Hart van Holland 18 juni 2003 DE ZOMER KOMT ER AAN! Idols finalist Joël op de bres voor goede UV-bescherming De ZomerZ werf kaart... met reistips Nederlanders gooien een balletje in Zuid Frankrijk PICKNICKEN OP Z'N LEKKERST Anti Pasti I Idols finalist Joël zal de komende zomermaanden zijn ogen beschermen tegen de zon met een zon nebril van Polaroid. De Nederlandse Kankerbe strijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) geeft al jaren voorlichting over de risico's van UV-stra- ling. De jonge zanger heeft een flitsende zomer- single opgenomen ten bate van de kankerbestrij ding. Centraal in het nummer 'Sole sole' staat het thema verstandig zonnen. Het dragen van een kwalitatief goede zonnebril met polariserende lenzen hoort hier bij. Op het hoofd als haarband, achter op het hoofd tijdens het skaten en nu langzaam weer terug op de neus. De zonnebril is als functioneel accessoi re en als uiting van een lifestyle niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ook Idols finalist joël weet hoe een zonnebril kan bijdragen aan de persoonlijke presentatie. De lenzen van Polaroid bieden 100 procent bescherming tegen UV stra len. Ook hinderlijke schitteringen door waterop pervlakten en spiegelende wegen worden door Polaroid-lenzen gefilterd zodat alleen het zoge heten 'nuttige' licht wordt doorgelaten. De zoncampagne van het KWF ging gisteren, dinsdag 1 7 juni, van start met een presentatie van joël's cd-single 'Sole sole'. Hij vestigt hier- mee de aandacht op de mogelijkheden om jezelf te beschermen tegen de zon. Met name jonge ren zijn zich doorgaans onvoldoende bewust van de schadelijke gevolgen van UV-straling. De cd- single van joël 'Sole sole' is vanaf van daag, woensdag 18 juni voor €2,- verkrijgbaar. Regio - Voor de tweede maal start zaterdag 21 juni een Open Masters Beachvolleybal- toernooi. Dit toernooi, een onderdeel van de Doeland NK Beach vol ley balcompetitie, wordt aan het strand van Nes- selande aan de Zevenhuizer- plas georganiseerd. Op deze zaterdag strijden 32 heren- en damesteams voor een plek op de finaledag van zondag 22 juni. Slechts acht team gaan verder om voor de prijzen te spelen. De finale van deze dag staat gepland rond 16.00 uur. SBS6 zal op zondag de wedstrij den komen vastleggen en de beelden kan men dan op de zondagen vanaf juli bekijken. Zowel de Nederlandse topteams uit de Masterscompetitie als de teams uit het Challengercom- petitie spelen tijdens de Open Masters. De Nederlandse Kam pioenen van vorig jaar, bij de heren Sander Mulder en Richard de Kogel en bij de dames Rebek- ka Kadijk en Marrit Leenstra, zul len aanwezig zijn. Beide teams hebben naast de landstitel ook het toernooi van Nesselande op hun naam gezet. De nationale sport van Frankrijk is jeu de Boules. Niet alleen voor de pastis drinkende mannetjes op rustieke, met platanen omzoomde dorps- pleintjes, maar ruim een half miljoen Fransen is aangesloten bij een van de 7600 verenigingen en speelt het spel wekelijks in wedstrijdverband. Het spelletje met het kleine (but) houten balletje en de grote metalen ballen heeft verschillende namen; Jeu Provencal, La Lyonnaise, Jeu de Bou les en Pétanque. Het verschil zit 'm in de spelre gels. Het laatste is het bekendste, Pétanque werd voor het eerst gespeeld in 1910 in La Ciotat. De naam stamt uit het Provencals, 'Pès Tanques' wat zoveel betekent als 'voeten naast elkaar'. Deze oerfranse volkssport is echter ook in Neder land bezig aan een overweldigende opmars. Ruim 17.000 leden, 240 verenigingen, die aan gesloten zijn bij de Nederlandse jeu de Boules Bond (NJBB). "We hebben in Nederland in middels honderden jeu de Boulesbanen, waaron der een groot aantal binnenbanen omdat het weer hier helaas niet te vergelijken is met dat van zuid Frankrijk," aldus NJBB-directeur Bert Lam- merts. ''Wat dat betreft zijn de Fransen bevoor recht. De hele winter kunnen 'boulen' onder een straalblauwe hemel, op de gezellige pleintjes in pittoreske Provengaalse dorpjes is het natuurlijk hélemaal". Spelen met de Fransen Om de kille Hollandse winter te ontvluchten heb ben Bert Lammerts en zijn medebestuurders Erica Lak en Hil Jeninga samen met Hotel Thomas in Cannes en Maaskantreizen een jeu de boulespro- gramma samengesteld. Er is een aantal unieke 10-daagse reizen georganiseerd naar het zuiden van Frankrijk waarbij de deelnemers, gevorder den of absolute beginners, mét de plaatselijke bevolking op de heilige grond van het Pétanque hun balletjes kunnen gooien. Een erkende trainer van de NJBB gaat mee om beginners te begelei den en de wedstrijdjes in goede banen te leiden. "Het chauvinisme van de Fransen is berucht en we waren dan ook aangenaam verrast door het warme enthousiasme waarmee onze plannen door de plaatselijke overheid en petanquevereni- gingen werden ontvangen. We gaan dagelijks naar een ander dorp en dat zijn niet de minste. Saint Tropez, waar we spelen op het beroemde plein 'Place des Lices', in Saint Paul de Vence op het pleintje bij 'Café de la Place' waar bijna alle grootheden de aarde gespeeld hebben; Yves Montand, jean Paul Sartre, Lino Ventura, Alain Delon, Jean Paul Belmondo maar ook Frank Sinatra, Maria Callas en onze eigen Willem Duys, om er maar eens een paar te noe men. Verder spelen we in hartje centrum van Cannes bij de oude haven en onder de palmbomen in de mondaine badplaats juan les Pins. Tenslotte maken we excursies naar de Gorges du Verdon, Monte Carlo en Nice. En natuurlijk gaan we proe ven van hét drankje van de 'boulers'; Pastis!" aldus Arnold Verhoeven, directeur van Hotel Tho mas in Cannes. Er zijn tussen eind oktober en eind april elf reizen gepland, die zowel met luxe touringcar als ook met eigen auto, TGV of vliegtuig te reserveren zijn. Voor alle deelnemers is het programma ter plaatse hetzelfde. Voor meer informatie: Hotel Thomas, telefoon 0033-493698070, www.hotelthomas.fr of Ne derlandse Jeu de Boules Bond, telefoon 0174240249, www.njbb.nl. I De ZomerZwerfkaart is weer in omloop. Dit is een voordelige dagkaart voor zomerse uit stapjes. Met deze kaart kun- if nen reizigers een hele dag on beperkt met alle stads- en streekbussen, trams en metro's in heel Nederland reizen. De ZomerZwerfkaart is verkrijg- baar bij de chauffeurs bij de f service- en verkooppunten van het stads- en streekvervoer. De kaart is geldig tot en met 31 augustus. De kaart is verkrijgbaar voor 5,40 (voor 4- tot en met 11-ja rigen en voor houders van ëen Pas-65+) en 8,20 voor overige reizigers. Connexxion heeft een kleurige brochure uitge bracht waarin ook diverse tips staan voor zomerse uitstapjes voornamelijk gericht op het bezoeken van cultuur en na tuur in de regio. Deze brochu re is verkrijgbaar in Connexxi- onbussen, bij de service- en verkooppunten van Connex xion en bij Connexxion Klan tenservice 0900-266 399 (0,10 p.m.). Op de website www.connexxion.nl zijn de Zo merZwerfkaart en de diverse reistips verder toegelicht. Het evenement "Une cave, un jour" biedt echte wijnliefheb bers de mogelijkheid op een bijzondere wijze kennis te maken met de productie van wijnen uit de Roussillonstreek. Wie tussen 26 juni en 4 sep tember een bezoek brengt aan de Roussillon en deel neemt aan "Une Cave, un jour", leert in één avond een chateau kennen. Het programma, dat een hele avond in beslag neemt, begint met de bezichtiging van een chateau, de wijngaarden en de kelders. Onderweg krijgen de deelnemers uitleg van de wijnboer over de verschillende manieren van wijn maken en de diverse druivenrassen die hiervoor gebruikt worden. Daarna is er de mogelijkheid om de wijnen van het huis te proeven. Tot slot kunnen de deelnemers aanschuiven voor een traditionele Franse maal tijd, waarbij de eerder ge proefde wijnen in overvloed doorgeproefd kunnen wor den. Geïnteresseerden kunnen de Engelstalige folder aanvragen, uitsluitend schriftelijk, bij het Comité Roussillon Nederland, Mathenesserlaan 393a, 3023 GE Rotterdam. Deze folders zijn overigens ook beschikbaar bij alle campings, hotels en toeristenbureaus in de streek Roussillon. Voor meer informatie en re serveringen: Association pour la Promotion des Vins de Roussillon, 19, ave nue de Grande-Bretagne, 66000 Perpignan, Frankrijk, telefoon 0033 (0) 468515999 (contactpersoon: Christine Couanau). v Het mooie weer van de afgelopen weken nodigt uit om er lekker op uit te trekken en gezellig samen te picknicken op een mooi C lekje. Een goede voorbereiding is daarbij et halve werk. Daarom wat handige tips. Tips voor een lekkere en veilige picknick: Sla, tomaat en komkommer voorkomen dat het brood voortijdig uitdroogt, maar kunnen het brood ook te vochtig maken. Door het brood goed met boter te besme ren, voorkom je dat het vocht uit de groen ten er teveel intrekt. Beleg de boterham men verder met bijvoorbeeld beenham en mosterd of salami en rucola en snijd ze dia gonaal door voor een feestelijk effect. Vooral op warme dagen is het belangrijk om al het eten voor de picknick goed ge koeld mee te nemen. Zet alle gerechten daarom van tevoren in de koelkast en haal ze daar pas op het laatste moment uit. Om onderweg alles koel te houden, zijn er koel boxen voor de auto die op de aansteker kunnen worden aangesloten. Gebruik ther mosflessen voor dranken. Als je op de fiets gaat, geef dan iedereen z'n eigen picknick mee. Gebruik hierbij klei ne koelelementen die je van tevoren in het vriesvak gelegd hebt. Bij een picknick smaakt een glas koele, witte of rosé wijn heerlijk. Vergeet dan niet de kurkentrekker mee te nemen. Ook een zelfgemaakte alcoholvrije cocktail slaat aan; kies hiervoor tropisch vruchtensap met vers citroensap en een scheutje gembersiroop. Of een lekkere 'wijn-cocktail' van bijvoor beeld witte wijn met sinaasappellikeur. Voor een complete picknick zijn lekker vers brood, zakjes chips, bakjes kant-en- klare aardappelsalade, vers fruit en yoghur- tjes lekkere aanvullingen. Vergeet ook niet om een plaid, servetjes en (wegwerp) ser vies en bestek mee te nemen. En natuurlijk een theedoek en folie om alles wat over is mee af te dekken. Gooi na de picknick al het afval in een prullenbak of neem het mee naar huis. En natuurlijk een lekker picknick recept dat ie dereen al helemaal in vakantiesferen brengt. Voor meer recepten en een picknick-special kan men terecht op www.vlees.nl. Voor 4 personen Bereidingstijd: 10 minuten Ingrediënten: 200g Italiaanse vleeswaren (salami, morta- della, parma ham, Italiaanse rollade, Spina- ta romana, fricandeau) lOOg gemengde sta,aubergines op olie (potje), paar sprietjes bieslook, courgettes op olie (potje), 4 eetl. tonijn (blik), 4 eetl. Pesto, 2 eeti. Mayonaise, frambozendres- sing, 1 eetl. kappertjes Bereidingswijze: Meng de tonijn met de mayonaise en breng op smaak met zout en peper. Leg op een mooi bord een bedje van sla en gar neer met de bieslook. Maak van de fricandeau 'roosjes', vul ze met het tonijnmengsel en bestrooi met de kappertjes. Maak van de parma ham 'roosjes' en vul ze met de pesto. Ver deel de verschillende vleeswaren over het bord. Doe alle roos jes en de overige in grediënten in een stevige afsluitbare bak. Maak een frambo- zendressing van wat olijfolie, frambozen- azijn, peper en zout en doe die in een apart potje. Picknick: Leg de sla op een bord, drapeer met de roosjes en doe er wat dressing over. Lekker met ciabatta. Voedingswaarden per persoon: Energie 1710 kj/407 Kcal Eiwit: 20 g Vet: 8 g Koolhydraten 4 g Ijzer: 2,4 mg (=27% van aanbevolen dage lijkse hoeveelheid voor mannen en 16% voor vrouwen) Bron:Voorlichtingsbureau Vlees.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Hart van Holland | 2003 | | pagina 26