f e De vijand van onze planten. Het mooie eiland Madeira. Dèl nieuwe Voorjaarsmode. Huidverzorging. Het drinken van melk door de schooljeugd. Bevroren levensmiddelen. DA M ES FILMNIEUWS. Verschillende Recepten. Èi Bladluis, bloedluis, schildluis. Zwarte vlieg, roode spin en regenworm. door Dr. 0. SNIJDER Al®»ndank#al onze goede zorgen, waarde wij onze planten in den win ter koesteren, toch op een kwaden dag zich geel gevlekte, kwijnende bladeren vertöfrqen, dan is het eerste wat wij doen, ^èens nagaan of hier geen boos doener^ in 't spel zyn, d.w.z. of er zich geen insecten aan onze troetel kinderen te goed doen. Gevrgpsd zijn vooral de verschillen de lujssbprten, in de eerste plaats de groene bladluis (Aphis), die by vooi- keur de jonge scheuten van onze plan ten aantast en zich aan den onderkant der bladeren, goed beschut, een schuil plaats zoekt, om hier het sap van het celweefsel uit te zuigen. Droge kamer lucht werkt de voortplanting van deze dieren in de hand. Hun familielid de wol- of bloedluis, die zich voorname lijk aan kamerlinden, edeldennetjes en cactussen tegoed doet, voedt zich eveneens met plantensap en kan, als ze in grooten getale optreedt, de aan getaste pl^nt geheel doen afsterven. Waar hun kleverige uitscheidingen bovélHHflh nog een gunstigen voe dingsbodem voor de ontwikkeling van een bepaalde zwamsoort vormen wier aanwezigheid, die doorgaans voor een onschadelijke stof- of vuil- af zetting wordt aangezien, de blad- ademhaling van de plant sterk belem mert—is dit insect dus dubbel scha delijk- Het derde lid van dit onwel kome trio is de schildluis (coccus), die bij voorkeur palmen, kamerlinden, enz.^tpt woonplaats kiest. Ook deze worden veelal als behoorende tot de plast beschouwd Te bestrijden zyn al deze kwelgees ten mJFt een tabaksoplossing, die men verkrijgt altAen 200 gr. tabaksner ven in hJf1' water eenmaal op kookt, dan uur laat staan en ver volgens het afkooksel zeeft. Deze op- lossing spuit men met een bloemen- spuitje met fijnen verstuiver op de planten, 's Morgens worden de plan ten met de medicijn behandeld en 's avonds met helder, lauw water afge spoeld. Ook een behandeling met een 1 °/c oplossing van zwavelzure pijp aarde (by iederen drogist verkrijg baar) levert goede resultaten. Dit middel moet men zoo vaak aanwenden tot de planten bij nauwkeurige be schouwing met het vergrootglas als „luisvry" bestempeld mogen worden. Een andere plaaggeest is dikwijls nog de zwarte vlieg, die zich bij aan houdende droogte der lucht en in een warme kamer zóó snel kan vermenig vuldigen, dat in korten tyd alle plan ten er door zijn aangetast. Dit nietige vliegje, dat zich aan den onderkant der bladeren van palmen, kamerlin den, azalea's, caoutchoucboompjes en myrten nestelt, vernietigt de opper huid der bladeren, zoodat het frissche groene blad in korten tijd geel gevlekt wordt. Ook dit insect kan met boven genoemde middelen bestreden wor den. Dan is er nog de roode spin, eveneens aan de onderzijde der bla deren zich voedend met het sap; be strijding als boven. Om regenwormen en ander onge dierte uit de aarde van onze potplan ten te verwijderen zonder de kluit le breken, bestaat er een uitstekend mid deltje, namelijk afkooksel van wiide kastanjes. Men schilt de vruchten, kookt ze tot moes en begiet daarmee de planten (natuurlijk als het is af gekoeld). De wormen komen dan on middellijk naar de oppervlakte en zijn gemakkelijk weg te vangen. Na deze behandeling leeft de plant weer lieele- maal op. Dikwijls helpt vooi hetzelfde doel ook een lauw zeepsopje of water van 55 tot 60 gr. C. Madeira, het houteiland, in den winter. Bij het graf van Keizer Karei I van Hababurg. Als jtwe uit Lissabon vertrekken, is het vinterdat beteekent wel geen sneeu» of vorst, maar toch regen, wind m wat mist, die 's nachts uit het dal opstijgt. Doch wij varen de lente binnen. Als we de hooge bergtoppen van het eiland heel vroeg op den morgen van den tweeden dag uit de wijde wa teren ?jzien opduiken, is het by na zomert Het onbewoonde eiland*Deser- ta laten wij achter ons en ons schip vaart bij na geheel om het halve maan- vormige^eiiand Madeira heen, om voor de reede van Funchal te komen. Het fort Sao Tiago springt op een smallen landtong grauw en schilderachtig als een décor uit de „Tosca" naar voren. Een stoet flikkerende stalen kolossen, een eskader Portugeesche oorlogsbo dems, trekt er voorbij, op weg naai de manoeuvres, over de groene ber gen, wier teere kleuren weinig doen vermoeden, dat zy zoovele welis waar gedoofde kraters bevatten, straalt een warm voorjaarszonnetje. En tusschen het groen van denneboo- men, agaven en drakeboomen zijn de hellingen van onder tot boven zoo ver het qpg reikt met roode daken bezaaid. De thermometer wijst 20 graden aan. Tegen den middag zal dat nog wel 23 worden. In de strengste winters daalt de temperatuur niet onder de 12 gra den. Een merkt vaardige revolutie. Madeira beteekent letterlijk „Hout eiland", Funchal „Venkelveld". De berghellingen van het eilland zijn mees^met zeer jonge dennen be groeid. Langen tijd heeft men hier geen boschbouw, doch roofbouw ge- drevë*. Enkel^jaren geleden had de dictatuur hier nog een merkwaardi- gen opstand te onderdrukken, een op stand die om zyn oogmerken als een unicum in Europa beschouwd kan worden. Het eiland, dat, ofschoon dicht bij de Afrikaansche kust gele gen ,tot Europa gerekend wordt, wil de zich van de oude wereld losmaken en zich onder de vaan van Brazilië scharen. De Brazilianen gaven er zich weinig moeite voor, maar de Engel- schen, die hier niet alleen in de hotels heer en meester zijn, maar zich over al met kapitaalsinvesteeringen heb ben vastgelegd, namen dit minder ge makkelijk op. En Portugal toonde zich hun bondgenoot. Een paar goed be wapende kruisers en eenige compag nieën marine-infanterie waren vol doende om de rust te herstellen. De schoone droom van de Madeirenzers, de harde tolmuren van continentaal- Portugal te kunnen ontloopen, was vervlogen. Merkwaardig was het, dat zoo'n fantastische- politiek door de kleine groep intellectueelen die Ma deira telt, eigenlijk nog gevberd kon worden. Want slechts een vijfde deel van de bevolking kon lezen en schrij ven. Over deze zoo origineele revolutie heeft de groote Portugeesche journa list Norberto Lepes, die haar mede gemaakt heeft, een uitstekende re portage geschreven, die van histori sche waarde is» - Een landschap vol verrassingen. De stad Funchal is smal, eng en klein, doch maakt desondanks den in druk van een waardevolle kostbaar heid. De villawijken, hoofdzakelijk ge legen aan het schitterende strand, daarentegen worden doorsneden door breede met palmen en cypressen om zoomde lanen. Buiten de stad vindt men bananen- en suikerrietplantages, wijnbergen en overal prachtig aange legde pfcr^en, waar de schitterendste bloemen het geheele jaar door bloeien. Overal ziet men hortensia's, glyci- nia's, viooltjes, fuchsia's, geraniums, Gekleurde hoeden zeer modern. Voor de komende voorjaarsmovde zullen veel gekleurde hoeden gebVacht worden, en volgens de Manufacturièr zal het niet tóng meer duren, of de dames zyn er van overtuigd, dat ook de gekleurde hoed zeer modern en chique is. Nu reeds ziet men als nieuwste snufje de Olympiade-kleuren als gar nituur op witte panamahoeden. Deze Olympiade-kleuren, n.I. rood, groen, geel, enz., in dén vorm van de beken de ringen, zullen de hoedenmode sterk beïnvloeden. De hoed met rand wordt zeer va- rieerend getoond. De vorm neigt nog altijd iets voorover, terwijl de bol in sommige gevallen nog zeer plat ge houden is en gemaakt is met afge platte plooi. Dikwijls is de rand neer geslagen en van achteren iets opge slagen. Dit ziet men vooral bif lange, smalle modellen, welke niet bijzonder groot 'zyn. Op 't oogenblik ziet men meer den middelmatigevorm dan den zeer grooten, doch dit is misschien te wij ten aan het vroege jaargetijde. Dik wijls wordt de rand aan een kant op geslagen, terwijl de hoed door middel van garneeringen sterk naar voren uitsteekt. De hoeden met van achte ren afhangenden rand, welke eigen lijk niet meer modern zijn, worden toch nog gebracht. In zooverre zijn deze modellen veranderd, dat op den rand van voren een klein staand rand je is aangebracht; terwijl de bol ach ter hooger en van voren lager is en in 't midden een deuk vertoont. De opgeslagen hoed, welke ondanks alle voorspellingen nog zeer veel ge bracht wordt, heeft een kleine veran dering ondergaan, waardoor hij meer op een kapje dan op een hoed lijkt. Bijzonder aardig staat een zwarte op geslagen hoed met een f raise binnen voering. Deze kleurencombinatie z\et men veel, eveyals' fraise veerenbloe- men op zwarte hoeden. Of het Vlaamsche kapje ingang zal vinden, moeten we afwachten. Het is De nieuwe hoedjes voor het komende voorjaar. moeilijk hierin een voorspelling te doen, daar al dikwijls gebleken is, dat hoeden, waarvan men bijna zeker wist dat ze geen opgang zouden maken, dbor het publiek verlangd werden. Zoo is het o'ok met den Maria-Stuart vorm, waarvan men dadelijk ziet, dat hij te „gezocht" is, om aan den alge- meenen smaak te beantwoorden. Het Chineesche hoedje brengt men in zeer afwijkende, grootten en in ver schillende variaties. Zoo b.v. met stijl opgeslagen rand, terwijl de bol zoo spits toeloopt, dat deze veel weg hoeft van een dak. Ook brengt men hem als koelihoed met afgeslagen rand oi ui den vorm van een toque, doch dan al tijd bovenop gegarneerd. Eén groot model van porceleinblauw Baliluk, ge garneerd met zijden lint, dat hetzelfde Chineesche dessin vertoont, helt reeds over naar den klokvorm, welk model tamelijk plat is en van bakoupedaline is gemaakt. De bol is rond en in 6 ge lijke deelen v^i'deelddaarover wordt groen ripslint in den vorm van een ster verwerkt, terwijl bovendien nog een paar spitse torentjes boven op den bol gegarneerd worden. Het geheel doet dan ook werkelijk eenigsziito Chineesch aan. De toque is nog lang niet uit de mpde, temeer daar ze, in weerwil van haar hoogen vorm, toch zeer vrouwe lijke vormen aantoont. De vele bloe- mengarneeringen, welke men by dezq hoeden ziet, hebben ten slotte toch ten doel het gelaat zoo goed mogelijk te doen uitkomen. Aan één voorwaarde zijn ze echter gebonden, n.I. dat het kapsel onberis pelijk moet zitten. Als garneering worden rose hyacinthen of opgerolde rozenblaadjes in zachte tinten ver werkt. Toques, welke van kleine, lich te, donkerblauwe of bloempjes van andere kleuren zijn gemaakt en ge dragen worden met een groote voile als garneering, zullen o.i. niet veel opgang maken. Dit kan men eveneens zeggen van de toque, welke geheel met schachten van reigerveeren gegar neerd is. De breton ziet men in Wee- nep niet zooveel als in Berlijn. Men brengt slechts een klein model met rechtop staanden rand, zooals bj| <|e Bobbycaps. Deze hoedjes zijn aller liefst voor jonge meisjes. pelargoniums, rozen en vergeet-me- i nietjes. Een autoweg voert met een boog over den Enciupeadapas de bergen in tot een hoogte van 1000 Meter. Hier staat in het' onvermijdelijke gezel schap van een hotel, het beeld van •Santa Vjrgia da Paz, de heilige jonk vrouw van den vrede, die wit en marmer over den Oceaan naar Europa ziet. Een mooier en plechti ger herdenkingsteeken aan den we reldoorlog ken ik niet. Halfweg tusschen Funchal en het standbeeld van de heilige jonkvrouw ligt verscholen tusschen het groen het kerkje Nossa Senhora de Monte, waai keizer Karel'van Oostenrijk begraven ligt. Het graf staat in een nis, die slechts schemerig verlicht wordt. Het is verboden hier te protografeeren. Ik lees: „Karolus I Imperator Austriae Apostolicus Rex Hungariae Rex Bo hemias". Aan beide zijden vlaggen en nog eens vlaggen, zwart-geel, rood- wit-rood, rood-wit-groen, violet. De koster vertelt my, dat er steeds verteld wordt, dat het stoffelijk over schot van den Keizer naar Oostenrijk zal worden overgebracht. Of ik ook weet, hoe het daarmee staat? Een kwartiertje van het kerkje ver wijderd ligt het landhuis, waarin de keizer zyn laatste levensjaren heeft doorgebracht. De villa is klein en in eenvoudigen stijl opgetrokken. De voorhal is ovaal en bevat slechts wei nige meubelstukken. In de werkkamer vindt men twee portretten van den keizer, een vertoont hem in uniform, het ander in burger. Op den schrijf* tafel liggen boeken van Charles Maur- ras. De slaapkamer, helder, klein, vensters aan twee zyden, die steeds geopend moesten blijven, een zwart crucifix boven het bed. Het huis wordt weinig bewoond; de eigenaar, Portugeesch edelman, royalist; laat zich slechts zelden zien. Sinds den dood van den keizer is hier niets ver anderd. Zelfs het personeel is het zelfde gebleven. Zy weten veel te ver tellen over de goedheid, de rust en ook de treurigheid van den keizer. En over de vroomheid en huisvrouwelyke Vele vrouwen kunnen zich niet de weelde veroorloven om steeds dure crèmes te koopen. Toch yraagt iedere huid een goede verzorging, waarop zij zal reageeren door er gezond uit te zien, zonder roode plekken en puistjes en-het gelaat zal een veel jeugdiger persoonlijkheid weergeven. Men kan zelf zoo'n huidvoeding be reiden" door zuivere olijfolie (apothe ker of drogist)* te verdunnen met ci troensap, b.v. op Va L. het sap van Vécitroen en een dessertlepel eau de cologne, rozen- of lavendelwater, des noods van de geur iets meer naar eigen smaak. Men wascht het gelaat 's morgens en 's avonds met lauw water, waaraan wat borax wordt tóe- gevoegd, indien het hard is en ge bruikt geen zeep, daarna inolieën met de genoemde oplossing en deze in de huid masseeren van onder naar boven steeds in cirkelvormige bewegingen. Men laat de olie even intrekken en 1 deugden van de keizerin. In Funchal gelukt het my nog met behulp van den gouverneur een foto grafie Van het graf van den keizer te verkrijgen. 's Nachts vaart het schip verder. Naar Las Palmas, Sao Tomé, Para en Rio de Janeiro. neemt ze daarna met de genoemde be wegingen weer van de huid af, met plukjes watten. Het masseeren van het geheele li chaam heeft een by zonder weldadige uitwerking en vele ouder wordende dames hebben' het aan massage te danken, dat zy zich'zoo fit blijven gevoelen en veel minder stijf worden dan anders het geval geweest zou zijn. De rug kan eveneens bereikt worden door een massageborstel met kromme steel. De bloedsomloop wordt door deze behandeling zeer bevorderd en de huid heeft tevens weer gelegenheid flink uit te wasemen. Het goede, dat in bovengenoemde behandeling ligt opgesloten, is dat ieder haar kan toepassen met uiterst weinig kosten. Alleen is het noodig. dat men zich wat tijd getroost en de massage niet nu en dan, doch regel matig éénmaal, liever meerdere malen per week uitvoert. Het resultaat zal de gezondheid en het geheele uiterlijk aanzien zéér ten goede komen en dat is toch zeker zeer veel waard. SNUGGER. - Maar Marie, hoe ia dat nu gebeurd? -'Wel... zoo!!! door Martine Wittop Koning. Sedert de invoering van de leer plicht heeft men dat wil zeggen de betrokken autoriteiten hoe lan ger hoe meer het standpunt ingeno men, dat met het verplichtend stellen van het schoolbezoek behoort samen te gaan het scheppen van dé onmis bare voorwaarden om aan dien plicht te kunnen voldoen. „Schoolkleeding" en „schoolvoe- ding" b.v. zijn maatregelen, die nood zakelijk bij schoolplicht behooren. Immers, het schoolverzuim, hetzy door gébrek aan schoeisel of door het bezit van slechts één stel ondergoed, hetzij door ziekte als gevolg van on dervoeding, werkt lijnrecht in tegen de bedoeling der wet, dat aan alle kinderen gedurende een bepaald aan- tal jaren met vrucht onderwijs zou worden gegeven. En zoo werden dan voor de aller armsten mogelijkheden uitgedacht en vastgesteld, die èn aan hun geestelijke opvoeding (onderwijs) èn aan hun lichamelijk welzijn (groei, weer standsvermogen) ten goede zouden komen; uitgaande van de waarheid, dat tusschen lichaam en geest een on verbrekelijk verband bestaat met een onmiskenbare wisselwerking, ver wachtte men van het onderwijs slechts dan het bedoelde effect, wan neer het lichaam in goede conditie was. 't Is niet te ontkennen, dat verschil lende voorzieningen in deze richting veel goed hebben gedaan. Maar er is méér te bereiken. Het voedsel, zooals het schoolkind dit,-hetzij thuis, hetzij door bemidde ling van „schoolvoeding" geniet, om vat het warme middagmaal, waarbij zich dan nog de gebruikelijke brood maaltijden aansluiten. Voor het kind tusschen de 6 en 13 jaar liever nog zouden we zeggen tusschen de 6 en 15 jaar komen in veel gevallen, n.l. dén, als by die broodmaaltijden niet een behoorlijke beker melk wordt gedronken, de eischen, die aan de voeding gesteld moeten worden, in het gedrang. Het sterk groeiende kinderlichaam heeft èn voor de vorming van een stevig beenderstelsel (waaronder ook het ge bit begrepen is) èn voor de groei yan de zachtere weefsels een hoeveelheid en een variatie van voedingsstoffen noodig, zooals die by uitnemendheid te vinden zyn in de melk, het voedsel, dat van de geboorte af reeds aan het kind zyn normale groei-mogelyk- heden heeft verschaft. Dat voedsel, in de jaren na den zui gelingenleeftijd meer en meer terug gedrongen door het zeker óók waardevolle! vaste voedsel, is in menig gezin zóó op den achtergrond geraakt, dat het ternauwernood nog een plaatsje krijgt in de koffie en de thee of in de toebereide spijzen: het drinken van melk hoe vreemd deze uitspraak moge klinken in een „van melk overvloeiend" land is in Ne derland géén vaste gewoonte meer. Hoe brengen we die gewoonte er weer in „Jong geleerd, oud gewend"als we het daarmee eens zijn en dat moe ten we wel! dan ligt het groote terrein van de lagere school in de eerste plaats nog onontgonnen tot onze beschikking. „Onontgonnen" is niét heelemaal juist: in enkele bevoorrechte plaatsen ®tön in den laatsten tijd enthousiaste „melkverspredders" reeds aan het werk getogen, om met den daad te be wijzen, hoe uitstekend uitvoerbaar hun theorieën zijn. Andere landen zyn ons op dit ge bied reeds jarenlang vóór geweest: uit Engeland en Schotland, uit Frank rijk, uit Oostenryk, uit Duitschland, uit de Vereenigde Staten en Califor- j nië vernemen we met de bijzondere maatregelen die in elke streek in ver band met de melkvoorziening worden genomen ook de zeer gunstige resul taten, die deze nuttige (feitelijk on misbare) „bijvoeding" heeft opgele verd voor den groei, het lichaamsge wicht, het weerstandsvermogen en de geestelijke prestaties van de betrok kenen. Wat dat betreft, behoeven we dus werkelijk niet met een soort wantrou wen tegenover het „nieuwe" en „vreemde" verre te blijven staan en een afwachtende houding aan te ne men: de buitenlandsche rapporten wijzen ons den weg en ze geven ons ook de noodige inlichtingen voor het omzeilen van lastige klippen, die hier en daar soms mochten oprijzen. Zijn we maar eerst „in principe" voor het aanvaarden van het denk beeld gewonnen, dan zullen we de moeilijkheden wel overwinnen; op welke wijze... dat hoop ik in een vol gend artikeltje voor U te behandelen. De winter brengt dikwijls allerhan de ongemakken voor de huisvrouw mede en heeft meermalen grooten in vloed op de levensmiddelen. Het be vriezen van deze laatste werkt meer malen conserveerend, d.w.z. het voor komt bederven, vormen van schimmel etc. Daarnaast ontstaan door vorst echter allerlei niet onbelangrijke ver anderingen Het meest beken$ is wel het zoet worden van aardappelen, het geen berust op het feit, dat het zet meel door de inwerking van de vorst zich in suiker omzet. Vele huisvrou wen werpen bevroren aardappelen in de aschbak, wat echter niet noodig is. Men heeft proefondervindelijk bewe zen, dat de aardappelen by gelijkma tige verwarming weer bruikbaar kun nen worden en de ontwikkelde suiker weer in zetmeel overgaat Het beste is één laag aardappelen op couranten om den kachel uit te spreiden, zóó, dat ze op 20 gr. C, ver warmd worden. In 8 a 10 dagen heeft de verandering van suiker in zetmeel plaats en de aardappelen verliezen hun zoeten smaak. Is er sprake van bevroren aardap pelen, die men spoedig gebruiken moet, dan legt men ze in koud water en laat ze ontdooien, daarna brengt men ze aan de kook met een scheut azyn by het kookwater, laat ze 10 mi nuten doorkoken, giet het water af en zet ze opnieuw op, ditmaal met ko kend water en zout. De zoete smaak zal dan vrijwel weg zyn. Alle bevro ren levensmiddelen hebben de neiging om, wanneer zij ontdooien, spoedig tot bederf over te gaan en moeten zoo pnel mogelyk gebruikt worden. Eieren zyn bijzonder gevoelig voor vorst en bevroren eieren laat men langzaam in water met Wat zout ont dooien, daarna onmiddellijk koken, bakken of wat ook. Bevroren vleesch heeft de eigenschap, dat het veel mal- scher is, daar het spierweefsel door den invloed van de kou zacht is ge worden Men kan het best in den win ter daags tevoren vleesch koopen en dit zoo koud mogelijk wegzetten, zoo mogelijk laten bevriezen. Bevroren visch mag slechts lang zaam in koud water ontdooien, want indien dit proces te snel gaat, ziet de VERBETERING VAN UW IJITERUJK VEItöCHAFT II MEER AANZIEN EN INVLOED IN UW KI"NG Vandaar het groote nut van verwijdering van overtollig haar In het ge Afdoende en ronder nadeel ia dit slechts mogelijk door middel van een electrolytische behandeling. Inlichtingen hierover worden gaarne verstrekt door de specia is e. Mei. M. BERKHOUT, io TE GOUDA: eiken Dinadag 2—6 uur BLBEKERSSINGEL visch er onsmakelijk uit, alhoqWel smaak noch voedingswaarde verloren gaan. Vruchten verliezen door vorst even wel zeerveel van hun smaak en aroma en moeten dan ook steeds vorstvrij bewaard worden. Is het reeds te laat 1 en heeft de vorst zijn invloed doen gelden, dan kan men het best compote maken, nadat men de vruchten eerst langzaam ontdooid heeft. Groenten reageeren weer geheel anders op vorst en zelfs zeer verschil- llend. Groene kool, spruitjes en boe renkool zijn veel smakelijker en min der sterk als het eerst gevroren heeft, terwijl roode en savoyekool veel min der goed bestand zyn tegen vorst. Deze moeten zelfs zoo spoedig moge lijk ontdooid en gebruikt worden. Op wortelen, bieten, schorseneeren e. d. heeft de vorst weinig of geen invloed, wat smaak betreft. Bjj niet al te strenge koude kan men het bevriezen van levensmiddelen voorkomen, door ze meerdere malen in papier te wikkelen en verschillende 1 ervan kan men met een laag vet af dekken, soms zelfs houdt het bewa ren in zout water het bevriezen tegen hetgeen echter maar bij enkele levens middelen mogelijk is. y» n Voor een goed humeur. Een Oostenrijksch blad heeft een lijst aan zyn lezers an geboden van spijzen, die het goede humeur bevor deren. Het geeft aan, dat pessimisten bij voorkeur vleesch en worst eten, verder alle soorten kaas, eieren, boter, vet, erwten, boonen, linzen, bier, brood, visch, rijst, havermout, e. d., waarvan een veelvuldig gebruik het humeur niet verbetert, dat integen deel bevorderd wordt door het gebrui ken van thee, koffie, vruchtensappen, komkommer, tomaten, sla, selderij, radijs, wortelen, .spinazie, paddestoe len en veel vruchten en groenten. De reden is heel begrijpelijk, want de eer- 1 ste groep levensmiddelen werkt een moeilijke spijsvertering in de hand, hetgeen invloed uitoefent op het hu meur. Licht verteerbare voedingsmidde- len daarentegen bëvorderen de spijs- vertering. Muffe lucht. Muffe llucht in kamerkasten ver dwijnt, indien men er een kom met j heet water en terf>entynolie plaatst gedurende eenige uren, b.v. 1 eetlepel i op 1 L. water, zoo noodig eenige ma len herhalen. I Kaarsvetvlekken. Kaarsvetvlekken kan men uit klee- j ding, tapijten e.d. verwijderen, door er eerst een stuk stevig vloei op te leggen, daarna met een heet ijzer over het vloei strijken. Het laatste zuigt het warm gemaakte vet op zonder vlekken achter te laten. „Verraad" (The Informer) in de Schouwburg-Bioscoop. De Schouwburg-Bioscoop brengt de be kroonde film „Verraad", met Victor Mc Laglen als Gypa Nolan, de man die door den nood gédreven zyn besten vriend ver raad. Het verhaal van de film, die vervaardigd werd naar den roman „The Informer" van den auteur Liam O'Flaharty, speelt in Du blin tijdens den Ierschen opstand tegen En geland. Victor Mc. Laglen, die de mannelijke hoofdrol vertolkt in deze film, is een merk waardig man. Hy is allerminst wat men zich gewoonlijk onder een acteur voorstelt. Hij is groot en sterk, een type waarvan een ruwe kracht uitstraalt en die zeker niet ge schikt zou zyn om een deftigen meneer voor te stellen. Hy heeft dat ook nooit gepro beerd en tot nu toe alleen maar rollen ge creëerd, die met zijn type overeenkwamen. Hy behoeft daarvoor niet in de huid van een ander te kruipen, zooals dit met een eigenaardige tooneelterm heet, omdat hy zelf de onbezorgde onbevreesde kracht- mensch is, die hy in zyn verschillende films uitbeeldt. Zijn geheele leven is daarvan een bewys. Hy heeft de heele wereld rondge zworven. Het rustige geëffende bestaan van onze beschaafde wereld trok hem niet aan. Hy zocht de plaatsen waar het gevaar en het avontuur hem lokten. Even voor de we reldoorlog uitbrak was hij toevallig in Me- sopotamië verzeild geraakt en toen de oor log losbai^tte bedacht hy zich niet lang en nam hy dienst by het Engelsche leger in- Klein-Azië. Toen de wereldoorlog afgeloo- pen was, ging hy van Mesopotamië naar Londen. Als zoovelen, voor wie na het vier jarig verblijf in den oorlog in de burger wereld geen plaats meer was, liep hy een tijdlang doelloos rond, begeerig elk baantje aan te pakken. Maar het bleek niet zoo ge makkelijk meer als voor den oorlog om aan den slag te komen. Zelfs niet voor een man van zijn bijzonder kaliber. Zoo was hy heel blij toen het hem gelukte^een baantje als „extra" (figurant) bij een der Londensche filmmaatschappijen te krijgen. Zyn mar kante kop en zyn krachtige figuur vestigden de aandacht op hem. Hij kreeg een rol in een film en voldeed daarin zoo goed, dat hem steeds belangrijker werk werd toever trouwd. In „Het Verraad", zijn laatste werk, Victor Mc Laglen. is hy een uitgestooten Ierschen rpvo- lutionnair die zyn besten vriend ver raadt en staat hij ongetwijfeld op het hoog tepunt van zijn kunnen. Zyn spel is sober der, ingehoudener dan vroeger, maar veel indringender en getuigend van een onfeil bare psychologische intuïtie. „In der Be- schrankung zeigt sich der Meister", zegt het Duitsche spreekwoord en de manier waarop hij er by de vertolking van de brute per soonlijkheid van Gyp Nolan voor zorgt nooit te veèlmaar ook nooit te weinig te geven, wijst op een technisch meesterschap als te voren nimmer door hem werd bereikt. Anny en Max in de Réunie-Bioacoop. Max Schmeling en zyn gade Anny Ondra spelen tezamen in de door Karl Lariac ge regisseerde film „Max en Anny". Max Schmeling koos Anny Ondra tot gade en die twee vormen een eigenaardig con trast: de Tsjechische filmdiva is zoo rank en zoo blond en de Duitsche prysvechtet is zoo massief en zoo donker. Men kan in deze boksfilm de ex-wereld kampioen zien boksen en Karl Lamac heeft deze match meesterlijk geregisseerd, het is verbazend spannend en doet dienst als de apotheose van een film, die overigens uit sluitend merkwaardig is voor hen, die den Duitsche bokskampioen aan het werk willen zien. lob' "Kt Bruine ragoutsoep. 66 gr. boter of margarine, 1 ui, worteltje, laurierblad, bosje peterselie, kruidnagel, 70 gr. bloem, 1V4 L. water met 4 bouillonblok jes, 1 d.L. madeira, 1 ons kalfsgehakt, een sneedje brood, noot, tout naar smaak. Het water wordt met de peterselie, ui, wortel en kruiden opgezet en ongeveer een uur heel zachtjes getrokken, zoodat alle smaakjes en geuren zich verbinden, daarna zeven en in de warme vloeistof de bouillon blokjes oplossen. De boter wordt goed warm gemaakt en de bloem er in gebruind, hetgeen men ook voor af. kan doen in een ijzeren pannetje en daarna met de boter vermengen en lang zaam met kleine scheutjes de bouillon toe voegen en de soep aan de kook brengén; af maken naar smaak met zont. Het gehakt wordt met een sneedje ge weekt brood flink uitgedrukt, en noot aan gemaakt en daarna vormt men balletjes, die in de soep gedurende 10 minuten meekoken. Voor de soep in de terrine wordt overge goten, voegt men er de madeira bij. Sinaasappel*) mmelette. 4 eieren, 4 eetlepels suiker, 1 eetlepel bloem, tikje zout, 4 eetlepels sinaasappelsap een geraspte schil, 30 gr. boter, wat poeder- Men klopt de eieren met de suiker, totdat nen een lichte schuimige massa heeft ver- JEAN HARLOW „Op weg naar Singapore" In het Thalia-Theater. Jean Harlow is de actrice die het platina blonde haar een tijdlang populair heeft ge maakt. Deze mode is alweer voorbij, maar Jean Harlow's haar is nog altijd platina blond, niet omdat zy het verft, maar het is de natuurlijke kleur van haar haardos. In de film „Op weg naar Singapore" ls Jean Harlow een danseres, bijgenaamd „China Doll", die zich aan boord bevindt van een Engelsch schip dat op weg is van Sjanghai naar Singapore onder Clark Ga ble's commando. Het is een zeer avontuur lijke reis, die de toeschouwer meémaakt. kregen en alle suikerkorreltjes zijn opge lost. Bloem en een tikje zout worden mot de geraspte schil van de sinaasappel in een kommetje gedaan, daarna eerst vermengd met het vruchtensap en vervolgens doet men er met kleine beetjes de geklopte eieren by, totdat een volkomen glad beslag zonder klontjes is verkregen. De boter wordt in een koekepan gesmolten en als ze warm, doch niet heet is, wordt het eimengsel in de pan gegoten en de ommelet zachtjes goudgeel gebakken, daarna omgekeerd en in drieën gevouwen op een verwarmde schotel gelegd en onmiddellijk opgediend, desverkiezende bestrooid met wat poedersuiker. Vanillevla met bessensap-schuim. melk, 25 gram maizena of cpstard- poeder, 40 gram suiker, 2 eieren, een pakje vanillesuiker voor de saus, 2 d.L. bessensap, 1 ons suiker. We brengen de melk aan de kook met de vanillesuiker, gebruikt men "custardpoeder, dan kan de vanille vervallen, omdat deze al bij de poeder gevoegd is. De eieren wor den geklopt met de suiker, doch het eiwit houdt men achter voor het bessensap, daar na roert men de maizena of custardpoeder er door tot zich een gelijk papje heeft ge vormd, waarbij met een dun straaltje de kokende melk gevoegd wordt. Alles gaat terug in de pan en steeds roerende wordt de massa even doorgekookt, daarna nog een minuut flink geklopt met de garde en in een vlaschaal gedaan om geheel af te koe len. Voor het schuim, die op het laatste oogenblik voor het opdienen gemaakt wordt, klopt men het eiwit met een lepel van de 100 gram (vooral niet te grove) suiker zeer stijf, voegt daaraan een scheut bessensap toe, dan klopt men weer tot zich een stijve massa heeft gevormd en voegt achtereen volgens suiker en bessensap bij tot alles verwerkt is, waarna het schuim op de vla wordt gedaan en opgediend, desverkiezende met biscuits.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1936 | | pagina 2