Kerst in Moerkapelle:
"Sfeer vraagt om wijn
- wijn vraagt om sfeer"
(erst bij Pe Gouwen Wok
Meezingen rondom de kerstboom in Oud Verlaat
Vriendinnen met
naar bioscoop
kerst
Roos van der Wilt en
Anne Veldhuijzen
(beiden 15 jaar)
Trudy van Hoven van de Euroslijter:
Hotel
Wat wordt er dit jaar gedronken tijdens de
kerstdagen? En wat doen we elkaar cadeau?
Zijn er nieuwe trends te ontdekken en wat
hoor je eigenlijk waarbij te drinken? We staken
ons licht op bij de Euroslijter in Moerkapelle.
Trends
Bewaren
iPOItïfl
COLIIISIT
i»»r>
'luim |,x n
Door Karin Jongkind (Tekstueel)
krijgen een drukke kerst dit jaar. Ze gaan
samen met hun Zoetermeerse vriendin
netje Michelle Karens naar de bioscoop. Van de
film Narnia verwachten ze veel. Anne: "Die film draagt echt een
boodschap uit en dat spreek ons wel aan." De vriendinnen willen
met Kerst ook uitslapen en met de familie gaan ze zowel op 1e als
2e kerstdag naar de kerk. Roos: "Op 1e kerstdag komen we met de
hele familie bij elkaar. Dat is wel een groep van 25 mensen. De dag
erna zijn we met ons gezin. Dan gaan we gezellig gourmetten."
Anne gaat met kerst ook gourmetten met de familie en nog op
bezoek bij kennissen. Daarnaast willen ze ook nog gaan paardrijden.
Anne: "Dat doen we normaal ook wel, maar in de kerstperiode heb
ben we tijd om vaker naar de manege te gaan." De vriendinnen zit
ten beiden in 4 atheneum op het Driestar College in Gouda. Op
school vieren ze op vrijdag 23 december kerstmis in de klas met een
verhaal en liedjes. Daarna is het tijd voor vakantie
Door Paulien de Graaf
Door Paulien de Graaf
Restaurant de Gouden Wok op
het ITC terrein bij Boskoop
bestaat 5 jaar. Het restaurant is
trendsetter in het wokbuffet en
in de afgelopen 5 jaar is het
restaurant uitgebreid met een
Japans Teppan Yaki-restaurant,
waar a la carte gegeten kan
worden, en een hotel "Het
Oosten", gevestigd boven het
restaurant.
Voor de Kerstdagen is een spe
ciaal kerstmenu samenge
steld. In het wokrestaurant
kan gereserveerd worden voor een
brunch van 12.00 tot 15.00 uur of
een diner om 17.00 uur of om 20.15
uur. Het wokbuffet is uitgebreid
met een Japans grillbuffet. De klan
ten hebben nu twee keer zo veel
keuze uit vis, wild, gevogelte, vlees,
verse groenten en vers fruit. Men
verzamelt zelf ingrediënten die
gecombineerd worden met een
saus naar keuze. Deze worden door
een kok in een wok bereid.
Ook in het Japans Teppan Yaki-
restaurant kan men reserveren
voor een kerstbrunch of kerstdiner.
Tijdens de kerstbrunch krijgt men 7
gangen voorgeschoteld met de
keuze uit Vis Vlees of Wild
Vlees. Het kerstdiner telt maar
liefst 10 gangen met ook weer een
keuze uit vis, wild of vlees. De
gerechten worden door de koks
aan tafel klaargemaakt. De show
die zij ervan maken is goed voor
een avondje gefascineerd toekijken
en genieten van de heerlijke
gerechten. Voor de kinderen is er
een speciaal kindermenu. Op beide
kerstdagen komt de kerstman op
bezoek en ontvangen alle gasten
een leuke attentie van hem.
De reserveringen komen gestaag
binnen bij het restaurant, maar
vooral naar de eerste zitting bij het
wokrestaurant is veel vraag. Dit is
eigenlijk het beeld wat ieder jaar te
zien is; blijkbaar vindt men het
prettig om op tijd te eten. Het zijn
voornamelijk gezelschappen die
bestaan uit volwassenen die reser
veren, weinig gezelschappen met
kinderen. Er zijn nog plaatsen
beschikbaar in beide restaurants.
Restaurant de Gouden Wok geeft
ook speciale Feestdagenbonnen
uit, waarmee u iemand kunt trak
teren op een etentje.
De reserveringen voor hotel "Het
Oosten" lopen goed, maar in min
dere mate voor de kerstdagen. Het
het hoofdgerecht geldt
de regel: Bij wit vlees
witte wijn, bij roze vlees
ros£ en bij rood vlees
rode wijn. Hoe sterker de
smaak van het vlëes, hoe
steviger de wijn moet
zijn. Bij het dessert
schenkt men een dessert
wijn: dit is een zoete wijn
met een hoger alcohol
percentage. Bij chocola
degerechten is Banyuls
een goede keuze en bij
een kaasplateau schenkt
men meestal een port.
Maar ook champagne
kan goed bij het dessert
geschonken worden.
Daarna koffie, een koffie
likeur of Irisch coffee of
een variant daarop. Bij
een gourmet, waarbij
meerdere soorten vlees
gegeten wordt, kan bij
voorbeeld een stevige
ros^ en bij Chinees eten,
dat vaak wat zoeter van
smaak is, is een zoetere
wijn lekker.
"De rosé, die deze zomer
weer veel gedronken
werd, zie je in de winter
terug in een stevigere
variant", zegt Trudy. "Deze mag licht gekoeld gedronken
worden maar niet te koud!" Een andere trend die ze signa
leert is dat klanten steeds vaker vragen naar een druivens-
oort, bijvoorbeeld Merlot of Chardonnay, in plaats van naar
een bepaalde wijn. Ook wordt de vraag naar Franse wijnen
weer groter. "Dat zijn bekende namen. Zeker als je een wijn
cadeau wilt doen, staat zo'n naam voor een bepaalde
waarde."
"Wijn is om gedronken te worden. Wijnen die je kunt bewa
ren, zijn de duurdere soorten.
Wat wel goed bewaard kan worden is port", aldus Trudy.
"Flessen die opengemaakt zijn, kan je ongeveer een dag of
drie bewaren. Soms is een wijn de volgende dag zelfs lekker
der." Verder is de smaak van wijn afhankelijk van de sfeer
waarin het gedronken wordt. "Drink de dag na een gezelli
ge etentje dezelfde wijn en het valt waarschijnlijk tegen.
Sfeer vraagt om wijn, maar wijn vraagt ook om sfeer."
onder andere Unicef en Orion, vol
met decoratie- en cadeauartikelen.
Rond de klok van 17.00 uur zong
iedereen mee rondom de kerst
boom en de kerststal, waar Jozef
en Maria met hun kindje Jezus en
een pony met wat kippen onder
dak gevonden hadden. De erwten
soep met warme worstenbroodjes
vond gretig aftrek en ook de olie
bollen en de Spaanse churros wer
den achter elkaar gebakken. De
markt eindigde rond 20.00 uur. De
opbrengst van de avond
(zo'n €650,-) komt
geheel ten goede
aan KiKa, Kinde
ren Kankervrij.
is dus ook nog mogelijk om uw
etentje te combineren met een
hotelovernachting. Hiervoor zijn
speciale kerstarrangementen. Nog
niet zo lang geleden heeft het
hotel een extra ster gekregen.
Deze vierde ster is voor extra faci
liteiten zoals airconditioning, satel
liet tv en gratis draadloos internet.
Het hotel beschikt over 19 stan
daard kamers, deluxe kamers en
tweekamersuites. Voor meer infor
matie: www.hotelhetoosten.nl.
"Er wordt tegenwoor
dig meer wijn gedron
ken bij het diner", ver
telt Trudy van Hoven-
Wiggers. "Uit eten
gaan is best prijzig, dus
mensen gaan weer zelf
koken en daarbij willen
ze bij ieder gerecht een
andere wijn." De klan
ten komen bij haar met
hun menu en vragen
daarbij advies over de
wijnen die geschonken
moeten worden.
Globaal zijn er enkele
richtlijnen. Vooraf een
aperitief: een lekkere
wijn, een likeurtje,
maar ook champagne
kan. Bij het voorgerecht meestal een witte wijn. Bij vis een
droge witte wijn en bij een zoeter voorgerecht, zoals meloen
met ham, een wat zachtere witte wijn of rosé. Door de soep
kan een scheutje manzanilla sherry en dan is het ook lekker
om er sherry bij te drinken. Een spoon als tussengerecht
wordt gemaakt van champagne met een bolletje ijs. Voor
Oud Verlaat - Ondanks de regen en
I de hagel overdag, was de kerst-
I markt zaterdag 17 december een
I groot succes. Om 16.30 startte de
I kerstmarkt met kraampjes van