18.300 OPLAGE DAT DOET JE WEER GOED Sociëteit „Ons Genoegen” - Gonda NIEl de N.V. NATIONALE KEVIJE REVUE GOUDSCHE COURANT LOU BANDY Deze Paschen nadert No 1911 Het uithoudingsvermogen van werkende vrouwen. Diverse Kaasgerechten. Dit blad Alsd ELKE WEEK ELKE WEEK GOUDA ELKE ADVERTENTIE-RECLAME De 18.300-oplage is ONGEËVENAARD Orkest onder leiding van julius susan. 18.300 GEZINNEN IN GOUDA BERGAM N.IEUWE EER DE GROOTSTE WINSTKANS GEHEEL de BREEDE OMGEVING e breng, zoodra de kaas gesmolten is, het samen jpt DOLKOMISCHE SCèNES. VRAAG INLICHTINGEN: MARKT 31 - TELEFOON 2745 V i STUDIO) De 18.300-oplage is de grootste attractie voor eiken winkelier, wijl ze hem groot voordeel biedt, want ze beteekent in werkelijkheid het bereiken in huis van 18.300 maal drie, vier of vijf belanghebbenden voor Uw zaak, voor Uw artikelen. REEUWIJK WADDINXVEEN worden, mits het laagje uien niet te dun wordt genomen.) DINSDAG 24 en WOENSDAG 25 MAART 8 UUR ABONNEÏ bezorging p« Abonneme HU onza age Onze bure interc. 2746, in totaal Dit nummer daarin brengt DIRECTEUR BOB PETERS Presenteert het succes van seizoen 1935/36 DE GROOTE LACH- en HAASTRECHT STOLWIJK BERKENWOUDE BERGAMBACHT - GOUDERAK - OUDERKERK a. d. IJSEL N1EUWERKERK a. d. IJSEL KRIMPEN a. d. IJSEL MOORDRECHT ZEVENHUIZEN MOERCAPELLE WADDINXVEEN BOSKOOP REEUWIJK BODEGRAVEN. zyA die ons bel blijden voortgas W maakt ,dat Prijzen der plaatsen: 2.25 (leden 1.80), 1.75 (leden 1.35) 1.50 en f 0.75 alle rechten inbegrepen. Plaatsbespreking vanaf Zaterdag 21 Maart van 25 uur. 6 GROOTE FINALES 3 UUR LACHEN ontstaan. Ten derde: kaas is weliswaar op zichzelf al „hartig”, maar ze geeft aan de haar omringende ingrediënten dat zout niet af. 't Gevolg zal dus vaak zijn, dat men rekenende op de vrij zoute kaas het gerecht verder schaarsch met zout bedeelt en dan teleurgesteld wordt door het resultaat. De kwestie is, dat juist door het pittige van de kaas de verder gebruikte grondstoffen flauwer lijkenhet zal dus zaak zijn, in een der gelijk gerecht de hoeveelheid zout iets aan de ruime kant te nemen. Ter illustratie een paar gerechten uit de koekenpan, waarbij het lastige vast- plakken van de kaas op zeer eenvoudige wijze wordt voorkomen. zorgt dus voor een PRIMA RIJWIEL om met de feestdagen te genieten. bestrijkt met haar vijf Weekbladen DE KRIMPENERWAARD DE ZUIDPLAS WEEKBLAD VOOR WEEKBLAD VOOR DE BOSKOOPER Aardappelen met roomsaus. 1 K.G. aardappelen, 2Vg a 3 dL. melk, 25 gram boter, 1 eetlepel bloem, zout, peter selie, dL. room. Men schilt de aardappelen en snydt ze aan plakken, die men in water met zout 20 minuten kookt, daarna afgiet en gaar laat stoomen op een zeer lage pit of een hoekje van het fornuis met de deksel op de pan. Inmiddels maakt men een sausje van de boter, wat bloem en roert alles goed door een, verder nog wat melk byvoegen. Eeni- ge minuten laten doorkoken. De aardappels worden in een verwarmde dekschaal gelegd en bedekt met de saus, waardoor even vóór het opdoen nog dL. room is geroerd. Over de sau» atrooit men zeer fijn gehakte peterselie. Bij 'W MT. v. MTansvean-Sluipwijk vindt men de grootste voorraad in prima kwaliteit tegen uiterst lage prijzen. Komt zien en overtuigt U. het verbindt U tot niets. met zqn dageljjkschen koopkrachtigen lezerskring en zijn 7500-OPLAGE DES ZATERDAGS HET DAGBLAD Revue in 1 proloog en 20 tafr. door JACQ. VAN TOL e.a. met WIESJE BOUWMEESTER CLAIRETTE HAMMé MIMI LEBRET EMILE VAN BOSCH NOL NABARRO FRANS BOGAERT LOUIS BOUWMEESTER The Muriloff National Girls The National Mannequins. SCHITTERENDE MONTEERING. GEBAKKEN EIEREN MET UIEN EN KAAS. Laat In. de koekenpan wat boter smel ten en bak er een flink laagje gesnip- perdë uien lichtbruin in. Strooi er los jes een laag geraspte kaas over (vooral niet door elkander roeren!) en breek ér dan het benoodigde aantal eieren In. Laat de eieren desnoods met een dek - sel op de koekenpan stollen. (Ook in dit geval zal aankleven van de kaas aan de koekenpan voorkomen en voor een luttel bedrag. iedere vrouw, hetzy een huisvrouw oi een vrouw, cue een oeroep uit- oeient, aai naar noodzaakt omnens- nuis ie werken, zal van iya tot oe~ merken, aai naar uithoudingsvermo gen naar m den steek laai. /Sy ge voelt zien geestelijk en ncnameiijK minder dan anders in staal om mei opgewekineia naar taak Le vervullen en naar aroeiosprestaties zal ver minderen. noe kan men hieraan ontkomen en weer op pen komen Hei is opvallend, dat deze verscnjjnselen zich vooral m de wintermaanden voornoen en dn vindt zyn oorzaak in net reit, dat men s winters veel minder insscne luent neeit'dan s zomers. Men ver, loeit in vertrekken, die kunstmatig verwarmd worden, heelt de ramen nagenoeg den geheelen dag gesloten en krygt een tekort aan zuurstof, waardoor men zien moe gaat voelen, in den zomer, zells reeds zoodra de dagen langer worden, zal de vrouw, die naar oeroep binnenshuis uitoefent er veel eerder toe komen een eind te loopen als haar dagtaak voorby is Zioodra het even zonnig weer is, lokt dit de huisvrouw ook uit om naar bui ten te gaan en langzamerhand gaat1 men zich veel beter gevoelen. Zelfs in de koude wintermaanden moeten kamers en werkvertrekken regelma tig gelucht worden, al doet men dit ieder** uur maar vyf minuten. Heelt men overdag geen gelegen- en verder vrjjwel ALLE GEZINNEN in Goede raadgevingen van MARTINE WITTOP KONING. Bij de groote waardeering, die in ’t al gemeen de diverse kaasgerechten in het menu ondervinden, komt toch zoo nu en dan de bekentenis van de één of andere huisvrouw, dat haar product niet „dat” was. Hoe is zoo iets te verklaren? Het recept heette betrouwbaar; het gaf de ingrediënten in de juiste verhouding op en het beschreef ook wel de verschillen de handgrepen, die er bij te pas kwamen. Er blij it dan maar éen oplossing voor het raadsel; de kookster was niet geheel op de noogte van. de speciale eigenaar digheden, die kaas bij verhitting ver- toonen kan, en ze was daardoor niet ge waarschuwd voor de minder gunstige gevolgen die voor haar gerecht te ver wachten konden zijn. Laat ik enkele waarschuwingen maar eens onder woorden brengen. Ten eerste: kaas smelt bij verwar ming, en de gesmolten massa is bijzon der kleverig en plakt dus gemakkeiijk vast aan, de bodem der pan. Is het nu zooals b.v. bij de smakelijke „gebakken kaasplakjes” de bedoeling, dat de kaas in de koekenpan met wat heete boter wordt verwarmd, dan hebben we ervoor te zorgen, dat de kaas zelf niet met de pan In aanraking komt, en we doen dit dan ook door het plakje kaas goed te omhullen. We halen het n.l. eerst door een niet te dun papje van bloem en water en wentelen het daarna rondom in paneer meel. Als nu door de heete boter die twee omhullende laagjes zjch een korsje vormen, dan k«l de kaas bin nen dat korstje smelten zónder dat ze naar buiten treedt en aan de pan vast plakt. Ten. tweede: wat we van de kaas wenschen, is, dat ze smelt tot een room achtige massa, want in die vorm Is ze verreweg het smakelijkst. Dat bereiken we door een korte maar flinke verhitting en niet door een langdurige bewerking, die de soepele weekheid zal doen over gaan in een zekere taaiheid en draderig heid. Een flink vuur en een korte be handeling. Brengt de aard van het gerecht mee, dat het niet gebakken maar gekookt -wordt, dan geldt toch dezelfde maat regel: we voegen in dat geval de kaas (geraspt of in kleine blokjes gesneden, niet vóór het laatste oogenblik toe en roeren ze vlug even door de kokende spijs, die juist daardoor dat smakelijke gebonden uiterlijk zal krijgen in tegenstelling met de taaie droge massa, die bij lange bereldingsduur altijd zal Vve hebben z weer, nu de le dat wekt alt; wachtingen, de leven. Het geb weer en lente we nog midden de lente officie gedaan. Daarai raakt. En gewo lentestemminge; -verlangens vo< zoele wind ons het plotseling i lucht gekomen allang de boon: eerste wazige k al hier en daar sluier van grof omhangen. Dar verlangens wak hart nieuwe bl< verwachtingen, ben gezeten in als durfden we in een nieuw g< lyk zoo ongedu denlang hebben wintersche kou heid en naakte», en hebben we nieuwe blauwe schoonheid. Wa loopt en'de len voelen we, niet al die nieuwe h< gerechtigd de leven, dat nakei hart en onze hu ken naar dat ni ’t Is toch imi de bloesems en naar we alleree nieuwe kleurigh de warmte bren is het toch eige heerlijk, zoo jul het dan wèl is? verlangen, de s langen feitelyk hunkerend uitz boden. Ieder jaar opi jaar ook in ons, ja ook in ons waakt, als in de het sterkst, wan: langzamerhand Ook als we hee' stel, dat het levenskracht o ongebroken is. de nieuwe bloe weer opnieuw o] van het nieuw len ons ook phyi lustiger. ’t Is, beter function, krachtiger is, v leven. En dat is het, dat de 5 lente haar bizjj verwachtingen terug. We zien verschiet met weelde, een tijd uiterlyk leven a en de heele wijd te liggen. Ma? moeden, neen andere weelden, vertrouwen in h iets beters, iets bezitten. Wann« we wel, dat het heid om wat frissche lucht te happen, aan kan men dit ’s avonds doen; de avondlucht werkt buitengewoon kal- meerend op het zenuwstelsel. Veelal iracnt men het gevoel van moeheid te veraryven door het drinken van (Helst) sterke koffie of thee, hetgeen juist zeer verkeerd is. Het prikkelt ae zenuwen, die lang met altyd even onschuldig zyn. Veel beter js om wat vruchten te eten, n appel of sinaas appel oi een glas zuiver vruchtensap te drinken, waardoor het bloed te vens gezuiverd wordt. v an niet te onaersenatten belang is een goeae nachtrust, want al denkt men ook, dat men voldoende neen aan zes oi zeven uren slaap en steeds iaat naar bed gaat, dan wreekt zien un teKort op den duur. öiapeioosneid is tenslotte een ge- wig van de overspannen zenuwen eii is vaak moeilijk te onderdrukken. liet is veel verstandiger zich eeni I ge genoegens te ontzeggen, dan laat en overmoe naar beu re gaan en s avonus ni rookerige zalen te vertoe ven, waar gebrek aan inssche lucm is. indien men zorgt, dat men deze volop kan inademen, rustig leen, vol doende nachtrust neemt en geen prik kelende dranken drinkt, dan zal men zeker zyn uithoudingsvermogen oe- nouden en zyn volle arbeidsprestatie kunnen blijven geven. Blanc Manger met zand gebak. 6 groote zandkoeken, 2!6 dL. room, 216 dL. melk, 1 eetlepel likeur, 60 gram suiker, 6 blaadjes witte gelatine. Men kookt de room met de melk, voegt er de suiker bij en lost ae gelatine in de warme vloeistof op, nadat ze eerst in koud water geweekt heeft en daarna goed uit geknepen is, en mengt het laatste de likeur er door heen. Nadat het mengsel wat be koeld is en men van tyd tot tijd hierin roert om te voorkomen, dat de gelatine zakt, vult men er met koud water omgespoielde kopjes of vormpjes mede, desnoods eier dopjes. Is de pudding geheel en al stjjf, dan worden de vormpjes gekeerd op de zand koeken. Gebruikt men eierdopjes voor de blanc manger, dan heeft men meer dan zes koek jes noodig. GEBAKKEN AARDAPPELEN MET KAAS Bak op de bekende wijze een restje in plakken gesneden koude aardappelen met vet of boter in de koekenpan bruin. Roer er op het .laatste oogenblik als dus de aardappelen bruin genoeg zijn om te worden opgedaan een hoeveel heid in kleine blokjes gesneden jongt! kaas door (ongeveer 1 volle eetlepel kaasblokjes per persoon)Iaat ze in de heete pan even mee warm worden en breng, zoodra dc kaas Is, het gerecht over in een schaal. Laat in de koekenpan wat boter smel ten; leg er dunne sneetjes brood in (één per persoon), laat die aan de on derkant goudbruin bakken, keer 2je om en leg op elk sneetje vrij dik kaas; doe nog een klontje boter In de pan en breek dan de eieren over de belegde sneetjes brood (één el per sneetje). Leg een deksel over de pan en laat alles samen bakken, tot de eieren voldoende gestold zijn. (Het brood voorkomt in dit geval de aanraking van de gesmolten kaas met de koekenpan; het beste zal zijn, de plakjes kaas kleiner te snijden dan de sneetjes brood, zoodat ze niet over het brood uitsmelten). Rijstkoekjes. 1 ons of 1 kopje rijst, 2 eieren, 50 gr. bloem, 60 gr. suiker, 1 theelepel kaneel, jam, boter. Men kookt de ryst op de gewone manier door er 3 maal zooveel water en een tikje zout by te doen en zet de pan op een lage pit. a Is de rijst gaar,' dan mengt men er o geklopte eierdooiers, bloem, suiker* kaneel doorheen en tenslotte het stijfgeklopte ei wit. Het beslag moet nu stevig zijn, zoo dat men er mooie ronde koekjes van kan maken. Is het te slap, dan doet men nog een lepel bloem erdoorheen. Men smelt de boter in de koekepan, vormt ronde koekjes van de rijstmassa, die men aan beide zijden licht bruin bakt en daar na met jam bestrijkt, warm opdienen. De Hertog van York en de Hertog van Kent volgen in den stoet het stoffelijk over- schot van Admiraal Beatty.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1936 | | pagina 5