Amor doet in kousen
Goudsche Courant
Al te slaafsche moeders
Sausen zonder boter
5 I M 0 N
DE WIT
ABONNEERT U
HUWELI
Hebt II al eens „een kleintje' geplaatstQ
Advertentiën
altijd voorraad
Adverteeren
doet
V e rk oo pen.
SCHOUWBURG BIOSCOOP
feven
staan buiten het gezinste
zeemlappen
KAASTRUFFELS
Wenken
Jongei
sportkousen
DONDERDAG 2
JANUARI 19 i
EERSTE BLAD
Handelscorrespondentie
Handolstypistfo)
Steno-typist(e)
H. E. DE KOK, Loeraar M.O.
GOUDA •S MOOISTE THEATER TEL. 3750
Hannelore Schroth - Hans Helt
ja Brink - Paul Hsnckels
)EGANG BOVEN 18 JAAR
VRIJDAGAVOND POPULAIRE PRIJZEN: 25 - 40 60 ct.
Aanvang der voorstellingenVrijdag 8 uur 15. Dinsdag en
Woensdag aanvang 7 uur 15. Zaterdag vanaf 6 uur
en 8 uur 15 doorloopend. Zondag vanaf 3 uur
5 uup 30 en 8 uur 18 doorloopend.
tun
ZARAH
PREMIERE
Bemiddelingskantoor „HILVERSUM"
KOMT MEN IEMAND OP STRAAT TEGEN
1
Ter vetbanging van
voor de zuinige huisvrouw
op naai- en breigebied
I
De vinding van een Haagschen kok
met kabels
5494 5618
6724 5729
6345 6246
6424 6427
6792 6801
7119 7172
7399 7413
7Q36 7567
7860 7871
80176 8077
8329 8358
8599 8634
8743 8768
9097 9106
9275 9320
9523 9546
9837 9870
10079 10093
10400 10489
12132
12478
12985
18218
13473
13707
13873.
14119
14414
14764
ONGECO *9U
Optei dml
Bleekersiingel 4
O 104 10
DE NIEUWE BONS
VOOR
O 103 39
GEVRAAGD een JUFFROUW
voor kantoor en
Bekwame SCHILDER voor
aardewerk.
Br. no. O. 105 bur. d. blad, 5
Vanaf Vrijdag 3 Jan. t.m. Woensdag 8 Januari
(MTEISSCR FLIEDER)
Ewn geestige, gezellige film, ondeugend en
amusant. Onderhoudend en alleraardigst
In de hoofdrollen:
Zondagochtend 5 Januari pm 10 uur 30
i om
een enkele vertoonirife van de mooie film
Maandagavond 8 J.n. OEEN Bio.coop.voor.lelling
Dames en Heere
Venscoen tï
101 70
die een gelukkig harmonisch huwelijk
en en hiermede in hun omgeving niet
kunnen slager», schrijven vol vertrouwen naar het
Vaartweg 147 te Hilversum Te Moon 7091
rschrmftfe
fzeer vele goede en beschawrfe relaties
Ons kantoor he.
in alle kringen.
Heeren zonder
bemiddeling niel
U kunt fferzeker
want dit Is voor
Schrijft U ons f
iriet alle kracht.
Alle inlichtirtge;
ontvangen. Postzegel s.v.p. voor antwoord Insluiten
3218 50
positie of inkomen verleenen wij onze
1 zijn van de strikste geheijnhouding,
ons een eerezaak.
wenschen en wij stellen ons geheel
voor U beschikbaar,
kunt U kosteloos in blanco couvert
OP DE
Zij biedt U dagelijks het laatste nieuws uit binnen- en
buitenland en aantrekkelijke rubrieken voor het geheele
gezin, een mooi Zondagsblad bovendien en daarbij
Goed verzorgd nieuws
uit Uw eigen gemeente en omgeving
De abonnementsprijs bedraagt, eiken avond aan huis bezorgd
(in Gouda IJJ5 per kwartaal, f0.75 per maand of 17 cent
per week); buiten Gouda bij onze agenten 18«ent per week.
Abonnementen/#orden aangenonien aan het
Bureau te G&uda, Markt 31, Telef. 2745,
door onze Bezorgers, en bij de agenten
buiten Gouda:
BERGAMBACHT: J. de Bruin, Hoofdstraat C 171;
GOUDERAK: A. Ver boom; Smtsslraat 24:
HAASTRECHT: 3. M de Graaf, J v. Arkclstraat C 1601;
MOORDRECHT: W. de Wit. Stevenstraat 10;
N1EUWERKERK a/d 1JSSEL: C M Knuffelt, JCortenoord-1;
OUDEWATER; Firma Rahms, Boekhandel;
REEUWIJK: S. Slappendel, Raadhuisweg E77;
SCHOONHOVEN: H Bleyenburg, Voorhaven 6;
STOLWIJK: H. v. d. Heuvel, Goudscheweg G 154;
WADD1NXVEEN: A. Koster, Jan Dorrekenskade 39;
BOSKOOP: C. de Groot, Zijde 320:
MOERCAPEJjXR: Jac. van Marle, julianastraat 121.
Vul dit in en zend het aan een der bovenstaande adressen.
Ondergeteekende
bestelt hiermede een abonnement op de Qoudsche Courant
met ingang van heden, betaling per kwartaal - per maand -
per week (doorhalen wat niet gewenscht wordt).
Woonplaats en Datum
NSfam
.dan kan men zich afvragen of hij (of zij) gewoon
is te rooketi misschien, of hij (of zij) wel eens naai
een bioSfcoqp J^at misschien, of hij (of zij) naar
een radio pleegt te luisteren misschien.A maai
men behoeft zich niet af te vragen of hij (of zij) een
krant leest! Dat doet hij, dat doet zij zeker, heel
zeker en iederen dag! (1 j
Vandaar $at courantenrreplame logischerwijs de kern
is van iedere goede reclafne-campagne.
Vi-aagt inlichtingen, voorbeelden etc van couröntenreclame bij dev
erkende advertenuebureaux of het „Cebuco". pain 2a. Amsterdam
4« TBEKUNG HJUGHTON C#.
Wettig# Pi«miela#alag 1912
3# KLASSE. U LlfST
TSEKKNG VAN DONDEBDAO 2 JAJVUJUtt 1941
HOOGE PlEBüfiN
f 26 000.— 11881
f 1500— 17477 17606
f 1000 148 350F 5218 19416
f 400 1460 14916
1 200 13204 18216
f 100.— 4770 6698 7613 8003 18880 90603
PBEMXEM VAM f 45.—
10 21 109 116 169 245 248 808 814 1
351 386 400 434 440 536 626 713 731 1
750 777 799 812 848 851 863 186 001 I
918 932 935 1045 1055 1069 1085 1118 1141 1]
1237 1270 1308 1321 1338 1351 1457 1467 1469 14
1499 1500 1527 1531 1538 1542 1641 1660 1692 17
1757 1778 1824 1867 1676 1919 1926 1952 1954 2C
2093 2096 2161 2192 228Ï 2290 2300 2312 2379 23
2477 2482 2623 2557 2561 2571 2608 2618 2619 2f
2658 2690 2706 2732 2752 2754 9814 2878 2882 2t
2937 2974 3002 3031 3045 3060 3103 31JO 3119 3]
3153 3201 3215 3320 3323 3336 3349 3374 3387 34
3500 3534 3542 3569 3587 3668 3660 3670 3695 3:
3742 3780 3782 3916 3973 3983 4002 4020 4064 4(
4098 4107 4110 4139 4151 4171 4223 4236 4244 42
4296 4298 4301 4365 4367 4378 4427 4442 4472 44
4541 4545 4550 4603 4616 4619 4688 4701 4705 41
4619
5184
5528
5746
6294
6569
6920
7178
7432
7603
7877
8161
5203 5337
5552 5556
5790 6837
6302 6313
6604 6641
7016 7045
7182 7343
7441 7452
7685 7710
79Sf2 7935
8202 8216
4917
6375
6357
8863
7048
7349
7468
7713
7991
8217
8430
4929 4931
5401 5412 5438 5482
5571 5009 6685 5722
5971 6176 6196 6214
8379 6387 0396 6421
6665 6678 6726 6782
7058 7007 7078 7090
7357 7379 7885 7393
7485 7491 7524 7533
7717 7784 7785 7820
8016 8056 8065 8Ó66
8232 8245 8246 8261
8|511 8515 8520 8591
8699 8712 8715 8720
8961 8969 8976 9071
9178 9247 9251 9252
0404 9426 9433 9496
9751 9757 9773 9821
8365 8405 8407
8644 8068 8076
8779 8905 8920 8940
9115 9119 9161 9169
9344 6314 9381 9400
9628 9634 9706 9713
9884 9934 10001 10012 10044 10072 10076 10078
10127 10136 10168 10159 10167 10238 10328 10367
10498 10526 10541 10568 10615 10644 10058 10059
10780 10788 10788 10789 1Q790 10854 10869 10880
10974 ]1O20 11171 11238 11269 11270 11350 11431
11538 11542 11550 11579 11600 11638 11046 11650
11817 11854 11950 11982 11992 12055 12073 12075
12136 1*155 12170 12190 12348 12429 12453 12470
12513 10018 12061 12755 10776 12785 12874 12876
12988 12990 12998 13036 10078 13116 13125 13155 1
13232 13249 13252 13270 18274 13320 13388 13405 1
13479 13490 13515 13522 13558 13817 13621 13660
13712 13735 13770 13780 13785 13800 13806 13815 1
.*1899 13917 13924 13957 13974 13982 13984 14048
14149 14*76 14204 14206 14221 14283 14361 14367 3
14425 14444 14494 14490 14537 14619 14085 14713
14838 J
14840 lj4925 14907 14973 15140 15162 15288 15307
15434 1(5442 15455 15458 15472 15475 15588 15563
15642 15661 15673 15689 15712 15754 15816 15831
11988 16089 160C5 16006 16014 10018 10024 16061
16112 301*4 J6200 10794 |«338 16360 16411 16459
16544 10553 16559 16570 |6600 16625 16694 16695
16779 10781 16818 16861 16922 18938 16960 16973
17009 17037 17078 17147 17221 17249 17307 17373
17424 !"483 17505 17519 17560 17575 17827 17639
17661 17687 17691 17724 17741 17757 17777 17785
17862 17869 17920 17957 j7964 18008 18039 18043
16130 18185 18270 18294 18311 18411 18414 18420
18598 10602 '8626 18645 18648 18660 1807T 18098
18781 1879-2 18780 1R794 1B814 1 8815 1 8834 18857
189~2 18973 19017 19021 19053 19064 19104 19108
19177 "1100 19191 19210 19211 19218 19219 19223
19351 19381 19392 1O401 19479 19442 19448 19584
10930 10970
11449 11498
19678 19702 19704 19708
19037 12938 19949 19976
20062 20067 20091 20117
20306 20170 20481 20490
20680 20»">7 20811 20816
20987 20993
Verbetering vermeld
[9720 19747 1976.3 19778
[9984 20021 20034 20041
1178 20201 20244 00294
>65 20586 20588 01591
130 20839 20880 20£33
15304 15367
15501 16607
15904 16925
10003 16097
16487 10542
18734 16701
10992 17001
17397 17408
17642 17650
17846 17852
18057 18099
18448 18509
18706 18707
18903 18908
19121 19150
19310 19345
19596 19641
19918 19035
20045 20046
20315 20764
20640 20678
20916 20986
3e kinase, lie lijst, vervalt.
ien gesteld
HST gebeurt maar al te vaak, dat
men een moeder op bitteren toon
hoort zeggen:
Och, wat ben ik in hui», niets
meer dan de voetveeg van m'n kinde- der meeleeft met het dagelljksche ge-
ren!
Het zijn gewoonlijk vrouwen, die haar
gansche leven in dienst hebben gesteld
van man en kinderen doch niet m dien
zin, dat zij als moeder tevens het mid
delpunt van het gezin vormde. Haar - -
trouwe plichtsvervulling tegenover haar voor al het andere moet wil ken
In onze dagen worden eischen ge
aan de vrouw en moeder, die veel groó-
ter zijn dan in vroeger tijden. De kin
deren bemerken het zoo gauw of moe-
beuren en een eigen levensbeschouwing
heeft De jonge menschen van heden
hebben moeders noodig, die met hen
meeleven, die niet buiten lies staan en
haar enge kringetje van biuselljWe plich
ten als het hoogste be*<*uouwen, waar-
it op
persoonlijk leven en dit zullen de vol-
een eigen,
huisgenooten was in den loop der jaren
een slaafsche onderworpenheid gewor
den en uit de zorgende moeder was een
aoort asschepoester gegroeid. Ieder in
het gezin vond het vanzelfsprekend, dat
zij den ganschen dag onvermoeid bezig
was en allen bediende
Zijn er niet veie moeders, die zich-
self vergeten en den moed missen ook steeds beslag willen leggen op haar ttfd,
iets voor zichzelf te eischen? Heeft niet worden kleine tirannen.
Iedere vrouw beeft iet at
ijk u
wassen kipderen begrijpen, indien zij
in dien zin zijn opgevoed- Wanneer
de moeder er eens behoefte aan heeft,
alleen te zijn, mag zij evenmin worden
gestoord als wanneer zij rustig zit te
lezen of brieven schrijft. Kinderen, die
ieder mensch recht op een stukje eigen
leven? Het gebeurt in zoovele gezinnen,
dat de vfouw en moeder alles zelf
doet; en wanneer de kinderen volwas
sen zijn, verbetert dat er niet op, in
tegendeel, want zij hebben haar nooit
iets anders zien doen dan werken en ko
ken en wasschen. Nooit kon er tijd wor
den gevonden om deel te nemen aan de
gesprekken of om een gezellig uurtje in
den familiekring door te brengen. Wordt
aan dergelijke vrouwen gevraagd ein
delijk eens uit te scheiden met werken
en rvfttig te gaan zitten, dan is het
antwoord haaar al te vaak: „Ik heb
geen tijd. ik moet de keuken^nog aan
kant maken, deze en Soortgelijke
uitvluchten geven zij, die «avin zijn
van haar werk.
Tenslotte zullen de volwassen kinde
ren geen moeite meer doen om moeder
te overtuigen, dat haar aanwezigheid
op prijs wordt gesteld en langzamer
hand ontstaat een kloof, die slechts kan
worden overbrugd, indien de betrokke
ne tijdig het verkeerde van haar
slaafscl} werken inziet.
Het ligt geheel en al aan een vrouw
zelf,"welke plaats zij inneemt en of zij
In staat is het middelpunt van het gezin
en van het geestelijke leven te zijn of...
dat zij zich afzijdig houdt en zich er
toe wil verlagen slechts een assche
poester te zijn.
Zullen we ons voornemen in het nieu
we jaar inderdaad te trachten een stuk
je leven voor onszelf op te eischen?
Zeemleer zal op den langen duur even-
al» zoovele andere materialen, achaarsch
Worden. Een vervanging biervoor vindt
men in zijden en kunstzijden kousen, die
niet meer kunnen worden gedragen. De
roeten worden afgeknipt, daarna knipt
mee de lange einden langs de naden
door, vouwt ze dubbel eb stikt ze ver
schillende malen met de machine door.
Men kan eventueel ook twee einden
■amenstikken, daarna dubbelvouwen en
ep elkander stikken, dit hangt af van de
grootte, welke men wenscht te gebrui-
Harten en spiegelglas kan men met
dezen imitatie-zeemlap uitstekend onder
houden Zijn de ramen vul) of beslagen,
dan worden zij eerst met een prop cou
rantenpapier schoongemaakt.
Op welke wijze men de lange winter
avonden ook doorbrengt, één ding staat
vast: tegen een uur tien komt onver
mijdelijk het verlangen naar een hazjig
hapje De huisvrouw kan, vooral alsVij
gasten heeft, dan kleine beschuitjes of
crackers besmeren met een mengsel van
geraspte kaas en boter, met wat peper,
zout en fijngehakte peterselie of selderij
erdoor. Deze zelfde ..kaasboter" smaakt
ook zeer goed tussphen dunne sneetjes
roggebrood, de z.g. kaasdobbelsteentjes.
We leggen b.v. vijf sneetjes op elkaar,
met telkens een vrij dikke laag kaas-
boter ertusschen. Dan snijApn we deze
broodjes verticaal door, zoo eat er kleine,
veel-lagige hompjes ontstaan.
Een yariatie hierop vormen de „kaas
truffels", waarvoor we noodig hebben:
100 gram (1 ons) zwart roggebrood, 55
ons oude kaas (vóór één enkelen keer
misschien wel eegfÉKi. schikba ar)60
gram boter (3 afgestreken eetlepels),
wat peper en wat^out.
Maal het roggebrood en de kaas met
een vleeschmplentje of niet te kleine
amandelmolen. Houd een paar lepels
aas apart. Vermeng de kaas, het rogge
brood en de boter met elkaar en maak
de massa op smaak af met peper en
zout Maak er balletjes van en rol deze
door de achtergehouden geraspte kaas.
Behalve als koekjes, kunnen deze kaas
hapjes ook als onderdeel van een hors
d'oeuvre dienst doen.
Komen de kinderen uit school thuis,
trek hun dan oude jurkjes of overalls
aan. U spaart daarmee de schoolklee-
ding.
Breit u zelf de kousen en sokjes voor
de kinderen' Maak don de hielen en
knieën extra sterk. (Dit kunt u op een
eenvoudige manier doen door een draad
naaigaren nr. 8 of 10 mee te breien.
De kousen slijten dan veel minder.
Door mouwen en den rug van jurken
te voeren, zullen zij veel minder slijten
aan arm gaten en ellebogen. Als voering
kunt u oude zomerjurken of flanel ge
bruiken.
Overhemden, die geen dubbel borst
stuk hebben, slijten vrij snel bij het
boordje. Ter versterking naait u een
belegstuk tegen de borst, welk beleg
eenige centimeters in den schouder
moet vallen.
Jongensbroeken zijn het sterkst als ze
geheel gevoerd worden. Kan dit niet.
Nood maékt vindingrijk, in een vak
waar tijdelijk de gebruikelijke hulpmid
delen cnlbrëken. denkt mert andere mo
ge! ijkhcrleóf uit. die tot het gewenscht
doel leiden!
Kén ëanlde steunpunten bij de berei
ding van kebonden soepen, van sausen,
van ragoüii vormt de ..roux éen term.
die zich zoo maar niet in één woord
iaat verhollandschen, maar wiaaronder
we verstaan het met elkaar geroerde en
verhitte mengsel van boter en bloem,
waarvan We door geleidelijke verdunning
dan moet toch in elk geval het zitvlak
extra Worden gevoerd.
Wees zuinig met rijggaren, haal den
rijgdraad na het stikken in zijn geheel
uit het werk en wind den draad opnieuw
op de klos. zoodat hij voor de tweede
maal kan worden gebruikt.
Weet u. dat wanpeer de machmesteek
aan den onderkant van uw werk niet
goed is, bijvoorbeeld rijgt, dat dan de
boven&panning niet in orde is, te los
zit; tèrwijl wanneer de bovenkant van
den Steek niet goed is: u de fout aan
de onderspanning, dus bij de spoel moet
zoekén?
Boorlint moet voor het gebruik eerst
worden gekrompen. Dit doet men door
het lint vochtig te maken en met een
heet ijzer droog te strijken. U loopt dan
later geen kans. dat het boorlint ster
ker krimpt dan de stof. Ook mantellin
nen eerst krimpen voor het gebruik.
Wel heel duidelijk blijkt uit deze fotot
hot geslaagd de eenvoudigste japon is,
als we slechts zorgen voor eenheid in de
garneering of onze sieradenGeen over-
daadeen enkele witte lijnu ziet het
effect,*,*
(Holland)
met de betreffende vloeistof émelkl
boujJion, groentenat, water) een dikke
re 9f minder dik gebonden gladde ^aus-
achtige massa zien ontstaan.
Die „roux", dat uitgangspunt dus voor
allérlei variaties op 't gebied van sóepen
en sausen vraagt een bepaalde verhou
ding tusschen de gebruikte botef en
bloem, gewoonlijk zóó, dat in gewicht
de twee bestanddeelen aan elkaar gelijk
zijn: voor 1'2 1. saus bv zijn we gewend
aan 40 gr (2 afgestreken eetlepels) boter
en 40 gr 4 afgestreken eetlepels) bloem
Aan zoon kwantum boter is op 't
oogenblik voor een eenvoudig bloem
kool- of andijviesausje niet te denken
We redden ons dan gewoonlijk doo? de
Fransche bereidingswijze maar terzijde
te stellen en we binden de melk (of het
groentenat) eenvoudjlg met wat aange
maakt aardappelmeèl om er dan ten
slotte een klontje boter door te roeren,
dat nauwelijks de helft behoeft te zijn
vgn wat we voor den „roux" zouden
hebben gebruikt.
Dat gaat dus; maar voor den vak
man, den „chef de cuisine" is het een
poover vervangingsmiddel. Geen wonder,
dat een van de meest befaamde Haagsche
koks op een ander idèe kwam. een denk
beeld. waarbij boter gehéél kon worden
uitgesloten, maar waarbij toch de ..roux"
als uitgangspunt gehandhaafd bleef
*t Gaat er slechts om. dat de bloem
voldoende gelegenheid heeft <jm zich
in een smeltende stof even gelijkmatig te
verdoelen als ze, dat jn de verwarm
de boter doet Zoo'n stof is er; het
is de kaas, die met toevoeging van
een ietsje melk. bij verwarming hetzelf
de resultaat geeft als we van de smel
tende boter gewend zijn De bloem wordt
er grondig in opgenomen en deze, nieuw
uitgedachte „roux" laat zich uitstekend
op de gewone wijze met kleine scheut
jes vloeistof verdunnen tot het gewensch-
te resultaat is bereikt
Als grondrecept moet worden aange
nomen 25 gr. (3 volle eetlepels) gerasp
te of gemalen jonge kaa.s. 25 gr (21'2 af
gestreken eetlepels) bloem, 1'2 d 1 (3 eet
lepels) melk
De melk wordt tn een pannetje ver
warmd. de goed met elkaar gemengde
kaas en bloem komen er dan bij en alles
sainen wordt op een zacht vuur geroerd
tot een glad geheel, precies zooals we
dat van boter en bloem gewend waren
Verdunnen we onzen „roux" met 1'2
dl vloeistof, dan ontstaat een zeer dikke
en maken tot er aan
saus. zooals we die b.v graag
voor het binden van groente (anWijvie. e zjjfeiten geen steken over zijn.
Chineesche kool. savoyekool. lof, enz
Nil Ha IrantliitKAri van 6i»n urr.nti
rekenen w,e „1 d 1. vloeistof voor de ver
dunning, dan zal de saus de^diKtb hebben
van een bloemkoolsaus en ook geschikt
zijn voor ragoüts van vleesch, visch, gar
nalen enz.; breiden we tenslotte de hoe
veelheid vloeistof uit tot 11/2 d L dan
zullen we over een saus beschikken, die
in de sauskom kan worden overgebracht
om dienst te doen bij visch, bij aardap
pelen. bij boonen en die ook met verschil
lende groenten op haar plaats ts (kool
raap, schorseneren, selderijknol, enz.).
Om de kennismaking met de nieuwe
bereidingswijze te beginnen: probeert ze
eens op het zeer dikke sausje van andij
vie. geeft u eens een bloemkoolsaus vol
gens de nieuwe methode per middel
matige kool vier personen driemaal
het grondrecept), vult bij den eerstvol-
genden vlschmaaltljd de sauskom eens
met het roomige mengsel zonder boter
(óók driemaal het grondrecept voor 4
personen) afgemaakt b.v. met wat peter
selie of wat tomatenpurée
Wat smakelijkheid betreft staan de saM-
sen zeker niet achter bij de met boter
bereidde; als er jonge kaas voor wordt
gekozen, zal zelfs de door menigeen min
der gewensthte kaassmaak aan het ge
recht niet te merkeh zijn. Wat voed
zaamheid betreft stelt de nieuwe saus
eerder een verbetering dan een vermin
dering voor, immers waar boter ons al
leen het vet van de melk brengt, daar
bezorgt kaas ons bovendien nog eiwit en
heel veel kaas hebben we er niet voor
noodigl
Lcofijd 14 a 15 jaar
Eigengebreide jongenssportkousen, uit
1| knot sokketiWol gebreid, zijn het
wjarmst en het stevigst
90 Steken opteeiten. over 3 naalden ver
deeld. op iedere naald dus 30 steken;
dichtmaken. I
16 Toeren recht Bij den volgenden
toer neemt men bij lederen steek ook een
steek op van den ondersten toer. zoodat
er een dubbel boordje ontstaat.
Volgende toer 6 st r„ 4 st. aver., 6 st
r ent Zoo 12 toeren.
Nu het kabelpatroon, waarbij wn
een hulpnaaldje nemen de eerste 3 ste
ken van het recht gebreide worden op
dit hulpnaaldje genomen Nu eerst de
overige 3 steken breien en daarna de 3
steken van het hulpnaaldje Zoo breit
men den geheelen toer door
Dan weer 12 toeren eroverheen breien
6 recht, 4 aver, enz Vervolgens weer een
toer met het kabelpatroon
Om de 12 toeren een ka bel toer Na den
7en kabel af en toe bij de averechte t*e-
deelten 1 steek gaan minderen, zood *r
bij den Hen kabel ongeveer 67 sten»-n
over zijn We fijn dan aan den grooten
hiel.
31 Steken op één naald nemen voor
den gróotew hiel en de overgebleven
steken op de 2 kleine naaldjes verdeelen.
Groote hiel* (uitsluitend de groo-
te naald.) 2 st. r„ 1 st. aver. 12 st 1
st aver., 12 st. r„ 1 st. «ver., 2 st. recht,
(De averechte steken vormen de naadjes.
Den eersten steek steeds afhalen, zoodat
er kantlpssen ontstaan)
Terug aver.; 3e rtld.. als de le en de 4o
als de 2e enz
16 Naadjes hoog
Kleine hiel
breien.
(geen naadjes meer
breien). Aan den f echten kant breien tot
2 st. over het midjden. 1 st afh., 1 st.
gebr. heenhdlen (min-
toe breien Werk onw
breien, afgeh over
dering) en nog 1 st
keeren
Nu aver, terug tbt 2 st over
den, 2 aver, samen! en 1 st. toe
Omkeeren De volgende naóld
afhalen, den volgen
gebr heenhalen er
keeren.
Steeds mindering
t mid-
breien
tot i st. vóór de vórige mindering, dezen
ien breien,
weer
en afgeh.
1 st^oe.
;eh over
Nu de kantlussen van den greoten hiel
opnemen. Aan iedeijen kant dus 16 steden
erbij Vervolgens weer in *t rond breien.
Op de groote natiid worden de kabels
door gebreid tot aan den teen. de andere
naalden gewoon recjht
Minder voet én voet. De le of
groote naald gewoon breien met kabels;
2e rniald2 st. breien, 1 afli2, 1 br., afgeh.
over gebr heenhdlen. naald uitbreien
3e naalduitbreien op 4 st. na, 2 st,
samen, 2 r Dan eejn teer zonder minde
ringen.
Bij den volgenden toer worden de min
deringen weer gemaakt aan 't begin van
de 2e naald en aan het eind van de 3e
nld Weer een toer «onder minderingen
Óm den anderen toer minderingen
maken tot er in het rond 61 st over zijn.
Nu zonder minderingen vérder breien tot
men aan den teen isi
Teen: 4 st. brëlen 2 samen 4 st.
breien, 2 samen enz den geheelen toer.
4 Toeren zonder minderingen eroverheen.
Dan3 st. breien, 3 samen, 3 st. breien,
2 samen enz. en 3 toeren eroverheen Ver
volgens om de 2 st, 2 st samen en to#-
ren eroverheen.
1 Steek breien. 2 samen en*, en 1 toer
zonder minderingen Tenslotte een heelen
toer 2 St. samen breien. De overig#
steken op 1 naald overbrengen. Een
draad erdoor halen en aantrekken.
Wil men een breed eren kabel, dan
breit men b.v. 8 of 10 steken recht ca
minder steken averecht.