18.300 OPLAGE
DAT DOET JE WEER GOED
Sociëteit „Ons Genoegen” - Gonda
NIEl
de N.V. NATIONALE KEVIJE
REVUE
GOUDSCHE COURANT
LOU BANDY
Deze
Paschen nadert
No 1911
Het uithoudingsvermogen
van werkende vrouwen.
Diverse Kaasgerechten.
Dit blad
Alsd
ELKE WEEK
ELKE WEEK
GOUDA
ELKE ADVERTENTIE-RECLAME
De 18.300-oplage is ONGEËVENAARD
Orkest onder leiding van julius susan.
18.300 GEZINNEN IN GOUDA
BERGAM
N.IEUWE
EER
DE GROOTSTE WINSTKANS
GEHEEL
de BREEDE OMGEVING
e
breng, zoodra de kaas gesmolten is, het
samen jpt
DOLKOMISCHE SCèNES.
VRAAG INLICHTINGEN: MARKT 31 - TELEFOON 2745
V
i STUDIO)
De 18.300-oplage is de grootste attractie voor eiken winkelier,
wijl ze hem groot voordeel biedt, want ze beteekent in
werkelijkheid het bereiken in huis van 18.300 maal drie, vier
of vijf belanghebbenden voor Uw zaak, voor Uw artikelen.
REEUWIJK
WADDINXVEEN
worden, mits het laagje uien niet te
dun wordt genomen.)
DINSDAG 24 en WOENSDAG 25 MAART 8 UUR
ABONNEÏ
bezorging p«
Abonneme
HU onza age
Onze bure
interc. 2746,
in totaal
Dit nummer
daarin brengt
DIRECTEUR BOB PETERS
Presenteert het succes van seizoen 1935/36
DE GROOTE LACH-
en HAASTRECHT STOLWIJK BERKENWOUDE
BERGAMBACHT - GOUDERAK - OUDERKERK a. d. IJSEL
N1EUWERKERK a. d. IJSEL KRIMPEN a. d. IJSEL
MOORDRECHT ZEVENHUIZEN MOERCAPELLE
WADDINXVEEN BOSKOOP REEUWIJK
BODEGRAVEN.
zyA die ons bel
blijden voortgas
W maakt ,dat
Prijzen der plaatsen: 2.25 (leden 1.80), 1.75 (leden 1.35) 1.50
en f 0.75 alle rechten inbegrepen.
Plaatsbespreking vanaf Zaterdag 21 Maart van 25 uur.
6 GROOTE FINALES
3 UUR LACHEN
ontstaan.
Ten derde: kaas is weliswaar op
zichzelf al „hartig”, maar ze geeft aan
de haar omringende ingrediënten dat
zout niet af. 't Gevolg zal dus vaak zijn,
dat men rekenende op de vrij zoute
kaas het gerecht verder schaarsch met
zout bedeelt en dan teleurgesteld wordt
door het resultaat. De kwestie is, dat
juist door het pittige van de kaas de
verder gebruikte grondstoffen flauwer
lijkenhet zal dus zaak zijn, in een der
gelijk gerecht de hoeveelheid zout iets
aan de ruime kant te nemen.
Ter illustratie een paar gerechten uit
de koekenpan, waarbij het lastige vast-
plakken van de kaas op zeer eenvoudige
wijze wordt voorkomen.
zorgt dus voor een PRIMA RIJWIEL om
met de feestdagen te genieten.
bestrijkt met haar vijf Weekbladen
DE KRIMPENERWAARD
DE ZUIDPLAS
WEEKBLAD VOOR
WEEKBLAD VOOR
DE BOSKOOPER
Aardappelen met roomsaus.
1 K.G. aardappelen, 2Vg a 3 dL. melk, 25
gram boter, 1 eetlepel bloem, zout, peter
selie, dL. room.
Men schilt de aardappelen en snydt ze
aan plakken, die men in water met zout
20 minuten kookt, daarna afgiet en gaar
laat stoomen op een zeer lage pit of een
hoekje van het fornuis met de deksel op
de pan.
Inmiddels maakt men een sausje van de
boter, wat bloem en roert alles goed door
een, verder nog wat melk byvoegen. Eeni-
ge minuten laten doorkoken.
De aardappels worden in een verwarmde
dekschaal gelegd en bedekt met de saus,
waardoor even vóór het opdoen nog dL.
room is geroerd. Over de sau» atrooit men
zeer fijn gehakte peterselie.
Bij 'W
MT. v. MTansvean-Sluipwijk
vindt men de grootste voorraad in prima
kwaliteit tegen uiterst lage prijzen.
Komt zien en overtuigt U. het verbindt U
tot niets.
met zqn dageljjkschen koopkrachtigen lezerskring en zijn
7500-OPLAGE DES ZATERDAGS
HET DAGBLAD
Revue in 1 proloog en 20 tafr. door JACQ. VAN TOL e.a.
met
WIESJE BOUWMEESTER
CLAIRETTE HAMMé
MIMI LEBRET
EMILE VAN BOSCH
NOL NABARRO
FRANS BOGAERT
LOUIS BOUWMEESTER
The Muriloff National Girls
The National Mannequins.
SCHITTERENDE MONTEERING.
GEBAKKEN EIEREN MET UIEN
EN KAAS.
Laat In. de koekenpan wat boter smel
ten en bak er een flink laagje gesnip-
perdë uien lichtbruin in. Strooi er los
jes een laag geraspte kaas over (vooral
niet door elkander roeren!) en breek ér
dan het benoodigde aantal eieren In.
Laat de eieren desnoods met een dek -
sel op de koekenpan stollen.
(Ook in dit geval zal aankleven van
de kaas aan de koekenpan voorkomen
en voor een luttel bedrag.
iedere vrouw, hetzy een huisvrouw
oi een vrouw, cue een oeroep uit-
oeient, aai naar noodzaakt omnens-
nuis ie werken, zal van iya tot oe~
merken, aai naar uithoudingsvermo
gen naar m den steek laai. /Sy ge
voelt zien geestelijk en ncnameiijK
minder dan anders in staal om mei
opgewekineia naar taak Le vervullen
en naar aroeiosprestaties zal ver
minderen.
noe kan men hieraan ontkomen en
weer op pen komen Hei is opvallend,
dat deze verscnjjnselen zich vooral
m de wintermaanden voornoen en dn
vindt zyn oorzaak in net reit, dat
men s winters veel minder insscne
luent neeit'dan s zomers. Men ver,
loeit in vertrekken, die kunstmatig
verwarmd worden, heelt de ramen
nagenoeg den geheelen dag gesloten
en krygt een tekort aan zuurstof,
waardoor men zien moe gaat voelen,
in den zomer, zells reeds zoodra de
dagen langer worden, zal de vrouw,
die naar oeroep binnenshuis uitoefent
er veel eerder toe komen een eind te
loopen als haar dagtaak voorby is
Zioodra het even zonnig weer is, lokt
dit de huisvrouw ook uit om naar bui
ten te gaan en langzamerhand gaat1
men zich veel beter gevoelen. Zelfs
in de koude wintermaanden moeten
kamers en werkvertrekken regelma
tig gelucht worden, al doet men dit
ieder** uur maar vyf minuten.
Heelt men overdag geen gelegen-
en verder vrjjwel ALLE GEZINNEN in
Goede raadgevingen van
MARTINE WITTOP KONING.
Bij de groote waardeering, die in ’t al
gemeen de diverse kaasgerechten in het
menu ondervinden, komt toch zoo nu en
dan de bekentenis van de één of andere
huisvrouw, dat haar product niet „dat”
was.
Hoe is zoo iets te verklaren? Het
recept heette betrouwbaar; het gaf de
ingrediënten in de juiste verhouding op
en het beschreef ook wel de verschillen
de handgrepen, die er bij te pas kwamen.
Er blij it dan maar éen oplossing voor
het raadsel; de kookster was niet geheel
op de noogte van. de speciale eigenaar
digheden, die kaas bij verhitting ver-
toonen kan, en ze was daardoor niet ge
waarschuwd voor de minder gunstige
gevolgen die voor haar gerecht te ver
wachten konden zijn.
Laat ik enkele waarschuwingen maar
eens onder woorden brengen.
Ten eerste: kaas smelt bij verwar
ming, en de gesmolten massa is bijzon
der kleverig en plakt dus gemakkeiijk
vast aan, de bodem der pan. Is het nu
zooals b.v. bij de smakelijke „gebakken
kaasplakjes” de bedoeling, dat de
kaas in de koekenpan met wat heete
boter wordt verwarmd, dan hebben we
ervoor te zorgen, dat de kaas zelf niet
met de pan In aanraking komt, en we
doen dit dan ook door het plakje kaas
goed te omhullen.
We halen het n.l. eerst door een niet
te dun papje van bloem en water en
wentelen het daarna rondom in paneer
meel. Als nu door de heete boter die
twee omhullende laagjes zjch
een korsje vormen, dan k«l de kaas bin
nen dat korstje smelten zónder dat ze
naar buiten treedt en aan de pan vast
plakt.
Ten. tweede: wat we van de kaas
wenschen, is, dat ze smelt tot een room
achtige massa, want in die vorm Is ze
verreweg het smakelijkst. Dat bereiken
we door een korte maar flinke verhitting
en niet door een langdurige bewerking,
die de soepele weekheid zal doen over
gaan in een zekere taaiheid en draderig
heid. Een flink vuur en een korte be
handeling.
Brengt de aard van het gerecht mee,
dat het niet gebakken maar gekookt
-wordt, dan geldt toch dezelfde maat
regel: we voegen in dat geval de kaas
(geraspt of in kleine blokjes gesneden,
niet vóór het laatste oogenblik toe en
roeren ze vlug even door de kokende
spijs, die juist daardoor dat smakelijke
gebonden uiterlijk zal krijgen in
tegenstelling met de taaie droge massa,
die bij lange bereldingsduur altijd zal
Vve hebben z
weer, nu de le
dat wekt alt;
wachtingen, de
leven. Het geb
weer en lente
we nog midden
de lente officie
gedaan. Daarai
raakt. En gewo
lentestemminge;
-verlangens vo<
zoele wind ons
het plotseling i
lucht gekomen
allang de boon:
eerste wazige k
al hier en daar
sluier van grof
omhangen. Dar
verlangens wak
hart nieuwe bl<
verwachtingen,
ben gezeten in
als durfden we
in een nieuw g<
lyk zoo ongedu
denlang hebben
wintersche kou
heid en naakte»,
en hebben we
nieuwe blauwe
schoonheid. Wa
loopt en'de len
voelen we, niet
al die nieuwe h<
gerechtigd de
leven, dat nakei
hart en onze hu
ken naar dat ni
’t Is toch imi
de bloesems en
naar we alleree
nieuwe kleurigh
de warmte bren
is het toch eige
heerlijk, zoo jul
het dan wèl is?
verlangen, de s
langen feitelyk
hunkerend uitz
boden.
Ieder jaar opi
jaar ook in ons,
ja ook in ons
waakt, als in de
het sterkst, wan:
langzamerhand
Ook als we hee'
stel, dat het
levenskracht o
ongebroken is.
de nieuwe bloe
weer opnieuw o]
van het nieuw
len ons ook phyi
lustiger. ’t Is,
beter function,
krachtiger is, v
leven. En dat
is het, dat de 5
lente haar bizjj
verwachtingen
terug. We zien
verschiet met
weelde, een tijd
uiterlyk leven a
en de heele wijd
te liggen. Ma?
moeden, neen
andere weelden,
vertrouwen in h
iets beters, iets
bezitten. Wann«
we wel, dat het
heid om wat frissche lucht te happen,
aan kan men dit ’s avonds doen; de
avondlucht werkt buitengewoon kal-
meerend op het zenuwstelsel. Veelal
iracnt men het gevoel van moeheid te
veraryven door het drinken van
(Helst) sterke koffie of thee, hetgeen
juist zeer verkeerd is. Het prikkelt
ae zenuwen, die lang met altyd even
onschuldig zyn. Veel beter js om wat
vruchten te eten, n appel of sinaas
appel oi een glas zuiver vruchtensap
te drinken, waardoor het bloed te
vens gezuiverd wordt.
v an niet te onaersenatten belang is
een goeae nachtrust, want al denkt
men ook, dat men voldoende neen
aan zes oi zeven uren slaap en steeds
iaat naar bed gaat, dan wreekt zien
un teKort op den duur.
öiapeioosneid is tenslotte een ge-
wig van de overspannen zenuwen eii
is vaak moeilijk te onderdrukken.
liet is veel verstandiger zich eeni I
ge genoegens te ontzeggen, dan laat
en overmoe naar beu re gaan en s
avonus ni rookerige zalen te vertoe
ven, waar gebrek aan inssche lucm
is.
indien men zorgt, dat men deze
volop kan inademen, rustig leen, vol
doende nachtrust neemt en geen prik
kelende dranken drinkt, dan zal men
zeker zyn uithoudingsvermogen oe-
nouden en zyn volle arbeidsprestatie
kunnen blijven geven.
Blanc Manger met zand gebak.
6 groote zandkoeken, 2!6 dL. room, 216
dL. melk, 1 eetlepel likeur, 60 gram suiker,
6 blaadjes witte gelatine.
Men kookt de room met de melk, voegt
er de suiker bij en lost ae gelatine in de
warme vloeistof op, nadat ze eerst in koud
water geweekt heeft en daarna goed uit
geknepen is, en mengt het laatste de likeur
er door heen. Nadat het mengsel wat be
koeld is en men van tyd tot tijd hierin
roert om te voorkomen, dat de gelatine zakt,
vult men er met koud water omgespoielde
kopjes of vormpjes mede, desnoods eier
dopjes.
Is de pudding geheel en al stjjf, dan
worden de vormpjes gekeerd op de zand
koeken.
Gebruikt men eierdopjes voor de blanc
manger, dan heeft men meer dan zes koek
jes noodig.
GEBAKKEN AARDAPPELEN MET KAAS
Bak op de bekende wijze een restje in
plakken gesneden koude aardappelen
met vet of boter in de koekenpan bruin.
Roer er op het .laatste oogenblik als
dus de aardappelen bruin genoeg zijn
om te worden opgedaan een hoeveel
heid in kleine blokjes gesneden jongt!
kaas door (ongeveer 1 volle eetlepel
kaasblokjes per persoon)Iaat ze in de
heete pan even mee warm worden en
breng, zoodra dc kaas Is, het
gerecht over in een schaal.
Laat in de koekenpan wat boter smel
ten; leg er dunne sneetjes brood in
(één per persoon), laat die aan de on
derkant goudbruin bakken, keer 2je om
en leg op elk sneetje vrij dik kaas; doe
nog een klontje boter In de pan en
breek dan de eieren over de belegde
sneetjes brood (één el per sneetje). Leg
een deksel over de pan en laat alles
samen bakken, tot de eieren voldoende
gestold zijn.
(Het brood voorkomt in dit geval de
aanraking van de gesmolten kaas met
de koekenpan; het beste zal zijn, de
plakjes kaas kleiner te snijden dan de
sneetjes brood, zoodat ze niet over het
brood uitsmelten).
Rijstkoekjes.
1 ons of 1 kopje rijst, 2 eieren, 50 gr.
bloem, 60 gr. suiker, 1 theelepel kaneel,
jam, boter.
Men kookt de ryst op de gewone manier
door er 3 maal zooveel water en een tikje
zout by te doen en zet de pan op een lage
pit. a
Is de rijst gaar,' dan mengt men er o
geklopte eierdooiers, bloem, suiker* kaneel
doorheen en tenslotte het stijfgeklopte ei
wit. Het beslag moet nu stevig zijn, zoo
dat men er mooie ronde koekjes van kan
maken. Is het te slap, dan doet men nog
een lepel bloem erdoorheen.
Men smelt de boter in de koekepan, vormt
ronde koekjes van de rijstmassa, die men
aan beide zijden licht bruin bakt en daar
na met jam bestrijkt, warm opdienen.
De Hertog van York en de Hertog van Kent volgen in den stoet het stoffelijk over-
schot van Admiraal Beatty.