LIGT HET NIEUWS OP STRAAT IN KOMKOMMERTIJD?
OPEN HUIS BIJ ONS VERLEDEN
"HARD VOOR WEINIG,
MAAR NOOIT CHAGRIJNIG"
pagina 10
Hart van Holland 27 juli 2005
Komkommertijd?
Lekker zomerrecept
met komkommer
Welke krant je ook leest in de periode juli-augustus, het nieuws is
overduidelijk anders dan anders. En zonder uitzondering tellen de
kranten minder pagina's dan ooit. Het bedrijfsleven ligt plat,
overheidsinstellingen werken niet op volle kracht, de IVveede
Kamer is met zomerreces, de sportcompetities starten pas in sep
tember en ook het culturele leven heeft een time-out.
Het nieuws mag dan gewoonlijk op straat liggen, redacties van
week- en dagbladen zijn in deze periode duidelijk zoekende.
Berichten die buiten de zomerperiode het nieuws niet halen, heb
ben nu ineens wel nieuwswaarde. En dat allemaal onder het mom:
het is komkommertijd.
Wat is de betekenis van het woord
komkommertijd en waar komt het
gebruik vandaan?
De herkomst van het woord 'kom
kommertijd' is niet helemaal duide
lijk. Het zou zomaar een verbaste
ring kunnen zijn van 'kommertijd'
(tijd van ellende, 'kommer') een
periode waarin slechts 'armoedig'
nieuws te melden is. In Engeland
werd vroeger de nieuwsschaarste
ook benoemd met'cucumber time',
echter vandaag de dag hebben de
Engelsen het in deze periode over
het misschien wel toepasselijker
'dull season' of 'silly season'. De
Fransen spreken zelfs van 'la morte-
saison', in het Zweeds gebruikt
men de term 'nieuwsdroogte'
(nyhetstorka) en in het Duits
'zomergat' (Sommerloch).
In vroeger tijden vond de aanvoer
van komkommers uitsluitend plaats
in de zomermaanden. De kwekers
hadden het in die periode bijzon
der druk, terwijl vrijwel alle andere
bedrijfstakken een rustige periode
kenden. Daarom bezigde men de
term 'komkommertijd'.
Zevenhuizen - Historisch Cen
trum "Ons Verleden" houdt
zaterdag 30 juli open huis.
Belangstellenden zijn van harte
welkom om de uitgebreide col
lecties van het museum te
komen bekijken.
Zij vinden er onder andere de
Stichting Oud Zevenhuizen-
Moerkapelle met haar verza
meling voorwerpen uit o.a. groot
moeders tijd. Er is een tentoonstel
ling bij de stichting met als thema
'De Middenstand door de jaren
heen'.
In de filmzaal wordt een filmvoor
stelling geven. Dit keer betreft het
een wandeling door de Dorpsstraat
in de jaren '20. De wandeling
wordt begeleid door de stemmen
van de onlangs overleden heer Dirk
Braat en door de heer Piet Bonten
bal.
Ook vindt men er de Genealogische
werkgroep die zich bezighoudt
met stamboomonderzoek.
Bij de Vereniging Molenvrienden
kan de bezoeker zich in laten schrij
ven als donateur voor het behoud
van de prachtige Molenviergang en
bij de Jan C. Lunenburg stichting
treft hij/zij de molens van Rijnland
deel 1 aan, een fototentoonstelling
over molens in het Hoogheemraa
schap Rijnland waar zeer unie
materiaal te zien is op molenge-
bied.
Bij de Molenvrienden is ook de!te
toonstelling over de droogmakerij
en in het Hoogheemraadschap
Schieland te bezoeken.
Het Historisch Centrum is te vinden
aan de Tweemanspolder 15 en
zaterdag open van 13.30 tot
uur. Voor meer in °/mao6;
johan@bovenmolen.nl
53385372.
Tzatziki
Benodigdheden: 1 grote kom
kommer, 4 teentjes knoflook,
1/2 liter Griekse of Bulgaarse yog
hurt, 3 eetlepels olijfolie,
1 eetlepel azijn, witte peper en
zout
De komkommer wassen en ras
pen. Vijf minuten laten staan in
het een vergiet, het vocht er een
beetje uitdrukken met de hand en
weggooien. De knoflook uitknij
pen en deze samen met yog
hurt, komkommer, azijn, peperen
zout in een slakom doen. Dit tot
een samenhangende massa roe
ren en beetje bij beetje de olie
toevoegen onder voortdurend
roeren. Ongeveer een uur in de
koelkast laten staan voor het
opdienen. Lekker met brood.
Om erachter te komen of de term
'komkommertijd' nog van deze tijd
is, gaan we op zoek naar een kom
kommerkwekerij en komen terecht
bij de familie van der Velden aan
het Oogstpad in Moerkapelle. Wij
krijgen een rondleiding en dochter
Alette helpt ons direct uit de
droom als wij de reden van ons
bezoek vertellen. "Die term gaat
vandaag de dag niet meer op.
Dankzij de huidige technieken
wordt de aanvoer van komkom
mers veel meer over het jaar ver
spreid. Wij hebben drie teelten per
jaar. De eerste teelt vanaf half
december, de tweede begin mei en
de derde zo rond begin augustus.
Na de oogst van de derde teelt eind
oktober/begin november wordt de
kas schoongemaakt en komen er
nieuwe plantjes voor weer de eer
ste teelt half december. We hebben
het er het hele jaar druk mee, dus
van komkommertijd in de zomer is
geen sprake meer."
De net 19-jarige Alette ontpopt
zich tijdens het bedrijfsbezoek als
een ware pr-vrouw voor de kom
kommerteelt in het algemeen en
het familiebedrijf in het bijzonder.
Zij werkt bijna fulltime (1 dag per
week naar school) mee in het
bedrijf dat haar vader bijna 30 jaar
geleden startte op het Oogstpad.
Uit haar verhaal blijkt dat ze alle
facetten van het bedrijf onder de
knie heeft. Ze vertelt over de
bovengrondse teelt op steenwol,
de buizen en de schermen, alle
maal computergestuurd. "In de
zomer werken de schermen tegen
de zon, in de winter houden ze de
kou buiten. Heel energiebespa
rend, en dat is maar goed ook want
de gasprijzen rijzen de pan uit!"
Het lijkt of je het allemaal in je een
tje draaiende zou kunnen houden.
"O nee nee, ik overleg altijd alles
met mijn vader. En met mijn broer,
die tegenwoordig ook fulltime
werkzaam is in het bedrijf. Hij
heeft een jaar bij een ander bedrijf
gewerkt om ervaring op te doen.
Ook mijn jongste broer, die op de
HAVO zit, werkt mee in zijn vakan
ties, en mijn moeder natuurlijk niet
te vergeten." Een echt familiebe
drijf; dat blijkt ook als we terug
komen van de kas in de sorteer-
ruimte. Vader, moeder en dochter
demonstreren het sorteren van de
komkommers, terwijl de broers
andere bezigheden hebben. Van
het anderhalve hectare grote
bedrijf komen 6.000 tot 12.000
komkommers per dag. Dat lijkt
hard werken, het hele jaar door.
"Zeker", zegt Alette lachend.
"Hard voor weinig, maar nooit cha
grijnig!" Een trotse vader en glim
lachende moeder beamen dat. En
wij geloven dat zomaar, als we
afscheid nemen en concluderen dat
we niet meer aan hoeven komen
met de term 'komkommertijd' tij
dens de rustige nieuwsperiode in
de zomer.