MODELKAMER-VERKOOP Persil kiiiL1 Persil geld S°8»Ë, De Reeuwijksche en Sluipwijksche Plassen GOUPSCHE courant t KWALITEITSMERK DUIZENDEN DOUWE EGBERTS Vrijdag 24 Juni 1938 Tweede blad WAT DE MODE BRENGT KTWG t ut kuHtlitait aan d& spits.' MAGGI REEUWIJKSCHE PLASSEN VERHOOGT DAT GENOT Dr. A. SCHEYGROND PRIJS 0.50 ZETPILLEN &hte friesche HEERENBAAI Frankrijk viert feest. Tomaten verdrijven het koolwitje. Welke huwelijken bieden de meeste kans van slagen -* I 4> - ,,Wa< is mijn jurkje nu weer 1 I prachtig wit, hè Moeder? I En waf ruikt het frischl Het J Is véél mooier dan de I vorige keerI" ,.Ja kind, maar nü is het ook i J weer In Persll gewasschen I i I Moeder heeft éénmaal I J een goedkoop zelfwerkend I waschmiddel genomen, dat I j doet ze nóóit meer. Voor I de wasch gaat er nietsJ Y boven Persill Is er niet genoeg jus neemt U dan een MAGGI5 Justablet en bereidt dit zoals op het etiket staat aangegeven. In 5 minuten tijds hebt U dan circa 'fz L. jus gereed. En wat voor een jus geurige, echt-smakelijke, bruine jus, die het genot van de maal tijd verhoogt! Jus van MAGGI, welke dezelfde bestanddelen be vat als zelfgemaakte vleesjua, doch goedkoper is! Per tablet 6 cent. Zacht en toch krachtig - heerlijk van smaak - op wekkend en verkwikkend. De kenmerken van het edele natuurproduct, waaruit KING pepermunt is bereid. Heden beginnen wij met den verkoop van een groot aan tal 'ameublementen uit onze toonkamers, waaronder eeni- ge AVODIRÉ- en POMMELE Slaapkamers, ENGELSCHE- en GOTHISCHE Huiskamers en een aantal moderne zitkamers. A) deze ameublementen wor den VER BENEDEN DE WAARDE verkocht. Profiteert van deze unieke gelegenheid. Gratis bezichtiging zonder verplichting tot koopen. HOOGSTRAAT 208 BEIJERLANDSCHEL 72-78 R O T T E R D A,M OFFICIEEL® CRISIS-PUBLICATIE Garantieprijs goedgetetmle pootaardappelen. De Nederlandsche Groenten, en Fruit- centrale maakt betend, dat zij voov «oed- gekeurdfe pootartrdappelen, geteeld op een tumbouwteeltvergunning, niet zijnde een teeltvergunning uitsluitend voor plantaard appelen, ee„ minimumprijs wenscht te ga randeeren tot 1 November 1938, welke na der zal worden bekend giemaakt. De verdere voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen z„llen te zyMr ,i|ö aan de veilingen bekend gemaakt worden, alwaar alsdan tevens de opgave dient te geschieden. '3-Grave-nhagre, 23 Juni 1936. Een paar druppels D.D.D. doen I dadelijk de folterende jeuk 1 bedaren. Tallooz# lijders aan I Eczeem, Puisten. Open Bee- I nen en andere huidaandoe- I ningen hebben met gioot I succes dit heilzame middel I aangewend. Het is geen vet- 1 tige zalf, maar 'n heldere vloei stof, die de ziektekiemen doodt en de huidweefsels ver- frischt en versterkt. 47 Bij Apothekers en Drogisten. Flacons f. 0.75 f. 1.50 f. 2.50 Ik heb nog GRAVURES van St. Janinteriaurs an Glazen in groote verscheidenheid af te geven. Uitgave VAN GOOR ZONEN, Gouda. 1. DE BAADT Turfmarkt 83 bezoeken elk jaar de en brengen daar uren vol genot door. door U te laten voorlichten door het uit stekend beoordeelde fraai uitgevoerde werkje door DERDE herziene druk; geïllustreerd met 44 afbeeldingen naar foto's ep penteeke- ningen, benevens 2 duidelijke KAARTEN van het plassengebied. Verkrijgbaar in eiken boekhandel en bü de Uitgevers A. BRINKMAN ZOON Markt 31 GOUDA. BROEDER BENEDICTUS une0niibl,nde. «n bjoedende aambeien, stel len alles wat tot dusver bestond, zeer ver 1schaduw' Per doos van 6 stuks 85 ct Aambeionzalf Br. Benedlctus f. 1.- per pot FIRMAifÖNNÈMA&'CiE SNEEK Ambtenaren tot Maandinkomen zonder borg. Wettelijk tarief. Inlichtingen (postz. v. antw.) en af wikte - linig schriftelijk. N.V. NATIONALE VOLKSBANK, GELDSCHIETBANK, Mauritsweg 3, Rot terdam. Gouda: A. A, Bisschop, Hoogstr. 19; C. J. J. Loeve, Gouwe 145; Haastrecht; W. Faay, Mag. „De Stc-t"; Oudewater: O. E. deR^fjtere, Wydstr. 16; Schoonhov^. M. J. Stekelenfcung, Lopikerstr. 10; Woerden. J. H- Wayboer, Voorstr. 21; Alphen a. d. Ry'n: D. Raaphorst Sr.. v. Mnnderloostr. 43; Waddinxvee-nM. v. d. Zwaard. Nesstr. 7; Zoetermeer: J. v. d. Goes, Dorpstr. 77. Verder in alle plaatsen in de bekende winikels met de Mey's reclame. Waar niet verkrijgbaar, wende men zich tot den Gen. Vert. J. W. Raeymakers, Claes de Vrieselaan Rdam' geïlb prijslijst gratis. Geen jus meer? 50 75 Ct. PER '/2 POND De uitvinding der champagne. Het is dit jaar 300 jaar geleden, dat de champagne werd uitgevonden en de wereld inging. Naar aanleiding hiervan is Frankrijk, als voorberei ding op de feestelijkheden, welke men in de streken, waar de champagne wordt bereid, zal houden, begonnen met de uitgave van een origineele postzegel, een mooie aanwinst voor de collecties der philatelisten 1 Omtrent de gewone wijnbereiding is genoeg bekend, doch van champag ne, deze dure ondei de wijnsoorten, weet men doorgaans nog weinig al. riet werk bij het uitzoeken der druiven en later op bet hanfceeren dei persen en flesschen, die jarenlang in diepe, dure kelders liggen, de ijsoaden waarin elke liesch wordt gedompeld en de naam van den iabriKant dat alles moet worden betaald en dat al les maakt de champagne ook zoo kost baar. Bovendien wordt, nadat er de noodige belasting op de flesschen is gelegd, door de kleinhandelaren een ordentelijke winst op de wijn ge maakt! Dit alles zoo zeiden we reeds maakt de champagne duur. In den iaatsten tijd leggen zich ook andere landen dan Frankrijk toe op het bereiden van champagne, al is het dan ook nagemaakte. Zoo bereidt zelfs Zuid-Afrika champagne, en zelfs sherry komt uit Kaapland. De eenige echte van deze soort komt tenslotte van het zuidelijkste zuiden van Span je en ook wel uit het district van je- reze de ia Frontera, waarnaar de sherry is genoemd. Doch, het moet gezegd, Kaapsche sherry staat verder van de origineele af, dan de Kaapsche Champagne van de Fransche. Doch hierbij speelt zoowel de bo dem en het klimaat als de bijzondere behandeling een rol van beteekenis. Het stadje Jorez is reeds sinds het be gin van den huidigen burgeroorlog in handen van Franco, hetgeen voor het buitenland het voordeel heeft gehad, dat de bereiding en uitvoer van sher- rie ongestoord kon voortgaan. Bij deze wijnsoort, meer dan bij eenige andere, is het belangrijk dat degenen, die met de bereiding zijn belast, niet worden gestoord in hun werk, want groote oplettendheid is daarbij noodig zooals we uit onderstaande beschrij ving zullen zien. Vroeg in September begint de oogst na een warmen en drogen nazomer. Groote hoeveelheden witte druiven worden op matten uitgespreid. Dit om te zorgen, dat de Andalusische zon het oyertollig vocht uit de opge zwollen korrels zuigt. De oogst wordt geperst door de Andalusiërs in eigen persoon, maar niet, zooals de kleur lingen op vele Kaapsche wijnplaatsen dit doen, met de voeten, neen, zij dra gen laarzen, met spijkers beslagen. Het sap, uit de druiven geperst, loopt in groote vaten en de gisting begint al spoedig. Als men deze gisting voor de eerste maal ziet, staat men ver- baasd over dat rollen en bruisohen en schuimen van het kostbare nat! Het bruischen maakt een oorverdoovend f lawaai, dat echter afneemt, wanneer de wijn in de vaten blijft staan. Maar toch houdt deze beweging, natuurlijk in steeds mindere mate, nog eenige weken aan en eerst na twee maanden ziet men geheel geen beweging meer in liet vat. Dan begint men met af tappen in andere vaten, zoodat het bezinksel onschadelijk achterblijft. Thans begint de tweede gisting, het- geen bij deze wijnsoort iets bjjzon- ders is. Dit houdt nog achttien maan den aan en wel omdat niemand voor dit tijdsverloop in staat is de verschil lende merken met zekerheid te classf- ficeeren. Het classificeeren van de wijn is een zeer bijzondere kunst. Mannen van de wetenschap zijn hierbij noo dig. Twee vaten sherry, bereid uit de zelfde soort druiven, uit dezelfde win gerd, in dezelfde soort vaten, houden vaak twee totaal verschillend sma kende wynen inl Zijj moeten dus worden getoetst en ingedeeld in soorten. Dan komen zy m z.g. solera's, welke oestaan uit een aantal vaten met wyn van uiteenloo- pende rijpheid. Bij verkoop tapt de eigenaar uit het rijpste vat. Men vult het aan met sap uit het vorige vat, dat achter het rijpste vat staat en zoo volgen de vaten op elkaar, tot het laatste vat zijn jonge wijn ontvangt. Er zijh in Frankrijk solera's, welke meer dan zestig jaar op dergeylke wijze voortdurend worden bijgevuld. De kenners onderscheiden vier soorten, „fino", is licht van kleur, met een zeer zachten smaak. Deze soort is onzoet en wordt derhalve ge bruikt om den eetlust op te wekken. „Amontillado" is iets zwaarder en neeft een sterker smaak. „Oloroso1 (geurig) is nog zwaarder en ziet don kergeel. De meeste soorten zijn zoe- ter dan „amantillado", terwijl „old I brown" donkerder ziet dan „oloroso". De Engelschen houden van deze soort het meest, vooral na het eten drinken zij haar graag. In den Iaatsten tijd geeft men de voorkeur aan „droge" Wijnsoorten. Sherry is geschikt om te presenteeren voor het eten, tijdens den maaltijd en na het diner. In Engeland hebben ook eenmaal, in het zuiden namelijk, wingerden ge bloeid. Of het klimaat zich heeft ge wijzigd, of dat iets anders de oorzaak ervan mag zijn geweest, maar heden ten dage moet Engeland zijn wijnen invoeren, behalve bessenwijn. In Lon den en in oude Engeische landhuizen treft men de fijnste wijnkelders aan. Van oudsher waren de Britten (mis schien uit hoofde van de gure weers gesteldheid) gesteld op zware wijnen KEN GRACIEUS GEPLOOID OOSTUUM VAN ZWART EN WIT VOOR StytNKE FIGUREN. FRAAIE SPORTM SMAAKVOL GEDECOREERD LINNEN JASJE. Deze creatie van het Parysche huis Le- long jdoet de schoone vermen van de buste volkcbnen tot haar recht komen. Vanuit het middon gaan de plooien omhoog en omlaag en oikgluiten het lichaam tot waar de rok zich tot dèn Njdokvorm^erwydt. Dit model TsMlferaard alleen geschikt voor slanke onberispelijke figuren. Een leeren jasje of wel een leeren mantel moet men steeds van de beste kwaliteit ne men, die soepel is. De prys is wat hoog by aanschaffing, doch ze kan telkens worden schoongemaakt en ten slotte geverfd wor den. Dit medel is champagnekleurig leder met mouwen en zakken van kastanjebruin leer, welke combinatie perfect staat. Een alleraardigst linnen jasje met zeer decoratieve garneering, dat geen knoopen heeft, maar een ritssluiting. De kraag van dit jasje is met vierkantjes versierd, die by het witte linnen en de garneeringop het jasje sterk spreken. en bieren. Zy zijn derhalve niet de beste kenners van roode of witte ta felwijnen, maar wel van sherry, bran dewijn en vooral port. Brandewijn- smokkelarij was van oudsher een voornaam bedrijf, ook in Schotland. Port is een drank, welke op zichzelf een groote voeamgs waarde bezit, doch de port is door de voorname Britten altijd beschouwd als iets, noo dig om een goeden maaltijd af te ron den, zelfs na de champagne. Een goed Engelsch gastheer is nooit karig met zijn dranken. Geen wonder, dat er in Albion zooveel jicht en purgeermid delen voorkomen, want port vooral is een zware wijnsoort, met hoog sui kergehalte en andere bestanddeelen, welke de gewrichten niet ten goede komen. Nu nog iets oVer den uitvoer van i champagnewijnen. De beste champag- f ne komt uit de arrondissemehten Reims en Epernay (Dept. Marne). Tot de eerste klasje der champagne- wijnen behooren die van Siilery, die j van Ay en Mareuil, die van Hautvil- ilers, Dizy en Epernay en Pierry. Tot de minder kostbare soorten behooren die van Cramons, Avis, Ogne en Le Menil. Wel heeft men nog derde, vier- t de en vijfde soorten champagne, die meestal in de Fransche streken zelf worden gebruikt en niet worden uit gevoerd. De voornaamste handels plaatsen van de champagne zijn wel Reims, A vise, Epernay en Chalons- sur-Marne. De export uit Frankrijk beloopt tot in de millioenen flesschen jaarlijks .Tweederde van alle cham pagneproductie wordt uitgevoerd. In Parijs worden vaak champagnewijnen verkocht, aldaar vervaardigd door in allerlei wijnsoorten koolzuren te per sen. De wijnen worden dan zoo lang in de gesloten flesschen gehouden, dat de aldus verkregéü wijn onder hoo- gen koolzuurdruk met koolzuur is verzadigd en bij het openen der fles schen, waarbij de overmaat aan gas plotseling wijkt, schuimt de wijn als eerste klas champagne Wanneer is houd water nadeelig i Gevaarlijke zomerhitte. Hoe men rozen tegen meeldauw beschermt Er is een hoogst eenvoudig middel om de kool tegen het koolwitje te be schermen. Men plant gelijk met de kool tomaten en wel zoo, dat kool en tomaten om de andere rij geplant worden .Het koolwitje heeft een af keer van den geur der tomatenplan ten en blijft daardoor ook bij de kool weg .Daar komt nog bij, dat de to maten telkens bij gesnoeid moeten worden en het sap, dat er dan uit vloeit werkt bijzonder krachtig. Ook 'kan men al veel bereikeiAjApor toma- tentakken tusschen de koofplanten te leggen. Het gevaar van koud water. Kalebassen, komkommers, erwten en meloenen kun.nen veel schade op- loopen, als ze hiet koud water bego ten worden. Doorgaans is het al na korten tijd aan de planten te merken, doordat ze er ziekelijk gaan uitzien en dit heeft weer tengevolge, dat ze Louter verstandelijke of alleen uit liefde gesloten? Alhoewel een spreekwoord zegt, dat huwelijken in den hemel gesloten wor den, bewijst de bittere waarheid, dat zeer velen na korten tijd met beide beenen op de nuchtere aarde staan. Menigmaal wordt vol idealen en vol moed een samenleven tusschen twee menschen begonnen, doch maar al te snel volgen de teleurstellingen elkan der op, de een na den ander. Wat is meer te verkiezen zoo vraagt men zich wel eens af een huwelijk, waar de liefde domineert, dan wel het verstand? Wanneer wij deze vraag aan een aantal gehuwden etl ongehuwden zouden voorleggen, dan zouden de antwoorden wel bui tengewoon uiteen loopen. ..Een huwelijk uit liefde!" zeggen jonge menschen en het zou er al heel treurig uitzien, indien zij niet idealis tisch genoeg waren om deze meening van ganscher harte toegedaan te zijn. Ouderen daarentegen, die reeds eeni ge jaren getrouwd zij'n, zullen wel licht niet zoo gauw met hun antwoord klaar staan. Menige man, menige vrouw zou zich eerst even bedenken, om dan tot de conclusie te komen, dat liefde alleen niet genoeg is. Zal men zich dan bij het sluiten van een huwelijk alleen door verstan delijke overwegingen moeten laten leiden? Ook dit kan, naar onze mee ning ge-en gelukkige echtverbintenis geven. Zonder twijfel zullen er thans, evenalsi ten allen tijde het geval g<$ weest is, menschen zijn. die een zui ver verstandelijk huwelijk sluiten, warbij de zakelijke kant den doorslag geeft. Geld speelt veelal een groote rol en brengt de een of andere party er zeer vaak toe om de oogeii te slui ten voor minder goede kwaliteiten. Geld is hoofdzaak, de ipan en de vrouw worden op den „koop" toe ge nomen. Het is echter geenszins te verwachten, dat dergelijke verstan delijke huwelijken tot een harmoni sche en gelukkige echtverbintenis zul len leiden. Slechts in het gunstigste geval za'. een verstandelijk huwelijk een samen leven geven, waarby de beide huwe- ïykspartners elkander aanvoelen, veelal is het woord „dulden" meer op zyn plaats. Wil men de balans van de meeste dezer huwelyken opmaken, dan zal men tot de conclusie komen, dat zy langs den kern van het leven voorby zyn gegaan en dat voor één, wellicht voor beide party en, veel meer een verlies dan wel winst te con- stateeren zal zyn. Menschen, die zich volkomen Fan hun waarde bewust zyn, hetzy man of vrouw, zullen zich niet laten lei den tot het sluiten van zuivere ver standelijke huwelyken, zy zullen als hoogste gebod de liefde stellen. Toch zal met huwelyken, waar met beide factoren rekening gehouden wordt de meeste kans van slagen hebben. Niet voor niets zegt men vaakvan de lief de alleen kan men niet leven, want telkenmale doen zich omstandigheden voor, waaruit blijkt, hoezeer rekening gehouden dient te worden met het verstand.De man, zoowel als de vrouw die zich voorstellen zich te verloven, hebben zich wel degelijk af te vragen of zy by elkander passen en één van zin den langen huwelijks weg kunnen afleggen. Deze vraag is heel moeilyk te beantwoorden en wel om de een voudige reden, dat velen, de hun vol komen onbekende toekomst bezien als een weg, die louter over rozen gaat. Vooral jonge menschen, die voorne mens zyn te trouwen, zyn niet nuch ter genoeg om elkanders karakter eigenschappen onder de loupe te ne men en te ontleden. Zelfs by een huw.elyk, dat uit liefde gesloten wordt, zal men zich door het verstand moeten laten leiden, o.m. waar het gaat om erfelykheidsziekten die nameloos veel leed over een toe komstig geslacht kunnen brengen. Nog vele andere gevallen kunnen het wenschelyk maken, dat het ver stand, zoo noodig, den doorslag geeft. Wij noemen in dit opzicht o.m. de hu welyken, waarby sprake is van zéér groote leeftijdsverschillen en waar óf de man zooveel ouder is, dat zyn a.s. echtgenoote zyn dochter zou kunnen zyn óf de vrouw wat ook meerma len voorkomt tien of meer jaren ouder is. Inderdaad zullen 4r geval len te noemen zyn, die tot gelukkige echtverbintenissen leiden, doch over het algemeen brengen zy ten langen leste teleurstellingen. Indien men liefde en verstand deed samengaan, zouden er in de toekomst heel wat minder ongelukkige huwely ken en echtscheidingen te boeken zyn dan wanneer men óf het een óf het ander laat overheerschen. Een man, die slechts de beschikking heeft over een klein inkomen erf droomt van een harmonisch huwelijksleven met een vrouw, die oppervlakkig en verkwis tend is, kan op zyn tien vingers na tellen, dat zoo'n verbintenis op een mislukking uitloopt. Geheel ten on rechte meenen vele jonge mannen en jonge vrouwen, dat zij hun huwelyks- partner kunnen omvormen naar het ideaal, dat zy zich voor oogen hebben gesteld. Bepaalde karakter-eigen schappen zyn zóó diep geworteld, dat i

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1938 | | pagina 3