dE HERbERGER Restaurant '(De (Mattemoten STEENGRILL RESTAURANT voor elk wat wil(d)s Voor elk wat wil(d)s? Voedingswaarden Restaurant Specialiteiten Restaurant mm Hart van Holland/27 oktober 1993 pagina 11 Petuniatuin 45, wijk 24, winkelcentrum Seghwaert, 2724 NB Zoetermeer. Telefoon: 079-41 25 66 Telefax: 079-42 30 14 Speciaal menu ter gelegenheid van de komst van de primcurwijn Vin de Pays des Pyrenees 1993 Menu Pyrénées Orientales: Knoflookbrood Pain a l'aillade Boerenpaté Terrine de campagne of Slakken uit de Lansuedoc Escargots a la Langueuocienne Lamsfilet bereid knoflook en basilicum Filet d'agneau Provencale Pruimentaart Tarte aux fromage frais aux pruneaux Menuprijs 59,00 p.p. (inclusief een fles witte of rode primeurwijn) Italiaanse chefkok, Franse chefkok Gezellig dineren in een sfeervol restaurant tegen betaalbare prijzen Openingstijden: woensdag t/m zondag vanaf 17.00 uur. Parkeren op de Nieuwe Veerstal. Oosthaven 72 - 2801 PG Gouda - Tel. 01820-15430 (Nicola en Dyon Diana) Lekker eten in een Egyptische sfeer met Live-Music op vrijdag-, zaterdag en zondagavond. Openingstijden: 7 dagen per week vanaf 15.00 uur tot 24.00 uur. In het weekeinde tot 02.00 uur. Reservering gewenst. Nesse 12 - Waddinxveen - Telefoon 01828-19398 Voedingswaarden wild (per 100 gram wild Cholesteroltabel 1991 Nu het wild-jachtseizoen weer in voile gang is, neemt het op en top scharrelprodukt steeds vaker een plaatsje op tafel in, zowel in het restaurant als thuis. Het eten van wild vindt doorgaans tijdens de wintermaanden, in het restaurant plaats. De bijzondere smaak van wild komt extra tot zijn recht in de sfeervolle ambiance van het restaurant, waar menig chef-kok gedurende het seizoen hele aparte creaties met wild uit zijn koksmuts tevoorschijn tovert. De consumptie van wild loopt in Nederland achter op de meer Bourgon dische landen en bedraagt gemiddeld twee ons per persoon per jaar. Een schijntje in verhouding tot de 18 kilo pluimveevlees, die de Nederlander jaarlijks moeiteloos verorbert. het hele jaar Aan het assortiment en de verkrijgbaarheid van wild kan het niet liggen. Weliswaar zijn bepaalde wildsoorten aan het seizoen gebonden (dat ruwweg van juli t/m januari loopt) en varieert het aanbod jaarlijks van soort tot soort vanwege de wisselende omvang van de wildstand, doch wild is tegenwoordig het hele jaar door volop verkrijgbaar. In het jachtseizoen is er het grootste aanbod van vers wild. Daarbuiten is er dankzij moderne bewaartechnieken genoeg geconserveerd wild, eveneens van hoge kwaliteit. De specifieke, soms sterke smaak van het wild speelt ook een rol bij de populariteit ervan. Waar de één juist graag wild eet vanwege de uitgesproken pittige wildsmaak, heeft de ander vaak uit onbekendheid wat meer moeite. Een voor zichtige houding die men na een paar maal proeven meestal definitief laat varen! Bovendien kan de specifieke smaak van wild getemperd worden door het zorgvuldig kiezen van sauzen en bijgerechten. Ook hebben niet alle soorten wild een duidelijke wildsmaak. Gecontroleerde jacht Een reden voor sommige mensen om geen wild te eten is de misvatting dat jaren slechts dient voor het plezier van de jager en het wild slechts een bijprodukt is van een uit de hand gelopen hobby. Om dit misverstand voor eens en voor altijd uit de weg te ruimen: het jagen op wils is een streng gecontroleerde bezigheid, die er juist toe dient om de wildstand op peil te houden. De wildstandbeheerder heeft zich bovendien te houden aan jachtdata en vastgestelde afschot-aantallen. Jagen zorgt ervoor dat geen enkele wildsoort overheerst en zo de natuurlijke balans in het landschap verstoort. De wildliefhebber profiteert van dit zorgvuldige beleid in de vorm van een ruim assortiment wild. Het beste bewijs dat de jacht niet wordt bepaald door de vraag van de consument is wel dat het aantal gejaagde dieren (en het aanbod van elke soort bij de poelier) van jaar tot jaar verschilt. Dit verklaart ook waarom bijvoorbeeld een reebiefstukje het ene jaar goedkoper is en het andere jaar wellicht duurder. Last, but not least: circa 85% van alle wildprodukten in Nederland wordt geïmporteerd. Wild pas in gezond eetpatroon Wild eten wordt vaak geassocieerd met overvloedige, dikmakende kerstmaal tijden. Wild past echter helemaal in het moderne voedingspatroon van de mens en de huidige trend naar mager, calorie-, vetarm en lichtverteerbaar voedsel. Een doorsnee stukje wild is heel wat minder vet en calorierijk dan traditioneel slanke vleessoorten zoals kip of kalfsvlees. Kortom: gezond en goed voor de lijn! Wild is gezond omdat het een calorie-arm natuurprodukt is, waar geen groeihor monen of supervoedsel aan te pas komt. het produkt is daarnaast rijk aan ijzer en eiwitten, onmisbare bouwstoffen voor de mens. het gemiddelde stukje wild levert lOOkCal.op. Ter vergelijking: een stukje varkensvlees levert 135 kCal. energie op. Wild is dus doorgaans mager, al kan het door het aanleggen van een wintervoor raad in de herfst wat vetter zijn. Het malse en magere vlees van jong wild vergt een korte bereidingstijd. Ouder wild bevat meer bindweefsel en verlangt een wat langere bereidingstijd. De echte dikmakers bij wild zijn het druipvet (bij mager vlees noodzakelijk om droog worden tegen te gaan), de sauzen, bijgerechten en wijn, maar gebruik hiervan heeft men voor het grootste deel zelf in de hand Wildsoort Kj kCal g vet Ree 489 117 1,4 Haas 538 128 3,0 Fazant 656 157 5,2 Hert 600 143 5,0 Eend 1030 246 17,2 Patrijs 1031 246 9,0 Gans 1641 392 33,6 Wat verstaat men nu precies onder wild? Wild is de verzamelnaam van dieren die in de vrije natuur leven, zelf hun voedsel zoeken en daarvoor arbeid verrichten. Wild wordt onderscheiden in klein wild, waterwild, grofwild en overig wild. Het jachtseizoen loopt van juli tot en met januari. Dankzij moderne bewaar technieken en import is wild het hete jaar door verkrijgbaar in de vorm van: biefstuk, tournedos, filet, bout, kotelet, rollade, braadstuk, ragouts, fonds, soep, drumstick en snacks. Kteinuvild zijn kleine dieren zoals fazant, haas, patrijs en houtsnip, waarop tussen september en januari gejaagd mag worden, kleinwild dient veelal als voor-en hoofdgerecht. Waterwild is de verzamelnaam voor wild dat op en rond het water leeft, zoals eend, gans en watersnip, bij de gans wordt gejaagd op de soorten kolgans, rietgans en grauwe gans. Het jachtseizoen voor waterwild ligt tussen eind juli en eind januari. Dit soort wild wordt vaak gegeten als tussen-en hoofd-gerecht. Grofwild wordt gevormd door de grotere, in het bos levende dieren zoals hert, ree en wild zwijn. Deze vete tientallen kilo's wegende dieren leveren veel vlees op, dat in kleinere porties wordt opgedeeld en als hoofdgerecht wordt geserveerd. Overig wild is bijvoorbeeld duif en wild konijn, waarop het hele jaar door gejaagd mag worden. 'Adellijk wild', slaat niet op koninklijke zwijntjes of iets dergelijks, het is zelfs geen wildsoort. Met adellijk wild bedoelt men wildvlees dat men laat besterven om het vlees zachter en smakelijker te maken, zoals bijvoorbeeld fazant, patrijs en eend door het enkele dagen te lagen hangen. Wild wordt al eeuwenlang met smaak gegeten. Op deze oude Engelse prent zien we de wildhandelaar als Middeleeuw se voorloper van de moderne poelier.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Hart van Holland | 1993 | | pagina 11