0
Uit het particuliere leven van Koning Edward VTII.
I Warenkennis voor de
I huisvrouw.
3
De Herfstmode.
Strijd tegen de hitte.
Recepten.
f.
©eebstekv.'
©VOLLE MME
I LAATSTE KVWmi l
nieuwe: maan
ZUID
ug^kgy n
W etenswaardigheden.
Een bewonderaar van de Britsthe Filmindustrie.
Een sportliefhebber, die toch liever toekijkt
Een interview met Lord Seymour,
door ERNEST WORTH.
Ik leerde Lord Seymour kennen op
een Weekend-Party te Ventner op het
eiknd Wight, maar wanneer ik niet
bij het nacht-tuinfeest van Lady K.
naast hem had gezeten en wij tegelij
kertijd constateerden, dat wij aan de
zelfde cocktail de voorkeur gaven, zou
ik misschien nooit zulk een interes
sant gesprek hebben gevoerd over <|en
nieuwen Engelschen koning, Edward
VIII. Lord Seymour is meer dan 25
jaar geleden bevriend geweest met
deit koning, toen hy nog „Prince of
Wales" was. Samen studeerden zij in
Oxford, samen zeilden zij, samen-
speelden zij golf en de Lord heeft, den
Prins zeven maal op een lange reis
bégeleid.
„Ik wou graag", zoo begon ik mijn
interview, „iets te weten komen, en
kele bijzonderheden dan natuurlijk,
omtrent het particuliere leven van
den Koning. Daar is wel veel over ge
schreven, maar nog meer over gefan
taseerd. Zoudt IJ my daarover nieP om* praatjes, die hier omgaan, zijn
het een en ander kunnen vertellen,
mylord
Lord Seymour lachte. „Wat ik U
daarover vertellen kan i^ verre van
sensationeel. Ja, het is feitelijk zoo
alledaagsch mogelijk. Ik denk,"dat uw
lezers zich zeer teleurgesteld zullen
voelen, wanneer zij uw interview le
zen, omdat er niets bijzonders in zal
'komen te staan. Maar, ik wil U wel
het een en ander vertellen. Laten we
beginnen met de maaltijden. De Iro
ning is alles behalve een Gourmand,
hij eet weinig- om slank te blijven.
Soep staat hem niet aan. Des morgens
drinkt hij het liefst koffie, des mid
dags eet hü visch en vruchten. Zee
tong is zijn lievelingsgerecht. Porrid
ge haat hijhfj weigert er altijd <van
te eten."
„En wat drinkt de koning het liefst,
mylord?"
„De geruchten, als zou de koning
graag sterke drank drinken, zijn over
dreven, ofschoon onze koning geen
nti-alcoholist is. Hij heeft een vóór
liefde voor „zuivere" drank, zooals
whiskey en brandy; cocktails staan
hem niet aan. Ook rooken doet hij ma
tig. Twintig jaar geleden probeerde
hij zijn eerste pijp te rooken, maar die
verdroeg h\j niet Zeer tot leedwezen
van den 100 Engelschman
„De koning rookt het liefst zware
Virginia-sirgaetten, die speciaal voor
hem worden gemaakt. Bij officieele
gelegenheden en in den schouwburg
ziet men hem met een groote Havan
na, die hem meestal niet smaakt."
„Verder, gaat hij graag naar de ci
nema. Hij is er b.v. trots op, dat de
Engelsche filmindustrie haar eigen
weg gaat en in de laatste jaren zoo is
gegroeid, dat Engeland het desnoods
zonder de buitenlandsche fimproduc-
tie zou'kunnen stellen. Charlie Chap
lin is Edwards afgod! Maar ook om
de Marx Brother kan hij schateren als
een schooljongen,"
„En geeft de koning verder ook om
tooneel of revue?"
„Na de film komt de revue. Maar
ik moet er even bij zeggen, dat de
koning geen sylabe geeft om de opera,
zeer in tegenstelling met zijn moeder.
Nu de Prins van Wales koning is, zal
hfj zkh ook wel eens moeten laten zien
in het operagebouw, doch heusch, voor
100 genieten zal hij niet!"
„De koning is muzikaal. Hij speelt
b.v. doedelzak, even goed als een ech
te Schot. Hij heeft b.v. ook eenigf
composities voor doedelzak gemaakt.
De Amerikaansche radio-omroepen
hebben voor deze liederen de noodige
reclame gemaakt en nu fluit- iedere
«schooljongen ze. Verder speelt de ko
ning piano^ banjo en in de laatste
maanden odk saxofoon."
„Natuurlijk danst de koning ook
graag, maar de beste danser van En
geland is onze vorst niet, daar hij
slechts het liefst „slow" danst."
„Is het waar, mylord", vraag ik,
Koning Edward VIII.
„dat de koning een verwoed kaart
speler is
„Hoe kómt men er bij? Een par
tij te poker komt misschien éénmaal
in de maand voor. En verder kijkt Ed
ward nauwelijks naar het kaartspel.
even goed onwaar, als de bewering,
als zou de koning een slecht f'ijder
zijn. Wel heeft hij -al eenige malen
een ongeluk met zijn paarden gehad,
maar dat is meer te wjjten. aan zijn
roekeloosheid. Even dwaas zijn trou
wens ook de praatjes, als zou de ko
ning een slecht spreker zjjjn en zijn
Engelsche,'taal nauwelijks behoorlijk
kennenIntegendeel, de koning
spreekf m aer talen dan de meeste En
gelschen. Hy 'spreekt b.v. vloeiend
Fransch sn Spaansch en heeft het
Duitsch Volkomen in zijn macht. En
zijn Engelsch ié het echte „Oxford-
Engelsch.'''
„En vertelt U eens iets over zijn
dagelijkschen arbeid, mylord?"
„Zoo eepvoucfcg mogelijk. Hij slaapt
ongeveer vijf of zés uren en dat is
voor hem genoeg. Hij staat om zeven
uur op, houdt een uur voor gymnas
tiek vrij en gaat «dan ontbijten. Al
vorens hij aan zijn arbeid begint,
brengt hy een bezoek aan zijn moe-
deï. Zijn bureau in het Buckingham-
Palace bestaat uit drie kleine kamers.
Op zijn Schrijftafel staan drie tele-
'foon-toestellen, één voor privége-
sprekken, een toestel met een geheim
nummer hetwelk misschieji slechts 10
menschen bekend is."
„En kunt U mij ook iets vertellen
over des konings kleerkast, mylord?"
vroeg ik, hoe langer hoe nieuwsgie
riger en onbescheidener wordend.
„Wel, het is onzin, te gelooven, dat
de koning zooveel om zijn kleeren
geeft. Zijn kleerkast ziet er wei altijd
keurig uit en natuurlijk ook goed ge
vuld, doch dat hij de heerenmode zou*
aangeven, is maar een praatje van de
kleermakers, die er klinkende munt
uit willen slaan. Blauw is de lieve
lingskleur van den koning. Zijn trous
seau bestaat uit ongeveer 150 cos-
tuuyis en uniformen. Hy behoeft nie-
mahds hulp, wanneer hij zich aan
kleedt en hij is hierin zoo vlug, dat
hij dat in twee minuten af kan
Ik moet een ongeloovig gezicht ge
trokken hebben, want Lord Seymour
lachte :„U schrijft dat toch niet alle
maal in uw interview? De menschen
zouden heusch gaan gelooven, dat de
Prins van Wales geen sprookjesprins
is! De*Engelschen gelooven dat ten
minste nog altyd, en thans zeker, nu
hij koning is.
„Overigens is de koning sportief,
maar hij ziet Bever toe. Hij geeft
niets om jagen. Dieren schieten doet
hy niet graag. Tja, wat wilt U? Onze
koning voelt zich mensch en hij wil
niet graag voor een hooger ,wezen
worden aangezien. Vindt D dat soms
niet sympathiek? Zijn populariteit
heeft onze koning te danken aan zijn
menschely kheid I"
Dankend neem ik afscheid van Lord
Seymour, die iruiJ nai eens een inter
view omtrent den Engelschen koning
heeft toegestaan, waarin niet ééjn on
waarheid staat! j
i Methoden om eieren 'te onderzoeken.
Conserve eren door luchtdichtmaken.
Door Mevr. G. C. Meyer-Schwencke.
f De eieren zyn nog steeds zeer bil
lijk in prijs en de zuinige huisvrou-
wen beijveren zich om ze te ter ver-
vanging van 't veel duurdere vleesch
in allerlei vorm op te dienen. Eieren
j behooren door hun eiwitgehalte, phos-
phor, vet en vitaminen tot de biolo-
I gisch volwaardige voedingsmiddelen.
Ze zijn bovendien zeer licht verteer
baar, zoowel zacht gekookt als in ver-
1 binding met vloeistoffen. Gebakken
eieren zyn minder licht verteerbaar.
De practyk heeft be^Sbzcn, dat zy in
(je^euken inderdaad onmisbaar zyn,
terwijl de mogelijkheden om eieren te
verwerkAt, wel zeer vele zyn, meer
d^in welfreht met eenig ander voe
dingsmiddel het geval is.
Hoe kant men zich overtuigen of
eieren versch zyn? Men kan voor
huishoudelijke proefnemingen ver
schillend te werk gaan, doch absolute
zekerheid krijgt men niet. In de eer
ste plaats kan men het ei in een oplos
sing van keukenzout (120 gr. óp 1 L.
water) leggen, waarna het in ver-
schen toestand op den bodem zal zin
ken. Aangezien een ei door verdam
ping der vloeistof van dag tot dag in
gewicht afneemt, zoo zal het na drie
dagen reeds niet meer den bodem
raken, terwijl een ouder ei zal blyven
dryven.
Een andere proef bestaat in het
doorlichten. Men houdt het ei in het
donker voor een brandende kaars, pe
troleumlamp of electrisch gloeilamp-
je, waarop men kan vaststellen of het
versch is of niet. Het ei wordt tus-
schen twee vingers met de stompe
punt naar boven vlak voor het licht
j gehouden, waardoor men de zich in
het bovendeel bevindende luchtkamer
duidelijk als schaduw moet waarne
men.
Bedraagt de grootte van het don
kere vl$k niet meer dan bngeveer een
halve c.M. en gaat het tyij het bewe- i
gen niet heen en weer, dan is het er
niet volkomen versch. Naarmate het
ei ouder is, wordt het luchtoppervlak
gi^ooter, hetgeen echter volstrekt niet
wil zeggen, dat het .ongeschikt is voor
de consumptie, het is alleen niet vol-
I komen versch. Bij een pas gelegd ei
j zal boyendien by het belichten de
dooier als een zwakke schaduw te zien
j zijn. Is deze donker en beweegt hy,
dan is de kwaliteit niet bijzonder
j goed.
- Bij het stuk slaan van een versch
ei zal de dooier als een gesloten massa
van het wit gescheiden zijn. Sommige
huisvrouwen meenen, dat de kleur der
dooier over de verschheid beslist, het
geen echter niet juist is. Het licht of
j donker geel uitzien houdt vei'band
met de voeding en het weer. Kippen,
I die rijkelijk groen eten hebben eieren
I met donkere dooiers. Ook de smaak
van het ei is zeer verschillend, hangt
n Hl
Twee praktische modellen voor vacantietijd. No. 11 is een mantel
Engelsche stof met staand kraagjeno. 10 is van brum wollen stof met
'een vestje van soepele beige stof. Hierbij wordt een eenvoudige beige
mantel gedragen.
vochtige nesten liggen of in vochtige
ruimten bewaard worden, wellicht af-
gewasschen zijn, dan dringen de
vochtdeelen door de poreuze schaal
naar binnen en vormen zich schim
mels, die in het inwendige snel tot
ontwikkeling worden gebracht. Men
kan door het belichten waarnemen,
dat zoo'n ei geheel en al donker is.
Het binnenste van het ei is eveneens
zwart, wanneer het een onwikkeld
kuiken in zich bergt. Eieren, die door
belichting de vermenging van wit en
dooier te zien geven, kunnen niet
meer gekookt worden.
Bepaald ongenietbaar zyn eieren,
die bij het doorlichten een bloedring
of bloedige weefsel draden te zien ge
ven, of wel een vermenging van wit
een geel aanduiden. Meermalen zijn
de eerste kenteekenen een gevolg van
het feit, dat er reeds op de eieren ge-
Wil men een iets grootere voorraad
eieren gedurende eenigen tyd bewa
ren, dan moeten zij in een droog luch
tig vertrek bewaard wo®dt en mogen
niet afgewasschen worden. Gekneus
de eieren of zelfs degenen, die een
barstje hebben, moeten onmiddellijk
gebruikt worden, aangezien deze
spoedig tot bederf overgaan.
Indien men eieren van eigen kippen
heeft, en zeker is van de goede kwali
teit en verschheid, dan kan men deze
eenige weken op rekken bewaren,
doch dan moeten ze dagelijks omge-
vermengen en het ei spoedig bederft
Een ander middel om eieren verses
te houden is het onderdompelen in
niet te sterk waterglas, dat men tot
op pl.m. 86 graden F. verwarmt.
Heeft men ze tien minuten in deze op
lossing gehouden, dan laat men ze
drogen, waarna ze een glanzend op
pervlak hebben gekregen, dat water
dicht is. Het goedhouden der eieren
bestaat hierin, dat de lucht van bui
tenaf niet meer kan doordringen tot
het binnenste van het ei.
af van het voer en is van z.g. losloo- keerd worden. Door dit omkéeren
pende, 'allesetende kippen minder fijn. voorkomt men dat de dooier, die lich-
broèd is, terwijl zwarte vlekken van ter is dan het eiwit, naar boven stijgt
schimmeiachtige eieren van buitenaf i en de eiwitdraden van elkander af-
veroorzaakt worden. Indien eieren in scheidt, waardoor wit en geel zich
Graaf Cavadonga, zoon van Koning Alphonse XIII, heeft huwelijksplannen. In New-
York' heeft de 'Graaf de bekoorlijke Maria 'Racafort ontmoet; Spaansche van geboorte,
met wie de prins, die van zijn vrouw gaat scheiden, in het huwelijk wil treden.
By de nieuwe herfstmode ligt, aldus
de lyianufacturier in een van haai
jongste nummefs, het zwaartepunt
wel in het Iynenbeloop van de schou
ders, mouwen en kragen.
Sportieve mantels toonen aan de
schouders aangezette, gekruiste of
met rupsnaden gegarneerde mou
wen. In den geest van sportieve En
gelsche mantels worden ze vervaar
digd van geruite stoffen met visch
graatdessin. De ceifituur wordt gedra
gen ter hoogte van de taille. Gehee
nieuw zyn de plat op den schoudei
liggende kragen, revers, welke in ver
schillende variaties gebracht en hooi
gesloten kunnen worden en o
zakken, welke men zoowel met klep
als met knoopensluiting ziet.
Naast ruime biesgarneering aa
kragen en mouwen speelt bontgarnei
ring by de mantels een bijzondere rol
De voorkeur wordt dit jaar gegevei
aan kortharig bont, zooals persianer
Indisch lam, seal en konijn. SkunÊ
lynx en vos zyn dikwijls in den vorc
van shawlkragen en schoudercap»
verwerkt bif namiddagmantels var
velours en marengo. Deze mantels
welke men dikwijls brengt zond»
ceintuur, sluiten op een knoop en too
nen eenigszins een klokvorm.
Bij de completmantels treedt ooki
verbreede schoudervorm naar vor»
De of completmantels vall#
naar ondere toe in een \fryden vozfl
en hebben door een breede Iedere»
ceintuur een scherpe taille.
Korte costume-jasjes, sluitend op
een dubbele rij knoopen, toonen c
pastelzakjes en staande kraagjes
Tiroolschen invloed. De daarbij
hoorende rokken, resp. broekrokken
hebben dikwijls opzy een of ander*
garneering.
De gewone japonnen zyn MP
overwegend in sportieve stijl geh°y'
den. Jumpermodellen met bies of
pelgarneering toonen ingezette za
lichtgekleurde krapggarneeringen en
ingezette plooien in den rok. Voor
tien namiddag lanceert men de tunica
japon in veie variaties. Zy de-crêpe eu
taft-cloqué in de meest zachte tinten,
zooals zwart, marine, groen en don
kerrood, zullen veel gevraagd worden.
Onder de i lichte avondjaponnen
neemt de stijlvorm een vooraanstaan
de plaats in. (Fluweel, taft, taft-ciré,
taft-cloqué, kant en tulle vormen de
vooi-naamste materialen. Daarnaast
zijn er echter ook nog avondjaponnen
in casaquevorm, welke zwart of don
ker getint^ zyn. Groote aandacht
schenkt men jian lichtgetinte garnee
ringen, waaronder rozetten, bloemen
eu knoopen een voorname rol spelen.
Schoudergarneeringen, welke ge
vormd worden door aangekruiste
mouwen, gevên blouses een aardig ca
chet, zoowel in eenvoudige sportieve
styi met plgt liggend bubi-kraagje,
als bij de vele avondjaponnen. De
blouses wordbn meestal met een klein
schootje gebracht, Waardoor ze over
den rok gedragen kunnen worden.
Blouses v^h handwerk, waarbij het
materiaal böStaat uit crêpe-satijn, zijn
met bloemen bestikt. Kanten blouses
worden gebracht met ruime mouwen
en staan buitengewoon aardig bij'
rokken, welke eenigszins in klokvorm
vallen
Als onderdeel van de taak der
huisvrouw.
Het is iedër jaar weer opnieuw, da'i
de mensch Verlangt naar den zomer
en naar de zon en is het eenmaal zoo
ver, dan staat men weer klaar om:
den strijd tbgen de hitte aan te bin
den!
Een feit is, dat wij al begihnen te
klagen over hitte, wanneer de thermo
meter enkele vroolyke sprongen naar
omhoog maakt. Het is wellicht daar
aan toe te schrijven, dat wij teveel
aan ons „gematigd" klimaat gewend
zijn. Zoodra het kwik een weinig be- j
gint te stijgen, denken wij reeds flauw
te vallen", doch daalt het en laat de
zon op zichj wachten, dan spreekt men j
reeds weer van „bevriezen". i
Wellicht^ moest men meer voor
oogen houjden, dat de bewoners van
tropische (landen, „onze zomersche I
hitte" als een verkwikking zouden I
beschouwenmisschien waren er dan
niet zooveel mopperende menschen.
Hoe het ook zij, wanneer de hitte
eenmaal daar is, ziet de huisvrouw
zich tot taak gesteld, den strijd aan te
binden. De geheele familie heeft be
hoefte aan koelte. Moeder heeft te
zorgen voor verfrisschende dranken,
voor boter, die niet zacht mag zijn,
voor kamers, die de thuiskomenden
aangenaam aandoen. Het bijna nn-
mogelijke moet door haar in het werk
Worden gesteld om het probleem van
frisch houden van alle levensmidde
len op te lossen. Niets mag natuur
lijk verloren gaan...
Weten de buitenstaanders wel, dat
dit vaak beteekent een geheel anderu
indeeling van het huishoudelijk rader
werk? De huisvrouw kan haar bestel
lingen niet voor meerdere dagen doen,
Pikante macaroni-nierschotel.
500 gram nieren, twee groote uien, 20
gram bloem, 200 gram macaroni, zout en
peper naar smaak, 50 gram boter of 1
blokje delfrite, 2 d.L. water, 1 maggi-bouil-
lonblokje.
De macarori wordt aan stukjes gebroken
en opgezet met ongeveer 1 L. kokend water
en een theelepeltje zout, gedurende 10 mi
nuten gekookt en daarna in de hooikist ge
zet om verder gaar te worden. Bij gebreK
aan een hooikist wikkelen wy de pan in
minstens 6 couranten. Na een goed uur is
de macaroni gaar.
De nieren worden in water gezet, daarna
gewasachen en aan bmalle reepjes gesneden;
de uien worden schoongemaakt en gaar ge
smoord in de boter met de stukjes nier,
peper en zout.
We zetten de pan op een kleine'pit, om
dat door vlug gaar worden de uien te bruin
en de nier hard wordt; in het warme water
Wordt het bouillonblokje opgelost, de bloem
jmet dit vocht vermengd ep roerende by het
(vleesch en de uien gevoegd, waarna we allee
nog een minuut of 10 laten doorkoken. Even
vóór het aan tafel gaan, halen we de pan
met macaroni uit de hooikist, gieten het
leeft om zoo te zeggen van dag tot
EEN EENVOUDIGE REISMANTEL.
DE STERRENHEMEL I Aug. 1936; 22 h MT 23 h ZT)
Ster »/d 3' grootte, of kuintr
Ster v/d 2' grootte.
Ster Vd 1' gr.
.'Ij Melkweg
^•'ettelijk ingeschreven bi) het
Bureau */d lndustrieelen
idotn onder No.
64aaa
Schutte
VENDS
MABS
JUPITEE Q>
SATURNUS©
Deze eenvoudige reismantel kunt u heel gemakkelijk zelf
maken. Neem een gezellige geruite stof en knip de mantel volgens j
het patroon dat hier is afgebeeld. No. 1 is het voorpand, no. 2 de
rug, no. 3 de mouwen. Zooals men kan zien is het een raglan-
model en moet men dus allereerst de mouwen naaien aan de
schoudernaden. Daarna pas de zijnaden en de naden van de
mouwen. No. 4, 5 en 6 zijnde modelLen voor kraagje en man-
chetten.
Het geheim van het goedhouden
der levensmiddelen bestaat grooten-
deels hierin, dat men geen groote hoe
veelheden tegelijk inslaat. Slechts de
weinigen, die ovtr een ijskast beschik
ken, kuiinen van dezen regel afwyken.
De aanschaffing hiervan blijft echter
buiten het bereik der meeste huisvrou
wen vallen in verband met de hooge
kosten. Geheel anders is dit in Ame
rika, waar geen huis zonder ijskast is.
Het bewaren van levensmiddelen
tot een volgenden dag kaïv vergifti
gingsverschijnselen veroorzaken.
Vleesch, worst, groenten, padde
stoelen en vruchten moeten in volko
men frisschen toestand genuttigd
worden.
Heeft men b.v. soep over, en zal
deze den volgenden dag nog gebruikt
moeten worden, dan is opkoken en op
een koele plaats bewaren, vereischt.
Melk wordt onmiddellijk gekookt met
1 dessertlepel s.uiker tper Liter.
Alles, Vaaraan men maar eenigs
zins twijfelt of het ook volkomen
frisch is moet weggedaan worden.
Het is beter een klein verlies te lijden,
dan het gezin ook maar in de gering
ste mate aan eventueele vergiftigings
gevaren bloot te stellen.
Het menu wijzigt zich op warme
dagen vanzelf en de maaltijden zul
len slechts zeer licht moeten zijn. Hoe
lichter hoe beter, is dan het devies en
steeds zal blijken, dat de huisgenooten
die zonder eenige etenstrek thuis ko-
dag.
overtollige water af en schudden een stukje
boter door de macaroni, die we daarna in
een rand op een verwarmde schotel leggen,
met de niertjes en saus in het midden. Deze
schotel is bijzonder smakelyk en zeer voed
zaam en heel gemakkelijk klaar te maken;
Partijzen in bourgogne.
Snijd twee jonge patrijzen in de leegte
door. Braad, ze in boter bruin en voeg nu
een halven dessertlepel fijngehakte ui en
gen glas rooden Bourgogne toé, zout, peper
en een klein stukje laurier. Laat de patrfl-
zen hierin gaar worden. Zeef de jus later
en maak ze op het vuur af met een paar
lepels kookroom.
Compote van rileloen.
Verdeel het Vleesch van een niet te rijpen
meloen in stukken. Kook de stukken in het
sap va nden meloen met suiker en citroen
schil. Haal dan den meloen met een schuim
spaan uit de pan en laat hem op een' vergiet
goed uitlekken. Laat het kooknat zoo noodig
wat inkoken en maak het af met een scheut
rhum. Doe den meloen met wat zoete ge
pelde amandelen weer in het kooknat <en
laat alles tezamen goed koud'worden.
Nougat.
3 ons suiker, 1% ons amandelen.
Amandelen in heet water broeien tot de
bruine velletjes loslaten. Suiker liefst in een
ijzer pannetje opzetten op niet te groote
men, zoo'n maal eer aandoen. Vleesch
zal in den regal van het menu vèr-
dwynen, terwijl visch daarentegen
licht verteerbaar is, b.v. met sla als
groente.
Tenslotte heeft de huisvrouw nog
tot taak om voor koele kanMPfce zor
gen. Als eerste voorwaard^! noodig,
dat de vensters en gordijnen aan den
zonkant gesloten blijven, daarna
wordt flink „gespuit". Schermen, ja-
loeziën of blinden blijven overdag, als
de zon schijnt, gesloten en zoo moge
lijk houdt men 's nachts vensters en
kamerdeuren open, zoodat de frissche
lucht door het huis kan trekken. Het
meerdere malen uitslaan van vochtige
doeken werkt verkoelend, evenals 't
plaatsen van kommen met water in
de kamers.
Bovenstaand kaartje stelt voor den sterrenhemel in Nederland op 1 Augustus 1936,
des avonds te tien uur Middelbare Tijd elf uur Zomertijd), gelyk aan 18 (jf 41 min.
Sterretijd.
In tegenstelling met gewone landkaarten vindt men hier het Westen rechts, het
Oosten links van den beschouwer geteekend. Dat is by sterrekaarten noodzakelijk en
gebruikelijk, teneinde te verhoeden, dat de beelden in spiegelschrift zouden verschijnen.
Wanneer men in het oog houdt, dat de hemellichamen die in h.et Oosten opkomen,
naar het Zuiden stijgen en in het Westen ondergaan, en wanneer men verder slechts
dat kwadrant van de kaart voor zich neemt, waarnaar de blik aan den hemel gericht
is, dan is de oriëntatie eenvoudig genoeg.
Op dit kaartje loopt, van het Z.Z.W. naar het Noorden, door de sterrenneelden
Schutter, Arend, Zwaan, Cassiopeia, Perseus, een gehogen stippellijn; zy duidt de
ligging van den Melkweg aan.
In drukletters vermeld zijn de namen.van de sterrenbeelden; de eigennamen van
een aantal der helderste sterren zyn in s c h r ij f letters geteekend.
De middaghoogte van de zon neemt deze maand af van 56° tot 46V, de dagboog
de tijd dat zij boven den horizont staat), van 15Vfc uur tot ruim 13Va uur.
De schijngestalten van de maan zijn: V.M.: 3 Aug.; L.K.: 9 Aug.; N.M.: 17 Aug.;
E.K.: 25 Aug. De Völle Maan van 3 Augustus staat des avonds om 10 h MT laag in
het Z.O. Het Laatste Kwartier .van J) Aug. kiu^in het N.O. op. Het E.K. van 25 Aug.
gaat in het Z.W. onder.
DE PLANETEN.
Op onze kaartjes volgen wij, voorzoover ze zichtbaar zijn .den loop der vier planeten
Venus, Mars, Jupiter en Saturnus.
Venus (m —3,4) is avondster in den Leeu,w; zy staat echter zeer dicht by
Mars (m 1,9) komt 's morgens om 3 uur (4 h ZT) pas op; aan het einde der
maand is hy' laag in het Oosten tusschen Tweelingen en Kreeft waar te nemen.
Jupiter (m= 1.9) staat op ons kaartje laag in het Z.W.; hij gaat te middernacht
een uur Z.T.) onder.
(m magnitude helderheid, vergeleken met een ster van de le grootte, die
Saturnus (m=l,0) komt juist op in het O.Z.O.; hij is den heelen nacht zichtbaar.
DE NIEUWE STER.
Het Juli'Aug. nr. van „Hemel en Dampkring" vermeldt enkele aardige gegevens van
de nieuwe stér in het beeld Cepheus. Het eerst is deze (als Nova) ontdekt op een sterre
nacht in Afghanistan, als sterretje van de 5e grootte. Onze bekende Nederlandse he
amateur-astronoom P. G. Meesters te 'Halfweg ontdekte hem 18 Juni, grootte 3,7. De
grootste helderheid als ster van de 2e grootte werd 20 Juni bereikt, den 29en was hy
alweer tot de 5e grootte, d.i. nog nauwelijks voor het bloote oog zichtbaar, afgezakt.
„Nieuw" is ook ditmaal weer gebleken „nieuw-voor-het-bloote-oog te zyn: op de
Photographische Himmelskarte een fotografische afbeelding van den geheelen
sterrenhemel, waaraan men sedert 1892 werkt komt hij als een sterrétje van de.
13e grootte voor. f
vlam en roeren tot ze lichtbruin van kleur
is. Langs de kanten begint de suiker dan
iets schuimig te worden, de amandelen een
oogenblik mede warmen en de pan van het
vuur nemen. Bakblik of steenen aanrecht*
met boter insmeren en daarop de inhoud
van het pannetje gieten; glad strijken met
,een in heet water gedompeld mes. Als de
massa bekoeld is, van het aanrecht of bak
blik afnemen en in stukjes breken.
Inplaats van amandefen kan men ook
pinda's nemen, di emen pelt en aan stukjes
hakt; men neemt dan echter b.v. 2 ons ge
pelde nootjes en ruim 2 ons suiker; het is
eveneens smakelijk en veel goedkooper.
Gebakjes met rose room.
Y* L. versch vruchtensap of eenigszins
verdund gekocht bessen-, frambozen- of
bramensap; 2 bladen roode, 3 bladen witte
gelatine, I» zure room, suiker naar
smaak.
Gelatine weeken. uitdrukken in zeefje en
oplóssen in kopje kokend water, daarna
door het vruchtensap roeren. Room en sui
ker stijf kloppen en daarna het vruchten
sap er dóór roeren en nog minstens vijf
minuten blijven kloppen.' Begint de massa
stijf te worden, dan vult men er gebakvorm
pjes mede, die men bij den banketbakker
kan bestellen. Vulsel geheel stijf laten wor
den en gègarneerd met slagroom presen
teeren.
CitroenrijsL
250 gram rijst, tikje zout, 200 gram sui
ker, 6 eetlepels citroensap, desverk. Yz d.L.
rum of likeur, 2 bladen roode gelatine,
citroenschil.
'De rijst wordt herhaaldelijk gewusscben,
b.v. in een zeef onder stroomend water,
ruim twee maal zooveel water wordt aan
de kook gebracht met een tikje zout en
citroenschil, daarna de uitgelekte rijst er
in strooien, weer aan de kook brengen en
op een asbest plaatje zachtjes gaar koken,
suiker er door roeren, het citroensap en de
rum, tenslotte wordt de gelatine, die vooraf
geweekt heeft in koud water en uitgeknepen
is om het overtollige water te verwijderen,
opgelost in Y» theekopje kokend water en
evereens door de rijst geroerd, waar de
citroenschil uit verwijderd wordt en daarna
in een glazen schaal wordt overgebracht.
ZONDAG: Tomatensoep, entrecöte, snyboo-
nen, aardappelen, gebakjes met rose
room.
MAANDAG: Koud vleesch, andijvie, citroen-
rijst, aardappelen.
DINSDAG: Pikante macaroni-nierschotel,
tomatensla.
WOENSDAG: Tomaten m$t eieren, bief
stuk, postelein, aardappelen.
DONDERDAG: Saucijsjes, bloemkool, aard
appelen, karnemelkpudding.
VRIJDAG: Magere groentensoep, zalm
(blik) met mayonnaise, kropsla, gebak
ken aardappelen, fruit.
ZATERDAG: Kalfslapjes, prinsesseboonen,
aardappelen, hangop met beschuit en
suiker, nougat.
Vochtigt zout.
Met vochtig weer is het zout in de
vaatjes moeilijk uit te strooien. Men
voorkomt dit door er enkele rjjstkoi-
rels in te doen, die de vochtdeelen op
nemen.
In de keuken kan men zout op de
volgende wijze drooghouden. Men
legt onder in den zoutpot een vel
vloeipapier, waardoor het vocht ge
absorbeerd wordt en het zout droog
blijft.
Boter blijft goed in warme» dagen,
wanneer men ze met koud water
kneedt en in een steenen pot bewaart,
afgedekt met een in zout water ge
drenkte doek. M
Is boter ietwat ranzig, dan kneedt
men ze met water, waaraan een wei
nig dubbeikoolzure soda is toege
voegd, b.v. 1 theelepel op 1 liter wa
ter.
Melk wordt niet zoo spoedig zuur,
indien men op 1 liter een dessertleper
suiker toevoegt.
Zelfs rozen worden geconserveerd.
Rozenwater is, zooals bekend is, in
de keuken een hulpmiddel dat bij de
bereiding van sommige soorten gebak
en marsepain onmisbaar is. Men kan
het op de volgende wijze zelf berei
den:
Men kiest bij voorkeur de blaadjes
van roode rozen en vult hiermede een
flesch met wijden hals, voor ongeveer
een derde en voegt er twee derde
wijngeest va'ft 100 bij, waarna men
de flesch kurkt en nieerdere weken in
de zon plaatst.
Na dien tijd wordt de vloeistof door
filtreerpapier van de rozenblaadje^
gescheiden en de heerlijke geurende
essence over kleine fleschjes verdeeld,
die goed afgesloten, bewaard worden.
Men behoeft slechts enkele druppels
van dit fijne reukwater te gebruiken
om een aangename geur te versprei
den. Voor keukengebruik heeft men
812 druppels noodig op 1 Liter
water.
Hoe gaat het met je steno?
Heel goéd, maar als ik veel ha"ast heb
schryf ik toch maar liever!