DE GLAZEN AKKERS VAN DE ZUIDPLAS IK KWEEK PAPRIKA'S OOK OMDAT IK ZE LEKKER VIND" AA/GO maak(t) beter leven mogelijk! jlli ilgfl Qtöfl [Ml IK1GMPD 'M O^OPfifgfe ©Qfllxi Paprikateler Wilbert van den Bosch houdt van zijn vak li ff^ËÏÏÏÏÜlZEN MOERKAPELLE_ Hart van Holland 21 juli 2004 pagina 15 II Ik zou het niet kunnen, iets kweken waar ik zelf niet van houd", vertelt Van den Bosch. Sinds begin dit jaar is hij zelfstandig ondernemer - samen met zijn vrouw Margriet - op een paprika- bedrijf. Niet dat het vak nieuw is, de afgelopen negen jaar runde hij het bedrijf samen met zijn ouders. Maar die zijn er nu officieel mee gestopt. Overigens weerhoudt dat de 61-jarige vader Van den Bosch er niet van om nog praktisch elke dag in het bedrijf te werken. Altijd gele paprika Kennis "°oor de vernieuwde AH/BZ moet je die zorg en hulp kunnen krijgen die bij je past. Niet alleen thuis, ook op je werk, °P school of waar je maar wilt. Dit is de kans om zeggenschap te krijgen over je leven. Daarom ben ik ANGO-lid. Arbeidsongeschikt? Chronisch ziek? Gehandicapt? Of het nu gaat om juridische ondersteuning, belastingterug- 9ave. uitkeringen, zorg, hulp, vervoer of lotgenotencontact... Kom op voor je belangen. Word ook lid van ANGO! (Handicap.nl is de fondsenwervingsorganisatie van ANGO, kijk op www.handicap.nl voor meer informatie) Postbus 850, 3800 AW Amersfoort Tel. (033) 465 43 43 www.ango.nl Tuinders in de Zuidplaspolder telen ai meer dan honderd jaar bloemen en groenten; sinds ongeveer 1920 vooral onder glas. Dat laatste is ook nu nog het geval. Toma ten rozen, paprika's, tuinplanten, orchideeën, er groeit en bloeit een enorm assortiment in de polder. Ondanks de verstedelijking in en om de Zuidpias is de tuinbouw hier een werkgever van belang gebleven. Zo dicht bij huis en toch blijken veel inwoners van de Zuidplaspolder nauwelijks te weten wat zich onder die 'glazen akkers allemaal afspeelt. Moerkapelle - "Iedere dag eet ik er op zijn minst één. Op brood of gewoon alsof het een appel is." En ook in de keuken kan Wilbert van den Bosch prima met zijn eigen oogst - zoetgele paprika - uit de voeten. De kweker uit Moerkapelle houdt er van om iets te kweken dat lekker is. "Voedsel is niet zomaar een product." Van den Bosch houdt van zijn vak en is er blij mee dat kwekers steeds meer moeite doen om te laten zien waar ze mee bezig zijn. "Tijdens Kom in de Kas zijn hier afgelopen jaar heel veel mensen wezen kij ken. Dat is verhelderend voor de bezoekers hier uit de omgeving, omdat ze dan zien hoe we er alles aan doen om een mooi, gezond en smakelijk pro duct te maken. Maar het is ook leerzaam voor mij: het is goed om je als ondernemer te realiseren wat er in de maatschappij gebeurt. Zij eten tenslotte mijn paprika op." Al dik vijftien jaar weet Van den Bosch hoe je gele paprika's kweekt. Zijn vader begon er in 1989 mee en ook in die tijd - toen Van den Bosch nog op de Tuinbouw Hogeschool zat - werkte hij al veel mee in het bedrijf. Op het bedrijf staan ruim 42 duizend planten, die bijna alle maal drie stengels hebben. Aan zo'n stengel groeien per seizoen ongeveer 27 paprika's. Dat bete kent dat Van den Bosch en zijn drie vaste medewerkers ieder jaar zo'n drieëneenhalf miljoen paprika's moeten snijden, sorteren en ver pakken. "En dan oogsten we maar een deel van het jaar", vertelt de kweker. "Begin december gaan er ieder jaar nieuwe jonge planten de kas in. Pas in maart kleuren de eerste papri ka's aan de planten en kan de pluk beginnen. Daarbij geldt: hoe meer zon, hoe groter de oogst. De papri ka houdt erg van de zon. Een pro cent meer licht, is een procent meer paprika's." Ergens op de grens van oktober en november houdt de oogst op. Dan is er te weinig licht en gaan de planten naar de compostverwerker en wordt het substraat gerecycled. "We werken hier met voedsel, dus alles is er op gericht om een gezon de groente te kweken. Wist je trou wens dat de paprika boordevol vitamine C en foliumzuur zit?" "De bestrijding van plagen gaat biologisch, er zijn strenge regels voor voedselveiligheid en milieu en onze klanten eisen dat er niets aan de paprika mankeert. En dat is terecht", aldus Van den Bosch. "Er zijn weinig landen waar groenten zo gecontroleerd worden gekweekt als Nederland." "De tuinbouwsector draaide prima, terwijl de economie de laatste jaren in een dip zat. Bovendien zorgt de tuinbouw in Zuid-Holland en ook in de Zuidplaspolder nog steeds voor veel banen", vertelt Van den Bosch. "Maar tijdens Kom in de Kas, merk je pas hoe weinig veel mensen van de tuinbouw afweten, terwijl ze wel iedere dag een paprika, tomaat of krop sla op hun bord krijgen." Door milieuvriendelijker en maat schappelijk verantwoord te onder nemen is de tuinbouw de laatste jaren steeds meer oog gaan krijgen voor de omgeving en de mensen die daar wonen. "Je werkt er als ondernemer aan om in je omge ving te passen. En daar slaagt de tuinbouw steeds beter in. Trek je je niks aan van de wereld om je heen, dan is er geen toekomst voor je bedrijf", aldus Van den Bosch. Wilbert van den Bosch: "Het is goed om je als ondernemer te realiseren wat er in de maatschappij gebeurt. Zij eten tenslotte mijn paprika op. har zorg ik zelf voor!

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Hart van Holland | 2004 | | pagina 15