MODELKAMER-VERKOOP
Persil kiiiL1 Persil
geld
S°8»Ë,
De Reeuwijksche en
Sluipwijksche Plassen
GOUPSCHE courant
t KWALITEITSMERK
DUIZENDEN
DOUWE EGBERTS
Vrijdag 24 Juni 1938
Tweede blad
WAT DE MODE
BRENGT
KTWG
t
ut kuHtlitait aan d& spits.'
MAGGI
REEUWIJKSCHE PLASSEN
VERHOOGT DAT GENOT
Dr. A. SCHEYGROND
PRIJS 0.50
ZETPILLEN
&hte friesche
HEERENBAAI
Frankrijk viert feest.
Tomaten verdrijven het koolwitje.
Welke huwelijken bieden de
meeste kans van slagen
-*
I
4>
- ,,Wa< is mijn jurkje nu weer 1
I prachtig wit, hè Moeder?
I En waf ruikt het frischl Het
J Is véél mooier dan de
I vorige keerI"
,.Ja kind, maar nü is het ook i
J weer In Persll gewasschen I i
I Moeder heeft éénmaal I
J een goedkoop zelfwerkend
I waschmiddel genomen, dat I
j doet ze nóóit meer. Voor
I de wasch gaat er nietsJ
Y boven Persill
Is er niet genoeg jus neemt
U dan een MAGGI5 Justablet en
bereidt dit zoals op het etiket
staat aangegeven. In 5 minuten
tijds hebt U dan circa 'fz L. jus
gereed. En wat voor een jus
geurige, echt-smakelijke, bruine
jus, die het genot van de maal
tijd verhoogt! Jus van MAGGI,
welke dezelfde bestanddelen be
vat als zelfgemaakte vleesjua, doch
goedkoper is! Per tablet 6 cent.
Zacht en toch krachtig -
heerlijk van smaak - op
wekkend en verkwikkend.
De kenmerken van het
edele natuurproduct,
waaruit KING pepermunt
is bereid.
Heden beginnen wij met den
verkoop van een groot aan
tal 'ameublementen uit onze
toonkamers, waaronder eeni-
ge AVODIRÉ- en POMMELE
Slaapkamers, ENGELSCHE- en
GOTHISCHE Huiskamers en
een aantal moderne zitkamers.
A) deze ameublementen wor
den VER BENEDEN DE
WAARDE verkocht.
Profiteert van deze unieke
gelegenheid.
Gratis bezichtiging zonder
verplichting tot koopen.
HOOGSTRAAT 208
BEIJERLANDSCHEL 72-78
R O T T E R D A,M
OFFICIEEL® CRISIS-PUBLICATIE
Garantieprijs goedgetetmle
pootaardappelen.
De Nederlandsche Groenten, en Fruit-
centrale maakt betend, dat zij voov «oed-
gekeurdfe pootartrdappelen, geteeld op een
tumbouwteeltvergunning, niet zijnde een
teeltvergunning uitsluitend voor plantaard
appelen, ee„ minimumprijs wenscht te ga
randeeren tot 1 November 1938, welke na
der zal worden bekend giemaakt.
De verdere voorwaarden om hiervoor in
aanmerking te komen z„llen te zyMr ,i|ö
aan de veilingen bekend gemaakt worden,
alwaar alsdan tevens de opgave dient te
geschieden.
'3-Grave-nhagre, 23 Juni 1936.
Een paar druppels D.D.D. doen
I dadelijk de folterende jeuk
1 bedaren. Tallooz# lijders aan
I Eczeem, Puisten. Open Bee-
I nen en andere huidaandoe-
I ningen hebben met gioot
I succes dit heilzame middel
I aangewend. Het is geen vet-
1 tige zalf, maar 'n heldere vloei
stof, die de ziektekiemen
doodt en de huidweefsels ver-
frischt en versterkt.
47 Bij Apothekers en Drogisten.
Flacons
f. 0.75
f. 1.50
f. 2.50
Ik heb nog GRAVURES van
St. Janinteriaurs an Glazen
in groote verscheidenheid af te
geven.
Uitgave VAN GOOR ZONEN, Gouda.
1. DE BAADT Turfmarkt 83
bezoeken elk jaar de
en brengen daar uren vol genot door.
door U te laten voorlichten door het uit
stekend beoordeelde fraai uitgevoerde
werkje
door
DERDE herziene druk; geïllustreerd met
44 afbeeldingen naar foto's ep penteeke-
ningen, benevens 2 duidelijke KAARTEN
van het plassengebied.
Verkrijgbaar in eiken boekhandel en bü de Uitgevers
A. BRINKMAN ZOON Markt 31 GOUDA.
BROEDER BENEDICTUS
une0niibl,nde. «n bjoedende aambeien, stel
len alles wat tot dusver bestond, zeer ver
1schaduw' Per doos van 6 stuks 85 ct
Aambeionzalf Br. Benedlctus f. 1.- per pot
FIRMAifÖNNÈMA&'CiE SNEEK
Ambtenaren tot Maandinkomen zonder
borg. Wettelijk tarief.
Inlichtingen (postz. v. antw.) en af wikte -
linig schriftelijk.
N.V. NATIONALE VOLKSBANK,
GELDSCHIETBANK, Mauritsweg 3, Rot
terdam.
Gouda: A. A, Bisschop, Hoogstr. 19; C. J. J. Loeve,
Gouwe 145; Haastrecht; W. Faay, Mag. „De Stc-t";
Oudewater: O. E. deR^fjtere, Wydstr. 16; Schoonhov^.
M. J. Stekelenfcung, Lopikerstr. 10; Woerden. J. H-
Wayboer, Voorstr. 21; Alphen a. d. Ry'n: D. Raaphorst
Sr.. v. Mnnderloostr. 43; Waddinxvee-nM. v. d. Zwaard.
Nesstr. 7; Zoetermeer: J. v. d. Goes, Dorpstr. 77. Verder
in alle plaatsen in de bekende winikels met de Mey's
reclame. Waar niet verkrijgbaar, wende men zich tot
den Gen. Vert. J. W. Raeymakers, Claes de Vrieselaan
Rdam' geïlb prijslijst gratis.
Geen jus meer?
50 75 Ct. PER '/2 POND
De uitvinding der champagne.
Het is dit jaar 300 jaar geleden,
dat de champagne werd uitgevonden
en de wereld inging. Naar aanleiding
hiervan is Frankrijk, als voorberei
ding op de feestelijkheden, welke men
in de streken, waar de champagne
wordt bereid, zal houden, begonnen
met de uitgave van een origineele
postzegel, een mooie aanwinst voor de
collecties der philatelisten 1
Omtrent de gewone wijnbereiding
is genoeg bekend, doch van champag
ne, deze dure ondei de wijnsoorten,
weet men doorgaans nog weinig al.
riet werk bij het uitzoeken der
druiven en later op bet hanfceeren dei
persen en flesschen, die jarenlang in
diepe, dure kelders liggen, de ijsoaden
waarin elke liesch wordt gedompeld
en de naam van den iabriKant dat
alles moet worden betaald en dat al
les maakt de champagne ook zoo kost
baar. Bovendien wordt, nadat er de
noodige belasting op de flesschen is
gelegd, door de kleinhandelaren een
ordentelijke winst op de wijn ge
maakt! Dit alles zoo zeiden we
reeds maakt de champagne duur.
In den iaatsten tijd leggen zich ook
andere landen dan Frankrijk toe op
het bereiden van champagne, al is het
dan ook nagemaakte. Zoo bereidt zelfs
Zuid-Afrika champagne, en zelfs
sherry komt uit Kaapland. De eenige
echte van deze soort komt tenslotte
van het zuidelijkste zuiden van Span
je en ook wel uit het district van je-
reze de ia Frontera, waarnaar de
sherry is genoemd. Doch, het moet
gezegd, Kaapsche sherry staat verder
van de origineele af, dan de Kaapsche
Champagne van de Fransche.
Doch hierbij speelt zoowel de bo
dem en het klimaat als de bijzondere
behandeling een rol van beteekenis.
Het stadje Jorez is reeds sinds het be
gin van den huidigen burgeroorlog in
handen van Franco, hetgeen voor het
buitenland het voordeel heeft gehad,
dat de bereiding en uitvoer van sher-
rie ongestoord kon voortgaan. Bij
deze wijnsoort, meer dan bij eenige
andere, is het belangrijk dat degenen,
die met de bereiding zijn belast, niet
worden gestoord in hun werk, want
groote oplettendheid is daarbij noodig
zooals we uit onderstaande beschrij
ving zullen zien.
Vroeg in September begint de oogst
na een warmen en drogen nazomer.
Groote hoeveelheden witte druiven
worden op matten uitgespreid. Dit
om te zorgen, dat de Andalusische
zon het oyertollig vocht uit de opge
zwollen korrels zuigt. De oogst wordt
geperst door de Andalusiërs in eigen
persoon, maar niet, zooals de kleur
lingen op vele Kaapsche wijnplaatsen
dit doen, met de voeten, neen, zij dra
gen laarzen, met spijkers beslagen.
Het sap, uit de druiven geperst, loopt
in groote vaten en de gisting begint
al spoedig. Als men deze gisting voor
de eerste maal ziet, staat men ver-
baasd over dat rollen en bruisohen en
schuimen van het kostbare nat! Het
bruischen maakt een oorverdoovend
f lawaai, dat echter afneemt, wanneer
de wijn in de vaten blijft staan. Maar
toch houdt deze beweging, natuurlijk
in steeds mindere mate, nog eenige
weken aan en eerst na twee maanden
ziet men geheel geen beweging meer
in liet vat. Dan begint men met af
tappen in andere vaten, zoodat het
bezinksel onschadelijk achterblijft.
Thans begint de tweede gisting, het-
geen bij deze wijnsoort iets bjjzon-
ders is. Dit houdt nog achttien maan
den aan en wel omdat niemand voor
dit tijdsverloop in staat is de verschil
lende merken met zekerheid te classf-
ficeeren.
Het classificeeren van de wijn is
een zeer bijzondere kunst. Mannen
van de wetenschap zijn hierbij noo
dig. Twee vaten sherry, bereid uit de
zelfde soort druiven, uit dezelfde win
gerd, in dezelfde soort vaten, houden
vaak twee totaal verschillend sma
kende wynen inl
Zijj moeten dus worden getoetst en
ingedeeld in soorten. Dan komen zy
m z.g. solera's, welke oestaan uit een
aantal vaten met wyn van uiteenloo-
pende rijpheid. Bij verkoop tapt de
eigenaar uit het rijpste vat. Men vult
het aan met sap uit het vorige vat,
dat achter het rijpste vat staat en zoo
volgen de vaten op elkaar, tot het
laatste vat zijn jonge wijn ontvangt.
Er zijh in Frankrijk solera's, welke
meer dan zestig jaar op dergeylke
wijze voortdurend worden bijgevuld.
De kenners onderscheiden vier
soorten, „fino", is licht van kleur,
met een zeer zachten smaak. Deze
soort is onzoet en wordt derhalve ge
bruikt om den eetlust op te wekken.
„Amontillado" is iets zwaarder en
neeft een sterker smaak. „Oloroso1
(geurig) is nog zwaarder en ziet don
kergeel. De meeste soorten zijn zoe-
ter dan „amantillado", terwijl „old I
brown" donkerder ziet dan „oloroso".
De Engelschen houden van deze soort
het meest, vooral na het eten drinken
zij haar graag.
In den Iaatsten tijd geeft men de
voorkeur aan „droge" Wijnsoorten.
Sherry is geschikt om te presenteeren
voor het eten, tijdens den maaltijd en
na het diner.
In Engeland hebben ook eenmaal,
in het zuiden namelijk, wingerden ge
bloeid. Of het klimaat zich heeft ge
wijzigd, of dat iets anders de oorzaak
ervan mag zijn geweest, maar heden
ten dage moet Engeland zijn wijnen
invoeren, behalve bessenwijn. In Lon
den en in oude Engeische landhuizen
treft men de fijnste wijnkelders aan.
Van oudsher waren de Britten (mis
schien uit hoofde van de gure weers
gesteldheid) gesteld op zware wijnen
KEN GRACIEUS GEPLOOID OOSTUUM
VAN ZWART EN WIT VOOR
StytNKE FIGUREN.
FRAAIE SPORTM
SMAAKVOL GEDECOREERD
LINNEN JASJE.
Deze creatie van het Parysche huis Le-
long jdoet de schoone vermen van de buste
volkcbnen tot haar recht komen. Vanuit het
middon gaan de plooien omhoog en omlaag
en oikgluiten het lichaam tot waar de rok
zich tot dèn Njdokvorm^erwydt.
Dit model TsMlferaard alleen geschikt
voor slanke onberispelijke figuren.
Een leeren jasje of wel een leeren mantel
moet men steeds van de beste kwaliteit ne
men, die soepel is. De prys is wat hoog by
aanschaffing, doch ze kan telkens worden
schoongemaakt en ten slotte geverfd wor
den. Dit medel is champagnekleurig leder
met mouwen en zakken van kastanjebruin
leer, welke combinatie perfect staat.
Een alleraardigst linnen jasje met zeer
decoratieve garneering, dat geen knoopen
heeft, maar een ritssluiting. De kraag van
dit jasje is met vierkantjes versierd, die by
het witte linnen en de garneeringop het
jasje sterk spreken.
en bieren. Zy zijn derhalve niet de
beste kenners van roode of witte ta
felwijnen, maar wel van sherry, bran
dewijn en vooral port. Brandewijn-
smokkelarij was van oudsher een
voornaam bedrijf, ook in Schotland.
Port is een drank, welke op zichzelf
een groote voeamgs waarde bezit,
doch de port is door de voorname
Britten altijd beschouwd als iets, noo
dig om een goeden maaltijd af te ron
den, zelfs na de champagne. Een goed
Engelsch gastheer is nooit karig met
zijn dranken. Geen wonder, dat er in
Albion zooveel jicht en purgeermid
delen voorkomen, want port vooral is
een zware wijnsoort, met hoog sui
kergehalte en andere bestanddeelen,
welke de gewrichten niet ten goede
komen.
Nu nog iets oVer den uitvoer van i
champagnewijnen. De beste champag- f
ne komt uit de arrondissemehten
Reims en Epernay (Dept. Marne).
Tot de eerste klasje der champagne-
wijnen behooren die van Siilery, die j
van Ay en Mareuil, die van Hautvil-
ilers, Dizy en Epernay en Pierry. Tot
de minder kostbare soorten behooren
die van Cramons, Avis, Ogne en Le
Menil. Wel heeft men nog derde, vier- t
de en vijfde soorten champagne, die
meestal in de Fransche streken zelf
worden gebruikt en niet worden uit
gevoerd. De voornaamste handels
plaatsen van de champagne zijn wel
Reims, A vise, Epernay en Chalons-
sur-Marne. De export uit Frankrijk
beloopt tot in de millioenen flesschen
jaarlijks .Tweederde van alle cham
pagneproductie wordt uitgevoerd. In
Parijs worden vaak champagnewijnen
verkocht, aldaar vervaardigd door in
allerlei wijnsoorten koolzuren te per
sen. De wijnen worden dan zoo lang
in de gesloten flesschen gehouden, dat
de aldus verkregéü wijn onder hoo-
gen koolzuurdruk met koolzuur is
verzadigd en bij het openen der fles
schen, waarbij de overmaat aan gas
plotseling wijkt, schuimt de wijn als
eerste klas champagne
Wanneer is houd water nadeelig i
Gevaarlijke zomerhitte.
Hoe men rozen tegen meeldauw beschermt
Er is een hoogst eenvoudig middel
om de kool tegen het koolwitje te be
schermen. Men plant gelijk met de
kool tomaten en wel zoo, dat kool en
tomaten om de andere rij geplant
worden .Het koolwitje heeft een af
keer van den geur der tomatenplan
ten en blijft daardoor ook bij de kool
weg .Daar komt nog bij, dat de to
maten telkens bij gesnoeid moeten
worden en het sap, dat er dan uit
vloeit werkt bijzonder krachtig. Ook
'kan men al veel bereikeiAjApor toma-
tentakken tusschen de koofplanten te
leggen.
Het gevaar van koud water.
Kalebassen, komkommers, erwten
en meloenen kun.nen veel schade op-
loopen, als ze hiet koud water bego
ten worden. Doorgaans is het al na
korten tijd aan de planten te merken,
doordat ze er ziekelijk gaan uitzien
en dit heeft weer tengevolge, dat ze
Louter verstandelijke of alleen uit
liefde gesloten?
Alhoewel een spreekwoord zegt, dat
huwelijken in den hemel gesloten wor
den, bewijst de bittere waarheid, dat
zeer velen na korten tijd met beide
beenen op de nuchtere aarde staan.
Menigmaal wordt vol idealen en vol
moed een samenleven tusschen twee
menschen begonnen, doch maar al te
snel volgen de teleurstellingen elkan
der op, de een na den ander.
Wat is meer te verkiezen zoo
vraagt men zich wel eens af een
huwelijk, waar de liefde domineert,
dan wel het verstand? Wanneer wij
deze vraag aan een aantal gehuwden
etl ongehuwden zouden voorleggen,
dan zouden de antwoorden wel bui
tengewoon uiteen loopen.
..Een huwelijk uit liefde!" zeggen
jonge menschen en het zou er al heel
treurig uitzien, indien zij niet idealis
tisch genoeg waren om deze meening
van ganscher harte toegedaan te zijn.
Ouderen daarentegen, die reeds eeni
ge jaren getrouwd zij'n, zullen wel
licht niet zoo gauw met hun antwoord
klaar staan. Menige man, menige
vrouw zou zich eerst even bedenken,
om dan tot de conclusie te komen, dat
liefde alleen niet genoeg is.
Zal men zich dan bij het sluiten
van een huwelijk alleen door verstan
delijke overwegingen moeten laten
leiden? Ook dit kan, naar onze mee
ning ge-en gelukkige echtverbintenis
geven. Zonder twijfel zullen er thans,
evenalsi ten allen tijde het geval g<$
weest is, menschen zijn. die een zui
ver verstandelijk huwelijk sluiten,
warbij de zakelijke kant den doorslag
geeft. Geld speelt veelal een groote
rol en brengt de een of andere party
er zeer vaak toe om de oogeii te slui
ten voor minder goede kwaliteiten.
Geld is hoofdzaak, de ipan en de
vrouw worden op den „koop" toe ge
nomen. Het is echter geenszins te
verwachten, dat dergelijke verstan
delijke huwelijken tot een harmoni
sche en gelukkige echtverbintenis zul
len leiden.
Slechts in het gunstigste geval za'.
een verstandelijk huwelijk een samen
leven geven, waarby de beide huwe-
ïykspartners elkander aanvoelen,
veelal is het woord „dulden" meer op
zyn plaats. Wil men de balans van
de meeste dezer huwelyken opmaken,
dan zal men tot de conclusie komen,
dat zy langs den kern van het leven
voorby zyn gegaan en dat voor één,
wellicht voor beide party en, veel
meer een verlies dan wel winst te con-
stateeren zal zyn.
Menschen, die zich volkomen Fan
hun waarde bewust zyn, hetzy man
of vrouw, zullen zich niet laten lei
den tot het sluiten van zuivere ver
standelijke huwelyken, zy zullen als
hoogste gebod de liefde stellen. Toch
zal met huwelyken, waar met beide
factoren rekening gehouden wordt de
meeste kans van slagen hebben. Niet
voor niets zegt men vaakvan de lief
de alleen kan men niet leven, want
telkenmale doen zich omstandigheden
voor, waaruit blijkt, hoezeer rekening
gehouden dient te worden met het
verstand.De man, zoowel als de vrouw
die zich voorstellen zich te verloven,
hebben zich wel degelijk af te vragen
of zy by elkander passen en één van
zin den langen huwelijks weg kunnen
afleggen. Deze vraag is heel moeilyk
te beantwoorden en wel om de een
voudige reden, dat velen, de hun vol
komen onbekende toekomst bezien als
een weg, die louter over rozen gaat.
Vooral jonge menschen, die voorne
mens zyn te trouwen, zyn niet nuch
ter genoeg om elkanders karakter
eigenschappen onder de loupe te ne
men en te ontleden.
Zelfs by een huw.elyk, dat uit liefde
gesloten wordt, zal men zich door het
verstand moeten laten leiden, o.m.
waar het gaat om erfelykheidsziekten
die nameloos veel leed over een toe
komstig geslacht kunnen brengen.
Nog vele andere gevallen kunnen
het wenschelyk maken, dat het ver
stand, zoo noodig, den doorslag geeft.
Wij noemen in dit opzicht o.m. de hu
welyken, waarby sprake is van zéér
groote leeftijdsverschillen en waar óf
de man zooveel ouder is, dat zyn a.s.
echtgenoote zyn dochter zou kunnen
zyn óf de vrouw wat ook meerma
len voorkomt tien of meer jaren
ouder is. Inderdaad zullen 4r geval
len te noemen zyn, die tot gelukkige
echtverbintenissen leiden, doch over
het algemeen brengen zy ten langen
leste teleurstellingen.
Indien men liefde en verstand deed
samengaan, zouden er in de toekomst
heel wat minder ongelukkige huwely
ken en echtscheidingen te boeken zyn
dan wanneer men óf het een óf het
ander laat overheerschen. Een man,
die slechts de beschikking heeft over
een klein inkomen erf droomt van een
harmonisch huwelijksleven met een
vrouw, die oppervlakkig en verkwis
tend is, kan op zyn tien vingers na
tellen, dat zoo'n verbintenis op een
mislukking uitloopt. Geheel ten on
rechte meenen vele jonge mannen en
jonge vrouwen, dat zij hun huwelyks-
partner kunnen omvormen naar het
ideaal, dat zy zich voor oogen hebben
gesteld. Bepaalde karakter-eigen
schappen zyn zóó diep geworteld, dat
i