Voedt u want het kan HE T GEBRUIK VAM ROUGE ¥®@1 swarfc® jap@imiasu Sua ln©fc naajaayf i; D 1 -C Va D' HOE EEN GROOTE KAMER als woon-, eet- en slaapkop I1,- 1' I' 'l kan worden benul 1 t 1 r 1 i ÉL i k i Wc BIJVOEGSEL VAN HE GOUDSCHE COURANT 27 AUGUSTUS No. 505 Velerlei voorlichting Kookcursussen voor huisvrouwen Het kun ook anders Verschillende gezichtstypen De gezellige sfeer behoeft niet verloren te gaan De" kleur Hoé brengen we de rouge aan beAutkAn. ROEREIEREN 1 Dl I V-I' 79e DE V DA-ME Huisvrouwen, die dén vorigen oorlog hebben meégemaakt. zul len zich de-tóen opgedane er varing thans Jertnutte kunnen maken. Echter niet' ten volle, want vele op- omtrent voeding en het „erken van sommige voedings- Ifen zijn sindsdien volkomen gewij zigd en bovendien zijn de voorraden vanzelfsprekend niet gelijk aan die in de jaren 19X4'18, zoodat de verdee ling uit den aard der zaak ook anders zal zijn. We kunnen ons land momenteel ver gelijken met éen groote boerenhof stede, waar allen moeten leven van hetgeen de grond en het vee opbren gen van het een zal er een "overvloed zijn, van het ander juist genoeg, van het derde tekort. En met die te kleine hoeveelheid zal daarom mo spaar zaam moeten worden omgesprongen, dat er toch juist genoeg is. Dat is ook de taak van onze huis vrouwen die voedingsmiddelen, waar van niet voldoende voorraad is, zóó aan te wenden, dat het gezin er toch bet volle profijt van heeft en het tekort nauwelijks bemerkt- f Is dit op zichzelf een zeer moeilijke taak, zij behoeft er niet al te zeer tegen op te zien, want tal van instan ties zullen haar daarbij ter zijde staan. Reeds tijdens den vorigen oorlog kon den de kookleeraressen bij het Nijver heidsonderwijs door het houden van voordrachten met kookdemonstraties ea het organiseeren van zoogenaamde crisis-kookcursussen, aanwijzingen ge ven voor het doelmatig samenstellen van recepten en practische bereidings wijzen. Sindsdien heeft het' Nijver heidsonderwijs een zeer groote vlucht genomen en daar^men de verbetering van de volksvoeding als één van de belangrijkste deelen van het onderwijs beschouwt, worden duizenden meisjes er jaarlijks vertrouwd gemaakt met de beginselen van .de voedingsleer^, en «en goede spijsbereiding. Zij kunnen dit weer, verder-"uitdragen en ër dok anderen van laten profiteeren. Dan zijn er nog de Commissie in zake Huishoudelijke Voorlichting en Gezinsleiding en de Stichting voor De hmzvroawen tien momenteel en in ie naeste toekomtt ooor een moei- like took. Von oeMei zijden it men echter bereii kaar te helpeno.a. tallen begin September toert! in het lend cartattea ona nier letten een aanvang nemen, uterop men hter tal leeren ven datgene, mot aanwezig it, het volle prolyl te trekken. Zij zyn het zichzelf en haar gezin verplicht zich van de bette en meett tmtkelijke bereidingtvyzen op ie hoogte te ttellen Huishoudelijke Voorlichting ten plat- telande, welke in 1934, "toen tengevolge van de werkloosheid, bittere nood ont stond in veel gezinnen, in het leven zijn geroepen. Beide instellingen .heb ben in de afgeloopen jaren reeds dui zenden huisvrouwen kunnen helpen en voorlichten, niet alleen op het ge bied van de voeding en de spijsberei ding, maar ook op dat van de wasch- behandeling, huishoudelijk beheer, naaien en kinderverzorging en zij zullen dit ook stellig in de naaste toe komst in nog grootere mate doen. Tenslotte is er nog de Voedingsraad, een sub-commissie uit den Gezond heidsraad, welke met de genoemde commissies, met Ijet Nijverheidsonder wijs en met de Stichting voor Weten schappelijke Voorlichting op voedings- gebied geregeld contact bdudt. Zeer waardevolle adviezen zijn ook hiervan te verwachten. En om de huisvrouwen meer direct te bereiken, om persoonlijk contact met haar te krijgen, zullen er, met ingang van 3 September a.s. overal in het land cursussen van vier lessen worden gegeven, waar haar zal wor den geleerd met zoo weinig mogelijk verlies van waardevolle voedingsbe- standdeelen smakelijk te koken. Hooge eischen wordén vooral aan de smake lijkheid gesteld', wantzijn de man nen ook niet het best te spreken, als hun een smakelijk toebereid maal wordt voorgezet - y Met deze cursussen wil men zooveel mogelijk huisvrouwen, leerlingen van huishoudscholen, huishoudsters, dienst meisjes, kooksters en anderen bereiken. De kosten zijn niet hoog, zij varieeren per les van 5 tot 25 cents, al naar het inkomen. Men kan zich ervoor aan melden bij de Nijverheidsscholen voor meisjes of bij de Commissie voor Huishoudelijke Voorlichting. Ook zul len, wanneer flat noodig blijkt, de monstraties worden gegeven en con sultatie-spreekuren worden gehouden. Op deze wijze hoopt men te bewer ken, dat van hetgeen aanwezig is, voldoende wordt geprofiteerd. Door onjuiste behandeling ep bereiding is dat heel vaak niet het geval en, moge dat in tijd van overvloed tot niet al te ernstige gevolgen leiden, in dezen winter kunnen we ons dat niet veroor- lqven. Vele huisvrouwen ook koken nog te ouderwets, zij laten groenten bijvoorbeeld veel te lang koken en stoven, waardoor waarde\olle be- standdeelen vetloren gaan. Stellig zul len zij, als zij' er eenmaal aan gewend zijn, den zuiveren smaak van doel matig bereide voedingsmiddelen zóó gaan waardeeren, dat zij, ook wan neer een nieuwe tijd van overvloed zal zijn aangebroken, de betere be reidingswijze zullen volhouden. Wat verloren gaat bij ondoelmatige behan deling is dikwijls zeer belangrijk voor de voeding en uiterst moeilijk te ver vangen. Op het oog^nblik worden door de distributiemaatregelen de in Neder land aanwezige voedselvoorraden zoo eerlijk mogelijk onder alle vaste en tijdelijke bewoners van ons land ver deeld. Maar ook wanneer de aanwe zige hoeveelheden thèoretisch groot genoeg zijn om ieder te geven, wat hij noodig heeft om gezond te blijven en ER zullen misschien velen zijn, die zeggen, dat zij momenteel geen lust hebben in sehoonheidsverzor- .ung. Doch juist nu iedereen werkt aan 'en wederopbouw is het zaak ook voor t n wederopbouw van het eigen uiter- ijk te zorgen. Allen hebben wij Veel leegemaakt, we hebben inspannende .eken achter den rug en daarom is het les te meer noodig, weer eens aan ons z«?tf te denken. Er is u reeds verteld, hoe de wenk brauwen moeten worden geëpileerd, e lippen geschminkt en welke kleur 'MK-rvstift mennet best kan gebrui- Thans is de rpuge aan de beurt, na melijk hoe deze moet worden gebruikt n in welke kleuren. De rouge heeft eenige zeer verschil- •nde functies: Niet alleen» geeft pe >uge u een Trissche teint, maar de •ornaamste functie van de rouge is e van schaduwobject. In dezen zin bruiken we de rouge vooral bij het rrigeeren van het bestaande gezichts- Bij een bolrond gezicht valt het witte licht op het bolle gedeelte r* wangen. Door nu deze,,, fel-witte ■leken met rouge af te schaduwen reiken we, dat het gezicht smaller kt en een ovaler vorm krijgt. Bij t gezichtstype brengen® we derhalve rouge aan van den ooghoek tót n weinig onder de lijn der eken, in een vagen driehoeksvorrp, de richting van den peus, zooals u«, bovenstaande teekening ziet. Wanneer wij bij eejj 1 a n g en s m a 1 zicht de rouge op dezelfde wijze "•en aanbrengen, zouden we dit ge- langer doen schijnen. We ^an bij dit gelaatstype juist al het licht op het midden der wangen ig en derhalve brengen we bij dit '-ïchtstjrpe de rouge aan ver van den neus verwijderd, hoog boven op de wangen en nooit lager dan de neus vleugels. Heeft u een gezicht met uitste kende jukbeenderen en holle 'Vangen, dan moogt u vooral nooit rouge aanbrengen in die holte. Een holte veroorzaakt namelijk altijd een schaduw, en, zooals reeds werd ge zegd», ®ok de rouge geeft een schaduw. Wanneer we nu de eene schaduw over de andere zouden aanbrengen, dan zouden we de fout juist nog meer accentueeren. En dus brengen we hier de rouge aan hoog boven op het juk been en rondom de holte. Hierdoor schaduwt u de uitspruitende jukbeen deren weg. verbergt u het zoogenaamde wegtrek ken. Dit is een klein trucje, waar u heel veel plezier van kunt «hebben. zijn arbeidsvermogen te behouden, zijn de moeilijkheden, waarvoor de huis vrouwen worden geplaatst, niet gering. Eén van de oorzaken hiervan is, dat het individueel verbruik der verschil lende voedingsmiddelen in zeer veel gevallen sterk afwijkt van het gemid delde verbruik. Denken we bijvoor beeld aan het brood. Het broodrant soen is voor den een grooter dan hij gewend was te gebruiken, voor den mder kleiner. In het eene gezin heeft men genoeg aan de hroodbonnen, in het andere niet. Dat hangt niet alleen van den eetlust af. maar ook vaak aan de wijze van voeden. Is men ge wend 's morgens, bij het ontbijt, pap te gebruiken, dan heeft men stellig genoeg brood, ook al is de hoeveel heid Voedsel, Welke ieder lid van het gezin nuttigt, vrij groot. Ook over het boterrantsoen wordt zeer verschillend geoordeeld. Wie ge wend was, zoowel in de keuken als op het brood uitsluitend boter te ge bruiken, krijgt ongeveer de helft van wat hij vroeger noodig had, want men rekende van ouds op een half pond boter voor de keuken e^een half pond voor ontbijt- en koffiemaaltijd per week. Maar in vele gezinnen gebruikt men uitsluitend margarine en, om te bakken plantenvet en slaolie, terwijl men op het platteland bijna alleen reuzel en spek gebruikt, maar dan in grootere hoeveelheid. Men kent daar het slaolie-gebruik niet zoo als in de stad. Waarom zouden we, nu rauwe reuzel vrij is en slaolie niet, óók geen reuzel gebruiken, bij de velerlei ge rechten, die een bewerking in de koekenpan moeten ondergaan Het gebruik van grutterswaren ver toont eenzelfde beeld- Er zijn gezin nen, waar men aan het ontbijt pap gebruikt en het middagmaal^ met een melkspijs besluit. Daar heéf^men niet genoeg aan het beschikbaar gestelde rantsoen. In andere huishoudens, waar men zelden meelspijzen gebruikt, heeft men het daarentegen niet ten volle noodig. Het komt dus in vele gevallen aan op een verschuiving een middel tot gebruik zoeken voor dat, wat beschikbaar wordt gesteld en anders niet wordt genuttigd en een zuiniger gebruik vaip en het zoe ken _jvan vervangingsmiddelen voor dat, wat slechts spaarzaam aanwezig is. Vanzelfsprekend kan dit alles slechts in beperkte mate worden toegepast. Men kan niet eenvoudig zeggen daarvan zijn de Voedingsraad en de Commissie voor Huishoudelijke Voor lichting ten volle overtuigd „pas u aan, eet wat ij niet gewend was en vraag niet, naar wat u niet kunt krij gen." Het moreel van de bevolking en ook de gezondheid van velen zou daar door ernstig worden geschaad. Het is geen willekeurige speling der natuur, In het najaar zal, vooral voor de gekleedere japonnen in hoofdzaak zwart worden gedragen, zoowel als het wollen stoffen, Mat zijde of fluweel betreft. Zwart is veel minder aan mode onderhevig dan gekleurde weef' seis en valt minder op, als men genoodzaakt is langer met de kleeren te doen. Zwart kan bo vendien tot in het oneindige met allerlei garneeringen en kleuren worden opgevroolijkt en later is het zelfs nog mogelijk een zwarte japon met kant of andere weef sels te combineeren. Vesten, ruches, kraagjes, jabots, zullen dit najaar qte donkere ja ponnen opvroolijken. Bij het aan schaffen van dit alles worden geen punten van de textïelkaart afgetrokken en het is alsof men daarmee rekening heeft gehoiu- den. Combinaties met een andere stof als garneering zullen slechts weinig voorkomen, want dat „kost" in dubbelen zin. Links op de teekening is een uit zondering op dezen nieuwen re gel gemaakt: de japon van zwart zijden crêpe heeft een con- trasteerend middenstuk van roode zijde met goudborduursel.' Rechts een goudkleurige lamé- blouse op een geplisseerd rokje. De punten welke men door het lamé uitspaart want dit is vrij kan men aan de stof voor het het rokje besteden. dat voedingsgewoonten zoo hardnekkig worden vastgehouden. Verscheidene be volkingsgroepen, welke sedert eenige generaties in Amerika wonen en de taal van het moederland niet' meer kennen, gebruiken nog wèl geregeld de typische gerechten, welker manier van bereiding van dit moederland af komstig is. Het is dus gewenscht, dat men zich in ieder -gezin zoover aanpast a\i in verband met de omstandigheden noo dig i£, maar^at men niet verder gaat. Men hoede zich voor overdrijving. Voedt u goed. want het kan, is thans het motto. Gaat niet door zorg voor En nu: hoe brengen we de rouge aan? U kunt kiezen tusschen de z.g. vette- jof crême-rouge en droge of poed$$souge. Persoonlijk prefereer ik de vette rouge, welkp wordt afge bracht op de vanishing-cream en den geheelen dag blijft zitten. De po^der- rouge wórdt op een z.g. onder-poeder van een lichte klèur aangebracht en daarna met een iets donkerder poeder overgepoederd, 'de houdbaarheid van deze rouge is veel geringer. We beginnen met ^de rouge op het hoogste gedeelte van de ^wang direct bij den ooghoek te leggen. We doen dit met de (ringers of een donsje, door drie of vier stippen, welke we dan met de vingers «in de gewenschle rich ting over de wangen verdeelen. Denk er wel aan, steeds een weinig rouge aan te brengen bij den onder sten ooghoek en het wangbeen, waar altija ®gn klein wit plekje is. Wanneer u. namelijk moe bent, „teekent" uw gezicht daar doorgaans het eerst, boor daar een weinig rouge aan te brengen. Nu de kleur. Zooals reeds eerder werd betoogd, moeten de kleuren van poeder, rouge en lippenstift volkomen in harmonie met elkaar zijn. Heel licht blonde dames met een zeer blanke teint moeten een' oranje achtige rouge gebruiken, op zijn Ame rikaansch uitgedrukt: een flame (vlam)-kleur, met dezelfde kleur lip pénstift. Dames, die donkerder blond of rood achtig haar hebben, gebruiken een blondeen-kleurige rouge, terwijl dames met bruin haar, de z.g. brunettes een karmijn-achtige rouge moeten gebrui ken. Dames met heel donkerbruin en zwart haar, de z.g, Spaansche types, moeten een raspberry-kleurige rouge gebruiken: Zij hebben over het alge meen ook een matte teint, zoodat dit haar een zeer charmanten trek geeft. Al deze kleuren gelden voor den dag. Voor den avond gebruiken alle types het beste een z.g. avond-rouge, een kleur, welke iets meer lüa-achtig is en bij lamplicht een buitengewoon mooi effect geeft. Alleen de dames, die óverdag een blondeen-rouge gebruiken, moeten deze kleur ook 's avonds aan* wanden. Den volgenden keer een richtlijn voor de kleur poeder, en een Klein schemavan alle te gebruiken kjAuren. Roereieren zijn heel smakelijk en men kvsjgt dok een grootere hoeveel heid als men er eenige lepels paneer meel bijvoegt en wat geraspte kaas. Het gerecht is dan ook voedzamer. Door de oorlogshandelingen is voor vele menschèn in de getroffen gebieden het wonen in ^eigen omgeving een probleem geworden. Vele gezinnen zijn verplicht in eep betrekkelijk kleine ruimte te wonen en te slapen, met alle narigheid daaraan verbonden. Deze toestand, zich met de woonruimte te moeten behelpen, kan nog vrtj langen tijd duren en wij doen dus in dergelijke omstandigheden goed,*onze tijdelijke inrichting een permanent karakter te geven. Heeft men slechts de beschikking over één vrij groote kamer van bijvoorbeeld 4.5 bij 5 meter, welke zoowel voor woonkamer als slaapkamer moet dienen voor 3 a 4 perso nen, dan kan men deze kamer zoodanig inrichten, dat zij overdag ten volle als woon- en eetkamer kan worden benut en alleen 's nachts als slaapkamer wordt ingericht. Hierdoor voorkomt men overdag het rommelige aanzien, dat ledi kanten en dergelijke nu eenmaal in een woonkamer geven. Ook jnoeten wij er zorg voor dragen, dat in het vertrek een gezellige sfeer heerscht. vöoral omdat men meer dan vroeger op elkaar is aangewezen. De plattegrond geeft de situatie van het plaatsen der meubelen aan. Hierbij is er voor gezergd, dat een vrij verkeer in de kamer mogelijk is .zoodat men elkaar niet steeds elkaar lastig behoeft te vallfen. (wand B) een gezellig zitje te maken, door tegeq i e -1.1 l s 1 PilMi '"B. li lftili 1 .'il .11 til. UI XFi'Bii 11iltfU' 'Ml de toekomst of door misplaatste zu>| nigheid groote veranderingen brengal in de voedingsgewoonten van uw gel zin, zoodat de voeding daardoor slechJ ter wordt. Wie cp het oogenblik, wijl rauw vet en spek vrij verkrijg-1 baar zijn, zijn gezin een te vetarnul voeding voorzet, schiet tekort 0b| huisvrouwen, die met deze haar nictl bekende vetbronnen niet kunnen w»| ken, moeten daaromtrent worden 1 gelicht. Hierover ejn over nog velerleiI dat wellicht nieuw voor haar is. Ook I met dit doel zijn de cursussen, weltol begin September een aanvang nemeft| georganiseerd. Tegen wand A. zijn twee twee-persoons horizontale op-1 klapbedden geplaatst, welke wegklappen in tegen den muur I gebouwde kasten, zooals op de teekening is aangegeven. I Deuren van triplex onttrekken de bedden geheel aan M I oog. De hoogte van deze kast van den vloer tot bovenka» I deuren zal ongeveer 130 centimeter moeten bedragen, «1 naar gelang de constructie van de opklapbedden is. I Boven de deuren is^ een bergruimte getimmerd voor 1 1 nengoed. serviezen, glaswerk, enz. I De eettafel is tegen wand C geplaatst en staat dus verkeer in de kamer niet in den weg. Verder is bij hetraafl I wand C éen lage zitbank aan te brengen en het plaatsen van t kleine fauteuiltjes en een rond tafeltje. De kleur van het schilderwerk moet men licht b°ud j b.v. zacht-geel, met roode knoppen en grepen, hi«w" wordt de ruimtewerking van de kamer gunstig beïnvlaji Als vloerbedekking komt vooral linoleum 'in aantfier i omdat dit gemakkelijk te reinigen is. Verder zal een e j karpetje zeer voldoen, terwijl men de gordijnen eve in effen kleur neemt of hoc^ptens met een onopva patroon. Op deze wijze is een gezellige tijdelijke woon-s te scheppen. De wand met de opklapbedden, welke achtei de deuren van Wip101 zijn I

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1940 | | pagina 6