ROZEBOTTELS
Hoe poederen we ons?
JUMPER
Orde en netheid
RÉK
I «ff>
MAYONNAISE
zonder olie
IRMVJ
liWi
2A
Heerlijk warme
V0KGSEL VAN
JD6CHS COURaNI
17 SEPTEMBER 1940
No. 508
Wf
We zetten er thee van en verwerken
ze tot compote, jam of soep
En met welke kleur poeder?
De kleur
De kwaliteit
In eenvoudig,
doch apart patroon
Het rugpand
zijn het behoud van onze kleeren
Er het eeaige middel en tee
te koneR met de punteRkaart
Het voorpand
De mouw
appelen en peren
BEWAREN
VOOR DE DAME
'V*
1' l -
st dm"'
ft 4
OMf
cl geheel onbekend is het feit,
l ést wü in rozebottels een bijzon-
f der rijke bron can vitaminen be-
kringen der deskundigen beeft
voor dit product reeds gerui-
tijd belangstelling. Daarbij
j het bijzonder hooge gehalte aan
line C van deze vruchten worden
esteld, terwijl ook Mviezen kon
den verstrekt omtrent den aan-
van rozensoorten, die het voor-
van een lagen aanschaffingsprijs
san een zeer ruime opbrengst,
zoodanig moeten „Rosa rugosa"
S^tosa rubiginosa" worden genoemd.
*K gemeentebestuur van XïravenhaC
is bet vorige jaar reeds begonnen
:t een aanplant op ruime «draal van
slrozen, zoodat men daar de hostel
i vruchten reeds dit jaar aan het
is. Wie dit jaar niet uit eigen
I rozebottels kan winnen aDe ro-
erten komen hiervoor overigens
j aanmerking zal van het product
I verstoken behoeven te blijven: de
-zijn namelijk, zoowel in ver
als in gedroogden staat, in den
!eL.
[Hoe worden rozebottels genuttigd?
zijn verschillende verwerkingsmo-
heden: men kan er thee van zet-
i, soep van koken, compote van be-
i of jam van maken; ook komen
krruchten in aanmerking om te wor-
I. geconfijt. De laatste methode
I ons op het luxe gebied van de
etbakkersproducten en is boven
sta verband met de sufkerrantsoe-
ng wat be'zwaarijjk; het bereiden
l rozebptteljam ligt meer voor de
(Siven foto)
hand, daar hierbij gebruik kan wor
den gemaakt van glucosestroop.
De meest eenvoudige toepassing
echter is wel het trekken van rozebot-
lelthee, een verfrisschenden drank; die
bij de beperkte hoeveelheid echte
thee, welke thans te onzer beschik
king staat, voor vele gezinnen een wel
kome en smakelijke aanvulling zal
blijken te zijn (o.a. bij het ontbijt).
Per persoon nemen we een afgestre
ken eetlepel gedroogde rozebottels en
laten die in een kwart liter water ge
durende den nacht weeken. Den volgen
den ochtend brengen we het mengsel
fin de kook, laten het tien minuten
ekken (op een theelichtje of onder de
muts) en schenken de vloeistof door
een zeefje in de kopjes. Naar smaak
kan er wat suiker of zoetstof worden
bijgevoegd. Vermeld moet nog wor
den, dat we voor rozebqttelthee ge
bruik maken van bottels, die in zomer
of herfst op eenvoudige wijze zijn gehal
veerd en gedroogd en waaruit de pit
tas niet zijn verwijderd, omdat die
jwst voor de thee waarde hebben.
Verscbe rozebottels kunnen heel
goed tot compote worden verwerkt In
dat geval worden de vruchten, na
doormidden te zijn gesneden, zorgvul
dig ontdaan van de pitten en het pluis;
het is verstandig dit met behulp van
een mesje of een klein theelepeltje te
doen: aanraking met het pluizige bin-
nengedeelte geeft nl. aanleiding tot
een huidprikkeling, die jeuk veroor
zaakt es die o,a. duidelijk wordt waar-
gesomen, als men de vingers, die het
binnenste van de rozebottels hebben
aangeraakt, in het 8ericht wrijft. Het
nok eens goed nagewaaschen vrucht-1
vteesch wordt in wat water gaarge-
kookt (niet langer dan W minuten) en
op smaak afgemaakt met suiker; het
overtollige vocht kan met wat aange
maakt aardappelmeel tot een d u n
sausje worden gebonden.
Wil men 's winters deze oompóte
bereiden van gedroogde rozebottels,
dan dient daarvoor een afzonderlijk
verzorgd voorraadje ontdaan van
pitten en pluis te worden gedroogd;
deze vruchtjes worden 's winters 24
uur te weeken gezet in wat koud wa
ter, om vervolgens met ditzelfde wa
ter te worden gekookt.
In Zweden is men gewend naast ro-
zebottelcompöte ook rozebottel-
s o e p te bereiden en daarvoor
(voor 6*personen) te gebruiken:
theekopjes schoongemaakte roze
bottels, 2j liter water, 150 gr. suiker,
25 gr. aardappelmeel, 35 gr. aman
delen.
De gehalveerde schoongemaakte
rozebottels worden opgezet met het
kokende water, waarin we ze door en
door zacht laten worden, af en 'toe
roerende, om de vruchten fijn. te wrij
ven. Tenslotte binden we de soep met
het aangemengde aardappelmeel en
strooien er bij het opdoen de gepelde,
in dtmne staafjes gesnipperde aman
delen door.
Tenslotte is dan nog de bereiding
tot j a m mogelijk, een vorm, waar
in de bottels ook goed haar vitamine-
waarde schijnen te/ bewaren. De
vruchten worden weer op dezelfde wij
ze schoongemaakt, daarna gewas-
scben en op een vergiet gelegd om
uit te lekken. Ze worden met een bo
dempje water zachtjes tot moes ge
kookt, daarna door een zeef gewreven
en gewogen. Met hetzelfde gewicht
aan suiker (of wel met hetzmfde ge
wicht aan glucosestroop plus een der
de daarvan aan suiker) wordt het
moes nog even onder voortdurend roe
ren tot de* vereischte dikte ingekookt,
waarna het in de goed schoongemaak
te potjes wordt gedaan, die op de be
kende wijze worden afgesloten met cel
lophaan, perkamentpapier of schroef
deksel.
Wie de jam op deze wijze te zoet
vindt, kan er bij gebrek aan ci
troensap op het laatst 1 a 2 ci-
troenzuurkristalletjes doorroeren, op
gelost in een lepel warm water.
ISSCHIEN verwondert u er
zich over, dat er nog «en be
paalde manier van poeder
Hengen bestaat. Waarschijnlijk
ju altijd gedacht dat het er niet
aankomt hBe u het gezicht poe-
Hierin vergist u och echter,
er u de hier beschreven ma-
volgt zult u zien. dat uw ge
er beter uitziet dan wanneer
i»o maar lukraak poeder opbrengt.
Om het gezicht te poederen hebben
t twee attributen noodig: ten eerste
ivtloursdons, en ten tweede
ipoederborsteL
Het de velours-dons brengen we met
1 luchtige klopbeweging de poeder
vleedig op het gezicht aan, van
1 tón naar het voorhoofd. Met de
n*g u, vooral nooit wrijven 1
Met een kleine draaibeweging wer-
i we de «poeder goed in de kleine
eitjes rondom de oogen, den neus
JRèn-mon
Hl' neemt u uw poederborstel,
u de overtollige poeder van
1 gezicht afborstelt. U zult zien, dat
J<kn een mooi glad en egaal gepoe-
1 oppervlak krijgt. We gebruiken
een veloursdoas, omdat deze
er beter over de huid verdeelt.
1 een zwanendons verstuift er over
algemeen ook zeer veel poeder,
zult zien. wanneer u één keer
jjtvloedig v^i poeder gebruikt, zoo-
ia wertuBhiangeraden, behoeft
niet d<m*geheelen dag weer op-
'te
1 nu de kleur. Over het algemeen
i de Hollandsehe vrouwen dol op
gekleurde poeder, In den
wanneer -uw huid door de zon
is, Is daar niets op te-
1 des waters is het niet mooi,
moet zooveel mogelijk ge
worden in harmonie met uw
teint. Iemand met een heel
huid moet geen donkere poe-
daar dit over het ak
1 het gezicht mismaakt. Boven
ra altijd een afscheiding bij
ea dit geeft het idee, alsof
masker op beeft.
1 donkere poeder gebruiken, dan.'
ouder maakt. Dames, die een
gore teint hebben, moeten,
i .4 te werken, een rosé-kleu-
rige poeder gebruiken, bijv. naturel,
rachel-rosée, etc. Dames met een heel
lichte teint en heel licht blond haar
gebruiken een z.g. flesh (vleesch)-
kleurige poeder. Wanneer het haar ge
woon blond erf donker is, rachel.
Is de teint wat donkerder, ongeveer
midden tusschen licht en donker, dan
een brunette of olijfkleurige poeder.
Dames met een matte of donkere
teint gebruiken dark-olive (donker
olijf). In den zomer kunnen zij, wan
neer de huid verbrand, is, ocre, sun-
tan of dark-suntan nemen. Dit zijn de
kleuren, voor overdag.
Des avonds moeten die dames, die
overdag flesh en rachel gebruiken,
fiesh-poeder nemen, zij die overdag
brunette, olive, dark-olive, etc., ge
bruiken, naturel-poeder. Deze kleuren,
geven onder het lamplicht een mooien,
teeren glans en verleenen het gelaat
iets transparant-achtigs. Het beste is
wederom, de juiste kleur door een
Cnake-up-specialist te laten vaststellen.
En nu nog iets over de kwaliteit.
Hoedt u voor goedkoope poedersoor
ten I Een goedkoope poeder is over het
geheel genomen, altijd zeer grol, en,
om den verkoop te stimuleeren, bijna
altijd sterk geparfumeerd. U zult zien,
dat u van een goedkoope poeder altijd
veel noodig heeft. Neemt u daaren
tegen een dure poeder, dan gebruikt u
hiervan veel minder, daar deze altijd
heel fijn is. Hierdoor bezit zij meer
adhaesie-kracht en houdt beter op het
gelaat. Een fijne poeder is ook nooit
sterk geparfumeerd, daar het parfu
meeren de kwaliteit zeer schaadt.
Het zal u waarschijnlijk bekend
zijn, dat poeder wordt gezeefd. De
poeder van de meeste bekende groote
Amerikaansche en Fransche schoon-
heijjshuizen worden gezeefd op 1-24%
terwijl de poeder, welke door bijna
alle Amerikaansche filmsterren wordt
gebruikt op 1-360, dus anderhalf maal
zoo fijn wordt gezeefd. Dit Is de mooi
ste en fijnste poeder, welke bestaat.
b begrijpt wel, dat bij de Him, waar
de onbarmhartige Jupiterlampen iede
re oneflenheid aan het licht brengen,
de fijnste en beste preparaten worden
gebruikt.
BEAUTICIAN
EEN heerlijk warme jumper is
dit, warm vooral door de wijze,
waarop hij is gebreid: voor het
grootste gedeelte 2 recht, 2 averecht,
het schouderstuk in een patroon, dat
een behaaglijk dik weefsel vormt.
De hier volgende beschrijving is
voor maat 42 (lengte 52 cm, mouw-
lengte 36 cm).
Het schouderstuk breit men als
volgt:
le - 6e naald: 2 recht, 2 averecht.
7e naald: 2 at op een hulppen nemen
en naar voren laten liggen. De volgen
de t averechte st. recht breien, de
volgende ,2 rechte st. averecht breien,
de st. van de hulppen recht breien,
2 averecht en van voren af beginnen.
8e - 12e naald: 2 recht, 2 averecht 13e
naald: als 7e naakt, maar beginnen
met 2 recht, 2 averecht
Herhalen vanaf naald 2.
(Austria)
De ouderen weten wel, dat orde
en netheid het behoud zijn van onze
kleeren, dat men heel gauw door zijn
punten heen is, als er slordig mee
wordt omgesprongen en, al heeft men
het een of ander ook nog zoo hard
noodig, er wordt een punt achter de
punten gezet en men kan naar huis
gaan.
De jeugd is evenwel maar niet
ineens ordelijk en net geworden en
op de moeders rust thans ook de
moeilijke taak haar kroost deze twee
eigenschappen voor zoover nog niet
aanwezig, bij te brengen. Had vroe
ger) de oudste dochter haar hart op
een1 mooi truitje gezet, dan waren
een paar smeekende oogen vaak ge
noeg om haar in het bezit van het
verlangde te stelIen./Behalve de fi
nanciën zullen thans ook de punten
een woordje meespreken en er zal
vaak afwijzend moeten .worden be
schikt. De kinderen zullen nu aller
eerst moeten leeren weer zorg te be
steden aan de kleeren, die zij bezit
ten, inplaats te verlangen naar nieu
we jurken, jumpers, enz. die zij toch
niet kunnen krijgen. Zij moeten, lee
ren alle kleeren na het dragen be
hoorlijk te luchten en op te bergen.
Een netjes opgehangen jurk behoudt
tot het einde haar goeden vorm; een
mantel of jas mag nóóit aan de hos
worden opgehangen. Door de
zwaarte van het kleedingstuk komt
er een onooglijke punt in den rug en
de coupe is op slag verdwenen.
Natte schoenen moeten 's avonds
worden opgevuld met krantenpapier,
dat het vocht opneemt. Truitjes
moeten luchtig worden opgevouwen
en niet slordig over een stoelleuning
worden gegooid. De kousen moeten
's avonds zorgvuldig- worden nage
zien en elk los steekje moePdadelijk
worden vastgezet, daar dit ladderen
voorkomt. Vlekken moeten worden
verwijderd, onmiddellijk nadat zij ont
staan zijn.
Vooral' als wij de kinderen onder
het oog brengen, dat dit $ok financi
eel voordeel tengevolge heeft, zuilen
zij, zeHs de meest slordigen, althaps
trachteh eraan te denken. Geef voor
al een goed voorbeeld. Geen netheid
prediken en zelf alles maar lukraak
op den kapstok hangen. Geef den
grooteren meisjes een opvouwbaren
kleerenhanger mee, als zij naar
school, naar eten winkel of naar kan
toor gaan. Leer haar, bij thuiskomst,
niet alleen het jasje van het mantel-
costuum uit te trekken, maaff -ook
den rok en deze door een donkeren,
linnen, waschbaren rok uit de zomer-
garderobe te vervangen. Niet alleen
gaat de coupe uit den rok, als rij
er den heelen avond thuis mee rond
hangen, de kans om er vlekken op
te krijgen is ook heel groot.
Opzetten 100 st., hierop 2 recht, 2
averecht breien.
In.de 35e, 41e, 49e, 55e, 61e, 67e,
73e, 79e, 85e, 91e, 97e, 103e, 109e, 115e,
121e, 127e, 133e, 139e, 145e naald aan
weerszijden 1 st. meerderen.
Aan het begin van de 149e en 150e
naald 3 st. afkanten. Aan het begin
van de 151e en 152e naald 2 st. af
kanten. Aan het begin Mpn de 153e
en 154e naald 1 st afkanten (126 st.)
161e naald: 60 st. breien, 2 st. af
halen, op een hulppen, 2 averecht, 2
recht, de st. van de hulppen recht,
60 st. breien,
167e naald: 56 st. breien, 2 st. op
een hulppen, 2 averecht, 2 recht, de
st. van de hulppen recht, 2 averecht,
2 st. op .een hulppen, 2 averecht, 2
recht, de st. van de hulppen recht,
56 st. breien.
Van de 173e naald af alle st. in
patroon breien.
Aan het begin van de 239e - 246e
naald 6 st. afkanten.
Aan het begin van- de 247e - 250e
naald 7 st. afkanten.
Op de 251e naald de rest van 50
st. afkanten.
Opzetten 120 st. en. in patroon breien.
In de 35e, 41e, 49e, 55e, 81e, 67e,
73e, 79e, 85e, 91e, 97e, 103e^l09e, 115e,
121e, 127e, 133e, 139e, 145e naald aan
weerszijden 1 st. meerderen.
Aan het begin van de 149e én 150e
naald 4 st. afkanten.
Aan het begin van de 151e en 152e
naald 3 st. afkanten.
Aan het begin van de 153e en 154e
naald 2 st. afkanten.
Aan het begin van de 155e en 156e
naald 1 st. afkanten. (138 st.)
161e naald: 66 st. breien, 2 st. af
halen op een hulppen, 2 averecht, 2
recht, de st. van de hulppen recht en
66 st. breien.
167e naald: 62 st. breien, 2 st. op
een hulppen, 2 averecht, 2 recht, de
st. van de huippen recht, 2 averecht,
2 st. op een hulppen, 2 averecht, 2
recht, de st. van de hulppenrecht,
62 st. breien.
173e naald: in patroon breien, 20 st.
breien, 20 st. afkanten, 58 st. breien,
20 st. afkanten, 20 st. breien.
174e naald: de afgekante st. weer
opnieuw opzetten.
227e naald: de middelste 20 st. af
kanten en verder elke helft apart
breien.
Aan het begin van de 228e naald
voor den halakant 5 st. afkanten.
Aan het begin van de 230e naald
vow den halskant 4 st. afkanten.
Aan het begin van de 232e, 234e
naald voor den halskant 3 st. afkanten.
Aan het begin van de 238e, 238e
naald voor den halskant 2 st. afkanten.
Aan het begin van de 240e, 242e
naald voor den halskant 1 st. alkanten.
Aan het begin van de 241e, 243e,
245e, 247e naald voor den schouder
6 st. afkanten.
Aan het begin van de 249e, 251e
naald voor den schouder 7 st. afkanten.
Opzetten 70 st., hierop 2 recht, X
averecht breien.
21e naald: 15 st. breien, 40 st. ver
dubbelen, 15 st breien. Daarna tot -
naald 72 recht door breien.
Aan het begin van naald 73 en 74
6 st. alkanten.
Aan het begin en eind van de 83e,
91e, 99e, 107e, 115e, 123e, 131e, 139e,
147e, 155e, 163e naald 1 st. minderen.
In de 81e naald: 46 st. breien, 2 at
or hulppen, 2 recht 2 averecht, de
st. van de hulppen recht, 46 st. breien.
In de 87e naald46 st. breien, 2 st
op een hulppen, 2 recht 2 averecht,
de st. van de hulppen recht, 2 ave
recht, 2 st. op een huippen, 2 Bt.
recht, 2 averecht, de st. van de hulp
pen recht 40 st. breien.
In de 93e naald: alle at. in patroon
breien.
In de 165e naald: Alle steken af-,
kanten. j
De deelen tenslotte onder een voch-j
tigen doek licht persen en vervolgens
aan elkaar zetten. Van bijpassend te
der twee strookjes op de zakopeningen
stikken en 6 knoopen van leder aan
de schouders naaien. Hierdoor 6 lus
sen haken en langs het halsgat 1 toer
vasten.
Het is heel goed mogelijk mayon
naise te maken zonder olie, een soort
kunst-mayotmaise dus, die bovendien
het voordeel heeft, wat minder mach
tig te zijn. En die kunst-mayonnaiae
opent meteen weer ai de verschieten
van het verloren tooverland van slaat
jes, Russische eieren en wat dies meer
rij.
Maak een bloemkool-sausje. U weet
natuurlijk, hoe dat gaat: meng een
klontje boter ter grootte van een noot
met twee eetlepels bloem en laat dit
op een zacht vuurtje smelten. Doe er
zooveel melk bij, dat het een dikke
saus wordt en laat deze even doorko
ken. Doe er verder azijn, peper, zout
en mosterd door naar smaak en snip
per er desgewenscht nog een uitje
door.
Als we mayonnaise hebben, kunnen
we ook weer een lekker smeerseltje
voor de boterham maken, dat boter
uitspaart, een smeerseltje van fijnge
hakte eieren, een fijngemaakte to
maat, een augurkje, een paar koude
aardappels, wat heel fijn vteesch en
wat ge meer gewend zijt in een slaatje
te doen. Voeg er tenslotte wat mayon
naise aan toe.
Bei gedeelte oen hei voorpand, waar men van hel patroon in 2 recht, 2 averecht
overgaaf Aa» weerszijden de leeren strookje* van de zakje*
Appelen en peren bewaren gaat het
best in turfmolm. Van een kist at
koffer bedekt men den bodem een
vingerdik met turfmolm en legt daar
op een laag goed gesorteerde, gave
vruchten, zoo, dat zij elkaar niet ra
ken. Dan strooit men er turfmolm
tusschen en ook een halven vinger
dik op de vruchten. Vervolgens weer
een laag vyuchten en zoo voort, tpt
de kist vol is. De bovenste laag moet
turfmolm zijn.
Aldus bewaard fruit rimpelt niet
en blijft tot het laatst toe versch
en mooi. Nakijken is niet noodig. Rot
er een vrucht, dan kan zij de andere
niet aapsteken, omdat er turfmplra
lên rit. Een rotte vrucht worrft
_et ware een turfmolmballatje,
geen gevaar oplevert voor de
rest. I.anger dan den normalen ryptijd
kan men de vruchten echter ook op
dfeze wijze niet bewaren.