Amor doet in kousen Goudsche Courant Al te slaafsche moeders Sausen zonder boter 5 I M 0 N DE WIT ABONNEERT U HUWELI Hebt II al eens „een kleintje' geplaatstQ Advertentiën altijd voorraad Adverteeren doet V e rk oo pen. SCHOUWBURG BIOSCOOP feven staan buiten het gezinste zeemlappen KAASTRUFFELS Wenken Jongei sportkousen DONDERDAG 2 JANUARI 19 i EERSTE BLAD Handelscorrespondentie Handolstypistfo) Steno-typist(e) H. E. DE KOK, Loeraar M.O. GOUDA •S MOOISTE THEATER TEL. 3750 Hannelore Schroth - Hans Helt ja Brink - Paul Hsnckels )EGANG BOVEN 18 JAAR VRIJDAGAVOND POPULAIRE PRIJZEN: 25 - 40 60 ct. Aanvang der voorstellingenVrijdag 8 uur 15. Dinsdag en Woensdag aanvang 7 uur 15. Zaterdag vanaf 6 uur en 8 uur 15 doorloopend. Zondag vanaf 3 uur 5 uup 30 en 8 uur 18 doorloopend. tun ZARAH PREMIERE Bemiddelingskantoor „HILVERSUM" KOMT MEN IEMAND OP STRAAT TEGEN 1 Ter vetbanging van voor de zuinige huisvrouw op naai- en breigebied I De vinding van een Haagschen kok met kabels 5494 5618 6724 5729 6345 6246 6424 6427 6792 6801 7119 7172 7399 7413 7Q36 7567 7860 7871 80176 8077 8329 8358 8599 8634 8743 8768 9097 9106 9275 9320 9523 9546 9837 9870 10079 10093 10400 10489 12132 12478 12985 18218 13473 13707 13873. 14119 14414 14764 ONGECO *9U Optei dml Bleekersiingel 4 O 104 10 DE NIEUWE BONS VOOR O 103 39 GEVRAAGD een JUFFROUW voor kantoor en Bekwame SCHILDER voor aardewerk. Br. no. O. 105 bur. d. blad, 5 Vanaf Vrijdag 3 Jan. t.m. Woensdag 8 Januari (MTEISSCR FLIEDER) Ewn geestige, gezellige film, ondeugend en amusant. Onderhoudend en alleraardigst In de hoofdrollen: Zondagochtend 5 Januari pm 10 uur 30 i om een enkele vertoonirife van de mooie film Maandagavond 8 J.n. OEEN Bio.coop.voor.lelling Dames en Heere Venscoen tï 101 70 die een gelukkig harmonisch huwelijk en en hiermede in hun omgeving niet kunnen slager», schrijven vol vertrouwen naar het Vaartweg 147 te Hilversum Te Moon 7091 rschrmftfe fzeer vele goede en beschawrfe relaties Ons kantoor he. in alle kringen. Heeren zonder bemiddeling niel U kunt fferzeker want dit Is voor Schrijft U ons f iriet alle kracht. Alle inlichtirtge; ontvangen. Postzegel s.v.p. voor antwoord Insluiten 3218 50 positie of inkomen verleenen wij onze 1 zijn van de strikste geheijnhouding, ons een eerezaak. wenschen en wij stellen ons geheel voor U beschikbaar, kunt U kosteloos in blanco couvert OP DE Zij biedt U dagelijks het laatste nieuws uit binnen- en buitenland en aantrekkelijke rubrieken voor het geheele gezin, een mooi Zondagsblad bovendien en daarbij Goed verzorgd nieuws uit Uw eigen gemeente en omgeving De abonnementsprijs bedraagt, eiken avond aan huis bezorgd (in Gouda IJJ5 per kwartaal, f0.75 per maand of 17 cent per week); buiten Gouda bij onze agenten 18«ent per week. Abonnementen/#orden aangenonien aan het Bureau te G&uda, Markt 31, Telef. 2745, door onze Bezorgers, en bij de agenten buiten Gouda: BERGAMBACHT: J. de Bruin, Hoofdstraat C 171; GOUDERAK: A. Ver boom; Smtsslraat 24: HAASTRECHT: 3. M de Graaf, J v. Arkclstraat C 1601; MOORDRECHT: W. de Wit. Stevenstraat 10; N1EUWERKERK a/d 1JSSEL: C M Knuffelt, JCortenoord-1; OUDEWATER; Firma Rahms, Boekhandel; REEUWIJK: S. Slappendel, Raadhuisweg E77; SCHOONHOVEN: H Bleyenburg, Voorhaven 6; STOLWIJK: H. v. d. Heuvel, Goudscheweg G 154; WADD1NXVEEN: A. Koster, Jan Dorrekenskade 39; BOSKOOP: C. de Groot, Zijde 320: MOERCAPEJjXR: Jac. van Marle, julianastraat 121. Vul dit in en zend het aan een der bovenstaande adressen. Ondergeteekende bestelt hiermede een abonnement op de Qoudsche Courant met ingang van heden, betaling per kwartaal - per maand - per week (doorhalen wat niet gewenscht wordt). Woonplaats en Datum NSfam .dan kan men zich afvragen of hij (of zij) gewoon is te rooketi misschien, of hij (of zij) wel eens naai een bioSfcoqp J^at misschien, of hij (of zij) naar een radio pleegt te luisteren misschien.A maai men behoeft zich niet af te vragen of hij (of zij) een krant leest! Dat doet hij, dat doet zij zeker, heel zeker en iederen dag! (1 j Vandaar $at courantenrreplame logischerwijs de kern is van iedere goede reclafne-campagne. Vi-aagt inlichtingen, voorbeelden etc van couröntenreclame bij dev erkende advertenuebureaux of het „Cebuco". pain 2a. Amsterdam 4« TBEKUNG HJUGHTON C#. Wettig# Pi«miela#alag 1912 3# KLASSE. U LlfST TSEKKNG VAN DONDEBDAO 2 JAJVUJUtt 1941 HOOGE PlEBüfiN f 26 000.— 11881 f 1500— 17477 17606 f 1000 148 350F 5218 19416 f 400 1460 14916 1 200 13204 18216 f 100.— 4770 6698 7613 8003 18880 90603 PBEMXEM VAM f 45.— 10 21 109 116 169 245 248 808 814 1 351 386 400 434 440 536 626 713 731 1 750 777 799 812 848 851 863 186 001 I 918 932 935 1045 1055 1069 1085 1118 1141 1] 1237 1270 1308 1321 1338 1351 1457 1467 1469 14 1499 1500 1527 1531 1538 1542 1641 1660 1692 17 1757 1778 1824 1867 1676 1919 1926 1952 1954 2C 2093 2096 2161 2192 228Ï 2290 2300 2312 2379 23 2477 2482 2623 2557 2561 2571 2608 2618 2619 2f 2658 2690 2706 2732 2752 2754 9814 2878 2882 2t 2937 2974 3002 3031 3045 3060 3103 31JO 3119 3] 3153 3201 3215 3320 3323 3336 3349 3374 3387 34 3500 3534 3542 3569 3587 3668 3660 3670 3695 3: 3742 3780 3782 3916 3973 3983 4002 4020 4064 4( 4098 4107 4110 4139 4151 4171 4223 4236 4244 42 4296 4298 4301 4365 4367 4378 4427 4442 4472 44 4541 4545 4550 4603 4616 4619 4688 4701 4705 41 4619 5184 5528 5746 6294 6569 6920 7178 7432 7603 7877 8161 5203 5337 5552 5556 5790 6837 6302 6313 6604 6641 7016 7045 7182 7343 7441 7452 7685 7710 79Sf2 7935 8202 8216 4917 6375 6357 8863 7048 7349 7468 7713 7991 8217 8430 4929 4931 5401 5412 5438 5482 5571 5009 6685 5722 5971 6176 6196 6214 8379 6387 0396 6421 6665 6678 6726 6782 7058 7007 7078 7090 7357 7379 7885 7393 7485 7491 7524 7533 7717 7784 7785 7820 8016 8056 8065 8Ó66 8232 8245 8246 8261 8|511 8515 8520 8591 8699 8712 8715 8720 8961 8969 8976 9071 9178 9247 9251 9252 0404 9426 9433 9496 9751 9757 9773 9821 8365 8405 8407 8644 8068 8076 8779 8905 8920 8940 9115 9119 9161 9169 9344 6314 9381 9400 9628 9634 9706 9713 9884 9934 10001 10012 10044 10072 10076 10078 10127 10136 10168 10159 10167 10238 10328 10367 10498 10526 10541 10568 10615 10644 10058 10059 10780 10788 10788 10789 1Q790 10854 10869 10880 10974 ]1O20 11171 11238 11269 11270 11350 11431 11538 11542 11550 11579 11600 11638 11046 11650 11817 11854 11950 11982 11992 12055 12073 12075 12136 1*155 12170 12190 12348 12429 12453 12470 12513 10018 12061 12755 10776 12785 12874 12876 12988 12990 12998 13036 10078 13116 13125 13155 1 13232 13249 13252 13270 18274 13320 13388 13405 1 13479 13490 13515 13522 13558 13817 13621 13660 13712 13735 13770 13780 13785 13800 13806 13815 1 .*1899 13917 13924 13957 13974 13982 13984 14048 14149 14*76 14204 14206 14221 14283 14361 14367 3 14425 14444 14494 14490 14537 14619 14085 14713 14838 J 14840 lj4925 14907 14973 15140 15162 15288 15307 15434 1(5442 15455 15458 15472 15475 15588 15563 15642 15661 15673 15689 15712 15754 15816 15831 11988 16089 160C5 16006 16014 10018 10024 16061 16112 301*4 J6200 10794 |«338 16360 16411 16459 16544 10553 16559 16570 |6600 16625 16694 16695 16779 10781 16818 16861 16922 18938 16960 16973 17009 17037 17078 17147 17221 17249 17307 17373 17424 !"483 17505 17519 17560 17575 17827 17639 17661 17687 17691 17724 17741 17757 17777 17785 17862 17869 17920 17957 j7964 18008 18039 18043 16130 18185 18270 18294 18311 18411 18414 18420 18598 10602 '8626 18645 18648 18660 1807T 18098 18781 1879-2 18780 1R794 1B814 1 8815 1 8834 18857 189~2 18973 19017 19021 19053 19064 19104 19108 19177 "1100 19191 19210 19211 19218 19219 19223 19351 19381 19392 1O401 19479 19442 19448 19584 10930 10970 11449 11498 19678 19702 19704 19708 19037 12938 19949 19976 20062 20067 20091 20117 20306 20170 20481 20490 20680 20»">7 20811 20816 20987 20993 Verbetering vermeld [9720 19747 1976.3 19778 [9984 20021 20034 20041 1178 20201 20244 00294 >65 20586 20588 01591 130 20839 20880 20£33 15304 15367 15501 16607 15904 16925 10003 16097 16487 10542 18734 16701 10992 17001 17397 17408 17642 17650 17846 17852 18057 18099 18448 18509 18706 18707 18903 18908 19121 19150 19310 19345 19596 19641 19918 19035 20045 20046 20315 20764 20640 20678 20916 20986 3e kinase, lie lijst, vervalt. ien gesteld HST gebeurt maar al te vaak, dat men een moeder op bitteren toon hoort zeggen: Och, wat ben ik in hui», niets meer dan de voetveeg van m'n kinde- der meeleeft met het dagelljksche ge- ren! Het zijn gewoonlijk vrouwen, die haar gansche leven in dienst hebben gesteld van man en kinderen doch niet m dien zin, dat zij als moeder tevens het mid delpunt van het gezin vormde. Haar - - trouwe plichtsvervulling tegenover haar voor al het andere moet wil ken In onze dagen worden eischen ge aan de vrouw en moeder, die veel groó- ter zijn dan in vroeger tijden. De kin deren bemerken het zoo gauw of moe- beuren en een eigen levensbeschouwing heeft De jonge menschen van heden hebben moeders noodig, die met hen meeleven, die niet buiten lies staan en haar enge kringetje van biuselljWe plich ten als het hoogste be*<*uouwen, waar- it op persoonlijk leven en dit zullen de vol- een eigen, huisgenooten was in den loop der jaren een slaafsche onderworpenheid gewor den en uit de zorgende moeder was een aoort asschepoester gegroeid. Ieder in het gezin vond het vanzelfsprekend, dat zij den ganschen dag onvermoeid bezig was en allen bediende Zijn er niet veie moeders, die zich- self vergeten en den moed missen ook steeds beslag willen leggen op haar ttfd, iets voor zichzelf te eischen? Heeft niet worden kleine tirannen. Iedere vrouw beeft iet at ijk u wassen kipderen begrijpen, indien zij in dien zin zijn opgevoed- Wanneer de moeder er eens behoefte aan heeft, alleen te zijn, mag zij evenmin worden gestoord als wanneer zij rustig zit te lezen of brieven schrijft. Kinderen, die ieder mensch recht op een stukje eigen leven? Het gebeurt in zoovele gezinnen, dat de vfouw en moeder alles zelf doet; en wanneer de kinderen volwas sen zijn, verbetert dat er niet op, in tegendeel, want zij hebben haar nooit iets anders zien doen dan werken en ko ken en wasschen. Nooit kon er tijd wor den gevonden om deel te nemen aan de gesprekken of om een gezellig uurtje in den familiekring door te brengen. Wordt aan dergelijke vrouwen gevraagd ein delijk eens uit te scheiden met werken en rvfttig te gaan zitten, dan is het antwoord haaar al te vaak: „Ik heb geen tijd. ik moet de keuken^nog aan kant maken, deze en Soortgelijke uitvluchten geven zij, die «avin zijn van haar werk. Tenslotte zullen de volwassen kinde ren geen moeite meer doen om moeder te overtuigen, dat haar aanwezigheid op prijs wordt gesteld en langzamer hand ontstaat een kloof, die slechts kan worden overbrugd, indien de betrokke ne tijdig het verkeerde van haar slaafscl} werken inziet. Het ligt geheel en al aan een vrouw zelf,"welke plaats zij inneemt en of zij In staat is het middelpunt van het gezin en van het geestelijke leven te zijn of... dat zij zich afzijdig houdt en zich er toe wil verlagen slechts een assche poester te zijn. Zullen we ons voornemen in het nieu we jaar inderdaad te trachten een stuk je leven voor onszelf op te eischen? Zeemleer zal op den langen duur even- al» zoovele andere materialen, achaarsch Worden. Een vervanging biervoor vindt men in zijden en kunstzijden kousen, die niet meer kunnen worden gedragen. De roeten worden afgeknipt, daarna knipt mee de lange einden langs de naden door, vouwt ze dubbel eb stikt ze ver schillende malen met de machine door. Men kan eventueel ook twee einden ■amenstikken, daarna dubbelvouwen en ep elkander stikken, dit hangt af van de grootte, welke men wenscht te gebrui- Harten en spiegelglas kan men met dezen imitatie-zeemlap uitstekend onder houden Zijn de ramen vul) of beslagen, dan worden zij eerst met een prop cou rantenpapier schoongemaakt. Op welke wijze men de lange winter avonden ook doorbrengt, één ding staat vast: tegen een uur tien komt onver mijdelijk het verlangen naar een hazjig hapje De huisvrouw kan, vooral alsVij gasten heeft, dan kleine beschuitjes of crackers besmeren met een mengsel van geraspte kaas en boter, met wat peper, zout en fijngehakte peterselie of selderij erdoor. Deze zelfde ..kaasboter" smaakt ook zeer goed tussphen dunne sneetjes roggebrood, de z.g. kaasdobbelsteentjes. We leggen b.v. vijf sneetjes op elkaar, met telkens een vrij dikke laag kaas- boter ertusschen. Dan snijApn we deze broodjes verticaal door, zoo eat er kleine, veel-lagige hompjes ontstaan. Een yariatie hierop vormen de „kaas truffels", waarvoor we noodig hebben: 100 gram (1 ons) zwart roggebrood, 55 ons oude kaas (vóór één enkelen keer misschien wel eegfÉKi. schikba ar)60 gram boter (3 afgestreken eetlepels), wat peper en wat^out. Maal het roggebrood en de kaas met een vleeschmplentje of niet te kleine amandelmolen. Houd een paar lepels aas apart. Vermeng de kaas, het rogge brood en de boter met elkaar en maak de massa op smaak af met peper en zout Maak er balletjes van en rol deze door de achtergehouden geraspte kaas. Behalve als koekjes, kunnen deze kaas hapjes ook als onderdeel van een hors d'oeuvre dienst doen. Komen de kinderen uit school thuis, trek hun dan oude jurkjes of overalls aan. U spaart daarmee de schoolklee- ding. Breit u zelf de kousen en sokjes voor de kinderen' Maak don de hielen en knieën extra sterk. (Dit kunt u op een eenvoudige manier doen door een draad naaigaren nr. 8 of 10 mee te breien. De kousen slijten dan veel minder. Door mouwen en den rug van jurken te voeren, zullen zij veel minder slijten aan arm gaten en ellebogen. Als voering kunt u oude zomerjurken of flanel ge bruiken. Overhemden, die geen dubbel borst stuk hebben, slijten vrij snel bij het boordje. Ter versterking naait u een belegstuk tegen de borst, welk beleg eenige centimeters in den schouder moet vallen. Jongensbroeken zijn het sterkst als ze geheel gevoerd worden. Kan dit niet. Nood maékt vindingrijk, in een vak waar tijdelijk de gebruikelijke hulpmid delen cnlbrëken. denkt mert andere mo ge! ijkhcrleóf uit. die tot het gewenscht doel leiden! Kén ëanlde steunpunten bij de berei ding van kebonden soepen, van sausen, van ragoüii vormt de ..roux éen term. die zich zoo maar niet in één woord iaat verhollandschen, maar wiaaronder we verstaan het met elkaar geroerde en verhitte mengsel van boter en bloem, waarvan We door geleidelijke verdunning dan moet toch in elk geval het zitvlak extra Worden gevoerd. Wees zuinig met rijggaren, haal den rijgdraad na het stikken in zijn geheel uit het werk en wind den draad opnieuw op de klos. zoodat hij voor de tweede maal kan worden gebruikt. Weet u. dat wanpeer de machmesteek aan den onderkant van uw werk niet goed is, bijvoorbeeld rijgt, dat dan de boven&panning niet in orde is, te los zit; tèrwijl wanneer de bovenkant van den Steek niet goed is: u de fout aan de onderspanning, dus bij de spoel moet zoekén? Boorlint moet voor het gebruik eerst worden gekrompen. Dit doet men door het lint vochtig te maken en met een heet ijzer droog te strijken. U loopt dan later geen kans. dat het boorlint ster ker krimpt dan de stof. Ook mantellin nen eerst krimpen voor het gebruik. Wel heel duidelijk blijkt uit deze fotot hot geslaagd de eenvoudigste japon is, als we slechts zorgen voor eenheid in de garneering of onze sieradenGeen over- daadeen enkele witte lijnu ziet het effect,*,* (Holland) met de betreffende vloeistof émelkl boujJion, groentenat, water) een dikke re 9f minder dik gebonden gladde ^aus- achtige massa zien ontstaan. Die „roux", dat uitgangspunt dus voor allérlei variaties op 't gebied van sóepen en sausen vraagt een bepaalde verhou ding tusschen de gebruikte botef en bloem, gewoonlijk zóó, dat in gewicht de twee bestanddeelen aan elkaar gelijk zijn: voor 1'2 1. saus bv zijn we gewend aan 40 gr (2 afgestreken eetlepels) boter en 40 gr 4 afgestreken eetlepels) bloem Aan zoon kwantum boter is op 't oogenblik voor een eenvoudig bloem kool- of andijviesausje niet te denken We redden ons dan gewoonlijk doo? de Fransche bereidingswijze maar terzijde te stellen en we binden de melk (of het groentenat) eenvoudjlg met wat aange maakt aardappelmeèl om er dan ten slotte een klontje boter door te roeren, dat nauwelijks de helft behoeft te zijn vgn wat we voor den „roux" zouden hebben gebruikt. Dat gaat dus; maar voor den vak man, den „chef de cuisine" is het een poover vervangingsmiddel. Geen wonder, dat een van de meest befaamde Haagsche koks op een ander idèe kwam. een denk beeld. waarbij boter gehéél kon worden uitgesloten, maar waarbij toch de ..roux" als uitgangspunt gehandhaafd bleef *t Gaat er slechts om. dat de bloem voldoende gelegenheid heeft <jm zich in een smeltende stof even gelijkmatig te verdoelen als ze, dat jn de verwarm de boter doet Zoo'n stof is er; het is de kaas, die met toevoeging van een ietsje melk. bij verwarming hetzelf de resultaat geeft als we van de smel tende boter gewend zijn De bloem wordt er grondig in opgenomen en deze, nieuw uitgedachte „roux" laat zich uitstekend op de gewone wijze met kleine scheut jes vloeistof verdunnen tot het gewensch- te resultaat is bereikt Als grondrecept moet worden aange nomen 25 gr. (3 volle eetlepels) gerasp te of gemalen jonge kaa.s. 25 gr (21'2 af gestreken eetlepels) bloem, 1'2 d 1 (3 eet lepels) melk De melk wordt tn een pannetje ver warmd. de goed met elkaar gemengde kaas en bloem komen er dan bij en alles sainen wordt op een zacht vuur geroerd tot een glad geheel, precies zooals we dat van boter en bloem gewend waren Verdunnen we onzen „roux" met 1'2 dl vloeistof, dan ontstaat een zeer dikke en maken tot er aan saus. zooals we die b.v graag voor het binden van groente (anWijvie. e zjjfeiten geen steken over zijn. Chineesche kool. savoyekool. lof, enz Nil Ha IrantliitKAri van 6i»n urr.nti rekenen w,e „1 d 1. vloeistof voor de ver dunning, dan zal de saus de^diKtb hebben van een bloemkoolsaus en ook geschikt zijn voor ragoüts van vleesch, visch, gar nalen enz.; breiden we tenslotte de hoe veelheid vloeistof uit tot 11/2 d L dan zullen we over een saus beschikken, die in de sauskom kan worden overgebracht om dienst te doen bij visch, bij aardap pelen. bij boonen en die ook met verschil lende groenten op haar plaats ts (kool raap, schorseneren, selderijknol, enz.). Om de kennismaking met de nieuwe bereidingswijze te beginnen: probeert ze eens op het zeer dikke sausje van andij vie. geeft u eens een bloemkoolsaus vol gens de nieuwe methode per middel matige kool vier personen driemaal het grondrecept), vult bij den eerstvol- genden vlschmaaltljd de sauskom eens met het roomige mengsel zonder boter (óók driemaal het grondrecept voor 4 personen) afgemaakt b.v. met wat peter selie of wat tomatenpurée Wat smakelijkheid betreft staan de saM- sen zeker niet achter bij de met boter bereidde; als er jonge kaas voor wordt gekozen, zal zelfs de door menigeen min der gewensthte kaassmaak aan het ge recht niet te merkeh zijn. Wat voed zaamheid betreft stelt de nieuwe saus eerder een verbetering dan een vermin dering voor, immers waar boter ons al leen het vet van de melk brengt, daar bezorgt kaas ons bovendien nog eiwit en heel veel kaas hebben we er niet voor noodigl Lcofijd 14 a 15 jaar Eigengebreide jongenssportkousen, uit 1| knot sokketiWol gebreid, zijn het wjarmst en het stevigst 90 Steken opteeiten. over 3 naalden ver deeld. op iedere naald dus 30 steken; dichtmaken. I 16 Toeren recht Bij den volgenden toer neemt men bij lederen steek ook een steek op van den ondersten toer. zoodat er een dubbel boordje ontstaat. Volgende toer 6 st r„ 4 st. aver., 6 st r ent Zoo 12 toeren. Nu het kabelpatroon, waarbij wn een hulpnaaldje nemen de eerste 3 ste ken van het recht gebreide worden op dit hulpnaaldje genomen Nu eerst de overige 3 steken breien en daarna de 3 steken van het hulpnaaldje Zoo breit men den geheelen toer door Dan weer 12 toeren eroverheen breien 6 recht, 4 aver, enz Vervolgens weer een toer met het kabelpatroon Om de 12 toeren een ka bel toer Na den 7en kabel af en toe bij de averechte t*e- deelten 1 steek gaan minderen, zood *r bij den Hen kabel ongeveer 67 sten»-n over zijn We fijn dan aan den grooten hiel. 31 Steken op één naald nemen voor den gróotew hiel en de overgebleven steken op de 2 kleine naaldjes verdeelen. Groote hiel* (uitsluitend de groo- te naald.) 2 st. r„ 1 st. aver. 12 st 1 st aver., 12 st. r„ 1 st. «ver., 2 st. recht, (De averechte steken vormen de naadjes. Den eersten steek steeds afhalen, zoodat er kantlpssen ontstaan) Terug aver.; 3e rtld.. als de le en de 4o als de 2e enz 16 Naadjes hoog Kleine hiel breien. (geen naadjes meer breien). Aan den f echten kant breien tot 2 st. over het midjden. 1 st afh., 1 st. gebr. heenhdlen (min- toe breien Werk onw breien, afgeh over dering) en nog 1 st keeren Nu aver, terug tbt 2 st over den, 2 aver, samen! en 1 st. toe Omkeeren De volgende naóld afhalen, den volgen gebr heenhalen er keeren. Steeds mindering t mid- breien tot i st. vóór de vórige mindering, dezen ien breien, weer en afgeh. 1 st^oe. ;eh over Nu de kantlussen van den greoten hiel opnemen. Aan iedeijen kant dus 16 steden erbij Vervolgens weer in *t rond breien. Op de groote natiid worden de kabels door gebreid tot aan den teen. de andere naalden gewoon recjht Minder voet én voet. De le of groote naald gewoon breien met kabels; 2e rniald2 st. breien, 1 afli2, 1 br., afgeh. over gebr heenhdlen. naald uitbreien 3e naalduitbreien op 4 st. na, 2 st, samen, 2 r Dan eejn teer zonder minde ringen. Bij den volgenden toer worden de min deringen weer gemaakt aan 't begin van de 2e naald en aan het eind van de 3e nld Weer een toer «onder minderingen Óm den anderen toer minderingen maken tot er in het rond 61 st over zijn. Nu zonder minderingen vérder breien tot men aan den teen isi Teen: 4 st. brëlen 2 samen 4 st. breien, 2 samen enz den geheelen toer. 4 Toeren zonder minderingen eroverheen. Dan3 st. breien, 3 samen, 3 st. breien, 2 samen enz. en 3 toeren eroverheen Ver volgens om de 2 st, 2 st samen en to#- ren eroverheen. 1 Steek breien. 2 samen en*, en 1 toer zonder minderingen Tenslotte een heelen toer 2 St. samen breien. De overig# steken op 1 naald overbrengen. Een draad erdoor halen en aantrekken. Wil men een breed eren kabel, dan breit men b.v. 8 of 10 steken recht ca minder steken averecht.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Goudsche Courant | 1941 | | pagina 6