ROZEBOTTELS Hoe poederen we ons? JUMPER Orde en netheid RÉK I «ff> MAYONNAISE zonder olie IRMVJ liWi 2A Heerlijk warme V0KGSEL VAN JD6CHS COURaNI 17 SEPTEMBER 1940 No. 508 Wf We zetten er thee van en verwerken ze tot compote, jam of soep En met welke kleur poeder? De kleur De kwaliteit In eenvoudig, doch apart patroon Het rugpand zijn het behoud van onze kleeren Er het eeaige middel en tee te koneR met de punteRkaart Het voorpand De mouw appelen en peren BEWAREN VOOR DE DAME 'V* 1' l - st dm"' ft 4 OMf cl geheel onbekend is het feit, l ést wü in rozebottels een bijzon- f der rijke bron can vitaminen be- kringen der deskundigen beeft voor dit product reeds gerui- tijd belangstelling. Daarbij j het bijzonder hooge gehalte aan line C van deze vruchten worden esteld, terwijl ook Mviezen kon den verstrekt omtrent den aan- van rozensoorten, die het voor- van een lagen aanschaffingsprijs san een zeer ruime opbrengst, zoodanig moeten „Rosa rugosa" S^tosa rubiginosa" worden genoemd. *K gemeentebestuur van XïravenhaC is bet vorige jaar reeds begonnen :t een aanplant op ruime «draal van slrozen, zoodat men daar de hostel i vruchten reeds dit jaar aan het is. Wie dit jaar niet uit eigen I rozebottels kan winnen aDe ro- erten komen hiervoor overigens j aanmerking zal van het product I verstoken behoeven te blijven: de -zijn namelijk, zoowel in ver als in gedroogden staat, in den !eL. [Hoe worden rozebottels genuttigd? zijn verschillende verwerkingsmo- heden: men kan er thee van zet- i, soep van koken, compote van be- i of jam van maken; ook komen krruchten in aanmerking om te wor- I. geconfijt. De laatste methode I ons op het luxe gebied van de etbakkersproducten en is boven sta verband met de sufkerrantsoe- ng wat be'zwaarijjk; het bereiden l rozebptteljam ligt meer voor de (Siven foto) hand, daar hierbij gebruik kan wor den gemaakt van glucosestroop. De meest eenvoudige toepassing echter is wel het trekken van rozebot- lelthee, een verfrisschenden drank; die bij de beperkte hoeveelheid echte thee, welke thans te onzer beschik king staat, voor vele gezinnen een wel kome en smakelijke aanvulling zal blijken te zijn (o.a. bij het ontbijt). Per persoon nemen we een afgestre ken eetlepel gedroogde rozebottels en laten die in een kwart liter water ge durende den nacht weeken. Den volgen den ochtend brengen we het mengsel fin de kook, laten het tien minuten ekken (op een theelichtje of onder de muts) en schenken de vloeistof door een zeefje in de kopjes. Naar smaak kan er wat suiker of zoetstof worden bijgevoegd. Vermeld moet nog wor den, dat we voor rozebqttelthee ge bruik maken van bottels, die in zomer of herfst op eenvoudige wijze zijn gehal veerd en gedroogd en waaruit de pit tas niet zijn verwijderd, omdat die jwst voor de thee waarde hebben. Verscbe rozebottels kunnen heel goed tot compote worden verwerkt In dat geval worden de vruchten, na doormidden te zijn gesneden, zorgvul dig ontdaan van de pitten en het pluis; het is verstandig dit met behulp van een mesje of een klein theelepeltje te doen: aanraking met het pluizige bin- nengedeelte geeft nl. aanleiding tot een huidprikkeling, die jeuk veroor zaakt es die o,a. duidelijk wordt waar- gesomen, als men de vingers, die het binnenste van de rozebottels hebben aangeraakt, in het 8ericht wrijft. Het nok eens goed nagewaaschen vrucht-1 vteesch wordt in wat water gaarge- kookt (niet langer dan W minuten) en op smaak afgemaakt met suiker; het overtollige vocht kan met wat aange maakt aardappelmeel tot een d u n sausje worden gebonden. Wil men 's winters deze oompóte bereiden van gedroogde rozebottels, dan dient daarvoor een afzonderlijk verzorgd voorraadje ontdaan van pitten en pluis te worden gedroogd; deze vruchtjes worden 's winters 24 uur te weeken gezet in wat koud wa ter, om vervolgens met ditzelfde wa ter te worden gekookt. In Zweden is men gewend naast ro- zebottelcompöte ook rozebottel- s o e p te bereiden en daarvoor (voor 6*personen) te gebruiken: theekopjes schoongemaakte roze bottels, 2j liter water, 150 gr. suiker, 25 gr. aardappelmeel, 35 gr. aman delen. De gehalveerde schoongemaakte rozebottels worden opgezet met het kokende water, waarin we ze door en door zacht laten worden, af en 'toe roerende, om de vruchten fijn. te wrij ven. Tenslotte binden we de soep met het aangemengde aardappelmeel en strooien er bij het opdoen de gepelde, in dtmne staafjes gesnipperde aman delen door. Tenslotte is dan nog de bereiding tot j a m mogelijk, een vorm, waar in de bottels ook goed haar vitamine- waarde schijnen te/ bewaren. De vruchten worden weer op dezelfde wij ze schoongemaakt, daarna gewas- scben en op een vergiet gelegd om uit te lekken. Ze worden met een bo dempje water zachtjes tot moes ge kookt, daarna door een zeef gewreven en gewogen. Met hetzelfde gewicht aan suiker (of wel met hetzmfde ge wicht aan glucosestroop plus een der de daarvan aan suiker) wordt het moes nog even onder voortdurend roe ren tot de* vereischte dikte ingekookt, waarna het in de goed schoongemaak te potjes wordt gedaan, die op de be kende wijze worden afgesloten met cel lophaan, perkamentpapier of schroef deksel. Wie de jam op deze wijze te zoet vindt, kan er bij gebrek aan ci troensap op het laatst 1 a 2 ci- troenzuurkristalletjes doorroeren, op gelost in een lepel warm water. ISSCHIEN verwondert u er zich over, dat er nog «en be paalde manier van poeder Hengen bestaat. Waarschijnlijk ju altijd gedacht dat het er niet aankomt hBe u het gezicht poe- Hierin vergist u och echter, er u de hier beschreven ma- volgt zult u zien. dat uw ge er beter uitziet dan wanneer i»o maar lukraak poeder opbrengt. Om het gezicht te poederen hebben t twee attributen noodig: ten eerste ivtloursdons, en ten tweede ipoederborsteL Het de velours-dons brengen we met 1 luchtige klopbeweging de poeder vleedig op het gezicht aan, van 1 tón naar het voorhoofd. Met de n*g u, vooral nooit wrijven 1 Met een kleine draaibeweging wer- i we de «poeder goed in de kleine eitjes rondom de oogen, den neus JRèn-mon Hl' neemt u uw poederborstel, u de overtollige poeder van 1 gezicht afborstelt. U zult zien, dat J<kn een mooi glad en egaal gepoe- 1 oppervlak krijgt. We gebruiken een veloursdoas, omdat deze er beter over de huid verdeelt. 1 een zwanendons verstuift er over algemeen ook zeer veel poeder, zult zien. wanneer u één keer jjtvloedig v^i poeder gebruikt, zoo- ia wertuBhiangeraden, behoeft niet d<m*geheelen dag weer op- 'te 1 nu de kleur. Over het algemeen i de Hollandsehe vrouwen dol op gekleurde poeder, In den wanneer -uw huid door de zon is, Is daar niets op te- 1 des waters is het niet mooi, moet zooveel mogelijk ge worden in harmonie met uw teint. Iemand met een heel huid moet geen donkere poe- daar dit over het ak 1 het gezicht mismaakt. Boven ra altijd een afscheiding bij ea dit geeft het idee, alsof masker op beeft. 1 donkere poeder gebruiken, dan.' ouder maakt. Dames, die een gore teint hebben, moeten, i .4 te werken, een rosé-kleu- rige poeder gebruiken, bijv. naturel, rachel-rosée, etc. Dames met een heel lichte teint en heel licht blond haar gebruiken een z.g. flesh (vleesch)- kleurige poeder. Wanneer het haar ge woon blond erf donker is, rachel. Is de teint wat donkerder, ongeveer midden tusschen licht en donker, dan een brunette of olijfkleurige poeder. Dames met een matte of donkere teint gebruiken dark-olive (donker olijf). In den zomer kunnen zij, wan neer de huid verbrand, is, ocre, sun- tan of dark-suntan nemen. Dit zijn de kleuren, voor overdag. Des avonds moeten die dames, die overdag flesh en rachel gebruiken, fiesh-poeder nemen, zij die overdag brunette, olive, dark-olive, etc., ge bruiken, naturel-poeder. Deze kleuren, geven onder het lamplicht een mooien, teeren glans en verleenen het gelaat iets transparant-achtigs. Het beste is wederom, de juiste kleur door een Cnake-up-specialist te laten vaststellen. En nu nog iets over de kwaliteit. Hoedt u voor goedkoope poedersoor ten I Een goedkoope poeder is over het geheel genomen, altijd zeer grol, en, om den verkoop te stimuleeren, bijna altijd sterk geparfumeerd. U zult zien, dat u van een goedkoope poeder altijd veel noodig heeft. Neemt u daaren tegen een dure poeder, dan gebruikt u hiervan veel minder, daar deze altijd heel fijn is. Hierdoor bezit zij meer adhaesie-kracht en houdt beter op het gelaat. Een fijne poeder is ook nooit sterk geparfumeerd, daar het parfu meeren de kwaliteit zeer schaadt. Het zal u waarschijnlijk bekend zijn, dat poeder wordt gezeefd. De poeder van de meeste bekende groote Amerikaansche en Fransche schoon- heijjshuizen worden gezeefd op 1-24% terwijl de poeder, welke door bijna alle Amerikaansche filmsterren wordt gebruikt op 1-360, dus anderhalf maal zoo fijn wordt gezeefd. Dit Is de mooi ste en fijnste poeder, welke bestaat. b begrijpt wel, dat bij de Him, waar de onbarmhartige Jupiterlampen iede re oneflenheid aan het licht brengen, de fijnste en beste preparaten worden gebruikt. BEAUTICIAN EEN heerlijk warme jumper is dit, warm vooral door de wijze, waarop hij is gebreid: voor het grootste gedeelte 2 recht, 2 averecht, het schouderstuk in een patroon, dat een behaaglijk dik weefsel vormt. De hier volgende beschrijving is voor maat 42 (lengte 52 cm, mouw- lengte 36 cm). Het schouderstuk breit men als volgt: le - 6e naald: 2 recht, 2 averecht. 7e naald: 2 at op een hulppen nemen en naar voren laten liggen. De volgen de t averechte st. recht breien, de volgende ,2 rechte st. averecht breien, de st. van de hulppen recht breien, 2 averecht en van voren af beginnen. 8e - 12e naald: 2 recht, 2 averecht 13e naald: als 7e naakt, maar beginnen met 2 recht, 2 averecht Herhalen vanaf naald 2. (Austria) De ouderen weten wel, dat orde en netheid het behoud zijn van onze kleeren, dat men heel gauw door zijn punten heen is, als er slordig mee wordt omgesprongen en, al heeft men het een of ander ook nog zoo hard noodig, er wordt een punt achter de punten gezet en men kan naar huis gaan. De jeugd is evenwel maar niet ineens ordelijk en net geworden en op de moeders rust thans ook de moeilijke taak haar kroost deze twee eigenschappen voor zoover nog niet aanwezig, bij te brengen. Had vroe ger) de oudste dochter haar hart op een1 mooi truitje gezet, dan waren een paar smeekende oogen vaak ge noeg om haar in het bezit van het verlangde te stelIen./Behalve de fi nanciën zullen thans ook de punten een woordje meespreken en er zal vaak afwijzend moeten .worden be schikt. De kinderen zullen nu aller eerst moeten leeren weer zorg te be steden aan de kleeren, die zij bezit ten, inplaats te verlangen naar nieu we jurken, jumpers, enz. die zij toch niet kunnen krijgen. Zij moeten, lee ren alle kleeren na het dragen be hoorlijk te luchten en op te bergen. Een netjes opgehangen jurk behoudt tot het einde haar goeden vorm; een mantel of jas mag nóóit aan de hos worden opgehangen. Door de zwaarte van het kleedingstuk komt er een onooglijke punt in den rug en de coupe is op slag verdwenen. Natte schoenen moeten 's avonds worden opgevuld met krantenpapier, dat het vocht opneemt. Truitjes moeten luchtig worden opgevouwen en niet slordig over een stoelleuning worden gegooid. De kousen moeten 's avonds zorgvuldig- worden nage zien en elk los steekje moePdadelijk worden vastgezet, daar dit ladderen voorkomt. Vlekken moeten worden verwijderd, onmiddellijk nadat zij ont staan zijn. Vooral' als wij de kinderen onder het oog brengen, dat dit $ok financi eel voordeel tengevolge heeft, zuilen zij, zeHs de meest slordigen, althaps trachteh eraan te denken. Geef voor al een goed voorbeeld. Geen netheid prediken en zelf alles maar lukraak op den kapstok hangen. Geef den grooteren meisjes een opvouwbaren kleerenhanger mee, als zij naar school, naar eten winkel of naar kan toor gaan. Leer haar, bij thuiskomst, niet alleen het jasje van het mantel- costuum uit te trekken, maaff -ook den rok en deze door een donkeren, linnen, waschbaren rok uit de zomer- garderobe te vervangen. Niet alleen gaat de coupe uit den rok, als rij er den heelen avond thuis mee rond hangen, de kans om er vlekken op te krijgen is ook heel groot. Opzetten 100 st., hierop 2 recht, 2 averecht breien. In.de 35e, 41e, 49e, 55e, 61e, 67e, 73e, 79e, 85e, 91e, 97e, 103e, 109e, 115e, 121e, 127e, 133e, 139e, 145e naald aan weerszijden 1 st. meerderen. Aan het begin van de 149e en 150e naald 3 st. afkanten. Aan het begin van de 151e en 152e naald 2 st. af kanten. Aan het begin Mpn de 153e en 154e naald 1 st afkanten (126 st.) 161e naald: 60 st. breien, 2 st. af halen, op een hulppen, 2 averecht, 2 recht, de st. van de hulppen recht, 60 st. breien, 167e naald: 56 st. breien, 2 st. op een hulppen, 2 averecht, 2 recht, de st. van de hulppen recht, 2 averecht, 2 st. op .een hulppen, 2 averecht, 2 recht, de st. van de hulppen recht, 56 st. breien. Van de 173e naald af alle st. in patroon breien. Aan het begin van de 239e - 246e naald 6 st. afkanten. Aan het begin van- de 247e - 250e naald 7 st. afkanten. Op de 251e naald de rest van 50 st. afkanten. Opzetten 120 st. en. in patroon breien. In de 35e, 41e, 49e, 55e, 81e, 67e, 73e, 79e, 85e, 91e, 97e, 103e^l09e, 115e, 121e, 127e, 133e, 139e, 145e naald aan weerszijden 1 st. meerderen. Aan het begin van de 149e én 150e naald 4 st. afkanten. Aan het begin van de 151e en 152e naald 3 st. afkanten. Aan het begin van de 153e en 154e naald 2 st. afkanten. Aan het begin van de 155e en 156e naald 1 st. afkanten. (138 st.) 161e naald: 66 st. breien, 2 st. af halen op een hulppen, 2 averecht, 2 recht, de st. van de hulppen recht en 66 st. breien. 167e naald: 62 st. breien, 2 st. op een hulppen, 2 averecht, 2 recht, de st. van de huippen recht, 2 averecht, 2 st. op een hulppen, 2 averecht, 2 recht, de st. van de hulppenrecht, 62 st. breien. 173e naald: in patroon breien, 20 st. breien, 20 st. afkanten, 58 st. breien, 20 st. afkanten, 20 st. breien. 174e naald: de afgekante st. weer opnieuw opzetten. 227e naald: de middelste 20 st. af kanten en verder elke helft apart breien. Aan het begin van de 228e naald voor den halakant 5 st. afkanten. Aan het begin van de 230e naald vow den halskant 4 st. afkanten. Aan het begin van de 232e, 234e naald voor den halskant 3 st. afkanten. Aan het begin van de 238e, 238e naald voor den halskant 2 st. afkanten. Aan het begin van de 240e, 242e naald voor den halskant 1 st. alkanten. Aan het begin van de 241e, 243e, 245e, 247e naald voor den schouder 6 st. afkanten. Aan het begin van de 249e, 251e naald voor den schouder 7 st. afkanten. Opzetten 70 st., hierop 2 recht, X averecht breien. 21e naald: 15 st. breien, 40 st. ver dubbelen, 15 st breien. Daarna tot - naald 72 recht door breien. Aan het begin van naald 73 en 74 6 st. alkanten. Aan het begin en eind van de 83e, 91e, 99e, 107e, 115e, 123e, 131e, 139e, 147e, 155e, 163e naald 1 st. minderen. In de 81e naald: 46 st. breien, 2 at or hulppen, 2 recht 2 averecht, de st. van de hulppen recht, 46 st. breien. In de 87e naald46 st. breien, 2 st op een hulppen, 2 recht 2 averecht, de st. van de hulppen recht, 2 ave recht, 2 st. op een huippen, 2 Bt. recht, 2 averecht, de st. van de hulp pen recht 40 st. breien. In de 93e naald: alle at. in patroon breien. In de 165e naald: Alle steken af-, kanten. j De deelen tenslotte onder een voch-j tigen doek licht persen en vervolgens aan elkaar zetten. Van bijpassend te der twee strookjes op de zakopeningen stikken en 6 knoopen van leder aan de schouders naaien. Hierdoor 6 lus sen haken en langs het halsgat 1 toer vasten. Het is heel goed mogelijk mayon naise te maken zonder olie, een soort kunst-mayotmaise dus, die bovendien het voordeel heeft, wat minder mach tig te zijn. En die kunst-mayonnaiae opent meteen weer ai de verschieten van het verloren tooverland van slaat jes, Russische eieren en wat dies meer rij. Maak een bloemkool-sausje. U weet natuurlijk, hoe dat gaat: meng een klontje boter ter grootte van een noot met twee eetlepels bloem en laat dit op een zacht vuurtje smelten. Doe er zooveel melk bij, dat het een dikke saus wordt en laat deze even doorko ken. Doe er verder azijn, peper, zout en mosterd door naar smaak en snip per er desgewenscht nog een uitje door. Als we mayonnaise hebben, kunnen we ook weer een lekker smeerseltje voor de boterham maken, dat boter uitspaart, een smeerseltje van fijnge hakte eieren, een fijngemaakte to maat, een augurkje, een paar koude aardappels, wat heel fijn vteesch en wat ge meer gewend zijt in een slaatje te doen. Voeg er tenslotte wat mayon naise aan toe. Bei gedeelte oen hei voorpand, waar men van hel patroon in 2 recht, 2 averecht overgaaf Aa» weerszijden de leeren strookje* van de zakje* Appelen en peren bewaren gaat het best in turfmolm. Van een kist at koffer bedekt men den bodem een vingerdik met turfmolm en legt daar op een laag goed gesorteerde, gave vruchten, zoo, dat zij elkaar niet ra ken. Dan strooit men er turfmolm tusschen en ook een halven vinger dik op de vruchten. Vervolgens weer een laag vyuchten en zoo voort, tpt de kist vol is. De bovenste laag moet turfmolm zijn. Aldus bewaard fruit rimpelt niet en blijft tot het laatst toe versch en mooi. Nakijken is niet noodig. Rot er een vrucht, dan kan zij de andere niet aapsteken, omdat er turfmplra lên rit. Een rotte vrucht worrft _et ware een turfmolmballatje, geen gevaar oplevert voor de rest. I.anger dan den normalen ryptijd kan men de vruchten echter ook op dfeze wijze niet bewaren.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1940 | | pagina 5