Goed onderhoud verlengt de levensduur van schoenen. Het zijn maar mazelen. j Nieuwe kapsels. Wetenswaardigheden. Onze Kamerplanten. RECEPTEN. yfftjVaM W£>6 F1LMNIEUWS. Vooi'jaarsvruchtenvla. De jongste van het gezin. Nog een keer zuurkool. Vol trots worden de nieuwe schoe nen uit de kartonnen doos gehaald, wanneer zij voor de eerste maal ge dragen zullen worden. Onberispelijk ziet het leer er uit en onwilekeurig komt de wensch op: „Kon ik ze maar steeds zoo onberispelijk houden!" Zeer veel hangt van het onderhoud af en de wijze, waarop men schoenen na het uittrekken bewaart. Het beste is ze even te laten luchten nadat zij uitgetrokken zijn en daarna op een leest of op een strekker te plaatsen Gaarne laten wij enkele wenken vol gen, die den levensduur van schoe nen grooter maken. Chevreau- of geitenleeren schoenen moeten evenals andere gekleurde leer soorten met schoencrême in dezelfde kleur behandeld worden en in du- bieuse gevallen neemt men kleurlooze crème. Van groot belang is, dat de leesten of strekkers overeenkomen met de grootte der schoenen. Natte schoenen moeien eerst dro gen, voordat zij op de leest gezet worden, want te strak spannen zou het bovenleer te veel doen lijden. In dit geval doet men beter de schoenen met propjes couranten op te vullen, waar het vocht dan in kan .trekken. Zwaardere leeren schoenen, zooals watidel- en bergschoenen worden met een weinig lijnolie ingewreven, voor dat ze op de leesten konjen, waardoor het leet* soepel blijft en minder gauw barst. Nieuwe zolen duren langer indien men ze vóór het gebruik met lijnolie bestrijkt, hetgeen men ook kan ver vangen door ricinusolie. Lakschoenen worden eveneens met deze laatste olie ingewreven, liefst eenige dagen voor dat men, ze denkt te dragen. Men voorkomt hierdoor meestal het vor men van diepe vrouwen. Peau de suède kenmerkt zich door een ruig bovenvlak en wordt met spe ciale borsteltjes, met gummi puntjes onderhouden. Speciale preparaten zullen aangewend worden, zoodra men peau de suède schoenen meer gedragen heeft en deze minder mooie plekken gaan toonen. Peau de suède schoenen zijn mooi, doch men moet ze voorzichtig weten te dragen, oppassen voor stooten, het geen glimmende plekken geeft. Re gen werkt steeds op deze leersoort in. Nieuwe schoenzolen zijn over het algemeen zeer glad en wanneer men niet voorzichtig over de geboende vloeren loopt, is de kans op uitglijden niet denkbeeldig. Aan te bevelen is de zolen vooral ook van kinder schoenen met grof schuurpapier af te wrijven. Schoenen kunnen zonder meer in een kast weggezet worden, doch de beste manier om niet in gebruik zijn de schoenen te bewaren is, om kope ren roetjes op kleine afstand van de muren (iets meer dan hakhoogte) te bevestigen en de schoenen hieraan te hangen, zóó dat de hak op de roe rust en de punt naar beneden komt. Lak- schoenen mogen niet in een koude kast bewaard worden en brocaat- schoenen wikkelt men in vloeipapier, 1 opdat ze niet zwart worden. Schoenen poetsen, hoe eenvoudig het ook moge lijken, is niet ieders werk. Men begint met een borstel die men hiervoor speciaal houdt de modder of stof af te borstelen, daar- na wrijft men ze heel dun met schoen- crème in, borstelt ze na en tenslotte goed uitwrijven met een zachten doek. J Eerst dan is de crème van het leer j en voorkomt men, dat sokken en kou- sen met vlekken komen, door het met de voeten over elkander zitten. Vlekken uit bruine schoenen wor den verwijderd met een weinig af geroomde melk en benzine; men laat dit drogen en behandelt ze met crème in de kleur van het leer. j Schoenen, die na verloop van tijd verkleuren, kan men zwart laten ver ven, doch laat dit werk aan een goe den vakman of ververij over, zoodat men niet behoeft te klagen over af* Hoe dikwijls hoort men deze ge ruststellende uitlating: „Het zijn maar mazelen". Men wil daarmee te kennen geven, dat mazelen eigenlijk nauwelijks als een ziekte zijn te be schouwen. Deze opvatting vindt in de feiten geen rechtvaardiging, want mazelen zijn zeer zeker een echte ziekte, die niet eens zonder gevaar is, met name wegens de niet zelden op tredende naziekten aan longen, ooren of oogen. De meest voorkomende com plicatie is de longonsteking, die voor al bij ziekelijke kinderen gevaarlijk kan worden. Gewoonlijk krijgt de mensch maar eenmaal in zijn leven mazelen. Er moet echter een bepaalde dispositie voor bestaan. Kinderen van 3 tot 14 jaar zijn het meest vatbaar voor de ziekte. In het eerste levensjaar komt de ziekte slechts zelden voor, omdat de afweerstoffen van de moeder op het kind worden overgebracht. Meestal treedt de ziekte, waarvan de verwekker niet met zekerheid be kend is, in het voorjaar of in den herst epidemisch op en dan worden vele kinderen tegelijk ziek. De be smetting geschiedt bijna uitsluitend door (vaak maar kort) samenzijn met een patiënt, die al voor het uitbre ken van de ziekte besmettelijk is. Men neemt aan, dat de voornaamste we gen waarlangs de infectie wordt overgebracht, de uitwaseming dei- huid en de tranen van de(n) patient (e) zijn. Ongeveer tien dagen na de besmetting treden de eerste ver schijnselen van de ziekte op, namelijk matheid, misselijkheid, hoofdpijn, ge brek aan eetlust en verkoudheid. Na e§n paar dagen krijgt de patient koorts, hij klaagt over pijn in de oogen, die gaan tranen, de oogleden worden rood en soms hoest de zieke. Terwijl deze symptomen toenemen, vormen zich op de huid, eerst om Een niet ongevaarlijke kinderziekte. mond en kin en in den mond, roode stipjes, die grooter worden en aan groeien tot vlekken. Na enkele dagen bedekken zij het geheele lichaam. De vlekken zijn wat opgezet; bij druk verdwijnt de roode kleur, die echter onmiddellijk 1 terugkeert nadat de druk is opgeheven. Koorts, verkoud heid en gebrek aan eetlust nemen toe, gewoonlijk gepaard met diarrhee. In de volgende dagen nemen alle ver- schynseden snel af, terwijl de roode kleur der vlekken verdwijnt. Acht da gen na het uitbreken van de ziekte, gaat de huid gewoonlijk afschilferen en verdwijnen de overige symptomen. In de reconvalescentie, die verschei den weken duurt, is het weerstands vermogen sterk verminderd, zoodat het zieke kind zorgzaam behoed moet worden. Treden geen complicaties op, dan is de patiënt na ongeveer 14 da gen volkomen genezen. Bij goede be handeling laten de mazelen geen ge volgen na; de naziekten zijn in den regel aan verkeerde behandeling toe te schrijven. Worden de patientjes te vroeg in de lucht gelaten of komen zij in de tocht, dan kan de uitslag te rugkomen. Zoodra men mazelen ver moedt, wordt de kamer in zooverre donker gen taakt, dat geen helder licht kan binnendringen; volslagen donker is niet noodig. De verdere behande ling schrijft de dokter natuurlijk voor. Met Jiet oog op de groote be smettelijk^ ;id der ziekte is het onver- antwoordel'ijk gezonde broertjes en zusjes met de zieke in één kamer te laten. De nog veel voorkomende op vatting, dat allo kinderen van een ge zin zooveel mogelijk tegelijk de ziekte moeten krijgen, is even onverdedig baar als gevaarlijk, geven van de kleurstof op kousen. Krakende schoenen worden met lijnolie bestreken, echter niet meer dan de zolen, het bovenlee r mag niet geraakt worden. Poetsdoeken moeten regelmatig gewasschen worden, wil men voorkomen, dat het uitwrijven meer werk geeft dan noodig is; uit- wasschen in zeepwater met salmo- niak. Gummi overschoenen worden met water afgesponst en daarna met een zacht lapje afgewreven. Kleine scheurtjes worden met gummi ge plakt, Het bezit van verscheiden paren schoenen, kan men nooit als verkwis ting beschouwen, aangezien het inte gendeel bezuiniging beteekent. Schoe nen moeten niet te lang achter elkan der gedragen worden, vooral niet als men last heeft van transpireerende t voeten. Aan te bevelen is om twee pa ren tegen elkander te dragen, aange zien zfj hierdoor mooier van vorm blijven. Laat men ze om en om eenige dagen op de leest staan, dan blijft de pasvorm behouden. Het aanzien der schoenen typeert zoowel den man als de vrouw in niet mindere mate dan de onberispelijke vouw of de goedzittende rok en daar om zullen we goed. doen ook aan dit detail de volle aandacht te schenken, i .In Holland kunnen over 't algemeen veel betere coiffures worden gedra gen dan tot nu toe het geval is, zei onlangs de voorzitter van de Haag- 1 sche Marcelclub. En wie om zich heen 1 kijkt, zal moeten toegeven, dat dit in derdaad het ge^al is. Zelfs in schouw burg en concertzaal ziet men kapsels waaraan zeker wat meer zorg besteed had kunnen worden. De uitspraak van dezen deskundige, dat wanneer 1 de vrouw veel goedgekapte hoofden om zich heen ziet, bij haarzelf de wensch zal opkomen ook beter gekapt te zijn, bevatte een tweede groote waarheid. Het is alleen de vraag, hoe de vrouw, zonder de dagelij ksche hulp van een kapper voor de meesten een onmogelijkheid! de ingewik kelde kapsels zal kunnen dragen, wel ke als nieuw wórden gebracht. Zeker, de meeste zijn avondcoiffures of kap sels, bestemd voor bijzondere gelegen heden, maar na dergelijke evenemen ten volgt toch gewoonlijk weer „de gewone orde van den dag". Dat zij niet van fantasie ontbloot zijn, moet dadelijk worden toegege ven. Het heet verder, dat de nieuwste haarkleur in Parijs zachtblauw is, overloopend naar cyclamen... Voor- loopig zullen we ons hier, als we al thans iets nieuws willen, maar hou den aan de haarversieringen van leer, in de kleur van onze verdere garde robe. Dit is iets, dat tenminste niet al te buitenissig is en onze charme zeer zeker zal verhoogen. Kragen van winterjassen. Nu de winterjassen weer worden opgeborgen, komt menigeen tot de ontdekking, dat de kragen min of meer vettig zijn. Om ze weer in orde te brengen, behandelt men ze met een gelijke hoeveelheid ammoniak en water, dat men in een schaaltje ver mengt. Hiermede maakt men den kraag goed vochtig, neemt een vouw been en krabt hiermede over de vette plek, maakt het vouwbeen schoon, veegt weer en zoo vervolgens, tot geen vet meer op het vouwbeen ach terblijft. Daarna spoelt men den kraag na in lauw water en borstelt hem, als hij droog is, nog eens flink uit. Glacé handschoenen. Glacé handschoenen, welke niet waschbaar zijn, worden in benzine buiten te weeken gezet; met een dek sel erop, want anders vervliegt de benzine. Na eenigen tijd geweekt te hebben, worden de handschoenen ge wasschen door ze te knijpen. Ze mo gen nooit gewreven worden, daar dan brand kan ontstaan. Er wordt nog een tweede benzinebad gegeven, daar na laat men de handschoenen buiten drogen. Als ze droog zijn, worden ze met een doekje met talkpoeder opge wreven. Gloxinia's. Wanneer wij in de wintermaanden uitzien op bloemlooze tuinen, dan ge voelen wij behoefte bloemen in onze kamer te hebben, die ons den truos- teioozen aanblik, die de natuur tijde lijk biedt, doen vergeten. Bloemen m vazen en bowls, wat brengen ze eeii leven in huis en wat verhoogen zij de sfeer! Hetzelfde geldt ook voor de bloeiende planten, die we niet kun nen missen in onze raamkozijnen, evenmin als tulpen, narcissen en last not least, de hyacinthen, die we be gin October op de glazen hebben ge zet om zich langzaam te ontwikkelen. Cyclamen, azalea's, primula's zijn dankbare kamerplanten, die lang bloeien, indien wij ze althans goed verzorgen en regelmatig water ge ven. Een plant, die eerst 's zomers in bloefwnt, is de gloxinia, met haar prachtig gekleurde, fluweelig aan doende bloemenzij stamt uit de oer wouden van Brazilië en is de laatste tientallen jaren meer en meer ver edeld, dank zij de groote zorgen hier aan besteed door bekwame kweekers. De eerste exemplaren werden onge veer honderd jaar geleden ingevoerd en verschilden wat kleur en grootte betreft zeer veel van die, welke we thans met recht bewonderen. We vinden vele kleurschakeeringen van wit tot dieprood en de trechter achtige klokvorm geeft binnen in strepen en grillige motieven te zien, die onderling steeds weer verschil len. De bloeiende plant moet Sptan lichte plaats staan, zonder dat de felle zonnestralen op haar mogen inwer ken, terwijl tocht al even verkeerd is, als het steeds wisselen van plaats! Op deze wijze kunnen wij van gloxi nia's wekenlang genieten en de plan ten een volgende zomer zislfs weer op- nieuw in bloei krijgen. De plant moet na haar bloeiperiode langzaam gaan verwelken; zij krijgt steeds minder water, tenslotte in het geheel niets meer. We laten de knollen in de aardo en houden deze gedurende de winter maanden in een vertrek, waar de tem peratuur omtreeks 15 gr. C. is. Be gin Maart worden de knollen uit de aarde genomen en alle afgestorven wortels verwijderd, waarna men ze in een pot met versche aarde plaatst. Om het uitloopen der nieuwe blade ren te bevorderen, wordt er een glas over gezet, zoodat de plant in een ge lijke temperatuur staat. We moeten de pot ook thans niet aan een te felle zon blootstellen en af en toe water geven, zoo veel dat de aarde noch te vochtig, noch te droog is. Op deze wijze is het mogelijk de knollen weer te doen bloeien zonder dat er al te veel moeite en tijd aan besteed be hoefte te worden. Het kweeken van nieuwe bollen geeft den leek echter zeer veel moeite. Dit kan het best toevertrouwd worden aan de kwee kers, die ons jaar op jaar verrassen met de nieuwste soorten. Visch met kerry. K.G. gekookte schelvisch zonder graat en vellen; 30 gram bloem, 100 gram boter, 1 eetlepel kerry, gekookte rijst, 1 ui, 1 ap pel, 4 d.L. vischbouillon (overgehouden van het koken der visch); citroensap, zout. Boter smelten, geschilde en fijn gesnip perde appel en schoongemaakte, fijn ge bakte ui toevoègen. Alles lichtbruin smoren, kerry toevoegen, zoüt, bloem en vischbouil lon. Sausje vijf minuten zachtjes laten ko ken en de aan kleine stukjes verdeelde visch toevoegen en verwarmen; van het vuur, het sap van V6 citroen toevoegen. Rijst in water koken en in een rand opdienen met de visch in het midden. Fijne pannekoeken. 226 gram zelfrijzend bakmeel, tikje zout, V4 L. melk, 3 eieren, 126 gram boter. De eieren worden in een kom gebroken en met zout zoolang geklopt, totdat ze goed schuimig zijn, daarna wordt er telkens een scheut melk bijgevoegd, totdat we door flink kloppen eieren en melk verwerkt hebben. In een andere kom doen wij 'de gezeefde bloem, gieten hierin een weinig van het eierenmengsel en vermengen dit van het midden uit met de bloem, gieten telkens kleine hoeveelheden van de vloeistof bij, totdat alles met de bloem vermengd is tot een mooi gelijk beslag, waar tenslotte de gesmolten boter, die echter niet meer warm mag zijn, door wordt geklopt. We bakken hiervan pannekoeken, doch aangezien het beslag reeds vet is, zullen we slechts wei nig of geen boter of slaolie by het bakken gebruiken. Opdienen bestrooid met suiker en bedruppeld met citroensap, liefst oprol len of in drieën vrouwen. Pannekoeken bestrooien met een mengsel van suiker en chocoladevlokken, zijn even eens zeer smakelijk, evenals bestreken met compóte of jam. ken, uit te knijpen en met peper, zout en noot goed met het gehakt te vermengen en in vier balletjes te verdeelen, die in de helft van de boter bruin gebraden worden; we zorgen echter dat het buitenste korstje niet te hard wordt, voegen er de 2 d.L. water bij, zoodat het gehakt in het geheel ongeveer 16 min. op het vuur is geweest en lossen in het vocht het bouillonblokje op. Nu ne men we de uien uit het water, snijden het bovenste kapje eraf, hollen ze uit en bren gen het gehakt in de opening en zetten het kapje er weer op. De uien worden in een vuurvast schoteltje geplaatst met de jus, waarin het gehakt heeft gebraden. De over gebleven boter wordt over de uien verdeeld en op de bovenkant gelegd, het geheel met paneermeel bestrooid en in den oven ge plaatst, die niet te heet mag zijn, terwijl de uien van tyd tot tyd mét het vocht bedro pen worden. Gemarineerde runderlapjes. C ons runderlapjes, zout»peper, d.L azyn, Vi d.L. water, een ui, een laurier blad, 3 kruidnagels, waaruit het kleine bol letje verwijderd moet worden, 1 bl. del- frite, 50 gram boter. Wy wrijven de gewasschen en afgedroog de runderlapjes in met peper en «out, snij den ze in stukken, die niet te klein mogen zijn, die we in een steenen kom leggen, hierover gieten we het water en de azijn, doen er tevens de fyn gesnipperde ui en de kruiden by1 en laten het vleesch hierin min stens 24 uur staan, terwijl wij niet vergoten het van tijd tot tyd om te keeren. De volgende dag worden de lapjes uit de marinade gehaald en wat gedroogd, de del- frite in de braadpan gesmolten en 't vleesch aan beide zijden bruin gebraden, daarna wordt de vloeistof, waarin het vleesch ge marineerd is, erby gevoegd, evenals de ge snipperde ui en de kruiden, waarna wij de lapjes nog 1 1% uur laten stoven en de jus desgewenscht nog wat binden. „BOLERO" m«t George Raft. Zondagmorgen draait in de Schouw burg-Bioscoop een reprise van „Bolero" met George Raft en Carole Lombar. De popt als een groot acteur en een bewo film die hier reeds met veel succes is derenswaardig danseur. vertoond werd gemaakt naar een rom^1 van Carey WILson en Kubec De regie is van Wesley Ruggles. Boien» is een dansfilm, speelfilm en een m ziekfilm, waarin George Raft zich o Een zeldzaam boeiende film. 'Reünie-Bioscoop. BU den strafrechter Wlegand van het Berlijnsche hoofdbureau van politie meldt zich om l uur 's nachts een man om een, verklaring af te leggen, „ik ben Jurist", zegt hij,'„en weet wat het be teekent ajs laatste met Graclelle Holm samen gezien te zijn." Deze man, Assessor Körner, vertelt, dat hij op verlangen van de zuster van do vermóórde, mevrouw Jenny Nerger, naarBremen vertrokken was om Gra- zlella te verzoeken haar beroep op te geven, De danseres had hem in haar wagen mee tiaar Hamburg genomen, on derweg had hij haar een huwelijksaan zoek gedaan, hetwelk bruusk afgewezen werd. Hij is toen midden op den auto weg uitgestapt en de danseres was alleen verder gereden meer wist hij niet. Heeft Körner de vrouw vermoord? Wij verklappen het niet, de film zal het u vertellen. Fred Astaire, Ginger Rogers ©n Walter Kingsford in „Carefree". Schouwburg- Bioscoop. Fred A sl ai re en Ginger Rogers in „CAREFREE" Schouwburg- Biqscoop. 9 Fred Aataire wil nooit iets over zichzelf jeggen, is tegenover vreemden verlegen ais n jongen die voor 't eerst met zyn moeder op visite 4s, vindt zyn werk niet belang- ryker dan ieder ander vak en heeft een he kel aan interviews. Astaire. is hartelijk en zonder pretenties in den omgang en daar door erg gezien by zyn collega's, hetgeen de ware toetssteen van populairiteit is. On danks zyn bescheidenheid betwist niemand hem zjjn titel van den grootsten danser- Zoo is Fred Astaire die thans hereenigd met Ginger Rogers optreedt in de nieuwe RKO Radio film „Carefree". Weer samen na meer dan een jaar ieder afzonderlyk ge speeld te hebben, bereikt dit geniale dans- duo nieuwe, ongekende hoogten in deze film, waarvoor niemand minder dan Irving Berlin de muziek, waaronder 4 songs, Astaire houdt er geen luxueuse wagens ip na %n hoewel zyn villa in de Beverly hilts geriefelijk en groot is, kan hy zich niet beroemen op het bezit van een mar meren zwembassin of eigen golfterreinen. (Dit onconventioneels aankant zetten van pracht en praal vindt zijn oorzaak in het feit dat hy iets geleerd heeft uit den tyd dat hij op achtjarigen leeftijd zich en zyn zuster Adèle plotseling als de kostwinners van de familie zagen aangewezen. Negen harde, maar vruchtbare jaren duurde het om op Broadway door te dringen en even min als Astaire zich ooit rust gegund heeft, evenmin heeft hy de lessen vergeten van die moeilijke, inspannende periode van stryd. De op de film zoo zorgelooze en opge ruimde Fred Astaire is in den letter!yken zin van het woord een der hardste werkers b|j de film. Zijn lichte, gracieuse wyze van dansen, dat zoo vanzelf schynt te gaan, vereischt een leven van voortdurende oefe ning en hy houdt steeds strenger de hand aan zichzelf; speelt bovendien golf,'tennist en rydt paard om maar niets van zyn vlug heid en lenige techniek in te boeten. As- faire vindt dat, jn het bewustzijn dat hy" het beate geeft wat in hem is, een plicht tegen over zijn aanhangers. •Hij voert nooit een nummer voor de ca mera uit als hy er niet absoluut zeker van w dat hy" het beheerscht. Dit beteekent voor ieder nummer honderden uren van experi menteeren en oefenen lang voordat met de opnamen van de film begonnen wordt. En net resultaat is een dans zoo volmaakt als menschelykerwyre maar mogelyk is. Alhoewel beroemd als danser, geeft As- taire de voorkeur aan een reputatie als ac- teur. Zyn acteurschap dateert van 1922 en njj houdt zeer veel van zyn luchtige komi sche filmrollen die hy doorgaans te spelen kreeg. In „Carefree" echter speelt Astaire ^►or de verandering de min of meer ern- 8%e rol van een psychiater. Mark Sandrich, die reeds vier Astaire- •wgsw-filma gemaakt heeft, regisseerde refree". Verdere belangrijke rollen in deze Pandro S. Berman productie worden vervuld door Ralph Bellamy, Jack Carson, Luella Gear en Clarence Kolb. „ALARM IN DE MIDDELLANDSCHE ZEE Reunie-Bioscoop- De Reunle-Bioscoop brengt de indruk wekkende illni „Storm in de Mlddelland- sche Zee" een met den Grand Prix du Cinema Francals bekroonde film, waarin behandeld wordt de strijd tegen de In ternationale wapensmokkelhandel. Deze goed gebouwde film van Leo Joannon 'die ook het scenario schreef) geeft, zoo schrijft het Vaderland, Pierre Fresnay als de Fransche kapitein gelegenheid een spel te ontwikkelen, zoo strak volgehou den, zoo vrij van alle overdrijving en zoo tot In de finesses uitgewerkt, dat men hem de ster van de bezetting mag noe- mem. Hij ls in elke handeling het onge wilde centrum, maar de beide anderen Rolf Wanka (de Dultscher) en Kim Peacock (de Brit), krijgen toch ten volle gelegenheid hun spel te ontplooien. Van dat spel valt het meest te loven, dat zij leder een zuivere uitbeelding van hun landsaard gaven, die vrij bleef van cari- caturalo overdrijving. Marcel Lucien verrichtte aan de camc- ra prachtig werk en Joannon heeft in zijn regie weten te proflteeren van zijn prachtig materiaal. Deze regisseur heeft het bestaan om de situaties uit te spin- nen ten koste van het tempo en dat is hem veelal goed afgegaan. Het komt in i het algemeen het begrip van wat er in feite en psychologisch gebeurt ten goede en verhoogt de spanning aanzienlijk. MOORDZAAK HOLM. Thalia-Theater. „Moordzaak Holm" is een film over liet werk van de politie waarin Harald Paul- ser en Elisabeth Wendt de hoofdrollen vervuilen. De geschiedenis die hierin be handeld wordt luidt als volgt: Op een straatweg tusschen Bremen en Hamburg vindt de politie een brandende auto; de zich daarin bevindende vrouw is dood. Alle teekenen wijzen er op, dat hier een misdaad gepleegd is. Commissaris Dr. Sartorius interesseert zich levendig voor een rooden draad, die onder een vingernagel vaai de vermoorde gevonden werd en die waarschijnlijk van een riem of ceintuur afkomstig is, waar mee de misdadiger zijn slachtoffer ge wurgd h^pft. Uit de gegevens blijkt, dat de doode Grazlella Holm is, zij was danseres en had met haar partner Manuel Albafio ruzie gekregen, daar zij op verlangen van een agent naar Hamburg wilde ver trekken, om daar een nieuw engagement aan te gaan. De Jaloezië van den danseur werd nog grooter, toen een vroegere vereerder, die uit Berlijn overgekomen was, door Gra zlella naar Hamburg meegenomen werd. Een olievlek op de Jas van Albano dreigt den danseur noodlottig te worden. Gelukkig kan hij bewijzen, dat hij in 5 garages in Bremen tevergeefs geprobeerd heeft zich een auto to verschaffen om Grazlella na te rijden en dat hij daarbij zijn Jas vuil maakte. PEGGY CARROLL. f Pe kleine Peggy Carroll wgg pas 15 jaar toen Ernst Lubitsch haar op éen avond zag" dansen in de „Nine O'clock Revue" in het Hollywood Music Box Theatre en onder de bekoring kwam van haar rappe voetjes. Hy stuurde een briefje naar Peggy's kleedka mer met de mededeeling, dat hy haar graag een filmproef zou laten afleggen en het verzoek, of zy den volgenden dag op een bepaald uur y hem wilde komen. Thana prykt haar naam op RKO Radio's lijst van talentvolle spelers onder vast con- i tract. Peggy's grootste ambitie is film comédienne te worden. Ginger Rogers is haar favorite. En nu wordt de kleine, blon de en bydehande Peggy Carroll voor «en filmcarrière gevormd door RKO, die haar in talrijke belangrijke bijrollen laat spelen en men is algemeen van meening, dat deze jeugdige actrice nog eens van zich zal doen spreken. Het is algemeen bekend dat.frisch- zure melkproducten, zooals karne melk, hangop, yoghurt en gure room, een goeden invloed hebben op onze spijsvertering. Door hun verfris- schenden smaak zijn ze bijzonder ge schikt voor een combinatie met een oi' meer vruchten. Ook in dit jaargetijde kan men over smakelijk fruit beschik ken, dat met yoghurt (of hangop) ge serveerd een heerlijk nagerecht op levert. Probeert U eens onderstaand receptU zult het vast meer dan eens noodig hebben. de oudste in een gezin jongste kinderen betreft, moeten de Wanneer lang alleen geweest is, gevoelt hy zien min of meer een onttroonde vorst, wanneer hij een broertje of zusje krijgt. Eensklaps heeft dit de harten der geheele familie veroverd en staat in het middelpunt der belangstelling. Benjamins' pad gaat indièn hij de jongste blijft veelal over rozen, want de bittere ervaring, die de oud ste heeft meegemaakt, zal hij niet aanvoelen. Opvallend is, dat de Ben jamin menigmaal de baby van de fa milie blyft en een aparte plaats in neemt. In zeer vele gezinnen zullen de finantieele moeilijkheden der eer ste huwelijksjaren tot het verleden behooren en heeft Benjamin het ma terieel ook beter dan de overige, oudere kinderen. In groote gezinnen, waar zich na een aantal jaren nog een baby meldt, zullen broers en zusters menigmaal reeds zelf in hun onder houd voorzien als baby nog een kind is en dit alles maakt de jeugd van 't nestkuikentje in finantieel opzicht gemakkelijker. Deze verschillen zul len zich eerst dzfli merkbaar doen voe len, indien tusschen de jongste en het nakomertje zes of meer jaren verschil in leef tyd bestaat. Alle rechten van de eerste, die Benjamin-af is, gaan op het kleintje over en de geheele fa milie werkt als één man mede om het te verwennen. Het kind krygt niej alleen vader en moeder als opvoeders, doch ieder der oudere kinderen vindt, dat zij of hij ook iets moet zeg gen, zoodat de opvoedende tevens tegenstrijdige krachten worden. Moeder houdt het nakomertje graag zoo lang mogelijk de afhanke lijke baby. Benjamin luistert naar al len en naar niemand en het resultaat van zijn opvoeding is, dat hij een kleine egoïst wordt die het geheele gezin tyranniseert, iedereen naar zijn hand wil zetten. Zoo'n opvoeding wreekt zich niet alleen in de jeugd, doch ook nog op lateren leeftijd, zij vormt menschen, die zich steeds on begrepen voelen in het leven en zich niet tot een persoonlijkheid weten te ontwikkelen. Vooral waar het de opvoeding van ouders niet te teerhartig zijn en niet alle hinderpalen, waaraan zij zich zouden kunnen stooten voor hen uit den weg ruimen. Het latere leven gaat ook niet steeds over goed gepla veide wegen, integendeel, de puntige steenen doen menigmaal pijnlijk aan. Slechts als een kind kleine moei lijkheden leert overwinnen, zal hij zich tot een krachtiger persoonlijk heid leeren ontwikkelen. Een tweede punt van niet minder belang is, dat men moet trachten te voorkomen, dat Benjamin steeds te midden van de ouderen verkeert, waardoor hij ge sprekken hoort, die boven zyn begrip gaan en daarom verkeerd op den kin derlijken .geest inwerken. Kinderen moeten met speelgenootjes van eigen leeftijd omgaan, temeer ook, daar deze elkander hun critiek niet onthou den, hetgeen opvoedend kan werken. Wanneer men met deze voorname factoren rekening houdt, dan zal men het kind in de toekomst veel leed be sparen. De jongste van het gezin moet evenzeer als andere kinderen zichzelf leeren beheerschen en reke ning houden met anderen. In plaat* dat ieder Benjamin naloopt, moet hy leeren anderen kleine diensten te be wijzen en zal het zijn verantwoorde lijkheidsgevoel sterken, indien hem kleine plichten worden opgedragen, b.v. de zorg voor kat, hond, of konijn tje, in ieder geval voor iets, dat zijn hulp noodig heeft. Moet hem iets geweigerd worden, omdat hij nog te klein is, b.v. om met de oudere broers en zusters mee uit te gaan, dan zal men trachten iets an ders te vinden, dat geschikter is en hem tevreden stelt. Meermalen zul len kinderen, die trachten zich tot een persoonlijkheid te ontwikkelen scènes maken, die volstrekt niet altyd uit ondeugendheid voortkomen, doch een gevolg zyn van het feit, dat zij altyd „bemoederd" worden door de ouderen die hen ten eeuwigen dage als de baby blijven beschouwen. Een sensatie dezer nieuwe Alles danst de •„Carefree". Vruchten met yoghurt (nagerecht voor 6 personen). V& fleschje bessgasap, 1 d.L. water, 20 gram aankïppelmeel,^1r0fi gram suiker, lOO^rflm rozynen, 2 sinaas appels,^ hfonanen, filter yoghurt en 75"£*am /basterdsuiker. Mengxhet aardappelmeel aan met ;r en de helft van het bessen? Breng dit samen aan de kook en iaat het roerende even doorkoken, on der toevoeging van de gewasschen rozynen. Neem het pannetje van het vuur, voeg de süiker en de rest van het bessensap toe. Schil de bananen Wasch de zuurkool en zet ze op met weinig water (zoodat dit er op kan verkoken) en kook ze gaar (ong. uur). Kook ook de aardappelen met wei nig water en zout gaar. Maak er pu ree van met ruim *4 L. melk en 60 gram boter. Smelt de rest van de boter, ver meng ze met de bloem en V2 L. me^ laat de saus even doorkoken. Vermeng de zuurkool, de geraspte kaas en de saus met elkaar. Doe in een beboterden vuurvasten schotel laag om laag aardappelpuree en zuur kool; zorg dat de bovenste laag uit purée bestaat. Bestrooi deze met wat geraspte kaas en leg er enkele klont jes boter op. Laat den schotel in den oven lichtbruin worden (pl.m. 10 mi nuten). Men viert den "Hemelvaartsdag op Donderdag in de 6e week na Paschen als een feestdag ter eere van het te- rugkeeren ten hemel van Jezus, op den JtOsten dag na zijne opstanding. en de sinaasappels en snyd ze in stuk jes. Roep deze door de afgekoelde bes senvla. Doe de massa in een vla- schaal en giet de yoghurt die on der toevoeging van 5 afgestreken le pels basterdsuiker gladgeklopt is er bovenop. Garneer den bovenkant met enkeleVachtergehouden stukjes sinaasappel. "N. Nu de huisvrouw dfit jaar langer dan gewoonlyk aangewezen is op win tergroente, ziet mei nog gerechten op tafel komen, die emenlyk beter pas sen by de maandpn van vorst dan by de weken, dia/cfe lente vooraf gaan. Door een aiylere bereidingswijze kan men echtelr aan die gerechten toch ze^-weT sen vorm geven, die by de dischgenooten in den smaak valt. On derstaande schotel zal zeker niet te leurstellen. Zuurkoolschotel. (maaltijd voor 4 personen). 2 K.G. aardappelen, 1 K.G. zuur kool, 300 gram belegen kaas, onge veer 8/4 L. melk, 40 gram bloem, 100 gram boter, zout en nootmuskaat.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1939 | | pagina 4