Welke Bon? ctoraatsoverdracht aan cle Universiteiten Gevallen studenten herdacht DINSDAG 17 SEPTEMBER 1940 DE RIJKSMIDDELEN Binnenlanc RADIONIEUWS Leyensmiddelendistribntie BROOD Onze cultureele instellingen niet verouderd of vermolmd Uit de Oostmark terug. Het politieke treffen in de residentie. LEVERTRAAN VOOR DE HUISDIEREN mm. Onze cultureele instellingen. De aardappel verlie»t aan waarde btf het schillen. V AANZIENLIJKE DALING VAN inkomstenbelasting en INVOERRECHTEN. BON Ne. 72: 1 K G. mlket (geldig t»t en net 27 September) BON m. 115: 154 gr. erabeMt- toiletxeep, 51 12S gr. taiiliiri reep, ét 244 gr. zacht nep, H 25* gr. reeppoeSei, ef la pc. leepytokkea, èf 254 gr. xelfwer keade wasehauddelea éf 244 gr. vleet ba re zeep (geldig vu 31 Augustas t/m. 24 September) Allee* #p be* vu arte; max. 2SS ca. per beefd per week. BON ae. 5 voederk aart voor headeal. ppa 1 t/m 34 Sept.: greep I 1» hg Headea breed, greep II IS kg idem, greep m 8 kg Idem, greep IV 5 kg Men, greep V 4 kg Men, greep VI 3 kg BON ae. 5 (veederkaart voor katte*): vaa 1 t/m SSSeptember 1*4 kg kattenbrood. BON ao. 114: 54 gr. scheerzeep, 4t één tnbe acheercréme of ééa pot scheerzeep. (Geldig vaa 31 Aagastaa t/n 31 December). Op eenban „ééu raateoen toiletzeep" mag verkocht war den een stak toiletzeep van de oude samenstelling van 75 gram. Te Groningen heeft de rector magnificus, prof. dr P. J. vjln Rhijn het nieuwe studiejaar geopend met het uitspreken van een rede over „De continuïteit in den ontwikkelingsgang .van het natuuronderzoek". \Na het behandelen van zijn onder- wehp-ggf-spr. een overzicht van de ge schiedenis der Groningsche Universi teit in het afgeloopen'jaar. Ten slotte richttj spr. nog het woord tot de stu- denen met een opwekkend woord om zich niet van de wijs te laten brengen door hen, die meenen, dat onze Ne- derlandache cultureele instellingen verouderd of zelfs vermolmd zijn, maar te bedenken, dat deze instellin gen onze volle toewijding waard zijn en zeker niet voor die van andere vol ken behoeven onder te doen. Hierna droeg spreker het rectoraat over aan zijn opvolger. Tot rector-magnificus aan de univer siteit te Groningen is voor het nieuwe studiejaar benoemd prof. d J. M. N. Kapteyn, als opvolge van prof. dr P. J. van Rhijn VOOR DE VROUW In percenten uitgedrukt is het eiwit gehalte van den aardappel zeker niet hoog: Het bedraagt slechts 2 maar wie bij zijn middagmaal een pond aard appelen nuttigt, krijgt daarmede dan toch evenveel eiwit naar binnen als bij het gebruiken van een half png vleesch. Wat de mineralen betreft, waardee- ren we de niet onbelangrijke hoeveel heden kalk, phosphor, ijzer en Ook de sporen jodium, terwijl van de vitami nes die van de B-groep en het in den winter zoo waardevolle vitamine C, recht hebben op onze bijzondere aan dacht De tot dusver gebruikelijke kook- methode (schillen en 's nachts in het j water laten staan, dan opzetten in ruim water) berust echter op een mis kenning van al dezp'waardevolle voe- dingsfactoren. Waarom atollen we den aardappel aan dit waardeverlies bloot? Eigenlijk valt hiervoor geen andere reden aan le voeren, dan. dat de sleur het nu een maal zoo wil. Wie de proef heeft ge nomen met het koken van den aard appel in de schil, prijst den pittigen smaak van het op deze wijze verkregen gerecht en hij wil niet meer terug naar de pude en „Lauwe" bereidingswijze. Wie wel de voordeden wenschl van het koken in de schil, maar de schil zelf niet wil nuttigen, kan natuurlijk een tusschenweg bewandelen, doar de gekookte aardappelen op het bord te pellen. De praktijk leert echter, dat men ook den smaak van de schil al spoedig leert waardeeren. Neem eens een proef Ondernemende huisvrouwen zullen dan ook niet nalaten eengjreef met deze bereidingswijze te^fffh en een mogelijk op vooroordgBRberustenden tegenstand der huisgenoten met tact weten fe overwinnen, door, zelf het goede voorbeeld te geven. Men kieze hierbij aardappelen van ongeveer ge lijke grootte, deze worden goed afge borsteld, gewasschen en zoo noodig gepit. Daarna worden ze opgezet met een bodempje kokend water en een half uur in een goed gesloten pan ge kookt De aardappelen zijn dan gaar en het water is verkookt. Na even te zijn omgeschud, komen de aardappe'.er, in hun gebarsten schil smakelijk krui- mig op' tafel Het gebruik van zout is bij déze kookmethode overbodig: De ziltige smaak van den aardappel zelf, die niet door afkoken is verloren ge gaan, doet niemand naar keukenzout verlangen. Ook in stamppot laten de ongeschilde aardappelen zich uitstekend gebruiken. Gebakken aardappelen vormen onge twijfeld een zeer smakelijk gerecht, dat wij niemand willen misgunnen. Alleen •moet er aan worden herinnerd, dat bij bet bakken van de in plakjes ge snedene, vitamine verloren gaat. Trou wens dit verlies treedt reeds Sn J»ij het bewaren van gekookte aardappelen op kamertemperatuur. Ook opwarmen, het maken van puree en de bereiding van aardappelen in de hooikist, oefenen in idt opzicht een nadeeligen invloed uit. In het algemeen verdient het dus aanbeveling de aardappelen in de schil en zoo kort mogelijk voor het nuttigen te koken. Door een juiste bepaling van de voor den maaltijd benoodigde hoe veelheden vermjjde men liefst het ont staan van restjes, welke bij bet be waren en verwerken onvermijdelijk weer aan voedingswaarde zullen ver liezen. t>e huisvrouw, die er in slaagt haar gezinsleden te winnen voor het toe passen van deze grondregels bewijst daarmede een niet te onderschatten dienst aan de gezondheid van haar huisgezin. Bovendien bereikt ze voor haar huishoudbeurs een zeer belangrijk voordeel. Veronderstel, dat haar gezin uit zes .personen beslaat en dat ze daar voor een wintervoorraad van 7 mud pleegt op te doen. Door de aardappels in schil te gebruiken, kan ze thans ruimschoots volstaan met 4 mud. We zouden het voordeel ook zoo kunnen Uitdrukken, dat de ongeschilde aard appel het gezin in staat stelt om iedere week een dag gratis aardappelen te kunnen eten. GEBRUIK VAN ZOUT OVERBODIG EN VOEDINGSSTOFFEN BLIJVEN BEHOUDEN. „Iedere week een dag gratis aardappelen eten". DE aardappel is in ons land te recht een bij uitstek populair voedingsmiddel Door zijn neu tralen smaak leent hij zich bij zonder om bij zeer uiteenloopende soorten groenten, vleesch en visch te worden genuttigd en dat wel in aller lei verschillende vormen: gekookt, ge smoord, gebakken, als puree, enz., enz. Wat dit betreft bestaat dan ook nauwe lijks behoefte aan voorlichting over het gebruik van den aardappel Wel ontbreekt het echter bij velen aan de juiste kennis omtrent de voe dingswaarde en daardool laat de berei dingswijze van dit in alle kringen ge bruikte voedingsmiddel nogal eens te wens ch en over. Dat bet ons zetmeel levert, is algemeen oekend, al was bet alleen door het bestaan van aardappel meel Dat de aardappel daarenboven voor ons de leverancier is van een uit nemende soort eiwit is minder bekend. Evenmin geeft men zich er fis den regel rekenschap van, dat we er een belang rijke bron van vitamines en van mine ralen in hebben to zien. Bij het schillen gaan vitamines, mi neralen en eiwit in bijzondere mate verloren en vanzelfsprekend ook zet meel, men kan veilig zeggen, dat met de schil 20 van het in de aardappe len aanwezige vitamine C wordt weg geworpen. Laat men de geschilde aard appels vervolgens in het water staan en zet men ze dan in ruim water pp, dan stijgt het verlies tot 40 terwijl bij koken in de schil ten hoogste 20 verloren gaat. Een soortgelijk verlies lijden wij op het gehalte aan B-vita mines en aan mineralen. Bovendien staat de geschilde aardappel nog tij dens het koken zetmeel en eiwit aan het kodkwater at, zoodat men een in elk opzicht belangrijk in waarde ver minderd product op tafel brengt. IN EEN KUSSEN GESTIKT. In een woning op den Nieuwendjjk te Amsterdam heeft zich een tragisch ongeval voorgedaan. Een kindje van drie maanden is in een bed voorover in de kussens gevallen. Toen de moeder erbij kwam, moest zij epftslateeren. dat ae kleine in zeer benauwden toestand verkeerde. Kort daarop is het kind overleden.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1940 | | pagina 7