J De voedingswaarde van groenten in blik Ons Coedkoope Patroon Kaasgehakt Gebreide dameshandschoenen I Vaak méér vitaminen dan bij thuis gekookte groente De meeste huisvrouwen hebben hierover een verkeerde meening\ Het is maar een weet! Ver jaarstaart van aardappelen Koolrolletjes ZWARTE WOLLEN JAPON H:fVIi£C$KL VAN I» d'UI^UIE COURANT 15 OCTOBER 1940 No. 512 Mantel met capuchon voor meisjes van 8-10 en 12-14 jaar Houtzeep is gelukkig nog altijd vrij en we kunnen zelf zeep uit kastanjes maken met plissé-roh en twee elkaar kruisende banden lichtere stof over de blouse van Saüoyekool met kaas Vernietiging van vitamine C is uitgesloten De invloed van het opwarmen VOO R, DE DA ME E4 Dit manteltje is zoowel voor den regen als voor den winter geschikt. In het laatste gevamnoet het natuurlijk {link gevoerd zijn. De capuchon en de mouw opslagen hebben een garneering van bij passende geruite stof, waarvoor mis schien een couponnetje te gebruiken is. Voor den mantel heeft men 1.90 meter stof van 140 c.m. breedte noodig. Knippatronen zijn van dit manteltje verkrijgbaar voor de leeftijden 810 en 1214 jaar aan ons bureau, Eendrachts- 'weg 42 en aan de hoofdagentschappen. Nieuwe Bidhenweg 284b; Zaagmolen straat 47; Hillevliet 7; Schiedam Broersvest 3; Vlaardingen Lijnstraat 2. De prijs van een dergelijk patroon be draagt 10 cent. Alleen aan onze lezers buiten de stad worden de patronen na ontvangst van 17 VS ets. franco per post toegezondep. Men gelieve deze bestelling te doen op een briefkaart (frankeering 5 ets.) en 17 VS ets. aan postzegels te plakken op de linkerhelft van de adreszijdeóf door storting van 17 VS ets. op onze giro rekening no. 11000; óf per postwissel, onder vermelding van het gevraagde. Men gelieve vooral den juisten leeftijd op te geven. A zeker, er bestaat nog wel des? goed gebruiken we een kopje kastan- geljjk zeep zonder bon. We jezeep. Dè zeep wordt eerst met kunnen nog houtzeep zonder warm en daarna met koud water ver bon krijgen en het is dus wel ge- wenscht alles, wat maar eenigszins kan, in houtzeep te wasschen. Houtzeep is in schilfers verkrijg baar, die droog bewaard moeten worr den. De zeep leent zich in t bijzonder voor het wasschen van donkere wollen stoffen; voor een winterjurk of een dikken rok hebben we 50 gram noodig. De schilfers worden met zooveel mengd, wa&rbij men goed klopt. Er zal dan een flink vet sop ontstaan. De schillen de kastanjes Worden immers van het bruine huidje ont daan kunnen nog met wat koud wa ter op een lage pit worden gezet. Wan neer het water kookt, zeven we het en ook dit vocht is zeep, welke echter eenigszins bruin is gekleurd, zoodat er alleen donker goed in kan worden ge koud water, dat ze goed onder staan,» wasschen. Ze wascht ook niet zoo op een klein vuur gezet, waar men ze goed als de zeep van de geschilde goed laat aftrekken. Het lauwe wasch- kastanjes, maar is zekér wel voor een water wordt eerst zacht gemaakt door tweede sop te gebruiken, er wat soda aan toe te voegen én daarna giet men er, door een zeef, het houtzeepaftreksel bij. Flink klop pen, zoodat men een goed, vet sop krijgt. De schilfers laat men drogen, want ze kunnen dan nog een keer worden gebruikt. Den tweeden keer zal'het af treksel wat lichter zijn, zoodat het dan ook voor lichter goed geschikt is, nooit echter voor japonnen, blouses of kinderjurken, waarin witte balletjes, streepjes of bloempjes zijn verwerkt, want deze zouden rose worden. Kailanjehaarzeep Verder kunnen we nog kastanje haarzeep maken. Deze heeft niet al leen een uitstekend reinigende werking, maar oefent ook een goeden invloed op de hoofdhuid uit, waar het haaruitval, roos enz. betreft. Ongeveer veertig kastanjes worden geschild en onmiddellijk daarna ge hakt. We laten ze nu dus niet eerst drogen. De gehakte kastanjes worden in een flesch weggezet met ongeveer driekwart liter brandewijn, twee a Houtzeep kan ook heel goed dienst drie dagen. Telkens wordt de flesclf doen als eerste sop of weeksop voor even géschud. Dan weer zeven en en- donker goed, werkpakken bijvoor- kele druppels slaolie toevoegen. Haar, beeld. Het trekt het vuil heel goed uit dat met deze zeep gewasschen is, zal en het kleedingstuk zal, alleen al door een heel mooien glans hebben, het weeken, aardig schoon worden. Shampoo is nog wel niet op de bon, Men kan het, als het gespoeld is, des- maar er kunnen wellicht al een paar gewenscht nawasschen met gewone flesschen in voorraad worden zeep, waarvan men dan maar heel weinig noodig heeft. Wanneer u de zeep, die een nogal scherpen geur heeft,, liever niet in groote hoeveelheden in huis bewaart, kunt u de schilfers aftrekken en dit aftreksel in flesschen bewaren. Laat u dan echter niet verleiden de zeep maar éénmaal af te trekken, neem lie ver de helft van de flesschen met een donker en de andere helft met een licht aftreksel. De zeep kan niet als toiletzeep worden gebruikt. Zeep uit kastanjes En dan is er nóg een mogelijkheid om het zeeprantsoen aan te vullen: zelfgemaakte zeep uit zelfgezochte kastanjes. Ka<*anjezeep wascht uit stekend, geeft een go.ed schuimend sop en spoelt gemakkelijk uit. De kastanjes worden geschild en op een droge plaats gelegd, liefst in de buurt van een kachel. Ze moeten vol komen droog zijn, als. we tot de vol gende bewerking overgaan: hakken op een hakbord. Het fijne gruis wordt nu nóg even gedroogd en daarna tot meel gewreven in een vijzel of wel in een pannetje met ronden bodem, waarbij we den koffiestamper gebruiken. Wanneer dit zware werkje achter den rug is, gieten we een laagje water op het meel, .én zetten het weg. Wel wordt er telkens even in geroerd, zoo dat het kastanjemeel goed uittrekt. We laten het mengsel een dag en een "lacht staan en dan filtreeren we het ao°r Mn doekje. De dan verkregen vloeibare zeep kan eveneens in jam potten of flesschen worden bewaard. .Voor het wasschen van wat onder- maakt. Kastanjezeep lekker en frisch. ruikt ge heel Nu vele huismoeders zjch min of meer zorgen maken over den voe dingstoestand in den komenden winter, nu velen eenigen voorraad op slaan (wij gebruiken opzettelijk niet het woord „hamsteren", want dan denkt men veelal aan „groote voor raden") lijkt het ons niet onjuist, eens een enkel oogenblik aandacht te vra gen voor groenten in blik. Menige huis vrouw staat hier ietwat sceptisch tegen over, zij pleegt de voedingswaarde van „blikgroente" gemeenlijk minder hoog aan te slaan dan die van versche groen te. Toch is dit niet juist, integendeel. Wij hadden over deze aangelegenheid een onderhoud met één der directie leden van éép van Nederlands grootste conservenfabrieken, die ons belangrijke mededeélingen deed. De mindere voedingswaarde, aldus onze zegsshan. slaat speciaal op de vi tamine C. Men hoort vaak zeggen, dat men conserven geen goed voedsel meer kan noemen, omdat de vitaminen er uit zijn, gedood zijn. De vraag, waarom het gaat, is dus dezeworden bij het eonserveeren in blik inderdaad de vita minen gedood? "Zooals bekend, zijn vitaminen chemi sche stoffen, die behooren tot de groote groep der koolstofverbindingen, ook wel organische verbindingen genoemd. Het aantal dezer organische stoffen is legio suiker. cellulose, eiwit, zetmeel, azijn e.a. Vitaminen zijn dus niet een of an dere „levende stof", men kan ze dgn ook niet „dooden'doch men kan ze wel onwerkzaam maken door ze om te zetten in een andere verbinding, dus er een andere stof van maken. De zuur stof uit de lucht b v., kan verschillende vitaminen in onwerkzame stof omzet ten. Zooals leder wtet, onderscheidt men tegenwoordig de vitaminen A, B (in verschillende componenten verdeeld), C, D en E. Vitamine C (die o.a. tegen scheurbuik beschermt) is de gevoelig ste der vitaminen. Oplosbaar in water, is ze zeer gevoelig voor zuurstof en bovendien gevoelig voor verhitting, doch vooral voor verhitting, gepaard gaande met aanwezigheid van lucht. Ook producten, welke „aan de lucht" bewaard worden, zonder verhitting, ver liezen hurt vitamine C. Groente b.v„ die eenigszins verflenst is, heeft alle vita- Er zijn kaasgerechten, die zoowel warm als koud een tractatie vormen. Het kaasgehakt, dat volgens onder staand recept kan worden bereid, is er een voorbeeld van. Wie van Leidsche of van Friesche kaas houdt, kan een van deze soorten in het gehakt verwer ken. Bij gebruik van Edammer of Goud- sche kaas kan desgewenscht wat fijn gehakte peterselie of selderij aan de bestanddeelen worden toegevoegd. Er is wéinig kans, dat de gehakt balletjes tijdens het bakken zullen barsten, als we maar zorgen, dat de aardappelen en het brood goed fijnge maakt zijn. We hebben ervoor noodig 200 gram (2 ons) gekookte aardappelen. 100 gramr (1 ons) oud bruin brood zon der korst. 200 gram (3. ons) kaas, 1 uitje, 12 eieren, zout, peper, nootmuskaat. 100 gram (1 ons) boter. Kruimel of maal het brood. Hak het pitje fijn. Rasp de kaas of maal ze. Maak de aardappelen fijn. Vermeng alle ingrediënten tot een stevig deeg. Maak het op smaak af met de kruiden. Vorm er balletjes of platte koekjes van en bak deze in de koekenpan met boter bröin. Laat de overblijvende boter ook even bruin worden en maak zó met een scheutje water tot jus. Geef dit kaasgehakt met aardappelen en groente. Hollandj Onder dezen titel is van de hand van mej. B. H. Landwehr,- leerares N VII, een boekje verschenen, dat een zeer practische hulp voor de huis vrouw belooft te worden. Men kan er van alles in vinden, van bijzonderhe den over het wasschen en strijken van gewone en buitengewone dingen af tot zelf behangen en witten toe. Daartus- schen ligt dan het groote gebied, dat o.a. het opknappen van hoeden, hee rendassen en heerenkleeding, lijmen, schoonmaken van suède voorwerpen, repareeren van matrassen, onderhoud en reparatie van linoleum, zeil enz. bestrijkt.Aardige teekeningen illu- streeren den tekst. Ook voor nijverheidsscholen lijkt dit boekje uitstekend geschikt. Het is uit gegeven bij Nijgh en van Ditmar N.V., Rotterdam. 500 gr. koude aardappelen; 2 eiere*; 100 gr. suiker (liefst lichte basterd); 1 pakje bakpoeder; kaneel en va nillesuiker. Aardappelen raspen of fijn maken en vermengen met de geklopte eier dooiers, eventueel twee lepels melk toevoegen, kaneel, bakpoeder en va- 8 groote savoyekoolbladeren (het binnenste van de kool kan den volgen den dag dienst doen voor een stamppot ot een koolsla), ongeveer 200 gram (2 ons) jonge kaas. 40 gram (2 afge streken eetlepels) boter, wat zout. Kook de voorzichtig losgewikkelde, groote bladeren in kokend water met wat zout bijna gaar (ongev 20. minu ten); laat ze op een vergiet uitlekken en bekoelen -en snijd intussche.i de kaas in een achttal gelijke staafjes van ongeveer 1 cm dikte. Spreid de koolbladeren achtereenvolgens uit. leg in het midden van élk blad een staafje kaas, vouw de uiteinden van het blad naar binnen en vorm er dan een ste vig rolletje van. Bak de rolletjes in de koekenpan met de heete boter rond om bruin en breng ze over op een verwarmden schotel. Men rekent 2 rolletjes per persoon. nillesuiker en alle ingrediënten goed door elkander kneden. Het eitvit zeer stijf kloppen en er luchtig doormengen, daarna de massa in ingevetten vorm overbrengen en in eep matig, warmen oven ongeveer een half uur laten bak ken. Wil men den bovenkant versieren, dan strooit men er poedersuiker of chocolade hagelslag over. Ook andere garneeringen zijn mogelijk, o.a. gla zuur, geconfijffe vruchtjes, enz. mine C verlof en; maar ook kooien, ap pelen e.d„ die eenige maanden bewaard waren en er nog geheel frisch ui.tza- geh, bleken bij een desbetreffende proefneming geen vitamine C meer te bevatten. Bij de methode van eonserveeren in blik, worden de groenten slechts 1 i 2 minuten in een bad van kokend water gedompeld, het z.g. blancheeren. Daar na worden ze (dus nog zoo goed als in rauwen toestand) in de blikken ge daan, waarna deze hermetisch worden gesloten. Toetreding van lucht heeft dan niet meer plaats. Eerst daarna wor den de blikken gesteriliseerd Men mag dus verwachten, dat het vitamine gehalte van conserven geen slecht fi guur zal maken, als men het vergelijkt met dat van in de huishouding in een pan gekookte, vaak omgeroerde groen te, waarbij immers telkens lucht kan toetreden. Op groote schaal zijn op dit gebied, in Amerika proefnemingen verricht, waarbij men tot de slotsom kwam. dat het geconserveerde product nooit achterstond .bij het huishoudelijke product en dat het dit ten opzichte, van vitamine C belangrijk over trof. Op een groote conservenfabriek in ons land, zijn een paar jaar geleden op uitgebreide schaal proeven met fabriekmatig bereid materiaal verricht, waarbij men tot de conclusie kwam dat het geconserveerde "product van vitamine A evenveel, van vitamine BI en B2 iets meer en van vita mine C aanmerkelijk meer (min stens zesmaal zooveel) bevat, dan het overeenkomstig huishoudelijk gekookte -t Nu kan men.de vraagstellen, welken invloed het .opwarmen van den inhoud van een blik op de daacin aanwezige vitaminen heeft Wanneer deze. verwar ming in* een nog geslóten blik. geschiedt. dan heeft zij géén vermindering vg het vitamine-gehalte tengevolge. 0g bij het opwarmen van den blikinhc,, in een pan. behoeft geen noemen, waard verlies op te treden, mits verwarming niet langer wordt' voott gezet, dan noodig is. om het voedsel o, temperatuur te brengen, aangezien an, ders de zuurstof uit de lucht, even», zij bij het huishoudelijk koken doe( haar slechten invloed uitoefent op tamine C. De andere vitaminen bl|j ven, ook bij langer opwarmen, beho» den. Hetzelfde heeft men, wanneer jm, gaar gekookte groenten nog een tijg laat doorstoven. Kan men er dus op aan. dat alle co, serven voldoende vitaminen bevatted Vanzelfsprekend niet wanneer men pro. ducten heeft uit een fabriek, waar mg weinig zorg of deskundigheid op dit g, bied wordt gewerkt. Het zou kuone, zijn, dat men er geen acht op sloeg do groente onmiddellijk te verwerken, a bijvoorbeeld een dag liet liggen, waar door ze verlept was en dus vitamine C. had verloren. Men zal derhalve goej doen, zijn conserven uit een goed ba kend staand bedrijf te betrekken, dat heeft getoond, de waarde van weten, schappelijk onderzoek in te zien Niet onaardig is nog het volgende. Ir het begin van de negentiende eeuw vond de Fransche kok Appert bel eonserveeren, door het toepassen va, verwarming, van een artikel in ee, hermetisch afgesloten vat, uit. Reed, eenige jaren had hij proefneming*, gedaan om een betere wijze van eon serveeren te vinden, dan de tot dia tijd gebruikelijke: inzouten, rooken,| drogen. Wat was namelijk het geval? Nap» leon had in zijn strijd met Engeland zeer te kampen met het optreden van scheurbuik op zijn schepen, waardoor vanzelfsprekend de gevechtswaard» aanmerkelijk verminderde. Hjj ioofd, een prijs van 10.000 francs uit voof diengene, die een manier van cor.sw' veeren wist 'te vinden, waarbij geeo scheurbuik zou optreden. Men wat toen namelijk reeds lang hoewel het nog bijna een eeuw zou durer. eer het bestaan der vitaminen aan het licht kwam dat de scheurbuik on» stond door gedurende langen tijd eta van gezouten eetwaar. Appert vond zijn procédé uit, vaanl door hij de vader der conservenindu»! trie is geworden. Hij kreeg de belo»| rung, een bewijs, dat het procédé vok| deed. GEBREIDE handschoenen zyn s winters «el het aLleruarm ste en heel veel wol heb ben we er niet voor noodig Het hier volgende patroon is zeer gemakkelijk en voor iedereen die breypn kan. uit voerbaar Opzetten op 3 naaiden 14 15 en 13 steken Totaal 44. Hierop 8 c.m 1 ge draaid. 1 aver breien en 9 steken bij maken in den laatsten toer Dan 12 toe ren gewoon recht Preien Duimmeerderingen I st breien, uit den volgenden steek "2 st maken. 2 st. breien, uit den volgenden steek 2 steken maken Verder den toer uit- breien en 2 ïberen eroverheen. Dan weer twee maal meerderen bo ven de eerste meerderingen Er zijn nu dus 4 st tusschen de 2 meerderin- gen Toer uitbreien en 2 toeren erbo ven Zoo steeds meerderen.tot er zich tusschen 2 meerderingen 16 steken be vinden. Volgende toer: 2 st breien. 16 vol gende steken op een draad nemen en 4 st. er bij opzetten Toer uitbreien. 24 toeren recht Wijsvinger: 8 st recht nu een draad haten door alle overige steken' (op 8 nat en 3 steken erbij maken. Op deze 19 st. de gewenschte lengte m het rond breien Dar 2 toeren steeds 2 st sa- menbreien Een draad door de rest van be steken halen, aantrekken eü a!*| heeft ten. Middelvinger- Aan eiken kant 7 jt| opnemen en tusschen de vingers 2 ke«| J steken bijmaken Vervolgens precies eender als dt| wijsvinger Ringvinger: Aan iederen kant 6 st 1 opnemen Tusschen de vingers 2 ke*| 3 st bijmaken en breien als de bewkj andere vingers. Pink: Tenslotte de overgebleven s>l ken opnemen Aan één kant 3 st tijm*! ken en afbreien. Duim: De steken van den draad op I de naald nemen, de 4 bijgemaakte st 1 erbij opnemen en weer de gewenscht» I lengte breien Afhechten zooali d»| overigé vingers. Bij den an,deren handschoen moei de duim aan den tegenovergestelde kant komen Men begint daar aan hel eind van de eerste naald te 'meerdere# op 5 steken na de laatste steken. Wil men een want breien,* dan breÜ men fta den duim de lengte van de vin» gers en mjndert daarna als volgt: 4 st breien 2 samenbr enz. 4 toeren boven Vervolgens 3 st breien 2 s* rwM'br. en*. 3 toeren erboven P>nf -t. 2 samenbr en 2 foeren erboven T*o* slotte 1 st breien. 2 samenbr en toer efboven Dan steeds 2 st samen* breien De overgebleven steken cp ee# draad nemen, aantrekken en afhechten» (Eigen fotdl

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1940 | | pagina 6