Restaurant %estaurant '(De (Mattemolen bteengriilen doe je samen STEENGRILL RESTAURANT Telefoon 01828-19398 Petuniatuin 45, wijk 24, winkelcentrum Seghwaert, 2724 NB Zoetermeer. Telefoon: 079-41 25 66 Telefax: 079-42 30 14 Specialiteiten Restaurant HOTEL-RESTAURANT NEUF Hart van Holland/24 november 1993 pagina 23 (Nicola en Dyon Diana) Italiaanse chefkok, Franse chefkok Gezellig dineren in een sfeervol restaurant tegen betaalbare prijzen Openingstijden: woensdag t/m zondag vanaf 17.00 uur. Parkeren op de Nieuwe Veerstal. Oosthaven 72 - 2801 PG Gouda - Tel. 01820-15430 Peter en Paulien van der Louw IDLD Barendstraat 10 - 2771 DJ Boskoop Tel. 01727-12031 L'Europa a Table serveert in December: Maandmenu uit Engeland Salade van Yorkham Kreeftensoep met schelvislever Korhoen in korstdeeg met mintsaus Red Currant Trifle prijs per couvert ƒ49,50 Nesse 12 - Waddinxveen Openingstijden: 7 dagen per week vanaf 15 uur 's middags tot 24 uur 's nachts in het weekeinde tot 2 uur 's nachts Kerst bij Sphinx: van 16.00 tot 19.00 uur. Ie en 2e Kerstdag steengrillen, eten zoveel u wilt 50,- p.p. stokbrood met Kruidenboter soep (4 soorten) 6 soortaen vlees 10 soorten salades gebakken aardappels ijs van de chef koffie of thee 5t vanaf 20.00 uur tot-yflfc zelfde menu prijs ƒ60,- p.p. maar dan met een muzikale verrassing tijdig reserveren. Reservering vanaf 15.00 uur. Egyptische sfeer dichtbij huis: Sphinx Waddinxveen - "Steengrifien is een avondvullend culinaire hap pening waarbij je niet alleen meer dan genoeg en heerlijk kunt eten, maar tevens het sa menzijn met vrienden of gelief den extra luister bij zet". Dat is de conclusie van onze eerste 'steengrill'-ervaring in het sfeervolle Egyptische restaurant 'Sphinx" nabij de hefbrug in Waddinxveen. Dit was ruim vijf laar geleden, één van de eerste restaurants in deze regio dat het steengrillen introduceerde. Sindsdien staat steengrillen ho ger op de ranglijst genoteerd dan fondue en gourmet, welke beide geneugten bij voorkeur thuis gesmaakt worden. Een avondje 'uit' betekent 'je la ten verwennen'. En dat zijn we! Steengrillen Met in totaal vier volwassenen en drie kinderen in de leeftijd van 7 en 8 jaar genoten we van de ambiance van een gezellig res taurant dat zich via advertenties profileert en daardoor aandacht krijgt, maar het daarnaast van mond-op-mond-reklame moet hebben. De gastvrijheid beperkt zich niet tot het aannemen van de mantel en het wegschuiven en aan schuiven van de stoelen, nee het is een totaalpakket, waarbij ook het op het juiste tijdstip vervan gen van de afgekoelde steen hoort We hadden drie stenen nodig. Telkens moest deze, om het aanbakken van het vlees te voor komen, met zout worden be strooid. Het gesuggereerde dat het een overmatig zoutgebruik is. wil ik hierbij ontzenuwen: het is slechts een dun laagje, datje nauwelijks proeft! Bij steengrillen hoef je niet op de kok te wachten Wie avondvullend 'uiteten' gaat, ervaart dat je nogal eens lang moet wachten voordat de kok het gerecht bereid heeft. Je bent namelijk meestal niet de enige. Met steengrillen hoef je niet te wachten. Je krijgt de ingrediënten op een schaal en mag het verder zelf doen. We waren de tweede groep gas ten die op de bewuste vrijdag avond arriveerden en konden, ook al was het nauwelijks half zeven, weidra de soep opschep pen. Uiteraard hadden we eerst de door Sphinx aanbevolen Fran se (rode) wijn: een Chateau de Beauregard van de Languedoc- kust gekeurd en akkoord bevon den. Een heerlijke wijn van 12% met een prima balans en niet overdreven veel tannine. Een streling voor de tong. De soep konden we, net als daarna de rauwkost en de diver se salades: een grote verschei denheid aan soorten, bij het buf fet opscheppen. Zodra je een keus moet maken is het twijfe len. Eigenlijk hadden we alledrie de soepen wel willen proberen, maar dan zou de maag al te vol zijn. Uiensoep, kippensoep en tomatensoep. De laatste van bijzonder samensta Het warme stokbrood met de kruidenboter vormde een grote verleiding om gretig toe te hap pen, De ogen van de kinderen glinsterden. De kinderen zaten met vuurrode wangen te pope ten op hun stoel; wisten niet wat ze het eerst moesten nemen, dus alles tegelijk: soep, een glas cassis, een mondvol stokbrood. Daar tussen door de 'hmm's en de 'mjam's' 'wat heerlijk!' Dat bleef de hele avond zo door gaan tot het laatste stukje vlees van de schaal verorberd was. Die schalen waren overigens met zorg samengesteld. In een oase van groen en sierlijk fruit lagen flinterdunne varkens koteletjes en dito lamskotelet jes, tartaar, kalkoenfilet, bief stuk en rundvlees. Vleessoorten die snel dichtschroeiden op de hete steen. De gefrituurde aard appeltjes vonden net zo gretig aftrek [en moesten worden bij besteld} als de rauwkost en overheerlijke salades. We hadden gedacht om half negen weer huiten te staan, maar ontdekten tot onze verba zing dat zelfs de kinderen zich, tijdens het bijna drie uur duren de eetfestijn, geen minuut had den verveeld. De Egyptische zan ger, begeleid door een organist, was een pré voor de kinderen, die met wat bravour dachten ook wel even te kunnen zingen, maar uiteindelijk niet durfden. Geen wonder, want het restau rant was inmiddels tot bijna de laatste stoel gevuld met enkele groepen uitgaanders die 'iets' te vieren hadden. De zanger pro beerde het geroezemoes te overstemmen, hetgeen tot ge volg had dat het stemvolume verhoogd werd. Daardoor was conversatie helaas niet of nau welijks mogelijk, echter dit is persoonsgebonden. De één vindt een avondje steengrillen uitermate geschikt om 'bezig' te zijn en niet te hoeven praten en de ander grijpt een dergelijk uitje aan om nu eens eindelijk dat goede gesprek te voeren wat hij of zij al zo lang van plan was Om te weten Steengrillen betekent een zeer gevarieerde maaltijd, die avond vullend is en niet veel hoeft te kosten, als je geen dessert neemt. De prijs per persoon ligt beneden de veertig gulden. Wie wijn kiest weet dat je voor een goede fles algauw rond de twintig gulden kwijt bent. Dat komt er dus bij. Echter met twee personen ben je dan nog geen honderd gulden kwijt... Kinderen hebben een aange past tarief. Het dessert kun je overslaan, maar de ijskaart is wel verleide lijk. Wat te denken van "Cleopa tra" of "Djoebel Moesa". Koffie toe met een glaasje likeur vormen de 'finishing touch', ech ter dan blijf je met twee perso nen niet meer onder de honderd gulden. Wie plannen heeft om eens uit eten te gaan: Sphinx is aan te bevelen. Op vrijdag-en zaterdagavond is het raadzaam te reserveren. Het restaurant heeft twee afde lingen, waarbij de voorste be doeld is voor shoarma. Hier is het vooral aan de bar een komen en een gaan van snelle-shoar- ma-eters die hier op vrijdag en zaterdag tot twee uur in de vroe ge morgen terecht kunnen. Het restaurant voor steengrillen is alle dagen van de week tot 22.00 uur open. "De Sphinx" biedt plaats aan ca. 1ÜO personen.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Hart van Holland | 1993 | | pagina 23