i It J 1 j Plantenleven onder den grond. De vrouw en de mode. Het conserveeren van vruchten. De statistiek van de toepassing der Kinderwetten over 1934. Krakende laarzen in een filmstudio. k De behandeling van versche wonden. drukwerk A. BRINKMAK ZOON Roomijs. Recepten. Menukalender. De wonderen van het wortelgestel. Wat teere vezels vermogen, door KUURT BORSBOOM. Gewend als wy zijn aan het boven- {gt'ondsché deel der planten, vergeten wy sohis geheel, dat er onder den .grond een zeker niet minder belang rijk deel van de planten leeft. Wie zelf, hetzij voor nut of genoegen, planten kweekt, hee/t ook steeds ge legenheid zich met het wondere plan tenleven onder den grond op te hou den ep toch wijdt men hier slechts zel den zóóveel aandacht aan, als noódig zou zijn, om een eenigszins ruimer in zicht in het leven dezer plantenorga- nen te verkrijgen. Door waarneming van de natuur is dit ook niet zoo ge makkelijk te doen, want met onze graafwerktuigen brengen wij slechts de grofste en taaiste wortels aan het dhglicht en deze vormen meestal maar een klein deel van het fijne, ingewik kelde netwerk van het wortelgestel. Alleen bij potplanten kunnen wij ge makkelijk alle wortels en worteltjes overzien, als we alle aarde uit de kluit wegspoelen. Dan zien we een dicht weefsel van fijne draadjes voor ons, welker totale lengte zelfs niet bij be nadering is vast te stellen. Natuurlijk heeft de wetenschap niet geschroomd, ook deze vraag op te lossen en zoo kwam men tot een reeks van getallen voor de verschillende planten, die ons weinig minder dan fantasti9ch voor komen. By éénjarige graangewassen b.vvv heeft men 500 tot 600 meter to tale wortellengte gemeten en bij een kalebasplant zelfs 25 k.m. Aan een normaal ontwikkelde graanplant tel de een onderzoeker 16 wortels van de eerste ord,e, 2982 wortels van de twee de orde, 2215 wortels van de derde orde en 573 wortels van de vierde orde. Hoe diep gaan de wortels? Terwijl er bij onze voedingsgewas- sop een groot verschil bestaat in „diepgang" der wortels, is dit verschil bij onze groente niet zóó opvallend. Bij, goede bodemgesteldheid dringen de wortels van de moestgroenten zee* diep den grond in, veel dieper in elk geval dan wy bij het uitspitten kun nen komen. Zoo heeft men bij prei een worteldiepte van 70 tot 80 c.m. gemeten, bij wortels, kropsla en sel derij zelfs een diepte van 120 Cot 150 c.m. en daartusschen lagen dan met verschillende diepten: erwten, tuin- boonen, witte kool, savoyekool, kom kommers, kalebassen en tomaten. De groei in de breedte. Veel ongelijkmatiger groeien de wortels van onze groenten in de breedte. In lossen' grond nemen de wortels van koolge^asóen en van sel derij een cylindervormige ruimte van 80 tot 125 c.m. doorsnede in beslag. Daarentegen stellen de wortels van peen en kropsla zich'met een cylinder van 30 tot 40 c.m. wijdte' tevreden, uitgesproken pen wortel,, doch zenden buitendien nog zij wortels vanuit den wortelhals, die zich bijna even krach tig ontwikkelen en zich ook zijwaarts tamelijk ver uitbreiden. De toestand van den bodem kan ook nog van grooten invloed zijn op de vorming van het wortelgestel en wel door het vochtgehalte of het ge halte aan voedingszouten. De planten hebben het vermogen zich met hun organen voor voedselopneming de wortels dus aan de plaatselijke om standigheden aan te passen. Daarbij ziet elke plantensoort zich echter voor bepaalde grenzen gesteld, die voor ons in den Vorm van karige oogsten tot uiting komen. Verbazingwekkende prestaties. Als wij er ons eens rekenschap van geven, hoeveel kracht de plant voor de'vorming van haar wortelgestel ver bruikt, dan zal het ons duidelijk wor den, dat de plant deze organen in den grond ook niet ontberen kan. En als wij dan de werkzaamheid der wortels nagaan, dan komen we weer tot ver bluffende cijfers. By de overblijvende planten vormen de sterkste en krach tigste wortels de voorrafadschuren van voedingsstoffen, waarop de jonge wortels van de in het voorjaar op nieuw uitloqpende planten, teren. Dergelijke voedsel bewaarplaatsen zijn bijv. ook de overblijvende wortels van aspergeplantén en de dikke hoofdwor tels van bieten, wortelen en vele kool gewassen. De voornaamste taak van de wortels bestaat echter in het op nemen van water en de daarin opgè- loste voedingszouten. De hoeveelheden water, die dp planten aan den grond onttrekken, vinden wij ten deele weer in hun weefsels terug, zoodat eer- oogst van 100 quintalen boerenkool 80 q. water bevat, een zelfde oogst I ge^jn^ 'toiletje te zien wandelen. Het spinazie 94 q., water. In 150 h. kool- 1 moge voor deze dames ihisschien niet rapen vindt men 123 q. water; in 500 1 a^ngnaam klinken, maar laat de op- q. savoyekool 435 q. en in 450 q. witte 1 vauende en licht gekleurde stoffen, kool 405 q. Water. j ijever over aan het slanké figuurtje. Wat de planten verdampen. j^et dragen van zi^art-wit blyft te Dit is echter nog lang niet al het apen tyde zyn bekoring behouden en water ,dat de wortels tijdens het leven j ook nu ^ger Wordt het in groote ver- De mode is voor het aanstaande seizoen weer zoo veelzijdig, dat uit het vele tentoongestelde, het uitzoe ken niet moeilijk valt, mits het maar, overeenkomt n^et ons uiterlijk en zeer zeker ook met de omstandigheden en aspiraties, aldus de Manufacturier, waaraan wij het volgende ontleenen. Een der groote factoren bij het sa menstellen van een chique garderobe is de kleur en er zyn veel dames, die juist voor kleur een zekere angst heb ben, omdat deze of gene altijd be weert, dat de tint van haar gelaat ol van het haar niet harmonieert met de gekochte stof. Nu zit hier veel waars in, het is allerminst flatteus een zeer corpulente dame in een uiterst licht scheidenheid gebracht. Wy kunnen aannemen, dat deze faatste combinatie zich hetf best aan- van de plant uit den grond opnemen. Groote hoeveelheden worden ook weer ln den vorm van waterdamp aan de lucht afgestaan en moeten dit doen, sluit by de moderne malte-up, hoe- omdat ze de voedingsstoffen in den wej j^et overdadig gebruik van rouge grond in zeer verdunde oplossing hou- J gterk valt af te keuren. Heeft de mo- den. Ook omtrent de Vvatercirculatie I derne vrouw het opmaken van het ge in de planten heeft de wetenschap ons 1 laat goed geleerdj dall zaj zjj cijfers verstrekt, die soms aan het on- steeds moeten zorgen voor een goede geloofelyke grenzen. Zoo heeft zij ge- kleurencombinatie in haar kleeding üonstateerd, dat een maisplant van en dat laat by velen nog zeer te wen- schen over.^ Het gebruik van rose of witte poe der bij een donker getint gezicht, oogst, dus in 173 dagen, 14 k.g. water verdampt, Sen hennepplant in 140 dagen 27 k.g. en naar de oppervlakte j geeft Wauw€ kkur gn berekend schat men de waterverdata- d(ae harmonieert niet bij iedere voor hing van een hectare grasland pp komende model[leur_ 31.000 tot 73,000 k.g., die van een .a. j men zyn oog£n goe<i den kost tanye op 27 a 28000 k.g. en van een geeft> kan j^en zjen hoeveel vrouwen h.a. aardappelen op 7000 tot 1 zoo graag mede willen doen, zonder k.g. Deze hoeveelheden water moet de grond leveren en als hy in dat opzicht in gebreke blijft, komt het groeipro ces van de planten tot stilstand. Met interesse lezen wij vaak in de Amerikaanscihe Statistieken, dat de leeftijdsgrens van het tegenwoordige geslacht veel hooger ligt dan bij de vorige generaties. De geleerden bepa len de gemiddelde leeftijd van nu op 61 jaar, wat en verlenging met 12 jaar beteekent. De verhooging van de leeftijdsgrens en de hiermede gelijken tred houdende verbetering van den algemeenen gezondheidstoestand is op nieuwe wetenschappelijke onderzoe kingen op het gebied der hygiëne terug te voeren en vóór alles op nieu we inzichten omtrent de algemeene voedingswijze. Het is nog piet zoo heel lang ge leden, dat alleen vleesch als een krach tige voeding werd beschouwd. Thans tieeft zich echter de overtuiging baan gebroken, dat er een grooter waarde aan plantaardige voedingsstoffen, en in de eerste plaats aan fruit, gehecht moet \yorden. Fruit bevat in hooge mate de bij'zondere stoffen (vitami nen), die voor opbouw en instandhou ding van het lichaam dringend noodig zyn. Heden ten dage weet iedere jon ge moeder, dat naast de natuurlijke voeding, vruchtensappen de meest ge schikte voeding voor de kleine wereld burgers zijn. De zorgzame huisvrouw houdt daar rekening mee is er op bedacht fruit dat te begrijpen, dat zij tot spot loopen van vele andeten. Soigneeren is goed en het gebruik van crème, pöeder, lippenstift geeft zeer zeker vaak charme, mits niet overdreven toegepast, maar „miskleu ren" wekt dttn lachlust qn spot op. Weest'gewaarschuwd dames! Er is weer eens groote vraag naar bedrukte stoffen, terwijl in het goed- koopere genre de tricot japonstoffen, 'in allerlei kleurige streepdessins de aandacht vragen. De japonnen voor de wandeli'ng zyn uiterst eenvoudig, nauw aangesloten, met open zynaad- split j es en een houten kn'oop-garnee- ring, in den meesten eqnvoud toege past. De tailormode is in den loop der laatste tijden in zwang gebleven, al gaat zij sterk van vorm veranderen; Een viertal zomeravondjaponnen. No. 9 is een toilet van pastelblauwe satijn, met jasje van bedrukte satijn blauw met geel. No. 8. Dit is van bedrujtte taffetas, een klein effen taffetas' jasje is dernier cri. No. 7 is een toilet van effen 'zwart zijden mdusehne geheel geplisseerd. No. 6 is eveneens geheel geplisseerd en van effen zijden mouseline. de moderne heerenkleeding is hier niet vreemd aan. De schouders wor den carré opgewerkt, revers forscher gesneden, de kraag is smal, terwijl als contrast met de wijde heerenpan talon, een nauwe rok wordt gedragen. De rok van vandaag Is de moeite van het bekijken waard. Evenals het strerig getailleerde manteltje wordt de rok nauw aansluitend gesneden, inloopend naar de knie; Om het loo pen of het stappen in tram of auto gemakkelijk te maken, brengt men open splitjes aan in de zijnaden. Plooien zijn nu eens niet modern, de garneering kan gezocht worden in zakjes, die in tegengestelde lijn wor den ongestikt. De meest moderne va riatie is wel het garneeren met het dessin van de stofdoor deze manier toe te passen is men op een terrein, dat byna onbegrensd is. Men kan bij voorbeeld de voorbaan op de helft schuin snijden en eventueel een dwars of recht heupstuk aanbrengen. De rok kan men maken als twee baans en als wikkelrok. De sluiting is dan eenigszins voor het heupgedeelte, terwijl voor den onderslag voldoende ruimte moet worden toegepast. De groote Parijscbe modeshows hebben ook nu weer veelkleurige mo dellen naar voren gebracht, vooral in het avondtoilet. Hier speelt de per soonlijke smaak de grootste rol; het toepassen van veel ruimte i op het voorpand en in de mouwen, het overdadig gebruik van goud-broeast en pailletten, geeft een decadehti^idee en valt niet in de lijn van de Holtynd- sche vrouw, die meer oog zal hebben voor de zwart-witte combinatiejwel- ke zoo gedistingeerd en jeugdig ^aat. Een dergelijke combinatie, gqflra* gen door een vrouw met een brutale make-up en een coquette manier van dragen geeft haar het brevet voor een goed gekleede vrouw door te kunnen gaan. Een der meest in stijl zijnde avond japonnen zyn die van velours-chiffon, streng getailleerd en sluitend om het heupgedeelte, wijd uitloopend tot op den grond met als eenige garneering een ceintuur van zilveren soutache, terwijl het laag rugdecolleté het on beperkte vertrouwen blijft genieten. Voor slanke figuren zijn deze mo dellen als het ware de omlijsting voor een eenvoudige persoonlijkheid. Uit de aanwijzingen, die bovenge noemde door het Centraal Bureau voor de Statistiek gepubliceerde sta tistiek geeft omtrent de beweging der jeugdcriminaliteit, valt op te maken, dat de misdadigheid onder de jeugd blijkbaar niet aanstonds met het on gunstiger worden van de economische omstandigheden toenam. In 1931 en 1932 daalden de totaalcijfers. Eerst in 1933 vermeerderde het aantal schul- digverklaarden, doch bleef nog bene den het cijfer van 1930. Voor 1934 is het totaal aantal gestegen (van 1.817 in 1932) tot 2.183. Vergelijking met dé cijfers van vorige jaren doet zien, ..0r dat alleen in 1917 tot en met 1920 en zomers in overvloed aanwezig 1920 het totaal aantal hooger was. De en heel goedkoop en 's winters schaars en duur is, op die manier te conser veeren, dat de fyne natuurlijke smaak bewaard blijft. Zy maakt er jam van en gaat volgens de moderqe Opekta- methode te werk, waarbij de vruchten ten hoogste 10 minuten behoeven te koken. Door slechts zoo kort te koken, heeft er geen verdamping plaats en blijven alle natuurlijke geur, kleur, stijging deed zich in gelijke mate voor ten aanzien van jongens en meisjeS, de percêntages bleven gelijk aan die van 19339.8 en 8.2. De absolute cijfers van de schuldig- dampt, niets gaat verloren, zoodat door Opekta een, belangrijke bezuini ging aan grondstoffen wordt bereikt. oBovendien brengt de korte kooktijd oedingsstoffen en de zoo belangrijke en groote besparing aan tijd, arbeid. vitaminen der vruchten behouden. „Inkoken" was vroeger de methode. Zóó lang koken, soms uren achtereen, tot er vanzelf een jam ontstond. Nu worden vruchtey en vruchtensappen met Opekta gebonden. Niets ver brandstof en daarmede aan geld met zich mede, zoodat de moderne huis vrouw, die op heerlijk frissche jams prys stelt, deze uitsluitend volgens de moderne en betrouwbare Opèkta-me- trode gaat bérêiden. verklaarde, strafrechtelijk minder jarige jongens waren in 1934 vbor el ke leeftijdsgroep hooger met uitzon dering vap, die der 16-jarigen. Toch gaf, ook in verhouding tot alle jon gens van gelijken leeftijd de catego rie der 16-jarigen" nog de hoogste cijfers. By nadere beschouwing der relatieve cijfers van de jongens merkt men echter op, dat de toeneming van het aantal schuldigverklaarden zich in sterkere mate voordoet bij de la gere leeftijdsgroepen dan bij de hoo- gere, vooral bij de categorie van 13 en 14 jaar. Een belangrijke vermeerdering ver- toonen voor 1934 de aantallen schul- digverklaarde strafrechtelijke min derjarigen ter zake van gequalificeer- den diefstal (in hoofdzaak diefstal in vereeniging gepleegd), heling en he ling door schuld, vernielingen vernie ling in vereeniging. Het is éten be treurenswaardig verschijnsel, dat we gens gequalificeerden diefstal vooral zooveel meer kinderen van zeer jeug digen leeftijd (van 10 t.m. 14 jaar) werden schuldig verklaard. Het to taalcijfer der schuldigverklaarden we gens zedenmisdrijven daalde. De cij fers van eenvoudige en gequalificeer- de mishandeling bleven betrekkelijk laag. Ten aanzien van strafrechtelijk minderjarigen werd in de jaren 1930 t.m. 1934 resp. 362, 387, 386, 441 en 5680 maal strafrechtelijke ondertoe zichtstelling uitgesproken. Per 100 schuldigverklaringen van jeugdige delinquenten bedroeg het aantal in 193321,72, in 193425,80. Na een daling van het aantal burgerrechte lijk onder toezicht gestelde kinderen ijl f.93? ep f933, nam het aantal in 1934 belangrijk toe, p.l. van 1.196 fot I.507, 'Ontzetting uit en ontheffing ypp de ouderlijke macht en voogdij werd in een grooter aantal gevallen uitgespro ken. De statistiek bevat verder allerlei gegevens betreffende het rykstucht- en opvoedingswezen. O.a. blijkt, dat de bevolking der tuchtscholen en rijksopvoedingsgestichten toenam. Ten slotte is in deze statistiek, welke 44 bladzijden beslaat en in één band wordt gepubliceerd tezamen met de crimineele- en gevangenisstatis tiek, belicht de verpleging van voog dij- en regeeringskinderen in gestich ten en gezinnen door instellingen van weldadigheid. Door 292 door het rijk gesubsidieerde instellingen werden II.035 voogdijkinderen verzorgd en door 29 instellingen 798 regeerings kinderen. In totaal werd een bedrag van resp. ƒ2.312.666.- en ƒ196.677.- aan rijkssubsidie aan deze instellin gen uitgekeerd. Van de Warner Bros. Het geschiedde in een der studio's van Warner Bros. First National. Michael Curtiz was dien morgen met een goed humeur naar zyn werk getogen. Na drie weken buitenopnamen ge maakt te hebben voor de film „The Charge of the Light Brigade", waar bij hy een aantal lastige gevechts scènes had opgenomen, was hy met de opnamestaf en spelers tot de vre dige sfeer van een geluidsfilmstudio teruggekeerd Hy was van plan het eerst een (romantische balzaal-scène te filmen, yaarin de meeste hoofdrol spelers, bénevens een paar honderd' figuranten zouden verschypen, om een paar laaiste vroolyke uren door te brengen voor de troepen den, slag, zouden leveren, welke Lord Tennyson in zijn gedicht zoo beroemd zou ma ken. Curtiz had zich alles mooi vodrge- steld: groote vergulde kaarsenkronen met honderden brandende kaarsen, meesleependqffnuziek, mooie vrouwen ijl sjchitterenae gewaden, knappe of ficieren, in bifnte uniformen met ram mende sporpn, huj| pabels op correc- Silitaire «jvijze i jchitterend inl "filhi, die ovpi mÉt spanning, rcI hoffelijkheid. iMichael Curtiz, q$imveel van fit fudt als van fHmj jagend. Het kou ImezZo vonbep in |en| j?e!aden was heldenmoed en en rtegis§eun die ché rómajtiek Rechten (.]wa|^' lp een prftna humeir. Hij zou iiw»ee dagen alle bftl-scènea fllpien en t rta terugkeeren najü- de heuvels'jvan Calabassas, om nolHeenige gevqi opjtamen te maken. J)e set \ya^ geheel zoo hij zich bad voorgesteld., ïHtj stelde de camera in op een klein balcon, ongeveer 2.50 M.' boven den grond pn kon zoodoende den geheelen dansvloer oyerzien.'Van- daar uit zou hij een dialoogscène fil men tusschen Donald Crisp, Spring Byington en Nigel Rruce, terwijl ter-» aelfdertUd de heeren hun dames ten dans voerden, onder welke zich ook dé twee hoofdrolvertolkers Errol Flynn en Olivia de Havilland bevon den, Curtiz had allea precies uitgewerkt. 'tot den kwam De muziek voor de quadrille, werd ten gehoore gebracht op een piano, die stoppen zou, zoodra de dansers het rhythme van den dans te pakken had den, zoodat de dialoog goed opgeno men kon worden. Later zou de mu ziek dooi; een vol orkest nog eens herj haald worden. Curtiz gaf het sein tot beginnen. De pianist begon te spe|en en de paren begaven zich! naar de danszaal. Zy dansten, terwyl de pian|fzweeg en Donald Crisp zijp dialoqj Plotseling klonk een gez< soundmixer tlktè tegeniiet zyn cabine, van waaruit heele set kon overzien., „Stop!" beval .Curtiz soundmixer, die op hem „Wat beteekent dpt?" „Er is gekraak", deelde^ mede, een duidelijk gekrp dialoog stoort." - „We zullen het nog zei Curtiz, nog steei meurd. De muziek en dan» nen opnieuw^eveneens Mrif zijn dialoog weer begon Totdat dezelfde zoemer Wel maaJtljjBjaan de opname. 1- og steeds ^gekraak, de sou ïdmixer.Er moet i| ij kende' harzen dra'geii of Curtiz blikte4 mé den ,daHiB vloert raakt da|r zoq\ jk, met qen ,gdl ng. alle WKjugdfeï nq» bad! Ik heb n i|u tweq dagenfjjf óénSn-aifehilie krai nojgj eeffl, doett, 11 e begoo wee-* Was doellnfis. Cl nu zelf het gekraak. Hij commandeer de te stoppen. Vind den vent, die kraakt! be val hy, en smijt hem eruit! Hy nam een stoel en wachtte ge laten den loop der gebeurtenissen af. Limey, de requisiteur, ging naar hem toe, Ik geloof, dat het mr. Flynn's laarzen zyn, die kraken, mr. Curtiz. vee t moetj zóiider maar ^"ïooTdienTen tiz verstrooid. Eh... hy is grooter dan ik, pro testeerde Limey zachtjes, bovendien geloof ik, dat u hem nog noodig hebt in de film. Zeg 'em dan mattf, dat-ie nog eens moet dansen. ïk zal wel luiste- en. j De piano begon weer, terwyl Cur tiz tusschen de dansende ppren la- veerde.Hy stond stil voor Erroi Flynn en zeide Mjr. Flynn, uw laarzen knaken! Öij spreekt kirasse taal, edele Curtiz, jgrinnikte Flynn, maar ik wist het wet-kelijk niet Wat moet ik doen? bracht Cur tiz er gadeloos uit, alle zelftjeheer- sching verliezend. Ik heb een schitte rende set, mooie vrouwen en knappe officieren en jouw laarzen kraken f Mapr Mike, trachtte Errol FljJIm hem Je kalmeerten, allé officierslaar: zen kraken, daj is een regel, geloof ik 1 t Ik heb met jouw regels niks te maken,. Ik maak m'nf éigen regjels en die zeggen, dat jouw laarzen mfet mo gen kraken! j j^eg 't ze, plaagdéi Flynn, wat kan ite er aan doen Er in de studio gbqn nWeede paar van die laarzen. ja- |J kon eqjjb profeeeren uw voe-' teji'nat te matóén, m*. Flynn, advi- aeerdj Limey schuchter. Het zyn mijn laarzen, die krap kfn, }riènd,I amtwoq^dje Flynn met keridëjjjwaajdigheid, en niet je wilt, dht ik jprstel, laaj die jjaken. Dat'geeft Iet;' zie jéfjj («fgisseur in en arrangeerert, dat mr. Flj^jwedfiehde de',d|Aloog stilstaat. Als hffl da® d,anstjl(|tqn wy de muziek het arekraak van 'jij 11 laar zen overstemmen. ,j O.K,bevestigde Curtii. Mr. Flynn ging „krak-krak" naar zyn plaats terug, de pigno begon weer te spelen, mr.4Crisp ^prak zijn dia loog, terwyl de figuxgnten dansten, en miss Byington 'antwoordde mr. Crisp zonder interrupties van kra kende laarzen. Maar Michael Curtiz' dag en zyn humeur waren bedorven. ARTILLERIEGEVECHTEN IN SPANJE. Enkele veelgemaakte fouten. Juiste Wondverzorging werkt genezing in de hand, door Dr. med. G. Chevallier. Bij de behandeling van versche, groote wonden wordt dikwijls een fout gemaakt, die weliswaar aan groote zorgzaamheid is toe te schrij ven, doch niettemin nadeelige gevol gen kon hebben. Men acht zich ver plicht voor de dokter komt, de wond schoon te maken. Hetzy met koud water, hetzy door uitwisschen met watten, door uitzuigen met den mond of door wasschen met sublimaat. Dit alles moet men echter achterwege laten, want de wond wordt er zelden of nooit door gereinigd, integendeel men brengt er ziektekiemen door in 4e wond. Om dit te begrijpen moet men weten, dat elke wond onmiddel lijk nadat zy ia toegebracht, begint te helen. Alles wat men er dus aan doet, verstoort dit proces; doordat de ge- nezing onmiddellyk intreedt, wordt aan de ziektekiemen die zich eventueel °P de wond bevinden, belet, in het bloed bihnen te dringen, terwyl de bacteriën die by 't toebrengen van de wond al in het bloed zijn gekomen, er door latere reiniging toch niet meer uitgehaald kunnen worden. Het eeni ge wat men doen kan, is de gezonde huid rondom de wond te desinfectee- ren, teneinde te beletten, dat er nieu we kiemen in de wond komen. Men doet dit het best door penseelen met jodium. Het wondvlak blyft in elk geval onaangeroerd, ook als het ver ontreinigd is; het wordt bedekt met steriel gaas, dat men met vaseline of boorzalf heeft bestreken, waarna de wond met een zwachtel wordt ver bonden. De verdere behandeling moet men dan aan den dokter overlaten. Hij zal, indien dit noodig is, de wond reinigen of naaien, hy verwydert de vernielde huid'en zal beoordeelen of er een middel kan worden toegepast om de genezing te bespoedigen. Bovenal: reinheid op de handen. Voor kleine wonden, zooals ze da gelijks in huis en beroep voorkomen, behoeft natuurlyk niet altijd de dok ter gehaald te worden. Bij bloedige verwondingen daarentegen moet men nooit vergeten, dat ze gevaarlijk zijn. hetzij door het groote bloedverlies, of doordat infectie ontstekingen 01 bloedvergiftiging kan veroorzaken. Bij zulke kwetsuren is de hulp van den dokter onontbeerlijk. Voor diens komst zal men het slaehtoffer echte- reeds moeten helpen. Eerste verelseh- te hierbij is: wie helpen wil, moet be slist schoone handen hebben. Het is niet voldoende, de handen met zeep te wasschen, doch men moet de vingers en speciaal de nagels grondig met heet water reinigen, het liefst met een desinfectiemiddel zooals subli maat, lysol of iets dergelijks. Bevin den zich splinters of draden in de wond, dan mag men deze niet met de vingers verwijderen, doch gebruikt hiervoor een pincet, dat eveneens van tevoren door uitkoken grondig gerei nigd wordt. Heeft men geen pincet bij de hand, dan kan men probeeren door uitspoelen het grootste vuil te verwij deren. Nooit mag de vinger met de wond in aanraking komen. Evenmin mag geronnen bloed, dat zich reeds gevormd heeft, verwijderd worden. Sterk bloedende wonden. Bij sterk en aanhoudend bloedende wonden moet men trachten de bloe ding te stelpen. Dit kan men doen door gaas of watten natuurlijk al tijd steriel op de wond te drukken. Het bloedende lichaamsdeel wordt gesteund en hoog gelegd en men drukt zoolang, tot 't bloeden ophoudt. Ook het uitoefenen van druk op de betreffende slagader kan de bloeding stel pea: op den bovenarm voor arm en hand, op het dijbeen yoof het been.' Bevindt de wond z-ich aan het gelaat of hoofd, dan wqrdt de druk op den halsslagader uitgeoefend. Als de druk niet met den vinger kan Woeden uit geoefend, wordt het lid afgebonden. Hiervoor kan men elastiek gebruiken, doch ook een gasslang, bretelles, ree pen katoen kunnen hiervóór goede diensten bewijzen. De afsnoering mag in geen geval langer dan anderhalf uur blijven zitten en ze moet steeds boven de wond wordqn aangebracht. By inwendige bloedingen kan men weinig beginnen. Het eenige wat men doen kan, is de patiënt gemakkelijk neer te leggen, hem elke beweging te beletten en door koude omslagen zijn pijn te verzachten. Gaan de verwondingen met been* breuk gepaard, dan is nog grooter voorzichtigheid geboden. Nadat df wond verbonden is, moet het gebro ken lichaamsdeel volkomen stil lig gen. In geen geval moet men probee ren, de gebroken beenderen zelf te zetten. Dit is uitsluitend het werk van den medicus. VOOR GOBD RN GORRKOOP IS HHT BBSTR ADRBS HARST 31 - OOÜDA TRLRFOOÜ 3TM Hier ziet men een afdeeling artillerie der regeeringstroepen, welke door gewagende burgers ondersteund worden tijdens een gevecht in de nabijheid van Samosierra. i oe passing en voor de huishouding. - Het Zuivelbureau te 's-Gravenhagt, deelt medé Niet lang geleden, gold het gebruik van ijs nog als een1 versnapering zon der meer, hoofdzakelijk geschikt voor kinderen op'heel warme dagen. Veèi waadeering had men ei niet voor, om-' jiat het zuiver als lekkernij en niet als :2en opwekkend voédjngsmiddel wera geschouwd. 1 1 j Dte, naar Aylerikkpnsch voorbeeiOj ingerichte snelbuffepten, soda-foun tains, sandwich corriqrs en hoe deze lunchroom-afdeelingeïjl nog meer mo gen heeten, hebben |het ylgebruik :rk bevorderdmeyf, ging het men gen dooi- dranken, waarbij zelfs goe de» resultaten verkregen werden met* ■heel* eenvoudige en góedkoope meng sels die haast in elk gezin gemaakt kjinnen worden, chocolademelk, limo nadesiroop, koffiemelk b.v. en presen teerde het bij vruchten, noten, nougat of gember (in een glas opgediend) of at het als smakelijk, goedkoop en Rijster oquetten. Rijstcroquebten, welke bij hutspot gegeten worden, behooren een beetje pikant te zijn. daarom geven wij u hier een afwijking van het gewone recept. Een paar kopjes rijst, de hoeveelheid hangt af van het aantal per sonen, worden in water met Wat zout gaar gekookt. Vervolgens wordt er een flinke eetlepel gehakte peterselie doorgeroerd, een gehakt uitje ,een theelepeltje marmite of knoflook, wat noot, peper, een opgehoopte lepel geraspte rierikswortel, benevens een eidooier. Men moet goed proeven of alles zout genoeg i», daar de kruidensmaak niet naar voren kqmt, als er geen zout bij is; een weinig «out kan plotseling alle kruiden smaakjes tot hun recht brengen. Nu laa: men alles koud worden en vormt er cro- quetten van, die in beschuitkruim en eiwi: worden gepaneerd en in kokend vet bruin gebakken. Komkommerragout. Eenige komkommers worden .geschild en in de lengte in vieren gesneden, waarna men heel gemakkelijk de pitten eruit kan^halen. Dan snijdt men de komkommers in stukjes en zet ze een paar uur weg, met zout ver mengd, waardoor het'water er uittrekt. In een koekenpan bakt men een kleine ui, ge snipperd, in ruim boter en doet daarin de komkommerstukjes, laat zp even lichtbruin fruiten en maakt in dien tusschentijd een -dikke witte saus van 50 gram boter, 3u gram bloem en ongeveer» Vi L. water, een Theelepel kerry, een snuifje nootmuskaat en een mespunt marmite. Hierin stooft men 10 minuten de gefruite komkommer. Hambroodjes. Smeer dunne sneetjes oudbakken witte brood zonder korst met boter in. Hak peter- selie, ui en goed schoongemaakte versche champignons zoo fijn mogelijk. Schik de helft van de sneetjes brood in een met boter ingesmeerden vuurvasten schotel. Doe op dt broodjes een paar schijfjes heel dun ge sneden ham. Vervolgens de met wat pepe» goed door elkaar geroerde champignons, ui, enz.' Hierop weer een paar plakjes 'ham, daarop de rest van het brood. Zet het scho teltje in een matigen oven en bedruip het van tijd tot tijd. Vischsoep. Haal het "vleesch van de graten van tong, tarbot of kabeljauw. Trek van de graten bouillon .Smoor stukjes wortel, prei en nog voedzaam nagerecht. Bevat ijs dan voedingsstoffen? On- getwyfeld, qn vooral roomjjs, bmdal dit een zeer bijzondere pladts in neemt; het cpnsumptie-ij sbesluit van» Mei 1935 toch schrijft voor, dat room ijs tenminste 12 melkvet moet be vatten. Roomys kan dan ook zeer tyel buiten de warmste periode van hei- jaar genuttigd worden, ook door ten deren, die dit aan melkvet zoo ryke voedsel gaarne gebruiken, ook al zijn het wat 'veel ouders noemen „slechte eters". En tenslotte verdienen .de vol gende nieuwe, maar eenvoudige com binaties d'e bijzondere belangstelling voor jong en oud: Abrikofceqmoes over en dóór room ijs met een paar biscuits. Roomijs met noten en honing. Roomijs met gekruimelde bitter koekjes. Roomijs met stukjes banaan. Pudding met roomijs (en vruch ten). Roomijs met zéér stijfgeslagéti eiwit en suiker. andere groenten met wat kerriepoeder in boter. Zeef den vischbouillon. Voeg de groen ten, de 'stukjes visch, zout en peper naar smaak tye. Laat alles gaar-worden. Doe op het laatst wat garnalen in de soep. Maak de soep met wat kookroom af. Geef er ge bakken dobbelsteentjes brood by. Pruimenmuts. Gedroogde pruimen worden met een ka neelstokje en een citroenschilletje met wei nig water goed gaar gekookt. Als men het water voorzichtig laat verkoken, zonder dat de pruimen aanbranden, béhoeft-er geen suiker by'. In tusschen kookt men wat gries meel in melk en doet er vooral een klontje boter doorfklopt dan de griesmeel schuimig. Ze is dan veel blanker en veel smakelyker. Hierop gaan de pruimen. Alles in een scho tel, die even"in den oven kan. De pruimen hoog opstapelen. Daar overheen het met suiker stijfgeklopte wit van een of twee eieren, zoodanig er op gelegd, dat het als een wollen muts lykt, met een extra bol letje in het midden. De rand hiervan-met een vork bewerken met uitstaande puntjes en even in den oven geel laten worden. Bleekselderij. Neem de gele stelen van selderij struiken, snyd ze in stukken .van ongeveer vyf ceAti meter en kook ze gedurende tien minuten I». water met zout. Laat dfe selderij vervolgens op een vergiet uitlekken en de stukken t daarna gedurende vyf minuten in boter smoren. Voeg nu kalfsbouillon, zou; en pe per toe en laat de selderij gedurende eqn uur koken. Maak het gerecht met een ei dooier af Men kan voor dit gerecht over gehouden kalfsbouillon van, den vorigen dag nemen. 1 ZONDAG- Groentensoep, ommelette met peterselie, kip, compote, gtembertaart. MAANDAG: Tomatensoep, resten van kip, gebakken uit, geb. aardappelen, bananen- schotel. DINSDAG: Haringslqatje, bloemkool, kalfs oesters .aardappelen, venmicellischoteltj1 met rozynen. WOENSDAG: Roerei met plakjes rook worst, runderlapjes, bruine boonen, sla, koffiepudding met vanillesaus. DONDBÉDAG: Bruine boonensoep, geb. varkensrib, snijboontjes, aardappelen, fruit. VRIJDAG: Groentensoep, kabeljauw met botersaus, aardappelen, rijstebrij met citroensaus. ZATBBDAG: Rolpens, roode kool, appel moes, meloen. 1

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1936 | | pagina 4