WAT -ET-EH WE AIT JAAA (U-ET AEAÏT? (MM PUDOIHC KEES DE KNEGT KAMPIOEN LIBRE IE KLASSE OLIEBOLLENTEST BIJ OLIEBOLLEN KONING ZEVENHUIZEN - MOERKAPELLE Hart van Holland 14 december 2005 pagina 11 Eigen invulling Recepten G'S www.dogsmind.nl Nieuwe trimsalon in Zevenhuizen geopend! iiiiHiPii ifö Dorpsstraat, Ons Dorp Door Paulien de Graaf Tijdens de kerstdagen wordt tradi tioneel een kerstdiner geserveerd. De kerstboom versierd, open haard en kaarsjes aan en met het gezin of de hele familie (chique) dineren. De tafel wordt gedekt met mooi servies en bestek, luxe tafelkleed en mooi gevouwen servetten en prachtig opgemaakte kerststukken op tafel. In culinaire tijdschriften vinden we mooie tafelschikkingen en recepten voor uitgebreide kerst diners. Vanouds eten we kalkoen met kerst. Deze traditie is overgewaaid uit Groot Brittanië. Daar eet men al sinds het begin van de 18e eeuw kalkoen met kerst. Een echt Engels kerstdiner bestaat uit gevulde kal koen met cranberrysaus en groen te, gevolgd door Christmas Pud ding. Een pudding waarvan de bereiding minimaal vier weken in beslag neemt. In de pudding wordt een munt verstopt, die de vinder geluk zal brengen. Ook wild wordt veel gegeten: hert, fazant, patrijs, hazenpeper. Maar ook konijn; denk aan het lied 'Flap- pie' van Youp van 't Hek. Tegenwoordig wordt er een eigen invulling gegeven aan het kerstdi ner. Er zijn tenslotte geen regels voor, dus alles kan en alles mag. Van chique diner tot lopend buffet, van hazenpeper of kalkoen tot stamppot of een Caribische maal tijd, laat de fantasie maar gaan. Een leuke manier om heel verschil lende gerechten op tafel te krijgen is om iedereen een apart gerecht klaar te laten maken, dus de een het voorgerecht, de volgende soep, een aantal die gerechten voor het hoofdge recht klaar maken en nog iemand die het dessert voor zijn rekening neemt. Zeker als er voor een grote groep gekookt moet worden, staat er op deze manier niemand heel lang in de keuken. Gourmetten of steengrillen blijft een favoriete manier om met elkaar te eten. Er zijn veel kookboeken waar recepten uit te halen zijn. Speciale kerstkookboeken bestaan eigenlijk niet, omdat er zo veel mogelijkhe den zijn en wij in Nederland geen echte specifieke kerstgerechten kennen. In culinaire tijdschriften worden wel de laatste trends in recepten beschreven en ook op internet zijn er verschillende recep tenpagina's te vinden waar origine le recepten af te halen zijn zoals http://kerst.stophier.nl/recepten.ht m en http://www.kerstspecial.nl/ frame_recepten.html. Een leuke internetpagina is http://www.vanharte.nl/kal- kerst_tips_planner.htm deze pagi na geeft zelfs een hele planning voor het geven van een kerstdiner. Tips voor een perfect gedekte tafel staan op htt p ://www. xs4a 11n l/~ if sc h a a p/t i ps %20voor%20diners.htm. Wie alle etiquetteregels rondom een tafelschikking wil weten: http://www.omgangsvormen.nl/taf elschikking.htm. Servetten zelf vouwen: http://www.ten- holder.nl/servetten/index1 .html. Ingrediënten: 300 gr. runderniervet; 250 gr. suikerriet; 250 gr. Rozijnen, 60 gr. sukade, 60 gr. oranjesnippers, 250 gr. krenten; 250 gr. witte- broodkruim; 125 gr. bloem; 50 gr. geconfijte gember; 50 gr. amandel schaafsel; 3 dl melk, kaneelpoeder, kruidnagelpoeder, nootmuskaat, zout, 4 eieren, 1 eetlepel boter, 1 eetlepel bloem, poedersuiker en rum. Een Christmaspudding wordt ook wel plumpudding genoemd. Het is een gerecht waar men met de bereiding moet beginnen minimaal 4 weken voordat het gegeten wordt. Na het koken wordt de pudding op een koele plaats bewaard, zodat de ingrediënten goed in kunnen trek ken. BEREIDING: Hak de gember en de sukade fijn. Maal het niervet in een vleesmolen, zeef de bloem, was krenten en rozijnen en droog ze in een doek. Roer alle ingrediënten (tot en met de eieren) goed door elkaar in een kom. Zet de kom weg op een koele plaats. Roer af en toe het meng sel goed door. Wrijf het midden van een schone doek in met boter en strooi er een laagje bloem in om de doek ondoordringbaar te maken. Vorm van het puddingdeeg een bal, leg die op de doek en knoop de punten van de doek stevig aan elkaar. Zorg dat er tussen het deeg en de knoop ruim te overblijft. Leg onder in een pan een bord of treeftje. Vul de pan met kokend water en laat hierin de pudding circa 4 uur koken. De pudding moet zolang gekookt worden om de ingrediënten zacht te laten worden. SERVEREN: Plumpudding wordt meestal warm gegeten, maar kan ook koud opgediend worden. Versier de pudding met hulsttakjes en poedersuiker. Verwarm de rum en giet deze over de pudding. Flambeer de pudding aan tafel. Serveer er desgewenst rumsaus bij (vanillesaus met eieren en rum). V/addinxveen/Moerkapelle - In zaal De Carambole werd gespeeld voor het Districtskampioenschap Libre 1e klasse. Namens Biljartvere niging Moerkapelle deed Kees de Knegt mee. Vrijdag werd één partij gewonnen en één verloren.Van de acht deelnemers stonden er na twee dagen vijf spelers op 6 pun ten. Na de zesde ronde, die geen winst opleverde voor Kees, stond hij op de zesde plaats. Voor hem stonden D. Bloot uit Gouda met 8 punten en vier vier spelers die ook 6 punten hadden, maar een beter moyenne. In de slotronde won Kees van Bob de Zeeuw (Nieuwerkerk) terwijl J. Monteiro een andere concurrent uitschakelde. Toen vervolgens Bloot verloor van Paul Hillegers werd de spanning opgevoerd door de organisatie. Na diverse controle rende berekeningen werd Kees de Knegt tot winnaar uitgeroepen en eindigde Hillegers op de tweede plaats, met een miniem verschil van 0.08. T.S. Overduin Perkstraat 62 2761 LP Zevenhuizen 0180-632212 (15.00-18.00 uur) email: info@dogsmind.nl Op zoek naar een trimsalon voor uw hond? Dan is Dog's Mind geknipt voor u! Vanaf heden kunt u bij ons terecht. Alle ras en rasloze honden zijn welkom. Uw hond wordt geheel naar UW wens in model gebracht. Ik werk uitsluitend volgens afspraak, de aandacht en tijd voor uw hond staan dan ook voorop! Uw hond netjes de feestdagen in? Voor een afspraak kunt u bellen met 0180-63 2212 (na 15:00 uur) of bezoek eens onze website www.dogsmind.nl. Tot 31 december krijgt u 10 korting! Tanja Simone Overduin, gediplomeerd trimster. Tevens ook hondenschool begeleiding probleemgedrag. Moerkapelle - De Oliebollenkoning laat zaterdag zijn oliebollen testen. Na meer dan tien jaar de reputatie te hebben de beste oliebol in de regio Utrecht te verkopen, heeft oliebollenkoning Willem van Pelt besloten in Moerkapelle zijn olie bollen te gaan verkopen. Hij is zo overtuigd van de kwaliteit van zijn product dat hij deze op zaterdag 17 december gratis laat proeven. Van Pelt dankt zijn bijnaam aan de zanger/politicus/columnist Henk Westbroek, die hem in een van zijn columns 'de Oliebollenkoning van Utrecht' noemde en zijn product beschouwde als een echte vijfsterren oliebol. Westbroek is dan ook nog steeds een van zijn vaste klanten. "Een lekkere iets knapperige korst met een zachte binnenkant met krenten, rozijntjes en natuurlijk kleine stukjes appel, zo hoort een goede oliebol te zijn", aldus Van Pelt. Volgens hem is het geheim van een goede oliebol dat hij niet vet is en dat er 'haken en ogen' aanzit ten, als kwaliteitskeurmerk van een ambachtelijk bereide handgemaak te oliebol. Of het echte vijfsterren oliebollen zijn kunnen liefhebbers zaterdag 17 december gratis beoordelen bij Grandcafé Restaurant Moerkapelle op de Bredeweg 66A. Ktt> Op mijn bureau liggen al lan gere tijd twee boeken die mij inspireren. Zij zeggen veel over de wijze waarop ik in het leven sta. Het ene boek heeft de titel 'Nothing's Impossible' (niets is onmogelijk) van Lorraine Monroe. Zij schrijft over haar gevecht om als directeur van een school in Harlem, New York de negatieve spiraal van de leerlin gen te doorbreken. Het is haar overtuiging dat iedere leerling tot veel meer in staat is dan waar zij toe worden aangezet. Zij groeide zelf op in Harlem, een omgeving van armoede, achterstanden en misdaad. Het schoolgebouw werd opgeknapt en zij introduceerde twaalf niet onderhandelbare regels en voorwaarden die waren gebaseerd op zelfrespect, respect voor anderen, discipline en de overtuiging dat niets onmogelijk is en iedereen zijn of haar doelen kan behalen. Haar aanpak sloeg aan, 96% van de leerlingen gin gen naar de High School en von den later aansprekende functies in de maatschappij. In 2001 mocht ik een lezing van haar bijwonen. Haar uitstraling en haar vertrou wen in mensen en hun mogelijk heden maakten zoveel indruk. dat ik nog vaak aan haar terug denk. Het andere boek heeft als titel 'De Droomgever' van Bruce Wilkin son. Op aanraden van iemand bestelde ik dat boek. Het verhaal over Gewoon in het eerste deel trof mij door zijn eenvoud en de boodschap die eruit sprak. 'Niet lang geleden en niet zo ver hier vandaan woonde Gewoon, een Niemendal, in het Vertrouwde Land. Voor Gewoon verschilde de ene dag niet zoveel van de ande re. 's Morgens stond hij op en ging hij naar zijn Gewone Werk. Na het werk at hij meestal hetzelfde als de avond daarvoor. Dan ging hij in zijn luie stoel zitten en keek, zoals de meeste Niemendallen, avond aan avond geboeid naar zijn kijkdoos.' Zo begint het ver haal. Gewoon miste iets in zijn leven en dacht eraan hoe gewel dig het zou zijn om te doen wat hij graag wilde, in plaats van er alleen maar over te dromen. Uit eindelijk aanvaardt hij zijn Grote Droom en hij gaat op weg. De omschrijving van zijn reis, zijn moeite om Vertrouwd los te laten en de rol van anderen om hem te houden waar hij was, geeft mij veel inspiratie. Gewoon leerde om bezorgdheid en gegronde bezwa ren om te zetten in kansen. Mensen vragen mij zo af en toe wat mij beweegt om mij al jaren bezig te houden met een project als Dorpsstraat Ons Dorp. Een vraag die ik mijzelf ook vaak stel. Je zult er wel beter van worden, is daarbij vaak de ondertoon. Maar als dat zo zou zijn dan hadden we het allang anders aangepakt. Dan waren wij allang begonnen en dan hadden wij andere tactieken bedacht. Nee, de echte motivatie is de overtuiging dat wij in staat zijn om ons dorp voor ons en voor onze kinderen kenmerkend en leefbaar te houden. Gisteren las ik de uitspraak; 'aan het begin van de jaren tachtig is er een keerpunt geweest. Mijn ouders dachten nog dat het leven van hun kinde ren veel beter zou worden dan het hunne, maar dat veranderde toen. Nu denken veel mensen dat hun kinderen het wel eens slech ter zouden kunnen hebben. De toekomst wordt steeds minder als positief en aantrekkelijk gezien, maar als iets om bang voor te zijn.' In deze woorden zit een aanname die ik niet wil accepte ren, het leidt immers tot het den ken uit bedreigingen. Eigen voor deel behaal je door angst en macht, een droom bereik je door samen kansen te zien en te creë ren. Het handelen van buitenaf beïn vloedt ons ten negatieve. Het eenrichtingsdenken van de Pro vincie of het leeg laten staan van een dominant pand in de dorps kern vanuit eigen voordeel, zijn slechts twee voorbeelden. Het doet ons de toekomst steeds min der als positief en aantrekkelijk zien. Toch kunnen wij als dorp 'Vertrouwd' onze Grote Droom blijven nastreven. De wereld ver andert in sneltreinvaart, dat geeft kansen! Wij moeten dan omgaan met de rol van anderen die ons willen houden waar wij zijn en er vanuit gaan dat niets onmogelijk is. Wellicht moeten wij dan ook onze eigen twaalf niet onderhan delbare regels en voorwaarden samen opstellen en ze met veel discipline leidend maken. De boeken blijven als inspiratie op mijn bureau liggen. Arno Lamot (arno@lamot.nl)

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Hart van Holland | 2005 | | pagina 11