0 Uit het particuliere leven van Koning Edward VTII. I Warenkennis voor de I huisvrouw. 3 De Herfstmode. Strijd tegen de hitte. Recepten. f. ©eebstekv.' ©VOLLE MME I LAATSTE KVWmi l nieuwe: maan ZUID ug^kgy n W etenswaardigheden. Een bewonderaar van de Britsthe Filmindustrie. Een sportliefhebber, die toch liever toekijkt Een interview met Lord Seymour, door ERNEST WORTH. Ik leerde Lord Seymour kennen op een Weekend-Party te Ventner op het eiknd Wight, maar wanneer ik niet bij het nacht-tuinfeest van Lady K. naast hem had gezeten en wij tegelij kertijd constateerden, dat wij aan de zelfde cocktail de voorkeur gaven, zou ik misschien nooit zulk een interes sant gesprek hebben gevoerd over <|en nieuwen Engelschen koning, Edward VIII. Lord Seymour is meer dan 25 jaar geleden bevriend geweest met deit koning, toen hy nog „Prince of Wales" was. Samen studeerden zij in Oxford, samen zeilden zij, samen- speelden zij golf en de Lord heeft, den Prins zeven maal op een lange reis bégeleid. „Ik wou graag", zoo begon ik mijn interview, „iets te weten komen, en kele bijzonderheden dan natuurlijk, omtrent het particuliere leven van den Koning. Daar is wel veel over ge schreven, maar nog meer over gefan taseerd. Zoudt IJ my daarover nieP om* praatjes, die hier omgaan, zijn het een en ander kunnen vertellen, mylord Lord Seymour lachte. „Wat ik U daarover vertellen kan i^ verre van sensationeel. Ja, het is feitelijk zoo alledaagsch mogelijk. Ik denk,"dat uw lezers zich zeer teleurgesteld zullen voelen, wanneer zij uw interview le zen, omdat er niets bijzonders in zal 'komen te staan. Maar, ik wil U wel het een en ander vertellen. Laten we beginnen met de maaltijden. De Iro ning is alles behalve een Gourmand, hij eet weinig- om slank te blijven. Soep staat hem niet aan. Des morgens drinkt hij het liefst koffie, des mid dags eet hü visch en vruchten. Zee tong is zijn lievelingsgerecht. Porrid ge haat hijhfj weigert er altijd <van te eten." „En wat drinkt de koning het liefst, mylord?" „De geruchten, als zou de koning graag sterke drank drinken, zijn over dreven, ofschoon onze koning geen nti-alcoholist is. Hij heeft een vóór liefde voor „zuivere" drank, zooals whiskey en brandy; cocktails staan hem niet aan. Ook rooken doet hij ma tig. Twintig jaar geleden probeerde hij zijn eerste pijp te rooken, maar die verdroeg h\j niet Zeer tot leedwezen van den 100 Engelschman „De koning rookt het liefst zware Virginia-sirgaetten, die speciaal voor hem worden gemaakt. Bij officieele gelegenheden en in den schouwburg ziet men hem met een groote Havan na, die hem meestal niet smaakt." „Verder, gaat hij graag naar de ci nema. Hij is er b.v. trots op, dat de Engelsche filmindustrie haar eigen weg gaat en in de laatste jaren zoo is gegroeid, dat Engeland het desnoods zonder de buitenlandsche fimproduc- tie zou'kunnen stellen. Charlie Chap lin is Edwards afgod! Maar ook om de Marx Brother kan hij schateren als een schooljongen," „En geeft de koning verder ook om tooneel of revue?" „Na de film komt de revue. Maar ik moet er even bij zeggen, dat de koning geen sylabe geeft om de opera, zeer in tegenstelling met zijn moeder. Nu de Prins van Wales koning is, zal hfj zkh ook wel eens moeten laten zien in het operagebouw, doch heusch, voor 100 genieten zal hij niet!" „De koning is muzikaal. Hij speelt b.v. doedelzak, even goed als een ech te Schot. Hij heeft b.v. ook eenigf composities voor doedelzak gemaakt. De Amerikaansche radio-omroepen hebben voor deze liederen de noodige reclame gemaakt en nu fluit- iedere «schooljongen ze. Verder speelt de ko ning piano^ banjo en in de laatste maanden odk saxofoon." „Natuurlijk danst de koning ook graag, maar de beste danser van En geland is onze vorst niet, daar hij slechts het liefst „slow" danst." „Is het waar, mylord", vraag ik, Koning Edward VIII. „dat de koning een verwoed kaart speler is „Hoe kómt men er bij? Een par tij te poker komt misschien éénmaal in de maand voor. En verder kijkt Ed ward nauwelijks naar het kaartspel. even goed onwaar, als de bewering, als zou de koning een slecht f'ijder zijn. Wel heeft hij -al eenige malen een ongeluk met zijn paarden gehad, maar dat is meer te wjjten. aan zijn roekeloosheid. Even dwaas zijn trou wens ook de praatjes, als zou de ko ning een slecht spreker zjjjn en zijn Engelsche,'taal nauwelijks behoorlijk kennenIntegendeel, de koning spreekf m aer talen dan de meeste En gelschen. Hy 'spreekt b.v. vloeiend Fransch sn Spaansch en heeft het Duitsch Volkomen in zijn macht. En zijn Engelsch ié het echte „Oxford- Engelsch.''' „En vertelt U eens iets over zijn dagelijkschen arbeid, mylord?" „Zoo eepvoucfcg mogelijk. Hij slaapt ongeveer vijf of zés uren en dat is voor hem genoeg. Hij staat om zeven uur op, houdt een uur voor gymnas tiek vrij en gaat «dan ontbijten. Al vorens hij aan zijn arbeid begint, brengt hy een bezoek aan zijn moe- deï. Zijn bureau in het Buckingham- Palace bestaat uit drie kleine kamers. Op zijn Schrijftafel staan drie tele- 'foon-toestellen, één voor privége- sprekken, een toestel met een geheim nummer hetwelk misschieji slechts 10 menschen bekend is." „En kunt U mij ook iets vertellen over des konings kleerkast, mylord?" vroeg ik, hoe langer hoe nieuwsgie riger en onbescheidener wordend. „Wel, het is onzin, te gelooven, dat de koning zooveel om zijn kleeren geeft. Zijn kleerkast ziet er wei altijd keurig uit en natuurlijk ook goed ge vuld, doch dat hij de heerenmode zou* aangeven, is maar een praatje van de kleermakers, die er klinkende munt uit willen slaan. Blauw is de lieve lingskleur van den koning. Zijn trous seau bestaat uit ongeveer 150 cos- tuuyis en uniformen. Hy behoeft nie- mahds hulp, wanneer hij zich aan kleedt en hij is hierin zoo vlug, dat hij dat in twee minuten af kan Ik moet een ongeloovig gezicht ge trokken hebben, want Lord Seymour lachte :„U schrijft dat toch niet alle maal in uw interview? De menschen zouden heusch gaan gelooven, dat de Prins van Wales geen sprookjesprins is! De*Engelschen gelooven dat ten minste nog altyd, en thans zeker, nu hij koning is. „Overigens is de koning sportief, maar hij ziet Bever toe. Hij geeft niets om jagen. Dieren schieten doet hy niet graag. Tja, wat wilt U? Onze koning voelt zich mensch en hij wil niet graag voor een hooger ,wezen worden aangezien. Vindt D dat soms niet sympathiek? Zijn populariteit heeft onze koning te danken aan zijn menschely kheid I" Dankend neem ik afscheid van Lord Seymour, die iruiJ nai eens een inter view omtrent den Engelschen koning heeft toegestaan, waarin niet ééjn on waarheid staat! j i Methoden om eieren 'te onderzoeken. Conserve eren door luchtdichtmaken. Door Mevr. G. C. Meyer-Schwencke. f De eieren zyn nog steeds zeer bil lijk in prijs en de zuinige huisvrou- wen beijveren zich om ze te ter ver- vanging van 't veel duurdere vleesch in allerlei vorm op te dienen. Eieren j behooren door hun eiwitgehalte, phos- phor, vet en vitaminen tot de biolo- I gisch volwaardige voedingsmiddelen. Ze zijn bovendien zeer licht verteer baar, zoowel zacht gekookt als in ver- 1 binding met vloeistoffen. Gebakken eieren zyn minder licht verteerbaar. De practyk heeft be^Sbzcn, dat zy in (je^euken inderdaad onmisbaar zyn, terwijl de mogelijkheden om eieren te verwerkAt, wel zeer vele zyn, meer d^in welfreht met eenig ander voe dingsmiddel het geval is. Hoe kant men zich overtuigen of eieren versch zyn? Men kan voor huishoudelijke proefnemingen ver schillend te werk gaan, doch absolute zekerheid krijgt men niet. In de eer ste plaats kan men het ei in een oplos sing van keukenzout (120 gr. óp 1 L. water) leggen, waarna het in ver- schen toestand op den bodem zal zin ken. Aangezien een ei door verdam ping der vloeistof van dag tot dag in gewicht afneemt, zoo zal het na drie dagen reeds niet meer den bodem raken, terwijl een ouder ei zal blyven dryven. Een andere proef bestaat in het doorlichten. Men houdt het ei in het donker voor een brandende kaars, pe troleumlamp of electrisch gloeilamp- je, waarop men kan vaststellen of het versch is of niet. Het ei wordt tus- schen twee vingers met de stompe punt naar boven vlak voor het licht j gehouden, waardoor men de zich in het bovendeel bevindende luchtkamer duidelijk als schaduw moet waarne men. Bedraagt de grootte van het don kere vl$k niet meer dan bngeveer een halve c.M. en gaat het tyij het bewe- i gen niet heen en weer, dan is het er niet volkomen versch. Naarmate het ei ouder is, wordt het luchtoppervlak gi^ooter, hetgeen echter volstrekt niet wil zeggen, dat het .ongeschikt is voor de consumptie, het is alleen niet vol- I komen versch. Bij een pas gelegd ei j zal boyendien by het belichten de dooier als een zwakke schaduw te zien j zijn. Is deze donker en beweegt hy, dan is de kwaliteit niet bijzonder j goed. - Bij het stuk slaan van een versch ei zal de dooier als een gesloten massa van het wit gescheiden zijn. Sommige huisvrouwen meenen, dat de kleur der dooier over de verschheid beslist, het geen echter niet juist is. Het licht of j donker geel uitzien houdt vei'band met de voeding en het weer. Kippen, I die rijkelijk groen eten hebben eieren I met donkere dooiers. Ook de smaak van het ei is zeer verschillend, hangt n Hl Twee praktische modellen voor vacantietijd. No. 11 is een mantel Engelsche stof met staand kraagjeno. 10 is van brum wollen stof met 'een vestje van soepele beige stof. Hierbij wordt een eenvoudige beige mantel gedragen. vochtige nesten liggen of in vochtige ruimten bewaard worden, wellicht af- gewasschen zijn, dan dringen de vochtdeelen door de poreuze schaal naar binnen en vormen zich schim mels, die in het inwendige snel tot ontwikkeling worden gebracht. Men kan door het belichten waarnemen, dat zoo'n ei geheel en al donker is. Het binnenste van het ei is eveneens zwart, wanneer het een onwikkeld kuiken in zich bergt. Eieren, die door belichting de vermenging van wit en dooier te zien geven, kunnen niet meer gekookt worden. Bepaald ongenietbaar zyn eieren, die bij het doorlichten een bloedring of bloedige weefsel draden te zien ge ven, of wel een vermenging van wit een geel aanduiden. Meermalen zijn de eerste kenteekenen een gevolg van het feit, dat er reeds op de eieren ge- Wil men een iets grootere voorraad eieren gedurende eenigen tyd bewa ren, dan moeten zij in een droog luch tig vertrek bewaard wo®dt en mogen niet afgewasschen worden. Gekneus de eieren of zelfs degenen, die een barstje hebben, moeten onmiddellijk gebruikt worden, aangezien deze spoedig tot bederf overgaan. Indien men eieren van eigen kippen heeft, en zeker is van de goede kwali teit en verschheid, dan kan men deze eenige weken op rekken bewaren, doch dan moeten ze dagelijks omge- vermengen en het ei spoedig bederft Een ander middel om eieren verses te houden is het onderdompelen in niet te sterk waterglas, dat men tot op pl.m. 86 graden F. verwarmt. Heeft men ze tien minuten in deze op lossing gehouden, dan laat men ze drogen, waarna ze een glanzend op pervlak hebben gekregen, dat water dicht is. Het goedhouden der eieren bestaat hierin, dat de lucht van bui tenaf niet meer kan doordringen tot het binnenste van het ei. af van het voer en is van z.g. losloo- keerd worden. Door dit omkéeren pende, 'allesetende kippen minder fijn. voorkomt men dat de dooier, die lich- broèd is, terwijl zwarte vlekken van ter is dan het eiwit, naar boven stijgt schimmeiachtige eieren van buitenaf i en de eiwitdraden van elkander af- veroorzaakt worden. Indien eieren in scheidt, waardoor wit en geel zich Graaf Cavadonga, zoon van Koning Alphonse XIII, heeft huwelijksplannen. In New- York' heeft de 'Graaf de bekoorlijke Maria 'Racafort ontmoet; Spaansche van geboorte, met wie de prins, die van zijn vrouw gaat scheiden, in het huwelijk wil treden. By de nieuwe herfstmode ligt, aldus de lyianufacturier in een van haai jongste nummefs, het zwaartepunt wel in het Iynenbeloop van de schou ders, mouwen en kragen. Sportieve mantels toonen aan de schouders aangezette, gekruiste of met rupsnaden gegarneerde mou wen. In den geest van sportieve En gelsche mantels worden ze vervaar digd van geruite stoffen met visch graatdessin. De ceifituur wordt gedra gen ter hoogte van de taille. Gehee nieuw zyn de plat op den schoudei liggende kragen, revers, welke in ver schillende variaties gebracht en hooi gesloten kunnen worden en o zakken, welke men zoowel met klep als met knoopensluiting ziet. Naast ruime biesgarneering aa kragen en mouwen speelt bontgarnei ring by de mantels een bijzondere rol De voorkeur wordt dit jaar gegevei aan kortharig bont, zooals persianer Indisch lam, seal en konijn. SkunÊ lynx en vos zyn dikwijls in den vorc van shawlkragen en schoudercap» verwerkt bif namiddagmantels var velours en marengo. Deze mantels welke men dikwijls brengt zond» ceintuur, sluiten op een knoop en too nen eenigszins een klokvorm. Bij de completmantels treedt ooki verbreede schoudervorm naar vor» De of completmantels vall# naar ondere toe in een \fryden vozfl en hebben door een breede Iedere» ceintuur een scherpe taille. Korte costume-jasjes, sluitend op een dubbele rij knoopen, toonen c pastelzakjes en staande kraagjes Tiroolschen invloed. De daarbij hoorende rokken, resp. broekrokken hebben dikwijls opzy een of ander* garneering. De gewone japonnen zyn MP overwegend in sportieve stijl geh°y' den. Jumpermodellen met bies of pelgarneering toonen ingezette za lichtgekleurde krapggarneeringen en ingezette plooien in den rok. Voor tien namiddag lanceert men de tunica japon in veie variaties. Zy de-crêpe eu taft-cloqué in de meest zachte tinten, zooals zwart, marine, groen en don kerrood, zullen veel gevraagd worden. Onder de i lichte avondjaponnen neemt de stijlvorm een vooraanstaan de plaats in. (Fluweel, taft, taft-ciré, taft-cloqué, kant en tulle vormen de vooi-naamste materialen. Daarnaast zijn er echter ook nog avondjaponnen in casaquevorm, welke zwart of don ker getint^ zyn. Groote aandacht schenkt men jian lichtgetinte garnee ringen, waaronder rozetten, bloemen eu knoopen een voorname rol spelen. Schoudergarneeringen, welke ge vormd worden door aangekruiste mouwen, gevên blouses een aardig ca chet, zoowel in eenvoudige sportieve styi met plgt liggend bubi-kraagje, als bij de vele avondjaponnen. De blouses wordbn meestal met een klein schootje gebracht, Waardoor ze over den rok gedragen kunnen worden. Blouses v^h handwerk, waarbij het materiaal böStaat uit crêpe-satijn, zijn met bloemen bestikt. Kanten blouses worden gebracht met ruime mouwen en staan buitengewoon aardig bij' rokken, welke eenigszins in klokvorm vallen Als onderdeel van de taak der huisvrouw. Het is iedër jaar weer opnieuw, da'i de mensch Verlangt naar den zomer en naar de zon en is het eenmaal zoo ver, dan staat men weer klaar om: den strijd tbgen de hitte aan te bin den! Een feit is, dat wij al begihnen te klagen over hitte, wanneer de thermo meter enkele vroolyke sprongen naar omhoog maakt. Het is wellicht daar aan toe te schrijven, dat wij teveel aan ons „gematigd" klimaat gewend zijn. Zoodra het kwik een weinig be- j gint te stijgen, denken wij reeds flauw te vallen", doch daalt het en laat de zon op zichj wachten, dan spreekt men j reeds weer van „bevriezen". i Wellicht^ moest men meer voor oogen houjden, dat de bewoners van tropische (landen, „onze zomersche I hitte" als een verkwikking zouden I beschouwenmisschien waren er dan niet zooveel mopperende menschen. Hoe het ook zij, wanneer de hitte eenmaal daar is, ziet de huisvrouw zich tot taak gesteld, den strijd aan te binden. De geheele familie heeft be hoefte aan koelte. Moeder heeft te zorgen voor verfrisschende dranken, voor boter, die niet zacht mag zijn, voor kamers, die de thuiskomenden aangenaam aandoen. Het bijna nn- mogelijke moet door haar in het werk Worden gesteld om het probleem van frisch houden van alle levensmidde len op te lossen. Niets mag natuur lijk verloren gaan... Weten de buitenstaanders wel, dat dit vaak beteekent een geheel anderu indeeling van het huishoudelijk rader werk? De huisvrouw kan haar bestel lingen niet voor meerdere dagen doen, Pikante macaroni-nierschotel. 500 gram nieren, twee groote uien, 20 gram bloem, 200 gram macaroni, zout en peper naar smaak, 50 gram boter of 1 blokje delfrite, 2 d.L. water, 1 maggi-bouil- lonblokje. De macarori wordt aan stukjes gebroken en opgezet met ongeveer 1 L. kokend water en een theelepeltje zout, gedurende 10 mi nuten gekookt en daarna in de hooikist ge zet om verder gaar te worden. Bij gebreK aan een hooikist wikkelen wy de pan in minstens 6 couranten. Na een goed uur is de macaroni gaar. De nieren worden in water gezet, daarna gewasachen en aan bmalle reepjes gesneden; de uien worden schoongemaakt en gaar ge smoord in de boter met de stukjes nier, peper en zout. We zetten de pan op een kleine'pit, om dat door vlug gaar worden de uien te bruin en de nier hard wordt; in het warme water Wordt het bouillonblokje opgelost, de bloem jmet dit vocht vermengd ep roerende by het (vleesch en de uien gevoegd, waarna we allee nog een minuut of 10 laten doorkoken. Even vóór het aan tafel gaan, halen we de pan met macaroni uit de hooikist, gieten het leeft om zoo te zeggen van dag tot EEN EENVOUDIGE REISMANTEL. DE STERRENHEMEL I Aug. 1936; 22 h MT 23 h ZT) Ster »/d 3' grootte, of kuintr Ster v/d 2' grootte. Ster Vd 1' gr. .'Ij Melkweg ^•'ettelijk ingeschreven bi) het Bureau */d lndustrieelen idotn onder No. 64aaa Schutte VENDS MABS JUPITEE Q> SATURNUS© Deze eenvoudige reismantel kunt u heel gemakkelijk zelf maken. Neem een gezellige geruite stof en knip de mantel volgens j het patroon dat hier is afgebeeld. No. 1 is het voorpand, no. 2 de rug, no. 3 de mouwen. Zooals men kan zien is het een raglan- model en moet men dus allereerst de mouwen naaien aan de schoudernaden. Daarna pas de zijnaden en de naden van de mouwen. No. 4, 5 en 6 zijnde modelLen voor kraagje en man- chetten. Het geheim van het goedhouden der levensmiddelen bestaat grooten- deels hierin, dat men geen groote hoe veelheden tegelijk inslaat. Slechts de weinigen, die ovtr een ijskast beschik ken, kuiinen van dezen regel afwyken. De aanschaffing hiervan blijft echter buiten het bereik der meeste huisvrou wen vallen in verband met de hooge kosten. Geheel anders is dit in Ame rika, waar geen huis zonder ijskast is. Het bewaren van levensmiddelen tot een volgenden dag kaïv vergifti gingsverschijnselen veroorzaken. Vleesch, worst, groenten, padde stoelen en vruchten moeten in volko men frisschen toestand genuttigd worden. Heeft men b.v. soep over, en zal deze den volgenden dag nog gebruikt moeten worden, dan is opkoken en op een koele plaats bewaren, vereischt. Melk wordt onmiddellijk gekookt met 1 dessertlepel s.uiker tper Liter. Alles, Vaaraan men maar eenigs zins twijfelt of het ook volkomen frisch is moet weggedaan worden. Het is beter een klein verlies te lijden, dan het gezin ook maar in de gering ste mate aan eventueele vergiftigings gevaren bloot te stellen. Het menu wijzigt zich op warme dagen vanzelf en de maaltijden zul len slechts zeer licht moeten zijn. Hoe lichter hoe beter, is dan het devies en steeds zal blijken, dat de huisgenooten die zonder eenige etenstrek thuis ko- dag. overtollige water af en schudden een stukje boter door de macaroni, die we daarna in een rand op een verwarmde schotel leggen, met de niertjes en saus in het midden. Deze schotel is bijzonder smakelyk en zeer voed zaam en heel gemakkelijk klaar te maken; Partijzen in bourgogne. Snijd twee jonge patrijzen in de leegte door. Braad, ze in boter bruin en voeg nu een halven dessertlepel fijngehakte ui en gen glas rooden Bourgogne toé, zout, peper en een klein stukje laurier. Laat de patrfl- zen hierin gaar worden. Zeef de jus later en maak ze op het vuur af met een paar lepels kookroom. Compote van rileloen. Verdeel het Vleesch van een niet te rijpen meloen in stukken. Kook de stukken in het sap va nden meloen met suiker en citroen schil. Haal dan den meloen met een schuim spaan uit de pan en laat hem op een' vergiet goed uitlekken. Laat het kooknat zoo noodig wat inkoken en maak het af met een scheut rhum. Doe den meloen met wat zoete ge pelde amandelen weer in het kooknat <en laat alles tezamen goed koud'worden. Nougat. 3 ons suiker, 1% ons amandelen. Amandelen in heet water broeien tot de bruine velletjes loslaten. Suiker liefst in een ijzer pannetje opzetten op niet te groote men, zoo'n maal eer aandoen. Vleesch zal in den regal van het menu vèr- dwynen, terwijl visch daarentegen licht verteerbaar is, b.v. met sla als groente. Tenslotte heeft de huisvrouw nog tot taak om voor koele kanMPfce zor gen. Als eerste voorwaard^! noodig, dat de vensters en gordijnen aan den zonkant gesloten blijven, daarna wordt flink „gespuit". Schermen, ja- loeziën of blinden blijven overdag, als de zon schijnt, gesloten en zoo moge lijk houdt men 's nachts vensters en kamerdeuren open, zoodat de frissche lucht door het huis kan trekken. Het meerdere malen uitslaan van vochtige doeken werkt verkoelend, evenals 't plaatsen van kommen met water in de kamers. Bovenstaand kaartje stelt voor den sterrenhemel in Nederland op 1 Augustus 1936, des avonds te tien uur Middelbare Tijd elf uur Zomertijd), gelyk aan 18 (jf 41 min. Sterretijd. In tegenstelling met gewone landkaarten vindt men hier het Westen rechts, het Oosten links van den beschouwer geteekend. Dat is by sterrekaarten noodzakelijk en gebruikelijk, teneinde te verhoeden, dat de beelden in spiegelschrift zouden verschijnen. Wanneer men in het oog houdt, dat de hemellichamen die in h.et Oosten opkomen, naar het Zuiden stijgen en in het Westen ondergaan, en wanneer men verder slechts dat kwadrant van de kaart voor zich neemt, waarnaar de blik aan den hemel gericht is, dan is de oriëntatie eenvoudig genoeg. Op dit kaartje loopt, van het Z.Z.W. naar het Noorden, door de sterrenneelden Schutter, Arend, Zwaan, Cassiopeia, Perseus, een gehogen stippellijn; zy duidt de ligging van den Melkweg aan. In drukletters vermeld zijn de namen.van de sterrenbeelden; de eigennamen van een aantal der helderste sterren zyn in s c h r ij f letters geteekend. De middaghoogte van de zon neemt deze maand af van 56° tot 46V, de dagboog de tijd dat zij boven den horizont staat), van 15Vfc uur tot ruim 13Va uur. De schijngestalten van de maan zijn: V.M.: 3 Aug.; L.K.: 9 Aug.; N.M.: 17 Aug.; E.K.: 25 Aug. De Völle Maan van 3 Augustus staat des avonds om 10 h MT laag in het Z.O. Het Laatste Kwartier .van J) Aug. kiu^in het N.O. op. Het E.K. van 25 Aug. gaat in het Z.W. onder. DE PLANETEN. Op onze kaartjes volgen wij, voorzoover ze zichtbaar zijn .den loop der vier planeten Venus, Mars, Jupiter en Saturnus. Venus (m —3,4) is avondster in den Leeu,w; zy staat echter zeer dicht by Mars (m 1,9) komt 's morgens om 3 uur (4 h ZT) pas op; aan het einde der maand is hy' laag in het Oosten tusschen Tweelingen en Kreeft waar te nemen. Jupiter (m= 1.9) staat op ons kaartje laag in het Z.W.; hij gaat te middernacht een uur Z.T.) onder. (m magnitude helderheid, vergeleken met een ster van de le grootte, die Saturnus (m=l,0) komt juist op in het O.Z.O.; hij is den heelen nacht zichtbaar. DE NIEUWE STER. Het Juli'Aug. nr. van „Hemel en Dampkring" vermeldt enkele aardige gegevens van de nieuwe stér in het beeld Cepheus. Het eerst is deze (als Nova) ontdekt op een sterre nacht in Afghanistan, als sterretje van de 5e grootte. Onze bekende Nederlandse he amateur-astronoom P. G. Meesters te 'Halfweg ontdekte hem 18 Juni, grootte 3,7. De grootste helderheid als ster van de 2e grootte werd 20 Juni bereikt, den 29en was hy alweer tot de 5e grootte, d.i. nog nauwelijks voor het bloote oog zichtbaar, afgezakt. „Nieuw" is ook ditmaal weer gebleken „nieuw-voor-het-bloote-oog te zyn: op de Photographische Himmelskarte een fotografische afbeelding van den geheelen sterrenhemel, waaraan men sedert 1892 werkt komt hij als een sterrétje van de. 13e grootte voor. f vlam en roeren tot ze lichtbruin van kleur is. Langs de kanten begint de suiker dan iets schuimig te worden, de amandelen een oogenblik mede warmen en de pan van het vuur nemen. Bakblik of steenen aanrecht* met boter insmeren en daarop de inhoud van het pannetje gieten; glad strijken met ,een in heet water gedompeld mes. Als de massa bekoeld is, van het aanrecht of bak blik afnemen en in stukjes breken. Inplaats van amandefen kan men ook pinda's nemen, di emen pelt en aan stukjes hakt; men neemt dan echter b.v. 2 ons ge pelde nootjes en ruim 2 ons suiker; het is eveneens smakelijk en veel goedkooper. Gebakjes met rose room. Y* L. versch vruchtensap of eenigszins verdund gekocht bessen-, frambozen- of bramensap; 2 bladen roode, 3 bladen witte gelatine, I» zure room, suiker naar smaak. Gelatine weeken. uitdrukken in zeefje en oplóssen in kopje kokend water, daarna door het vruchtensap roeren. Room en sui ker stijf kloppen en daarna het vruchten sap er dóór roeren en nog minstens vijf minuten blijven kloppen.' Begint de massa stijf te worden, dan vult men er gebakvorm pjes mede, die men bij den banketbakker kan bestellen. Vulsel geheel stijf laten wor den en gègarneerd met slagroom presen teeren. CitroenrijsL 250 gram rijst, tikje zout, 200 gram sui ker, 6 eetlepels citroensap, desverk. Yz d.L. rum of likeur, 2 bladen roode gelatine, citroenschil. 'De rijst wordt herhaaldelijk gewusscben, b.v. in een zeef onder stroomend water, ruim twee maal zooveel water wordt aan de kook gebracht met een tikje zout en citroenschil, daarna de uitgelekte rijst er in strooien, weer aan de kook brengen en op een asbest plaatje zachtjes gaar koken, suiker er door roeren, het citroensap en de rum, tenslotte wordt de gelatine, die vooraf geweekt heeft in koud water en uitgeknepen is om het overtollige water te verwijderen, opgelost in Y» theekopje kokend water en evereens door de rijst geroerd, waar de citroenschil uit verwijderd wordt en daarna in een glazen schaal wordt overgebracht. ZONDAG: Tomatensoep, entrecöte, snyboo- nen, aardappelen, gebakjes met rose room. MAANDAG: Koud vleesch, andijvie, citroen- rijst, aardappelen. DINSDAG: Pikante macaroni-nierschotel, tomatensla. WOENSDAG: Tomaten m$t eieren, bief stuk, postelein, aardappelen. DONDERDAG: Saucijsjes, bloemkool, aard appelen, karnemelkpudding. VRIJDAG: Magere groentensoep, zalm (blik) met mayonnaise, kropsla, gebak ken aardappelen, fruit. ZATERDAG: Kalfslapjes, prinsesseboonen, aardappelen, hangop met beschuit en suiker, nougat. Vochtigt zout. Met vochtig weer is het zout in de vaatjes moeilijk uit te strooien. Men voorkomt dit door er enkele rjjstkoi- rels in te doen, die de vochtdeelen op nemen. In de keuken kan men zout op de volgende wijze drooghouden. Men legt onder in den zoutpot een vel vloeipapier, waardoor het vocht ge absorbeerd wordt en het zout droog blijft. Boter blijft goed in warme» dagen, wanneer men ze met koud water kneedt en in een steenen pot bewaart, afgedekt met een in zout water ge drenkte doek. M Is boter ietwat ranzig, dan kneedt men ze met water, waaraan een wei nig dubbeikoolzure soda is toege voegd, b.v. 1 theelepel op 1 liter wa ter. Melk wordt niet zoo spoedig zuur, indien men op 1 liter een dessertleper suiker toevoegt. Zelfs rozen worden geconserveerd. Rozenwater is, zooals bekend is, in de keuken een hulpmiddel dat bij de bereiding van sommige soorten gebak en marsepain onmisbaar is. Men kan het op de volgende wijze zelf berei den: Men kiest bij voorkeur de blaadjes van roode rozen en vult hiermede een flesch met wijden hals, voor ongeveer een derde en voegt er twee derde wijngeest va'ft 100 bij, waarna men de flesch kurkt en nieerdere weken in de zon plaatst. Na dien tijd wordt de vloeistof door filtreerpapier van de rozenblaadje^ gescheiden en de heerlijke geurende essence over kleine fleschjes verdeeld, die goed afgesloten, bewaard worden. Men behoeft slechts enkele druppels van dit fijne reukwater te gebruiken om een aangename geur te versprei den. Voor keukengebruik heeft men 812 druppels noodig op 1 Liter water. Hoe gaat het met je steno? Heel goéd, maar als ik veel ha"ast heb schryf ik toch maar liever!

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1936 | | pagina 4