Welke Bon?
ctoraatsoverdracht
aan cle Universiteiten
Gevallen studenten herdacht
DINSDAG 17 SEPTEMBER 1940
DE RIJKSMIDDELEN
Binnenlanc
RADIONIEUWS
Leyensmiddelendistribntie
BROOD
Onze cultureele instellingen niet
verouderd of vermolmd
Uit de Oostmark terug.
Het politieke treffen
in de residentie.
LEVERTRAAN
VOOR DE HUISDIEREN
mm.
Onze cultureele
instellingen.
De aardappel verlie»t
aan waarde btf het
schillen.
V
AANZIENLIJKE DALING VAN
inkomstenbelasting en
INVOERRECHTEN.
BON Ne. 72: 1 K G. mlket
(geldig t»t en net 27 September)
BON m. 115: 154 gr. erabeMt-
toiletxeep, 51 12S gr. taiiliiri
reep, ét 244 gr. zacht nep, H
25* gr. reeppoeSei, ef la pc.
leepytokkea, èf 254 gr. xelfwer
keade wasehauddelea éf 244 gr.
vleet ba re zeep (geldig vu 31
Augustas t/m. 24 September)
Allee* #p be* vu arte; max.
2SS ca. per beefd per week.
BON ae. 5 voederk aart voor
headeal. ppa 1 t/m 34 Sept.:
greep I 1» hg Headea breed, greep
II IS kg idem, greep m 8 kg
Idem, greep IV 5 kg Men, greep
V 4 kg Men, greep VI 3 kg
BON ae. 5 (veederkaart voor
katte*): vaa 1 t/m SSSeptember
1*4 kg kattenbrood.
BON ao. 114: 54 gr. scheerzeep,
4t één tnbe acheercréme of ééa
pot scheerzeep. (Geldig vaa 31
Aagastaa t/n 31 December).
Op eenban „ééu raateoen
toiletzeep" mag verkocht war
den een stak toiletzeep van de
oude samenstelling van 75 gram.
Te Groningen heeft de rector
magnificus, prof. dr P. J. vjln Rhijn
het nieuwe studiejaar geopend met
het uitspreken van een rede over „De
continuïteit in den ontwikkelingsgang
.van het natuuronderzoek".
\Na het behandelen van zijn onder-
wehp-ggf-spr. een overzicht van de ge
schiedenis der Groningsche Universi
teit in het afgeloopen'jaar. Ten slotte
richttj spr. nog het woord tot de stu-
denen met een opwekkend woord om
zich niet van de wijs te laten brengen
door hen, die meenen, dat onze Ne-
derlandache cultureele instellingen
verouderd of zelfs vermolmd zijn,
maar te bedenken, dat deze instellin
gen onze volle toewijding waard zijn
en zeker niet voor die van andere vol
ken behoeven onder te doen. Hierna
droeg spreker het rectoraat over aan
zijn opvolger.
Tot rector-magnificus aan de univer
siteit te Groningen is voor het nieuwe
studiejaar benoemd prof. d J. M. N.
Kapteyn, als opvolge van prof. dr P. J.
van Rhijn
VOOR DE VROUW
In percenten uitgedrukt is het eiwit
gehalte van den aardappel zeker niet
hoog: Het bedraagt slechts 2 maar
wie bij zijn middagmaal een pond aard
appelen nuttigt, krijgt daarmede dan
toch evenveel eiwit naar binnen als bij
het gebruiken van een half png vleesch.
Wat de mineralen betreft, waardee-
ren we de niet onbelangrijke hoeveel
heden kalk, phosphor, ijzer en Ook de
sporen jodium, terwijl van de vitami
nes die van de B-groep en het in den
winter zoo waardevolle vitamine C,
recht hebben op onze bijzondere aan
dacht
De tot dusver gebruikelijke kook-
methode (schillen en 's nachts in het j
water laten staan, dan opzetten in
ruim water) berust echter op een mis
kenning van al dezp'waardevolle voe-
dingsfactoren.
Waarom atollen we den aardappel
aan dit waardeverlies bloot? Eigenlijk
valt hiervoor geen andere reden aan
le voeren, dan. dat de sleur het nu een
maal zoo wil. Wie de proef heeft ge
nomen met het koken van den aard
appel in de schil, prijst den pittigen
smaak van het op deze wijze verkregen
gerecht en hij wil niet meer terug naar
de pude en „Lauwe" bereidingswijze.
Wie wel de voordeden wenschl van
het koken in de schil, maar de schil
zelf niet wil nuttigen, kan natuurlijk
een tusschenweg bewandelen, doar de
gekookte aardappelen op het bord te
pellen. De praktijk leert echter, dat
men ook den smaak van de schil al
spoedig leert waardeeren.
Neem eens een proef
Ondernemende huisvrouwen zullen
dan ook niet nalaten eengjreef met
deze bereidingswijze te^fffh en een
mogelijk op vooroordgBRberustenden
tegenstand der huisgenoten met tact
weten fe overwinnen, door, zelf het
goede voorbeeld te geven. Men kieze
hierbij aardappelen van ongeveer ge
lijke grootte, deze worden goed afge
borsteld, gewasschen en zoo noodig
gepit. Daarna worden ze opgezet met
een bodempje kokend water en een
half uur in een goed gesloten pan ge
kookt De aardappelen zijn dan gaar
en het water is verkookt. Na even te
zijn omgeschud, komen de aardappe'.er,
in hun gebarsten schil smakelijk krui-
mig op' tafel Het gebruik van zout is
bij déze kookmethode overbodig: De
ziltige smaak van den aardappel zelf,
die niet door afkoken is verloren ge
gaan, doet niemand naar keukenzout
verlangen. Ook in stamppot laten de
ongeschilde aardappelen zich uitstekend
gebruiken.
Gebakken aardappelen vormen onge
twijfeld een zeer smakelijk gerecht, dat
wij niemand willen misgunnen. Alleen
•moet er aan worden herinnerd, dat bij
bet bakken van de in plakjes ge
snedene, vitamine verloren gaat. Trou
wens dit verlies treedt reeds Sn J»ij het
bewaren van gekookte aardappelen op
kamertemperatuur. Ook opwarmen, het
maken van puree en de bereiding van
aardappelen in de hooikist, oefenen in
idt opzicht een nadeeligen invloed uit.
In het algemeen verdient het dus
aanbeveling de aardappelen in de schil
en zoo kort mogelijk voor het nuttigen
te koken. Door een juiste bepaling van
de voor den maaltijd benoodigde hoe
veelheden vermjjde men liefst het ont
staan van restjes, welke bij bet be
waren en verwerken onvermijdelijk
weer aan voedingswaarde zullen ver
liezen.
t>e huisvrouw, die er in slaagt haar
gezinsleden te winnen voor het toe
passen van deze grondregels bewijst
daarmede een niet te onderschatten
dienst aan de gezondheid van haar
huisgezin.
Bovendien bereikt ze voor haar
huishoudbeurs een zeer belangrijk
voordeel. Veronderstel, dat haar gezin
uit zes .personen beslaat en dat ze daar
voor een wintervoorraad van 7 mud
pleegt op te doen. Door de aardappels
in schil te gebruiken, kan ze thans
ruimschoots volstaan met 4 mud. We
zouden het voordeel ook zoo kunnen
Uitdrukken, dat de ongeschilde aard
appel het gezin in staat stelt om iedere
week een dag gratis aardappelen te
kunnen eten.
GEBRUIK VAN ZOUT OVERBODIG
EN VOEDINGSSTOFFEN
BLIJVEN BEHOUDEN.
„Iedere week een dag gratis
aardappelen eten".
DE aardappel is in ons land te
recht een bij uitstek populair
voedingsmiddel Door zijn neu
tralen smaak leent hij zich bij
zonder om bij zeer uiteenloopende
soorten groenten, vleesch en visch te
worden genuttigd en dat wel in aller
lei verschillende vormen: gekookt, ge
smoord, gebakken, als puree, enz., enz.
Wat dit betreft bestaat dan ook nauwe
lijks behoefte aan voorlichting over het
gebruik van den aardappel
Wel ontbreekt het echter bij velen
aan de juiste kennis omtrent de voe
dingswaarde en daardool laat de berei
dingswijze van dit in alle kringen ge
bruikte voedingsmiddel nogal eens te
wens ch en over. Dat bet ons zetmeel
levert, is algemeen oekend, al was bet
alleen door het bestaan van aardappel
meel Dat de aardappel daarenboven
voor ons de leverancier is van een uit
nemende soort eiwit is minder bekend.
Evenmin geeft men zich er fis den regel
rekenschap van, dat we er een belang
rijke bron van vitamines en van mine
ralen in hebben to zien.
Bij het schillen gaan vitamines, mi
neralen en eiwit in bijzondere mate
verloren en vanzelfsprekend ook zet
meel, men kan veilig zeggen, dat met
de schil 20 van het in de aardappe
len aanwezige vitamine C wordt weg
geworpen. Laat men de geschilde aard
appels vervolgens in het water staan
en zet men ze dan in ruim water pp,
dan stijgt het verlies tot 40 terwijl
bij koken in de schil ten hoogste 20
verloren gaat. Een soortgelijk verlies
lijden wij op het gehalte aan B-vita
mines en aan mineralen. Bovendien
staat de geschilde aardappel nog tij
dens het koken zetmeel en eiwit aan
het kodkwater at, zoodat men een in
elk opzicht belangrijk in waarde ver
minderd product op tafel brengt.
IN EEN KUSSEN GESTIKT.
In een woning op den Nieuwendjjk
te Amsterdam heeft zich een tragisch
ongeval voorgedaan. Een kindje van
drie maanden is in een bed voorover
in de kussens gevallen. Toen de moeder
erbij kwam, moest zij epftslateeren. dat
ae kleine in zeer benauwden toestand
verkeerde. Kort daarop is het kind
overleden.