MENU SYMPHATIQUE
dE HERbERGER
Qp Sf-ranrlnanpr
-*fcS wbl dll(J(Jcl|Jcl
Ons Kerstdiner bij u thuis.
'Restaurant 'De OVfattemoien
Kerstdiner panklaar afhalen
Restaurant
Kerstdiner voor 25 en 26 december:
I
Hart van Holland/15 december 1993
pagina 13
3-GANGEN KEUZE MENU
ƒ45,00 p.p.
Parkeren op de Nieuwe Veerstal.
Oosthaven 72 - 2801 PG Gouda - Tel. 01820-15430
U»r bestelling komt u op
vrijdag tussen 15.00 en 17.00
uur bij ons ophalen.
Voor inlichtingen:
^RESTAURANT
Limaweg 54 - Waddinxveen
01828-16695
Herteham salade met frambozendressing
of
Gemarineerde zalm met tuinkruiden
Krachtige runderbouillon met garnituur
Biefstuk van de ossehaas met sjalottensaus
of
Hazerugfilet met vossebessensaus
éfeéfeiJséfeéte
Kersttaartje
Het hoofdgerecht is inclusief twee groen
tes en aardappel garni
De prijs per couvert is ƒ55,
i
Sint Jacobusschelp gevuld met coquilles en garnalen
in een kreeftenvelouté
Coquilles St. Jacques au gratin
OF/OU
Salade van gerookte struisvogelrolletjes gevuld
met bieslookroomkaas
Salade de roleau l'autrucc au farci fromage
de ciboulettc
OF/OU
Romige briesoep met verse bosuitjes
Crcme au Brie avcc l'oignons
Gebakken meerval met pesto en tagliatella
Silure sauté avcc pcsto sur lit au pate
OF/OU
Gesauteerde bertebiefstukjes met
roomzuurkool en katenspek
Mignons de cerf avcc chöucroutc et du lard fume
OF/OU
Gesauteerde entrecöté met een grove mosterdsaus
Entrecote sautc avcc sauce moutardc de mcaux
Pctuniatuin 45, wijk 24\
winkelcentrum Scghwacrt, 2724 NB Zoetermeer.
Telefoon: 079-41 25 66 - Telefax: 079-42 30 14
Parfaittaart a la 'Schwartzwalder Kirsch1
Tarte dc parfait a la 'Schwartzwalder Kirsch'
OU/OF
Chocolademousse
Mousse au chocolat
OU/OF
Jj| Charlotte gevuld met perenbavaroise
Charlotte farci bavaroise aux poire
Al onze menu's worden geserveerd
indien besteld voor 21.00 uur en
alle gasten aan tafel hieraan deelnemen.
le voorgerecht:
Carpaccio van dungesneden
ossehaas, op een bedje van
tomaat, basilicum, bouillongelei
met kaviaar, wordt geserveerd
met Italiaanse broodjes; Brioche.
2e voorgerecht:
Een visdrieluik; gestoomde zalm.
griet en scampi's, vergezeld met
heerlijke door chefkok gemaakte
sauzen.
3e voorgerecht:
Venkelsoep op basis van
dubbelgetrokken
runderbouillon
4e voorgerecht:
Gebakken duivenborstfilet op
een bedje van noedels met een
truffelsaus.
Tussengerecht
Sorbet limoncella; spoon
gemaakt met Italiaanse "zoete"
citroentjes
Hoofdgerecht
Reefilet, geserveerd met
een wildsaus. (Hoofdge
recht wordt geserveerd
met een rijk groente- en
aardappelgarnituur.)
Dessert:
Granddessert - diverse
heerlijkheden vervaardigd
door onze chefkoks.
Prijs per persoon voor het 7-gangen Kerstmenu
(excl. drankjes) ƒ125,
De Mallemolen serveert indien IJ wenst bij bet Kerstmenu
ook een wijnarrangement. Wij informeren U bier graag over.
m
"Tyy v, y-'Tyiyy^' '7 'yt-yT--- g y ->• c:.; y- y\vy.--yy :v-y;y y
Restaurant Bibelot heeft voor deze Kerst een viergangen diner samengesteld wat
panklaar afgehaald kan worden op vrijdag 24 december tussen 15.00 en 17.00 uur.
Alle gerechten worden vacuüm verpakt waardoor het goed houdbaar is voor beide
Kerstdagen. René Bakker (chef-kok van Restaurant Bibelot) voorziet elke klant van
enkele kook en serveertips om van dit thuis-diner een waar restaurant-diner te maken.
Om dit menu tot een geheel te maken heeft Bibelot ook nog enkele wijnsuggesties.
Voor meer inlichtingen: Caroline en Ton Ververs tel. 01828-16695
DANKZIJ VERLICHTING NU ECHT MET EEN 'GOUDEN' RANDJE
Recreëren aan de Zevenhuizerplas beperkt zich niet tot de iomer. Juist in de gezellige,
gure wintermaanden, is het daar heerlijk toeven, echter dan wel achter de ramen van het
restaurant aan de oever van de plas: "De Strandgaper".
Deze ramen geven de lunchende en dinerende gasten in zowel het vernieuwde sfeervolle
restaurant op de begane grond, als dat wat intiemere op de verdieping, een weidse blik
over de Zevenhuizerplas.
Nu, tijdens de eerste decemberstorm, stuwt de wind de golven op en geeft ze witte
schuimkoppen. Een boeiend schouwspel overdag, maar 's avonds krijgt dit extra dimensie
door de sprookjesachtige verlichting. Gouden stralen doorboren de duisternis en maken
er een flonkerend plaatje van.
ctmhb
ijk
"Een must", vinden eigenaren Henk
en Tineke Alferink, "om de gasten
met alleen tijdens de zomer, maar
ook in de winter 's avonds uitzicht te
bieden".
Het is hem en zijn vrouw Tineke er
alles! aan gelegen om het hun gas
ten naar de zin te maken.
Dat blijkt niet alleen uit het met zorg
samengestelde, wekelijks wisselen
de driegangenmenu van net nog
leen honderd gulden per twee per
sonen, maar ook uit de beleidsmati
ge aanpak in de bedrijfsvoering van
hun horeca-faciliteit.
Stukje bij beetje, is dat van een
lokaal wat grand-café-achtig etablis
sement, uitgegroeid tot een qua
uiterlijk (o.a. terras met hekwerk]
fraai ogend landschappelijk gebouw
en qua interieur tot een alleraar
digst stijlvol restaurant,
Bij de grote metamorfose die dit
voorjaar plaatsvond is ook het bar-
gedeelte afgescheiden.
De verleider
□e grote, warmte verspreidende
open-haard op sta-hoogte, is het
middelpunt van het oorsc
restaurant, nu in gebruik
waar gerechten van de kleine kaart
worden genuttigd, geluncht wordt,
of zomaar een kopje koffie of een
glaasje gedronken wordt. Deze
open-haard, zichtbaar vanaf de
Strandweg, lokt menig wandelaar
tijdens gure winterse dagen, naar
de behaaglijke warmte in De Strand
gaper.
Strandgaper nu eigen stempel
Toen het echtpaar Alferink op 1
september 1991het reeds onder
de naam 'De Otter' functionerende
restaurant, nu onder de naam (het
zich in het zand gravende schelpje)
'De Strandgaper,' heropende,
droeg dat nog niet echt hun stem
pel. De bovenetage - reeds sfeervol
ingericht- hoefde geen ander 'aan
zien'. Het terras met mobiele kap,
had een vast plafond gekregen, ter
wijl losse tapijttegels dit erker-ach-
tige restaurantgedeelte, een gezel
liger aanzien gaven.
Echter pas sinds dit voorjaar beant
woordt restaurant "De Strandga
per" aan het beeld dat een buiten
staander ervan verwacht.
Metamorfose
Dit voorjaar onderging het restau
rant op de begane grond een com
plete metamorfose,
Hetgeen tevoorschijn kwam mag
als bijzonder sfeervol omschreven
worden, Strakke draperieën zijn vrij
wel de enige decoratie, behoudens
de bloembakken, planten en sche
merlampen. Veel meer is dat het
stijlvolle mahoniehouten-meubilair.
De stoelen zijn bekleed met contras
terend gebloemde stof. Het effect is
stijlvol, nuiselijk en eigentijds. De
tails zijn net zo belangrijk als hoofd
zaken.
Er staan zowel ronde, ovale als
vierkante tafels met een stoeten-
aantal in oversteenstemming met
de hoeveelheid plaatsen. Op Einde-
ren-op zondag in groten getale, met
name voor de lekkernij 'pannekoek'-
is men berekend.
Het is een genoegen om in dit sfeer
volle restaurant, dat mede dankzij
de lichte vloertegels en strak-witte
plafond, een terrassfeer oproept,
maar dan exclusiever en stijlvoller
dan voorheen, te genieten van een
maaltijd.
Deze wordt door één van de mede
werkers geserveerd, terwijl Tinekei
Alferink, die als gastvrouw de hon
neurs waarneemt, vrijwel altijd aan
wezig is om hierbij te assisteren.
Henk is als kok zelden duidelijk aan
wezig, slechts zijn tongstrelende
verwennerijen, afgestemd op de
wensen van de gasten, doen ver
moeden dat er in de keuken een
vakbekwame kok de scepter zwaait.
Hoewel de keuken wat Frans getint
is, beantwoordt De Strandgaper,
ook aan de vraag om oerdegelijke
Hollandse kost. Erwtensoep met',
of stamppot 'van' staan vaak met
krijt op een lijstje bij de bar geschre
ven.
"Naast het driegangen-menu,(45
tot 50 gulden p.p.) een gerecht van
de week (ca. 24.50) en een dag
schotel (17,50), komt het veelvul
dig voor dat de gast vraagt 'wat kun
je me aanbevelen?' Omdat ik ervan
houd om m'n gasten 'vers' voor te
schotelen en bijvoorbeeld een grote
hoeveelheid zeetong heb ingeslagen
bij de horeca-grootnandel in Bode
graven (een grandioze zaak), dan
beveel ik dat aan als 'vers'. Ik houd er
niet van om iets als speciaal aan te
bieden als het niet vers meer is.
Dat kwam ik helaas in m'n loopbaan
bij de diverse restaurants waar ik
kok ben geweest, nogal eens tegen.
Ook hier geldt 'eerlijkheid duurt het
langst'. We willen het onze gasten
graag naar de zin maken; dat ze
terugkomen. Zo hebben we inmid
dels al vele vaste gasten. Je leert
van lieverlede ook aTeen inschatting
maken wat iemand te besteden
heeft; of wat ze voor een maaltijd
kwijt willen. Ik heb enkele vaste gas
ten die het niet uitmaakt wat het
kost, als het maar hun lievelingsge
recht is. Als die komen eten, geven
ze meestal een seintje vooraf, zodat
ik aan hun wat exclusievere smaak
tegemoet kan komen door goed in
te lopen. Neem bijvoorbeeld'Fruits
de mer'. Een gerecht dat algauw
vijftig gulden per couvert kost'
Wijnen
"De Strandgaper" heeft tal van wij
nen in huis, maar heeft ook een
eigen huiswijn. Zowel de rode; een
stevige Bourgogne, als de witte
Bordeaux, kost f 23,50 per fles.
Alferink wijst erop dat men niet
alleen voor de lunch: kleine kaart,
maar ook de warme maaltijd (diner)
vanaf ca. 11.30 uur, in de Strand
gaper terechtkan. Groepen die wik
len steengrillen, barbecuen, een
koud of warm buffet wensen, kun
nen dit van tevoren afspreken.
"We zijn berekend op groepen tot
150 personen. Als we een party
hebben, kunnen, we onze gasten
toch hier laten dineren. Dan wijkt
het restaurant uit naar boven. An
dersom gebeurt dat ook. Wenst
iemand met een wat kleiner gezel
schap een eigen ruimte, dan kan dat
op de bovenetage".
Op Eerste Kerstdag is "De Strand
gaper" gesloten. Op Tweede Kerst
dag is er beneden een buffet en
wordt er boven een menu geser
veerd. (Alleen mogelijk bij reserve
ring).