppik, kan het beter. Het
is een brutaliteit, om mij van mijn
kostbaren tijd te berooven. Toen
streepte hij de scène door. Het con
tract werd verscheurd. Evelyn ver
dween voor altijd uit het heiligdom.
Nu woont ze weer in New-York. Ze
heeft een verrukkelijke woning aan
het eind van de Fifth Avenue; drie
kamers, bad en een aardige keuken
met een oven, waarin ze de heerlijk
ste wafels bakt. Haar man Gilbert
vindt haar de modiste en talentvolste
vrouw ter wereld.
Wij zijn zoo gewoon om van bloe
men en haar geur te genieten en den
ken er vrijwel nimmer aan, dat zij in
verschillende landfen ook gegeten wor
den. In Zuid-Frankrijk weet men b.v.
een zeer smakelijke compote van de
blaadjes van viooltjes te bereiden. In
Marokko eten de inboorlingen een
stijve meelbrij met gelei van granaat-
appelbloesem om het gerecht smake
lijker te maken. De smaak komt veel
overeen met bessengelei. Europeesche
tongen laten zich compote van bana-
nenbloesem goed smaken, deze wordt
in West-Indië gegeten.
De bloemenkoek, die sommige in
landers eten is gemaakt van bloesem
blaadjes, suiker en vet en geeft niet
alleen dikwijls aanleiding tot maag
storingen, omdat het gebak zoo bui
tengewoon moeilyk te verteren is,
doch het komt ook niet met onzen
smaak overeen.
In Egypte heeft men een toespijs,
die van rozeblaadjes wordt gemaakt
en in bijzondere gevallen worden ef
wel eens kleine rozeknopjes aan toe-
opgelost in lauw warm water na het
eten gebruikt, heft echter vele maag-
bezwaren op. In rauwen toestand wer-
ken uien desinfecteerend op het maag- I
darmstel, terwijl zij tevens ook in alle I
vormen toebereid zuiverend werken, I
hetgeen pok met prei het geval is.
Ujphsap met suiker is een probaat I
middel tegen hoesten. Men snijdt de I
uien in plakken, na ze schoongemaakt I
te hebben en doet ze laag om laag met I
basterdsuiker in een goed gesloten I
jampotje (met schroefsluiting), daar-
na minstens 12 uren laten trekken en I
van het sap geeft men de patiënten
alle twee uren een eetlepel.
Stamppot van winterpeen met uien I
is buitengewoon gezond en voor kin- I
deren is 's morgens aan het ontbijt I
een portie fijn geraspte winterpeen
met een lepeltje honing vermengd een I
uitstekende bijvoeding.
Ten slotte geven wij nog even een I
zeer smakelijk slaatje, dat van wat I
overgebleven aardappelen, uien en een I
paar appelen gemaakt wordt. Zes of I
acht middelmatig groote koude aard- I
appelen worden in kleine blokjes ge- I
snedenéén groote of 2 kleinere uien I
worden zéér fijn verdeeld, terwijl 2 I
zure appelen ook in kleine stukjes I
worden gesneden, alle ingrediënten in I
een kom doen, zout toevoegen, 3 a 4 I
eetlepels slaolie en 2 eetlepels azijn I
(meer naar smaak). Om en om schep- I
pen met het slacouvert en opdienen
op een schotel, nadat men er een goe
den vVm nan heeft gegeven. I
Wil men flit slaatje uitbreiden, dan:
doet men er gehakte augurkjes en
hardgekookt ei deOr en garneert den
schotel met biet, tomaat of plakjes ei.
Aan de koffietafel, doch ook als voor
gerecht smaakt dit slaatje voortreffe
lijk.
Zeemlappen.
Zeemlappen blijven veel zachter, I
indien men ze na het gebruik in zeep- I
water spoelt en wanneer ze haif droog I
zijn over de handen wrijft.
Toestpijzen.
Indien men aan toespijzen te veel I
suiker heeft toegevoegd, kan men
zonder bezwaar citroensap bijdruppe- I
len; dit past vrijwel voor alle zoete I
gerechten.
gevoegd, die het aroma verhoogen.
In China kookt men leliën in melk,
voegt er peper en zout aan toe en dit I
wordt als groente opgediend. Wel
licht is dit laatste pikanter dan de jas
mijnblaadjes, die men met suiker be
strooid, in Japan als sla serveert, ter
wijl men in dit land ook bananenbloe-
sem met azijn bereidt tot sla. De bij
ons ook bekende boterbloemen komen
op Ceylon in grooter formaat voor en
worden bij de bereiding van soep ge
bruikt, terwijl een sterk gekruide saus
van geraniumblaadjes wordt ge
maakt.
Tot dusverre wat het buitenland be
treft, doch wü vinden in een Hol-
landsch vegetarisch kookboek sla van
Oost-Indische kers (geel-oranje, die j
met olie en citroensap wordt aange
maakt)
Meer bekend is wellicht, dat gecon-
fijte blaadjes van rozen en viooltjes
gebruikt worden om gebak te garnee-
ren.
Selderijsoetp. I
1 flinke knolselderij, pl-m* I™ L* water, I
50 gr. boter, 50 gr. bjoem, gehakte peter
selie (1 bosje), oud brood, boter, zout, l
d.L. melk.
De selderijknol schillen, daarna in plakken
verdeelen, die in kleine blokjes verdeeld en
in 14 L. water gaar gekookt worden (min
stens een uur). Met dB etensstamper fijn
stampen en daarna zeiten en bij het kook
water voegen, dat aangevuld wordt met
zooveel water, totdat men in het geheel 114
L. vloeistof heeft. Botitr smelten en bloem
toevoegen, met elkanlder vermengen en
daarna telkens eenige lepels vocht bijvoe
gen, roerende met bic «m en boter vermen
gen, daarna kan er irteeds meer vocht bij
gegoten worden. Soep afmaken met zout en
nog een minuut of then zachtjes door laten
koken. Even vMr hiit opdienen de melk en
peterselie er hij Voegen, doch niet meer
laten koken.
Opdienen n»et in dobbelsteentjes gesneden,
in boter gehrukken brood.
Vruchtenpudding.
d.L. melk (wat meer dan 14 L.), 50 gr.
suiker, 1 pakje vanille custard, stukje boter,
1 appel, 1 banaan, 1 sinaasappel, eenige
biscuits, koekkruim of plakje cake, geraspte
sinaasappelschil.
De vruchten worden geschild, de appel
van het klokhuis ontdaan, de sinaasappel in
dwarse plakjes gesneden, pitten verwijderd
en daarna alle vruchten in kleine stukjes
verdeelen en in een glazen schaal doen, be
dekken met een laagje biscuit, kruim of een
paar sneedjes cake.
De melk wordt aan de kook gebracht op
1 kopje na, waarmede de inhoud van het
pakje wordt aangemaakt, suiker in de melk
oplossen (indien reeds suiker in het pakje,
dan minder gebruiken, doch niet geheel weg
laten) het aangemengde papje toevoegen en
blijven roeren, totdat de massa heeft door
gekookt. Pan van het vuur, boter toevoegen
en met de garde blijven kloppen, totdat de
massa afgekoeld en luchtig is, daarna in de
glazen kom gieten, geheel koud laten wor
den en versieren met wat geraspte citroen
schil.
i Stoofpot van groenten.
6 aardappelen, 4 winterwortels, 14 knol-
I raap, 2 flinke uien, 1 bosje selderij, 50 gr.
J boter, 1 lepel bloem, 1 eetlepel tomaten-
De aardappelen, wortels» knolraap
I schillen, in blokjes verdeelen en Wasschen,
uien schoonmaken en snippeWp en ook de
peterselie fijn snijden, eenige malen was-
schen en by de overige groenten in de pan
doen, daarna met goed gesloten deksel, het
aanhangende water -pn 60 gr. boter gaar
smoren, doch vooral niet hard laten koken.
Is alles goed gaar, dan tomaten^Üree, zout
en peper toevofegen en Zoo itoodi# toac wa
ter; binden met bloem.
Hamommelet.
150 gr. gekookte ham, 4 eieren, zout en
peper, 1 platte eetlepel zelfrijzend bakmeel,
2 eetlepels melk, boter.
De ham wordt gehakt, liefst in kleine
stukjes. De eierdooiers worden met peper en
zout geklopt, en 'telkens worden enkele
druppels melk bijgevoegd, daarna vermen
gen met de bloem en de gebakte ham.
Eiwitten flink stijf zëódat men
de sneeuw gemakkelijk kanj.-frijden, die ver
volgens vlug met het jigr-ham-mengsel
wordt verdeeld, echter niet door kloppen,
maar met een metalen lepel om en^ om
scheppen, waardoor het geheel veel luch
tiger blijft. Boter in een koekepan goed
warm maken en de ommelet met deksel over
de pan mooi licht van kleur maken, liefst
op een asbestplaatje.