DE GLAZEN AKKERS VAN DE ZUIDPLAS
IK KWEEK PAPRIKA'S OOK OMDAT IK ZE LEKKER VIND"
AA/GO maak(t) beter leven mogelijk!
jlli ilgfl Qtöfl [Ml IK1GMPD 'M O^OPfifgfe ©Qfllxi
Paprikateler Wilbert van den Bosch houdt van zijn vak
li
ff^ËÏÏÏÏÜlZEN MOERKAPELLE_
Hart van Holland 21 juli 2004
pagina 15
II Ik zou het niet kunnen, iets
kweken waar ik zelf niet van
houd", vertelt Van den Bosch.
Sinds begin dit jaar is hij zelfstandig
ondernemer - samen met zijn
vrouw Margriet - op een paprika-
bedrijf. Niet dat het vak nieuw is,
de afgelopen negen jaar runde hij
het bedrijf samen met zijn ouders.
Maar die zijn er nu officieel mee
gestopt. Overigens weerhoudt dat
de 61-jarige vader Van den Bosch er
niet van om nog praktisch elke dag
in het bedrijf te werken.
Altijd gele paprika
Kennis
"°oor de vernieuwde AH/BZ moet je die zorg en hulp kunnen krijgen die bij je past. Niet alleen thuis, ook op je werk,
°P school of waar je maar wilt. Dit is de kans om zeggenschap te krijgen over je leven. Daarom ben ik ANGO-lid.
Arbeidsongeschikt? Chronisch ziek? Gehandicapt? Of het nu gaat om juridische ondersteuning, belastingterug-
9ave. uitkeringen, zorg, hulp, vervoer of lotgenotencontact... Kom op voor je belangen. Word ook lid van ANGO!
(Handicap.nl is de fondsenwervingsorganisatie van ANGO, kijk op www.handicap.nl voor meer informatie)
Postbus 850,
3800 AW Amersfoort
Tel. (033) 465 43 43
www.ango.nl
Tuinders in de Zuidplaspolder telen ai meer dan honderd jaar bloemen en groenten; sinds ongeveer 1920 vooral onder glas. Dat laatste is ook nu nog het geval. Toma
ten rozen, paprika's, tuinplanten, orchideeën, er groeit en bloeit een enorm assortiment in de polder. Ondanks de verstedelijking in en om de Zuidpias is de tuinbouw
hier een werkgever van belang gebleven. Zo dicht bij huis en toch blijken veel inwoners van de Zuidplaspolder nauwelijks te weten wat zich onder die 'glazen akkers
allemaal afspeelt.
Moerkapelle - "Iedere dag eet ik er op zijn minst één. Op brood of gewoon alsof het een appel is."
En ook in de keuken kan Wilbert van den Bosch prima met zijn eigen oogst - zoetgele paprika - uit de
voeten. De kweker uit Moerkapelle houdt er van om iets te kweken dat lekker is. "Voedsel is niet
zomaar een product."
Van den Bosch houdt van zijn vak
en is er blij mee dat kwekers steeds
meer moeite doen om te laten zien
waar ze mee bezig zijn. "Tijdens
Kom in de Kas zijn hier afgelopen
jaar heel veel mensen wezen kij
ken. Dat is verhelderend voor de
bezoekers hier uit de omgeving,
omdat ze dan
zien hoe we er alles aan doen om
een mooi, gezond en smakelijk pro
duct te maken. Maar het is ook
leerzaam voor mij: het is goed om
je als ondernemer te realiseren wat
er in de maatschappij gebeurt. Zij
eten tenslotte mijn paprika op."
Al dik vijftien jaar weet Van den
Bosch hoe je gele paprika's kweekt.
Zijn vader begon er in 1989 mee en
ook in die tijd - toen Van den Bosch
nog op de Tuinbouw Hogeschool
zat - werkte hij al veel mee in het
bedrijf. Op het bedrijf staan ruim
42 duizend planten, die bijna alle
maal drie stengels hebben. Aan
zo'n stengel groeien per seizoen
ongeveer 27 paprika's. Dat bete
kent dat Van den Bosch en zijn drie
vaste medewerkers ieder jaar zo'n
drieëneenhalf miljoen paprika's
moeten snijden, sorteren en ver
pakken.
"En dan oogsten we maar een deel
van het jaar", vertelt de kweker.
"Begin december gaan er ieder jaar
nieuwe jonge planten de kas in. Pas
in maart kleuren de eerste papri
ka's aan de planten en kan de pluk
beginnen. Daarbij geldt: hoe meer
zon, hoe groter de oogst. De papri
ka houdt erg van de zon. Een pro
cent meer licht, is een procent meer
paprika's."
Ergens op de grens van oktober en
november houdt de oogst op. Dan
is er te weinig licht en gaan de
planten naar de compostverwerker
en wordt het substraat gerecycled.
"We werken hier met voedsel, dus
alles is er op gericht om een gezon
de groente te kweken. Wist je trou
wens dat de paprika boordevol
vitamine C en foliumzuur zit?"
"De bestrijding van plagen gaat
biologisch, er zijn strenge regels
voor voedselveiligheid en milieu en
onze klanten eisen dat er niets aan
de paprika mankeert. En dat is
terecht", aldus Van den Bosch. "Er
zijn weinig landen waar groenten
zo gecontroleerd worden
gekweekt als Nederland."
"De tuinbouwsector draaide prima,
terwijl de economie de laatste
jaren in een dip zat. Bovendien
zorgt de tuinbouw in Zuid-Holland
en ook in de Zuidplaspolder nog
steeds voor veel banen", vertelt
Van den Bosch. "Maar tijdens Kom
in de Kas, merk je pas hoe weinig
veel mensen van de tuinbouw
afweten, terwijl ze wel iedere dag
een paprika, tomaat of krop sla op
hun bord krijgen."
Door milieuvriendelijker en maat
schappelijk verantwoord te onder
nemen is de tuinbouw de laatste
jaren steeds meer oog gaan krijgen
voor de omgeving en de mensen
die daar wonen. "Je werkt er als
ondernemer aan om in je omge
ving te passen. En daar slaagt de
tuinbouw steeds beter in. Trek je je
niks aan van de wereld om je heen,
dan is er geen toekomst voor je
bedrijf", aldus Van den Bosch.
Wilbert van den Bosch:
"Het is goed om je als ondernemer te realiseren
wat er in de maatschappij gebeurt.
Zij eten tenslotte mijn paprika op.
har zorg ik zelf voor!