PEPERNOTEN, PEPERNOTEN, PEPERNOTEN... TRADITIONELE BERGEN LEKKERS HOREN BIJ SINTERKLAASFEEST Snoepgoed Top 3: Hart van Holland 23 november 2005 Hans den Hollander 'pepernoten 1 - boterletters 3 - spectilaas specataas 43 pepernoten 39 kraidnoten 38 marsepein 14 'chocoladeletters 13 schuimpjes 13 Bakkerij Gerrtisen Door Geertrude Verweij werkt al 35 jaar als banketbakker waarvan 30 jaar bij Gerritsen. "Het leukste werk vind ik het maken van dubbele banketletters. Dat zijn twee letters door elkaar, bijvoorbeeld initialen of twee letters van een bedrijfsnaam. Dat ziet er ingewikkeld uit, maar het is goed te doen. In deze periode ziet Hans heel wat boterletters, pepernoten en specu laas voorbij komen. "Maar thuis lust ik het allemaal nog best", lacht hij. anijszaad en andere kruiden." Ook de boterletters, speculaaspop pen en gevulde speculaas worden bij Gerritsen met de hand gemaakt. Vlak voor Sinterklaas levert dit een grote drukte op. "We hebben geen voorraden, we verkopen alles zo vers mogelijk." leder jaar verlaten duizenden boterletters, honderden speculaaspoppen en zo'n 800 kilo pepernoten de bakkerij. Ook pro beren de banketbakkers ieder jaar een nieuw product te introduce ren. Zo bedacht men dit jaar de speculaascake met spijs. Verder is er een duidelijke ontwikkeling te zien van de standaardchocoladelet ters naar de luxere versie. "Die wordt mooi versierd en verpakt in een mooi doosje. Dat is erg leuk om te geven", aldus bakker Geurt Gerritsen. Per jaar eten Nederlanders zo'n 3 miljoen kilo peper- en kruidnoten. Op wat export naar Canada en Australië, waar emigranten deze Hollandse lekkernij graag kopen, wordt de totale productie in Nederland gegeten. Naar schatting worden er jaarlijks zo'n 12 tot 14 miljoen chocoladeletters gemaakt en enorme hoeveelheden marse pein, taaitaai en speculaas. We kunnen met recht spreken van 'bergen suikergoed'! Veel mensen hebben het over 'pepernoten' als zij eigenlijk 'kruid noten' bedoelen. Toch is er een dui delijk verschil. Pepernoten zijn vier kante brokken, gemaakt van een soort peper- of honingkoek, terwijl kruidnootjes van bolletjes specu laasdeeg gemaakt worden. Bakker Gerritsen bakt zelf geen kruidnootjes. "Dat is heel erg arbeidsintensief, daar zijn wij te klein voor." Wel bakt hij pepernoten volgens een oud familierecept. "Het deeg wordt eerst gekookt, daarna moet het een tijdje besterven en vervol gens worden er stukjes van gehakt die worden gebakken. We gebrui ken een eigen combinatie van Volgens Geurt Gerritsen: Volgens nipo: Het Sinterklaasfeest staat niet alleen bekend als een cadeaut- jesfeest, maar ook als een feest waarin 'lekkers' centraal staat. Oude en nieuw sinterklaaslied jes zingen over 'suikergoed en marsepein' en vertellen dat 'wie zoet is lekkers' krijgt. Ook vraagt men Sint of Piet 'wat lekkers' te strooien en dan liefst 'in iedere hoek'. En Het Goecie Doel zong in de sinter klaashit 'Sinterklaas wie kent hem niet' over marsepein, spe culaas, suikergoed, taaitaai maar vooral over pepernoten, pepernoten, pepernoten, pepemoten Marsepein stamt uit de zeventien de eeuw. Sinterklaas stond in die tijd niet alleen bekend als een kin dervriend maar was ook bescherm heer van het huwelijk en het gezin. Rond 5 december konden jongens hun liefde verklaren door een meis je een stuk marsepein te geven. Als alternatief voor marsepein werd er soms ook een 'speculaasvrijer' gegeven. Beide varianten beteken den hetzelfde als het ontvangen van een valentijnskaart. Een taai taaipop ontving men liever niet: deze was beledigend bedoeld. De chocoladeletter deed zijn intre de aan het eind van de negentien de eeuw. Het schenken van letters gemaakt van koek komt al voor op schilderijen uit de zestiende en zeventiende eeuw. Alleen in Nederland worden chocoladelet ters uitgedeeld met Sinterklaas. In België viert men het Sinterklaas feest wel, maar zijn chocoladelet ters onbekend. In Duitsland en Oostenrijk kent men wel chocola- I deletters, maar die worden gege ten met Oud en Nieuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte Ver kade bij gebrek aan chocolade let ters van taaitaai. Het lettertype van de chocoladeletter is traditioneel 'Egyptienne'. Deze letter heeft geen dunne stukken, en is daardoor minder kwetsbaar. De M is de meest verkochte letter. Gevulde speculaas dook pas een jaar of vijftig geleden op en tegen woordig zijn er ook allerlei nieuw varianten op het kruidnootje te koop. Het strooien van pepernoten zou verwijzen naar oude vruchtbaar heidsriten, het is te vergelijken met het gooien van confetti of rijst bij een bruiloft. Tegenwoordig strooit men ook kruidnoten en ander snoepgoed. Het strooien daarvan is weer te herleiden naar de legende van drie huwbare meisjes die door Sinterklaas wat goudstukken in hun schoenen kregen geworpen om hun eer te redden. Ook de cho- colademunten, die standaard bij het Sinterklaasfeest horen en het schoenzetten zouden aan dit ver haal te danken zijn. (in mindere mate werden genoemd: taaitaai, banketstaaf, munten/sigaretten/kikkers/muizen van chocola en gemengd strooi- goed)

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Hart van Holland | 2005 | | pagina 19