verblijfsarrangement pagina 13 Paasspecial 31 maart 2004 AAR KOMT HET PAASEI VANDAAN? WAT HEEFT DE PAASHAAS MET PASEN TE MAKEN? HOE ZIET EEN PAASBOOM ERUIT? ZELF PAASKOEKJES BAKKEN openingstijden voor 2 personen, met keuze uit een luxe 'charme' I of een 'kuur' weekend l Bij aankoop van een SUNMASTER® knikarmscherm l inclusief SOMFY® afstandsbediening Weg en Bos 107 2661 DM Bergschenhoek Telefoon: 010-5249040 www.paulenpaui.nl KOZIJNEN ZONWERING ROLLUIKEN RAAMDECORATIE HORSYSTEMEN eder jaar vieren we Pasen, maar niet iedereen weet hoe Pasen is ontstaan en wat de betekenis is van dit feest. Meer over de oorsprong van Pasen en Goede Vrijdag DE OORSPRONG VAN PASEN Het ontstaan van Pasen heeft weinig met hazen en eieren te maken maar des te meer met de oude Egyptenaren. Of liever gezegd: met een joodse baby die ais volwassen man voor een keerpunt in de geschiedenis zou zorgen. Mozes, want om die man gaat het, werd als baby gevonden door de dochter van de Egyptische farao. Hij wordt grootgebracht binnen de koninklijke familie, maar moet vluchten wanneer hij bij het verdedigen van een joodse slaaf een Egyptenaar doodt. BEVRIJDING UIT DE SLAVERNIJ Mozes krijgt vervolgens de opdracht van God om zijn volk, de joden, te bevrijden van de eeuwenlange onderdrukking door de Egyptenaren. Met hulp van God, die ais waarschuwing vele rampen en plagen laat plaatsvinden, laten de Egyptenaren tenslotte het joodse volk gaan. De Israëlieten vieren deze bevrijding uit de slavernij nog elk jaar met het vieren van het paasfeest. Hierbij worden lammetjes geslacht en speciale broden gegeten. GOEDE VRIJDAG De joodse geschiedenis blijft zijn stempel op Pasen drukken. Enkele eeuwen later, in dezelfde tijd van het jaar, wordt Jezus namelijk gearresteerd. Judas, één van zijn leerlingen heeft hem aangewezen als de Koning der Joden. Op de vrijdag voor het paasfeest wordt Jezus voorgeleid voor de hogepriesters. Zij veroordelen hem tot de kruisdood. Deze vrijdag is bekend als Goede Vrijdag en staat, ondanks de misleidende naam, in het teken van droefheid. Het lijden van Jezus en zijn opoffering voor de mensheid worden herdacht. WEDEROPSTANDING Gelukkig heeft dit verhaal een feestelijker vervolg. Wanneer de volgelingen van Christus enige dagen na de kruisiging het lichaam van Jezus willen balsemen, treffen zij zijn graf leeg aan. Hij is uit de dood opgestaan. Met Pasen wordt sindsdien door Christenen de wederopstanding van Jezus gevierd. Omdat vogels soms een verlaten hazenleger als nest gebruiken, worden de eieren die dan in dat nest liggen ook wel gezien als 'hazeneieren.' Deze hazeneieren werden al snel 'paaseieren' waar kinderen naar op zoek gingen. Net als eieren kan ook de haas worden^1 gezien als symbool van vrucht baarheid vanwege zijn voort plantingsdrang. Een haas met eieren is dus het ultieme symbool voor Pasen! Een paasboom zetten is een traditie van vroeger, waarbij aan een stok vier dwarslatten werden bevestigd om gekleurde eieren aan te hangen. Eieren staan symbool voor nieuw leven en een nieuwe lente verwijst hier ook naar. Tegenwoordig koopt men sierlijke takken van de hazelaar. Deze worden neergezet in een vaas en volgehangen met allerlei houten of plastic paasfiguurtjes. Het ei symboliseert overal ter wereld vruchtbaarheid, nieuw leven en dus ook: de opstanding. Met de geschiedenis van Jezus in gedachten is het ei dus ook hét symbool voor Pasen. Het verstoppen van eieren is een traditie die voortkomt uit de gewoonte om eieren in akkers te begraven. De boeren dachten vroeger dat hun grond er vruchtbaar van zou worden. Ingrediënten: 250 gram bloem, 150 gram basterdsuiker, 1 ei, kwart theelepel nootmuskaat, 150 gram boter, 1 eetlepel melk, 4 eetlepels suiker en 1 theelepel kaneel. Bereiding: Meng de bloem, nootmuskaat en basterdsuiker door elkaar. Voeg de boter toe. Roer net zo lang tot er een glad deeg ontstaat. Klop het ei in een kommetje los en verdun het met de melk. Kneed dit mengsel door het deeg. Laat het deeg ongeveer een uur koelen in de koelkast. Rol het deeg uit tot een dunne plak. Hieruit steekt u de koekjes in de vorm van een kuikentje of haasje. Versier de koekjes met krenten of rozijnen. Meng de suiker en kaneel en bestrooi de koekjes hiermee. Leg de koekjes op een bakblik en zet ze in een voorverwarmde oven op 200 graden. Bak de koekjes in 8 minuten gaar. Eet smakelijk! ratis

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Hart van Holland | 2004 | | pagina 13