HOTEL DE LANDBOUW ONDER MOEDERLIJKE VERZORGING HOTEL DE UNIE ONTVANGT WERELD IN HUISELIJKE STIJL Hart van Holland 20 augustus 2003 ss- Door Frits Bromberg Boskoop - Het aantal verdwaalde toeristen dat zich in hotel/restau rant De Landbouw te ruste legt, is relatief klein. Het hotel, met onder meer zeven (slaap)kamers, moet het meer hebben van 'de vaste jongens', projectmensen en buitenlandse vrachtwagenchauf feurs die naar een beurs in het Plantarium wilden of op bezoek gingen bij een kweker, onder het ijzersterke motto 'eerst zien, dan geloven'. Het hotel, waarvan de voorgevel niet opvallend fraai is, is vrijwel dagelijks volgeboekt. De vaste jongens weten waarom. De voorgevel verraadt met de me nukaart daar iets van. Te lezen valt: De Zoepjes, Durbeitjes, 'We hebben natuurlijk ook gewoon de normale vette hap!!!' en 'Toeten en kofvies'. Verantwoordelijk voor deze tekst en wat het hotel nog meer te bie den heeft, is Marian Wagensveld, bijgestaan door haar dochter Su zanne. Beiden doen hun werk met grote inzet, waaraan de bezoekers plezier beleven. Marian: "Om te beginnen zijn we niet duur. We hebben geen personeel in kostuum, de kamers zijn gewoon, zoals te doen gebruikelijk, met bedden, kasten, tafel en stoeltjes. Verder niks. Maar onderhand is alles wel mogelijk." Het hotel wordt bezocht door fiet sers uit binnen- en buitenland, de handelsman met laptop kan e- mailen en faxen. Hij weet ook dat, mocht een avond wat uit de hand zijn gelopen, Marian zich zonder te mopperen uit bed kan worden gebeld. "In kamerjas, maar dat zal die man een zorg zijn, alstie maar binnen wordt gelaten." Deze eigenaresse: "Die mensen zijn vaak ver van huis en soms voor langere tijd. Ik probeer ze een ge zinsvervangende omgeving te bie den, meestal op de manier van 'wat de pot schaft' en als ze wil len, krijgen ze ontbijt op bed. En ik doe meer. Zit een knoop los? Dan naai ik 'm vast. Moet er iets worden gewassen, dan was ik dat. Geen probleem." Marian beschikt over de gebruike lijke vergunningen en diploma's, maar heeft geen koksopleiding. Wel een keuken en een diepvrie zer 'waar je in kunt wandelen', al geeft zij de voorkeur aan vers. Marian Wagensveld en dochter Suzanne: in alle gezelligheid aan één van de kofvies. drukking in de kamers, al is de meubilering eenvoudig. Marian: "Ze hebben allemaal een kleur. Als iemand gewend is getaakt aan de blauwe kamer, dan krijgt hij die, als de kamer vrij is, natuurlijk. En anders verwijs ik door, naar Wad- dinxveen, Alphen of Hazerswou- de. Wat dat betreft is de collegia liteit groot." Hotel De Landbouw beschikt niet alleen over kamers, een restaurant én een bar, maar ook over twee zalen voor bruiloften en partijen, voor respectievelijk 70 en 120 be zoekers. Marian Wagensveld: "Ze zijn strikt gescheiden van bar en restaurant. Wie bezig is aan z'n gewone vette hap, struikelt niet over een bezoeker aan een van de zalen. Nog iets van onze kofvies?" Door Frits Bromberg Waddinxveen - "Waar de burge meester van New York heeft gesla pen, moet je aan m'n vader vra gen, want die was toen de baas. Nu ben ik mede-eigenaar, en al had ik die burgemeester niet op bezoek, ik heb verder wel het hele buitenland in huis gehad. Fietsers, zakenlieden, toeristen, we vormen een breedschalig horecabedrijf, met partyzalen." Aldus de 32-jari- ge S. Versloot, die in hotel-restau rant De Unie 14 kamers biedt, een gezellig restaurant en een bar die nog niet wordt ontsierd door kille neonverlichting. Versloot: "Nee, alsjeblieft niet, zeg." Zelfs de voorpui heeft geen neon- verlichting. Versloot: "We probe ren alles in huiselijke stijl te hou den, al zullen de hotelkamers in weinig verschillen met die in het buitenland: bedden, tv, kasten en een tafeltje met stoelen, geen zaken waar de gemiddelde toerist over naar huis zal schrijven. Opmerkelijk is wel, dat de bar over een gigantische hoeveelheid fles sen beschikt 'met alles erin', maar ook een verboden plank kent. Ver sloot: "Daarop staan twee flessen 'Schilletje', nog door mijn grootva der, nee, overgrootvader gebrou wen en in flessen gedaan. Een li keur voor dames, maar de flessen gaan niet meer open. Dan hebben we nog wel wat anders in huis. Een citroentje met suiker bijvoor beeld, dat kan weer wel." Voor De Unie betekent de winter pas echte drukte. Versloot: "We krijgen nu veel fietsers, uit eigen land, Duitsers en Belgen. Maar het merendeel bestaat toch uit zaken lieden uit binnen- en buitenland, die de sierteelt in dit gebied op zoeken. Doorgaans is er nog wel een kamer vrij, maar zo niet, dan bellen we een hotel in de omge ving, maar ook in Den Haag, Ut recht en Rotterdam. Het voordeel van Waddinxveen en daarmee ons hotel is, dat we zo centraal liggen. Twintig minuten van Rotterdam, een half uurtje van Den Haag, Ut recht en Amsterdam. Tijdens de zomervakantie zijn de snelwegen relatief rustig, zodat ik nog over minuten kan spreken. Daarvoor en erna is het natuurlijk anders, tij dens de spits." "Koken heb ik van m'n moeder geleerd en wat ik niet wist, leerde ik mezelf. Suzanne kan het nu ook, zodat we gezellig samen kun nen koken. Bovendien heb ik een aardappelschilmachine en als een man of veertig komt binnenstor men om te eten, dan heb ik géén probleem." De gezelligheid voor 'de jongens ver van huis' komt ook tot uit- Mede-eigenaar S. Versloot van het familiebedrijf De Unie. juist de buitenlanders zijn, die op hun kamer wat staan klaar te maken. Dat merkje aan de inhoud van de prullenmanden". Druk of niet. Versloot kent geen concurrenten. "Wel con-collega's. Concurrerende collega's dus, maar in samenwerking. Versloot, in zijn vrije tijd spuitgast bij de vrijwillige brandweer: "De paar hotels die we hier kennen, dienen als uitval- bases naar de grote steden of naar de vrije natuur. Soms zitten we vol. Maar omdat de VVV na vijf uur naar huis gaat, regelen wij telefonisch nachtlogies voor gasten die bij ons geen kamer kunnen vinden. Rotterdam is groot, hoor. Daar is altijd wel wat vrij." Dit stukje groene hart is relatief rustig, met maar weinig hotels. Versloot: "Toch komen hier bui tenlanders, die de drukte van de grote steden mijden en het in hun ogen 'échte Holland' opzoeken, het binnenland dus. Zoals Nederlanders het binnen land van andere landen opzoeken, in de hoop daar het ware karakter van het land te treffen." De spreekwoordelijke zuinigheid van de Nederlandse toerist is Versloot bekend. "Met de auto vol zakken aardappels naar Spanje. Maar dat is een verzinsel. Toch is ook in De Unie de gemiddelde Nederlandse toerist wat zuiniger dan de bui tenlander, zeker als het om de warme maaltijd gaat. Versloot: "De Nederlander is minder bereid uit eten te gaan. Of ze in hun kamer soep staan te koken en op- loskoffie maken, ik zou het niet weten. Maar ik weet wel, dat het

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Hart van Holland | 2003 | | pagina 9