Goed onderhoud verlengt de levensduur van schoenen.
Het zijn maar mazelen.
j Nieuwe kapsels.
Wetenswaardigheden.
Onze Kamerplanten.
RECEPTEN.
yfftjVaM W£>6
F1LMNIEUWS.
Vooi'jaarsvruchtenvla.
De jongste van het gezin.
Nog een keer zuurkool.
Vol trots worden de nieuwe schoe
nen uit de kartonnen doos gehaald,
wanneer zij voor de eerste maal ge
dragen zullen worden. Onberispelijk
ziet het leer er uit en onwilekeurig
komt de wensch op: „Kon ik ze maar
steeds zoo onberispelijk houden!"
Zeer veel hangt van het onderhoud
af en de wijze, waarop men schoenen
na het uittrekken bewaart. Het beste
is ze even te laten luchten nadat zij
uitgetrokken zijn en daarna op een
leest of op een strekker te plaatsen
Gaarne laten wij enkele wenken vol
gen, die den levensduur van schoe
nen grooter maken.
Chevreau- of geitenleeren schoenen
moeten evenals andere gekleurde leer
soorten met schoencrême in dezelfde
kleur behandeld worden en in du-
bieuse gevallen neemt men kleurlooze
crème.
Van groot belang is, dat de leesten
of strekkers overeenkomen met de
grootte der schoenen.
Natte schoenen moeien eerst dro
gen, voordat zij op de leest gezet
worden, want te strak spannen zou
het bovenleer te veel doen lijden. In
dit geval doet men beter de schoenen
met propjes couranten op te vullen,
waar het vocht dan in kan .trekken.
Zwaardere leeren schoenen, zooals
watidel- en bergschoenen worden met
een weinig lijnolie ingewreven, voor
dat ze op de leesten konjen, waardoor
het leet* soepel blijft en minder gauw
barst.
Nieuwe zolen duren langer indien
men ze vóór het gebruik met lijnolie
bestrijkt, hetgeen men ook kan ver
vangen door ricinusolie. Lakschoenen
worden eveneens met deze laatste olie
ingewreven, liefst eenige dagen voor
dat men, ze denkt te dragen. Men
voorkomt hierdoor meestal het vor
men van diepe vrouwen.
Peau de suède kenmerkt zich door
een ruig bovenvlak en wordt met spe
ciale borsteltjes, met gummi puntjes
onderhouden. Speciale preparaten
zullen aangewend worden, zoodra
men peau de suède schoenen meer
gedragen heeft en deze minder mooie
plekken gaan toonen.
Peau de suède schoenen zijn mooi,
doch men moet ze voorzichtig weten
te dragen, oppassen voor stooten, het
geen glimmende plekken geeft. Re
gen werkt steeds op deze leersoort in.
Nieuwe schoenzolen zijn over het
algemeen zeer glad en wanneer men
niet voorzichtig over de geboende
vloeren loopt, is de kans op uitglijden
niet denkbeeldig. Aan te bevelen is
de zolen vooral ook van kinder
schoenen met grof schuurpapier
af te wrijven.
Schoenen kunnen zonder meer in
een kast weggezet worden, doch de
beste manier om niet in gebruik zijn
de schoenen te bewaren is, om kope
ren roetjes op kleine afstand van de
muren (iets meer dan hakhoogte) te
bevestigen en de schoenen hieraan te
hangen, zóó dat de hak op de roe rust
en de punt naar beneden komt. Lak-
schoenen mogen niet in een koude
kast bewaard worden en brocaat-
schoenen wikkelt men in vloeipapier, 1
opdat ze niet zwart worden.
Schoenen poetsen, hoe eenvoudig
het ook moge lijken, is niet ieders
werk. Men begint met een borstel
die men hiervoor speciaal houdt de
modder of stof af te borstelen, daar-
na wrijft men ze heel dun met schoen-
crème in, borstelt ze na en tenslotte
goed uitwrijven met een zachten doek. J
Eerst dan is de crème van het leer j
en voorkomt men, dat sokken en kou-
sen met vlekken komen, door het met
de voeten over elkander zitten.
Vlekken uit bruine schoenen wor
den verwijderd met een weinig af
geroomde melk en benzine; men laat
dit drogen en behandelt ze met crème
in de kleur van het leer. j
Schoenen, die na verloop van tijd
verkleuren, kan men zwart laten ver
ven, doch laat dit werk aan een goe
den vakman of ververij over, zoodat
men niet behoeft te klagen over af*
Hoe dikwijls hoort men deze ge
ruststellende uitlating: „Het zijn
maar mazelen". Men wil daarmee te
kennen geven, dat mazelen eigenlijk
nauwelijks als een ziekte zijn te be
schouwen. Deze opvatting vindt in de
feiten geen rechtvaardiging, want
mazelen zijn zeer zeker een echte
ziekte, die niet eens zonder gevaar is,
met name wegens de niet zelden op
tredende naziekten aan longen, ooren
of oogen. De meest voorkomende com
plicatie is de longonsteking, die voor
al bij ziekelijke kinderen gevaarlijk
kan worden.
Gewoonlijk krijgt de mensch maar
eenmaal in zijn leven mazelen. Er
moet echter een bepaalde dispositie
voor bestaan. Kinderen van 3 tot 14
jaar zijn het meest vatbaar voor de
ziekte. In het eerste levensjaar komt
de ziekte slechts zelden voor, omdat
de afweerstoffen van de moeder op
het kind worden overgebracht.
Meestal treedt de ziekte, waarvan
de verwekker niet met zekerheid be
kend is, in het voorjaar of in den
herst epidemisch op en dan worden
vele kinderen tegelijk ziek. De be
smetting geschiedt bijna uitsluitend
door (vaak maar kort) samenzijn met
een patiënt, die al voor het uitbre
ken van de ziekte besmettelijk is. Men
neemt aan, dat de voornaamste we
gen waarlangs de infectie wordt
overgebracht, de uitwaseming dei-
huid en de tranen van de(n) patient
(e) zijn. Ongeveer tien dagen na de
besmetting treden de eerste ver
schijnselen van de ziekte op, namelijk
matheid, misselijkheid, hoofdpijn, ge
brek aan eetlust en verkoudheid. Na
e§n paar dagen krijgt de patient
koorts, hij klaagt over pijn in de
oogen, die gaan tranen, de oogleden
worden rood en soms hoest de zieke.
Terwijl deze symptomen toenemen,
vormen zich op de huid, eerst om
Een niet ongevaarlijke kinderziekte.
mond en kin en in den mond, roode
stipjes, die grooter worden en aan
groeien tot vlekken. Na enkele dagen
bedekken zij het geheele lichaam. De
vlekken zijn wat opgezet; bij druk
verdwijnt de roode kleur, die echter
onmiddellijk 1 terugkeert nadat de
druk is opgeheven. Koorts, verkoud
heid en gebrek aan eetlust nemen toe,
gewoonlijk gepaard met diarrhee. In
de volgende dagen nemen alle ver-
schynseden snel af, terwijl de roode
kleur der vlekken verdwijnt. Acht da
gen na het uitbreken van de ziekte,
gaat de huid gewoonlijk afschilferen
en verdwijnen de overige symptomen.
In de reconvalescentie, die verschei
den weken duurt, is het weerstands
vermogen sterk verminderd, zoodat
het zieke kind zorgzaam behoed moet
worden. Treden geen complicaties op,
dan is de patiënt na ongeveer 14 da
gen volkomen genezen. Bij goede be
handeling laten de mazelen geen ge
volgen na; de naziekten zijn in den
regel aan verkeerde behandeling toe
te schrijven. Worden de patientjes te
vroeg in de lucht gelaten of komen
zij in de tocht, dan kan de uitslag te
rugkomen. Zoodra men mazelen ver
moedt, wordt de kamer in zooverre
donker gen taakt, dat geen helder licht
kan binnendringen; volslagen donker
is niet noodig. De verdere behande
ling schrijft de dokter natuurlijk
voor. Met Jiet oog op de groote be
smettelijk^ ;id der ziekte is het onver-
antwoordel'ijk gezonde broertjes en
zusjes met de zieke in één kamer te
laten. De nog veel voorkomende op
vatting, dat allo kinderen van een ge
zin zooveel mogelijk tegelijk de ziekte
moeten krijgen, is even onverdedig
baar als gevaarlijk,
geven van de kleurstof op kousen.
Krakende schoenen worden met
lijnolie bestreken, echter niet meer
dan de zolen, het bovenlee r mag niet
geraakt worden. Poetsdoeken moeten
regelmatig gewasschen worden, wil
men voorkomen, dat het uitwrijven
meer werk geeft dan noodig is; uit-
wasschen in zeepwater met salmo-
niak.
Gummi overschoenen worden met
water afgesponst en daarna met een
zacht lapje afgewreven. Kleine
scheurtjes worden met gummi ge
plakt,
Het bezit van verscheiden paren
schoenen, kan men nooit als verkwis
ting beschouwen, aangezien het inte
gendeel bezuiniging beteekent. Schoe
nen moeten niet te lang achter elkan
der gedragen worden, vooral niet als
men last heeft van transpireerende
t voeten. Aan te bevelen is om twee pa
ren tegen elkander te dragen, aange
zien zfj hierdoor mooier van vorm
blijven. Laat men ze om en om eenige
dagen op de leest staan, dan blijft de
pasvorm behouden.
Het aanzien der schoenen typeert
zoowel den man als de vrouw in niet
mindere mate dan de onberispelijke
vouw of de goedzittende rok en daar
om zullen we goed. doen ook aan dit
detail de volle aandacht te schenken,
i
.In Holland kunnen over 't algemeen
veel betere coiffures worden gedra
gen dan tot nu toe het geval is, zei
onlangs de voorzitter van de Haag-
1 sche Marcelclub. En wie om zich heen
1 kijkt, zal moeten toegeven, dat dit in
derdaad het ge^al is. Zelfs in schouw
burg en concertzaal ziet men kapsels
waaraan zeker wat meer zorg besteed
had kunnen worden. De uitspraak
van dezen deskundige, dat wanneer
1 de vrouw veel goedgekapte hoofden
om zich heen ziet, bij haarzelf de
wensch zal opkomen ook beter gekapt
te zijn, bevatte een tweede groote
waarheid.
Het is alleen de vraag, hoe de
vrouw, zonder de dagelij ksche hulp
van een kapper voor de meesten
een onmogelijkheid! de ingewik
kelde kapsels zal kunnen dragen, wel
ke als nieuw wórden gebracht. Zeker,
de meeste zijn avondcoiffures of kap
sels, bestemd voor bijzondere gelegen
heden, maar na dergelijke evenemen
ten volgt toch gewoonlijk weer „de
gewone orde van den dag".
Dat zij niet van fantasie ontbloot
zijn, moet dadelijk worden toegege
ven.
Het heet verder, dat de nieuwste
haarkleur in Parijs zachtblauw is,
overloopend naar cyclamen... Voor-
loopig zullen we ons hier, als we al
thans iets nieuws willen, maar hou
den aan de haarversieringen van leer,
in de kleur van onze verdere garde
robe. Dit is iets, dat tenminste niet al
te buitenissig is en onze charme zeer
zeker zal verhoogen.
Kragen van winterjassen.
Nu de winterjassen weer worden
opgeborgen, komt menigeen tot de
ontdekking, dat de kragen min of
meer vettig zijn. Om ze weer in orde
te brengen, behandelt men ze met
een gelijke hoeveelheid ammoniak en
water, dat men in een schaaltje ver
mengt. Hiermede maakt men den
kraag goed vochtig, neemt een vouw
been en krabt hiermede over de vette
plek, maakt het vouwbeen schoon,
veegt weer en zoo vervolgens, tot
geen vet meer op het vouwbeen ach
terblijft. Daarna spoelt men den
kraag na in lauw water en borstelt
hem, als hij droog is, nog eens flink
uit.
Glacé handschoenen.
Glacé handschoenen, welke niet
waschbaar zijn, worden in benzine
buiten te weeken gezet; met een dek
sel erop, want anders vervliegt de
benzine. Na eenigen tijd geweekt te
hebben, worden de handschoenen ge
wasschen door ze te knijpen. Ze mo
gen nooit gewreven worden, daar dan
brand kan ontstaan. Er wordt nog
een tweede benzinebad gegeven, daar
na laat men de handschoenen buiten
drogen. Als ze droog zijn, worden ze
met een doekje met talkpoeder opge
wreven.
Gloxinia's.
Wanneer wij in de wintermaanden
uitzien op bloemlooze tuinen, dan ge
voelen wij behoefte bloemen in onze
kamer te hebben, die ons den truos-
teioozen aanblik, die de natuur tijde
lijk biedt, doen vergeten. Bloemen m
vazen en bowls, wat brengen ze eeii
leven in huis en wat verhoogen zij de
sfeer! Hetzelfde geldt ook voor de
bloeiende planten, die we niet kun
nen missen in onze raamkozijnen,
evenmin als tulpen, narcissen en last
not least, de hyacinthen, die we be
gin October op de glazen hebben ge
zet om zich langzaam te ontwikkelen.
Cyclamen, azalea's, primula's zijn
dankbare kamerplanten, die lang
bloeien, indien wij ze althans goed
verzorgen en regelmatig water ge
ven. Een plant, die eerst 's zomers in
bloefwnt, is de gloxinia, met haar
prachtig gekleurde, fluweelig aan
doende bloemenzij stamt uit de oer
wouden van Brazilië en is de laatste
tientallen jaren meer en meer ver
edeld, dank zij de groote zorgen hier
aan besteed door bekwame kweekers.
De eerste exemplaren werden onge
veer honderd jaar geleden ingevoerd
en verschilden wat kleur en grootte
betreft zeer veel van die, welke we
thans met recht bewonderen.
We vinden vele kleurschakeeringen
van wit tot dieprood en de trechter
achtige klokvorm geeft binnen in
strepen en grillige motieven te zien,
die onderling steeds weer verschil
len.
De bloeiende plant moet Sptan
lichte plaats staan, zonder dat de felle
zonnestralen op haar mogen inwer
ken, terwijl tocht al even verkeerd is,
als het steeds wisselen van plaats!
Op deze wijze kunnen wij van gloxi
nia's wekenlang genieten en de plan
ten een volgende zomer zislfs weer op-
nieuw in bloei krijgen. De plant moet
na haar bloeiperiode langzaam gaan
verwelken; zij krijgt steeds minder
water, tenslotte in het geheel niets
meer. We laten de knollen in de aardo
en houden deze gedurende de winter
maanden in een vertrek, waar de tem
peratuur omtreeks 15 gr. C. is. Be
gin Maart worden de knollen uit de
aarde genomen en alle afgestorven
wortels verwijderd, waarna men ze in
een pot met versche aarde plaatst.
Om het uitloopen der nieuwe blade
ren te bevorderen, wordt er een glas
over gezet, zoodat de plant in een ge
lijke temperatuur staat. We moeten
de pot ook thans niet aan een te felle
zon blootstellen en af en toe water
geven, zoo veel dat de aarde noch te
vochtig, noch te droog is. Op deze
wijze is het mogelijk de knollen weer
te doen bloeien zonder dat er al te
veel moeite en tijd aan besteed be
hoefte te worden. Het kweeken van
nieuwe bollen geeft den leek echter
zeer veel moeite. Dit kan het best
toevertrouwd worden aan de kwee
kers, die ons jaar op jaar verrassen
met de nieuwste soorten.
Visch met kerry.
K.G. gekookte schelvisch zonder graat
en vellen; 30 gram bloem, 100 gram boter,
1 eetlepel kerry, gekookte rijst, 1 ui, 1 ap
pel, 4 d.L. vischbouillon (overgehouden van
het koken der visch); citroensap, zout.
Boter smelten, geschilde en fijn gesnip
perde appel en schoongemaakte, fijn ge
bakte ui toevoègen. Alles lichtbruin smoren,
kerry toevoegen, zoüt, bloem en vischbouil
lon. Sausje vijf minuten zachtjes laten ko
ken en de aan kleine stukjes verdeelde visch
toevoegen en verwarmen; van het vuur, het
sap van V6 citroen toevoegen. Rijst in water
koken en in een rand opdienen met de visch
in het midden.
Fijne pannekoeken.
226 gram zelfrijzend bakmeel, tikje zout,
V4 L. melk, 3 eieren, 126 gram boter.
De eieren worden in een kom gebroken
en met zout zoolang geklopt, totdat ze goed
schuimig zijn, daarna wordt er telkens een
scheut melk bijgevoegd, totdat we door flink
kloppen eieren en melk verwerkt hebben.
In een andere kom doen wij 'de gezeefde
bloem, gieten hierin een weinig van het
eierenmengsel en vermengen dit van het
midden uit met de bloem, gieten telkens
kleine hoeveelheden van de vloeistof bij,
totdat alles met de bloem vermengd is tot
een mooi gelijk beslag, waar tenslotte de
gesmolten boter, die echter niet meer warm
mag zijn, door wordt geklopt. We bakken
hiervan pannekoeken, doch aangezien het
beslag reeds vet is, zullen we slechts wei
nig of geen boter of slaolie by het bakken
gebruiken. Opdienen bestrooid met suiker
en bedruppeld met citroensap, liefst oprol
len of in drieën vrouwen.
Pannekoeken bestrooien met een mengsel
van suiker en chocoladevlokken, zijn even
eens zeer smakelijk, evenals bestreken met
compóte of jam.
ken, uit te knijpen en met peper, zout en
noot goed met het gehakt te vermengen en
in vier balletjes te verdeelen, die in de helft
van de boter bruin gebraden worden; we
zorgen echter dat het buitenste korstje niet
te hard wordt, voegen er de 2 d.L. water bij,
zoodat het gehakt in het geheel ongeveer
16 min. op het vuur is geweest en lossen
in het vocht het bouillonblokje op. Nu ne
men we de uien uit het water, snijden het
bovenste kapje eraf, hollen ze uit en bren
gen het gehakt in de opening en zetten het
kapje er weer op. De uien worden in een
vuurvast schoteltje geplaatst met de jus,
waarin het gehakt heeft gebraden. De over
gebleven boter wordt over de uien verdeeld
en op de bovenkant gelegd, het geheel met
paneermeel bestrooid en in den oven ge
plaatst, die niet te heet mag zijn, terwijl de
uien van tyd tot tyd mét het vocht bedro
pen worden.
Gemarineerde runderlapjes.
C ons runderlapjes, zout»peper, d.L
azyn, Vi d.L. water, een ui, een laurier
blad, 3 kruidnagels, waaruit het kleine bol
letje verwijderd moet worden, 1 bl. del-
frite, 50 gram boter.
Wy wrijven de gewasschen en afgedroog
de runderlapjes in met peper en «out, snij
den ze in stukken, die niet te klein mogen
zijn, die we in een steenen kom leggen,
hierover gieten we het water en de azijn,
doen er tevens de fyn gesnipperde ui en de
kruiden by1 en laten het vleesch hierin min
stens 24 uur staan, terwijl wij niet vergoten
het van tijd tot tyd om te keeren.
De volgende dag worden de lapjes uit de
marinade gehaald en wat gedroogd, de del-
frite in de braadpan gesmolten en 't vleesch
aan beide zijden bruin gebraden, daarna
wordt de vloeistof, waarin het vleesch ge
marineerd is, erby gevoegd, evenals de ge
snipperde ui en de kruiden, waarna wij de
lapjes nog 1 1% uur laten stoven en de
jus desgewenscht nog wat binden.
„BOLERO"
m«t George Raft.
Zondagmorgen draait in de Schouw
burg-Bioscoop een reprise van „Bolero"
met George Raft en Carole Lombar. De popt als een groot acteur en een bewo
film die hier reeds met veel succes is derenswaardig danseur.
vertoond werd gemaakt naar een rom^1
van Carey WILson en Kubec
De regie is van Wesley Ruggles. Boien»
is een dansfilm, speelfilm en een m
ziekfilm, waarin George Raft zich o
Een zeldzaam boeiende film. 'Reünie-Bioscoop.
BU den strafrechter Wlegand van het
Berlijnsche hoofdbureau van politie
meldt zich om l uur 's nachts een man
om een, verklaring af te leggen, „ik ben
Jurist", zegt hij,'„en weet wat het be
teekent ajs laatste met Graclelle Holm
samen gezien te zijn."
Deze man, Assessor Körner, vertelt,
dat hij op verlangen van de zuster van
do vermóórde, mevrouw Jenny Nerger,
naarBremen vertrokken was om Gra-
zlella te verzoeken haar beroep op te
geven, De danseres had hem in haar
wagen mee tiaar Hamburg genomen, on
derweg had hij haar een huwelijksaan
zoek gedaan, hetwelk bruusk afgewezen
werd. Hij is toen midden op den auto
weg uitgestapt en de danseres was alleen
verder gereden meer wist hij niet.
Heeft Körner de vrouw vermoord? Wij
verklappen het niet, de film zal het u
vertellen.
Fred Astaire, Ginger Rogers ©n Walter Kingsford in „Carefree".
Schouwburg- Bioscoop.
Fred A sl ai re en Ginger Rogers in
„CAREFREE"
Schouwburg- Biqscoop.
9 Fred Aataire wil nooit iets over zichzelf
jeggen, is tegenover vreemden verlegen ais
n jongen die voor 't eerst met zyn moeder
op visite 4s, vindt zyn werk niet belang-
ryker dan ieder ander vak en heeft een he
kel aan interviews. Astaire. is hartelijk en
zonder pretenties in den omgang en daar
door erg gezien by zyn collega's, hetgeen
de ware toetssteen van populairiteit is. On
danks zyn bescheidenheid betwist niemand
hem zjjn titel van den grootsten danser-
Zoo is Fred Astaire die thans hereenigd
met Ginger Rogers optreedt in de nieuwe
RKO Radio film „Carefree". Weer samen
na meer dan een jaar ieder afzonderlyk ge
speeld te hebben, bereikt dit geniale dans-
duo nieuwe, ongekende hoogten in deze
film, waarvoor niemand minder dan Irving
Berlin de muziek, waaronder 4 songs,
Astaire houdt er geen luxueuse wagens
ip na %n hoewel zyn villa in de Beverly
hilts geriefelijk en groot is, kan hy zich
niet beroemen op het bezit van een mar
meren zwembassin of eigen golfterreinen.
(Dit onconventioneels aankant zetten van
pracht en praal vindt zijn oorzaak in het
feit dat hy iets geleerd heeft uit den tyd
dat hij op achtjarigen leeftijd zich en zyn
zuster Adèle plotseling als de kostwinners
van de familie zagen aangewezen. Negen
harde, maar vruchtbare jaren duurde het
om op Broadway door te dringen en even
min als Astaire zich ooit rust gegund heeft,
evenmin heeft hy de lessen vergeten van
die moeilijke, inspannende periode van
stryd.
De op de film zoo zorgelooze en opge
ruimde Fred Astaire is in den letter!yken
zin van het woord een der hardste werkers
b|j de film. Zijn lichte, gracieuse wyze van
dansen, dat zoo vanzelf schynt te gaan,
vereischt een leven van voortdurende oefe
ning en hy houdt steeds strenger de hand
aan zichzelf; speelt bovendien golf,'tennist
en rydt paard om maar niets van zyn vlug
heid en lenige techniek in te boeten. As-
faire vindt dat, jn het bewustzijn dat hy" het
beate geeft wat in hem is, een plicht tegen
over zijn aanhangers.
•Hij voert nooit een nummer voor de ca
mera uit als hy er niet absoluut zeker van
w dat hy" het beheerscht. Dit beteekent voor
ieder nummer honderden uren van experi
menteeren en oefenen lang voordat met de
opnamen van de film begonnen wordt. En
net resultaat is een dans zoo volmaakt als
menschelykerwyre maar mogelyk is.
Alhoewel beroemd als danser, geeft As-
taire de voorkeur aan een reputatie als ac-
teur. Zyn acteurschap dateert van 1922 en
njj houdt zeer veel van zyn luchtige komi
sche filmrollen die hy doorgaans te spelen
kreeg. In „Carefree" echter speelt Astaire
^►or de verandering de min of meer ern-
8%e rol van een psychiater.
Mark Sandrich, die reeds vier Astaire-
•wgsw-filma gemaakt heeft, regisseerde
refree". Verdere belangrijke rollen in
deze Pandro S. Berman productie worden
vervuld door Ralph Bellamy, Jack Carson,
Luella Gear en Clarence Kolb.
„ALARM IN DE MIDDELLANDSCHE ZEE
Reunie-Bioscoop-
De Reunle-Bioscoop brengt de indruk
wekkende illni „Storm in de Mlddelland-
sche Zee" een met den Grand Prix du
Cinema Francals bekroonde film, waarin
behandeld wordt de strijd tegen de In
ternationale wapensmokkelhandel. Deze
goed gebouwde film van Leo Joannon
'die ook het scenario schreef) geeft, zoo
schrijft het Vaderland, Pierre Fresnay
als de Fransche kapitein gelegenheid een
spel te ontwikkelen, zoo strak volgehou
den, zoo vrij van alle overdrijving en zoo
tot In de finesses uitgewerkt, dat men
hem de ster van de bezetting mag noe-
mem. Hij ls in elke handeling het onge
wilde centrum, maar de beide anderen
Rolf Wanka (de Dultscher) en Kim
Peacock (de Brit), krijgen toch ten volle
gelegenheid hun spel te ontplooien. Van
dat spel valt het meest te loven, dat zij
leder een zuivere uitbeelding van hun
landsaard gaven, die vrij bleef van cari-
caturalo overdrijving.
Marcel Lucien verrichtte aan de camc-
ra prachtig werk en Joannon heeft in
zijn regie weten te proflteeren van zijn
prachtig materiaal. Deze regisseur heeft
het bestaan om de situaties uit te spin-
nen ten koste van het tempo en dat is
hem veelal goed afgegaan. Het komt in i
het algemeen het begrip van wat er in
feite en psychologisch gebeurt ten goede
en verhoogt de spanning aanzienlijk.
MOORDZAAK HOLM.
Thalia-Theater.
„Moordzaak Holm" is een film over liet
werk van de politie waarin Harald Paul-
ser en Elisabeth Wendt de hoofdrollen
vervuilen. De geschiedenis die hierin be
handeld wordt luidt als volgt:
Op een straatweg tusschen Bremen en
Hamburg vindt de politie een brandende
auto; de zich daarin bevindende vrouw
is dood.
Alle teekenen wijzen er op, dat hier
een misdaad gepleegd is.
Commissaris Dr. Sartorius interesseert
zich levendig voor een rooden draad, die
onder een vingernagel vaai de vermoorde
gevonden werd en die waarschijnlijk van
een riem of ceintuur afkomstig is, waar
mee de misdadiger zijn slachtoffer ge
wurgd h^pft.
Uit de gegevens blijkt, dat de doode
Grazlella Holm is, zij was danseres en
had met haar partner Manuel Albafio
ruzie gekregen, daar zij op verlangen
van een agent naar Hamburg wilde ver
trekken, om daar een nieuw engagement
aan te gaan.
De Jaloezië van den danseur werd nog
grooter, toen een vroegere vereerder, die
uit Berlijn overgekomen was, door Gra
zlella naar Hamburg meegenomen werd.
Een olievlek op de Jas van Albano
dreigt den danseur noodlottig te worden.
Gelukkig kan hij bewijzen, dat hij in 5
garages in Bremen tevergeefs geprobeerd
heeft zich een auto to verschaffen om
Grazlella na te rijden en dat hij daarbij
zijn Jas vuil maakte.
PEGGY CARROLL.
f Pe kleine Peggy Carroll wgg pas 15 jaar
toen Ernst Lubitsch haar op éen avond zag"
dansen in de „Nine O'clock Revue" in het
Hollywood Music Box Theatre en onder de
bekoring kwam van haar rappe voetjes. Hy
stuurde een briefje naar Peggy's kleedka
mer met de mededeeling, dat hy haar graag
een filmproef zou laten afleggen en het
verzoek, of zy den volgenden dag op een
bepaald uur y hem wilde komen.
Thana prykt haar naam op RKO Radio's
lijst van talentvolle spelers onder vast con-
i tract. Peggy's grootste ambitie is film
comédienne te worden. Ginger Rogers is
haar favorite. En nu wordt de kleine, blon
de en bydehande Peggy Carroll voor «en
filmcarrière gevormd door RKO, die haar in
talrijke belangrijke bijrollen laat spelen en
men is algemeen van meening, dat deze
jeugdige actrice nog eens van zich zal doen
spreken.
Het is algemeen bekend dat.frisch-
zure melkproducten, zooals karne
melk, hangop, yoghurt en gure room,
een goeden invloed hebben op onze
spijsvertering. Door hun verfris-
schenden smaak zijn ze bijzonder ge
schikt voor een combinatie met een oi'
meer vruchten. Ook in dit jaargetijde
kan men over smakelijk fruit beschik
ken, dat met yoghurt (of hangop) ge
serveerd een heerlijk nagerecht op
levert. Probeert U eens onderstaand
receptU zult het vast meer dan eens
noodig hebben.
de oudste in een gezin jongste kinderen betreft, moeten de
Wanneer
lang alleen geweest is, gevoelt hy zien
min of meer een onttroonde vorst,
wanneer hij een broertje of zusje
krijgt. Eensklaps heeft dit de harten
der geheele familie veroverd en staat
in het middelpunt der belangstelling.
Benjamins' pad gaat indièn hij de
jongste blijft veelal over rozen,
want de bittere ervaring, die de oud
ste heeft meegemaakt, zal hij niet
aanvoelen. Opvallend is, dat de Ben
jamin menigmaal de baby van de fa
milie blyft en een aparte plaats in
neemt. In zeer vele gezinnen zullen
de finantieele moeilijkheden der eer
ste huwelijksjaren tot het verleden
behooren en heeft Benjamin het ma
terieel ook beter dan de overige,
oudere kinderen. In groote gezinnen,
waar zich na een aantal jaren nog een
baby meldt, zullen broers en zusters
menigmaal reeds zelf in hun onder
houd voorzien als baby nog een kind
is en dit alles maakt de jeugd van 't
nestkuikentje in finantieel opzicht
gemakkelijker. Deze verschillen zul
len zich eerst dzfli merkbaar doen voe
len, indien tusschen de jongste en het
nakomertje zes of meer jaren verschil
in leef tyd bestaat. Alle rechten van
de eerste, die Benjamin-af is, gaan
op het kleintje over en de geheele fa
milie werkt als één man mede om het
te verwennen. Het kind krygt niej
alleen vader en moeder als opvoeders,
doch ieder der oudere kinderen vindt,
dat zij of hij ook iets moet zeg
gen, zoodat de opvoedende tevens
tegenstrijdige krachten worden.
Moeder houdt het nakomertje
graag zoo lang mogelijk de afhanke
lijke baby. Benjamin luistert naar al
len en naar niemand en het resultaat
van zijn opvoeding is, dat hij een
kleine egoïst wordt die het geheele
gezin tyranniseert, iedereen naar zijn
hand wil zetten. Zoo'n opvoeding
wreekt zich niet alleen in de jeugd,
doch ook nog op lateren leeftijd, zij
vormt menschen, die zich steeds on
begrepen voelen in het leven en zich
niet tot een persoonlijkheid weten te
ontwikkelen.
Vooral waar het de opvoeding van
ouders niet te teerhartig zijn en niet
alle hinderpalen, waaraan zij zich
zouden kunnen stooten voor hen uit
den weg ruimen. Het latere leven
gaat ook niet steeds over goed gepla
veide wegen, integendeel, de puntige
steenen doen menigmaal pijnlijk aan.
Slechts als een kind kleine moei
lijkheden leert overwinnen, zal hij
zich tot een krachtiger persoonlijk
heid leeren ontwikkelen. Een tweede
punt van niet minder belang is, dat
men moet trachten te voorkomen, dat
Benjamin steeds te midden van de
ouderen verkeert, waardoor hij ge
sprekken hoort, die boven zyn begrip
gaan en daarom verkeerd op den kin
derlijken .geest inwerken. Kinderen
moeten met speelgenootjes van eigen
leeftijd omgaan, temeer ook, daar
deze elkander hun critiek niet onthou
den, hetgeen opvoedend kan werken.
Wanneer men met deze voorname
factoren rekening houdt, dan zal men
het kind in de toekomst veel leed be
sparen. De jongste van het gezin
moet evenzeer als andere kinderen
zichzelf leeren beheerschen en reke
ning houden met anderen. In plaat*
dat ieder Benjamin naloopt, moet hy
leeren anderen kleine diensten te be
wijzen en zal het zijn verantwoorde
lijkheidsgevoel sterken, indien hem
kleine plichten worden opgedragen,
b.v. de zorg voor kat, hond, of konijn
tje, in ieder geval voor iets, dat zijn
hulp noodig heeft.
Moet hem iets geweigerd worden,
omdat hij nog te klein is, b.v. om met
de oudere broers en zusters mee uit
te gaan, dan zal men trachten iets an
ders te vinden, dat geschikter is en
hem tevreden stelt. Meermalen zul
len kinderen, die trachten zich tot een
persoonlijkheid te ontwikkelen scènes
maken, die volstrekt niet altyd uit
ondeugendheid voortkomen, doch een
gevolg zyn van het feit, dat zij altyd
„bemoederd" worden door de ouderen
die hen ten eeuwigen dage als de baby
blijven beschouwen.
Een sensatie dezer nieuwe
Alles danst de •„Carefree".
Vruchten met yoghurt
(nagerecht voor 6 personen).
V& fleschje bessgasap, 1 d.L. water,
20 gram aankïppelmeel,^1r0fi gram
suiker, lOO^rflm rozynen, 2 sinaas
appels,^ hfonanen, filter yoghurt en
75"£*am /basterdsuiker.
Mengxhet aardappelmeel aan met
;r en de helft van het bessen?
Breng dit samen aan de kook en
iaat het roerende even doorkoken, on
der toevoeging van de gewasschen
rozynen. Neem het pannetje van het
vuur, voeg de süiker en de rest van
het bessensap toe. Schil de bananen
Wasch de zuurkool en zet ze op
met weinig water (zoodat dit er op
kan verkoken) en kook ze gaar (ong.
uur).
Kook ook de aardappelen met wei
nig water en zout gaar. Maak er pu
ree van met ruim *4 L. melk en 60
gram boter.
Smelt de rest van de boter, ver
meng ze met de bloem en V2 L. me^
laat de saus even doorkoken.
Vermeng de zuurkool, de geraspte
kaas en de saus met elkaar. Doe in
een beboterden vuurvasten schotel
laag om laag aardappelpuree en zuur
kool; zorg dat de bovenste laag uit
purée bestaat. Bestrooi deze met wat
geraspte kaas en leg er enkele klont
jes boter op. Laat den schotel in den
oven lichtbruin worden (pl.m. 10 mi
nuten).
Men viert den "Hemelvaartsdag op
Donderdag in de 6e week na Paschen
als een feestdag ter eere van het te-
rugkeeren ten hemel van Jezus, op
den JtOsten dag na zijne opstanding.
en de sinaasappels en snyd ze in stuk
jes. Roep deze door de afgekoelde bes
senvla. Doe de massa in een vla-
schaal en giet de yoghurt die on
der toevoeging van 5 afgestreken le
pels basterdsuiker gladgeklopt is
er bovenop. Garneer den bovenkant
met enkeleVachtergehouden stukjes
sinaasappel. "N.
Nu de huisvrouw dfit jaar langer
dan gewoonlyk aangewezen is op win
tergroente, ziet mei nog gerechten op
tafel komen, die emenlyk beter pas
sen by de maandpn van vorst dan by
de weken, dia/cfe lente vooraf gaan.
Door een aiylere bereidingswijze kan
men echtelr aan die gerechten toch
ze^-weT sen vorm geven, die by de
dischgenooten in den smaak valt. On
derstaande schotel zal zeker niet te
leurstellen.
Zuurkoolschotel.
(maaltijd voor 4 personen).
2 K.G. aardappelen, 1 K.G. zuur
kool, 300 gram belegen kaas, onge
veer 8/4 L. melk, 40 gram bloem, 100
gram boter, zout en nootmuskaat.