BRASSERIE 'T GRAANHUYS MMpWk ili Mêfaé *c"'fascuo Een snertwinter of een winter met snert? IN DEZE KRANT: K.A. Havelaar Zn bv BRASSERIE 'T GRAANHUYS TWEEMANSPOLDER 6A ZEVENHUIZEN TEL. 0180-328928 Metaaltechniek Wat u bedenkt in sM alminim en Wê! WHt if nok een droomtuin? SËI* DAGEIUKS VAN HARTE WELKOM (MAANDAG VANAF 17.00 UUR) H AVELAAR jj moerkapelle Verkoop aan particuBer^obbyisÜ via Messing, brons, aluminium, RVS, staal pagina 1 Hoveniersbedrijf Van der Mee Jansen zorgt ervoor! Wij, als klein bedrijf, staan garant voor een mooie, maar ook betaalbare tuin, die geheel op üw wensen is afgestemd. Van Aar Mm Jansen Pinksterbloemstraat 8,2751 CK Moerkapelle Tel. (079) 593 23 04, Mobiel: 06 - 51 50 46 05 De seizoenen vliegen voorbij en inmiddels zitten we midden in de winter. Deze maanden completeren voor Brasserie 't Graanhuys haar eerste jaar. Per kwartaal wordt de menukaart vernieuwd en aange past aan de gerechten die in dat seizoen gebruikelijk zijn. De winter is van oudsher de periode waarin er zware kost op tafel staat. Hutspot met klapstuk, snert met rog gebrood en spek, boerenkool met worst, zuurkool met spek en ga zo maar door. De echte stamppot komt in die maanden bij iedereen wel ééns in de week op tafel. Als restaurant heb je in de winter ook snel de neiging om deze gerechten met een extra smaakje of in een luxe vorm te ser veren. Maar laten we eerlijk zijn, deze gerechten zijn nergens zo lekker als bij moeder thuis. Het is het eten wat bij men sen emotioneel heel diep zit. Het zijn sma ken en combinaties die in elk huisgezin weer anders zijn. Ook de wijze van eten is vaak familie gebonden en daardoor niet geschikt voor een restaurant. Wat dacht u van het kuiltje waarin de jus wordt gego ten om even later door het geheel te wor den vermengd. Of wat ook gebeurt, elk hapje in de jus dopen. Deze familiege- bruiken spelen zich vooral binnenshuis af, in de kring van bekenden en familie. Daar mag je eten zoals je zelf prettig vindt en waarbij je je op je gemak voelt. In een restaurant laten mensen die gebruiken vaak achterwege en eet men volgens de etiquette. Als Brasserie 't Graanhuys begrijpen we dat, maar vinden het wel een beetje jammer dat men zich bij ons ook weer niet zo thuisvoelt dat men zich zelf kan zijn. Vanuit deze kennis hebben wij de stamppot niet op de kaart geplaatst, alleen snert met roggebrood en spek is een korte periode verkrijgbaar. Maar als het zonnetje maar even schijnt, is de vraag naar deze delicatesse zeer beperkt. Met deze constatering komen wij bij het weer en de uitwerking die dat heeft op onze eetgewoonten. Zodra de tempera tuur onder de nul zakt en het ijs groeit, is de vraag naar snert en warme chocolade met slagroom enorm. Iedereen krijgt er zin in en wanneer de ijspret er echt is, dan zijn zij samen met glühwein de meest gewenste spijzen en dranken. Maar dan moet er wel ijs liggen en dat is er met ons huidige klimaat steeds schaarser. Vroeger kon je rekenen op enkele koude weken met een schaatsmarathon op de Rotte. Tegenwoordig zijn we al blij met een paar witte dagen en is sneeuw iets waar we sporadisch van kunnen genieten. Juist met deze witte tooi is de omgeving van De Koornmolen als uit een sprookjesfilm. De molenviergang met daarvoor de polder als een grote witte vlakte is van een schoon heid, die je bijna nergens meer zo ziet. Maar het jaar 2004 begint met tulpenbol len die al eind januari met hun kop boven de aarde komen en bomen die uitlopen. Dat vinden wij eigenlijk toch wel een beetje een snert winter, wij hebben veel liever een winter met snert. In de afgelopen periode is Brasserie 't Graanhuys verder aangekleed. Met heel veel originele materialen, heeft ons inte rieur een rustgevende en gezellige uitstra ling gekregen. Je waant je echt in een molen, op de hooizolder of in een graan schuur. In de molenstomp is er zelfs een molensteen geplaatst, waar rondom onze gasten kunnen eten of een drankje kun nen gebruiken. De vele aanvragen om juist daar met elkaar te eten of iets te vie ren, bewijst naar ons gevoel dat zo'n ambiance thuishoort in ons restaurant. Bij tijds reserveren van de molenstomp, is vooral voor de weekenden noodzakelijk. Op de volgende pagina's tonen wij u onze nieuwe kaart met nog meer variatie. Ook geven wij een recept vrij van een lekkernij waar wij veel complimenten over krijgen en waarvan vele mensen naar de bereidingswijze vragen. De 'brownie' is een van de favorieten uit onze dessert- kaart. Op het gevaar af dat ook onze con currenten van deze openheid gaan profi teren, geven wij u dit recept. Het dwingt ons om naar nieuwe verrassingen te zoe ken en u te blijven boeien. Wij hopen dat u ook dit seizoen weer met volle teugen van Brasserie 't Graanhuys geniet. Onze wijnkaart pagina 2 l i High Tea in 't Graanhuys pagina 2 1 Recept van de chef pagina 2 1 Onze menukaart pagina 3 1 De Koornmolen pagina 4 1 Nijverheidstraat 10 - 2751 GR Moerkapelle T 079 593 1307 - F 079 593 1164 voor: tuinontwerp, tuinaanleg, tuinonderhoud Dorpsstraat 134 - 2761 AH Zevenhuizen Telefoon: (0180)-633890 of (010)-5219083 OvetwS-

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Hart van Holland | 2004 | | pagina 13