Mannen koken met Nico: lekker, leuk en leerzaam
UW VAKGARAGE
IN DE REGIO...
Geen ander
- merk zo sterk!!
1B0UG
Adviesprijs
€1819,-
Iedere auto is bij uw eigen vakgarage te koop
vaak tilden2'1 h6t arb®idsProces verlaten hebben,
proberen Z'" °m nieuwe dinSen uit te
1996' ata'alles i«
psstraat 103, Zevenhuizen tel. 0180-631420 fax 0180-633394
•APK keuringsstation
•APK gratis bij grote beurt
•Erkend Bovaglid
•Levering onderhoud
•Leenauto aanwezig
•Nieuw gebruikt
Dorpsstraat 103 2761 AN Zevenhuizen
Tel. 0180-634788 Fax 0180-632896
Kijk ook eens op www.biketotaal.nl
Hart van Holland 31 juli 2002
REGIO
pagina 5
De ouderen (senioren) van vandaag-de-dag vol
doen met meer aan het beeld van opa's in leun
stoelen met een sigaar in de mond en oma's met
een breiwerkje ernaast. Nee, de huidige senioren
Deze week deel 4 van de serie:
Achter de geraniums?mooi niet!
Door Frits Bromberg
Waddinxveen - Een hobby om je
vingers bij af te likken. Dat meiken
50-plus mannen ervan, als ze zes
keer met Nico Breedijk in de weer
zijn geweest, met potten en pannen
en uitgekookte recepten in de les-
keuken vein het Waddinxveense
Coenecoop College. 'Koken voor
mannen' heet de zesdelige cursus
die Breedijk geeft, steeds aein acht
cursisten tegelijk, allen met ver
schillende drijfveren.
Breedijk: "Er zijn mannen bij,
voor wie eerst de moeder heeft
gekookt, daarna een echtgeno
te. Komen die mannen om welke
reden dan ook, er alleen voor te
staan, dan kunnen ze, om een foutie
ve uitdrukking te gebruiken, nog
geen eitje bakken. Of ze laten zelfs
een pannetje water aanbranden.
Onzin natuurlijk. Maar waar is wel,
dat mannen soms de durf missen
een kookboek te kopen of een
warme maaltijd klaar te maken. Kan
ik niet, nooit geleerd, voeren ze dan
aan. Of hun vrouw is ziek, of niet in
staat om door een andere reden een
warme maaltijd klaar te maken.
Altijd naar de Chinees is ook geen
antwoord. Maar wat dan? Met een
zesdelige cursus en een cursusboek
dat ik zelf heb geschreven, geef ik
het juiste antwoord. Geen liflafjes-
verhaal, maar een kookcursus die
heel dicht bij de mensen staat. Ik
bedoel, dat ik zes recepten heb
geschreven met ingrediënten die je
zowat dagelijks kunt gebruiken.
Geen mespuntje van iets uit een
potje dat voor de rest van het jaar
staat te beschimmelen."
Breedijk gaat na de zomervakantie
voor de derde keer aan de slag. Nu
al staan voldoende mannen klaar
om de strijd tegen de potten en pan
nen aan te gaan, maar er kunnen er
nog meer bij. Breedijk: "Ik roep wel
'stop!' wanneer er te veel belangstel
lenden zijn, maar voorlopig kunnen
50-plus mannen zich aanmelden.
Wanneer we beginnen en hoeveel
het gaat kosten weet ik nog niet, dat
zien we na de zomervakantie. Hou
het maar op de dinsdag, van vijf tot
half acht. Ik begin m'n verhaal om
vijf uur, om half acht is alles
gekookt, aardappels, vlees en groen
ten, is alles opgegeten en afgewas
sen. We laten een schone keuken
achter."
Breedijk is niet opgeleid voor een
drie sterren restaurant, maar kookte
wel achttien jaar voor ziekenhuizen
en andere instellingen. "Daarna
kwam ik voor een heel andere klus
te staan: hoe leg je in begrijpelijke
taal uit, wat ik op de koksschool heb
geleerd. Wat is blancheren; wat is
garnituur aanzweten. Weet jij het? Ik
wel. Ik leg dat uit en doe het voor tij
dens een zesdelige cursus. Ik lever
geen ervaren koks af. Wel mannen,
die over het gereedschap beschik
ken van koken een hobby te maken.
Voor de rest zoeken ze het zelf maar
uit, maar ter zake kundig."
Dit houdt in, dat de cursisten leren
wat ze wel en niet moeten aanschaf
fen. Dat elk onderdeel schoon moet
zijn en in de juiste volgorde van
gebruik klaar moet liggen. "Ja ja,
veel producten worden bacterievrij
aangeleverd. Maar wat zit er aan je
handen? Wat is overgebleven op een
ogenschijnlijk schone schaal? Wat
dragen we over, wanneer we elkaar
een hand geven? Je kookt en bakt
niet alle bacteriën weg. We kunnen
de olijfolie overal de schuld van
geven, of 'iets verkeerds gegeten',
maar in de meeste gevallen zijn
gewoon de handen er de schuld van.
En het zijn niet altijd onschuldige
bacteriën die we onbedoeld meege
ven."
De recepten van Nico Breedijk zijn
in samenstelling niet overdreven
moeilijk, wel compleet en smakelijk.
Deze kok: "Ik heb niets tegen diep
vries producten, niets tegen soep uit
blik. Daar zit in, wat je ervan kunt
verwachten, inclusief vitamines. Je
mist wel het plezier van het zelf
klaarmaken en een beetje creati
viteit. Een fabriek maakt prima kip
pensoep. Eén soort. Wij mannen
maken ook kippensoep. Per persoon
net een beetje anders. En het houdt
je bezig, net als elke andere hobby.
Wat de cursus kost weet ik niet, dat
weet de stichting Waddinxveens
Welzijnswerk. Mijn bijdrage is gratis
en vrijwillig."
Voor meer informatie: Stichting
Waddinxveens Welzijnswerk (SWW)
0182 - 624624.
-
Nico Breedijk: "Koken kan een hobby worden.
Een heel creatieve zelfs.
Seat Toledo V5 1999,60.000 km, leer alle opties
Peugeot 205 1.1 i, wit, 5-bak, trekhaak
Volvo 940 GL, 1991, grijs metallic
VW Golf GT11.8 turbo, 1999, zwart metallic, climatronic, alarm, div
Daihatsu Sinon, 1999, nieuw model, grijs metallic, 25.000 km
e°"tl3u" W, trekhaak, kiem «PK, handen
Mitsubishi Space Runner GLXi, 1992, luxe uitvoering
ChjKlerVnw, M, 1998,7 p«, al™, airc0j
VW Golf VR6,1992, LM. velgen, schuifkanteldak
VW Golf 1.8i Cabrio, 1988, nieuwe kap en diverse extra's
Fiat Seicento, 1990, wit
Snanki Balen. 1.8 GSX, 1996, aprtl^n,, 8000 km idtorse „a,
iFiat Panda 1000 Fire, 1994, blauw metallic 30000 km
16.950,-
K0MT BINNEN
2.500,-
16.750,-
6.800,-
4.500,-
1.950,-
4.750,-
K0MT BINNEN
6.500,-
2.950,-
VERKOCHT
ABA <is#
VjhpVAGA F DELING AUTO BEDRIJVEN ASSOCIATIE
De Peugeot Looxor, een volledig nieuwe benadering van het begrip
"Scooter". De Looxor is bij uitstek geschikt voor woon-/werkverkeer
door zijn verrassende veelzijdigheid en de complete uitrusting.
Stap dus eens binnen bij uw Peugeot Scooterdealer en maak
een proefrit met de Peugeot Looxor.