Diez en ons Nederlandsch Vorstenhuis. bJ»v Onze dagelijksche voeding. Van onze weiden. FILMNIEUWS. RECEPTEN. Koningin Wilhelmina, afstammelinge van het Huis Nassau-Diez. De schilderachtige, in het Lahndal gelegen stad Diez bestaat uit drie, in verschillende tijdperken gebouwde stadsdeelen: de om den Slotberg lig gende oude stad, de aan beide zijden van de Aar zich om het Marktplein groepeerende nieuwe stad, en het mo derne Diez, de villawijk op de aan de oudere stadsdeelen aansluitende heu vels. Men is in 1930 begonnen de oude huizen der stad in haar vroegere ge daante terug te brengen. Het graven- slot is een merkwaardigheid op zich zelf. Bezienswaardig zyn ook de twee oude huisjes aan den voet van de slot- trap, het wachthuisje naast het slot- portaal, het Everhardhuis naast de Stichtskerk, het Wirthuis in de Wil- helmstrasse en de Rezeptur, dat zich op steile prohirotsen achter het slot verheft. Deze merkwaardige „Fach- vvt-rkbau" werd reeds in 1367 ver meld en diende oorspronkelijk als woonplaats voor de gravinnen van Diez, wier gemafen gestorven waren later woonden hier de stedelijke over heden, terwijl nu hier het kantoor van de rentmeesters van de domeinen is ondergebracht. In 1610 werd het gedeeltelijk ver bouwd. Het voornaamste van Diez is het grafelijk slot. De oudste bouw is het uit 1070 dateerende vierhoekige gebouw, welks steile dak vier kleine torens draagt. De jongere gebouwen ontstonden grootendeels in het jaar 1784, toen het slot als tuchthuis dienst deed. f Reeds in 1742 was de regeering van Diez overgeplaatct naar Dillen burg. Op het oude slotplein wordt onze opmerkzaamheid getrokken door een monumentale bron. Deze wordt door een leeuw bekroond, welke in zijn klauwen het wapenschild van Graaf Jan Willem Friso, die in den Spaanschen Successie-oorlog de Hol- landsche troepen aanvoerde, vast hield. De nieuwe stad is een schep ping van Vorstin Amalie, die voor haar zoon het regentschap voerde in de Nassausche stamlanden. Deze was de lieveling van Willem III van Oran- je, den Koning-Stadhouder, die den jongen Friso in zijn testament tot al gemeen erfgenaam benoemde. Sindsdien voerden de vorsten van Nassau-Diez den titel van „Prins van Oranje". Vorstin Amalie had sléchts één ge dachte: de stad Diez te vergrooten. Door alle mogelijke gunsten trok zij bouwlustigen naar Diez. Aan de Lu- therschen verzekerde zij godsdienst vrijheid en den bouw van een kerk. De terreinen voor de kerk werden gratis geschonken, terwijl tevens vrij dom van belasting voor den tijd van 20 jaar werd verzekerd. Bij den bouw van de nieuwe stad, welke plaats von den in het begin der 18e eeuw, wer den Nederlandsche plannen ten uit voer gebracht. De Aar, die tot nu toe tusschen de stadsmuren had geloo- pen, kreeg een nieuwe bedding en drie bruggen. De middelste fr twee groote pleinen, waa aantal nieuwe straten we: peerd. Op het eene plein thersche kerk gebouwd, plein werd bij de monding van de Aar aangelegd. De nieuwe stad werd als één gfeheel gebouwd. Het front van de nieuwe huizen was over het algemepn een voudig, maar de eentonigheid werd getemperd doordat het bovenste deel van de gevels verschillende vormen kreeg. Bijzonder aantrekkelijk zijn nu nog de Kanaal- en Schoolstraat,-welke van de eerste brug bezien een bekoor lijk stadsbeeld bieden. Vorstin Ama lie heeft zich door de stichting der nieuwe stad een blijvende verdienste jegens Diez verworven. Zij is haar grootste weldoenster geweest. Vermelding verdient ook de mar meren sarcophaag van Vorstin Ama lie, opgericht in 1726. Deze sarco phaag is te vinden in het rechterzij- schip van de Stichtskerk. De op het laHBn 'efl n Vrd verbond een een gegroe fd de Lu- Een derde Marktplein staande katholieke kerk was oorspronkelijk voor de Luthera nen bestemd. Toen in 1817 de Unie der beide Protestante Belijdenissen tot stand kwam, werd de Stichtskerk hun gemeenschappelijk Godshuis. De Luthersche kerk werd gesloten. In 1826 kocht de Bisschop van Limburg de kerk van de Protestanten en schonk haar aan de katholieken van Diez. Tot de gemeente Diez behoort het op 20 minuten afstand gelegen slot Oranienstein. Oorspronkelijk stond hier het klooster Divstein, dat in 1634 door de Franschen werd geplunderd en door de Zweden in brand gestoken. Vorstin Albertiiie iiet in 1676 de ruï nen-opruimen en een slot op de Lahn- rots bouwen. Dit schoone Barok- bouwwerk is een schepping van Da niël Farots, den genialen architect; van Willem III, koning van Enge land. Naar zijn ontwerpen schiepen Italiaansche kunstenaars de werken in de zalen, in de vertrekken en in de slotkapel. Zij zijn voor een goed deel bewaard gebleven. Het glanstijdperk van het slot vormde de jaren 1800 1806, toen Willem V in Oranienstein resideerde. Met het Slot Oranienstein is ook het „Diezer Hain" een schepping van Vorstin Amalie. De Hain bevindt fcich op een 60 meter boven de stad gele gen hoogvlakte, vanwaar men naar alle zijden een vergezicht heeft. Diez is uitstekend geschikt als- cen trum voor talryke kleine en groote tochten. In 20 minuten kan men langs vèrschillende wegen het slot Oranien stein bereiken. Een wandeling van een half uur door het woud of langs de Lahn brengt ons bij de beroemde minerale bronnen Fachingen, welke een door de Diez'sche bevolking zeer gewaardeei:de drank levert. Het slot Schaumberg, een der mooiste uit de omgeving, wordt binnen een uur be reikt, evenals de burchten Hohlen- fels en Burgschwalbach, Hohenstein is een der imposantste kasteelen van den Taunus. Niet onvermeld mag blijven de Jungborne, welke water-, lucht- en zonnebaden biedt en waar men slechts vegetarische kost kan verkrijgen. Overbekend is het stedelijk museum, hetwelk een rijke verzameling bevat van voorhistorische vaten, wapens, huisraad en geraamten van dieren, welke men bij opgravingen in de buurt van Diez te voorschijn heeft gehaald. DORPSTRAAT IN BAD ESSEN. Een der bekoorlijkste punten van het Wiehengebergte is Bad. Edsen, de bekendste badplaats. Door zijn ligging in een dal van het Wiehéngebergte is het zeer geschikt als lucht- kuuroord. De opname toont de dorpstraat in Bad Essen, een typisch Neder-öaksisch dorpstafereeltje. HET WIEHENGEBERGTE BIJ BAD ESSEN. De bergwandelingen van Bad Essen in de schoone omgeving van Schelenburg in de richting Lübeck zijn schitterend. Van het Goethe-huis heeft men een zeer schoon panorama. De voedingsleer, sedert zij een goe de halve eeuw geleden tot wetenschap werd, heeft heel wat stokpaardjes be reden en... ook weer op stal gezet. Eigenlijk spreekt dat vanzelf. Wanneer omtrent de een of andere voedingsstof de onderzoekingen wij zen op zeer belangrijke uitkomsten, dan staat natuurlijk die voedingsstof gedurende korteren of Jangeren tijd in het brandpunt der belangstelling, en vanuit het laboratorium dringen spoedig de verkregen inzichten door in leekenkringenimmers, de voeding is een kwestie, die ons allen persoon lijk aangaat, en we nemen dus in ons eigen belang graag kennis van nieu we ideeën en adviezen, die de weten schap ons in verband met onze ge zondheid meent te moeten geven. Tot na verloop van eenlgen tijd de voedingsleer, tengevolge van verdere studies en onderzoekingen het licht laat vallen op weer een ander punt, dat dan op zijn beurt de aandacht van het publiek zal vragen. En zóó toch steeds groeiende naar meerdere vastheid stapelen de gegevens zich op, totdat uit de vele tijdelijk op den voorgrond getreden inzichten ten slotte een evenwichtige beoordeeling van alle factoren zich begint te vormen. Zoo ligt b.v. reeds achter ons de tijd van de „eiwitver- goding", waarin speciaal het vleesch als het ééne noodige werd aanbevo-; len; dat stokpaard berijden we niet meer, maar... wèl blijven we binnen liet kader van de verdere eischen der voeding de voedingsstof eiwit als be langrijk erkennen. Vrijwel overwonnen is ook het standpunt, dat op „calorieën" eigen lijk alles zou aankomen, dat de voe ding slechts zou moeten steunen op berekeningen over de energiwwaarde der voedingsstoffen; maar... niemand zal intusschen tegenspreken, dat die „verbrandingswaarde" naast andere belangen toch wel degelijk een onmis bare factor vormt bij de samenstel ling van een doelmatige voeding. De tegenwoordige wetenschap be gint te waarschuwen tegen een over dreven schermen met „vitaminen- waarde"; maar... ze blijft er aan hechten, dat toch zeker in de voedsel- keuze met deze z.g. bijkomstige stof fen rekening wordt gehouden. Ook de „zouten" worden nier. be schouwd als de épil, waarom het ge- heele voedingsprobleem zou draaien; maar... de wetenschap erkent daarbij zeer zeker, dat van een juiste voor ziening van minerale bestanddeeien véél afhangt. 1 En wie zal zeggen, dat hiermee het laatste woord gesproken en het laat ste voedingsleer-voorbeeld genoemd is? Merkwaardig is tyet alleen, dat, welke nieuwe begrippen'ook voor de een ononderbroken groei valt waar te nemen naar grootere vastheid en zui verder weten waarmee ik maar zeggen wil, dat niet is goed te praten de houding van hen, die zich van het nieuwe afzijdig houden, omdat het straks toch wel wéér verouderd zal zijn! Zóó is het niet :de wetenschap gaat vooruit. Getuigt daarvan o.a. niet het feit, dat „synthese" de plaats komt innemen van „analyse", m.a.w. dat na de bestudeering der voedingsstof fen afzonderlek, de werkelijke voe ding aan de beurt komt, het complex van de voedingsstoffen, die in een be paalde onderlinge verhouding, met elkaar het beste effect waarborgen? 't Is zeker geen wonder, dat in ver band met dit gewenschte evenwicht in de voeding, van verschillende zijden de aandacht wordt gevestigd op melk en enkele van haar by producten. Melk levert ons een eiwitsoort, die in kwaliteit want er zijn nu een maal „kwaliteiten" van eiwit moei lijk kan worden overtroffen. Zij le vert ons dat eiwit voor lagen prijs, en... ze laat ons bovendien een ruime keus om het bij verschillende maal tijden en in verschillende gerechten smakelijk en zonder moeite te pas te brengen, hetzij als drank, hetzij als hulpmiddel bij de bereiding van pap, stamppot, soep, enz. enz. Op deze wijze kan in een voeding, die anders zou „oversladn" naar een te groote hoeveelheid koolhydraten (zuiver ca lorieën-aanbrengende voedingsstof) de schaal eenvoudig weer in even wicht worden gebracht en de hoeveel heid eiwit (weefselvormende stof) tot het gewenschte peil worden opge voerd. Melk helpt ons verder aan vitami nen, speciaal aan de „groei-bevorde- rende" soorten A en D, die voor kin deren zoo onmisbaar zijn. Melk is tenslotte rijk aan minerale bestanddeeien, o.a. aan kalk, die weer voor het groeiende individu van zoo veel belang blijkt te zijn. In melk vinden we dus een levens middel, dat voor een evenwichtige voeding niet genoeg te waardeeren valt en dat proeven hebben dit be wezen als dagelijksche aanvulling van het verder genoten voedsel een prachtige kans biedt voor groei- en weerstandsvermogen. Laat ik hieraan nog toevoegen, dat van kaas hetzelfde kan worden ge zegd: wie dus misschien uit eeu oogpunt van smaak kaas prefe reert boven melk, die richte eenvou dig zijn voeding zóó in, dat dagelijks een klein kwantum kaas (Vss ons) onder de levensmiddelen wordt opge nomen. Het bedrag dat dagelijks voor-deze maatregelen moet worden uitgetrok ken (2V<2 a 5 cent per persoon) zal in de meeste gevallen het budget niet al te zwaar drukkendoet het dit helaas wèl, dan zal vooral ten bate van de kinderen gestreefd moeten wor den naar een ander middeleen mid del, dat waarschijnlijk best kan wor den gevonden in den vorm van melk- verstrekking op school. MARTINE WITTOP-KONING. door Mevr. C. J. Ooms-Vinckers. Herfst over de velden. Glimpen van zonlicht over de weiden, van licht wat nog maar traag over de aarde glanst, 't Wordt huiverig! Vooral op de wijde vlakten, op het effen veld, waar nijdige rukwinden vrjj spel heb ben, waar ze cirkelen naar eigen lust en goedvinden met geen anderen te genstand dan de glooiingen van de molshoopen. De smalle watertjes die de weilan den van elkander scheiden, rimpelen boosaardig en klimmen bijna boven hun oevertjes uit. Het gras wordt nat en drassig. En by het vee komt al- lengskéns de hunkering naar de be schutting van het roode dak. Het groote beschermende dak tusschen de stijve rechte haag van geschoren lin den. Den heelen langen lieven zomertijd hebben de verzade koebeesten de koestering van de zonnenstralen in gedronken. Den heelen langen lieven zomertijd hebben de millioenen huid mondjes de lichtstralen' ingeademd. En heeft daar het wonderproces plaats gehad van de ontwikkeling van gezegende krachten. Wat hebben die dieren een gelegen heid voor zonnebaden gehad. Wat hebben ze een grooten voorraad vita mine D in zich kunnen opnemen zon der de onkosten van een badplaats. Die beesten vangen alles op, 't klein ste zonnestraaltje doet zijn nut. En dan dat frissche groenvoer waar ze van genieten kunnen en wat zoo welig op onzen rijken bodem is ingeplant. Het kostelijk grasgewas, toegerust met het groote vermogen om mine ralen en vitaminen toe te voeren. Die krachtvoeding puilt als het ware on zen vetten bodem ijit en de koeien die onze weiden stoffeeren hebben dan ook in den weeldetijd van April tot October een prachtgelegenheid voor het opnemen van deze goede gaven en ^oor het aanleggen van e'»n flinke re serve voor den wintertijd. Heeft U zoo'n goed verzade Hol- landsche koe wel eens bekeken? 't Is letterlijk een pronkstuk! En die blik van die koe als ze zich verwaardigt haar kop naar U om te draaien. Som mige menschen zeggen „sloome koe". 1 Maar ze miskennen onze allerbeste Vaderlandsche! Ja, onze allerbeste Vaderlandsche, want noch U, noch ik, 1 al reiken onze stamboomen ook tot in 1 de grijze oudheid, zitten zoo innig met onzen Nederlandschen bodem verwe- 1 ven als het geslacht van de koe! De, 1 waarheid is, dat de koe zich dit ten volle bewust is. Ze glimlacht nu een- maal niet tegen iedereen, U en ik zijn haar dood-onverschillig, zé neemt zelfs de moeite niet om op ons neer te zien. Dat hebben de meesten van ons niet in de gaten. Ja, de koe weet i wat we haar verschuldigd zijn. Ze is 1 volkomen op de hoogte van den groo- 1 ten rijkdom aan stoffen die ze ons J toevoert met haar onvolprezen melk. Vooreerst: eiwit, vet, koolhydraten, maar dan ook vooral de mineralen phosphor en kalk. En de vitaminen A, B, C, D en E. Ik maak me stérk, dat ze 't heele vitaminen-alphabet uit haar 'hoofd kent en een speciale studie gemaakt heeft van hun onderschei- dene functies. Dat ze precies weet, welke rol de kalk en de phosphor spe len in ons stoffelijk bestel. En het is toch door de wetenschap bewezen, dat de melk voor een prachtig deel voorzien kan in onze lichamelijke noo- den; niet alleen door haar volwaar- dige eiwitstoffen, haar vet, dat vloei baar is en daardoor makkelyk op te nemen en haar koolhydraten, maar ook vooral door haar voedingszouten die het bloed, de beenderen en het zenuwstelsel ten goede komen en de vitaminen die elk hun eigen taak ver- richten en volstrekt onmisbaar zijn. Schommelt het vitaminengehalte ook wel eens een beetje door de om- 1 standigheid, dat de koe nu eenmaal niet constant zonnebaden nemen kan en niet 365 dagen van het jaar groep 1 voer geniet eerstens slaat ze daar mooie reserves van op, die ze nog lan gen tijd aan de melk doorgeeft t,weedens is dit slechts een onderdeel van het complex van goede gaven. De melk heeft altijd een twijfelach tige appreciatie genoten. Eenerzijds werd ze te hoog, anderzijds veel te laag getaxeerd. Sommige gezinnen jjitten verstrikt in de traditie, dat melk met hoopen of eigenlijk met va ten vol geconsumeerd dient te wor den. Dat zijn de geslachten van de bleekneuzen, die z.g. versterkende middelen behoeven en daardoor nooit gêleerd hebben zich normaal te voe den en den bésten weerstand ie kwee ken. Anderen negeeren in reactie hier op de melk volkomen. Ze voelen zich te spartaansch voor zulke ziekenkost en zeggen dat een menschnnaar water moet drinken voor den dorst/ Dat is h.i. het gezondste en een natuurlij kv levenswijze het meest nabij. Noch het één, noch het ander i on voorwaardelijk aan ie neme'ft. En om met de laatste groep mhar- eens het eerste te beginnen, wijzen wij er in alle bescheiUenheid op,- dat wy cultuurmenschen heelemaai zoo natuurlijk niet zijn kunnen. In onze houding tegenover de elementen waar we een beschutting tegen hebben in onze verwarmde woningen; in onze kleeding, die zelfs voor de man- Chester dragenden nog gecompliceerd is, al floddert hun das in alle wind richtingen inplaats van middenvoor een keurige scheiding tusschen links en rechts te maken en in voeding ze ker niet met de kook-, bereidings- en samenstellingsprocessen, die onzen smaak zoo bedorven hebben, dat we alleen nog maar van vruchten den. oorspronkelijken geur en smaak her kennen. Ons organisme heeft zich daar in den loop der eeuwen op inge steld. Een simpel voorbeeld hiervan is wel het verschil tusschen een werk hand die grove attributen hanteert en een hand die het met potlood en pen doet. Legt U ze eens naast elkander, zelfs het verschil in bouw zal U op vallen. Vorm en huid hebben zich aan gepast. Dat is niet met één stoot te veranderen. Dat kost weer een ellen- langen weg van anders toegespitste cultuur. Neen, we kunnen he{ zoo na tuurlijk mogelyk probeeren te doen, er zijn vele en vaak onoverkomelijke grenzen. Zoo moeten wij dus tot een compro mis komen. We moeten de uitersten mijden en niet tot verstarring gera ken. En dan hoort m.i. de melk wel degelijk in ons dagelijksch rantsoen thuis, tenzy medisch advies in ziekte gevallen anders luidt. Vele huisvrouwen zullen misschien zuchten dat het haar onmogelijk is het glaasje melk er bij haar spruiten in te krijgen. Maar gelukkig is het niet noodzakelijk dat het consumee- ren van dit kostelijk vocht uitsluitend langs den weg van het eentonige be kertje gaat en meestentijds nog gede coreerd met vetkorrels en een velle tje. En dan, kinderen hebben nog die heerlijke opbruisende eigengereid heid in hun bloed. Dat tegen den draad in willen. Houdt u daar een heetje rekening mee. Sta niet altijd fiiet dat glas melk klaar als er brood gegeten moet worden. Geeft het ze j vandaag bij de koffietafel, maar mor- gen als ze om vier uur uit school ko- I men. En 's^Zondags of elf uur 's mor- I gens als U Uw. kopje koffie geniet, j En doet U er dan eens wat extra's j door. Een lepeltje chocoladepoeder en LWee lepeltjes suiker. Of 't jsap van een sinaasappel of een citrofn of li- monadesiroop. Of klutst U er jeens een I banaan door of vruchtensappen van diverse vruchten. Een scheutje bes sensap b.v. Dan de echte gezellige anijsmelk en voor ouderen (ie melk mrt een scheutje gembernat. Melk met wat gemale^i amandeleri, 't sap van een citroen en een lepeltje ho- i ning. Voor a) deze toepassingen is m. i. voor de koude dranken een goede soort gepasteuriseerde melk het beste, terwijl voor de warme dranken rau we melk in aanmerking komt, die niet langer dan één minuut aan kooktem- peratuur is blootgesteld geweest. Wel ke substanties men ook op te lossen heeft voor een meikdrank, men moet dit nooit op het vuur in de melk dben. De melk staat dan veel te lang aan <|e hitte bloot en boet vele van haar voor treffelijke stoffen in. Met name, de vitaminen, waarvan de met C aange-. duide de gevoeligste is, hebben zoo hun eigen wijze van reageeren op het verhitten en oververhitten, terwijl ook de samenstelling van de minera len door het kookproces kansen van verandering maakt. Wil men dus een taaie substantie door de melk ver werken, dan deze eerst even oplossen in kokend water en als alles vloeibaar is de kokende melk opschenken. Het is economisch en doelmatig 100. effeét van onze voedirtg te sorteeren en onze organen niet te belasten met onverteerbare ballast. Denkt U hier ook aan met het bereiden van melk spijzen. Lange pruttelprocessén ma ken de gerechten te zwaar voor de vertering en minder effectvol voor den opbouw door verlies van kost bare energieën. Melkgebruik behoeft niet eentonig te zijn. Zelfs melksoepen, in den zo mer koud met in honing gezoete vruchten en 's' winte-rs heet met wat gembernat, nootmuskaat, kaneel en geweekte havermout of geweekte ha vervlokken vormen een loonend on derdeel van onzen maaltyd. En dan de „dikke" melk, de zuur geworden melk. Er is door het proces van het zuur worden juist een samen- stelling van waarden ontstaan, die heilzaam voor ons blyken. I Onze gesteldheid is natuurlijk ver- weven met de gesteldheid van den bodem waar we op geboren en geto- gen zyn. En een product.zoozeer 1 door onze bodemgeaardheid begun stigd, zal ons zeker ten goede komen. Waar de melk goedkoop is in verhou ding tot haar uitmuntende voedings eigenschappen, zal geen huisvrouw aarzelen er een nuttig gebruik van te maken. Teipeer waar de wijze van bereiding zoo eenvoudig en weinig omslag vereischt. HET KONINKLIJK BEZOEK AAN ROTTERDAM. Rotterdam heeft Aet Vor stelijke Verloofde Paar en H. M. op overwel digende wijze gehuldigd. Na de zanghulde ver trekt het hooge gezel schap van het stadhuis. „Als de iatuur roept" Clark Gabte als 'n held van Jack London. In de Schouwjjuribioscoop- en deze Darryl Zanuck productie, -Welke Loet C. Barnstün voor United Artists uitbrengt, wordt vanaf heden tot en met Maandag in de Schouwburgbioscoop ver- LORETTA YOUNG. Nog steeds ontleenen de filmprodu centen hun scenario graag aan de mees terwerken der literatuur, en 't kost niek veel moeite de redelijkheid daarvan in te, zien. Op deze wijze immers krijgt men een filmstof, Jie al buitengewoon Inte ressant is gebleken, en verder profiteert men van de bekendheid, welke de aan de film te geven naam reeds geniet. Zoo Is onlangs in Amerika Jack Lon don's „Als de natuur roept..." verfilmd „Als de natuur roept..." (The call of the wild") sChreef Jack london, toen hij erg verlegen zat om geld, en wel als ver volg op de hondengeschiedenis „Batard", dat zooveel lezers had getrokken. Het vervolg werd intusschen nog beter dan het eerste boek en het wordt zelfs als London's beste werk beschouwd. De roman werd ln een draaiboek om gezet door Gene Fowler en Leonard Pras- kins, en als regisseur werd WiiUam Well- man gekozen, en deze engageerde o.a. de groote artisten Clark Gabie, Loretta Young en Jack Oakie De film speelt zich af in Alaska, tijdens de „gold rush" van 1897. Jack London behoorde zelf tot de goudzoekers van dfe dagen, maar htf kwam even platzak uitKlondyke terug als hij gekomen was Had hij toen kun nen droomen, dat dit onfortuinlijke avontuur hem later nl. als de schrij ver van een beroemd boek nog wel wat goud zou opbrengen? Merkwaardig Is, dat de jonge London in Alaska zijn geluk ging beproeven, omdat hij zich leeds als schrijver mislukt voelde. De film is opgenomen op de Mount Baker in den Amerikaanschen staat Washington, ter hoogte van 4üup m. en öi> mijl van de meest nabij zjjnde stad. De exoeditic bestond uit 150 man en tot de vele gevaren, die men had te tToteee- ren, behoorde een sneeuwstorm, zóó hevig ais sinds zes jaar niet had gewoed. ln zijn roman heeft London een be langrijke plaats ingeruimd voor een hond, luisterend naar den naam vart Buck, en het kostte den regiestaf nog heel wat moeite, een hond te vinden, die deze rol kon spelen Na lang zoeken, ook onder veelbenutte viervoetige filmsterren viel de keuze op een enormen, 18 maan den ouden St Bernard, die nog nooit I voor de lens had gewerkt maar erg leer- zaam bleek te zijn. j Jack Oakie, die voor ye „note gaie" in de romantische avonturenfilm zorgdraagt zingt daarin een Ttedje, getiteld „rt «fris 't gonna rain no more", en dit wera in I 1Ö97 in Klondyke gezongen: het eerst hoorde men het gedurende den Spaansch —Amerikaanschen oorlog, en in 1923 werd het opnieuw populair „De geliefde vagebond" met Maurice Chevalier, Margaret Lock wood en Desmond Tester. De film „De geliefde vagebond", ihet Maurice Chevalier als liedjeszanger is hel het daar eigenlijk is en zij wordt al evenals „De Koning der Verdoemden", die in» het Thalla-Theater wordt ge draaid, een rolprent van de Engelsche l llmmaatschappij In het Londensche atelier is Chevalier die Hollywood heeft vaarwel gezegd, als herboren als zingend acteur en In Locke's vermaarde roman Is hij meer artist dan hij de laatste Jaren ln Hollywood was. In „De Koning der Verdoemden" wordt de hoofdrol vervuld door Conradt Veith, de bekende Dultsche acteur, die een war me liefde heeft opgevat voor de Engel sche film. J De film brengt in beeld de geschiede nis van een opstand van gevangenen in een strafkolonie op Sainte Maria. Er ont- I wikkelt zich op het eiland een romantl- sche geschiedenis, waarbij al snel de j dochter van een hum an en en helaas zeer zieken commandant, welke dochter ver loofd is met den veel minder humanen en zeer gezonden ondercommandant, be trokken geraakt. Het meisje, dat op het eiland komt, om haar vader te verple gen, wordt al spoedig gewaar welk een hei het daar eigenlijk is. Tomatensoep (voor 4 personen). 1 blikje tomatenpuree en L. water, of 1 pond tomaten, 40 gram boter, 40 gram bloem, L. melk, 1 middelmatig groote ui, 50 gram geraspte (niet te oude) kaas, 5 gram zout en desgewenscht iets peper. B(j gebruik van tomatenjMirée: Snipper de ui zeer fyn en smoor deze gaar in de boter, zonder bruin te laten worden (pl.m. 20 min.). Voeg de bloenr toe en vermeng deze goed met de boter. Doe ook de toma- lenpurée en het zout erby; maak van alles een gelijkmatig mengsel. Voeg daaran, on der voortdurend roeren, by kleine scheutjes tegelijk de melk en hét water toe; laat de soep onder de hand doorkoken. Laat de soep nog ongeveer 5 minuten koken nadat al het vocht is toegevoegd. k|a#k de soep af door toevoeging van de kaas (neem niet te oude kaas, daar de smaak hiervan die van de tomaten .teveel zou overheerschen), laat deze er In smelten en dien het gerecht dan op. Bjj gebruik van verscHe tomaten: Snyd de gewa«8chen tomaten in viererf. Snipper de ui zeer fyn. Kook de tomaten en de ui met het zout zachtjes gaar. Zeef de massa en vul het gezeefde, zoo noodig, met water aan tot Vu L. Maak, op het vuur een meng sel van boter en bloem; voeg hierbij het tomatenvocht en de melk, onder voortdurend roeren en by kleine scheutjes tegelijk. Hamtoast. 225 gram ham (of bacon), 1 dessertlepel chutney, 1 eetlepel gehakte peterselie, 30 gram margarine, sneedjes oud brood, boter. De ham wordt fyn gehakt met de peter selie en met chutney vermengd, daarna smelten we eerst de boter in een pannetje en voegen het hammengsel er by, eventueele kruiden naar smaak en verwarmen alles te zamen door en door, steeds roerende. Een aantal sneedjes oud brood worden van de korstjes ontdaan en geroosterd of aan .beide zyden in boter goudbruin gebak ken; die belegd worden met het mengsel. Warm opdienen, gegarneerd met takjes pe terselie. Stamppot van snijbooneri. Laat 1 K.G. snijboonen c.a. 24 uur weeken in ruim water, verversch dit eenige mai^n, zet de boonen met schoon water op en breng ze aan de kook. Laat ze op een vergiet uit druipen en breng ze opnieuw aan de kook met ruim kokend water, en kook ze hierin •gaar. Kook afzonderlijk 1H K.G. aafdappelen gaar „en 1 pond rookworst. Stamp de fijn gemaakte aardappelen met de uitgelekte boonen door elkaar en laat ze met een Vu ons vet eh de worst bovenop nog c.a. een half uur zachtjes stoven. - Geef er ruim jus by. Gebakken rolpens. Snijd 1 pond rolpens in c.M*. dikke schij ven, schil en boor 4 flinke appels en sny<|, ze in plakjes. Laat 1 ons boter of vet flink heet worden in de koekepan en bak hierin de schijven rolpens en appel tezamen of afzonderlijk bruin en gaar. Maak de jus met water af en dien de rolpens nier op iedere sch|jf een plakje appel. Chocolade-Bananen-toetje. 4 5 ronde cakejes, een weinig melk (warm), 2 bananen, 1 eetlepel poedercho colade, 3 volle eetlepels suiker, 30 gram custardpoeder, L. melk (ld.L. room), eenige geblanceerde amandelen. We maken een custardvla door 4 kopjes melk te laten koken, er de 3 eetlepels suiker in op te lossen en de-custardpoeder met de poederchocolade en de melk aan te mengen en by de kokende melk te voegeti, even door laten koken daarna met de garde flink op kloppen, totdat de massa luchtig wordt. De cake-jes worden door midden gesneden en ,everi in de warme melk geweekt. Ze mo gen echter volstrekt niet stuk gaan. We plaatsen de helften op een langwerpige schaal en bedekken ze met plankjes banaan, daarna komt de andere helft er boven op en ieder cakeje wordt bedekt met de cus tard. Volkomen koud laten worden en be strooien met de gehakte amandelen. Des- verkjez^nde garneerea met vlokjes geklopte room. Caramel-appel-custard. 500 gram zure appels, 2 eetlepels basterd suiker, schil van 1 citroen, 60 gram suiker, 1 ei, 2% d.L. melk, 1 dessertlepel suiker, 2 eetlepels water. 60 gram suiker wordt met 2 eetlepels basterd suiker in een pannetje gedaan en roerend lichtbruin gebrand, daarna van het vuur nemen en af laten koelen, 2% d.L. melk toevoegen eh de pan weer op het vuur plaatsen, totdat de suiker in de melk is op gelost. Een dessertlepel suiker met het ei kloppen en hierbij de warme melk gieten, I in den begingen met een dun straaltje om te voorkomen, dat het ei schift, daarna roe rende verwarmen, totdat de saus dik wordt, echter niet laten doorkoken. Appels schil len, klokhuizen verwijderen en in ^tukjes snyden, daarna tof moes koken met de ci troenschil en 2 eetlepels basterdsuiker en 1 kopje water, door de zeef wrijven en in een glazen schaal doen. Af laten koelen en bedekken met een laagje caramel-custard. Appelschoteltje (zonder oven), 750 gram moesappelen, 250 gram oud brood, 4 opgehoopte lepels suiker; kaneel, 750 gram boter, 2 reepen chocolade (5 cent), 2 d.L. room, a eetlepel suiker. Appels schillen, in stukjes verdeelen, klokhuizen verwyderen en met zeer weinig water tot moes koken, daarna met de garde opkloppen. Het oude brood zonder korst wordt zeer "fyn gekruimeld en vermengd met de ge smolten boter en suiker en kaneel. Een laagje van dit mengsel wordt in een glazen schaal gedaan en bedekt met de aappelmoe8, waarop de rest van het kruim komt, dat we bedekken met de beide reepen chocolade die geraspt zy'n. De room wordt met 'n tikje suiker stijf geklopt, daarna de suiker er door roeren en er de chocolade- rasp mede bedekken. Aardappelpurée. Aardappelpurée wordt aanmerke lijk fijner van smaak, indien men ze „i maakt van versche aardappelen, deze op een rasp fyn wry ft of door een molen maalt en er dan heete melk bijvoegt èn gesmolten boter. Indien men purée maakt van oude aardappelen, verdient het aanbeve ling deze even in warm water op te laten koken en daarna fijn te maken. Purée wordt buitengewoon lucht- tig, indien men ze enkele oogenblik- ken opklopt met een garde. RECHTZAKEN. De moord in den Grooten IJ-polder. Verdachte blijft ontkennen. Het O. M. eischt twaalf jaar gevangenisstraf. Het Gerechtshof te Amsterdam heeft beroep de behandelt gezet van de zaakHegen den 34-jarigen C. S., door de rechtbank aldaar vrijge- J sproken van den hem ten laste gelegden moord op den boerenarbeider Gerrlt V„ 1 gepleegd Jn den nacht van 28 op «9 Sep tember 1933, op het erf van een boerderij 1 in den Grooten IJ-polder. Wij herinneren er aan, dat de versla- gene met zijn meisje, de dochter van den boer, uit geweest was en in een schuur- tje op diens erf van haar afscheid nam, toen hij op het erf iemand hoorde naar buiten ging en vroegBen jij daar, Arle? Hij werd daarop neergeschoten en ls en- kele oogenblikken later, aonder dat hij 1 aog iets had kunnen zeggen, overleden. I Niemand had den dader in het donker i zóó goed waargenomen, dat men hem i had kunnen herkennen. Wel ls hij zeer spoedig aangehouden en er ls toen een onderzoek tegen hem geopend, ook als gevolg van het telt, dat bekend was, dat hij zich des nachts nogal eens schuldig maakte, aar» diefstal van fietsen uit schuurtjes op boeren-erven ln den Groe ten IJ-polder. De Justitie heeft hem toen echter weer moeten loslaten, omdat er niet genoeg bewijsmateriaal te verzame len was. Eenige Jaren gingen er over heen, totdat twee gedetineerden in de gevangenis te Haarlem bekenden, dat zij voor verdachte een revolver bewaard hadden Verdachte bleet ontkennen ooit een revolver te hebben gehad, en is door de rechtbank vrijgesproken, van welk vrijsprekend vonnis de officier ln hooger beroep gegaan ls Bij de behandeling van de zaak door het Gerechtshof te Amsterdam heeft de procureur-generaal, mr. Reilingh, we gens doodslag 12 jaar gevangenisstraf geëischt Het Hof heert toen echter <re behandeling van de «aak geschorst ln afwachting van het resultaat van een nader onderzoek naar de vraag of de verdachte in het bezit van één or meer revolvers geweest ls. Als getuige ls thans gehoord zekere De .7éen koopman van het Waterloo- plein, die verklaarde dat verdachte van hem twee revolvers gekocht had Dat hij voor de politie verklaard had dat hij wist aan wien ze verkocht Waren, ontkent hij; dit moet een misverstand zijn. HIJ had dit niet eerder willen zeggen omdat hij bang w^s dat verdachte toch vrij zou komen eh dan wraak zou nemen Ge tuige ls erbij geweest, dat verdachte met een van die revolver in een polder bij Purmerend „voor de aardigheid" op een koe schoot, ze hadden toen erg veel schik gehad omdat het dier zoo'n lucht sprong maakte De president vroeg aan een der getul- gen-rechercheurs of het misschien mo gelijk is, dat getuige De J zich maar wat gewichtig wil maken. Qf zou hij meer weten dan M) j/n zijn vrees voor verdachte zeggen durft? Herhaaldelijk wees de president ver dachte er op, dat hij steeds met dure eeden gezworen heeft, nooit een revolver gehad te hebben, terwijl hij het nu toe geeft. Op de vraag, waarom hij het ontkend heeft, antwoordde verdachte dat hij een smokkelhandel dreef en niemand in on gelegenheid had willen brengen Ver dachte hield zijn onschuld vol De procureur-generaal persisteerde in. zijn requisitoir bil zijn elschr 12 Jaar ge vangenisstraf .wegens doodslag De verdediger, mr. H. G Stibbe, herin nerde aan de mlnutieusc behandeling van de zaak voor de rechtbank Of de verslagene zijn aanrander met den naam

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1936 | | pagina 4