Restaurant
%estaurant
'(De (Mattemolen
bteengriilen doe je samen
STEENGRILL RESTAURANT
Telefoon
01828-19398
Petuniatuin 45, wijk 24,
winkelcentrum Seghwaert,
2724 NB Zoetermeer.
Telefoon: 079-41 25 66
Telefax: 079-42 30 14
Specialiteiten Restaurant
HOTEL-RESTAURANT
NEUF
Hart van Holland/24 november 1993
pagina 23
(Nicola en Dyon Diana)
Italiaanse chefkok, Franse chefkok
Gezellig dineren in een sfeervol restaurant tegen betaalbare prijzen
Openingstijden: woensdag t/m zondag vanaf 17.00 uur.
Parkeren op de Nieuwe Veerstal.
Oosthaven 72 - 2801 PG Gouda - Tel. 01820-15430
Peter en Paulien van der Louw
IDLD
Barendstraat 10 - 2771 DJ Boskoop
Tel. 01727-12031
L'Europa a Table serveert in
December:
Maandmenu uit Engeland
Salade van Yorkham
Kreeftensoep met schelvislever
Korhoen in korstdeeg met
mintsaus
Red Currant Trifle
prijs per couvert ƒ49,50
Nesse 12 - Waddinxveen
Openingstijden:
7 dagen per week
vanaf 15 uur 's middags
tot 24 uur 's nachts
in het weekeinde
tot 2 uur 's nachts
Kerst bij Sphinx:
van 16.00 tot 19.00 uur.
Ie en 2e Kerstdag steengrillen, eten zoveel u
wilt
50,- p.p.
stokbrood met Kruidenboter
soep (4 soorten)
6 soortaen vlees
10 soorten salades
gebakken aardappels
ijs van de chef
koffie of thee
5t
vanaf 20.00 uur tot-yflfc
zelfde menu
prijs ƒ60,- p.p.
maar dan met een muzikale verrassing
tijdig reserveren. Reservering vanaf 15.00 uur.
Egyptische sfeer dichtbij huis:
Sphinx
Waddinxveen - "Steengrifien is
een avondvullend culinaire hap
pening waarbij je niet alleen
meer dan genoeg en heerlijk
kunt eten, maar tevens het sa
menzijn met vrienden of gelief
den extra luister bij zet".
Dat is de conclusie van onze
eerste 'steengrill'-ervaring in het
sfeervolle Egyptische restaurant
'Sphinx" nabij de hefbrug in
Waddinxveen. Dit was ruim vijf
laar geleden, één van de eerste
restaurants in deze regio dat
het steengrillen introduceerde.
Sindsdien staat steengrillen ho
ger op de ranglijst genoteerd
dan fondue en gourmet, welke
beide geneugten bij voorkeur
thuis gesmaakt worden.
Een avondje 'uit' betekent 'je la
ten verwennen'. En dat zijn we!
Steengrillen
Met in totaal vier volwassenen
en drie kinderen in de leeftijd van
7 en 8 jaar genoten we van de
ambiance van een gezellig res
taurant dat zich via advertenties
profileert en daardoor aandacht
krijgt, maar het daarnaast van
mond-op-mond-reklame moet
hebben.
De gastvrijheid beperkt zich niet
tot het aannemen van de mantel
en het wegschuiven en aan
schuiven van de stoelen, nee het
is een totaalpakket, waarbij ook
het op het juiste tijdstip vervan
gen van de afgekoelde steen
hoort
We hadden drie stenen nodig.
Telkens moest deze, om het
aanbakken van het vlees te voor
komen, met zout worden be
strooid. Het gesuggereerde dat
het een overmatig zoutgebruik
is. wil ik hierbij ontzenuwen: het
is slechts een dun laagje, datje
nauwelijks proeft!
Bij steengrillen hoef je niet op
de kok te wachten
Wie avondvullend 'uiteten' gaat,
ervaart dat je nogal eens lang
moet wachten voordat de kok
het gerecht bereid heeft. Je
bent namelijk meestal niet de
enige. Met steengrillen hoef je
niet te wachten. Je krijgt de
ingrediënten op een schaal en
mag het verder zelf doen.
We waren de tweede groep gas
ten die op de bewuste vrijdag
avond arriveerden en konden,
ook al was het nauwelijks half
zeven, weidra de soep opschep
pen. Uiteraard hadden we eerst
de door Sphinx aanbevolen Fran
se (rode) wijn: een Chateau de
Beauregard van de Languedoc-
kust gekeurd en akkoord bevon
den. Een heerlijke wijn van 12%
met een prima balans en niet
overdreven veel tannine. Een
streling voor de tong.
De soep konden we, net als
daarna de rauwkost en de diver
se salades: een grote verschei
denheid aan soorten, bij het buf
fet opscheppen. Zodra je een
keus moet maken is het twijfe
len. Eigenlijk hadden we alledrie
de soepen wel willen proberen,
maar dan zou de maag al te vol
zijn. Uiensoep, kippensoep en
tomatensoep. De laatste van
bijzonder
samensta
Het warme stokbrood met de
kruidenboter vormde een grote
verleiding om gretig toe te hap
pen, De ogen van de kinderen
glinsterden. De kinderen zaten
met vuurrode wangen te pope
ten op hun stoel; wisten niet wat
ze het eerst moesten nemen,
dus alles tegelijk: soep, een glas
cassis, een mondvol stokbrood.
Daar tussen door de 'hmm's en
de 'mjam's' 'wat heerlijk!'
Dat bleef de hele avond zo door
gaan tot het laatste stukje vlees
van de schaal verorberd was.
Die schalen waren overigens
met zorg samengesteld.
In een oase van groen en sierlijk
fruit lagen flinterdunne varkens
koteletjes en dito lamskotelet
jes, tartaar, kalkoenfilet, bief
stuk en rundvlees. Vleessoorten
die snel dichtschroeiden op de
hete steen. De gefrituurde aard
appeltjes vonden net zo gretig
aftrek [en moesten worden bij
besteld} als de rauwkost en
overheerlijke salades.
We hadden gedacht om half
negen weer huiten te staan,
maar ontdekten tot onze verba
zing dat zelfs de kinderen zich,
tijdens het bijna drie uur duren
de eetfestijn, geen minuut had
den verveeld. De Egyptische zan
ger, begeleid door een organist,
was een pré voor de kinderen,
die met wat bravour dachten
ook wel even te kunnen zingen,
maar uiteindelijk niet durfden.
Geen wonder, want het restau
rant was inmiddels tot bijna de
laatste stoel gevuld met enkele
groepen uitgaanders die 'iets' te
vieren hadden. De zanger pro
beerde het geroezemoes te
overstemmen, hetgeen tot ge
volg had dat het stemvolume
verhoogd werd. Daardoor was
conversatie helaas niet of nau
welijks mogelijk, echter dit is
persoonsgebonden. De één
vindt een avondje steengrillen
uitermate geschikt om 'bezig' te
zijn en niet te hoeven praten en
de ander grijpt een dergelijk uitje
aan om nu eens eindelijk dat
goede gesprek te voeren wat hij
of zij al zo lang van plan was
Om te weten
Steengrillen betekent een zeer
gevarieerde maaltijd, die avond
vullend is en niet veel hoeft te
kosten, als je geen dessert
neemt. De prijs per persoon ligt
beneden de veertig gulden.
Wie wijn kiest weet dat je voor
een goede fles algauw rond de
twintig gulden kwijt bent. Dat
komt er dus bij. Echter met twee
personen ben je dan nog geen
honderd gulden kwijt...
Kinderen hebben een aange
past tarief.
Het dessert kun je overslaan,
maar de ijskaart is wel verleide
lijk. Wat te denken van "Cleopa
tra" of "Djoebel Moesa".
Koffie toe met een glaasje likeur
vormen de 'finishing touch', ech
ter dan blijf je met twee perso
nen niet meer onder de honderd
gulden.
Wie plannen heeft om eens uit
eten te gaan: Sphinx is aan te
bevelen.
Op vrijdag-en zaterdagavond is
het raadzaam te reserveren.
Het restaurant heeft twee afde
lingen, waarbij de voorste be
doeld is voor shoarma. Hier is
het vooral aan de bar een komen
en een gaan van snelle-shoar-
ma-eters die hier op vrijdag en
zaterdag tot twee uur in de vroe
ge morgen terecht kunnen.
Het restaurant voor steengrillen
is alle dagen van de week tot
22.00 uur open.
"De Sphinx" biedt plaats aan ca.
1ÜO personen.