A
v-
V
v
Een vrouw trekt naar de wildernis.
Volkorenbrood, het voedsel bij Uitnemendheid.
De functies-der huid.
Osa Johnson gaat weer naar Afrika om te filmen.
ftea in de maand Januari van het
>-jaar 1937 de bekende Afrika-rei-
gjer en cineast Martin Johnson bij
UB vliegongeluk om het leven kwam,
feeht men algemeen, dat zijn levens-
|geUin, Osa Johnson, eveneens haar
vtrk in den steek zou laten en men
bitreurde het al, dat we in den ver-
verstoken zouden blijven van de
plechtige wildernisfilms en dierenop-
gimen, die men van de Johnsons ge-
eend was. Maar Osa Johnson is geen
houw, die bü de pakken neer blijft
litten. Heeds enkele maanden na den
dood van haar man begaf zij zich met
•kale medewerkers naar Afrika, om
kit werk van Martin voort te zetten,
go dezer dagen kondigde zij opnieuw
na langdurige expeditie naar de bin-
oMlanden van Afrika aan, waar zij
veer enkele wildernisfilms wil ma
ken.
De Johnsons zijn niet zoozeer on
derzoekers, dan wel waarnemers van
de wildernis geweest. Hun uitrusting
bestond uit een filmapparaat en'een
goed jachtgeweer. Martin bediende '1
filmapparaat en zijn vrouw het ge
weer, Johnson stelde meer vertrou-
vén in zijn vrouw, dan in de bedre-
venheid van den besten scherpschut
ter. Gewoonlijk was zij zijn eenige ge
lelschapop zijn gevaarlijke expeditie-
tochten. Menigeen zal zee»- verbaasd
zijn, wanneer hij hoort, dat deze
vrouw, die vaak alleen met haar man
maandenlang door aërwouden heeft
gezworven, welke nog nooit door een
blanke waren betratten, en die meer
van de wildernis jnoudt dan van de
.geciviliseerde" wereld, vóór haar
huwelijk een bekende soubrette was
in Amerika!' Ook in haar eerste hu
welijksjaren is zy nog wel eens opge
treden' in enkele theaters, omdat haai
man, die toentertijd de rechterhand
*as van Jack London en dien op vele
zijner tochten vergezelde, eerder arm
dan rijk was.
Reeds in 1912 rustten de Johnson's
een eigen expeditie uit naar eilan
den van de Stille Zuidzee, van welke
reis hun eerste film „Cannibals of thé
South Seas" afkomstig is. Daarna be
zochten zij Australië en Borneo, ver-
U jaar lang oerwoudfilms,
volgens Britsch-Indië en Egypte en
tenslotte Midden- en Zuid-Afrika. Dit
laatste land heeft hen beroemd ge
maakt .Films als „Trailing African
Wild Animals", „Simba", „Congoril-
la", „Baboona" enz. werden verspreid
over de geheele wereld; tot zelfs in
de kleinste plaatsjes in Zuid-Amerika
en China raakten de namen „Martin"
en „Osa Johnson" bekend. En veilig
gézeten in een op temperatuur ge
brachte bioscoopzaal genoot zelfs de
meest verwende bezoeker van cle films
van het echtpaar Johnson, in welke
films nooit truc-opnamen voorkwa
men. Bovendien waren deze films be
halve spannend ook lee&fluun-
Ondanks hun preStaffles en hun
geldelijken rijkdom door.hun Afri-
ka-films zijn zij mitlionnair gewor
den bleven de Johnsons bescheiden
menschen"; stcfeds waren zij er op uit,
om de gevaren, waaraan zij zich jaar
in jaar uit 1 bootstelden, zoo klein mo
gelijk te doen voorkomen, zoodat de
toehoorders de gevaren van hun avon
turen absoluut vergaten. Op de meest
eenvoudige wjjze beschreef Martin
Johnson in zijn boeken o.a. „Safari"
en „Liori African") de gevaarlijkste
scènes.
1 „De mooiste leeuwenopname zoo
schrijft hij ergens had ik te dan-
\ken aan de hulpvaardigheid van een
leeuw, die gelukkig geen honger
scheen te hebben. Wij ontdekten er
gens een slapende leeuw. Osa gooide
voortdurend voorzichtig tennisballen
naar het dier toe, om het uit zijn
slaap te krijgen. Maar er gebeurde
niets, de koning der dieren was blijk
baar zeer vermoeid. Toevallig draaide
Osa zich omachter ons stond ee:i
andere leeuw, die zeer geïnteresseerd
het balspelletje gadesloeg. Daar Osa
vermoedde, dat een onverwachte be
weging als het plotseling grijpen
naar het geweer, dat op haar rug hing
het -dier geprikkeld zou hebben,
deed zij het eenige, dat mogelijk was
in zoo'n geval: zij ging rustig door
met ballen naar den slapenden leeuw
te gooien. Het andere dier kwam nu
naderbij en passeerde Osa bijna ra
kelings: wanneer zij haar arm had
GINGER ROGERS.
ïlehior da jongste, onconventioneel» foto ven RKO Radio's eerste comedienne,
l**«r Rogers, die thans een pittige hoofdrol xal vervollen in „The Primrose Path"
J* RKO Radio film neer een succesvol Broadway stuk. Joel Mc Crea en Marjorie
Jjjheau treden eveneent in de film op. Ginger heeft nn groot succee in „Wie is de
llsrl" en is in Nederland binnenkort te alen in La Cave's „Fifth Avenue Girl",
uitgestoken, zou zij hem hebben kun-
aanraken. Het dier bekommerde
echter in het geheel niet om ons
blijkbaar had het net flink gege-
-, maar liép naar den slapenden
ïuw toe en wekte die. Toen de sla-
i|r gewekt was, verdwenen beide die-
in het woud. Het werd een van
imljn mooiste filmopnamen..."
(Vijf en twintig jaar van zijn leven
heeft Johnson in de wildernis doorge
bracht, steeds ter zijde gestaan door
zijn moedige, vrouw. Door een nood
lottig ongeluk met een passagiers
vliegtuig in de buurt van Los Ange
los kwam hij om het leve*. Ook zijn
vrouw werd gewond, mèjar zij her
stelde. Zij heeft geen weerstand kun
nen bieden aan den roepstem van het
oerwoud en zal wederom naar Afrika
vertrekken, om het levenswerk van
haar echtgenoot voort te zetten.
Natuurlijk.doen al de oorlogvoeren
de landen hun best, om te woekeren
met hfn voedingsmiddelen en te
trachten hiervan het grootst moge
lijke nut te trekken. Dit is vooral Het
geval in Duitschland. Daar heeft men
zich thans speciaal toegelegd op de
verbetering van het brood; en aan
gezien dit een terrein ii, waarop men
oek in ons llpd belangstelling kan
verwachten, leek het ons dienstig,
diiarop de aandacht van onze huis
vrouwen te vestigen. Het betreft de
vervaardiging Van het volkorenbrood
ook in Nederland bekend, doch niet
valdoende gewaardeerd. 7
In Duitscfjlanü heeft men de voor
deden en de groote voedingswaarde
e - van ingezietj. .Vandaar dan ook,
dit men zich eriBpeciaar op "het bak
ken van deze uistekende broodsoort
is gaan toeleggen. Sedert jaren De-
ij v%ren de medici en in het bijzonder
de voorstanders der moderne voeding
zich, om te waarschuwen tegen het
bruik van uitsluitend wittebrood.
Zg bevelen daarentegen bruin- en
olkorenbrood aai] als een uitstekend
oedingsmiddel. Mannen der weten
schap, bakkers en (huisvrouwen kun-
en door samenwerking een grooter
erbruik van deze Igoede voeding be
vorderen .In Duitschland hebben zes-
t;g bakkersorganisaties zich nu ver-
esnigd tot een arbeidsgemeenschap,
die met de hoogsteinstanties, welke
voor de volksgezondheid waken, vol
korenbrood leveren), dat aan hooge
eischen voldoet.
Op het oogenblik is dit nieuwe bak
sel nog niet in den handel, omdat alle
Duitsche bakkers eerst goed onder
legd moeten zijn in de wijze van be-/
raiding; ook aan de wjjze van het mi
len der graankorrels worden be]
cle eischen gesteld. j i
Bakken is een kutist.
Wanneer men de bakkersscholkn An
Helmsdorf in het Saksische bergland
im den
neemt
«en handvol meel, om zijn leerlingen
p de bijzonderheden van het nieuwe
volkorenmeel te wijzen, dat den ge-
heelen korrel bevat; en in een ander
deel dezer opleidingsschool worden
<le prachtig bruin gebakken brooden
uit den oven gehaald. De meesterbak
ker knikt de leerlingen tevfeden toe,
want het resultaat van hun bakkunst
is schitterend. Of het goed zal sma
ken? Hierover zal het oordeel eerst
den volgenden dag geyeld worden,
bezoekt ziet men de leerlingen om
meesterbakker geschaard. Deze
want het moet een zekeren tijd blij
ven liggen.
Na de practische lessen volgt de
theorieen gewapend met schrift en
potlood gaan de toekomstige bakkers
naar de leslokalen. Tegen den wand
?taat een tafel, waarop allerlei sne
den brood liggen, die „bakfouten" te
zien geven, zooals te groote gaten enz.
welke op verkeerde bereiding van het
deeg wijzen. Niet minder dan drie do
zijn steden hebben een meesterbakker
afgevaardigd naar deze modelbakke
rij, om zich extra te bekwamen in het
bakken van deze nieuwe broodsoort.
In hun woonplaats teruggekeerd,
moeten zjj op hun beurt weer colle
ga's in de geheimen der bakkunst in
wijden .De mannen noteeren ijverig
wat de leeraar doceert en leeren dat
de bereiding van het zuurdeeg een
dep hoofdpunten vormt en een weten
schap op zichzelf is. Hoeveelheid,
tijdsduur en temperatuur zijn even
eens belangrijke factoren. Menige
oudëra bakker lacht wel eens om de
temperatuur, die aangegeven wordt,
doch de jongereln weten deze te waar-
deeren. Een langdurige ervaring zal
de juistheid er Van aantoonen.
iVtU de Wetenschap te zeggen
heeft.
Theoretische lessen worden voorts
door mannen der wetenschap gege
ven en zelfs de ouderen onder de bak
kers kunnen van hen nog heel wat
leeren. Indien men niet de kunst ver
staat om den vollen korrel te benut
ten, doch slechts het meel verwerkt
■dat voor de bereiding van wittebrood
dient, wordt het beste deel tot veevoe
der verwerkt en krijgt men een pro
duct, dat in hoofdzaak uit zetmeel be
staat, terwijl eiwitten, vetten, vitami
nen en minerale zouten voor den
mensch verloren gaan. In vroeger tij
den wist men trouwens ook reeds van
den vollen korrel gebruik te maken,
doch de verwende smaak van het pu
bliek deed de vraag naar het weinig
voedzame wittebrood meer en meer
toenemen. We kunnen wel zeggen, dat
dit reeds dateert van de laatste hon
derd jarenen nadat alles meer en
meer gemechaniseerd is geworden.
De menschen gunnen zich geen moe:
te en vooral ook geen tijd meer om
voldoende te kauwen, het brood moet
zacht zijn en gemakkelijk naar bin
nen gewerkt kunnen worden, hetgeen
zeer nadeelig is voor de gezondheid.
Volkorpnbrood vormt de beste
volksvoeding, omdat het de meesv
Bekend is, dat de huid een belang
rijke functie verricht en wanneer zij
"oor tweéderde buiten werking ge
steld is, b.v.. door brandwonden, kan
men niet blijven leven.
De huid beschermt het lichaam
niet alleen tegen allerlei invloeden
van buitenaf, doch is een onontbeer-
ljke hulp bjj alle verrichtingen van
het lichaam. Men denkt hierover fei
telijk nooit na en vindt het een dood
gewoon verschijnsel, dat het lichaam
met een huid bedekt is, doch even
vanzelfsprekend is het, dat deze huid
«en taak te verrichten heeft ten op-
i lichte van het lichaam. Welke deze
s, weet echter niet iedereen.
De hoofdwerkzaamheid van de huid
'indt plaats door de onnoemelijk vele
diertjes, die evenwicht aanbrengen
fusschen de warmte-verhoudingen
van ons litdiaam en die tevens voor
le noodige verkoeling weten te zor
ren.
Het door de kliertjes uitgescheiden
vocht transpiratie bevordert
een zeker verdampingsproces, dat
tevens in ziektegevallen de kwade
j stoffen uit het lichaam weet te ver
drijven, terwijl teVens een krachtige
bloedcirculatie der huid aan deze een
j behaaglijke warmte verschaft.
Bij groote koude daarentegen is 't
de huid weer, die ons doet voelen dat
wij onze spieren in beweging moeten
brengen. In dergelijke gevallen ont-
1 staat meermalen kippenvel, doordat
de spieren zich samentrekken en het
gevoel van koude ontstaat
lhinke beweging der spieren ver
helpt dit onaangename gevoel spoe
dig en doet het bloed beter circulee-
ren. Deze groote gevoeligheid der
huid maakt het wenschelijk, dat de
kleeding zoodanig gekozen wordt, dat
I de warmte tusschen huid en kleeding
behouden blijft
Poreuse stoffen zullen het aange
wezen materiaal zijn, niet alleen om
onmiddellijk op de huid gedragen te
worden, doch tevens als bovenklee-
ding.
waardevolle bestanddeelen bevat; de
kiem bevat eiwit en-vet en ook vita
minen A-rB en E zijn vertegenwoor
digd, terwijl de cellulose de darm
werking bevordert. De minerale zou
ten zijn uitstekend voor het gebit en
het feit, dat men volkorenbrood goed
moet kauwen bevordert niet'alleen de
speekselafscheiding welke voóf een
goede spijsverteenng noodig is, doch
werkt gunstig op het gebit.
Wat de medische wetenschap er
van zegt.
Professor Eulca heeft eens gezegd
„De beste tandenborstel is een stuk
volkorenbrood." De bekende Deen-
sche onderzoeker Hindhede, die vele
1 voedsel proeven op zichzelf heeft ge
1 nomen, heeft ervaren, dat men lan-
gep tijd van volkorenbrood kan leven,
doch dat dit met het verfijnde witte
brood niet mogelijk is. Vele ziekten,
Waaronder darm- en stofwisselings-
stoornissen, worden voorkomen door
het gezónde volkorenbrood. Zoo
spreekt de medicus; en de meester-
1 bakkers noteeren, om de aldus ver
gaarde kennis aan collega's en klan
ten te kuqpen doorgeven. Gedurende
den tyd, dat de bakkers deelnemen
aan de cursussen, worden zij gehuis
vest in een oud slot, dat gedeeltelijk
verbouwd is tot moderne bakkerij eu
verder als ontspanningstehuis dient.
Db omgang der cursisten onderling
laat niets te wenschen over en menige
oude vriendschapsband wordt her
nieuwd. In het middaguur wordt, de
warme maaltijd genuttigd en bij het
avondeten komt het eigen gebakken
volkorenbrood op tafel, «lat natuurlijk
op critische wijze gegèten wordt, en
aan de gelaatsuitdrukking "der mees
terbakkers kan men zien, dat samen
stelling en baksel als uitermate ge
lukt beschouwd kunnen worden. Het
snijdt gemakkelijk, smaakt goed en
heeft een croquante, niet harde konst.
Ook kan het voor menschófï met een
zwak gebit met zachte korst gebak
ken wórden. Men stelt in Duitsch
land alles in het werk om de bevol
king goed te voorzien en brood te go
lven, dat aan hooge eischen voldoet.
v j
Om niemand te noodzaken uitsluitend
volkorenbrood te eten, zal ook eep
broodsoort in den handel gebracht
worden met een bijmenging van 40
bloem en ten slotte heeft men nog
volkoren-vruchtenbrood, waarin zoo
wel rozijnen als vijgen en andere ge
droogde zuidvruchten verwerkt zijn.
Dit brood is meer als extra Zondag-
sche boterham bedoeld, die tevens uit
een gezondheidsoogpunt aan te beve
len is: Zoodra de meesterbakkers,
weer in hun woonplaatsen zijn terug
gekeerd, 910eten zij volkorenbrood
gaan bakken, doch voordat zij dit aan
hun klanten mogen verkoópen, moet
eerst een proef!)rood naar Berlijn op
gezonden worden.
In het „Institut für Backerei" wordt
het aan een nauwkeurig onderzoek
onderworpen; wanneer het aan alle
eischen. voldoet, wordt er een merk
opgeplakt en krijgt de meesterbakker
een biljet om op zijn winkelraam te
plakken. Dit bevat de mededeeling,
dat hij gemachtigd is, Volkorenbrood
te bakken. Van tijd tot tijd wordt het
brood gecontroleerd, zoodat de klan
ten er op vertrouwen kunnen, dat zij
altijd een volwaardig product krij
gen. Binnen zeer korten tijd zal het
volkorenbrood in Berlijn en ook in de
overige steden van Duitschland ver
krijgbaar zijn en zal men de voordee-
len leeren kennen en waardeeren van
dit uitstekende voedingsmiddel.
-4-
I HiKIT DiWmk op
WXB 1 1 punt (rood» rcmd, gooo
tö tookoning orti) wil W»
gon: „pai op, g|) M
•fc Ma »oo«t«mgowog"
Vtwrkan op Oge
pont (oranjo mol
ton rand) vindt U lang»
do menaagsmgm.
«andcpaaltjo» aranjo
kop pon hobkOB. i