AVONDVIERDAAGSE ZEVENHUIZEN IN TEKEN WK-VOETBAL UITSLAGEN COMPETITIES H.Z.M. KOKhH BALLONNENWEDSTRIJD IN DE BIBLIOTHEKEN PRIJSWINNAARS OTJE-KIJKDOZENWEDSTRIJD Hart van Holland 31 mei 2006pagina 37 ^2EV^HU'zen - MOERKAPELLE HENGELSPORT Het lekkertte gerecht van Zevenhuizen, Maf fe doer er waf zjr de ipelregefc? Hoe gaat het verder? TSflIii'liftl A« i H Dorpsstraat, Ons Dorp Zevenhuizen - Dit jaar wordt de Avondvierdaagse gehouden van maandag 12 tot en met donderdag 15 juni met als thema 'WK-voetbal'. Anders dan voorgaande jaren is dat er nu slechts vier dagen gelopen kan worden, eveneens in verband met het WK-voetbal. Gekozen kan worden voor een route van 5 of 7,5 kilometer. De voorinschrijving voor de avond vierdaagse vindt plaats op zaterdag 10 juni van 10.00 tot 13.00 uur op het dorpsplein. Bij inschrijving ont vangt men een informatieboekje met daarin de routes en de stem pelkaart. De kosten voor deelname bedragen tijdens de voorverkoop €2,50, daarna€ 3,-. Voor de puppy's zijn de kosten voor deelname 1,50. De start is iedere avond tussen 18.30 en 19.00 uur vanaf het dorps plein. De intocht is op donderdag avond, met levende muziek; de meesten wandelen dan verkleed en ieder jaar zijn daar prijzen mee te verdienen. Voor meer informatie: 0180-632882 of www.avondvierdaagsezevenhui- zen.nl Zevenhuizen - In het Lage Bergsche Bos werd dinsdag 23 mei de vierde wedstrijd van de ouderencompeti- tie gevist. De vangst was matig, er werd in totaal 17.200 gram vis gevangen door acht deelnemers. Eerste werd K. Bos met een gewicht van 5.150 gram vis, tweede werd C. van Pelt met 4.500 gram vis en derde werd J. de Zwart met 2.850 gram vis. Ook de derde wedstrijd van de avondcompetitie werd gevist in het lage Bergsche Bos. Negen deelne mers wisten hier in totaal slechts 7450 gram vis te vangen. Eerste werd J. de Zwart met 2.060 gram, tweede werd Adr. van Erk met 1.280 gram en derde werd J. Visser met 1.240 gram. Het clubkampioenschap werd voortgezet bij de Rotte. De vangst van de zesde wedstrijd was heel slecht, er werd door negen deelne mers 5.340 gram vis ter weging aangeboden. Eerste werd J. Wiersma met een gewicht van 1.680 gram vis, tweede werd J. de Zwart met een gewicht van 1.080 gram vis en derde werd A. Metselaar met 980 gram vis. Voor meer informatie op www.h-z- m.com. 0p 10 juni vindt voor de tweede keer op het Dorpsplein in Zevenhuizen de Culinaire Markt Nederland Smaakt! plaats. Tijdens dit festival gaan wij op zoek naar de grootste keukenprinsessen en/of -prinsen van Zevenhuizen. Welke authentieke gerechten zijn er te vinden? Welke culinaire hoogstandjes worden er thuis in Zevenhuizen op tafel geto verd? Zijn er uitzonderlijke voorgerechten of desserts te vinden? Naast aantrekkelijke prijzen is wellicht het grootste compliment dat het gerecht in een korte periode bij Brasserie 't Graanhuys als extra op de menukaart zal worden gezet. En misschien rolt er uit de inzendingen een prachtig Zevenhuizens menu met een entree, een hoofdgerecht en een dessert. Stuur het recept in naar Culinair Nederland, Dorpsstraat 188, 2761 AJ Zevenhuizen. Per deelnemer/gezin kan men met maximaal 1 gerecht deelnemen aan deze wedstrijd. Alle inzendingen moeten vóór 5 juni 2006 binnen zijn. Op dinsdag 6 juni worden acht uitverkorenen bekend gemaakt. Deelnemers zijn bereid en in staat om op 10 juni tijdens de culinaire markt aanwezig te zijn en hun gerecht op het smaakfestival te presenteren. Hier zal een vakjury (bestaande uit o.a.Ton Fagel, Dennis Stekelenburg, Nelleke van Lindonk en een redacteur van het magazine 'Smaak') de gerechten proeven en uit de acht finalisten één winnaar kiezen. De kosten voor deelname aan de wedstrijd zijn ten laste van de deelnemer. De acht finalisten gaan akkoord met een eventuele opname op de menukaart van Brasserie 't Graanhuys en mogelijk fotografische of audiovisuele reportages, zonder bijkomende vergoedingen. Opname op de menukaart van Brasserie 't Graanhuys is afhankelijk van de representativiteit en de aansluiting bij hun stijl en kwaliteit. Dit te bepalen door de directie van het restaurant. Over deze beslissing en de uitslag van de jury is geen overleg mogelijk en wordt geen correspondentie gevoerd. 0p de dag zelf kiest de jury op basis van originaliteit en de gebruikte (eventueel Zevenhuizense) ingrediënten uit de 8 genomineerden het winnende gerecht. Ze letten zowel op smaak, presentatie, moeilijk heidsgraad, geur, enz. Voor vragen en inzendingen: culinary@xs4all.nl of telefoon. 06-22197772. Stuur snel uw recept in per mail of via onderstaande bon en ding mee daar de culinaire erkenning van -.JM Zevenhuizen! 1 aan de gerechten wedstrijd op 10 juni in Zevenhuizen, (inzenden vóór 5 juni Jl aaur Culinair Nederland, Dorpsstraat 188, 2671 AJ Zevenhuizen ^arn (voor en achternaam): Postcode en p|aats: Tel. Emailadres; J Naam gerecht - j keuze los bij te voegen) I BIJ: tii Het is zondag wanneer ik dit schrijf. Gemiddeld eens in de maand ben ik aan de beurt om op zondag te koken. Om dit te reali seren zou ik uiterlijk zaterdag een menu moeten verzinnen en inko pen moeten doen. Er is echter (jTjin probleem en dat is dat mijn kookkunst stopt bij het bakken van een ei. Overigens geen sine cure, want al mijn varianten, spie gel, geklutst, met ham of spek en om en om, zijn fantastisch. Binnen die beperkingen rest mij dus iedere keer niets anders dan een restaurant op te zoeken of iets af te halen. Vandaag wilden we thuisblijven en het rustig aan doen. En dus ging ik naar mijn heer Man en deed mijn bestelling. Het is ongelofelijk hoeveel man nen blijkbaar een soortgelijke handicap hebben en hun kook- beurt invullen met een afhaalme- nu. De zaak staat vol en iedereen geniet van het door de heer Man aangeboden drankje. Het lijkt er wel de spreekkamer bij de dokter. En dan, regelrecht naar huis en maar hopen dat je huisgenoten de tafel hebben gedekt. Je kan dan direct aanschuiven en van je kookkunst gaan genieten. Ik realiseer mij dat ik met deze ontboezeming wellicht wat men sen teleurstel, maar het zit er niet in en ik kan me er niet toe zetten. Toch heb ik een geweldig ontzag voor hen die de kookkunst wel meester zijn en de meest ingeni euze gerechten bereiden. Ik kan daar uren naar kijken. Hetzelfde ontzag heb ik ook voor een des kundige timmerman of een erva ren stratenmaker. Mijn genieten van hun arbeid heeft niets te maken met luiheid, maar alles met de herkenning van passie en vakmanschap. Het gemak en de liefde waarmee zij een voor mij zo'n moeilijke klus klaren, doet mij iedere keer weer stil zijn. Ik heb het allemaal al vele malen geprobeerd, want het lijkt iedere keer weer zo gemakkelijk. Inmiddels heb ik na alle negatieve ervaringen besloten om het in die gevallen maar aan de professional over te laten. Hoewel ik geen Bourgondiër ben, weet ik een heerlijke maaltijd z^tjxte waarde ren. Maar ik ben ook kieskeurig. Ik lust een hoop dingen niet en die probeer ik zo veel mogelijk te omzeilen. Zo vind ik paprika gewoon vies en proef ik het direct, wanneer het in een gerecht is verwerkt. Er hebben al heel wat paprikatelers gepro beerd mij te bekeren, maar zon der resultaat. Gelukkig ben ik een uitzondering, want ze zouden hun tent wel kunnen sluiten. Ik moet hier aan denken wanneer iemand anders aangeeft niet van kaas of melk te houden. Ongelofelijk maar ook die zijn er. In deze ben ik blij met de keuze vrijheid van het individu. Vorige week stond ik bij de kassa van een tuincentrum en waar je bij een supermarkt snoepgoed en kauwgom vindt, stonden hier tomaatjes (Tommy's) in een zakje om uit het vuistje op te eten. De productvernieuwing in de freshfoodsector is enorm, er zijn nu ook al kleine paprikaatjes (hmm). Ons eten komt inmiddels uit alle streken van de wereld. We mixen producten uit Nederland, Italia, Griekenland en Japan tot een heerlijk gerecht. In elke keu ken staat tegenwoordig in ieder geval wel £^n soort olijfolie. Ik vraag me dan wel eens af of men in andere landen ook zoveel van onze producten kent. Ik zie er wel onze kaas in vele soorten en er zijn onze tomaten, komkommers en dergelijke, maar ik kan mij niet voorstellen dat er in China een afhaal-Hollander zit, waar je boe renkool en spruitjes kunt afhalen. Of wat dacht u van een stampot- zaak in Italia. Toch kennen wij in Nederland heel veel eigen gerech ten en smaken. In de samenwer king met Nelleke van Lindonk heb ik er al heel veel over gehoord. Net als bij een timmerman luister ik met ontzag naar haar passie voor de kookkunst en het Nederlandse product. Zij is nu weer druk bezig met de Culinaire markt van 10 juni. En in haar tomeloze enthousiasme heeft zij nu ook de Zevenhuizenaren uit gedaagd om hun recepten ter jurering in te sturen. Zij is er van overtuigd dat er ongekende talenten in Zevenhuizen wonen. Nu maar hopen dat de Zevenhuizenaren niet te beschei den zijn. Helaas kan ik niet mee doen. Arno Lamot (arno@lamot.nl) Regio - In de bibliotheken van Bodegraven, Boskoop, Moordrecht, Reeuwijk, Waddinxveen en Zevenhuizen worden woensdag 14 juni 'Makkelijk Lezen Plekken of Punten' (MLP) geopend. Het MLP is een plek of punt in de bibliotheek waar materialen staan voor kinde ren met dyslexie of leesproblemen. Om dit 'groots' te openen worden er tussen half drie en drie uur bij alle meewerkende bibliotheken ballonnen opgelaten. Aan de ballo nen kunnen kinderen een kaartje hangen met hun naam, adres en telefoonnummer. De prijsuitreiking (twee kinderen per bibliotheek, waarvan de ballon het verst komt) is op 28 juni. Kaartjes om aan de ballon te han gen kunnen vanaf 6 juni bij de bibliotheken opgehaald worden. Zevenhuizen - Kai-won Kortlever, Robbin van Blerkum en Renske Bax zijn de prijswinnaars van de Otje- kijkdozenwedstrijd van de biblio theek. De wedstrijd werd gehou den in het kader van de Annie M.G. Schmidtweek, die dit jaar van 10 tot en met 20 mei gevierd werd. Dit jaar stond alles in het teken van Otje. Tijdens een feestelijke prijsuitrei king in de bibliotheek ontving Renske Bax de hoofdprijs: het origi nele Otje-kookschort. Renske had de winnende kijkdoos in de biblio theek gemaakt tijdens de feestelij- ke knutselmiddag op woensdag 17

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Hart van Holland | 2006 | | pagina 37