WOONPARTNERS PLANT BIJNA VERKEERDE BOOM IN CATSBURG 1 wt'-y HET VERLEDEN HET HEDEN OPA EN OMA- WEEK BIJ KWARTELNEST LEERLINGEN PASSE-PARTOUT NAAR DE BAKKER pagina 22 Hart van Holland 13 april 2005 mm* v Dorpsstraat, Ons Dorp i I's 1111 i li wil W i'l Door Paulien de Graaf Zevenhuizen - Om de opleve ring van de huur- en koopwo ningen van het nieuwbouwpro ject Catsburg te vieren, doen de gemeente Zevenhuizen-Moer- kapelle en Woonpartners Midden-Holland de bewoners een boom cadeau. Vooruitlo pend op verdere feestelijkhe den werd de boom geplant op 7 april omdat hij zo snel mogelijk de grond in moet. Een kraan stond klaar donder dagmorgen om half elf; deze kraan moest de boom over het appartementencomplex aan de Stampioenstraat tillen. Er lag ook een boom(pje) klaar: een treurwilg. Een van de omwonenden: "Ze beloven ons een grote, volgroeide boom en we krijgen dit. Ik had me er iets anders bij voorgesteld." Onder toeziend oog van de archi tect en enkele vertegenwoordigers van Woonpartners Midden-Holland werd de boom naar de binnen plaats van het appartementencom plex getild. Eenmaal daar aange land werd er opeens koortsachtig overleg gepleegd en werd de plan ting verder afgelast.Het bleek de verkeerde boom.... "We hebben de bewoners een vol groeide boom van 15 meter hoog beloofd. Zo staat het ook in het bestek. Deze boom is gewoon te klein," aldus de heer Mascini, direc teur van Woonpartners. "We kun nen hem nu wel planten, maar er komt toch een andere." De nieuwe grotere treurwilg zal zo snel moge lijk worden geplant en kan worden bewonderd tijdens de feestelijke bijeenkomst op 17 mei, als het gehele project Catsburg wordt opgeleverd. •si.- www.zevenhuizen-dorpsstraat.nl Vrijdagmiddag vond de onderteke ning plaats van een convenant met de Provincie rond onze Molenvier gang. Het regelt het toekomstige beheer van de molens. Door de Pro vincie werd een aanzienlijk geldbe drag beschikbaar gesteld voor een onderhoudsimpuls aan de molens en de boezems. Wie de molens en hun omgeving kent, weet dat zij er prima bij staan, maar dat er altijd wensen zijn. Deze wensen worden sterk beïnvloed door de wijze waar op wij op dit moment naar dingen kijken. In de vorige eeuw is de Molenviergang maar net gespaard gebleven. De molens werden niet meer gebruikt en in veel gevallen werd er dan maar besloten om ze af te breken. Ook in de natuur zag je dergelijke afbraakprocessen. De bevers verdwenen uit Nederland, de aalscholver zag je niet meer, we waren blijkbaar meer geconcen treerd op de opbouw van ons eigen leven. Onze kijk op onze omgeving is geweldig veranderd. De waarde ring voor het verleden is in een heel ander perspectief terecht gekomen. We zouden het op dit moment niet meer in ons hoofd halen om de oude kern van het dorp neer te halen ten behoeve van de vooruit gang. Het inpassen van het verleden is een onderdeel van de vooruit gang geworden. Je kunt je afvragen of het geen modeverschijnsel is, dat zo weer kan veranderen. Het kan, maar ik geloof het niet. Onze omstandigheden zijn veranderd, het verleden hoort bij het heden, het was de basis van alles. En zo kijken wij naar de dorpse waarden in de ontwikkeling van het nieuwe cen trum. Met onze smaak heeft zich eigenlijk een soortgelijke situatie voor gedaan. Er heeft zich door de jaren een smaakvervlakking afgetekend. Met de komst van fabrieksmatige sauzen, kant en klaarmaaltijden en uitbreiding van de houdbaarheid, is de smaakdiversiteit naar de achter grond gedreven. Lekker nu is anders dan lekker vroeger. Wanneer wij nu fastfood eten, gaat het meer om maagvulling dan om een culinaire beleving. En laat ik eerlijk zijn, ik vind het af en toe heerlijk en gemakkelijk om even een vlugge hap te nuttigen, maar het is veelal de smaak van ketchup en mayonai se. Nu zult u denken, wij kunnen ons niet iedere keer een culinair hoogstandje veroorloven. Maar zuurkool, boerenkool of een pan erwtensoep maken is ook culinair. Het zijn gerechten die door het zelf te maken iedere keer net iets anders smaken. Het is net als bij koffie, Sen- seo Crema is heerlijk maar de smaak is constant (fabrieksmatig) terwijl wanneer je zelf koffie zet, dan doe je er net iets meer of minder koffie in. Het is de menselijke hand die de smaak maakt. In het verleden at men geheel andere gerechten. Mijn moeder at deze week nog raapsteel met spekjes en ze is gek op balken- brij. Ze had familie in Brabant en daar heeft ze het leren eten. Zo heeft elke provincie zijn eigen sma ken en gerechten. Zaterdag 18 juni komen vele van deze smaken aan bod op het smaakfestival wat in samenwerking met de Middenstand en de plaatselijke Horeca wordt georganiseerd. Op het plein voor het Gemeentehuis en verdere omgeving vindt u op die dag vele kraampjes waar mensen uit alle pro vincies hun specifieke gerechten en drankjes laten proeven. De animo om mee te doen is bijzonder groot. Op de affiches vindt u binnenkort een kaart van Nederland met heel veel gerechten en dranken. Onder het motto 'Nederland smaakt! Proef de Provincies' kunt u in het heden naar het verleden. Noteer alvast de datum! Arno Lamot (arnoQlamot.nl)^ Zevenhuizen - Bij het kinderdagver blijf het Kwartelnest was het in vorige week feest. Tijdens deze opa- en omaweek kwamen vele opa's en oma's een ochtendje kijken en spelen met hun kleinkinderen die het kinderdagverblijf bezoeken. Het was feest voor zowel de groot ouders als de kinderen, met als afsluiting een gezamenlijke lunch. Nesselande - De leerlingen uit groep 3/4 van de openbare basis school Passe-Partout gingen afge lopen vrijdag met juffrouw Linda en juffrouw Jessica naar de brood afdeling van AH-Nesselande. Zij werden ontvangen door Ivo van Hutten en voorgesteld aan bakker Bas. "Vandaag gaat hij voor jullie gevulde koeken bakken", aldus Ivo. De kinderen kregen een uitgebrei de uitleg. Een aantal kinderen mocht brood snijden met de broodmachine. Op de vraag hoe de zaadjes op een broodje heten, antwoordde Boris (groep 4): "Sesamstraatzaadjes". Juf Linda vroeg de leerlingen waar om het zo belangrijk is om ook de korstjes van het brood te eten. Andries (groep3) wist het ant woord: "Om goed te kunnen flui ten". Als de gevulde koeken klaar zijn worden de leerlingen ontvangen in de kantine. Daar krijgen ze een koksmuts, limonade en de langver wachte gevulde koek. "Wij werken over het thema bak kerij", legt juffrouw Linda uit. "Er is aandacht voor de groei van het graan, het malen ervan in de molen en het proces van kneden, gisten, rijzen en bakken van het brood deeg. We hebben brood gebakken in de klas voor alle leerlingen van de school. Het bezoek aan de broodafdeling van AH past goed binnen ons praktijkgerichte lesge ven." De leerlingen hebben ook een eigen 'bakkerij' in de klas gemaakt. Hier kopen of verkopen zij hun zelfgemaakte, onbeperkt houdbare broodjes en koekjes, die smaken echter niet zo goed als de gevulde koeken van bakker Bas!

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Hart van Holland | 2005 | | pagina 22