Mannen koken met Nico: lekker, leuk en leerzaam UW VAKGARAGE IN DE REGIO... Geen ander - merk zo sterk!! 1B0UG Adviesprijs €1819,- Iedere auto is bij uw eigen vakgarage te koop vaak tilden2'1 h6t arb®idsProces verlaten hebben, proberen Z'" °m nieuwe dinSen uit te 1996' ata'alles i« psstraat 103, Zevenhuizen tel. 0180-631420 fax 0180-633394 •APK keuringsstation •APK gratis bij grote beurt •Erkend Bovaglid •Levering onderhoud •Leenauto aanwezig •Nieuw gebruikt Dorpsstraat 103 2761 AN Zevenhuizen Tel. 0180-634788 Fax 0180-632896 Kijk ook eens op www.biketotaal.nl Hart van Holland 31 juli 2002 REGIO pagina 5 De ouderen (senioren) van vandaag-de-dag vol doen met meer aan het beeld van opa's in leun stoelen met een sigaar in de mond en oma's met een breiwerkje ernaast. Nee, de huidige senioren Deze week deel 4 van de serie: Achter de geraniums?mooi niet! Door Frits Bromberg Waddinxveen - Een hobby om je vingers bij af te likken. Dat meiken 50-plus mannen ervan, als ze zes keer met Nico Breedijk in de weer zijn geweest, met potten en pannen en uitgekookte recepten in de les- keuken vein het Waddinxveense Coenecoop College. 'Koken voor mannen' heet de zesdelige cursus die Breedijk geeft, steeds aein acht cursisten tegelijk, allen met ver schillende drijfveren. Breedijk: "Er zijn mannen bij, voor wie eerst de moeder heeft gekookt, daarna een echtgeno te. Komen die mannen om welke reden dan ook, er alleen voor te staan, dan kunnen ze, om een foutie ve uitdrukking te gebruiken, nog geen eitje bakken. Of ze laten zelfs een pannetje water aanbranden. Onzin natuurlijk. Maar waar is wel, dat mannen soms de durf missen een kookboek te kopen of een warme maaltijd klaar te maken. Kan ik niet, nooit geleerd, voeren ze dan aan. Of hun vrouw is ziek, of niet in staat om door een andere reden een warme maaltijd klaar te maken. Altijd naar de Chinees is ook geen antwoord. Maar wat dan? Met een zesdelige cursus en een cursusboek dat ik zelf heb geschreven, geef ik het juiste antwoord. Geen liflafjes- verhaal, maar een kookcursus die heel dicht bij de mensen staat. Ik bedoel, dat ik zes recepten heb geschreven met ingrediënten die je zowat dagelijks kunt gebruiken. Geen mespuntje van iets uit een potje dat voor de rest van het jaar staat te beschimmelen." Breedijk gaat na de zomervakantie voor de derde keer aan de slag. Nu al staan voldoende mannen klaar om de strijd tegen de potten en pan nen aan te gaan, maar er kunnen er nog meer bij. Breedijk: "Ik roep wel 'stop!' wanneer er te veel belangstel lenden zijn, maar voorlopig kunnen 50-plus mannen zich aanmelden. Wanneer we beginnen en hoeveel het gaat kosten weet ik nog niet, dat zien we na de zomervakantie. Hou het maar op de dinsdag, van vijf tot half acht. Ik begin m'n verhaal om vijf uur, om half acht is alles gekookt, aardappels, vlees en groen ten, is alles opgegeten en afgewas sen. We laten een schone keuken achter." Breedijk is niet opgeleid voor een drie sterren restaurant, maar kookte wel achttien jaar voor ziekenhuizen en andere instellingen. "Daarna kwam ik voor een heel andere klus te staan: hoe leg je in begrijpelijke taal uit, wat ik op de koksschool heb geleerd. Wat is blancheren; wat is garnituur aanzweten. Weet jij het? Ik wel. Ik leg dat uit en doe het voor tij dens een zesdelige cursus. Ik lever geen ervaren koks af. Wel mannen, die over het gereedschap beschik ken van koken een hobby te maken. Voor de rest zoeken ze het zelf maar uit, maar ter zake kundig." Dit houdt in, dat de cursisten leren wat ze wel en niet moeten aanschaf fen. Dat elk onderdeel schoon moet zijn en in de juiste volgorde van gebruik klaar moet liggen. "Ja ja, veel producten worden bacterievrij aangeleverd. Maar wat zit er aan je handen? Wat is overgebleven op een ogenschijnlijk schone schaal? Wat dragen we over, wanneer we elkaar een hand geven? Je kookt en bakt niet alle bacteriën weg. We kunnen de olijfolie overal de schuld van geven, of 'iets verkeerds gegeten', maar in de meeste gevallen zijn gewoon de handen er de schuld van. En het zijn niet altijd onschuldige bacteriën die we onbedoeld meege ven." De recepten van Nico Breedijk zijn in samenstelling niet overdreven moeilijk, wel compleet en smakelijk. Deze kok: "Ik heb niets tegen diep vries producten, niets tegen soep uit blik. Daar zit in, wat je ervan kunt verwachten, inclusief vitamines. Je mist wel het plezier van het zelf klaarmaken en een beetje creati viteit. Een fabriek maakt prima kip pensoep. Eén soort. Wij mannen maken ook kippensoep. Per persoon net een beetje anders. En het houdt je bezig, net als elke andere hobby. Wat de cursus kost weet ik niet, dat weet de stichting Waddinxveens Welzijnswerk. Mijn bijdrage is gratis en vrijwillig." Voor meer informatie: Stichting Waddinxveens Welzijnswerk (SWW) 0182 - 624624. - Nico Breedijk: "Koken kan een hobby worden. Een heel creatieve zelfs. Seat Toledo V5 1999,60.000 km, leer alle opties Peugeot 205 1.1 i, wit, 5-bak, trekhaak Volvo 940 GL, 1991, grijs metallic VW Golf GT11.8 turbo, 1999, zwart metallic, climatronic, alarm, div Daihatsu Sinon, 1999, nieuw model, grijs metallic, 25.000 km e°"tl3u" W, trekhaak, kiem «PK, handen Mitsubishi Space Runner GLXi, 1992, luxe uitvoering ChjKlerVnw, M, 1998,7 p«, al™, airc0j VW Golf VR6,1992, LM. velgen, schuifkanteldak VW Golf 1.8i Cabrio, 1988, nieuwe kap en diverse extra's Fiat Seicento, 1990, wit Snanki Balen. 1.8 GSX, 1996, aprtl^n,, 8000 km idtorse „a, iFiat Panda 1000 Fire, 1994, blauw metallic 30000 km 16.950,- K0MT BINNEN 2.500,- 16.750,- 6.800,- 4.500,- 1.950,- 4.750,- K0MT BINNEN 6.500,- 2.950,- VERKOCHT ABA <is# VjhpVAGA F DELING AUTO BEDRIJVEN ASSOCIATIE De Peugeot Looxor, een volledig nieuwe benadering van het begrip "Scooter". De Looxor is bij uitstek geschikt voor woon-/werkverkeer door zijn verrassende veelzijdigheid en de complete uitrusting. Stap dus eens binnen bij uw Peugeot Scooterdealer en maak een proefrit met de Peugeot Looxor.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Hart van Holland | 2002 | | pagina 5