Hart van Holland 18 juni 2003
DE ZOMER KOMT ER AAN!
Idols finalist Joël op de bres voor goede UV-bescherming
De ZomerZ werf kaart... met reistips
Nederlanders gooien een balletje in Zuid Frankrijk
PICKNICKEN OP Z'N LEKKERST
Anti Pasti
I
Idols finalist Joël zal de komende zomermaanden
zijn ogen beschermen tegen de zon met een zon
nebril van Polaroid. De Nederlandse Kankerbe
strijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) geeft
al jaren voorlichting over de risico's van UV-stra-
ling. De jonge zanger heeft een flitsende zomer-
single opgenomen ten bate van de kankerbestrij
ding. Centraal in het nummer 'Sole sole' staat het
thema verstandig zonnen. Het dragen van een
kwalitatief goede zonnebril met polariserende
lenzen hoort hier bij.
Op het hoofd als haarband, achter op het hoofd
tijdens het skaten en nu langzaam weer terug op
de neus. De zonnebril is als functioneel accessoi
re en als uiting van een lifestyle niet meer weg te
denken uit het straatbeeld. Ook Idols finalist joël
weet hoe een zonnebril kan bijdragen aan de
persoonlijke presentatie. De lenzen van Polaroid
bieden 100 procent bescherming tegen UV stra
len. Ook hinderlijke schitteringen door waterop
pervlakten en spiegelende wegen worden door
Polaroid-lenzen gefilterd zodat alleen het zoge
heten 'nuttige' licht wordt doorgelaten.
De zoncampagne van het KWF ging gisteren,
dinsdag 1 7 juni, van start met een presentatie
van joël's cd-single 'Sole sole'. Hij vestigt hier-
mee de aandacht op de mogelijkheden om jezelf
te beschermen tegen de zon. Met name jonge
ren zijn zich doorgaans onvoldoende bewust van
de schadelijke gevolgen van UV-straling.
De cd- single van joël 'Sole sole' is vanaf van
daag, woensdag 18 juni voor €2,- verkrijgbaar.
Regio - Voor de tweede maal
start zaterdag 21 juni een
Open Masters Beachvolleybal-
toernooi. Dit toernooi, een
onderdeel van de Doeland NK
Beach vol ley balcompetitie,
wordt aan het strand van Nes-
selande aan de Zevenhuizer-
plas georganiseerd.
Op deze zaterdag strijden 32
heren- en damesteams voor een
plek op de finaledag van zondag
22 juni. Slechts acht team gaan
verder om voor de prijzen te
spelen. De finale van deze dag
staat gepland rond 16.00 uur.
SBS6 zal op zondag de wedstrij
den komen vastleggen en de
beelden kan men dan op de
zondagen vanaf juli bekijken.
Zowel de Nederlandse topteams
uit de Masterscompetitie als
de teams uit het Challengercom-
petitie spelen tijdens de Open
Masters. De Nederlandse Kam
pioenen van vorig jaar, bij de
heren Sander Mulder en Richard
de Kogel en bij de dames Rebek-
ka Kadijk en Marrit Leenstra, zul
len aanwezig zijn. Beide teams
hebben naast de landstitel ook
het toernooi van Nesselande op
hun naam gezet.
De nationale sport van Frankrijk is jeu de Boules.
Niet alleen voor de pastis drinkende mannetjes
op rustieke, met platanen omzoomde dorps-
pleintjes, maar ruim een half miljoen Fransen is
aangesloten bij een van de 7600 verenigingen en
speelt het spel wekelijks in wedstrijdverband. Het
spelletje met het kleine (but) houten balletje en
de grote metalen ballen heeft verschillende
namen; Jeu Provencal, La Lyonnaise, Jeu de Bou
les en Pétanque. Het verschil zit 'm in de spelre
gels. Het laatste is het bekendste, Pétanque werd
voor het eerst gespeeld in 1910 in La Ciotat. De
naam stamt uit het Provencals, 'Pès Tanques'
wat zoveel betekent als 'voeten naast elkaar'.
Deze oerfranse volkssport is echter ook in Neder
land bezig aan een overweldigende opmars.
Ruim 17.000 leden, 240 verenigingen, die aan
gesloten zijn bij de Nederlandse jeu de Boules
Bond (NJBB). "We hebben in Nederland in
middels honderden jeu de Boulesbanen, waaron
der een groot aantal binnenbanen omdat het
weer hier helaas niet te vergelijken is met dat van
zuid Frankrijk," aldus NJBB-directeur Bert Lam-
merts. ''Wat dat betreft zijn de Fransen bevoor
recht. De hele winter kunnen 'boulen' onder een
straalblauwe hemel, op de gezellige pleintjes in
pittoreske Provengaalse dorpjes is het natuurlijk
hélemaal".
Spelen met de Fransen
Om de kille Hollandse winter te ontvluchten heb
ben Bert Lammerts en zijn medebestuurders Erica
Lak en Hil Jeninga samen met Hotel Thomas in
Cannes en Maaskantreizen een jeu de boulespro-
gramma samengesteld. Er is een aantal unieke
10-daagse reizen georganiseerd naar het zuiden
van Frankrijk waarbij de deelnemers, gevorder
den of absolute beginners, mét de plaatselijke
bevolking op de heilige grond van het Pétanque
hun balletjes kunnen gooien. Een erkende trainer
van de NJBB gaat mee om beginners te begelei
den en de wedstrijdjes in goede banen te leiden.
"Het chauvinisme van de Fransen is berucht en
we waren dan ook aangenaam verrast door het
warme enthousiasme waarmee onze plannen
door de plaatselijke overheid en petanquevereni-
gingen werden ontvangen.
We gaan dagelijks naar een ander dorp en dat
zijn niet de minste. Saint Tropez, waar we spelen
op het beroemde plein 'Place des Lices', in Saint
Paul de Vence op het pleintje bij 'Café de la Place'
waar bijna alle grootheden de aarde gespeeld
hebben; Yves Montand, jean Paul Sartre, Lino
Ventura, Alain Delon, Jean Paul Belmondo maar
ook Frank Sinatra, Maria Callas en onze eigen
Willem Duys, om er maar eens een paar te noe
men.
Verder spelen we in hartje centrum van Cannes
bij de oude haven en onder de palmbomen in de
mondaine badplaats juan les Pins. Tenslotte
maken we excursies naar de Gorges du Verdon,
Monte Carlo en Nice. En natuurlijk gaan we proe
ven van hét drankje van de 'boulers'; Pastis!"
aldus Arnold Verhoeven, directeur van Hotel Tho
mas in Cannes.
Er zijn tussen eind oktober en eind april elf reizen
gepland, die zowel met luxe touringcar als ook
met eigen auto, TGV of vliegtuig te reserveren
zijn. Voor alle deelnemers is het programma ter
plaatse hetzelfde.
Voor meer informatie: Hotel Thomas, telefoon
0033-493698070, www.hotelthomas.fr of Ne
derlandse Jeu de Boules Bond, telefoon
0174240249, www.njbb.nl.
I De ZomerZwerfkaart is weer in
omloop. Dit is een voordelige
dagkaart voor zomerse uit
stapjes. Met deze kaart kun-
if nen reizigers een hele dag on
beperkt met alle stads- en
streekbussen, trams en metro's
in heel Nederland reizen. De
ZomerZwerfkaart is verkrijg-
baar bij de chauffeurs bij de
f service- en verkooppunten van
het stads- en streekvervoer. De
kaart is geldig tot en met 31
augustus.
De kaart is verkrijgbaar voor
5,40 (voor 4- tot en met 11-ja
rigen en voor houders van ëen
Pas-65+) en 8,20 voor overige
reizigers. Connexxion heeft
een kleurige brochure uitge
bracht waarin ook diverse tips
staan voor zomerse uitstapjes
voornamelijk gericht op het
bezoeken van cultuur en na
tuur in de regio. Deze brochu
re is verkrijgbaar in Connexxi-
onbussen, bij de service- en
verkooppunten van Connex
xion en bij Connexxion Klan
tenservice 0900-266 399 (0,10
p.m.). Op de website
www.connexxion.nl zijn de Zo
merZwerfkaart en de diverse
reistips verder toegelicht.
Het evenement "Une cave, un
jour" biedt echte wijnliefheb
bers de mogelijkheid op een
bijzondere wijze kennis te
maken met de productie van
wijnen uit de Roussillonstreek.
Wie tussen 26 juni en 4 sep
tember een bezoek brengt
aan de Roussillon en deel
neemt aan "Une Cave, un
jour", leert in één avond een
chateau kennen.
Het programma, dat een hele
avond in beslag neemt, begint
met de bezichtiging van een
chateau, de wijngaarden en
de kelders. Onderweg krijgen
de deelnemers uitleg van de
wijnboer over de verschillende
manieren van wijn maken en
de diverse druivenrassen die
hiervoor gebruikt worden.
Daarna is er de mogelijkheid
om de wijnen van het huis te
proeven. Tot slot kunnen de
deelnemers aanschuiven voor
een traditionele Franse maal
tijd, waarbij de eerder ge
proefde wijnen in overvloed
doorgeproefd kunnen wor
den.
Geïnteresseerden kunnen de
Engelstalige folder aanvragen,
uitsluitend schriftelijk, bij het
Comité Roussillon Nederland,
Mathenesserlaan 393a, 3023
GE Rotterdam. Deze folders
zijn overigens ook beschikbaar
bij alle campings, hotels en
toeristenbureaus in de streek
Roussillon.
Voor meer informatie en re
serveringen:
Association pour la Promotion
des Vins de Roussillon, 19, ave
nue de Grande-Bretagne,
66000 Perpignan, Frankrijk,
telefoon 0033 (0) 468515999
(contactpersoon: Christine
Couanau).
v
Het mooie weer van de afgelopen weken
nodigt uit om er lekker op uit te trekken en
gezellig samen te picknicken op een mooi
C lekje. Een goede voorbereiding is daarbij
et halve werk. Daarom wat handige tips.
Tips voor een lekkere en veilige picknick:
Sla, tomaat en komkommer voorkomen
dat het brood voortijdig uitdroogt, maar
kunnen het brood ook te vochtig maken.
Door het brood goed met boter te besme
ren, voorkom je dat het vocht uit de groen
ten er teveel intrekt. Beleg de boterham
men verder met bijvoorbeeld beenham en
mosterd of salami en rucola en snijd ze dia
gonaal door voor een feestelijk effect.
Vooral op warme dagen is het belangrijk
om al het eten voor de picknick goed ge
koeld mee te nemen. Zet alle gerechten
daarom van tevoren in de koelkast en haal
ze daar pas op het laatste moment uit. Om
onderweg alles koel te houden, zijn er koel
boxen voor de auto die op de aansteker
kunnen worden aangesloten. Gebruik ther
mosflessen voor dranken.
Als je op de fiets gaat, geef dan iedereen
z'n eigen picknick mee. Gebruik hierbij klei
ne koelelementen die je van tevoren in het
vriesvak gelegd hebt.
Bij een picknick smaakt een glas koele,
witte of rosé wijn heerlijk. Vergeet dan niet
de kurkentrekker mee te nemen. Ook een
zelfgemaakte alcoholvrije cocktail slaat aan;
kies hiervoor tropisch vruchtensap met vers
citroensap en een scheutje gembersiroop.
Of een lekkere 'wijn-cocktail' van bijvoor
beeld witte wijn met sinaasappellikeur.
Voor een complete picknick zijn lekker
vers brood, zakjes chips, bakjes kant-en-
klare aardappelsalade, vers fruit en yoghur-
tjes lekkere aanvullingen. Vergeet ook niet
om een plaid, servetjes en (wegwerp) ser
vies en bestek mee te nemen. En natuurlijk
een theedoek en folie om alles wat over is
mee af te dekken.
Gooi na de picknick al het afval in een
prullenbak of neem het mee naar huis.
En natuurlijk een lekker picknick recept dat ie
dereen al helemaal in vakantiesferen brengt.
Voor meer recepten en een picknick-special
kan men terecht op www.vlees.nl.
Voor 4 personen
Bereidingstijd: 10 minuten
Ingrediënten:
200g Italiaanse vleeswaren (salami, morta-
della, parma ham, Italiaanse rollade, Spina-
ta romana, fricandeau)
lOOg gemengde sta,aubergines op olie
(potje), paar sprietjes bieslook, courgettes
op olie (potje), 4 eetl. tonijn (blik), 4 eetl.
Pesto, 2 eeti. Mayonaise, frambozendres-
sing, 1 eetl. kappertjes
Bereidingswijze:
Meng de tonijn met de mayonaise en
breng op smaak met zout en peper. Leg op
een mooi bord een bedje van sla en gar
neer met de bieslook.
Maak van de fricandeau 'roosjes', vul ze
met het tonijnmengsel en bestrooi met de
kappertjes.
Maak van de parma
ham 'roosjes' en vul
ze met de pesto. Ver
deel de verschillende
vleeswaren over het
bord. Doe alle roos
jes en de overige in
grediënten in een
stevige afsluitbare
bak.
Maak een frambo-
zendressing van wat
olijfolie, frambozen-
azijn, peper en zout
en doe die in een
apart potje.
Picknick: Leg de sla
op een bord, drapeer
met de roosjes en doe
er wat dressing over.
Lekker met ciabatta.
Voedingswaarden per persoon:
Energie 1710 kj/407 Kcal
Eiwit: 20 g
Vet: 8 g
Koolhydraten 4 g
Ijzer: 2,4 mg (=27% van aanbevolen dage
lijkse hoeveelheid voor mannen en
16% voor vrouwen)
Bron:Voorlichtingsbureau Vlees.