Voedt u
want het kan
HE T GEBRUIK VAM ROUGE
¥®@1 swarfc® jap@imiasu
Sua ln©fc naajaayf
i;
D
1 -C Va
D'
HOE EEN GROOTE KAMER
als woon-, eet- en slaapkop
I1,-
1' I' 'l
kan worden benul
1 t 1 r
1 i
ÉL i k i
Wc
BIJVOEGSEL VAN
HE GOUDSCHE COURANT
27 AUGUSTUS
No. 505
Velerlei voorlichting
Kookcursussen
voor huisvrouwen
Het kun ook anders
Verschillende gezichtstypen
De gezellige sfeer behoeft
niet verloren te gaan
De" kleur
Hoé brengen
we de rouge aan
beAutkAn.
ROEREIEREN
1
Dl
I
V-I'
79e
DE V DA-ME
Huisvrouwen, die dén vorigen
oorlog hebben meégemaakt. zul
len zich de-tóen opgedane er
varing thans Jertnutte kunnen maken.
Echter niet' ten volle, want vele op-
omtrent voeding en het
„erken van sommige voedings-
Ifen zijn sindsdien volkomen gewij
zigd en bovendien zijn de voorraden
vanzelfsprekend niet gelijk aan die in
de jaren 19X4'18, zoodat de verdee
ling uit den aard der zaak ook anders
zal zijn.
We kunnen ons land momenteel ver
gelijken met éen groote boerenhof
stede, waar allen moeten leven van
hetgeen de grond en het vee opbren
gen van het een zal er een "overvloed
zijn, van het ander juist genoeg, van
het derde tekort. En met die te kleine
hoeveelheid zal daarom mo spaar
zaam moeten worden omgesprongen,
dat er toch juist genoeg is.
Dat is ook de taak van onze huis
vrouwen die voedingsmiddelen, waar
van niet voldoende voorraad is, zóó
aan te wenden, dat het gezin er toch
bet volle profijt van heeft en het
tekort nauwelijks bemerkt- f
Is dit op zichzelf een zeer moeilijke
taak, zij behoeft er niet al te zeer
tegen op te zien, want tal van instan
ties zullen haar daarbij ter zijde staan.
Reeds tijdens den vorigen oorlog kon
den de kookleeraressen bij het Nijver
heidsonderwijs door het houden van
voordrachten met kookdemonstraties
ea het organiseeren van zoogenaamde
crisis-kookcursussen, aanwijzingen ge
ven voor het doelmatig samenstellen
van recepten en practische bereidings
wijzen. Sindsdien heeft het' Nijver
heidsonderwijs een zeer groote vlucht
genomen en daar^men de verbetering
van de volksvoeding als één van de
belangrijkste deelen van het onderwijs
beschouwt, worden duizenden meisjes
er jaarlijks vertrouwd gemaakt met
de beginselen van .de voedingsleer^, en
«en goede spijsbereiding. Zij kunnen
dit weer, verder-"uitdragen en ër dok
anderen van laten profiteeren.
Dan zijn er nog de Commissie in
zake Huishoudelijke Voorlichting en
Gezinsleiding en de Stichting voor
De hmzvroawen tien momenteel en in ie naeste toekomtt ooor een moei-
like took. Von oeMei zijden it men echter bereii kaar te helpeno.a. tallen
begin September toert! in het lend cartattea ona nier letten een aanvang
nemen, uterop men hter tal leeren ven datgene, mot aanwezig it, het volle
prolyl te trekken. Zij zyn het zichzelf en haar gezin verplicht zich van de
bette en meett tmtkelijke bereidingtvyzen op ie hoogte te ttellen
Huishoudelijke Voorlichting ten plat-
telande, welke in 1934, "toen tengevolge
van de werkloosheid, bittere nood ont
stond in veel gezinnen, in het leven
zijn geroepen. Beide instellingen .heb
ben in de afgeloopen jaren reeds dui
zenden huisvrouwen kunnen helpen
en voorlichten, niet alleen op het ge
bied van de voeding en de spijsberei
ding, maar ook op dat van de wasch-
behandeling, huishoudelijk beheer,
naaien en kinderverzorging en zij
zullen dit ook stellig in de naaste toe
komst in nog grootere mate doen.
Tenslotte is er nog de Voedingsraad,
een sub-commissie uit den Gezond
heidsraad, welke met de genoemde
commissies, met Ijet Nijverheidsonder
wijs en met de Stichting voor Weten
schappelijke Voorlichting op voedings-
gebied geregeld contact bdudt. Zeer
waardevolle adviezen zijn ook hiervan
te verwachten.
En om de huisvrouwen meer direct
te bereiken, om persoonlijk contact
met haar te krijgen, zullen er, met
ingang van 3 September a.s. overal in
het land cursussen van vier lessen
worden gegeven, waar haar zal wor
den geleerd met zoo weinig mogelijk
verlies van waardevolle voedingsbe-
standdeelen smakelijk te koken. Hooge
eischen wordén vooral aan de smake
lijkheid gesteld', wantzijn de man
nen ook niet het best te spreken, als
hun een smakelijk toebereid maal
wordt voorgezet - y
Met deze cursussen wil men zooveel
mogelijk huisvrouwen, leerlingen van
huishoudscholen, huishoudsters, dienst
meisjes, kooksters en anderen bereiken.
De kosten zijn niet hoog, zij varieeren
per les van 5 tot 25 cents, al naar het
inkomen. Men kan zich ervoor aan
melden bij de Nijverheidsscholen voor
meisjes of bij de Commissie voor
Huishoudelijke Voorlichting. Ook zul
len, wanneer flat noodig blijkt, de
monstraties worden gegeven en con
sultatie-spreekuren worden gehouden.
Op deze wijze hoopt men te bewer
ken, dat van hetgeen aanwezig is,
voldoende wordt geprofiteerd. Door
onjuiste behandeling ep bereiding is
dat heel vaak niet het geval en, moge
dat in tijd van overvloed tot niet al
te ernstige gevolgen leiden, in dezen
winter kunnen we ons dat niet veroor-
lqven. Vele huisvrouwen ook koken
nog te ouderwets, zij laten groenten
bijvoorbeeld veel te lang koken en
stoven, waardoor waarde\olle be-
standdeelen vetloren gaan. Stellig zul
len zij, als zij' er eenmaal aan gewend
zijn, den zuiveren smaak van doel
matig bereide voedingsmiddelen zóó
gaan waardeeren, dat zij, ook wan
neer een nieuwe tijd van overvloed
zal zijn aangebroken, de betere be
reidingswijze zullen volhouden. Wat
verloren gaat bij ondoelmatige behan
deling is dikwijls zeer belangrijk voor
de voeding en uiterst moeilijk te ver
vangen.
Op het oog^nblik worden door de
distributiemaatregelen de in Neder
land aanwezige voedselvoorraden zoo
eerlijk mogelijk onder alle vaste en
tijdelijke bewoners van ons land ver
deeld. Maar ook wanneer de aanwe
zige hoeveelheden thèoretisch groot
genoeg zijn om ieder te geven, wat hij
noodig heeft om gezond te blijven en
ER zullen misschien velen zijn, die
zeggen, dat zij momenteel geen
lust hebben in sehoonheidsverzor-
.ung. Doch juist nu iedereen werkt aan
'en wederopbouw is het zaak ook voor
t n wederopbouw van het eigen uiter-
ijk te zorgen. Allen hebben wij Veel
leegemaakt, we hebben inspannende
.eken achter den rug en daarom is het
les te meer noodig, weer eens aan ons
z«?tf te denken.
Er is u reeds verteld, hoe de wenk
brauwen moeten worden geëpileerd,
e lippen geschminkt en welke kleur
'MK-rvstift mennet best kan gebrui-
Thans is de rpuge aan de beurt, na
melijk hoe deze moet worden gebruikt
n in welke kleuren.
De rouge heeft eenige zeer verschil-
•nde functies: Niet alleen» geeft pe
>uge u een Trissche teint, maar de
•ornaamste functie van de rouge is
e van schaduwobject. In dezen zin
bruiken we de rouge vooral bij het
rrigeeren van het bestaande gezichts-
Bij een bolrond gezicht valt
het witte licht op het bolle gedeelte
r* wangen. Door nu deze,,, fel-witte
■leken met rouge af te schaduwen
reiken we, dat het gezicht smaller
kt en een ovaler vorm krijgt. Bij
t gezichtstype brengen® we derhalve
rouge aan van den ooghoek tót
n weinig onder de lijn der
eken, in een vagen driehoeksvorrp,
de richting van den peus, zooals u«,
bovenstaande teekening ziet.
Wanneer wij bij eejj 1 a n g en s m a 1
zicht de rouge op dezelfde wijze
"•en aanbrengen, zouden we dit ge-
langer doen schijnen. We
^an bij dit gelaatstype juist al het
licht op het midden der wangen
ig en derhalve brengen we bij dit
'-ïchtstjrpe de rouge aan ver van den
neus verwijderd, hoog boven op de
wangen en nooit lager dan de neus
vleugels.
Heeft u een gezicht met uitste
kende jukbeenderen en holle
'Vangen, dan moogt u vooral nooit
rouge aanbrengen in die holte. Een
holte veroorzaakt namelijk altijd een
schaduw, en, zooals reeds werd ge
zegd», ®ok de rouge geeft een schaduw.
Wanneer we nu de eene schaduw over
de andere zouden aanbrengen, dan
zouden we de fout juist nog meer
accentueeren. En dus brengen we hier
de rouge aan hoog boven op het juk
been en rondom de holte. Hierdoor
schaduwt u de uitspruitende jukbeen
deren weg.
verbergt u het zoogenaamde wegtrek
ken. Dit is een klein trucje, waar u
heel veel plezier van kunt «hebben.
zijn arbeidsvermogen te behouden, zijn
de moeilijkheden, waarvoor de huis
vrouwen worden geplaatst, niet gering.
Eén van de oorzaken hiervan is, dat
het individueel verbruik der verschil
lende voedingsmiddelen in zeer veel
gevallen sterk afwijkt van het gemid
delde verbruik. Denken we bijvoor
beeld aan het brood. Het broodrant
soen is voor den een grooter dan hij
gewend was te gebruiken, voor den
mder kleiner. In het eene gezin heeft
men genoeg aan de hroodbonnen, in
het andere niet. Dat hangt niet alleen
van den eetlust af. maar ook vaak
aan de wijze van voeden. Is men ge
wend 's morgens, bij het ontbijt, pap
te gebruiken, dan heeft men stellig
genoeg brood, ook al is de hoeveel
heid Voedsel, Welke ieder lid van het
gezin nuttigt, vrij groot.
Ook over het boterrantsoen wordt
zeer verschillend geoordeeld. Wie ge
wend was, zoowel in de keuken als op
het brood uitsluitend boter te ge
bruiken, krijgt ongeveer de helft van
wat hij vroeger noodig had, want men
rekende van ouds op een half pond
boter voor de keuken e^een half pond
voor ontbijt- en koffiemaaltijd per
week. Maar in vele gezinnen gebruikt
men uitsluitend margarine en, om te
bakken plantenvet en slaolie, terwijl
men op het platteland bijna alleen
reuzel en spek gebruikt, maar dan in
grootere hoeveelheid. Men kent daar
het slaolie-gebruik niet zoo als in de
stad. Waarom zouden we, nu rauwe
reuzel vrij is en slaolie niet, óók geen
reuzel gebruiken, bij de velerlei ge
rechten, die een bewerking in de
koekenpan moeten ondergaan
Het gebruik van grutterswaren ver
toont eenzelfde beeld- Er zijn gezin
nen, waar men aan het ontbijt pap
gebruikt en het middagmaal^ met een
melkspijs besluit. Daar heéf^men niet
genoeg aan het beschikbaar gestelde
rantsoen. In andere huishoudens,
waar men zelden meelspijzen gebruikt,
heeft men het daarentegen niet ten
volle noodig. Het komt dus in vele
gevallen aan op een verschuiving
een middel tot gebruik zoeken voor
dat, wat beschikbaar wordt gesteld
en anders niet wordt genuttigd en
een zuiniger gebruik vaip en het zoe
ken _jvan vervangingsmiddelen voor
dat, wat slechts spaarzaam aanwezig
is.
Vanzelfsprekend kan dit alles slechts
in beperkte mate worden toegepast.
Men kan niet eenvoudig zeggen
daarvan zijn de Voedingsraad en de
Commissie voor Huishoudelijke Voor
lichting ten volle overtuigd „pas u
aan, eet wat ij niet gewend was en
vraag niet, naar wat u niet kunt krij
gen." Het moreel van de bevolking en
ook de gezondheid van velen zou daar
door ernstig worden geschaad. Het is
geen willekeurige speling der natuur,
In het najaar zal, vooral voor de
gekleedere japonnen in hoofdzaak
zwart worden gedragen, zoowel
als het wollen stoffen, Mat zijde
of fluweel betreft.
Zwart is veel minder aan mode
onderhevig dan gekleurde weef'
seis en valt minder op, als men
genoodzaakt is langer met de
kleeren te doen. Zwart kan bo
vendien tot in het oneindige met
allerlei garneeringen en kleuren
worden opgevroolijkt en later is
het zelfs nog mogelijk een zwarte
japon met kant of andere weef
sels te combineeren.
Vesten, ruches, kraagjes, jabots,
zullen dit najaar qte donkere ja
ponnen opvroolijken. Bij het aan
schaffen van dit alles worden
geen punten van de textïelkaart
afgetrokken en het is alsof men
daarmee rekening heeft gehoiu-
den. Combinaties met een andere
stof als garneering zullen slechts
weinig voorkomen, want dat
„kost" in dubbelen zin.
Links op de teekening is een uit
zondering op dezen nieuwen re
gel gemaakt: de japon van
zwart zijden crêpe heeft een con-
trasteerend middenstuk van roode
zijde met goudborduursel.'
Rechts een goudkleurige lamé-
blouse op een geplisseerd rokje.
De punten welke men door het
lamé uitspaart want dit is vrij
kan men aan de stof voor het
het rokje besteden.
dat voedingsgewoonten zoo hardnekkig
worden vastgehouden. Verscheidene be
volkingsgroepen, welke sedert eenige
generaties in Amerika wonen en de
taal van het moederland niet' meer
kennen, gebruiken nog wèl geregeld
de typische gerechten, welker manier
van bereiding van dit moederland af
komstig is.
Het is dus gewenscht, dat men zich
in ieder -gezin zoover aanpast a\i in
verband met de omstandigheden noo
dig i£, maar^at men niet verder gaat.
Men hoede zich voor overdrijving.
Voedt u goed. want het kan, is thans
het motto. Gaat niet door zorg voor
En nu: hoe brengen we de rouge
aan? U kunt kiezen tusschen de z.g.
vette- jof crême-rouge en droge of
poed$$souge. Persoonlijk prefereer ik
de vette rouge, welkp wordt afge
bracht op de vanishing-cream en den
geheelen dag blijft zitten. De po^der-
rouge wórdt op een z.g. onder-poeder
van een lichte klèur aangebracht en
daarna met een iets donkerder poeder
overgepoederd, 'de houdbaarheid van
deze rouge is veel geringer.
We beginnen met ^de rouge op het
hoogste gedeelte van de ^wang direct
bij den ooghoek te leggen. We doen
dit met de (ringers of een donsje, door
drie of vier stippen, welke we dan
met de vingers «in de gewenschle rich
ting over de wangen verdeelen.
Denk er wel aan, steeds een weinig
rouge aan te brengen bij den onder
sten ooghoek en het wangbeen, waar
altija ®gn klein wit plekje is. Wanneer
u. namelijk moe bent, „teekent" uw
gezicht daar doorgaans het eerst, boor
daar een weinig rouge aan te brengen.
Nu de kleur. Zooals reeds eerder
werd betoogd, moeten de kleuren van
poeder, rouge en lippenstift volkomen
in harmonie met elkaar zijn.
Heel licht blonde dames met een
zeer blanke teint moeten een' oranje
achtige rouge gebruiken, op zijn Ame
rikaansch uitgedrukt: een flame
(vlam)-kleur, met dezelfde kleur lip
pénstift.
Dames, die donkerder blond of rood
achtig haar hebben, gebruiken een
blondeen-kleurige rouge, terwijl dames
met bruin haar, de z.g. brunettes een
karmijn-achtige rouge moeten gebrui
ken.
Dames met heel donkerbruin en
zwart haar, de z.g, Spaansche types,
moeten een raspberry-kleurige rouge
gebruiken: Zij hebben over het alge
meen ook een matte teint, zoodat dit
haar een zeer charmanten trek geeft.
Al deze kleuren gelden voor den
dag. Voor den avond gebruiken alle
types het beste een z.g. avond-rouge,
een kleur, welke iets meer lüa-achtig
is en bij lamplicht een buitengewoon
mooi effect geeft. Alleen de dames, die
óverdag een blondeen-rouge gebruiken,
moeten deze kleur ook 's avonds aan*
wanden.
Den volgenden keer een richtlijn
voor de kleur poeder, en een Klein
schemavan alle te gebruiken kjAuren.
Roereieren zijn heel smakelijk en
men kvsjgt dok een grootere hoeveel
heid als men er eenige lepels paneer
meel bijvoegt en wat geraspte kaas.
Het gerecht is dan ook voedzamer.
Door de oorlogshandelingen is voor vele menschèn in
de getroffen gebieden het wonen in ^eigen omgeving
een probleem geworden. Vele gezinnen zijn verplicht
in eep betrekkelijk kleine ruimte te wonen en te slapen, met
alle narigheid daaraan verbonden. Deze toestand, zich met
de woonruimte te moeten behelpen, kan nog vrtj langen
tijd duren en wij doen dus in dergelijke omstandigheden
goed,*onze tijdelijke inrichting een permanent karakter te
geven.
Heeft men slechts de beschikking over één vrij groote
kamer van bijvoorbeeld 4.5 bij 5 meter, welke zoowel voor
woonkamer als slaapkamer moet dienen voor 3 a 4 perso
nen, dan kan men deze kamer zoodanig inrichten, dat zij
overdag ten volle als woon- en eetkamer kan worden benut
en alleen 's nachts als slaapkamer wordt ingericht. Hierdoor
voorkomt men overdag het rommelige aanzien, dat ledi
kanten en dergelijke nu eenmaal in een woonkamer geven.
Ook jnoeten wij er zorg voor dragen, dat in het vertrek
een gezellige sfeer heerscht. vöoral omdat men meer dan
vroeger op elkaar is aangewezen.
De plattegrond geeft de situatie van het plaatsen der
meubelen aan. Hierbij is er voor gezergd, dat een vrij
verkeer in de kamer mogelijk is .zoodat men elkaar niet
steeds elkaar lastig behoeft te vallfen.
(wand B) een gezellig zitje te maken, door tegeq
i e -1.1
l
s 1
PilMi '"B.
li lftili 1 .'il .11 til. UI XFi'Bii 11iltfU' 'Ml
de toekomst of door misplaatste zu>|
nigheid groote veranderingen brengal
in de voedingsgewoonten van uw gel
zin, zoodat de voeding daardoor slechJ
ter wordt. Wie cp het oogenblik,
wijl rauw vet en spek vrij verkrijg-1
baar zijn, zijn gezin een te vetarnul
voeding voorzet, schiet tekort 0b|
huisvrouwen, die met deze haar nictl
bekende vetbronnen niet kunnen w»|
ken, moeten daaromtrent worden 1
gelicht. Hierover ejn over nog velerleiI
dat wellicht nieuw voor haar is. Ook I
met dit doel zijn de cursussen, weltol
begin September een aanvang nemeft|
georganiseerd.
Tegen wand A. zijn twee twee-persoons horizontale op-1
klapbedden geplaatst, welke wegklappen in tegen den muur I
gebouwde kasten, zooals op de teekening is aangegeven. I
Deuren van triplex onttrekken de bedden geheel aan M I
oog. De hoogte van deze kast van den vloer tot bovenka» I
deuren zal ongeveer 130 centimeter moeten bedragen, «1
naar gelang de constructie van de opklapbedden is. I
Boven de deuren is^ een bergruimte getimmerd voor 1 1
nengoed. serviezen, glaswerk, enz. I
De eettafel is tegen wand C geplaatst en staat dus
verkeer in de kamer niet in den weg. Verder is bij hetraafl I
wand C
éen lage zitbank aan te brengen en het plaatsen van t
kleine fauteuiltjes en een rond tafeltje.
De kleur van het schilderwerk moet men licht b°ud j
b.v. zacht-geel, met roode knoppen en grepen, hi«w"
wordt de ruimtewerking van de kamer gunstig beïnvlaji
Als vloerbedekking komt vooral linoleum 'in aantfier i
omdat dit gemakkelijk te reinigen is. Verder zal een e j
karpetje zeer voldoen, terwijl men de gordijnen eve
in effen kleur neemt of hoc^ptens met een onopva
patroon.
Op deze wijze is een gezellige tijdelijke woon-s
te scheppen.
De wand met de opklapbedden, welke achtei de deuren van Wip101 zijn
I