Kerst in Moerkapelle: "Sfeer vraagt om wijn - wijn vraagt om sfeer" (erst bij Pe Gouwen Wok Meezingen rondom de kerstboom in Oud Verlaat Vriendinnen met naar bioscoop kerst Roos van der Wilt en Anne Veldhuijzen (beiden 15 jaar) Trudy van Hoven van de Euroslijter: Hotel Wat wordt er dit jaar gedronken tijdens de kerstdagen? En wat doen we elkaar cadeau? Zijn er nieuwe trends te ontdekken en wat hoor je eigenlijk waarbij te drinken? We staken ons licht op bij de Euroslijter in Moerkapelle. Trends Bewaren iPOItïfl COLIIISIT i»»r> 'luim |,x n Door Karin Jongkind (Tekstueel) krijgen een drukke kerst dit jaar. Ze gaan samen met hun Zoetermeerse vriendin netje Michelle Karens naar de bioscoop. Van de film Narnia verwachten ze veel. Anne: "Die film draagt echt een boodschap uit en dat spreek ons wel aan." De vriendinnen willen met Kerst ook uitslapen en met de familie gaan ze zowel op 1e als 2e kerstdag naar de kerk. Roos: "Op 1e kerstdag komen we met de hele familie bij elkaar. Dat is wel een groep van 25 mensen. De dag erna zijn we met ons gezin. Dan gaan we gezellig gourmetten." Anne gaat met kerst ook gourmetten met de familie en nog op bezoek bij kennissen. Daarnaast willen ze ook nog gaan paardrijden. Anne: "Dat doen we normaal ook wel, maar in de kerstperiode heb ben we tijd om vaker naar de manege te gaan." De vriendinnen zit ten beiden in 4 atheneum op het Driestar College in Gouda. Op school vieren ze op vrijdag 23 december kerstmis in de klas met een verhaal en liedjes. Daarna is het tijd voor vakantie Door Paulien de Graaf Door Paulien de Graaf Restaurant de Gouden Wok op het ITC terrein bij Boskoop bestaat 5 jaar. Het restaurant is trendsetter in het wokbuffet en in de afgelopen 5 jaar is het restaurant uitgebreid met een Japans Teppan Yaki-restaurant, waar a la carte gegeten kan worden, en een hotel "Het Oosten", gevestigd boven het restaurant. Voor de Kerstdagen is een spe ciaal kerstmenu samenge steld. In het wokrestaurant kan gereserveerd worden voor een brunch van 12.00 tot 15.00 uur of een diner om 17.00 uur of om 20.15 uur. Het wokbuffet is uitgebreid met een Japans grillbuffet. De klan ten hebben nu twee keer zo veel keuze uit vis, wild, gevogelte, vlees, verse groenten en vers fruit. Men verzamelt zelf ingrediënten die gecombineerd worden met een saus naar keuze. Deze worden door een kok in een wok bereid. Ook in het Japans Teppan Yaki- restaurant kan men reserveren voor een kerstbrunch of kerstdiner. Tijdens de kerstbrunch krijgt men 7 gangen voorgeschoteld met de keuze uit Vis Vlees of Wild Vlees. Het kerstdiner telt maar liefst 10 gangen met ook weer een keuze uit vis, wild of vlees. De gerechten worden door de koks aan tafel klaargemaakt. De show die zij ervan maken is goed voor een avondje gefascineerd toekijken en genieten van de heerlijke gerechten. Voor de kinderen is er een speciaal kindermenu. Op beide kerstdagen komt de kerstman op bezoek en ontvangen alle gasten een leuke attentie van hem. De reserveringen komen gestaag binnen bij het restaurant, maar vooral naar de eerste zitting bij het wokrestaurant is veel vraag. Dit is eigenlijk het beeld wat ieder jaar te zien is; blijkbaar vindt men het prettig om op tijd te eten. Het zijn voornamelijk gezelschappen die bestaan uit volwassenen die reser veren, weinig gezelschappen met kinderen. Er zijn nog plaatsen beschikbaar in beide restaurants. Restaurant de Gouden Wok geeft ook speciale Feestdagenbonnen uit, waarmee u iemand kunt trak teren op een etentje. De reserveringen voor hotel "Het Oosten" lopen goed, maar in min dere mate voor de kerstdagen. Het het hoofdgerecht geldt de regel: Bij wit vlees witte wijn, bij roze vlees ros£ en bij rood vlees rode wijn. Hoe sterker de smaak van het vlëes, hoe steviger de wijn moet zijn. Bij het dessert schenkt men een dessert wijn: dit is een zoete wijn met een hoger alcohol percentage. Bij chocola degerechten is Banyuls een goede keuze en bij een kaasplateau schenkt men meestal een port. Maar ook champagne kan goed bij het dessert geschonken worden. Daarna koffie, een koffie likeur of Irisch coffee of een variant daarop. Bij een gourmet, waarbij meerdere soorten vlees gegeten wordt, kan bij voorbeeld een stevige ros^ en bij Chinees eten, dat vaak wat zoeter van smaak is, is een zoetere wijn lekker. "De rosé, die deze zomer weer veel gedronken werd, zie je in de winter terug in een stevigere variant", zegt Trudy. "Deze mag licht gekoeld gedronken worden maar niet te koud!" Een andere trend die ze signa leert is dat klanten steeds vaker vragen naar een druivens- oort, bijvoorbeeld Merlot of Chardonnay, in plaats van naar een bepaalde wijn. Ook wordt de vraag naar Franse wijnen weer groter. "Dat zijn bekende namen. Zeker als je een wijn cadeau wilt doen, staat zo'n naam voor een bepaalde waarde." "Wijn is om gedronken te worden. Wijnen die je kunt bewa ren, zijn de duurdere soorten. Wat wel goed bewaard kan worden is port", aldus Trudy. "Flessen die opengemaakt zijn, kan je ongeveer een dag of drie bewaren. Soms is een wijn de volgende dag zelfs lekker der." Verder is de smaak van wijn afhankelijk van de sfeer waarin het gedronken wordt. "Drink de dag na een gezelli ge etentje dezelfde wijn en het valt waarschijnlijk tegen. Sfeer vraagt om wijn, maar wijn vraagt ook om sfeer." onder andere Unicef en Orion, vol met decoratie- en cadeauartikelen. Rond de klok van 17.00 uur zong iedereen mee rondom de kerst boom en de kerststal, waar Jozef en Maria met hun kindje Jezus en een pony met wat kippen onder dak gevonden hadden. De erwten soep met warme worstenbroodjes vond gretig aftrek en ook de olie bollen en de Spaanse churros wer den achter elkaar gebakken. De markt eindigde rond 20.00 uur. De opbrengst van de avond (zo'n €650,-) komt geheel ten goede aan KiKa, Kinde ren Kankervrij. is dus ook nog mogelijk om uw etentje te combineren met een hotelovernachting. Hiervoor zijn speciale kerstarrangementen. Nog niet zo lang geleden heeft het hotel een extra ster gekregen. Deze vierde ster is voor extra faci liteiten zoals airconditioning, satel liet tv en gratis draadloos internet. Het hotel beschikt over 19 stan daard kamers, deluxe kamers en tweekamersuites. Voor meer infor matie: www.hotelhetoosten.nl. "Er wordt tegenwoor dig meer wijn gedron ken bij het diner", ver telt Trudy van Hoven- Wiggers. "Uit eten gaan is best prijzig, dus mensen gaan weer zelf koken en daarbij willen ze bij ieder gerecht een andere wijn." De klan ten komen bij haar met hun menu en vragen daarbij advies over de wijnen die geschonken moeten worden. Globaal zijn er enkele richtlijnen. Vooraf een aperitief: een lekkere wijn, een likeurtje, maar ook champagne kan. Bij het voorgerecht meestal een witte wijn. Bij vis een droge witte wijn en bij een zoeter voorgerecht, zoals meloen met ham, een wat zachtere witte wijn of rosé. Door de soep kan een scheutje manzanilla sherry en dan is het ook lekker om er sherry bij te drinken. Een spoon als tussengerecht wordt gemaakt van champagne met een bolletje ijs. Voor Oud Verlaat - Ondanks de regen en I de hagel overdag, was de kerst- I markt zaterdag 17 december een I groot succes. Om 16.30 startte de I kerstmarkt met kraampjes van

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Hart van Holland | 2005 | | pagina 39