3(0? m
Als de zomersproeten wéér
komen
Wat een huisvrouw moet vleten van voedingsleer.
Gezondheid door lentelucht
Het tuingazon.
Maiscultuur.
ANNO 1 D'E 175
Gemeenteraad van Boskoop.
RECEPTEN.
Wat er tegen te doen is.
Voorzichtig met chemische
behandelingen,
Zomersproeten zijn plaatselijke op-
eenhoopingen van kleurstof iu de
huid. Toen men de oorzaken trachttf/
op te sporen, die op het ontstaan van
zomersproeten van invloed zijn, meenr
de men al spoedig een aantal factoren
te hebben gevonden, die het optreden
van zomersproeten in de hand wen
ken. En toch kan men niet zeggen,
dat de resultaten van deze onderzoe
kingen geheel en al bevredigend zyn,
want in vele gevallen bleek de rol die
men deze factoren meende te mogen
toeschrijven, toch nog niet volkomen
duidelijk te zijn. Als er bijvoorbeeld
beweerd wordt, dat het tekort aan
slaap als gevplg van het vele uitgaan
in den winter mede verantwoordelijk
moet worden gesteld voor het optre
den van zomersproeten in het voor
jaar, dan lijkt deze bewering wel wat
ver gedreven en zeker is zij niet
door onweerlegbare bewijzen te sta
ven - ook al zal ieder het er over
eens Stijn, dat mèn van nachten, die
grootendeels met dansen en fuiven
zijn doorgebracht, geen verjonging
behoeft te verwachten.
Tenvperatuwrsverschülen de oor
zaak
Dichter bij de waarheid staat waar-
schynlyk het vermoeden, dat de oor
zaak gezocht moet worden in de tem
peratuursverschillen die gedurende
den overgangstijd van winter naar
voorjaar plegen op te treden. Deze
scherpe tegenstellingen zijn zelfs voor
eért overigens weinig gevoelige huid
dikwijls onverdraaglijk. Deze scher
pe tegenstellingen in de temperatuur
doen ook daarom hun invloed zoozeer
gevoelen, daar het hardingsproces,
dat de huid als het ware tijdens de
koude wintermaanden heeft doorge
maakt, met de intrede van het zach
tere weer plotselifig ophoudt.
Bestrijding v<m zomersproeten.
Al mag dan iedereen weten, dat
zomersproeten absoluut ongevaarlijk
zijn, de menschelyke ij delheid brengt
nu eenmaal mee, dat rtien gewoonlijk
op de klewfi bruine vlekjes weinig ge- j
steld is en ze met alle mogelijke mid- j
delen zoo goed en zoo kwaad als het
gaat traebt kwijt te raken. Hoe wij
dit kunnen doen De markt voor cos
metische artikelen biedt ons voor dit
^oel middelen te over, maar het
spiekt' Wol vanzelf, dat er bij zoo'n
overvloed ook veel kaf onder het ka
ren schuilt. Men zal dan ook verstan
dig doen piet de toepassing van deze
middelen de grootste voorzichtigheid
te betrachten en liever eerst zijn dok
ter te raadplegen dan tot het gebruik
van een of ander veelbelovend, maar
onbekend middel over te gaan, dat in
de practijk maar al te vaak erger
blijkt te zijn dan de kwaal.
Komen de zomersproeten slechts
sporadisch voor, dan zijn zij door den
dokter heel gemakkelijk te verwijde
ren, evenals dit met levervlekken het
geval is. Doch als heele deelen van het
I gelaat ermee zijn bedekt, dan komt
alleen de methode van vervelling in
aanmerking. Deze mag echter niet
anders dan onder voortdurend dok-
terstoezicht worden toegepast, daar
zij anders uiterst gevaarlijk kan wor
den. Bovendien moet de kuur na ver
loop van tijd weer herhaald worden.
Kuur ter voorkoming.
Het meeste resultaat zal men ip-
tusschen nog altijd hereiken door een
kuur ter voorkoming van de kwaal,
waarmee men reeds vroeg in het voor
jaar een aanvang moet maken. Vopr-
al komkommer- en citroenemulsies
kunnen voor dit doel goede diensten
bewijzen. De huid wordt, zoolang
men met deze kuur bezig is, door een
goede zomersproetencrême, van ©en
te goeder naam en faam bekend
staand merk, beschermd. Ook met
koude kamillebaden, die geleidelijk
het warme waschwater moeten ver
telt je, een eenvoudige pudding), 01
wel een portie hangop^of^oghurt zal
volkomen in staat zijn om aan te vul
len wat'in de voorgaande gerechten
nog aan ei^it mocht ontbreken.
Een tweede eisch, die het middag
maal stelt, betreft de hoeveelheid vet,
die evenals het eiwit de helft voor
stelt van wat per dag aan vet moet
worden opgenomen: ontbijt en
twaalfuurtje zorgen samen voor de
andere helft.
Gedeeltelijk speelt dit vet een groo-
te rol in de verschillende bereidings
wijzen, die we op de middagmaalge-
rechten toepassen: bakken en braden
zouden zondér de hulp van vet onmo
gelijk zijn.
Of we onze keus bepalen op het ge
smolten vet van onze slachtdieren,
dan wel of we boter of zelfs olie ge
bruiken, ma^kt voor de voedings
waarde niet veel verschil. Wèl mpet
echter even worden gewezen op liet
feit, dat wie op lichtverteerbakr
voedsel is aangewezen, zich liefst «an
boter jial houden, een ttlt&praak, die
behalve voor de gebakken gerechten
ook j zeker geldt voor de gestoofde
groenten en de sausen, die in den
maaltijd voorkomen.
Dat ongemerkt in de z.g. „melk
spijzen" ook nog een vrij belangrijke
hoeveelheid vet wordt opgenpme»,
behoeftwel niet te worden gezegd;
ei ijet is\juist in dezen vorm, dat het
vet de geringste eischen stett aan de
spijsverteringsorganen, zoodat Kin
deren, zwakken*en herstellenden er
zeker hun voerdeel mee kunnen doen.
Zelfs toevoeging van een scheutje
room mag in dergelijke gevallen gj&en
luxe worden genoemd.
Voor de koolhydraten, waarvan in
het middagmaal ongeveer een derde
iran de dagelijks benoodigde hoeveel
heid vertegenwoordigd moet zijn,|ger
bruiken we in hoofdzaak de aardappe-
vangen, zijn goede resultaten te ver
krijgen, Om een gevoelige huid niet
te schaden, moet men met biet te
koude baden beginnen anders is de
overgang te groot en eerst lang
zamerhand tot de koude baden over
gaan. Zoodra de temperatuur in het
najaar weer daalt, wordt het wasch
water geleidelijk aan weer warme*
genomen, om het noOdige evenwicht
te verkrijgen. De aanleg tót zomer
sproeten is erfelijk. Blonde en rood
harige menschen hebben er doorgaans
meer last van dan brunettes.
HET MIDDAG-MAAL.
door MARTINE WITTOP KONING.
prN
De veel gebruikte termen\dioofd-
maaltijd" en „warme maal tij p" ge
ven met elkaar* duidelijk het karakter
waar van wat we huiselijkweg ons
middagmaal noemen.
Hoofdmaaltijd omdat we er wat
kwantiteit betreft, ongeveer het dub
bele in gebruiken van de portie voed
sel, die ons ontbijt of ons twaalfuurtje
bevat; hoofdmaaltijd óók, omdat de
a^rd van de voedingsmiddelen zóó i»
foi' tenminste zoo behoort te zijn) dat
we er in de opeenvolgende dagen en
seizoenen steeds verschillende stof
fen in aantreffen en weer dus juist
doOr die 'groote afwisseling (véél
grooter dan in Ie broodmaaltijden te
verwachten ia) een waarborg in vin
den voor het opnemen van alle stof-
fen* die ons lichaam noodig heeft.
Warme maaltijd omdat er onder
dien grooten voorraad van nuttige en
noodige voedingsmiddelen verschil
lende Voorkomen, die zonder de hulp
van het vuur niet voor 't gebruik ge
schikt zouden zijn (aardappelen, erw
ten en boonen, rijst, meel, vleesch,
visch, enz.). -
't Spreekt vanzelf dat juist door
de ruimere keus van de voor dezen
maaltijd beschikbare levensmiddelen
erl door de dikwijls noodzakelijke be
reiding ervan, de samenstelling van
het middagmaal meer verwikkelingen
brengt en hoogere eischen stelt dan
't klaarmaken varf een'broodriiaaitijd.
DaaiJor^ zonder ons te verdiepen in
uitgebreide diners, willen we een paar
hoofdzaken bespreken, die het succes
vap ons warme maal waarborgen
zoowel uit een oogpunt van smakelijk
heid als van voedzaamheid.
Een doelmatig samengesteld mid
dagmaal dan moet ons helpen aan on
geveer de helft van de hoeveelheid
eiwit uit ons dagrantsoen.
Bij de meesten staat vrijwel vast,
dat aan dien eisch moet worden vol
daan door 't gebruik van vleesch. Dat
kan, maar... 't kan ook anders; en
juist in die andere mogelijkheden vin
den we een goede kans voor het bren
gen van afwisseling en voor*- het ge
ven van „elck wat wils",
In plaats van vleesch kunnen wij
b.v. nu en dan visch gebruiken of
eieren. Ook vaR een kaasgerecht als
vervangingsmiddel in de termenge
paneerde gebakken kaasplakjes bij
bloemkool, savoyekool, spruitjes, spi
nazie, andjiyie enz. i06rmen èn wat
smakelijkheid èn wat voedingswaarde
betreft een uitstekende combinatie en
kosten voor hun faereidipg heel wei
nig tijd (wat óók meetelt!). Een soep
met geraspte kaas (aardappelen-,
bloemkool-, tomatensoep, enz.)j kan,
zonder bezwaar voor de eiwit1
met een pouletsoep afwisselen,
macaroni-, vermicelli-, rijst- of aard
appelschoteltje met kaas mag op ons
menu-lijstje even goed een plaats in
nemen hls de jachtschotel, de filosoof
of het rijst met kerry schoteltje,
Verder 'beschikken we over de peul
vruchten (erwten, boonen, linzen),,
die hulp kunnen geven op het gebied
'der eiwitverzórging in ons middag
maal, en ten slotte vinden we nog de
melk (ook karnemelk, of yoghurt),
die sterk kan meewericen tot het op
Ufiyirengen van de hóeveelheid ei-
■slvife rtEen „ïhelkgerecht" als besluit
van den maaltijd (een pap, een scho-
Pl.W
Drfe eenvoudige wandeltoilejtea van zachte wollen stof.
Drie vlotte mantelpakjes.
No. 4 is van lichte wollen stof met vestblouse in afwijkende kleur; no. 5 heeft een
geruit jasje op een effen donkere rok en no. 6 een gestreept manteltje op aan effe»
lichte rok.
len, de rijst, de peulvruchten en aller
lei andere z.g. .„grutterswaren'.
De daareven genoemde „melkspij
zen", voor 't grootste deel met graan
producten bereid, zullen dus ook in
verband met de koolhydraatvoorzie
ning van belang blijken te zyn.
Zouten en vitaminen ontleent het
middagmaal in overvloed aan de ver
schillende groenten en yruchten, die
het seizoen oplevert, mits deze h^t-
tige voedingsstoffen niet met hei
kooknat worden weggegoten. Eenige
aanvulling in difc-opzicht zal nog wor
den gegeven door de melk en de di
verse zuivelproducten (boter, kaas),
voor zoover ze in de bereiding der
middagmaalgerechten een rol sjfelen.
Laat licht en lucht nu binnentreden!
Wintersclie kwalen worden weg
gevaagd!
De lente heeft haar intrede gedaan.
Nu mag de opwekkende voorjaars
lucht weer doer wjjd open vejpters
onze woonkamers en werkvertrekken
binnenkomen. Vermoeidheid en luste-
looajicid, verkoudheid en gehoest
kortom al de tallooze kwaaltjes en be
zwaren, die wjj tijdens den overgang
van winter naar voorjaar plegen te
ondervinden zullen in de lichte
lentelucht veel beter en Sneller ver-
■gfjjh'en' dan in bedompte kamers.
In den loop van dlS winter heeft
de mensch zich veel meer dan goed
voor hem is opgehouden in rookerige
zalen; kachels en lampen droegen er
het hunrfe toe bij, om de lucht in huis
langzaam maar zeker te bederven;
roet en stof zette zich af. Ook hebben
wij in den winter doorgaans veel te
weinig beweging. Dat is niet zeilen
oorzaak van stoornissen in de stof
wisseling.
Laat ons daarom thans 'de kjare
voorjaarslucht met volle teugen in
ademen. Vooral de, slaapkamers moe
ten, althans overdag goed doorgelucht
worden en wie het verdragen kan,
mag gerust ook 's nachts zijn raam
laten openstaan. Juist in den slaap
hebben wij, immers behoefte pan ver-
sche lucht.'Hei bloed moet voor den
komenden dag een voorraad zuurstof
opdoen en het laat zich hooren, dat
dit gemakkelijker gebeurt, als wij de
zuivere nachtlucht in onze kamen-
binnenlaten, dan wanneer wij in een
gesloten kamer slapen, waar wil'
steeds met de kamerlucht onze eigen
uitgeademde lucht weer inademen.
\Vie 's morgens na het ontwaken
zijn ongeluchte slaapkamer verlaat,
ongeveer tien minuten lang diep
ademhalend in de frissche buitenlucht
van den jongen dag doorbrengt en
dan in zijn slaapkamer met de ge
sloten ramen en deuren terugkomt,
zal verbaasd zijn, welk een bedompte
lucht hem uit de kamer, waarin hij
een zoo groot deel van zijn leven door
brengt, tegenstaat.
Niet zonder reden klagen de men
schen er dikwijls over, dat ze zoo moe
en loom wakker worden. Dit vindt
zijn oorzaak in het ontbreken va»
voldoende frissohe lucht tijdens den
nacht; zonder deze toch kan on»
veerkracht zich in den slaap niet her
stellen. Overigens is h'et misschien
niet overbodig er#og eens aan te her
inneren, dat het raam van de slaap
kamer zoodanig geopend moet kun
nen worden, dat den slaper geen tocht
kan raken. Ook moet men voldoende
dek hebben.
aukS_ a\.
N Mc laat menjpt langer door jou voor een dwaas uitmak®1
Wat ik ben heb ik niet aan jou, maar aan mezelf te danken!
I
Gras wil, om zich goed te kunnen
ontwikkelen, voedzamen, goed water
(jporlfttenden, humusrijken grond heb
ben, die noch te droog, noch te nat
mag zijn. Als de grond niet aan dezp
vereischten voldoet, dan moet hij ver
beterd worden. Te zandige, droge
grond kan met klei of graszodenaar-
de worden vermengd; magere grond,
die weinig of geen voedingsstoffen
bevat, kan eenigen tijd van te voren
bemest worden. Te vochtige grond
moet ontwaterd worden, of door bij
menging van zand enz, droger wor
den gemaakt. De beste tijd om te
zaaien is het voorjaar, zoodra de zon
wat meer kracht krijgt en nachtvor
sten niet meer te vreezen zijn. Wie
no|g een "stukje giW-in zijn tuin zou
willen hebben, moet er dan ook nu
vlug bij Zijn. Heeft men het zaad over
de oppervlakte uitgestrooid, dan
wordt het licht ingeharkt. By deze
bewerking, evenals ook by het zaaien,
mhet men natuuriy k over het toekom
stige grasveld heenloopen. Het zal
iedereen duideiyk zijn, dat dit niet
zoo maaf op schoenen of klompen
mag gebeuren, want dan zouden er
kuilen of oneffenheden in den grond
komen ,die straks het gazon een on
regelmatig aanzien zouden geven.
Voor het loopen over de aarde binden
we dan ook eerst een paar flinke
plankjes onder onze voeten. Het op
pervlak, waarop ons lichaamsgewicht
rust, is nu grooter en daardoor zak
ken wy minder diep in den grond.
Het inhaiken kan het best gebeu
ren met een pzeren of houten hark,
waarvan de tanden liefst niet te lang
moeten zyn. Men maakt korte stre
ken kruiselings heen en weer, tot et-
zoo goed als geen zaad meer aan de
oppervlakte is te zien. Na het inhar-
ken wordt het heele vlak licht gewalst
of, als men geen wals ter beschikking
heeft, weer op de plankjes aange
trapt. Om de musschen van het zaad
af te houden, spannen we kruiselings
over het veldje zwart garen. Na het
zaaien en aandrukken wordt de grond
natuurlijk goed besproeid en dan is
het wachten maar verder op moeder
natuur, die het dopt,ontkiemen.
Ontwikkelt zich later in den zo
mer mos op het grasveld, dan is dit
doorgaans een bewys, dat de grond
te nat is. Het mos kan met een yze-
ren hark worden uitgetrokken; het
gras krpgt dan gelegenheid zich be
ter te ontwikkelen. Zoo noodig, kun
nen we een laagje zandige aarde over
het grasveld uitstrooien.
Kringen en vlekken op tafels.
De door warme schotels ontstane
vlekken en krihgen worden met een
mengsel van spiritus en raapolie be
streken en daarna terstond met een
wellen lap nagewreven. Verdwynen
de Vlekken niet, dan herhale men nog
maals de behandeling.
Bladluis op rozen.
Nauwelyks vertoonen zich de eer
ste loten aan de rozen, of ook zyn de
bladluizen al weer present. Hoe zorg
vuldiger mèif deze eerste bladluizen
wegvangt, hoe meer werk men zich
later in den zomer bespaart. Als wy
er huiverig van z(jn om het met nle
hand A doen, dan kunnen wjj de
bwsramen het best dooddrukken
tusschen twee afgesleten, zachte bor
steltjes. We kunnen deze maken van
een oud borsteltje, dat daaraan wordt
opgeofferd en in tweeën gezaagd. In
elke hand nemen we nu een stukde
met bladluis bedekte rozenspruit ne
men we tuBschen beide borsteltjes in
en stryken dan zachtjes van onder
naar boven, waarby het haar van de
beide borsteltjes in elkaar moet gr(j-
Pen. Op deze wy ze zullen er niet veel
•uizen het leven afbrengen.
Verseh brood-
Ken appel in den broodtrommel zal
ortoe bydragen om het brood langer
"orach te houden.
Wil inan om, twaa]f uur jekker
snappend brood óp tafel brengen
legt men het niet in den trom
mei, doch bewaart het zoolang in het,
WOOdm nnjj
Ook mogelijk in ons klimaat.
Benhutting tegen wind gewenscht.
Hpt is nog: niet zoo lang geleden,
dat men algemeen de overtuiging was
toegedaan, dat maiscultuur voor ons
land wegens de ongunstige klimato
logische .jÉarJ^pudingen, niet in aan
merking kwfSh. En ook thans nog,
nu reeds verscheidene jaren met de
cultuur van korrelmais proeven zy'n
gertomen, is deze meening nog niet
geheel en al overwonnen.
Toch vinden wy in de korrelmais
juist een voedergewas, dat óók onder
mirtder gunstige omstandigheden een
hooge opbrengst waarborgt. Op licn-
ten, drogen grond heeft de korrelmais
in de laatste jaren hoogere opbreng-
'*ten opgeleverd dan haver en zomer-
gerst. Doch hier raken wy tevens aan
een belangrijk punt, dat voor het wel
slagen van elke maiscultuur dient
vooropgesteld te worden, de keuze
van de grondsoort. Want dit moet
den twyfelaars aanstonds worden
toegegeven ma is stelt een aantal
eisphen, waarmee terdege rekening
dient te worden gehouden, wil mén
zyn pogingen niet by voorbaat tot
mislukking zien gedoemd.
Het aanvankelyk ondervonden te-
zwaar by de proefnemingen me:
maiscultuuL*, namely k dat de korrels
niet vropg genoeg rypten, doet zich
tegenwoordig met de meywere soor
ten, mits deze op den juisten grond
worden gebruikt, niet meer voor. Wie
slechts zware kleigrond of gescheurd
gras- en klaverland tot zyn beschik
king heeft, behoeft niet met de cul
tuur van korrelmais te beginnenhij
zal er geen succes mee hebben, want
op dergelyken grond rijpt de mais te
laat.
Lichte, droge grond, dat is, zooals
wy reeds opmerkten, wat de mais
noodig heeft. Daarbij is zy gevoelig
vodt kouden, guren wind, zoodat men
verstandig zal doen ,als men eens een
proef met mais wil nemen, hiervoor
een beschut gelegen lapje grond uit
te kiezen, dus liefst in de luwte van
een huis of beschut door een flinke
heg. Ook moet men niet met te v$el
Stoofpot van visch en groenten.
1 K.G. filets van schelvisch, 1 winterpeen,
1 ui, savoye kool, 1 bosje selderij, 50 gr.
boter, zout, 1 beker water.
De schelvisch wordt even gekookt, daar
na kan men de filets er gemakkelijk af
snijden, zoodat er geen enkele graat mee
gaat.
Kool zeer fyn schaven en opzetten met de
beker water en pijn. 10 minuten dóórkoken,
daarna de schoongemaakte, gesnipperde
winterpeen toevoefen en de f jngeaneden ui,
zout en boter en alles tezamen in een goed
gesloten pan zachtjes gaar smoren
Daarna de visch en de peterselie, die zeer
fijn gehakt is, toevoegen (een weinig hier
van achterhouden om later ever den scho
tel te strooien) en alles nog pl.m. 7 minu
ten mee laten stoven.
Opdienen met aardappelpurée.
Spiegeleieren met ham.
1 ons ham, 6 eieren, boter, peper, zout.
Een stukje boter wordt in de koekepar
warm gemaakt en drie plakken ham zacht
jes gebakken, daarna drfe eieren voorzich
tig breken, op elke plak één ei eh om te
voorkomen, dat het dooier uitloopt, plaatsen
we een helft van de schaal boven elk dooier,
doen een deksel op de pan en laten het wit
zachtjes stillen; daarna laten we de eieren
op een verwarmden schotel glijden, die bo
ven een pan roet kokend water geplaatst
wordt om te voorkomen dat de eieren teveel
afkoelen.
De overige ham en eieren worden op de-
zélfde wijze gebakken en daarqf alles warm
opgediend.
Gort met rozijnen.
Breng 2 ons gewaaschen en geweekte Jort
aan de kook met Hf L. weekwater en een
theelepeltje zout en laat se c.e. 2 uur zacht
jes koken. Doe er 1% pus gewasschen Sul-
tanarazijnen bij en laat de massa dan nog
1 A 1% uur zachtjes doorkoken. Roer de
i4|^n door de gort en presenteer er ge
smolten boter en suikter bij of stroopsgus.
Rijst met bitterkoekjes.
1 liter melk, 125 gram rijst, 100 gram
suiker, 1 ons bitterkoekjes, tikje zout.|
De melk wordt-aan de kook gebracht, zout
bijvoegen eN de goed gewasschen rljirij er
instrooien, daarna op een kleine pit, liefst
op een asbestplaatje, zachtjes gaar laten
koken, waarna dfe suiker er door wordt ge
roerd, voorzichtig echter, om de korrels niet
stuk te maken.
De bitterkoekjes worden aan stukjes ge
kruimeld. Eerst wordt een laag rijst in een
glazen schotel gedaan, dan wat koekjes
kruimels, ryst, kruimels en de laatste laag
weer kruimels.
Koud late® wordeB alvorens%p te dienen,
s
A mandel pudding.
Liter melk, 1 eetlepel gehakte aman
delen, amandel-essence, 15 gram ntaizenn,
100 gram suiker, 3 eierdooiers, 4 blaadjes
witte gelatine.
De maizena wordt met een weinig van de
melk aangemag^-de rest gekookt en sui
ker en het aangemaakte p^pje toegevoegd,
roerende evep door laten koken. De gelatine
die Jl.m. 19 minuten ih koud water geweekt
heeft, wordt in- een zeefje gedaan om uit te
lekken. Eierdooiers kloppen en de «pejk bij
voegen, daarna nog alles 'teven kloppende
goed verwarmfcn, tptdat de massa mort ge
bonden is, doch niet door laten koken.
Daarna de pan^van het vmlr nemen, de
geweekte gelatine in d^ masaa' oplossen, de
geblancheerde, gehakte amandelen toevoe
gen en essence.
Af en toe roeren tot de pudding rtcoud is
en de gelatine niet meer zal zakken.
Daarna in glazen schaal overbrengen.
gebakken stoof sla.
Kook kropjes sla op de gewone manier
gaar. Laat ze op een vergiet staan en druk
er voorzichtig een deel van het vocht uit.
Snyl de kropjes in de lengte door. Magk
boter In de^coekenpan heet en bak hierin
de sla.
ineens beginpen; op een klein mais-
veldje kan men zich beter met de cul
tuur en de eigenaardigheden van het
gewas vertrouwd maken dan op ern
grooten akker. En dan, is een aller
eerste voorwapxde voor succes, prima
zaad. Hiermede staat of valt werke
lijk de heele proefneming. Daarom
koopt uitsluitend uw mais by eei
beslist betrouwbare firnja, wier naam
een waarborg is vo«or de kiemkracht
De mais kan het best in ryen wor
den gezaaid en wel 78 c.m. diep
Als de plantes eenmaateen centimeter
of 15 hoog zijn, wordt^het veld goed
uitgedund. Hiermede moet men niet
te zuinig zijn, want Inen bedenke wel,
het worden kolossale planten van
meer dan anderhalvé meter hoogte.
Verslag van de openbare vergadering
van den gemeenteraad van Boskoop, op
Vrijdag 30 April 1937, des namiddags om
7 uur.
Voorzitter de heer mr. E P. Verkerk,
burgemeester
Secretaris de heer W Trapman.
Tegenwoordig zijn alle leden..
De Voorzitter opent de vergaaéflng en
zegt met eenige woorden te Wlllëh her
denken den heer F. J. Grootendorst, die
gedurende de periode 7 September 1097
tot 2 September 1919 als lid zitting had
in den Gemeenteraad en heden la over
leden.
Dit kan van hem warden gezegd, dat
hij een respectabel burger was, die bij
alle partijen bemind was. HU genoot de
algemeene achting van de geheele bur
gerij.
De leden van den Raad hoorden deze
woorden staande aan.
De notulen der vorige vergadering
worden conform concept vastgesteld.
Bij de ingekomen stukken is een
schrijven van Ged. Staten dezer provin
cie, houdende mededeéllng van hun be
sluit van 13 April Jz.l. tot onthouding van
goedkeuring aan de raadsbesluiten van
30 Maart 1936 tot vaststelling van bebou
wingsvoorschriften en voorgevelrooiljj-
nen voor het gemeentelijk bouwterrein.
B en W. verwijzen bij dit punt den
Raad naar de ihededeelingen.
De heer Boekraad meent te mogen
concludeeren, dat zij, die niet zóo voor
de vaststelling van de bebouwingsvoor
schriften van de Valkenburgerlaan wa
ren, het nog hiet zoo verkeerd hadden.
De Voorzitter antwoordt, dat deze
raadsleden nog geen reden hebben om
zich te verheugen. Ged. Statert willen
n.l. nog verder gaan. ZU begeeren een
streekültbreldingsplan.
Tusschen den heer Boekraad en den
Voorzitter ontstaat nog eenige discussie.
Tenslotte wordt het stuk voor kennis
geving aangenomen
Verder ls ingekomen een schrijven van
Ged. Staten, houdende bericht, dat in
de openbare vergadering van 18 Mei as.
verslag zal| ^prden uitgebracht Inzake
het door het\liC. Kerkbestuur, tevens
bestuur der R.K. school voor L. O. en
U.L.O. Ingesteld beroep tegen het raads
besluit van 25 November 1936, houdende
vaststelling der vergoeding ex. art. 101
der Lager Onderwijswet 1920 over 1934.
B. en W. stellen voor als gemachtigde
van den Raad voor deze aangelegenheid
den gemeente-secretaris aan te wijzen.
De heer Van Kleef vraagt wat er fei
telijk aan de hand ls.
De Voorzitter antwoordt hierop, dat
het R.K. Kerkbestuur «tegen het raads
besluit tot vaststejling van de vergoeding
ex art. 101 der L. O.-wei over 1934 beroep
heeft ingesteld.
De heer Boekraad geeft hierover nog
een nadere toelichting. Bij de bereke
ning van de kosten per leerling der
openbare lagere school is bulten beschou
wing gelaten een gedeelte van de school,
bestaande uit 3 lokalen, hetwelk niet
voor het lajger onderwijs wordt gebruikt.
Naar de opv&tUng van het kerkbestuur
had dit niet mogen geschieden, omdat
de concierge er wel degelijk zijn werk
aan heeft, terwijl zij bovenalen geregeld
zijn verwarmd.
Na nog eenige discussie wordt tenslot
te den gemeente-secretaris all gemach
tigde aangewezen
Mededeellngen.
B en W. geven ln een uitvoerige inede-
deeüng verslag van den gang van zaken
inzake de onderhandelingen met de pro
vincie tot overneming van den Badhuis
weg ln beheer en onderhoud.
Zij concludeeren, dat de voorwaarden
door de provincie verbonden aan de
overneming fan den Badhuisweg in- be-
heer^qp onderhoud te bezwarend moe
ten worden geacht.
D^ Voorzatter deelt nog mede, dat het
College al het mogelijk heeft gedaan om
tot ecn oplossing „te komen.
De heer Van Kleef vraagt welke kos
ten er voor de gemeente komen, wan
neer zij besluit alsnog den weg in beheer
en onderhoud te nemen.
De hee# Noest vraagt of er geen oplos
sing gevonden kan worden, wanneer de
sloot van den heer Kersbergln wordt ge
dempt.
De heer Brand acht het hekje aan het
begin van het laantje van den heer
Greiner een sta in den weg. Het onder
houd van den Badhuisweg door de pro
vincie laat tegenwoordig veel te wen-
schen over.
De heer Haring meent, dat hier meer
particuliere behangen in het spel zijn.
Hiervoor kan de gemeente niet opkomen.
De particulieren dienen hun eigen be
langen te betalen.
De heer Van der Staak acht hier niet
alleen particulier belang ln het spel. Ook nen om in 1930 alhier,
de dokter en de brandweer kunnen nletH van het 40-Jarig bestaan der muziekver
op den Badhuisweg komen, de eerste daH
met zijn auto.
De Voorzitter wijst er op, dat er wel
eens een tijd geweest is, waarin geen
auto's en fietsen bestonden, doch wel
doktoren.
Wethouder Guldemond becijfert wat
de kosten zullen zijn, indien alsnog be
sloten wordt den weg over te nemen. Er
zullen drie uithaalplaatsen op den weg
behooren te worden gemaakt. Tegenover
een totaal door hem becijferde uitgaven
van 8400, staat een te wachten ont
vangst van 2650, zoodat ten laste der
gemeente zullen blijven f 5850 ongeacht
nog dc kosten van h'et gewone Jaarlijk
se he onderhoud.
Spreker heeft ln zijn berekening niet
opgenomen de e.v. uitgave wegens ver
goeding van schade, welke aan de hulzen
zal worden aangebracht tengevolge van
de ophooging van den weg. De hulzen
zullen ongeveer 1 «meter bovdn <*bkrttln
van den wegdromen.
Wat de kwestie van slootdemping be
treft, de heer Kersbergen wil zijn volle
medewerking wel verleenen, doch men
komt er niet verder mede, omdat de pro
vincie zal zeggen: „Je komt niet op mijn
kade".
De heer Van Kleef begrijpt volkomen
dat B. en W. niet voortdurend aan het
uitgeven willen blijven. Spreker wijst op
de ln beheer en onderhoud bij de pro
vincie zijnde wegen: de Rldderbuurt en
de Zijde. Het onderhoud laat veel te
wenschen over. Omgekeerd eischt de pro
vincie van derden, wanneer zij toezicht
op bepaalde objecten heeft, een buiten
gewoon zorgvuldig onderhoud" In een
kademuur kan geen gaatje zijn, hoe ge
ring ook, of het moet worden gedicht.
Toch wil hij nog iets van den Badhuis
weg zeggen. In Boakoop is gebrek aan
industrieterrein. Spr. meent, dat aan den
Badhuisweg juist uitnemend industrie
terrein ls gelegen. De meeste woningen,
welke daar staan, komen bijna voor on-
bewoonverklaring in aanmerking.
Dat de drie uithaafólaatsen, welke
door wethouder Guldemond zijn g?
noemd, zooveel zullen toeten, gelooft nij
niet. Er ls wellicht wel wat te bereiken,
met den polder Laag Boskoop, welke
daar terrein heeft liggen.
B. en W. deelen voorts mede, dat zij,
nu goedkeuring onthouden le aan de
raadsbesluiten van 30 Maart J.I., strek
kende tot vaststelling van voorgevelrooi
lijnen voor het gemeentelijk bouwterrein
tot tot vaststelling van een verordening,
als bedoeld in art. 43 der Woningwet
voor dat terrein, voornemens zijn in
nader overleg te treden met de commla-
sle van advies voor de uitbreidingsplan
nen ln Zuid-Holland omtrent den ver
der ln deze te volgen weg.
ZU ontraden tegen de beslissing van
Ged. Statep bU de Kroon ln hooger be
roep te gaan.
Daar het raadsbesluit d d 8 April j.l.
tot vaststelling van «een verordening,
regelendfe de bebouwing en het gebruik
van terreinen aan de Valkenburgerlaan
ln verband hiermede niet zal worden
gpedgekeurd, hebben zU de Inzending ter
goedkeuring achterwege gelaten.
De Voorztteter licht een en ander, toe.
Boskoop is feltehjk volgebouwd. Een uit
breidingsplan heefjt alleen zin als streek
uitbreidingsplan. Met dit plan zal het
annexatieplan weer opduiken, want In
dien een streekuitbreidingsplan zal wor
den vastgesteld, zal «Boskoop genoodzaakt
zUn mede te betalen voor een deel, dat
niet tot het grondgebied van Boskoop
behoort.
Voorstel inzake het erfpachtsterrein
nabU het spoorwegstation in verband
ipet de stichting van het tentoonstel
lingsgebouw.
Het voorstel wordt aangenomen.
Voorstel tot vaststelling van enkele
pensioensgrondslagen.
Conform het voorstel wordt besloten.
Voorstel tot wijziging van de gemeente-
begrooting, dienst 1937.
Tenslotte wordt het voorstel tot wijzi
ging van de begrooting van het Burger-
lUk Armbestuur goedgekeurd.
Hierna sluiting.
Gedenkbord ter herinnering san de
openingstelling der perm,
tentoonstellingshallen.
De heer J. W v. d. Willik, 't Waren
huis, alhier, heeft aan het pestuur der
tentoonstellingsvereeniglng een handbe
schilderd gedenkbord (fabrikaat Schoon
hoven) ter beschikking gesteld, dat als
blijvende herinnering de openingstelling
van de permanente tentoonstellingshal-
iep en de bloemententoonstelling 1937
symboliseert. Op het bord staan ver
meld dezelfde woofden welke met gulden
letters ln het gebouw staan. >ehouwen
„Druk wekt Veerkracht", waaronder het
wapen van Boskoop.
Er zullen maximum 25 stuks van dit
fraaie wandbord worden vervaardigd.
Het heeft een plaats gekregen boven de
deur van het tentoonstellingakantoor,
ingang vanuit overgangsgebouw.
Rijkspostspaarbank.
Aan het postkantoor Boskoop werd ge
durende de maand April ingelegd
11403,53, terugbetaald 11230,40.
Het laatst door dat kantoor uitgegeven
boekje draagt het nummer 5081.
Benoeming onderwUsere*.
Aan de chr. school Nleuwstraat werd
tot onderwijzeres benoemd mej. J. K.
Meyer te Capelle a. d. IJssel
Kiezerslijst.
[et op de klezerslUst voorkomende
tgl kiezers ln deze gemeente bedraagt
Groot festival in 1939.
Naar wij vernemen, bestaan er plan
nen om in 1930 alhier, ter gelegenheid
eeniglng „Harmonie Excelsior" een groot
muziekconcours t» houden.
Burgerlijke Stand.
GETROUWD: J. de Kooter, 24 jaar en
E. G. Lagerwei) 24 jaar.
GEBOREN: Korstiaan Johannes, z. v.,
F. M. Vermeulen en E. J. Boer. Leo-
nardus, z. v. L. v. Dijk en G. Verboom.
OVERLEDEN. F. J. Grootendorat 89^.
OUDERKERK a. d. IJSSEL.
Hoofd-Ingeland plaatsvervanger.
Door het college van Dijkgraaf en
Hoogheemraden der Krlmpenerwaard ls
ln het derde district tot Hoofd-Ingeland
plaatsvervanger benoemd de heer J. de
Jong Cs., alhier.
Wegdekverbetering.
Het asphaltwegdek van den Kerkweg,
dat den laataten tUd een bedenkelijk
aantal putten vertoonde, wordt de laat
ste dagen verbeterd.