tief met pasen
ta liaan.) Iceu
tijderut de Paasdagen!
GRATIS montage of GRATIS vaatwasser of graniet voor de prijs van kunststof!
Hart van Holland 23 maart 2005
pagina 15
mbB
In de week voor Pasen is het op sommige scholen een
gewoonte geworden om tijdens 'handvaardigheid' de
leerlingen aan het werk te zetten om een palmpaasstok
te maken.
Hoogtepunt is meestal de uiteindelijk palmpaasoptocht:
met z'n alleen de straat op om de ijverig geknutselde
palmpaasstokken aan de buurt te tonen. Het levert
steeds weer aandoenlijke taferelen op....
Een palmpaas of palmpaasstok is een stok of tak ver
sierd met groen, broodfiguren, vruchten, snoep en/of
eieren, waarmee kinderen traditioneel op Palmzondag
liepen. Vroeger gingen de kinderen in kleine groepjes
met de stok langs de deuren om giften in te zamelen.
Palmzondag is inmiddels voorbij (Palmzondag is de
zondag voor Pasen) maar broodhaantjes bakken en
paasstokken maken is een leuke bezigheid tijdens de
komende paasdagen.
Broodhaantjes bakken:
wat heb je nodig?
500 gram bloem 1 theelepel zout, 1 zakje droge gist, 1
theelepel suiker, 3 dl. water of melk, krenten of rozijn
tjes, een beslagkom en een theedoek.
Aan de slag: Doe de bloem en het zout in een kom.
Voeg gist en suiker toe. Maak een kuiltje in het mengsel
en schenk daar de melk of het water in. Kneed het deeg
door elkaar. Dek de kom af met een vochtige theedoek.
Laat het deeg op een warme plek rijzen tot de hoeveel
heid verdubbeld is (ongeveer 45 minuten). Kneed van
het deeg vier haantjes. Maak van een stukje deeg een
vleugeltje en plak dat met een beetje water aan het
haantje vast. Maak oogjes van krentjes of rozijnen.
Bak de haantjes op 225 graden ongeveer 20 minuten
gaar en goudgeel.
Palmpaas maken:.wat heb je nodig?
Stok of tak van circa 40 cm en één van circa 60 cm, ver
schillende kleuren crepe-papier, touw, naald en draad,
pinda's, rozijnen, gedroogd fruit, takje groen en het
broodhaantje natuurlijk.
Aan de slag: Gebruik het touw om de stokken als kruis
aan elkaar te binden. Om de stokken gekleurde stroken
crepepapier winden. Maak een ketting van pinda's, rozij
nen en ander gedroogd fruit en hang aan de uiteinden
van het kruis. Prik boven op de palmpaasstok het
brrodhaantje en een takje groen.
(in een - iets ongezondere! - variatie kan er ook snoep
(marshmallows/spekken of iets dergelijk) aan de ketting
gehangen worden).
En nu op pad, veel plezier!
Bij Wim van der Ham
Keukens vindt u alle
modellen onder één dak.
Van klassiek tot modern
en in elke prijsklasse.
Vraag onze keuken
adviseurs naar alle
mogelijkheden voor u,
voor een keuken-op
maat waar u jarenlang
van zult genieten!
mmm
•3©
*Vraag naar de voorwaarden in de winkel.
BONTEMPI DNA
Italiaans design heeft zijn plaats veroverd in
de hedendaagse keuken.
In alle kleuren leverbaar in hoogglans of mat
gelakt. Afgebeelde keuken: robijnrood met
modern eiken.
BONTEMPI
Italiaanse design-keukens van formaat.
Neem deze schitterende lakkeuken; een
streling voor het oog. Stijlvol, praktisch en
luxueus. Leverbaar in diverse kleuren.