Diez en ons Nederlandsch Vorstenhuis.
bJ»v
Onze dagelijksche voeding.
Van onze weiden.
FILMNIEUWS.
RECEPTEN.
Koningin Wilhelmina, afstammelinge van het Huis Nassau-Diez.
De schilderachtige, in het Lahndal
gelegen stad Diez bestaat uit drie, in
verschillende tijdperken gebouwde
stadsdeelen: de om den Slotberg lig
gende oude stad, de aan beide zijden
van de Aar zich om het Marktplein
groepeerende nieuwe stad, en het mo
derne Diez, de villawijk op de aan de
oudere stadsdeelen aansluitende heu
vels. Men is in 1930 begonnen de oude
huizen der stad in haar vroegere ge
daante terug te brengen. Het graven-
slot is een merkwaardigheid op zich
zelf. Bezienswaardig zyn ook de twee
oude huisjes aan den voet van de slot-
trap, het wachthuisje naast het slot-
portaal, het Everhardhuis naast de
Stichtskerk, het Wirthuis in de Wil-
helmstrasse en de Rezeptur, dat zich
op steile prohirotsen achter het slot
verheft. Deze merkwaardige „Fach-
vvt-rkbau" werd reeds in 1367 ver
meld en diende oorspronkelijk als
woonplaats voor de gravinnen van
Diez, wier gemafen gestorven waren
later woonden hier de stedelijke over
heden, terwijl nu hier het kantoor
van de rentmeesters van de domeinen
is ondergebracht.
In 1610 werd het gedeeltelijk ver
bouwd. Het voornaamste van Diez is
het grafelijk slot. De oudste bouw is
het uit 1070 dateerende vierhoekige
gebouw, welks steile dak vier kleine
torens draagt. De jongere gebouwen
ontstonden grootendeels in het jaar
1784, toen het slot als tuchthuis dienst
deed. f
Reeds in 1742 was de regeering
van Diez overgeplaatct naar Dillen
burg. Op het oude slotplein wordt
onze opmerkzaamheid getrokken door
een monumentale bron. Deze wordt
door een leeuw bekroond, welke in
zijn klauwen het wapenschild van
Graaf Jan Willem Friso, die in den
Spaanschen Successie-oorlog de Hol-
landsche troepen aanvoerde, vast
hield. De nieuwe stad is een schep
ping van Vorstin Amalie, die voor
haar zoon het regentschap voerde in
de Nassausche stamlanden. Deze was
de lieveling van Willem III van Oran-
je, den Koning-Stadhouder, die den
jongen Friso in zijn testament tot al
gemeen erfgenaam benoemde.
Sindsdien voerden de vorsten van
Nassau-Diez den titel van „Prins van
Oranje".
Vorstin Amalie had sléchts één ge
dachte: de stad Diez te vergrooten.
Door alle mogelijke gunsten trok zij
bouwlustigen naar Diez. Aan de Lu-
therschen verzekerde zij godsdienst
vrijheid en den bouw van een kerk.
De terreinen voor de kerk werden
gratis geschonken, terwijl tevens vrij
dom van belasting voor den tijd van
20 jaar werd verzekerd. Bij den bouw
van de nieuwe stad, welke plaats von
den in het begin der 18e eeuw, wer
den Nederlandsche plannen ten uit
voer gebracht. De Aar, die tot nu toe
tusschen de stadsmuren had geloo-
pen, kreeg een nieuwe bedding en drie
bruggen. De middelste fr
twee groote pleinen, waa
aantal nieuwe straten we:
peerd. Op het eene plein
thersche kerk gebouwd,
plein werd bij de monding van de
Aar aangelegd.
De nieuwe stad werd als één gfeheel
gebouwd. Het front van de nieuwe
huizen was over het algemepn een
voudig, maar de eentonigheid werd
getemperd doordat het bovenste deel
van de gevels verschillende vormen
kreeg.
Bijzonder aantrekkelijk zijn nu nog
de Kanaal- en Schoolstraat,-welke
van de eerste brug bezien een bekoor
lijk stadsbeeld bieden. Vorstin Ama
lie heeft zich door de stichting der
nieuwe stad een blijvende verdienste
jegens Diez verworven. Zij is haar
grootste weldoenster geweest.
Vermelding verdient ook de mar
meren sarcophaag van Vorstin Ama
lie, opgericht in 1726. Deze sarco
phaag is te vinden in het rechterzij-
schip van de Stichtskerk. De op het
laHBn
'efl
n Vrd
verbond
een een
gegroe
fd de Lu-
Een derde
Marktplein staande katholieke kerk
was oorspronkelijk voor de Luthera
nen bestemd. Toen in 1817 de Unie
der beide Protestante Belijdenissen
tot stand kwam, werd de Stichtskerk
hun gemeenschappelijk Godshuis. De
Luthersche kerk werd gesloten. In
1826 kocht de Bisschop van Limburg
de kerk van de Protestanten en
schonk haar aan de katholieken van
Diez.
Tot de gemeente Diez behoort het
op 20 minuten afstand gelegen slot
Oranienstein. Oorspronkelijk stond
hier het klooster Divstein, dat in 1634
door de Franschen werd geplunderd
en door de Zweden in brand gestoken.
Vorstin Albertiiie iiet in 1676 de ruï
nen-opruimen en een slot op de Lahn-
rots bouwen. Dit schoone Barok-
bouwwerk is een schepping van Da
niël Farots, den genialen architect;
van Willem III, koning van Enge
land. Naar zijn ontwerpen schiepen
Italiaansche kunstenaars de werken
in de zalen, in de vertrekken en in de
slotkapel. Zij zijn voor een goed deel
bewaard gebleven. Het glanstijdperk
van het slot vormde de jaren 1800
1806, toen Willem V in Oranienstein
resideerde.
Met het Slot Oranienstein is ook
het „Diezer Hain" een schepping van
Vorstin Amalie. De Hain bevindt fcich
op een 60 meter boven de stad gele
gen hoogvlakte, vanwaar men naar
alle zijden een vergezicht heeft.
Diez is uitstekend geschikt als- cen
trum voor talryke kleine en groote
tochten. In 20 minuten kan men langs
vèrschillende wegen het slot Oranien
stein bereiken. Een wandeling van
een half uur door het woud of langs
de Lahn brengt ons bij de beroemde
minerale bronnen Fachingen, welke
een door de Diez'sche bevolking zeer
gewaardeei:de drank levert. Het slot
Schaumberg, een der mooiste uit de
omgeving, wordt binnen een uur be
reikt, evenals de burchten Hohlen-
fels en Burgschwalbach, Hohenstein
is een der imposantste kasteelen van
den Taunus.
Niet onvermeld mag blijven de
Jungborne, welke water-, lucht- en
zonnebaden biedt en waar men slechts
vegetarische kost kan verkrijgen.
Overbekend is het stedelijk museum,
hetwelk een rijke verzameling bevat
van voorhistorische vaten, wapens,
huisraad en geraamten van dieren,
welke men bij opgravingen in de
buurt van Diez te voorschijn heeft
gehaald.
DORPSTRAAT IN BAD ESSEN.
Een der bekoorlijkste punten van het Wiehengebergte is
Bad. Edsen, de bekendste badplaats. Door zijn ligging in een
dal van het Wiehéngebergte is het zeer geschikt als lucht-
kuuroord. De opname toont de dorpstraat in Bad Essen, een
typisch Neder-öaksisch dorpstafereeltje.
HET WIEHENGEBERGTE BIJ BAD ESSEN.
De bergwandelingen van Bad Essen in de schoone omgeving
van Schelenburg in de richting Lübeck zijn schitterend. Van
het Goethe-huis heeft men een zeer schoon panorama.
De voedingsleer, sedert zij een goe
de halve eeuw geleden tot wetenschap
werd, heeft heel wat stokpaardjes be
reden en... ook weer op stal gezet.
Eigenlijk spreekt dat vanzelf.
Wanneer omtrent de een of andere
voedingsstof de onderzoekingen wij
zen op zeer belangrijke uitkomsten,
dan staat natuurlijk die voedingsstof
gedurende korteren of Jangeren tijd
in het brandpunt der belangstelling,
en vanuit het laboratorium dringen
spoedig de verkregen inzichten door
in leekenkringenimmers, de voeding
is een kwestie, die ons allen persoon
lijk aangaat, en we nemen dus in ons
eigen belang graag kennis van nieu
we ideeën en adviezen, die de weten
schap ons in verband met onze ge
zondheid meent te moeten geven.
Tot na verloop van eenlgen tijd de
voedingsleer, tengevolge van verdere
studies en onderzoekingen het licht
laat vallen op weer een ander punt,
dat dan op zijn beurt de aandacht
van het publiek zal vragen.
En zóó toch steeds groeiende
naar meerdere vastheid stapelen
de gegevens zich op, totdat uit de vele
tijdelijk op den voorgrond getreden
inzichten ten slotte een evenwichtige
beoordeeling van alle factoren zich
begint te vormen. Zoo ligt b.v. reeds
achter ons de tijd van de „eiwitver-
goding", waarin speciaal het vleesch
als het ééne noodige werd aanbevo-;
len; dat stokpaard berijden we niet
meer, maar... wèl blijven we binnen
liet kader van de verdere eischen der
voeding de voedingsstof eiwit als be
langrijk erkennen.
Vrijwel overwonnen is ook het
standpunt, dat op „calorieën" eigen
lijk alles zou aankomen, dat de voe
ding slechts zou moeten steunen op
berekeningen over de energiwwaarde
der voedingsstoffen; maar... niemand
zal intusschen tegenspreken, dat die
„verbrandingswaarde" naast andere
belangen toch wel degelijk een onmis
bare factor vormt bij de samenstel
ling van een doelmatige voeding.
De tegenwoordige wetenschap be
gint te waarschuwen tegen een over
dreven schermen met „vitaminen-
waarde"; maar... ze blijft er aan
hechten, dat toch zeker in de voedsel-
keuze met deze z.g. bijkomstige stof
fen rekening wordt gehouden.
Ook de „zouten" worden nier. be
schouwd als de épil, waarom het ge-
heele voedingsprobleem zou draaien;
maar... de wetenschap erkent daarbij
zeer zeker, dat van een juiste voor
ziening van minerale bestanddeeien
véél afhangt. 1
En wie zal zeggen, dat hiermee het
laatste woord gesproken en het laat
ste voedingsleer-voorbeeld genoemd
is?
Merkwaardig is tyet alleen, dat,
welke nieuwe begrippen'ook voor de
een ononderbroken groei valt waar te
nemen naar grootere vastheid en zui
verder weten waarmee ik maar
zeggen wil, dat niet is goed te praten
de houding van hen, die zich van het
nieuwe afzijdig houden, omdat het
straks toch wel wéér verouderd zal
zijn!
Zóó is het niet :de wetenschap gaat
vooruit. Getuigt daarvan o.a. niet het
feit, dat „synthese" de plaats komt
innemen van „analyse", m.a.w. dat
na de bestudeering der voedingsstof
fen afzonderlek, de werkelijke voe
ding aan de beurt komt, het complex
van de voedingsstoffen, die in een be
paalde onderlinge verhouding, met
elkaar het beste effect waarborgen?
't Is zeker geen wonder, dat in ver
band met dit gewenschte evenwicht in
de voeding, van verschillende zijden
de aandacht wordt gevestigd op melk
en enkele van haar by producten.
Melk levert ons een eiwitsoort, die
in kwaliteit want er zijn nu een
maal „kwaliteiten" van eiwit moei
lijk kan worden overtroffen. Zij le
vert ons dat eiwit voor lagen prijs,
en... ze laat ons bovendien een ruime
keus om het bij verschillende maal
tijden en in verschillende gerechten
smakelijk en zonder moeite te pas te
brengen, hetzij als drank, hetzij als
hulpmiddel bij de bereiding van pap,
stamppot, soep, enz. enz. Op deze
wijze kan in een voeding, die anders
zou „oversladn" naar een te groote
hoeveelheid koolhydraten (zuiver ca
lorieën-aanbrengende voedingsstof)
de schaal eenvoudig weer in even
wicht worden gebracht en de hoeveel
heid eiwit (weefselvormende stof)
tot het gewenschte peil worden opge
voerd.
Melk helpt ons verder aan vitami
nen, speciaal aan de „groei-bevorde-
rende" soorten A en D, die voor kin
deren zoo onmisbaar zijn.
Melk is tenslotte rijk aan minerale
bestanddeeien, o.a. aan kalk, die weer
voor het groeiende individu van zoo
veel belang blijkt te zijn.
In melk vinden we dus een levens
middel, dat voor een evenwichtige
voeding niet genoeg te waardeeren
valt en dat proeven hebben dit be
wezen als dagelijksche aanvulling
van het verder genoten voedsel een
prachtige kans biedt voor groei- en
weerstandsvermogen.
Laat ik hieraan nog toevoegen, dat
van kaas hetzelfde kan worden ge
zegd: wie dus misschien uit eeu
oogpunt van smaak kaas prefe
reert boven melk, die richte eenvou
dig zijn voeding zóó in, dat dagelijks
een klein kwantum kaas (Vss ons)
onder de levensmiddelen wordt opge
nomen.
Het bedrag dat dagelijks voor-deze
maatregelen moet worden uitgetrok
ken (2V<2 a 5 cent per persoon) zal in
de meeste gevallen het budget niet al
te zwaar drukkendoet het dit helaas
wèl, dan zal vooral ten bate van de
kinderen gestreefd moeten wor
den naar een ander middeleen mid
del, dat waarschijnlijk best kan wor
den gevonden in den vorm van melk-
verstrekking op school.
MARTINE WITTOP-KONING.
door Mevr. C. J. Ooms-Vinckers.
Herfst over de velden. Glimpen
van zonlicht over de weiden, van licht
wat nog maar traag over de aarde
glanst, 't Wordt huiverig! Vooral op
de wijde vlakten, op het effen veld,
waar nijdige rukwinden vrjj spel heb
ben, waar ze cirkelen naar eigen lust
en goedvinden met geen anderen te
genstand dan de glooiingen van de
molshoopen.
De smalle watertjes die de weilan
den van elkander scheiden, rimpelen
boosaardig en klimmen bijna boven
hun oevertjes uit. Het gras wordt nat
en drassig. En by het vee komt al-
lengskéns de hunkering naar de be
schutting van het roode dak. Het
groote beschermende dak tusschen de
stijve rechte haag van geschoren lin
den.
Den heelen langen lieven zomertijd
hebben de verzade koebeesten de
koestering van de zonnenstralen in
gedronken. Den heelen langen lieven
zomertijd hebben de millioenen huid
mondjes de lichtstralen' ingeademd.
En heeft daar het wonderproces
plaats gehad van de ontwikkeling van
gezegende krachten.
Wat hebben die dieren een gelegen
heid voor zonnebaden gehad. Wat
hebben ze een grooten voorraad vita
mine D in zich kunnen opnemen zon
der de onkosten van een badplaats.
Die beesten vangen alles op, 't klein
ste zonnestraaltje doet zijn nut. En
dan dat frissche groenvoer waar ze
van genieten kunnen en wat zoo welig
op onzen rijken bodem is ingeplant.
Het kostelijk grasgewas, toegerust
met het groote vermogen om mine
ralen en vitaminen toe te voeren. Die
krachtvoeding puilt als het ware on
zen vetten bodem ijit en de koeien die
onze weiden stoffeeren hebben dan
ook in den weeldetijd van April tot
October een prachtgelegenheid voor
het opnemen van deze goede gaven en
^oor het aanleggen van e'»n flinke re
serve voor den wintertijd.
Heeft U zoo'n goed verzade Hol-
landsche koe wel eens bekeken? 't Is
letterlijk een pronkstuk! En die blik
van die koe als ze zich verwaardigt
haar kop naar U om te draaien. Som
mige menschen zeggen „sloome koe".
1 Maar ze miskennen onze allerbeste
Vaderlandsche! Ja, onze allerbeste
Vaderlandsche, want noch U, noch ik,
1 al reiken onze stamboomen ook tot in
1 de grijze oudheid, zitten zoo innig met
onzen Nederlandschen bodem verwe-
1 ven als het geslacht van de koe! De,
1 waarheid is, dat de koe zich dit ten
volle bewust is. Ze glimlacht nu een-
maal niet tegen iedereen, U en ik zijn
haar dood-onverschillig, zé neemt
zelfs de moeite niet om op ons neer
te zien. Dat hebben de meesten van
ons niet in de gaten. Ja, de koe weet
i wat we haar verschuldigd zijn. Ze is
1 volkomen op de hoogte van den groo-
1 ten rijkdom aan stoffen die ze ons
J toevoert met haar onvolprezen melk.
Vooreerst: eiwit, vet, koolhydraten,
maar dan ook vooral de mineralen
phosphor en kalk. En de vitaminen
A, B, C, D en E. Ik maak me stérk,
dat ze 't heele vitaminen-alphabet uit
haar 'hoofd kent en een speciale studie
gemaakt heeft van hun onderschei-
dene functies. Dat ze precies weet,
welke rol de kalk en de phosphor spe
len in ons stoffelijk bestel. En het is
toch door de wetenschap bewezen,
dat de melk voor een prachtig deel
voorzien kan in onze lichamelijke noo-
den; niet alleen door haar volwaar-
dige eiwitstoffen, haar vet, dat vloei
baar is en daardoor makkelyk op te
nemen en haar koolhydraten, maar
ook vooral door haar voedingszouten
die het bloed, de beenderen en het
zenuwstelsel ten goede komen en de
vitaminen die elk hun eigen taak ver-
richten en volstrekt onmisbaar zijn.
Schommelt het vitaminengehalte
ook wel eens een beetje door de om-
1 standigheid, dat de koe nu eenmaal
niet constant zonnebaden nemen kan
en niet 365 dagen van het jaar groep
1 voer geniet eerstens slaat ze daar
mooie reserves van op, die ze nog lan
gen tijd aan de melk doorgeeft
t,weedens is dit slechts een onderdeel
van het complex van goede gaven.
De melk heeft altijd een twijfelach
tige appreciatie genoten. Eenerzijds
werd ze te hoog, anderzijds veel te
laag getaxeerd. Sommige gezinnen
jjitten verstrikt in de traditie, dat
melk met hoopen of eigenlijk met va
ten vol geconsumeerd dient te wor
den. Dat zijn de geslachten van de
bleekneuzen, die z.g. versterkende
middelen behoeven en daardoor nooit
gêleerd hebben zich normaal te voe
den en den bésten weerstand ie kwee
ken. Anderen negeeren in reactie hier
op de melk volkomen. Ze voelen zich
te spartaansch voor zulke ziekenkost
en zeggen dat een menschnnaar water
moet drinken voor den dorst/ Dat is
h.i. het gezondste en een natuurlij kv
levenswijze het meest nabij.
Noch het één, noch het ander i on
voorwaardelijk aan ie neme'ft.
En om met de laatste groep mhar-
eens het eerste te beginnen, wijzen
wij er in alle bescheiUenheid op,- dat
wy cultuurmenschen heelemaai zoo
natuurlijk niet zijn kunnen. In onze
houding tegenover de elementen waar
we een beschutting tegen hebben in
onze verwarmde woningen; in onze
kleeding, die zelfs voor de man-
Chester dragenden nog gecompliceerd
is, al floddert hun das in alle wind
richtingen inplaats van middenvoor
een keurige scheiding tusschen links
en rechts te maken en in voeding ze
ker niet met de kook-, bereidings- en
samenstellingsprocessen, die onzen
smaak zoo bedorven hebben, dat we
alleen nog maar van vruchten den.
oorspronkelijken geur en smaak her
kennen. Ons organisme heeft zich
daar in den loop der eeuwen op inge
steld. Een simpel voorbeeld hiervan
is wel het verschil tusschen een werk
hand die grove attributen hanteert en
een hand die het met potlood en pen
doet. Legt U ze eens naast elkander,
zelfs het verschil in bouw zal U op
vallen. Vorm en huid hebben zich aan
gepast. Dat is niet met één stoot te
veranderen. Dat kost weer een ellen-
langen weg van anders toegespitste
cultuur. Neen, we kunnen he{ zoo na
tuurlijk mogelyk probeeren te doen,
er zijn vele en vaak onoverkomelijke
grenzen.
Zoo moeten wij dus tot een compro
mis komen. We moeten de uitersten
mijden en niet tot verstarring gera
ken. En dan hoort m.i. de melk wel
degelijk in ons dagelijksch rantsoen
thuis, tenzy medisch advies in ziekte
gevallen anders luidt.
Vele huisvrouwen zullen misschien
zuchten dat het haar onmogelijk is
het glaasje melk er bij haar spruiten
in te krijgen. Maar gelukkig is het
niet noodzakelijk dat het consumee-
ren van dit kostelijk vocht uitsluitend
langs den weg van het eentonige be
kertje gaat en meestentijds nog gede
coreerd met vetkorrels en een velle
tje. En dan, kinderen hebben nog die
heerlijke opbruisende eigengereid
heid in hun bloed. Dat tegen den
draad in willen. Houdt u daar een
heetje rekening mee. Sta niet altijd
fiiet dat glas melk klaar als er brood
gegeten moet worden. Geeft het ze
j vandaag bij de koffietafel, maar mor-
gen als ze om vier uur uit school ko-
I men. En 's^Zondags of elf uur 's mor-
I gens als U Uw. kopje koffie geniet,
j En doet U er dan eens wat extra's
j door. Een lepeltje chocoladepoeder en
LWee lepeltjes suiker. Of 't jsap van
een sinaasappel of een citrofn of li-
monadesiroop. Of klutst U er jeens een
I banaan door of vruchtensappen van
diverse vruchten. Een scheutje bes
sensap b.v. Dan de echte gezellige
anijsmelk en voor ouderen (ie melk
mrt een scheutje gembernat. Melk
met wat gemale^i amandeleri, 't sap
van een citroen en een lepeltje ho-
i ning.
Voor a) deze toepassingen is m. i.
voor de koude dranken een goede
soort gepasteuriseerde melk het beste,
terwijl voor de warme dranken rau
we melk in aanmerking komt, die niet
langer dan één minuut aan kooktem-
peratuur is blootgesteld geweest. Wel
ke substanties men ook op te lossen
heeft voor een meikdrank, men moet
dit nooit op het vuur in de melk dben.
De melk staat dan veel te lang aan <|e
hitte bloot en boet vele van haar voor
treffelijke stoffen in. Met name, de
vitaminen, waarvan de met C aange-.
duide de gevoeligste is, hebben zoo
hun eigen wijze van reageeren op het
verhitten en oververhitten, terwijl
ook de samenstelling van de minera
len door het kookproces kansen van
verandering maakt. Wil men dus een
taaie substantie door de melk ver
werken, dan deze eerst even oplossen
in kokend water en als alles vloeibaar
is de kokende melk opschenken. Het
is economisch en doelmatig 100.
effeét van onze voedirtg te sorteeren
en onze organen niet te belasten met
onverteerbare ballast. Denkt U hier
ook aan met het bereiden van melk
spijzen. Lange pruttelprocessén ma
ken de gerechten te zwaar voor de
vertering en minder effectvol voor
den opbouw door verlies van kost
bare energieën.
Melkgebruik behoeft niet eentonig
te zijn. Zelfs melksoepen, in den zo
mer koud met in honing gezoete
vruchten en 's' winte-rs heet met wat
gembernat, nootmuskaat, kaneel en
geweekte havermout of geweekte ha
vervlokken vormen een loonend on
derdeel van onzen maaltyd.
En dan de „dikke" melk, de zuur
geworden melk. Er is door het proces
van het zuur worden juist een samen-
stelling van waarden ontstaan, die
heilzaam voor ons blyken.
I Onze gesteldheid is natuurlijk ver-
weven met de gesteldheid van den
bodem waar we op geboren en geto-
gen zyn. En een product.zoozeer
1 door onze bodemgeaardheid begun
stigd, zal ons zeker ten goede komen.
Waar de melk goedkoop is in verhou
ding tot haar uitmuntende voedings
eigenschappen, zal geen huisvrouw
aarzelen er een nuttig gebruik van te
maken. Teipeer waar de wijze van
bereiding zoo eenvoudig en weinig
omslag vereischt.
HET KONINKLIJK
BEZOEK
AAN ROTTERDAM.
Rotterdam heeft Aet Vor
stelijke Verloofde Paar
en H. M. op overwel
digende wijze gehuldigd.
Na de zanghulde ver
trekt het hooge gezel
schap van het stadhuis.
„Als de iatuur roept"
Clark Gabte als 'n held van
Jack London.
In de Schouwjjuribioscoop-
en deze Darryl Zanuck productie, -Welke
Loet C. Barnstün voor United Artists
uitbrengt, wordt vanaf heden tot en met
Maandag in de Schouwburgbioscoop ver-
LORETTA YOUNG.
Nog steeds ontleenen de filmprodu
centen hun scenario graag aan de mees
terwerken der literatuur, en 't kost niek
veel moeite de redelijkheid daarvan in
te, zien. Op deze wijze immers krijgt men
een filmstof, Jie al buitengewoon Inte
ressant is gebleken, en verder profiteert
men van de bekendheid, welke de aan
de film te geven naam reeds geniet.
Zoo Is onlangs in Amerika Jack Lon
don's „Als de natuur roept..." verfilmd
„Als de natuur roept..." (The call of
the wild") sChreef Jack london, toen hij
erg verlegen zat om geld, en wel als ver
volg op de hondengeschiedenis „Batard",
dat zooveel lezers had getrokken. Het
vervolg werd intusschen nog beter dan
het eerste boek en het wordt zelfs als
London's beste werk beschouwd.
De roman werd ln een draaiboek om
gezet door Gene Fowler en Leonard Pras-
kins, en als regisseur werd WiiUam Well-
man gekozen, en deze engageerde o.a. de
groote artisten Clark Gabie, Loretta
Young en Jack Oakie De film speelt zich
af in Alaska, tijdens de „gold rush" van
1897. Jack London behoorde zelf tot de
goudzoekers van dfe dagen, maar htf
kwam even platzak uitKlondyke terug
als hij gekomen was Had hij toen kun
nen droomen, dat dit onfortuinlijke
avontuur hem later nl. als de schrij
ver van een beroemd boek nog wel
wat goud zou opbrengen? Merkwaardig
Is, dat de jonge London in Alaska zijn
geluk ging beproeven, omdat hij zich
leeds als schrijver mislukt voelde.
De film is opgenomen op de Mount
Baker in den Amerikaanschen staat
Washington, ter hoogte van 4üup m. en
öi> mijl van de meest nabij zjjnde stad.
De exoeditic bestond uit 150 man en tot
de vele gevaren, die men had te tToteee-
ren, behoorde een sneeuwstorm, zóó hevig
ais sinds zes jaar niet had gewoed.
ln zijn roman heeft London een be
langrijke plaats ingeruimd voor een
hond, luisterend naar den naam vart
Buck, en het kostte den regiestaf nog
heel wat moeite, een hond te vinden, die
deze rol kon spelen Na lang zoeken, ook
onder veelbenutte viervoetige filmsterren
viel de keuze op een enormen, 18 maan
den ouden St Bernard, die nog nooit
I voor de lens had gewerkt maar erg leer-
zaam bleek te zijn.
j Jack Oakie, die voor ye „note gaie" in
de romantische avonturenfilm zorgdraagt
zingt daarin een Ttedje, getiteld „rt «fris
't gonna rain no more", en dit wera in
I 1Ö97 in Klondyke gezongen: het eerst
hoorde men het gedurende den Spaansch
—Amerikaanschen oorlog, en in 1923 werd
het opnieuw populair
„De geliefde vagebond"
met Maurice Chevalier, Margaret
Lock wood en Desmond Tester.
De film „De geliefde vagebond", ihet
Maurice Chevalier als liedjeszanger is
hel het daar eigenlijk is en zij wordt al
evenals „De Koning der Verdoemden",
die in» het Thalla-Theater wordt ge
draaid, een rolprent van de Engelsche
l llmmaatschappij
In het Londensche atelier is Chevalier
die Hollywood heeft vaarwel gezegd, als
herboren als zingend acteur en In Locke's
vermaarde roman Is hij meer artist dan
hij de laatste Jaren ln Hollywood was.
In „De Koning der Verdoemden" wordt
de hoofdrol vervuld door Conradt Veith,
de bekende Dultsche acteur, die een war
me liefde heeft opgevat voor de Engel
sche film.
J De film brengt in beeld de geschiede
nis van een opstand van gevangenen in
een strafkolonie op Sainte Maria. Er ont-
I wikkelt zich op het eiland een romantl-
sche geschiedenis, waarbij al snel de
j dochter van een hum an en en helaas zeer
zieken commandant, welke dochter ver
loofd is met den veel minder humanen
en zeer gezonden ondercommandant, be
trokken geraakt. Het meisje, dat op het
eiland komt, om haar vader te verple
gen, wordt al spoedig gewaar welk een
hei het daar eigenlijk is.
Tomatensoep (voor 4 personen).
1 blikje tomatenpuree en L. water, of
1 pond tomaten, 40 gram boter, 40 gram
bloem, L. melk, 1 middelmatig groote
ui, 50 gram geraspte (niet te oude) kaas,
5 gram zout en desgewenscht iets peper.
B(j gebruik van tomatenjMirée: Snipper
de ui zeer fyn en smoor deze gaar in de
boter, zonder bruin te laten worden (pl.m.
20 min.). Voeg de bloenr toe en vermeng
deze goed met de boter. Doe ook de toma-
lenpurée en het zout erby; maak van alles
een gelijkmatig mengsel. Voeg daaran, on
der voortdurend roeren, by kleine scheutjes
tegelijk de melk en hét water toe; laat de
soep onder de hand doorkoken. Laat de soep
nog ongeveer 5 minuten koken nadat al het
vocht is toegevoegd. k|a#k de soep af door
toevoeging van de kaas (neem niet te oude
kaas, daar de smaak hiervan die van de
tomaten .teveel zou overheerschen), laat
deze er In smelten en dien het gerecht dan
op.
Bjj gebruik van verscHe tomaten: Snyd
de gewa«8chen tomaten in viererf. Snipper
de ui zeer fyn. Kook de tomaten en de ui
met het zout zachtjes gaar. Zeef de massa
en vul het gezeefde, zoo noodig, met water
aan tot Vu L. Maak, op het vuur een meng
sel van boter en bloem; voeg hierbij het
tomatenvocht en de melk, onder voortdurend
roeren en by kleine scheutjes tegelijk.
Hamtoast.
225 gram ham (of bacon), 1 dessertlepel
chutney, 1 eetlepel gehakte peterselie, 30
gram margarine, sneedjes oud brood, boter.
De ham wordt fyn gehakt met de peter
selie en met chutney vermengd, daarna
smelten we eerst de boter in een pannetje
en voegen het hammengsel er by, eventueele
kruiden naar smaak en verwarmen alles te
zamen door en door, steeds roerende.
Een aantal sneedjes oud brood worden
van de korstjes ontdaan en geroosterd of
aan .beide zyden in boter goudbruin gebak
ken; die belegd worden met het mengsel.
Warm opdienen, gegarneerd met takjes pe
terselie.
Stamppot van snijbooneri.
Laat 1 K.G. snijboonen c.a. 24 uur weeken
in ruim water, verversch dit eenige mai^n,
zet de boonen met schoon water op en breng
ze aan de kook. Laat ze op een vergiet uit
druipen en breng ze opnieuw aan de kook
met ruim kokend water, en kook ze hierin
•gaar.
Kook afzonderlijk 1H K.G. aafdappelen
gaar „en 1 pond rookworst. Stamp de fijn
gemaakte aardappelen met de uitgelekte
boonen door elkaar en laat ze met een Vu
ons vet eh de worst bovenop nog c.a. een
half uur zachtjes stoven. -
Geef er ruim jus by.
Gebakken rolpens.
Snijd 1 pond rolpens in c.M*. dikke schij
ven, schil en boor 4 flinke appels en sny<|,
ze in plakjes. Laat 1 ons boter of vet flink
heet worden in de koekepan en bak hierin
de schijven rolpens en appel tezamen of
afzonderlijk bruin en gaar. Maak de jus
met water af en dien de rolpens nier op
iedere sch|jf een plakje appel.
Chocolade-Bananen-toetje.
4 5 ronde cakejes, een weinig melk
(warm), 2 bananen, 1 eetlepel poedercho
colade, 3 volle eetlepels suiker, 30 gram
custardpoeder, L. melk (ld.L. room),
eenige geblanceerde amandelen.
We maken een custardvla door 4 kopjes
melk te laten koken, er de 3 eetlepels suiker
in op te lossen en de-custardpoeder met de
poederchocolade en de melk aan te mengen
en by de kokende melk te voegeti, even door
laten koken daarna met de garde flink op
kloppen, totdat de massa luchtig wordt.
De cake-jes worden door midden gesneden
en ,everi in de warme melk geweekt. Ze mo
gen echter volstrekt niet stuk gaan. We
plaatsen de helften op een langwerpige
schaal en bedekken ze met plankjes banaan,
daarna komt de andere helft er boven op
en ieder cakeje wordt bedekt met de cus
tard. Volkomen koud laten worden en be
strooien met de gehakte amandelen. Des-
verkjez^nde garneerea met vlokjes geklopte
room.
Caramel-appel-custard.
500 gram zure appels, 2 eetlepels basterd
suiker, schil van 1 citroen, 60 gram suiker,
1 ei, 2% d.L. melk, 1 dessertlepel suiker, 2
eetlepels water.
60 gram suiker wordt met 2 eetlepels
basterd suiker in een pannetje gedaan en
roerend lichtbruin gebrand, daarna van het
vuur nemen en af laten koelen, 2% d.L.
melk toevoegen eh de pan weer op het vuur
plaatsen, totdat de suiker in de melk is op
gelost. Een dessertlepel suiker met het ei
kloppen en hierbij de warme melk gieten,
I in den begingen met een dun straaltje om
te voorkomen, dat het ei schift, daarna roe
rende verwarmen, totdat de saus dik wordt,
echter niet laten doorkoken. Appels schil
len, klokhuizen verwijderen en in ^tukjes
snyden, daarna tof moes koken met de ci
troenschil en 2 eetlepels basterdsuiker en
1 kopje water, door de zeef wrijven en in
een glazen schaal doen. Af laten koelen en
bedekken met een laagje caramel-custard.
Appelschoteltje (zonder oven),
750 gram moesappelen, 250 gram oud
brood, 4 opgehoopte lepels suiker; kaneel,
750 gram boter, 2 reepen chocolade (5 cent),
2 d.L. room, a eetlepel suiker.
Appels schillen, in stukjes verdeelen,
klokhuizen verwyderen en met zeer weinig
water tot moes koken, daarna met de garde
opkloppen.
Het oude brood zonder korst wordt zeer
"fyn gekruimeld en vermengd met de ge
smolten boter en suiker en kaneel.
Een laagje van dit mengsel wordt in een
glazen schaal gedaan en bedekt met de
aappelmoe8, waarop de rest van het kruim
komt, dat we bedekken met de beide reepen
chocolade die geraspt zy'n. De room wordt
met 'n tikje suiker stijf geklopt, daarna de
suiker er door roeren en er de chocolade-
rasp mede bedekken.
Aardappelpurée.
Aardappelpurée wordt aanmerke
lijk fijner van smaak, indien men ze „i
maakt van versche aardappelen, deze
op een rasp fyn wry ft of door een
molen maalt en er dan heete melk
bijvoegt èn gesmolten boter.
Indien men purée maakt van oude
aardappelen, verdient het aanbeve
ling deze even in warm water op te
laten koken en daarna fijn te maken.
Purée wordt buitengewoon lucht-
tig, indien men ze enkele oogenblik-
ken opklopt met een garde.
RECHTZAKEN.
De moord in den Grooten IJ-polder.
Verdachte blijft ontkennen.
Het O. M. eischt twaalf jaar
gevangenisstraf.
Het Gerechtshof te Amsterdam heeft
beroep de behandelt
gezet van de zaakHegen den 34-jarigen
C. S., door de rechtbank aldaar vrijge-
J sproken van den hem ten laste gelegden
moord op den boerenarbeider Gerrlt V„
1 gepleegd Jn den nacht van 28 op «9 Sep
tember 1933, op het erf van een boerderij
1 in den Grooten IJ-polder.
Wij herinneren er aan, dat de versla-
gene met zijn meisje, de dochter van den
boer, uit geweest was en in een schuur-
tje op diens erf van haar afscheid nam,
toen hij op het erf iemand hoorde naar
buiten ging en vroegBen jij daar, Arle?
Hij werd daarop neergeschoten en ls en-
kele oogenblikken later, aonder dat hij
1 aog iets had kunnen zeggen, overleden.
I Niemand had den dader in het donker
i zóó goed waargenomen, dat men hem
i had kunnen herkennen. Wel ls hij zeer
spoedig aangehouden en er ls toen een
onderzoek tegen hem geopend, ook als
gevolg van het telt, dat bekend was, dat
hij zich des nachts nogal eens schuldig
maakte, aar» diefstal van fietsen uit
schuurtjes op boeren-erven ln den Groe
ten IJ-polder. De Justitie heeft hem toen
echter weer moeten loslaten, omdat er
niet genoeg bewijsmateriaal te verzame
len was. Eenige Jaren gingen er over
heen, totdat twee gedetineerden in de
gevangenis te Haarlem bekenden, dat zij
voor verdachte een revolver bewaard
hadden Verdachte bleet ontkennen ooit
een revolver te hebben gehad, en is door
de rechtbank vrijgesproken, van welk
vrijsprekend vonnis de officier ln hooger
beroep gegaan ls
Bij de behandeling van de zaak door
het Gerechtshof te Amsterdam heeft de
procureur-generaal, mr. Reilingh, we
gens doodslag 12 jaar gevangenisstraf
geëischt Het Hof heert toen echter <re
behandeling van de «aak geschorst ln
afwachting van het resultaat van een
nader onderzoek naar de vraag of de
verdachte in het bezit van één or meer
revolvers geweest ls.
Als getuige ls thans gehoord zekere
De .7éen koopman van het Waterloo-
plein, die verklaarde dat verdachte van
hem twee revolvers gekocht had Dat hij
voor de politie verklaard had dat hij wist
aan wien ze verkocht Waren, ontkent
hij; dit moet een misverstand zijn. HIJ
had dit niet eerder willen zeggen omdat
hij bang w^s dat verdachte toch vrij zou
komen eh dan wraak zou nemen Ge
tuige ls erbij geweest, dat verdachte met
een van die revolver in een polder bij
Purmerend „voor de aardigheid" op een
koe schoot, ze hadden toen erg veel
schik gehad omdat het dier zoo'n lucht
sprong maakte
De president vroeg aan een der getul-
gen-rechercheurs of het misschien mo
gelijk is, dat getuige De J zich maar
wat gewichtig wil maken. Qf zou hij
meer weten dan M) j/n zijn vrees voor
verdachte zeggen durft?
Herhaaldelijk wees de president ver
dachte er op, dat hij steeds met dure
eeden gezworen heeft, nooit een revolver
gehad te hebben, terwijl hij het nu toe
geeft.
Op de vraag, waarom hij het ontkend
heeft, antwoordde verdachte dat hij een
smokkelhandel dreef en niemand in on
gelegenheid had willen brengen Ver
dachte hield zijn onschuld vol
De procureur-generaal persisteerde in.
zijn requisitoir bil zijn elschr 12 Jaar ge
vangenisstraf .wegens doodslag
De verdediger, mr. H. G Stibbe, herin
nerde aan de mlnutieusc behandeling
van de zaak voor de rechtbank Of de
verslagene zijn aanrander met den naam