BRASSERIE 'T GRAANHUYS
MMpWk ili Mêfaé
*c"'fascuo
Een snertwinter of een winter met snert?
IN DEZE KRANT:
K.A. Havelaar Zn bv
BRASSERIE 'T GRAANHUYS TWEEMANSPOLDER 6A ZEVENHUIZEN TEL. 0180-328928
Metaaltechniek
Wat u bedenkt in sM alminim en Wê!
WHt if nok een droomtuin?
SËI* DAGEIUKS VAN HARTE WELKOM (MAANDAG VANAF 17.00 UUR)
H AVELAAR
jj moerkapelle
Verkoop aan particuBer^obbyisÜ via
Messing, brons, aluminium, RVS, staal
pagina 1
Hoveniersbedrijf Van der Mee Jansen zorgt ervoor!
Wij, als klein bedrijf, staan garant voor een mooie, maar
ook betaalbare tuin, die geheel op üw wensen is afgestemd.
Van Aar Mm Jansen
Pinksterbloemstraat 8,2751 CK Moerkapelle
Tel. (079) 593 23 04, Mobiel: 06 - 51 50 46 05
De seizoenen vliegen voorbij en inmiddels
zitten we midden in de winter. Deze
maanden completeren voor Brasserie 't
Graanhuys haar eerste jaar. Per kwartaal
wordt de menukaart vernieuwd en aange
past aan de gerechten die in dat seizoen
gebruikelijk zijn. De winter is van oudsher
de periode waarin er zware kost op tafel
staat. Hutspot met klapstuk, snert met rog
gebrood en spek, boerenkool met worst,
zuurkool met spek en ga zo maar door.
De echte stamppot komt in die maanden
bij iedereen wel ééns in de week op tafel.
Als restaurant heb je in de winter ook snel
de neiging om deze gerechten met een
extra smaakje of in een luxe vorm te ser
veren. Maar laten we eerlijk zijn, deze
gerechten zijn nergens zo lekker als bij
moeder thuis. Het is het eten wat bij men
sen emotioneel heel diep zit. Het zijn sma
ken en combinaties die in elk huisgezin
weer anders zijn. Ook de wijze van eten is
vaak familie gebonden en daardoor niet
geschikt voor een restaurant. Wat dacht u
van het kuiltje waarin de jus wordt gego
ten om even later door het geheel te wor
den vermengd. Of wat ook gebeurt, elk
hapje in de jus dopen. Deze familiege-
bruiken spelen zich vooral binnenshuis af,
in de kring van bekenden en familie. Daar
mag je eten zoals je zelf prettig vindt en
waarbij je je op je gemak voelt. In een
restaurant laten mensen die gebruiken
vaak achterwege en eet men volgens de
etiquette. Als Brasserie 't Graanhuys
begrijpen we dat, maar vinden het wel
een beetje jammer dat men zich bij ons
ook weer niet zo thuisvoelt dat men zich
zelf kan zijn. Vanuit deze kennis hebben
wij de stamppot niet op de kaart geplaatst,
alleen snert met roggebrood en spek is
een korte periode verkrijgbaar. Maar als
het zonnetje maar even schijnt, is de vraag
naar deze delicatesse zeer beperkt.
Met deze constatering komen wij bij het
weer en de uitwerking die dat heeft op
onze eetgewoonten. Zodra de tempera
tuur onder de nul zakt en het ijs groeit, is
de vraag naar snert en warme chocolade
met slagroom enorm. Iedereen krijgt er
zin in en wanneer de ijspret er echt is, dan
zijn zij samen met glühwein de meest
gewenste spijzen en dranken. Maar dan
moet er wel ijs liggen en dat is er met ons
huidige klimaat steeds schaarser. Vroeger
kon je rekenen op enkele koude weken
met een schaatsmarathon op de Rotte.
Tegenwoordig zijn we al blij met een paar
witte dagen en is sneeuw iets waar we
sporadisch van kunnen genieten. Juist met
deze witte tooi is de omgeving van De
Koornmolen als uit een sprookjesfilm. De
molenviergang met daarvoor de polder als
een grote witte vlakte is van een schoon
heid, die je bijna nergens meer zo ziet.
Maar het jaar 2004 begint met tulpenbol
len die al eind januari met hun kop boven
de aarde komen en bomen die uitlopen.
Dat vinden wij eigenlijk toch wel een
beetje een snert winter, wij hebben veel
liever een winter met snert.
In de afgelopen periode is Brasserie 't
Graanhuys verder aangekleed. Met heel
veel originele materialen, heeft ons inte
rieur een rustgevende en gezellige uitstra
ling gekregen. Je waant je echt in een
molen, op de hooizolder of in een graan
schuur. In de molenstomp is er zelfs een
molensteen geplaatst, waar rondom onze
gasten kunnen eten of een drankje kun
nen gebruiken. De vele aanvragen om
juist daar met elkaar te eten of iets te vie
ren, bewijst naar ons gevoel dat zo'n
ambiance thuishoort in ons restaurant. Bij
tijds reserveren van de molenstomp, is
vooral voor de weekenden noodzakelijk.
Op de volgende pagina's tonen wij u
onze nieuwe kaart met nog meer variatie.
Ook geven wij een recept vrij van een
lekkernij waar wij veel complimenten
over krijgen en waarvan vele mensen naar
de bereidingswijze vragen. De 'brownie' is
een van de favorieten uit onze dessert-
kaart. Op het gevaar af dat ook onze con
currenten van deze openheid gaan profi
teren, geven wij u dit recept. Het dwingt
ons om naar nieuwe verrassingen te zoe
ken en u te blijven boeien. Wij hopen dat
u ook dit seizoen weer met volle teugen
van Brasserie 't Graanhuys geniet.
Onze wijnkaart
pagina 2 l i
High Tea in 't Graanhuys
pagina 2 1
Recept van de chef
pagina 2 1
Onze menukaart
pagina 3 1
De Koornmolen
pagina 4 1
Nijverheidstraat 10 - 2751 GR Moerkapelle
T 079 593 1307 - F 079 593 1164
voor: tuinontwerp,
tuinaanleg, tuinonderhoud
Dorpsstraat 134 - 2761 AH Zevenhuizen
Telefoon: (0180)-633890 of (010)-5219083
OvetwS-