3(0? m Als de zomersproeten wéér komen Wat een huisvrouw moet vleten van voedingsleer. Gezondheid door lentelucht Het tuingazon. Maiscultuur. ANNO 1 D'E 175 Gemeenteraad van Boskoop. RECEPTEN. Wat er tegen te doen is. Voorzichtig met chemische behandelingen, Zomersproeten zijn plaatselijke op- eenhoopingen van kleurstof iu de huid. Toen men de oorzaken trachttf/ op te sporen, die op het ontstaan van zomersproeten van invloed zijn, meenr de men al spoedig een aantal factoren te hebben gevonden, die het optreden van zomersproeten in de hand wen ken. En toch kan men niet zeggen, dat de resultaten van deze onderzoe kingen geheel en al bevredigend zyn, want in vele gevallen bleek de rol die men deze factoren meende te mogen toeschrijven, toch nog niet volkomen duidelijk te zijn. Als er bijvoorbeeld beweerd wordt, dat het tekort aan slaap als gevplg van het vele uitgaan in den winter mede verantwoordelijk moet worden gesteld voor het optre den van zomersproeten in het voor jaar, dan lijkt deze bewering wel wat ver gedreven en zeker is zij niet door onweerlegbare bewijzen te sta ven - ook al zal ieder het er over eens Stijn, dat mèn van nachten, die grootendeels met dansen en fuiven zijn doorgebracht, geen verjonging behoeft te verwachten. Tenvperatuwrsverschülen de oor zaak Dichter bij de waarheid staat waar- schynlyk het vermoeden, dat de oor zaak gezocht moet worden in de tem peratuursverschillen die gedurende den overgangstijd van winter naar voorjaar plegen op te treden. Deze scherpe tegenstellingen zijn zelfs voor eért overigens weinig gevoelige huid dikwijls onverdraaglijk. Deze scher pe tegenstellingen in de temperatuur doen ook daarom hun invloed zoozeer gevoelen, daar het hardingsproces, dat de huid als het ware tijdens de koude wintermaanden heeft doorge maakt, met de intrede van het zach tere weer plotselifig ophoudt. Bestrijding v<m zomersproeten. Al mag dan iedereen weten, dat zomersproeten absoluut ongevaarlijk zijn, de menschelyke ij delheid brengt nu eenmaal mee, dat rtien gewoonlijk op de klewfi bruine vlekjes weinig ge- j steld is en ze met alle mogelijke mid- j delen zoo goed en zoo kwaad als het gaat traebt kwijt te raken. Hoe wij dit kunnen doen De markt voor cos metische artikelen biedt ons voor dit ^oel middelen te over, maar het spiekt' Wol vanzelf, dat er bij zoo'n overvloed ook veel kaf onder het ka ren schuilt. Men zal dan ook verstan dig doen piet de toepassing van deze middelen de grootste voorzichtigheid te betrachten en liever eerst zijn dok ter te raadplegen dan tot het gebruik van een of ander veelbelovend, maar onbekend middel over te gaan, dat in de practijk maar al te vaak erger blijkt te zijn dan de kwaal. Komen de zomersproeten slechts sporadisch voor, dan zijn zij door den dokter heel gemakkelijk te verwijde ren, evenals dit met levervlekken het geval is. Doch als heele deelen van het I gelaat ermee zijn bedekt, dan komt alleen de methode van vervelling in aanmerking. Deze mag echter niet anders dan onder voortdurend dok- terstoezicht worden toegepast, daar zij anders uiterst gevaarlijk kan wor den. Bovendien moet de kuur na ver loop van tijd weer herhaald worden. Kuur ter voorkoming. Het meeste resultaat zal men ip- tusschen nog altijd hereiken door een kuur ter voorkoming van de kwaal, waarmee men reeds vroeg in het voor jaar een aanvang moet maken. Vopr- al komkommer- en citroenemulsies kunnen voor dit doel goede diensten bewijzen. De huid wordt, zoolang men met deze kuur bezig is, door een goede zomersproetencrême, van ©en te goeder naam en faam bekend staand merk, beschermd. Ook met koude kamillebaden, die geleidelijk het warme waschwater moeten ver telt je, een eenvoudige pudding), 01 wel een portie hangop^of^oghurt zal volkomen in staat zijn om aan te vul len wat'in de voorgaande gerechten nog aan ei^it mocht ontbreken. Een tweede eisch, die het middag maal stelt, betreft de hoeveelheid vet, die evenals het eiwit de helft voor stelt van wat per dag aan vet moet worden opgenomen: ontbijt en twaalfuurtje zorgen samen voor de andere helft. Gedeeltelijk speelt dit vet een groo- te rol in de verschillende bereidings wijzen, die we op de middagmaalge- rechten toepassen: bakken en braden zouden zondér de hulp van vet onmo gelijk zijn. Of we onze keus bepalen op het ge smolten vet van onze slachtdieren, dan wel of we boter of zelfs olie ge bruiken, ma^kt voor de voedings waarde niet veel verschil. Wèl mpet echter even worden gewezen op liet feit, dat wie op lichtverteerbakr voedsel is aangewezen, zich liefst «an boter jial houden, een ttlt&praak, die behalve voor de gebakken gerechten ook j zeker geldt voor de gestoofde groenten en de sausen, die in den maaltijd voorkomen. Dat ongemerkt in de z.g. „melk spijzen" ook nog een vrij belangrijke hoeveelheid vet wordt opgenpme», behoeftwel niet te worden gezegd; ei ijet is\juist in dezen vorm, dat het vet de geringste eischen stett aan de spijsverteringsorganen, zoodat Kin deren, zwakken*en herstellenden er zeker hun voerdeel mee kunnen doen. Zelfs toevoeging van een scheutje room mag in dergelijke gevallen gj&en luxe worden genoemd. Voor de koolhydraten, waarvan in het middagmaal ongeveer een derde iran de dagelijks benoodigde hoeveel heid vertegenwoordigd moet zijn,|ger bruiken we in hoofdzaak de aardappe- vangen, zijn goede resultaten te ver krijgen, Om een gevoelige huid niet te schaden, moet men met biet te koude baden beginnen anders is de overgang te groot en eerst lang zamerhand tot de koude baden over gaan. Zoodra de temperatuur in het najaar weer daalt, wordt het wasch water geleidelijk aan weer warme* genomen, om het noOdige evenwicht te verkrijgen. De aanleg tót zomer sproeten is erfelijk. Blonde en rood harige menschen hebben er doorgaans meer last van dan brunettes. HET MIDDAG-MAAL. door MARTINE WITTOP KONING. prN De veel gebruikte termen\dioofd- maaltijd" en „warme maal tij p" ge ven met elkaar* duidelijk het karakter waar van wat we huiselijkweg ons middagmaal noemen. Hoofdmaaltijd omdat we er wat kwantiteit betreft, ongeveer het dub bele in gebruiken van de portie voed sel, die ons ontbijt of ons twaalfuurtje bevat; hoofdmaaltijd óók, omdat de a^rd van de voedingsmiddelen zóó i» foi' tenminste zoo behoort te zijn) dat we er in de opeenvolgende dagen en seizoenen steeds verschillende stof fen in aantreffen en weer dus juist doOr die 'groote afwisseling (véél grooter dan in Ie broodmaaltijden te verwachten ia) een waarborg in vin den voor het opnemen van alle stof- fen* die ons lichaam noodig heeft. Warme maaltijd omdat er onder dien grooten voorraad van nuttige en noodige voedingsmiddelen verschil lende Voorkomen, die zonder de hulp van het vuur niet voor 't gebruik ge schikt zouden zijn (aardappelen, erw ten en boonen, rijst, meel, vleesch, visch, enz.). - 't Spreekt vanzelf dat juist door de ruimere keus van de voor dezen maaltijd beschikbare levensmiddelen erl door de dikwijls noodzakelijke be reiding ervan, de samenstelling van het middagmaal meer verwikkelingen brengt en hoogere eischen stelt dan 't klaarmaken varf een'broodriiaaitijd. DaaiJor^ zonder ons te verdiepen in uitgebreide diners, willen we een paar hoofdzaken bespreken, die het succes vap ons warme maal waarborgen zoowel uit een oogpunt van smakelijk heid als van voedzaamheid. Een doelmatig samengesteld mid dagmaal dan moet ons helpen aan on geveer de helft van de hoeveelheid eiwit uit ons dagrantsoen. Bij de meesten staat vrijwel vast, dat aan dien eisch moet worden vol daan door 't gebruik van vleesch. Dat kan, maar... 't kan ook anders; en juist in die andere mogelijkheden vin den we een goede kans voor het bren gen van afwisseling en voor*- het ge ven van „elck wat wils", In plaats van vleesch kunnen wij b.v. nu en dan visch gebruiken of eieren. Ook vaR een kaasgerecht als vervangingsmiddel in de termenge paneerde gebakken kaasplakjes bij bloemkool, savoyekool, spruitjes, spi nazie, andjiyie enz. i06rmen èn wat smakelijkheid èn wat voedingswaarde betreft een uitstekende combinatie en kosten voor hun faereidipg heel wei nig tijd (wat óók meetelt!). Een soep met geraspte kaas (aardappelen-, bloemkool-, tomatensoep, enz.)j kan, zonder bezwaar voor de eiwit1 met een pouletsoep afwisselen, macaroni-, vermicelli-, rijst- of aard appelschoteltje met kaas mag op ons menu-lijstje even goed een plaats in nemen hls de jachtschotel, de filosoof of het rijst met kerry schoteltje, Verder 'beschikken we over de peul vruchten (erwten, boonen, linzen),, die hulp kunnen geven op het gebied 'der eiwitverzórging in ons middag maal, en ten slotte vinden we nog de melk (ook karnemelk, of yoghurt), die sterk kan meewericen tot het op Ufiyirengen van de hóeveelheid ei- ■slvife rtEen „ïhelkgerecht" als besluit van den maaltijd (een pap, een scho- Pl.W Drfe eenvoudige wandeltoilejtea van zachte wollen stof. Drie vlotte mantelpakjes. No. 4 is van lichte wollen stof met vestblouse in afwijkende kleur; no. 5 heeft een geruit jasje op een effen donkere rok en no. 6 een gestreept manteltje op aan effe» lichte rok. len, de rijst, de peulvruchten en aller lei andere z.g. .„grutterswaren'. De daareven genoemde „melkspij zen", voor 't grootste deel met graan producten bereid, zullen dus ook in verband met de koolhydraatvoorzie ning van belang blijken te zyn. Zouten en vitaminen ontleent het middagmaal in overvloed aan de ver schillende groenten en yruchten, die het seizoen oplevert, mits deze h^t- tige voedingsstoffen niet met hei kooknat worden weggegoten. Eenige aanvulling in difc-opzicht zal nog wor den gegeven door de melk en de di verse zuivelproducten (boter, kaas), voor zoover ze in de bereiding der middagmaalgerechten een rol sjfelen. Laat licht en lucht nu binnentreden! Wintersclie kwalen worden weg gevaagd! De lente heeft haar intrede gedaan. Nu mag de opwekkende voorjaars lucht weer doer wjjd open vejpters onze woonkamers en werkvertrekken binnenkomen. Vermoeidheid en luste- looajicid, verkoudheid en gehoest kortom al de tallooze kwaaltjes en be zwaren, die wjj tijdens den overgang van winter naar voorjaar plegen te ondervinden zullen in de lichte lentelucht veel beter en Sneller ver- ■gfjjh'en' dan in bedompte kamers. In den loop van dlS winter heeft de mensch zich veel meer dan goed voor hem is opgehouden in rookerige zalen; kachels en lampen droegen er het hunrfe toe bij, om de lucht in huis langzaam maar zeker te bederven; roet en stof zette zich af. Ook hebben wij in den winter doorgaans veel te weinig beweging. Dat is niet zeilen oorzaak van stoornissen in de stof wisseling. Laat ons daarom thans 'de kjare voorjaarslucht met volle teugen in ademen. Vooral de, slaapkamers moe ten, althans overdag goed doorgelucht worden en wie het verdragen kan, mag gerust ook 's nachts zijn raam laten openstaan. Juist in den slaap hebben wij, immers behoefte pan ver- sche lucht.'Hei bloed moet voor den komenden dag een voorraad zuurstof opdoen en het laat zich hooren, dat dit gemakkelijker gebeurt, als wij de zuivere nachtlucht in onze kamen- binnenlaten, dan wanneer wij in een gesloten kamer slapen, waar wil' steeds met de kamerlucht onze eigen uitgeademde lucht weer inademen. \Vie 's morgens na het ontwaken zijn ongeluchte slaapkamer verlaat, ongeveer tien minuten lang diep ademhalend in de frissche buitenlucht van den jongen dag doorbrengt en dan in zijn slaapkamer met de ge sloten ramen en deuren terugkomt, zal verbaasd zijn, welk een bedompte lucht hem uit de kamer, waarin hij een zoo groot deel van zijn leven door brengt, tegenstaat. Niet zonder reden klagen de men schen er dikwijls over, dat ze zoo moe en loom wakker worden. Dit vindt zijn oorzaak in het ontbreken va» voldoende frissohe lucht tijdens den nacht; zonder deze toch kan on» veerkracht zich in den slaap niet her stellen. Overigens is h'et misschien niet overbodig er#og eens aan te her inneren, dat het raam van de slaap kamer zoodanig geopend moet kun nen worden, dat den slaper geen tocht kan raken. Ook moet men voldoende dek hebben. aukS_ a\. N Mc laat menjpt langer door jou voor een dwaas uitmak®1 Wat ik ben heb ik niet aan jou, maar aan mezelf te danken! I Gras wil, om zich goed te kunnen ontwikkelen, voedzamen, goed water (jporlfttenden, humusrijken grond heb ben, die noch te droog, noch te nat mag zijn. Als de grond niet aan dezp vereischten voldoet, dan moet hij ver beterd worden. Te zandige, droge grond kan met klei of graszodenaar- de worden vermengd; magere grond, die weinig of geen voedingsstoffen bevat, kan eenigen tijd van te voren bemest worden. Te vochtige grond moet ontwaterd worden, of door bij menging van zand enz, droger wor den gemaakt. De beste tijd om te zaaien is het voorjaar, zoodra de zon wat meer kracht krijgt en nachtvor sten niet meer te vreezen zijn. Wie no|g een "stukje giW-in zijn tuin zou willen hebben, moet er dan ook nu vlug bij Zijn. Heeft men het zaad over de oppervlakte uitgestrooid, dan wordt het licht ingeharkt. By deze bewerking, evenals ook by het zaaien, mhet men natuuriy k over het toekom stige grasveld heenloopen. Het zal iedereen duideiyk zijn, dat dit niet zoo maaf op schoenen of klompen mag gebeuren, want dan zouden er kuilen of oneffenheden in den grond komen ,die straks het gazon een on regelmatig aanzien zouden geven. Voor het loopen over de aarde binden we dan ook eerst een paar flinke plankjes onder onze voeten. Het op pervlak, waarop ons lichaamsgewicht rust, is nu grooter en daardoor zak ken wy minder diep in den grond. Het inhaiken kan het best gebeu ren met een pzeren of houten hark, waarvan de tanden liefst niet te lang moeten zyn. Men maakt korte stre ken kruiselings heen en weer, tot et- zoo goed als geen zaad meer aan de oppervlakte is te zien. Na het inhar- ken wordt het heele vlak licht gewalst of, als men geen wals ter beschikking heeft, weer op de plankjes aange trapt. Om de musschen van het zaad af te houden, spannen we kruiselings over het veldje zwart garen. Na het zaaien en aandrukken wordt de grond natuurlijk goed besproeid en dan is het wachten maar verder op moeder natuur, die het dopt,ontkiemen. Ontwikkelt zich later in den zo mer mos op het grasveld, dan is dit doorgaans een bewys, dat de grond te nat is. Het mos kan met een yze- ren hark worden uitgetrokken; het gras krpgt dan gelegenheid zich be ter te ontwikkelen. Zoo noodig, kun nen we een laagje zandige aarde over het grasveld uitstrooien. Kringen en vlekken op tafels. De door warme schotels ontstane vlekken en krihgen worden met een mengsel van spiritus en raapolie be streken en daarna terstond met een wellen lap nagewreven. Verdwynen de Vlekken niet, dan herhale men nog maals de behandeling. Bladluis op rozen. Nauwelyks vertoonen zich de eer ste loten aan de rozen, of ook zyn de bladluizen al weer present. Hoe zorg vuldiger mèif deze eerste bladluizen wegvangt, hoe meer werk men zich later in den zomer bespaart. Als wy er huiverig van z(jn om het met nle hand A doen, dan kunnen wjj de bwsramen het best dooddrukken tusschen twee afgesleten, zachte bor steltjes. We kunnen deze maken van een oud borsteltje, dat daaraan wordt opgeofferd en in tweeën gezaagd. In elke hand nemen we nu een stukde met bladluis bedekte rozenspruit ne men we tuBschen beide borsteltjes in en stryken dan zachtjes van onder naar boven, waarby het haar van de beide borsteltjes in elkaar moet gr(j- Pen. Op deze wy ze zullen er niet veel •uizen het leven afbrengen. Verseh brood- Ken appel in den broodtrommel zal ortoe bydragen om het brood langer "orach te houden. Wil inan om, twaa]f uur jekker snappend brood óp tafel brengen legt men het niet in den trom mei, doch bewaart het zoolang in het, WOOdm nnjj Ook mogelijk in ons klimaat. Benhutting tegen wind gewenscht. Hpt is nog: niet zoo lang geleden, dat men algemeen de overtuiging was toegedaan, dat maiscultuur voor ons land wegens de ongunstige klimato logische .jÉarJ^pudingen, niet in aan merking kwfSh. En ook thans nog, nu reeds verscheidene jaren met de cultuur van korrelmais proeven zy'n gertomen, is deze meening nog niet geheel en al overwonnen. Toch vinden wy in de korrelmais juist een voedergewas, dat óók onder mirtder gunstige omstandigheden een hooge opbrengst waarborgt. Op licn- ten, drogen grond heeft de korrelmais in de laatste jaren hoogere opbreng- '*ten opgeleverd dan haver en zomer- gerst. Doch hier raken wy tevens aan een belangrijk punt, dat voor het wel slagen van elke maiscultuur dient vooropgesteld te worden, de keuze van de grondsoort. Want dit moet den twyfelaars aanstonds worden toegegeven ma is stelt een aantal eisphen, waarmee terdege rekening dient te worden gehouden, wil mén zyn pogingen niet by voorbaat tot mislukking zien gedoemd. Het aanvankelyk ondervonden te- zwaar by de proefnemingen me: maiscultuuL*, namely k dat de korrels niet vropg genoeg rypten, doet zich tegenwoordig met de meywere soor ten, mits deze op den juisten grond worden gebruikt, niet meer voor. Wie slechts zware kleigrond of gescheurd gras- en klaverland tot zyn beschik king heeft, behoeft niet met de cul tuur van korrelmais te beginnenhij zal er geen succes mee hebben, want op dergelyken grond rijpt de mais te laat. Lichte, droge grond, dat is, zooals wy reeds opmerkten, wat de mais noodig heeft. Daarbij is zy gevoelig vodt kouden, guren wind, zoodat men verstandig zal doen ,als men eens een proef met mais wil nemen, hiervoor een beschut gelegen lapje grond uit te kiezen, dus liefst in de luwte van een huis of beschut door een flinke heg. Ook moet men niet met te v$el Stoofpot van visch en groenten. 1 K.G. filets van schelvisch, 1 winterpeen, 1 ui, savoye kool, 1 bosje selderij, 50 gr. boter, zout, 1 beker water. De schelvisch wordt even gekookt, daar na kan men de filets er gemakkelijk af snijden, zoodat er geen enkele graat mee gaat. Kool zeer fyn schaven en opzetten met de beker water en pijn. 10 minuten dóórkoken, daarna de schoongemaakte, gesnipperde winterpeen toevoefen en de f jngeaneden ui, zout en boter en alles tezamen in een goed gesloten pan zachtjes gaar smoren Daarna de visch en de peterselie, die zeer fijn gehakt is, toevoegen (een weinig hier van achterhouden om later ever den scho tel te strooien) en alles nog pl.m. 7 minu ten mee laten stoven. Opdienen met aardappelpurée. Spiegeleieren met ham. 1 ons ham, 6 eieren, boter, peper, zout. Een stukje boter wordt in de koekepar warm gemaakt en drie plakken ham zacht jes gebakken, daarna drfe eieren voorzich tig breken, op elke plak één ei eh om te voorkomen, dat het dooier uitloopt, plaatsen we een helft van de schaal boven elk dooier, doen een deksel op de pan en laten het wit zachtjes stillen; daarna laten we de eieren op een verwarmden schotel glijden, die bo ven een pan roet kokend water geplaatst wordt om te voorkomen dat de eieren teveel afkoelen. De overige ham en eieren worden op de- zélfde wijze gebakken en daarqf alles warm opgediend. Gort met rozijnen. Breng 2 ons gewaaschen en geweekte Jort aan de kook met Hf L. weekwater en een theelepeltje zout en laat se c.e. 2 uur zacht jes koken. Doe er 1% pus gewasschen Sul- tanarazijnen bij en laat de massa dan nog 1 A 1% uur zachtjes doorkoken. Roer de i4|^n door de gort en presenteer er ge smolten boter en suikter bij of stroopsgus. Rijst met bitterkoekjes. 1 liter melk, 125 gram rijst, 100 gram suiker, 1 ons bitterkoekjes, tikje zout.| De melk wordt-aan de kook gebracht, zout bijvoegen eN de goed gewasschen rljirij er instrooien, daarna op een kleine pit, liefst op een asbestplaatje, zachtjes gaar laten koken, waarna dfe suiker er door wordt ge roerd, voorzichtig echter, om de korrels niet stuk te maken. De bitterkoekjes worden aan stukjes ge kruimeld. Eerst wordt een laag rijst in een glazen schotel gedaan, dan wat koekjes kruimels, ryst, kruimels en de laatste laag weer kruimels. Koud late® wordeB alvorens%p te dienen, s A mandel pudding. Liter melk, 1 eetlepel gehakte aman delen, amandel-essence, 15 gram ntaizenn, 100 gram suiker, 3 eierdooiers, 4 blaadjes witte gelatine. De maizena wordt met een weinig van de melk aangemag^-de rest gekookt en sui ker en het aangemaakte p^pje toegevoegd, roerende evep door laten koken. De gelatine die Jl.m. 19 minuten ih koud water geweekt heeft, wordt in- een zeefje gedaan om uit te lekken. Eierdooiers kloppen en de «pejk bij voegen, daarna nog alles 'teven kloppende goed verwarmfcn, tptdat de massa mort ge bonden is, doch niet door laten koken. Daarna de pan^van het vmlr nemen, de geweekte gelatine in d^ masaa' oplossen, de geblancheerde, gehakte amandelen toevoe gen en essence. Af en toe roeren tot de pudding rtcoud is en de gelatine niet meer zal zakken. Daarna in glazen schaal overbrengen. gebakken stoof sla. Kook kropjes sla op de gewone manier gaar. Laat ze op een vergiet staan en druk er voorzichtig een deel van het vocht uit. Snyl de kropjes in de lengte door. Magk boter In de^coekenpan heet en bak hierin de sla. ineens beginpen; op een klein mais- veldje kan men zich beter met de cul tuur en de eigenaardigheden van het gewas vertrouwd maken dan op ern grooten akker. En dan, is een aller eerste voorwapxde voor succes, prima zaad. Hiermede staat of valt werke lijk de heele proefneming. Daarom koopt uitsluitend uw mais by eei beslist betrouwbare firnja, wier naam een waarborg is vo«or de kiemkracht De mais kan het best in ryen wor den gezaaid en wel 78 c.m. diep Als de plantes eenmaateen centimeter of 15 hoog zijn, wordt^het veld goed uitgedund. Hiermede moet men niet te zuinig zijn, want Inen bedenke wel, het worden kolossale planten van meer dan anderhalvé meter hoogte. Verslag van de openbare vergadering van den gemeenteraad van Boskoop, op Vrijdag 30 April 1937, des namiddags om 7 uur. Voorzitter de heer mr. E P. Verkerk, burgemeester Secretaris de heer W Trapman. Tegenwoordig zijn alle leden.. De Voorzitter opent de vergaaéflng en zegt met eenige woorden te Wlllëh her denken den heer F. J. Grootendorst, die gedurende de periode 7 September 1097 tot 2 September 1919 als lid zitting had in den Gemeenteraad en heden la over leden. Dit kan van hem warden gezegd, dat hij een respectabel burger was, die bij alle partijen bemind was. HU genoot de algemeene achting van de geheele bur gerij. De leden van den Raad hoorden deze woorden staande aan. De notulen der vorige vergadering worden conform concept vastgesteld. Bij de ingekomen stukken is een schrijven van Ged. Staten dezer provin cie, houdende mededeéllng van hun be sluit van 13 April Jz.l. tot onthouding van goedkeuring aan de raadsbesluiten van 30 Maart 1936 tot vaststelling van bebou wingsvoorschriften en voorgevelrooiljj- nen voor het gemeentelijk bouwterrein. B en W. verwijzen bij dit punt den Raad naar de ihededeelingen. De heer Boekraad meent te mogen concludeeren, dat zij, die niet zóo voor de vaststelling van de bebouwingsvoor schriften van de Valkenburgerlaan wa ren, het nog hiet zoo verkeerd hadden. De Voorzitter antwoordt, dat deze raadsleden nog geen reden hebben om zich te verheugen. Ged. Statert willen n.l. nog verder gaan. ZU begeeren een streekültbreldingsplan. Tusschen den heer Boekraad en den Voorzitter ontstaat nog eenige discussie. Tenslotte wordt het stuk voor kennis geving aangenomen Verder ls ingekomen een schrijven van Ged. Staten, houdende bericht, dat in de openbare vergadering van 18 Mei as. verslag zal| ^prden uitgebracht Inzake het door het\liC. Kerkbestuur, tevens bestuur der R.K. school voor L. O. en U.L.O. Ingesteld beroep tegen het raads besluit van 25 November 1936, houdende vaststelling der vergoeding ex. art. 101 der Lager Onderwijswet 1920 over 1934. B. en W. stellen voor als gemachtigde van den Raad voor deze aangelegenheid den gemeente-secretaris aan te wijzen. De heer Van Kleef vraagt wat er fei telijk aan de hand ls. De Voorzitter antwoordt hierop, dat het R.K. Kerkbestuur «tegen het raads besluit tot vaststejling van de vergoeding ex art. 101 der L. O.-wei over 1934 beroep heeft ingesteld. De heer Boekraad geeft hierover nog een nadere toelichting. Bij de bereke ning van de kosten per leerling der openbare lagere school is bulten beschou wing gelaten een gedeelte van de school, bestaande uit 3 lokalen, hetwelk niet voor het lajger onderwijs wordt gebruikt. Naar de opv&tUng van het kerkbestuur had dit niet mogen geschieden, omdat de concierge er wel degelijk zijn werk aan heeft, terwijl zij bovenalen geregeld zijn verwarmd. Na nog eenige discussie wordt tenslot te den gemeente-secretaris all gemach tigde aangewezen Mededeellngen. B en W. geven ln een uitvoerige inede- deeüng verslag van den gang van zaken inzake de onderhandelingen met de pro vincie tot overneming van den Badhuis weg ln beheer en onderhoud. Zij concludeeren, dat de voorwaarden door de provincie verbonden aan de overneming fan den Badhuisweg in- be- heer^qp onderhoud te bezwarend moe ten worden geacht. D^ Voorzatter deelt nog mede, dat het College al het mogelijk heeft gedaan om tot ecn oplossing „te komen. De heer Van Kleef vraagt welke kos ten er voor de gemeente komen, wan neer zij besluit alsnog den weg in beheer en onderhoud te nemen. De hee# Noest vraagt of er geen oplos sing gevonden kan worden, wanneer de sloot van den heer Kersbergln wordt ge dempt. De heer Brand acht het hekje aan het begin van het laantje van den heer Greiner een sta in den weg. Het onder houd van den Badhuisweg door de pro vincie laat tegenwoordig veel te wen- schen over. De heer Haring meent, dat hier meer particuliere behangen in het spel zijn. Hiervoor kan de gemeente niet opkomen. De particulieren dienen hun eigen be langen te betalen. De heer Van der Staak acht hier niet alleen particulier belang ln het spel. Ook nen om in 1930 alhier, de dokter en de brandweer kunnen nletH van het 40-Jarig bestaan der muziekver op den Badhuisweg komen, de eerste daH met zijn auto. De Voorzitter wijst er op, dat er wel eens een tijd geweest is, waarin geen auto's en fietsen bestonden, doch wel doktoren. Wethouder Guldemond becijfert wat de kosten zullen zijn, indien alsnog be sloten wordt den weg over te nemen. Er zullen drie uithaalplaatsen op den weg behooren te worden gemaakt. Tegenover een totaal door hem becijferde uitgaven van 8400, staat een te wachten ont vangst van 2650, zoodat ten laste der gemeente zullen blijven f 5850 ongeacht nog dc kosten van h'et gewone Jaarlijk se he onderhoud. Spreker heeft ln zijn berekening niet opgenomen de e.v. uitgave wegens ver goeding van schade, welke aan de hulzen zal worden aangebracht tengevolge van de ophooging van den weg. De hulzen zullen ongeveer 1 «meter bovdn <*bkrttln van den wegdromen. Wat de kwestie van slootdemping be treft, de heer Kersbergen wil zijn volle medewerking wel verleenen, doch men komt er niet verder mede, omdat de pro vincie zal zeggen: „Je komt niet op mijn kade". De heer Van Kleef begrijpt volkomen dat B. en W. niet voortdurend aan het uitgeven willen blijven. Spreker wijst op de ln beheer en onderhoud bij de pro vincie zijnde wegen: de Rldderbuurt en de Zijde. Het onderhoud laat veel te wenschen over. Omgekeerd eischt de pro vincie van derden, wanneer zij toezicht op bepaalde objecten heeft, een buiten gewoon zorgvuldig onderhoud" In een kademuur kan geen gaatje zijn, hoe ge ring ook, of het moet worden gedicht. Toch wil hij nog iets van den Badhuis weg zeggen. In Boakoop is gebrek aan industrieterrein. Spr. meent, dat aan den Badhuisweg juist uitnemend industrie terrein ls gelegen. De meeste woningen, welke daar staan, komen bijna voor on- bewoonverklaring in aanmerking. Dat de drie uithaafólaatsen, welke door wethouder Guldemond zijn g? noemd, zooveel zullen toeten, gelooft nij niet. Er ls wellicht wel wat te bereiken, met den polder Laag Boskoop, welke daar terrein heeft liggen. B. en W. deelen voorts mede, dat zij, nu goedkeuring onthouden le aan de raadsbesluiten van 30 Maart J.I., strek kende tot vaststelling van voorgevelrooi lijnen voor het gemeentelijk bouwterrein tot tot vaststelling van een verordening, als bedoeld in art. 43 der Woningwet voor dat terrein, voornemens zijn in nader overleg te treden met de commla- sle van advies voor de uitbreidingsplan nen ln Zuid-Holland omtrent den ver der ln deze te volgen weg. ZU ontraden tegen de beslissing van Ged. Statep bU de Kroon ln hooger be roep te gaan. Daar het raadsbesluit d d 8 April j.l. tot vaststelling van «een verordening, regelendfe de bebouwing en het gebruik van terreinen aan de Valkenburgerlaan ln verband hiermede niet zal worden gpedgekeurd, hebben zU de Inzending ter goedkeuring achterwege gelaten. De Voorztteter licht een en ander, toe. Boskoop is feltehjk volgebouwd. Een uit breidingsplan heefjt alleen zin als streek uitbreidingsplan. Met dit plan zal het annexatieplan weer opduiken, want In dien een streekuitbreidingsplan zal wor den vastgesteld, zal «Boskoop genoodzaakt zUn mede te betalen voor een deel, dat niet tot het grondgebied van Boskoop behoort. Voorstel inzake het erfpachtsterrein nabU het spoorwegstation in verband ipet de stichting van het tentoonstel lingsgebouw. Het voorstel wordt aangenomen. Voorstel tot vaststelling van enkele pensioensgrondslagen. Conform het voorstel wordt besloten. Voorstel tot wijziging van de gemeente- begrooting, dienst 1937. Tenslotte wordt het voorstel tot wijzi ging van de begrooting van het Burger- lUk Armbestuur goedgekeurd. Hierna sluiting. Gedenkbord ter herinnering san de openingstelling der perm, tentoonstellingshallen. De heer J. W v. d. Willik, 't Waren huis, alhier, heeft aan het pestuur der tentoonstellingsvereeniglng een handbe schilderd gedenkbord (fabrikaat Schoon hoven) ter beschikking gesteld, dat als blijvende herinnering de openingstelling van de permanente tentoonstellingshal- iep en de bloemententoonstelling 1937 symboliseert. Op het bord staan ver meld dezelfde woofden welke met gulden letters ln het gebouw staan. >ehouwen „Druk wekt Veerkracht", waaronder het wapen van Boskoop. Er zullen maximum 25 stuks van dit fraaie wandbord worden vervaardigd. Het heeft een plaats gekregen boven de deur van het tentoonstellingakantoor, ingang vanuit overgangsgebouw. Rijkspostspaarbank. Aan het postkantoor Boskoop werd ge durende de maand April ingelegd 11403,53, terugbetaald 11230,40. Het laatst door dat kantoor uitgegeven boekje draagt het nummer 5081. Benoeming onderwUsere*. Aan de chr. school Nleuwstraat werd tot onderwijzeres benoemd mej. J. K. Meyer te Capelle a. d. IJssel Kiezerslijst. [et op de klezerslUst voorkomende tgl kiezers ln deze gemeente bedraagt Groot festival in 1939. Naar wij vernemen, bestaan er plan nen om in 1930 alhier, ter gelegenheid eeniglng „Harmonie Excelsior" een groot muziekconcours t» houden. Burgerlijke Stand. GETROUWD: J. de Kooter, 24 jaar en E. G. Lagerwei) 24 jaar. GEBOREN: Korstiaan Johannes, z. v., F. M. Vermeulen en E. J. Boer. Leo- nardus, z. v. L. v. Dijk en G. Verboom. OVERLEDEN. F. J. Grootendorat 89^. OUDERKERK a. d. IJSSEL. Hoofd-Ingeland plaatsvervanger. Door het college van Dijkgraaf en Hoogheemraden der Krlmpenerwaard ls ln het derde district tot Hoofd-Ingeland plaatsvervanger benoemd de heer J. de Jong Cs., alhier. Wegdekverbetering. Het asphaltwegdek van den Kerkweg, dat den laataten tUd een bedenkelijk aantal putten vertoonde, wordt de laat ste dagen verbeterd.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1937 | | pagina 4