WAT -ET-EH WE AIT JAAA (U-ET AEAÏT? (MM PUDOIHC
KEES DE KNEGT KAMPIOEN LIBRE IE KLASSE
OLIEBOLLENTEST
BIJ OLIEBOLLEN
KONING
ZEVENHUIZEN - MOERKAPELLE
Hart van Holland 14 december 2005
pagina 11
Eigen invulling
Recepten
G'S
www.dogsmind.nl
Nieuwe trimsalon in
Zevenhuizen geopend!
iiiiHiPii
ifö
Dorpsstraat, Ons Dorp
Door Paulien de Graaf
Tijdens de kerstdagen wordt tradi
tioneel een kerstdiner geserveerd.
De kerstboom versierd, open haard
en kaarsjes aan en met het gezin of
de hele familie (chique) dineren.
De tafel wordt gedekt met mooi
servies en bestek, luxe tafelkleed
en mooi gevouwen servetten en
prachtig opgemaakte kerststukken
op tafel. In culinaire tijdschriften
vinden we mooie tafelschikkingen
en recepten voor uitgebreide kerst
diners.
Vanouds eten we kalkoen met
kerst. Deze traditie is overgewaaid
uit Groot Brittanië. Daar eet men al
sinds het begin van de 18e eeuw
kalkoen met kerst. Een echt Engels
kerstdiner bestaat uit gevulde kal
koen met cranberrysaus en groen
te, gevolgd door Christmas Pud
ding. Een pudding waarvan de
bereiding minimaal vier weken in
beslag neemt. In de pudding wordt
een munt verstopt, die de vinder
geluk zal brengen.
Ook wild wordt veel gegeten: hert,
fazant, patrijs, hazenpeper. Maar
ook konijn; denk aan het lied 'Flap-
pie' van Youp van 't Hek.
Tegenwoordig wordt er een eigen
invulling gegeven aan het kerstdi
ner. Er zijn tenslotte geen regels
voor, dus alles kan en alles mag.
Van chique diner tot lopend buffet,
van hazenpeper of kalkoen tot
stamppot of een Caribische maal
tijd, laat de fantasie maar gaan.
Een leuke manier om heel verschil
lende gerechten op tafel te krijgen
is om iedereen
een apart
gerecht klaar
te laten
maken, dus
de een het
voorgerecht,
de volgende
soep, een
aantal die
gerechten
voor het
hoofdge
recht klaar
maken en
nog iemand
die het dessert
voor zijn rekening
neemt. Zeker als er voor een grote
groep gekookt moet worden, staat
er op deze manier niemand heel
lang in de keuken. Gourmetten of
steengrillen blijft een favoriete
manier om met elkaar te eten.
Er zijn veel kookboeken waar
recepten uit te halen zijn. Speciale
kerstkookboeken bestaan eigenlijk
niet, omdat er zo veel mogelijkhe
den zijn en wij in Nederland geen
echte specifieke kerstgerechten
kennen. In culinaire tijdschriften
worden wel de laatste trends in
recepten beschreven en ook op
internet zijn er verschillende recep
tenpagina's te vinden waar origine
le recepten af te halen zijn zoals
http://kerst.stophier.nl/recepten.ht
m en http://www.kerstspecial.nl/
frame_recepten.html.
Een leuke internetpagina is
http://www.vanharte.nl/kal-
kerst_tips_planner.htm deze pagi
na geeft zelfs een hele planning
voor het geven van een kerstdiner.
Tips voor een perfect gedekte tafel
staan op
htt p ://www. xs4a 11n l/~ if sc h a a p/t i ps
%20voor%20diners.htm.
Wie alle etiquetteregels rondom
een tafelschikking wil weten:
http://www.omgangsvormen.nl/taf
elschikking.htm. Servetten zelf
vouwen: http://www.ten-
holder.nl/servetten/index1 .html.
Ingrediënten: 300 gr. runderniervet; 250 gr. suikerriet; 250 gr. Rozijnen,
60 gr. sukade, 60 gr. oranjesnippers, 250 gr. krenten; 250 gr. witte-
broodkruim; 125 gr. bloem; 50 gr. geconfijte gember; 50 gr. amandel
schaafsel; 3 dl melk, kaneelpoeder, kruidnagelpoeder, nootmuskaat,
zout, 4 eieren, 1 eetlepel boter, 1 eetlepel bloem, poedersuiker en rum.
Een Christmaspudding wordt ook wel plumpudding genoemd. Het is
een gerecht waar men met de bereiding moet beginnen minimaal 4
weken voordat het gegeten wordt. Na het koken wordt de pudding op
een koele plaats bewaard, zodat de ingrediënten goed in kunnen trek
ken.
BEREIDING: Hak de gember en de sukade fijn. Maal het niervet in een
vleesmolen, zeef de bloem, was krenten en rozijnen en droog ze in een
doek. Roer alle ingrediënten (tot en met de eieren) goed door elkaar in
een kom. Zet de kom weg op een koele plaats. Roer af en toe het meng
sel goed door.
Wrijf het midden van een schone doek in met boter en strooi er een
laagje bloem in om de doek ondoordringbaar te maken. Vorm van het
puddingdeeg een bal, leg die op de doek en knoop de punten van de
doek stevig aan elkaar. Zorg dat er tussen het deeg en de knoop ruim
te overblijft.
Leg onder in een pan een bord of treeftje. Vul de pan met kokend
water en laat hierin de pudding circa 4 uur koken. De pudding moet
zolang gekookt worden om de ingrediënten zacht te laten worden.
SERVEREN: Plumpudding wordt meestal warm gegeten, maar kan ook
koud opgediend worden.
Versier de pudding met hulsttakjes en poedersuiker. Verwarm de rum
en giet deze over de pudding. Flambeer de pudding aan tafel. Serveer
er desgewenst rumsaus bij (vanillesaus met eieren en rum).
V/addinxveen/Moerkapelle - In
zaal De Carambole werd gespeeld
voor het Districtskampioenschap
Libre 1e klasse. Namens Biljartvere
niging Moerkapelle deed Kees de
Knegt mee. Vrijdag werd één partij
gewonnen en één verloren.Van de
acht deelnemers stonden er na
twee dagen vijf spelers op 6 pun
ten. Na de zesde ronde, die geen
winst opleverde voor Kees, stond
hij op de zesde plaats.
Voor hem stonden D. Bloot uit
Gouda met 8 punten en vier vier
spelers die ook 6 punten hadden,
maar een beter moyenne. In de
slotronde won Kees van Bob de
Zeeuw (Nieuwerkerk) terwijl J.
Monteiro een andere concurrent
uitschakelde. Toen vervolgens
Bloot verloor van Paul Hillegers
werd de spanning opgevoerd door
de organisatie. Na diverse controle
rende berekeningen werd Kees de
Knegt tot winnaar uitgeroepen en
eindigde Hillegers op de tweede
plaats, met een miniem verschil van
0.08.
T.S. Overduin
Perkstraat 62
2761 LP Zevenhuizen
0180-632212
(15.00-18.00 uur)
email: info@dogsmind.nl
Op zoek naar een trimsalon voor uw
hond? Dan is Dog's Mind geknipt voor u!
Vanaf heden kunt u bij ons terecht.
Alle ras en rasloze honden zijn welkom.
Uw hond wordt geheel naar UW wens
in model gebracht.
Ik werk uitsluitend volgens afspraak,
de aandacht en tijd voor uw hond
staan dan ook voorop!
Uw hond netjes de feestdagen in?
Voor een afspraak kunt u bellen met
0180-63 2212 (na 15:00 uur) of bezoek
eens onze website www.dogsmind.nl.
Tot 31 december krijgt u 10 korting!
Tanja Simone Overduin, gediplomeerd
trimster. Tevens ook hondenschool
begeleiding probleemgedrag.
Moerkapelle - De Oliebollenkoning
laat zaterdag zijn oliebollen testen.
Na meer dan tien jaar de reputatie
te hebben de beste oliebol in de
regio Utrecht te verkopen, heeft
oliebollenkoning Willem van Pelt
besloten in Moerkapelle zijn olie
bollen te gaan verkopen. Hij is zo
overtuigd van de kwaliteit van zijn
product dat hij deze op zaterdag 17
december gratis laat proeven.
Van Pelt dankt zijn bijnaam aan de
zanger/politicus/columnist Henk
Westbroek, die hem in een van zijn
columns 'de Oliebollenkoning van
Utrecht' noemde en zijn product
beschouwde als een echte vijfsterren
oliebol. Westbroek is dan ook nog
steeds een van zijn vaste klanten.
"Een lekkere iets knapperige korst
met een zachte binnenkant met
krenten, rozijntjes en natuurlijk
kleine stukjes appel, zo hoort een
goede oliebol te zijn", aldus Van
Pelt. Volgens hem is het geheim van
een goede oliebol dat hij niet vet is
en dat er 'haken en ogen' aanzit
ten, als kwaliteitskeurmerk van een
ambachtelijk bereide handgemaak
te oliebol.
Of het echte vijfsterren oliebollen
zijn kunnen liefhebbers zaterdag 17
december gratis beoordelen bij
Grandcafé Restaurant Moerkapelle
op de Bredeweg 66A.
Ktt>
Op mijn bureau liggen al lan
gere tijd twee boeken die
mij inspireren. Zij zeggen
veel over de wijze waarop ik in
het leven sta. Het ene boek heeft
de titel 'Nothing's Impossible'
(niets is onmogelijk) van Lorraine
Monroe. Zij schrijft over haar
gevecht om als directeur van een
school in Harlem, New York de
negatieve spiraal van de leerlin
gen te doorbreken. Het is haar
overtuiging dat iedere leerling tot
veel meer in staat is dan waar zij
toe worden aangezet. Zij groeide
zelf op in Harlem, een omgeving
van armoede, achterstanden en
misdaad. Het schoolgebouw werd
opgeknapt en zij introduceerde
twaalf niet onderhandelbare
regels en voorwaarden die waren
gebaseerd op zelfrespect, respect
voor anderen, discipline en de
overtuiging dat niets onmogelijk
is en iedereen zijn of haar doelen
kan behalen. Haar aanpak sloeg
aan, 96% van de leerlingen gin
gen naar de High School en von
den later aansprekende functies
in de maatschappij. In 2001 mocht
ik een lezing van haar bijwonen.
Haar uitstraling en haar vertrou
wen in mensen en hun mogelijk
heden maakten zoveel indruk.
dat ik nog vaak aan haar terug
denk.
Het andere boek heeft als titel 'De
Droomgever' van Bruce Wilkin
son. Op aanraden van iemand
bestelde ik dat boek. Het verhaal
over Gewoon in het eerste deel
trof mij door zijn eenvoud en de
boodschap die eruit sprak. 'Niet
lang geleden en niet zo ver hier
vandaan woonde Gewoon, een
Niemendal, in het Vertrouwde
Land. Voor Gewoon verschilde de
ene dag niet zoveel van de ande
re. 's Morgens stond hij op en ging
hij naar zijn Gewone Werk. Na het
werk at hij meestal hetzelfde als
de avond daarvoor. Dan ging hij
in zijn luie stoel zitten en keek,
zoals de meeste Niemendallen,
avond aan avond geboeid naar
zijn kijkdoos.' Zo begint het ver
haal. Gewoon miste iets in zijn
leven en dacht eraan hoe gewel
dig het zou zijn om te doen wat
hij graag wilde, in plaats van er
alleen maar over te dromen. Uit
eindelijk aanvaardt hij zijn Grote
Droom en hij gaat op weg. De
omschrijving van zijn reis, zijn
moeite om Vertrouwd los te laten
en de rol van anderen om hem te
houden waar hij was, geeft mij
veel inspiratie. Gewoon leerde om
bezorgdheid en gegronde bezwa
ren om te zetten in kansen.
Mensen vragen mij zo af en toe
wat mij beweegt om mij al jaren
bezig te houden met een project
als Dorpsstraat Ons Dorp. Een
vraag die ik mijzelf ook vaak stel.
Je zult er wel beter van worden, is
daarbij vaak de ondertoon. Maar
als dat zo zou zijn dan hadden we
het allang anders aangepakt. Dan
waren wij allang begonnen en
dan hadden wij andere tactieken
bedacht. Nee, de echte motivatie
is de overtuiging dat wij in staat
zijn om ons dorp voor ons en voor
onze kinderen kenmerkend en
leefbaar te houden. Gisteren las ik
de uitspraak; 'aan het begin van
de jaren tachtig is er een keerpunt
geweest. Mijn ouders dachten
nog dat het leven van hun kinde
ren veel beter zou worden dan
het hunne, maar dat veranderde
toen. Nu denken veel mensen dat
hun kinderen het wel eens slech
ter zouden kunnen hebben. De
toekomst wordt steeds minder als
positief en aantrekkelijk gezien,
maar als iets om bang voor te
zijn.' In deze woorden zit een
aanname die ik niet wil accepte
ren, het leidt immers tot het den
ken uit bedreigingen. Eigen voor
deel behaal je door angst en
macht, een droom bereik je door
samen kansen te zien en te creë
ren.
Het handelen van buitenaf beïn
vloedt ons ten negatieve. Het
eenrichtingsdenken van de Pro
vincie of het leeg laten staan van
een dominant pand in de dorps
kern vanuit eigen voordeel, zijn
slechts twee voorbeelden. Het
doet ons de toekomst steeds min
der als positief en aantrekkelijk
zien. Toch kunnen wij als dorp
'Vertrouwd' onze Grote Droom
blijven nastreven. De wereld ver
andert in sneltreinvaart, dat geeft
kansen! Wij moeten dan omgaan
met de rol van anderen die ons
willen houden waar wij zijn en er
vanuit gaan dat niets onmogelijk
is. Wellicht moeten wij dan ook
onze eigen twaalf niet onderhan
delbare regels en voorwaarden
samen opstellen en ze met veel
discipline leidend maken.
De boeken blijven als inspiratie op
mijn bureau liggen.
Arno Lamot (arno@lamot.nl)