WOONPARTNERS PLANT BIJNA VERKEERDE
BOOM IN CATSBURG
1
wt'-y
HET VERLEDEN HET HEDEN
OPA EN OMA-
WEEK BIJ
KWARTELNEST
LEERLINGEN PASSE-PARTOUT NAAR DE BAKKER
pagina 22
Hart van Holland 13 april 2005
mm*
v
Dorpsstraat, Ons Dorp
i I's 1111 i li
wil W i'l
Door Paulien de Graaf
Zevenhuizen - Om de opleve
ring van de huur- en koopwo
ningen van het nieuwbouwpro
ject Catsburg te vieren, doen de
gemeente Zevenhuizen-Moer-
kapelle en Woonpartners
Midden-Holland de bewoners
een boom cadeau. Vooruitlo
pend op verdere feestelijkhe
den werd de boom geplant op 7
april omdat hij zo snel mogelijk
de grond in moet.
Een kraan stond klaar donder
dagmorgen om half elf; deze
kraan moest de boom over het
appartementencomplex aan de
Stampioenstraat tillen. Er lag ook
een boom(pje) klaar: een treurwilg.
Een van de omwonenden: "Ze
beloven ons een grote, volgroeide
boom en we krijgen dit. Ik had me
er iets anders bij voorgesteld."
Onder toeziend oog van de archi
tect en enkele vertegenwoordigers
van Woonpartners Midden-Holland
werd de boom naar de binnen
plaats van het appartementencom
plex getild. Eenmaal daar aange
land werd er opeens koortsachtig
overleg gepleegd en werd de plan
ting verder afgelast.Het bleek de
verkeerde boom....
"We hebben de bewoners een vol
groeide boom van 15 meter hoog
beloofd. Zo staat het ook in het
bestek. Deze boom is gewoon te
klein," aldus de heer Mascini, direc
teur van Woonpartners. "We kun
nen hem nu wel planten, maar er
komt toch een andere." De nieuwe
grotere treurwilg zal zo snel moge
lijk worden geplant en kan worden
bewonderd tijdens de feestelijke
bijeenkomst op 17 mei, als het
gehele project Catsburg wordt
opgeleverd.
•si.-
www.zevenhuizen-dorpsstraat.nl
Vrijdagmiddag vond de onderteke
ning plaats van een convenant met
de Provincie rond onze Molenvier
gang. Het regelt het toekomstige
beheer van de molens. Door de Pro
vincie werd een aanzienlijk geldbe
drag beschikbaar gesteld voor een
onderhoudsimpuls aan de molens
en de boezems. Wie de molens en
hun omgeving kent, weet dat zij er
prima bij staan, maar dat er altijd
wensen zijn. Deze wensen worden
sterk beïnvloed door de wijze waar
op wij op dit moment naar dingen
kijken. In de vorige eeuw is de
Molenviergang maar net gespaard
gebleven. De molens werden niet
meer gebruikt en in veel gevallen
werd er dan maar besloten om ze af
te breken. Ook in de natuur zag je
dergelijke afbraakprocessen. De
bevers verdwenen uit Nederland, de
aalscholver zag je niet meer, we
waren blijkbaar meer geconcen
treerd op de opbouw van ons eigen
leven. Onze kijk op onze omgeving
is geweldig veranderd. De waarde
ring voor het verleden is in een heel
ander perspectief terecht gekomen.
We zouden het op dit moment niet
meer in ons hoofd halen om de
oude kern van het dorp neer te
halen ten behoeve van de vooruit
gang. Het inpassen van het verleden
is een onderdeel van de vooruit
gang geworden. Je kunt je afvragen
of het geen modeverschijnsel is, dat
zo weer kan veranderen. Het kan,
maar ik geloof het niet. Onze
omstandigheden zijn veranderd, het
verleden hoort bij het heden, het
was de basis van alles. En zo kijken
wij naar de dorpse waarden in de
ontwikkeling van het nieuwe cen
trum.
Met onze smaak heeft zich eigenlijk
een soortgelijke situatie voor
gedaan. Er heeft zich door de jaren
een smaakvervlakking afgetekend.
Met de komst van fabrieksmatige
sauzen, kant en klaarmaaltijden en
uitbreiding van de houdbaarheid, is
de smaakdiversiteit naar de achter
grond gedreven. Lekker nu is anders
dan lekker vroeger. Wanneer wij nu
fastfood eten, gaat het meer om
maagvulling dan om een culinaire
beleving. En laat ik eerlijk zijn, ik
vind het af en toe heerlijk en
gemakkelijk om even een vlugge
hap te nuttigen, maar het is veelal
de smaak van ketchup en mayonai
se. Nu zult u denken, wij kunnen
ons niet iedere keer een culinair
hoogstandje veroorloven. Maar
zuurkool, boerenkool of een pan
erwtensoep maken is ook culinair.
Het zijn gerechten die door het zelf
te maken iedere keer net iets anders
smaken. Het is net als bij koffie, Sen-
seo Crema is heerlijk maar de smaak
is constant (fabrieksmatig) terwijl
wanneer je zelf koffie zet, dan doe
je er net iets meer of minder koffie
in. Het is de menselijke hand die de
smaak maakt. In het verleden at
men geheel andere gerechten. Mijn
moeder at deze week nog raapsteel
met spekjes en ze is gek op balken-
brij. Ze had familie in Brabant en
daar heeft ze het leren eten. Zo
heeft elke provincie zijn eigen sma
ken en gerechten. Zaterdag 18 juni
komen vele van deze smaken aan
bod op het smaakfestival wat in
samenwerking met de Middenstand
en de plaatselijke Horeca wordt
georganiseerd. Op het plein voor
het Gemeentehuis en verdere
omgeving vindt u op die dag vele
kraampjes waar mensen uit alle pro
vincies hun specifieke gerechten en
drankjes laten proeven. De animo
om mee te doen is bijzonder groot.
Op de affiches vindt u binnenkort
een kaart van Nederland met heel
veel gerechten en dranken. Onder
het motto 'Nederland smaakt! Proef
de Provincies' kunt u in het heden
naar het verleden. Noteer alvast de
datum!
Arno Lamot (arnoQlamot.nl)^
Zevenhuizen - Bij het kinderdagver
blijf het Kwartelnest was het in
vorige week feest. Tijdens deze
opa- en omaweek kwamen vele
opa's en oma's een ochtendje kijken
en spelen met hun kleinkinderen
die het kinderdagverblijf bezoeken.
Het was feest voor zowel de groot
ouders als de kinderen, met als
afsluiting een gezamenlijke lunch.
Nesselande - De leerlingen uit
groep 3/4 van de openbare basis
school Passe-Partout gingen afge
lopen vrijdag met juffrouw Linda
en juffrouw Jessica naar de brood
afdeling van AH-Nesselande. Zij
werden ontvangen door Ivo van
Hutten en voorgesteld aan bakker
Bas. "Vandaag gaat hij voor jullie
gevulde koeken bakken", aldus Ivo.
De kinderen kregen een uitgebrei
de uitleg.
Een aantal kinderen mocht brood
snijden met de broodmachine. Op
de vraag hoe de zaadjes op een
broodje heten, antwoordde Boris
(groep 4): "Sesamstraatzaadjes".
Juf Linda vroeg de leerlingen waar
om het zo belangrijk is om ook de
korstjes van het brood te eten.
Andries (groep3) wist het ant
woord: "Om goed te kunnen flui
ten".
Als de gevulde koeken klaar zijn
worden de leerlingen ontvangen in
de kantine. Daar krijgen ze een
koksmuts, limonade en de langver
wachte gevulde koek.
"Wij werken over het thema bak
kerij", legt juffrouw Linda uit. "Er is
aandacht voor de groei van het
graan, het malen ervan in de molen
en het proces van kneden, gisten,
rijzen en bakken van het brood
deeg. We hebben brood gebakken
in de klas voor alle leerlingen van
de school. Het bezoek aan de
broodafdeling van AH past goed
binnen ons praktijkgerichte lesge
ven." De leerlingen hebben ook
een eigen 'bakkerij' in de klas
gemaakt. Hier kopen of verkopen
zij hun zelfgemaakte, onbeperkt
houdbare broodjes en koekjes, die
smaken echter niet zo goed als de
gevulde koeken van bakker Bas!