DUIZEND KRANTEN IN 25 JAAR FRANS SCHIERiCK: NOU JA, TOEN MAAKTE IK MAAR EEN DORPSKRANT rde 25E JAARGANG NUMMER 1000 20 NOVEMBER 2002 I «HliKs AU AU AU O D O R P S K R A N T HET BEST GELEZEN! i Va" *4ra}Wtt« Hg btKMjfcASe efifttft •ÜTOÏ tu Bijna vijfentwintig jaar geleden, ergens in mei 1978, zag de eer ste Dorpskrant het levenslicht. Verscheen 'het sufferdje' eerst nog zeer onregelmatig, in de loop der jaren werd het een weekblad. "Van Dorpskrant tot Hart van Holland" is het motto van deze jubileumuitgave. Pagina's vol 'oud nieuws' deze keer en gesprekken met onder andere drie burgemeesters, klanten- van-het-eerste-uur en trouwe lezers: over een tijdsperiode waarin veel veranderde, niet alleen voor de makers, maar ook voor de lezers van de krant. Veel leesplezier met deze Dorps krant, als vanouds: het best gele zen! Door Frits Bromberg Zevenhuizen - Zoek de gemakke lijkste mens met een stevige ont wikkeling in Hollands Groene Hart en je komt volautomatisch terecht bij de nu 58-jarige Frans Schiereck in Zevenhuizen. "Het moet 1978 zijn geweest, in elk geval eind jaren zeventig, toen Jouk Elgersma op me af stapte met de vraag of ik een dorpskrant wilde maken. Hij had toen al een drukkerij en ik was toen al docent wiskunde in Rot terdam en wat zeg je op die leef tijd: "Ja. Jouk", zei ik, "ik maak voor jou een dorpskrant. Wist ik veel. Advertenties waren er ook, de éne politieke partij wilde niet onderdoen voor de andere, dus dat balletje rolde al. Er was wel een puur advertentieblad, maar dat liep niet, de mensen wilden ook wat te lezen hebben. Maar wat moest ik schrijven. Ik verdeel de de mensen in allochtonen en autochtonen en interviewde van beide categorieën één. Ik bevor derde, als mijn eigen hoofdredac teur, mezelf tot Tante Loes voor een jeugdrubriek waar ik alles in kwakte dat ik leuk voor ze vond, ik was Mientje Bakgraag voor de kookrubriek en schreef 'van onze correspondent. Ook maakte ik voor el.ke dorpskrant een puzzel, dat doe ik overigens nog steeds". Ook die kookrubriek was een lachertje. "Ben je mal, wat weet ik van koken. Het werden korte recepten als 'gemarineerde fiéts ketting, twee uur laten stoven', of 'gebakken stoelpoot, wel eerst schuin afzagen'. En meer van die onzin die ik op één avond inel- kaar stampte". Echt lang heeft deze liefhebberij van Schiereck niet geduurd. "Henny of Hennie van den Berg deed al iets dergelijks voor een nieuwsblad en nam na twee maanden al geleidelijk het werk van me over, tot De Dorpskrant Hart van Holland werd. Niet te vergelijken met de vier pagina;s die ik 25 jaar geleden in elkaar smeet". I Frans Schiereck: Gemarineerde fietsketting. Twee uur laten stoven Van onze cullinaire medewerkster botnjezohergerhebtSmak,;nrau- Zo luidt een oud spreekwoord Dit m zwaar overdreven maar toch sluit het wel aardig aan b« de kooktip die ik U nu ga geven heeft V°°r he' Ssten gggj "GEBAKKEN KEISTEEN" St6™ flinkl' keiste«> »>t de straat en zet die een week in de week. Het mag beslist geen bak steen zijn, ook al weet ik dat som- volken rondom de Midde,W tJn D e VQOrfce«r aan ge klaar'te VCel ""^.iker klaar te maken namelijk. Goed een keisteen dus. Na een week, zult U zien kunt u hem gemakkelijk in 6 plakken snijden. De pan goed ,leet maken e„ jnsme ren met afgewerkte olie. Zei het raam open dames! Andere ruikt rw keukentje nog dagen „aar de olie Plakjes eerst aan beide z.jden dichtschroeien en dan op een laag Pitje m een half gesloten pan laten door sudderen. Ondertussen maakt U in een andere P n een saus klaar van scherp zand niet een beetje azijn. Het zand van te voren goed schoon wassen want U wilt natuurlijk geen ongerechtigheden serveren Het ge heel tegen de kook brengen. NSem 1 een nume schaal om het geheel op mie g'et de hete sai« over de plakken keisteen en dien dit alles op met een toefje liguster, een wei speciaal voor gasten, die lie ver ziet gaan dan komen. Mevr. M.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Hart van Holland | 2002 | | pagina 21