LIGT HET NIEUWS OP STRAAT IN KOMKOMMERTIJD? OPEN HUIS BIJ ONS VERLEDEN "HARD VOOR WEINIG, MAAR NOOIT CHAGRIJNIG" pagina 10 Hart van Holland 27 juli 2005 Komkommertijd? Lekker zomerrecept met komkommer Welke krant je ook leest in de periode juli-augustus, het nieuws is overduidelijk anders dan anders. En zonder uitzondering tellen de kranten minder pagina's dan ooit. Het bedrijfsleven ligt plat, overheidsinstellingen werken niet op volle kracht, de IVveede Kamer is met zomerreces, de sportcompetities starten pas in sep tember en ook het culturele leven heeft een time-out. Het nieuws mag dan gewoonlijk op straat liggen, redacties van week- en dagbladen zijn in deze periode duidelijk zoekende. Berichten die buiten de zomerperiode het nieuws niet halen, heb ben nu ineens wel nieuwswaarde. En dat allemaal onder het mom: het is komkommertijd. Wat is de betekenis van het woord komkommertijd en waar komt het gebruik vandaan? De herkomst van het woord 'kom kommertijd' is niet helemaal duide lijk. Het zou zomaar een verbaste ring kunnen zijn van 'kommertijd' (tijd van ellende, 'kommer') een periode waarin slechts 'armoedig' nieuws te melden is. In Engeland werd vroeger de nieuwsschaarste ook benoemd met'cucumber time', echter vandaag de dag hebben de Engelsen het in deze periode over het misschien wel toepasselijker 'dull season' of 'silly season'. De Fransen spreken zelfs van 'la morte- saison', in het Zweeds gebruikt men de term 'nieuwsdroogte' (nyhetstorka) en in het Duits 'zomergat' (Sommerloch). In vroeger tijden vond de aanvoer van komkommers uitsluitend plaats in de zomermaanden. De kwekers hadden het in die periode bijzon der druk, terwijl vrijwel alle andere bedrijfstakken een rustige periode kenden. Daarom bezigde men de term 'komkommertijd'. Zevenhuizen - Historisch Cen trum "Ons Verleden" houdt zaterdag 30 juli open huis. Belangstellenden zijn van harte welkom om de uitgebreide col lecties van het museum te komen bekijken. Zij vinden er onder andere de Stichting Oud Zevenhuizen- Moerkapelle met haar verza meling voorwerpen uit o.a. groot moeders tijd. Er is een tentoonstel ling bij de stichting met als thema 'De Middenstand door de jaren heen'. In de filmzaal wordt een filmvoor stelling geven. Dit keer betreft het een wandeling door de Dorpsstraat in de jaren '20. De wandeling wordt begeleid door de stemmen van de onlangs overleden heer Dirk Braat en door de heer Piet Bonten bal. Ook vindt men er de Genealogische werkgroep die zich bezighoudt met stamboomonderzoek. Bij de Vereniging Molenvrienden kan de bezoeker zich in laten schrij ven als donateur voor het behoud van de prachtige Molenviergang en bij de Jan C. Lunenburg stichting treft hij/zij de molens van Rijnland deel 1 aan, een fototentoonstelling over molens in het Hoogheemraa schap Rijnland waar zeer unie materiaal te zien is op molenge- bied. Bij de Molenvrienden is ook de!te toonstelling over de droogmakerij en in het Hoogheemraadschap Schieland te bezoeken. Het Historisch Centrum is te vinden aan de Tweemanspolder 15 en zaterdag open van 13.30 tot uur. Voor meer in °/mao6; johan@bovenmolen.nl 53385372. Tzatziki Benodigdheden: 1 grote kom kommer, 4 teentjes knoflook, 1/2 liter Griekse of Bulgaarse yog hurt, 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel azijn, witte peper en zout De komkommer wassen en ras pen. Vijf minuten laten staan in het een vergiet, het vocht er een beetje uitdrukken met de hand en weggooien. De knoflook uitknij pen en deze samen met yog hurt, komkommer, azijn, peperen zout in een slakom doen. Dit tot een samenhangende massa roe ren en beetje bij beetje de olie toevoegen onder voortdurend roeren. Ongeveer een uur in de koelkast laten staan voor het opdienen. Lekker met brood. Om erachter te komen of de term 'komkommertijd' nog van deze tijd is, gaan we op zoek naar een kom kommerkwekerij en komen terecht bij de familie van der Velden aan het Oogstpad in Moerkapelle. Wij krijgen een rondleiding en dochter Alette helpt ons direct uit de droom als wij de reden van ons bezoek vertellen. "Die term gaat vandaag de dag niet meer op. Dankzij de huidige technieken wordt de aanvoer van komkom mers veel meer over het jaar ver spreid. Wij hebben drie teelten per jaar. De eerste teelt vanaf half december, de tweede begin mei en de derde zo rond begin augustus. Na de oogst van de derde teelt eind oktober/begin november wordt de kas schoongemaakt en komen er nieuwe plantjes voor weer de eer ste teelt half december. We hebben het er het hele jaar druk mee, dus van komkommertijd in de zomer is geen sprake meer." De net 19-jarige Alette ontpopt zich tijdens het bedrijfsbezoek als een ware pr-vrouw voor de kom kommerteelt in het algemeen en het familiebedrijf in het bijzonder. Zij werkt bijna fulltime (1 dag per week naar school) mee in het bedrijf dat haar vader bijna 30 jaar geleden startte op het Oogstpad. Uit haar verhaal blijkt dat ze alle facetten van het bedrijf onder de knie heeft. Ze vertelt over de bovengrondse teelt op steenwol, de buizen en de schermen, alle maal computergestuurd. "In de zomer werken de schermen tegen de zon, in de winter houden ze de kou buiten. Heel energiebespa rend, en dat is maar goed ook want de gasprijzen rijzen de pan uit!" Het lijkt of je het allemaal in je een tje draaiende zou kunnen houden. "O nee nee, ik overleg altijd alles met mijn vader. En met mijn broer, die tegenwoordig ook fulltime werkzaam is in het bedrijf. Hij heeft een jaar bij een ander bedrijf gewerkt om ervaring op te doen. Ook mijn jongste broer, die op de HAVO zit, werkt mee in zijn vakan ties, en mijn moeder natuurlijk niet te vergeten." Een echt familiebe drijf; dat blijkt ook als we terug komen van de kas in de sorteer- ruimte. Vader, moeder en dochter demonstreren het sorteren van de komkommers, terwijl de broers andere bezigheden hebben. Van het anderhalve hectare grote bedrijf komen 6.000 tot 12.000 komkommers per dag. Dat lijkt hard werken, het hele jaar door. "Zeker", zegt Alette lachend. "Hard voor weinig, maar nooit cha grijnig!" Een trotse vader en glim lachende moeder beamen dat. En wij geloven dat zomaar, als we afscheid nemen en concluderen dat we niet meer aan hoeven komen met de term 'komkommertijd' tij dens de rustige nieuwsperiode in de zomer.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Hart van Holland | 2005 | | pagina 10