A v- V v Een vrouw trekt naar de wildernis. Volkorenbrood, het voedsel bij Uitnemendheid. De functies-der huid. Osa Johnson gaat weer naar Afrika om te filmen. ftea in de maand Januari van het >-jaar 1937 de bekende Afrika-rei- gjer en cineast Martin Johnson bij UB vliegongeluk om het leven kwam, feeht men algemeen, dat zijn levens- |geUin, Osa Johnson, eveneens haar vtrk in den steek zou laten en men bitreurde het al, dat we in den ver- verstoken zouden blijven van de plechtige wildernisfilms en dierenop- gimen, die men van de Johnsons ge- eend was. Maar Osa Johnson is geen houw, die bü de pakken neer blijft litten. Heeds enkele maanden na den dood van haar man begaf zij zich met •kale medewerkers naar Afrika, om kit werk van Martin voort te zetten, go dezer dagen kondigde zij opnieuw na langdurige expeditie naar de bin- oMlanden van Afrika aan, waar zij veer enkele wildernisfilms wil ma ken. De Johnsons zijn niet zoozeer on derzoekers, dan wel waarnemers van de wildernis geweest. Hun uitrusting bestond uit een filmapparaat en'een goed jachtgeweer. Martin bediende '1 filmapparaat en zijn vrouw het ge weer, Johnson stelde meer vertrou- vén in zijn vrouw, dan in de bedre- venheid van den besten scherpschut ter. Gewoonlijk was zij zijn eenige ge lelschapop zijn gevaarlijke expeditie- tochten. Menigeen zal zee»- verbaasd zijn, wanneer hij hoort, dat deze vrouw, die vaak alleen met haar man maandenlang door aërwouden heeft gezworven, welke nog nooit door een blanke waren betratten, en die meer van de wildernis jnoudt dan van de .geciviliseerde" wereld, vóór haar huwelijk een bekende soubrette was in Amerika!' Ook in haar eerste hu welijksjaren is zy nog wel eens opge treden' in enkele theaters, omdat haai man, die toentertijd de rechterhand *as van Jack London en dien op vele zijner tochten vergezelde, eerder arm dan rijk was. Reeds in 1912 rustten de Johnson's een eigen expeditie uit naar eilan den van de Stille Zuidzee, van welke reis hun eerste film „Cannibals of thé South Seas" afkomstig is. Daarna be zochten zij Australië en Borneo, ver- U jaar lang oerwoudfilms, volgens Britsch-Indië en Egypte en tenslotte Midden- en Zuid-Afrika. Dit laatste land heeft hen beroemd ge maakt .Films als „Trailing African Wild Animals", „Simba", „Congoril- la", „Baboona" enz. werden verspreid over de geheele wereld; tot zelfs in de kleinste plaatsjes in Zuid-Amerika en China raakten de namen „Martin" en „Osa Johnson" bekend. En veilig gézeten in een op temperatuur ge brachte bioscoopzaal genoot zelfs de meest verwende bezoeker van cle films van het echtpaar Johnson, in welke films nooit truc-opnamen voorkwa men. Bovendien waren deze films be halve spannend ook lee&fluun- Ondanks hun preStaffles en hun geldelijken rijkdom door.hun Afri- ka-films zijn zij mitlionnair gewor den bleven de Johnsons bescheiden menschen"; stcfeds waren zij er op uit, om de gevaren, waaraan zij zich jaar in jaar uit 1 bootstelden, zoo klein mo gelijk te doen voorkomen, zoodat de toehoorders de gevaren van hun avon turen absoluut vergaten. Op de meest eenvoudige wjjze beschreef Martin Johnson in zijn boeken o.a. „Safari" en „Liori African") de gevaarlijkste scènes. 1 „De mooiste leeuwenopname zoo schrijft hij ergens had ik te dan- \ken aan de hulpvaardigheid van een leeuw, die gelukkig geen honger scheen te hebben. Wij ontdekten er gens een slapende leeuw. Osa gooide voortdurend voorzichtig tennisballen naar het dier toe, om het uit zijn slaap te krijgen. Maar er gebeurde niets, de koning der dieren was blijk baar zeer vermoeid. Toevallig draaide Osa zich omachter ons stond ee:i andere leeuw, die zeer geïnteresseerd het balspelletje gadesloeg. Daar Osa vermoedde, dat een onverwachte be weging als het plotseling grijpen naar het geweer, dat op haar rug hing het -dier geprikkeld zou hebben, deed zij het eenige, dat mogelijk was in zoo'n geval: zij ging rustig door met ballen naar den slapenden leeuw te gooien. Het andere dier kwam nu naderbij en passeerde Osa bijna ra kelings: wanneer zij haar arm had GINGER ROGERS. ïlehior da jongste, onconventioneel» foto ven RKO Radio's eerste comedienne, l**«r Rogers, die thans een pittige hoofdrol xal vervollen in „The Primrose Path" J* RKO Radio film neer een succesvol Broadway stuk. Joel Mc Crea en Marjorie Jjjheau treden eveneent in de film op. Ginger heeft nn groot succee in „Wie is de llsrl" en is in Nederland binnenkort te alen in La Cave's „Fifth Avenue Girl", uitgestoken, zou zij hem hebben kun- aanraken. Het dier bekommerde echter in het geheel niet om ons blijkbaar had het net flink gege- -, maar liép naar den slapenden ïuw toe en wekte die. Toen de sla- i|r gewekt was, verdwenen beide die- in het woud. Het werd een van imljn mooiste filmopnamen..." (Vijf en twintig jaar van zijn leven heeft Johnson in de wildernis doorge bracht, steeds ter zijde gestaan door zijn moedige, vrouw. Door een nood lottig ongeluk met een passagiers vliegtuig in de buurt van Los Ange los kwam hij om het leve*. Ook zijn vrouw werd gewond, mèjar zij her stelde. Zij heeft geen weerstand kun nen bieden aan den roepstem van het oerwoud en zal wederom naar Afrika vertrekken, om het levenswerk van haar echtgenoot voort te zetten. Natuurlijk.doen al de oorlogvoeren de landen hun best, om te woekeren met hfn voedingsmiddelen en te trachten hiervan het grootst moge lijke nut te trekken. Dit is vooral Het geval in Duitschland. Daar heeft men zich thans speciaal toegelegd op de verbetering van het brood; en aan gezien dit een terrein ii, waarop men oek in ons llpd belangstelling kan verwachten, leek het ons dienstig, diiarop de aandacht van onze huis vrouwen te vestigen. Het betreft de vervaardiging Van het volkorenbrood ook in Nederland bekend, doch niet valdoende gewaardeerd. 7 In Duitscfjlanü heeft men de voor deden en de groote voedingswaarde e - van ingezietj. .Vandaar dan ook, dit men zich eriBpeciaar op "het bak ken van deze uistekende broodsoort is gaan toeleggen. Sedert jaren De- ij v%ren de medici en in het bijzonder de voorstanders der moderne voeding zich, om te waarschuwen tegen het bruik van uitsluitend wittebrood. Zg bevelen daarentegen bruin- en olkorenbrood aai] als een uitstekend oedingsmiddel. Mannen der weten schap, bakkers en (huisvrouwen kun- en door samenwerking een grooter erbruik van deze Igoede voeding be vorderen .In Duitschland hebben zes- t;g bakkersorganisaties zich nu ver- esnigd tot een arbeidsgemeenschap, die met de hoogsteinstanties, welke voor de volksgezondheid waken, vol korenbrood leveren), dat aan hooge eischen voldoet. Op het oogenblik is dit nieuwe bak sel nog niet in den handel, omdat alle Duitsche bakkers eerst goed onder legd moeten zijn in de wijze van be-/ raiding; ook aan de wjjze van het mi len der graankorrels worden be] cle eischen gesteld. j i Bakken is een kutist. Wanneer men de bakkersscholkn An Helmsdorf in het Saksische bergland im den neemt «en handvol meel, om zijn leerlingen p de bijzonderheden van het nieuwe volkorenmeel te wijzen, dat den ge- heelen korrel bevat; en in een ander deel dezer opleidingsschool worden <le prachtig bruin gebakken brooden uit den oven gehaald. De meesterbak ker knikt de leerlingen tevfeden toe, want het resultaat van hun bakkunst is schitterend. Of het goed zal sma ken? Hierover zal het oordeel eerst den volgenden dag geyeld worden, bezoekt ziet men de leerlingen om meesterbakker geschaard. Deze want het moet een zekeren tijd blij ven liggen. Na de practische lessen volgt de theorieen gewapend met schrift en potlood gaan de toekomstige bakkers naar de leslokalen. Tegen den wand ?taat een tafel, waarop allerlei sne den brood liggen, die „bakfouten" te zien geven, zooals te groote gaten enz. welke op verkeerde bereiding van het deeg wijzen. Niet minder dan drie do zijn steden hebben een meesterbakker afgevaardigd naar deze modelbakke rij, om zich extra te bekwamen in het bakken van deze nieuwe broodsoort. In hun woonplaats teruggekeerd, moeten zjj op hun beurt weer colle ga's in de geheimen der bakkunst in wijden .De mannen noteeren ijverig wat de leeraar doceert en leeren dat de bereiding van het zuurdeeg een dep hoofdpunten vormt en een weten schap op zichzelf is. Hoeveelheid, tijdsduur en temperatuur zijn even eens belangrijke factoren. Menige oudëra bakker lacht wel eens om de temperatuur, die aangegeven wordt, doch de jongereln weten deze te waar- deeren. Een langdurige ervaring zal de juistheid er Van aantoonen. iVtU de Wetenschap te zeggen heeft. Theoretische lessen worden voorts door mannen der wetenschap gege ven en zelfs de ouderen onder de bak kers kunnen van hen nog heel wat leeren. Indien men niet de kunst ver staat om den vollen korrel te benut ten, doch slechts het meel verwerkt ■dat voor de bereiding van wittebrood dient, wordt het beste deel tot veevoe der verwerkt en krijgt men een pro duct, dat in hoofdzaak uit zetmeel be staat, terwijl eiwitten, vetten, vitami nen en minerale zouten voor den mensch verloren gaan. In vroeger tij den wist men trouwens ook reeds van den vollen korrel gebruik te maken, doch de verwende smaak van het pu bliek deed de vraag naar het weinig voedzame wittebrood meer en meer toenemen. We kunnen wel zeggen, dat dit reeds dateert van de laatste hon derd jarenen nadat alles meer en meer gemechaniseerd is geworden. De menschen gunnen zich geen moe: te en vooral ook geen tijd meer om voldoende te kauwen, het brood moet zacht zijn en gemakkelijk naar bin nen gewerkt kunnen worden, hetgeen zeer nadeelig is voor de gezondheid. Volkorpnbrood vormt de beste volksvoeding, omdat het de meesv Bekend is, dat de huid een belang rijke functie verricht en wanneer zij "oor tweéderde buiten werking ge steld is, b.v.. door brandwonden, kan men niet blijven leven. De huid beschermt het lichaam niet alleen tegen allerlei invloeden van buitenaf, doch is een onontbeer- ljke hulp bjj alle verrichtingen van het lichaam. Men denkt hierover fei telijk nooit na en vindt het een dood gewoon verschijnsel, dat het lichaam met een huid bedekt is, doch even vanzelfsprekend is het, dat deze huid «en taak te verrichten heeft ten op- i lichte van het lichaam. Welke deze s, weet echter niet iedereen. De hoofdwerkzaamheid van de huid 'indt plaats door de onnoemelijk vele diertjes, die evenwicht aanbrengen fusschen de warmte-verhoudingen van ons litdiaam en die tevens voor le noodige verkoeling weten te zor ren. Het door de kliertjes uitgescheiden vocht transpiratie bevordert een zeker verdampingsproces, dat tevens in ziektegevallen de kwade j stoffen uit het lichaam weet te ver drijven, terwijl teVens een krachtige bloedcirculatie der huid aan deze een j behaaglijke warmte verschaft. Bij groote koude daarentegen is 't de huid weer, die ons doet voelen dat wij onze spieren in beweging moeten brengen. In dergelijke gevallen ont- 1 staat meermalen kippenvel, doordat de spieren zich samentrekken en het gevoel van koude ontstaat lhinke beweging der spieren ver helpt dit onaangename gevoel spoe dig en doet het bloed beter circulee- ren. Deze groote gevoeligheid der huid maakt het wenschelijk, dat de kleeding zoodanig gekozen wordt, dat I de warmte tusschen huid en kleeding behouden blijft Poreuse stoffen zullen het aange wezen materiaal zijn, niet alleen om onmiddellijk op de huid gedragen te worden, doch tevens als bovenklee- ding. waardevolle bestanddeelen bevat; de kiem bevat eiwit en-vet en ook vita minen A-rB en E zijn vertegenwoor digd, terwijl de cellulose de darm werking bevordert. De minerale zou ten zijn uitstekend voor het gebit en het feit, dat men volkorenbrood goed moet kauwen bevordert niet'alleen de speekselafscheiding welke voóf een goede spijsverteenng noodig is, doch werkt gunstig op het gebit. Wat de medische wetenschap er van zegt. Professor Eulca heeft eens gezegd „De beste tandenborstel is een stuk volkorenbrood." De bekende Deen- sche onderzoeker Hindhede, die vele 1 voedsel proeven op zichzelf heeft ge 1 nomen, heeft ervaren, dat men lan- gep tijd van volkorenbrood kan leven, doch dat dit met het verfijnde witte brood niet mogelijk is. Vele ziekten, Waaronder darm- en stofwisselings- stoornissen, worden voorkomen door het gezónde volkorenbrood. Zoo spreekt de medicus; en de meester- 1 bakkers noteeren, om de aldus ver gaarde kennis aan collega's en klan ten te kuqpen doorgeven. Gedurende den tyd, dat de bakkers deelnemen aan de cursussen, worden zij gehuis vest in een oud slot, dat gedeeltelijk verbouwd is tot moderne bakkerij eu verder als ontspanningstehuis dient. Db omgang der cursisten onderling laat niets te wenschen over en menige oude vriendschapsband wordt her nieuwd. In het middaguur wordt, de warme maaltijd genuttigd en bij het avondeten komt het eigen gebakken volkorenbrood op tafel, «lat natuurlijk op critische wijze gegèten wordt, en aan de gelaatsuitdrukking "der mees terbakkers kan men zien, dat samen stelling en baksel als uitermate ge lukt beschouwd kunnen worden. Het snijdt gemakkelijk, smaakt goed en heeft een croquante, niet harde konst. Ook kan het voor menschófï met een zwak gebit met zachte korst gebak ken wórden. Men stelt in Duitsch land alles in het werk om de bevol king goed te voorzien en brood te go lven, dat aan hooge eischen voldoet. v j Om niemand te noodzaken uitsluitend volkorenbrood te eten, zal ook eep broodsoort in den handel gebracht worden met een bijmenging van 40 bloem en ten slotte heeft men nog volkoren-vruchtenbrood, waarin zoo wel rozijnen als vijgen en andere ge droogde zuidvruchten verwerkt zijn. Dit brood is meer als extra Zondag- sche boterham bedoeld, die tevens uit een gezondheidsoogpunt aan te beve len is: Zoodra de meesterbakkers, weer in hun woonplaatsen zijn terug gekeerd, 910eten zij volkorenbrood gaan bakken, doch voordat zij dit aan hun klanten mogen verkoópen, moet eerst een proef!)rood naar Berlijn op gezonden worden. In het „Institut für Backerei" wordt het aan een nauwkeurig onderzoek onderworpen; wanneer het aan alle eischen. voldoet, wordt er een merk opgeplakt en krijgt de meesterbakker een biljet om op zijn winkelraam te plakken. Dit bevat de mededeeling, dat hij gemachtigd is, Volkorenbrood te bakken. Van tijd tot tijd wordt het brood gecontroleerd, zoodat de klan ten er op vertrouwen kunnen, dat zij altijd een volwaardig product krij gen. Binnen zeer korten tijd zal het volkorenbrood in Berlijn en ook in de overige steden van Duitschland ver krijgbaar zijn en zal men de voordee- len leeren kennen en waardeeren van dit uitstekende voedingsmiddel. -4- I HiKIT DiWmk op WXB 1 1 punt (rood» rcmd, gooo tö tookoning orti) wil W» gon: „pai op, g|) M •fc Ma »oo«t«mgowog" Vtwrkan op Oge pont (oranjo mol ton rand) vindt U lang» do menaagsmgm. «andcpaaltjo» aranjo kop pon hobkOB. i

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1940 | | pagina 7