AVONDVIERDAAGSE
ZEVENHUIZEN IN TEKEN
WK-VOETBAL
UITSLAGEN COMPETITIES
H.Z.M.
KOKhH
BALLONNENWEDSTRIJD IN DE BIBLIOTHEKEN
PRIJSWINNAARS OTJE-KIJKDOZENWEDSTRIJD
Hart van Holland 31 mei 2006pagina 37
^2EV^HU'zen - MOERKAPELLE
HENGELSPORT
Het lekkertte gerecht van Zevenhuizen,
Maf fe doer er waf zjr de ipelregefc?
Hoe gaat het verder?
TSflIii'liftl
A« i H
Dorpsstraat, Ons Dorp
Zevenhuizen - Dit jaar wordt de
Avondvierdaagse gehouden van
maandag 12 tot en met donderdag
15 juni met als thema 'WK-voetbal'.
Anders dan voorgaande jaren is dat
er nu slechts vier dagen gelopen
kan worden, eveneens in verband
met het WK-voetbal. Gekozen kan
worden voor een route van 5 of 7,5
kilometer.
De voorinschrijving voor de avond
vierdaagse vindt plaats op zaterdag
10 juni van 10.00 tot 13.00 uur op
het dorpsplein. Bij inschrijving ont
vangt men een informatieboekje
met daarin de routes en de stem
pelkaart. De kosten voor deelname
bedragen tijdens de voorverkoop
€2,50, daarna€ 3,-. Voor de puppy's
zijn de kosten voor deelname 1,50.
De start is iedere avond tussen
18.30 en 19.00 uur vanaf het dorps
plein. De intocht is op donderdag
avond, met levende muziek; de
meesten wandelen dan verkleed en
ieder jaar zijn daar prijzen mee te
verdienen.
Voor meer informatie: 0180-632882
of www.avondvierdaagsezevenhui-
zen.nl
Zevenhuizen - In het Lage Bergsche
Bos werd dinsdag 23 mei de vierde
wedstrijd van de ouderencompeti-
tie gevist. De vangst was matig, er
werd in totaal 17.200 gram vis
gevangen door acht deelnemers.
Eerste werd K. Bos met een gewicht
van 5.150 gram vis, tweede werd C.
van Pelt met 4.500 gram vis en
derde werd J. de Zwart met 2.850
gram vis.
Ook de derde wedstrijd van de
avondcompetitie werd gevist in het
lage Bergsche Bos. Negen deelne
mers wisten hier in totaal slechts
7450 gram vis te vangen. Eerste
werd J. de Zwart met 2.060 gram,
tweede werd Adr. van Erk met
1.280 gram en derde werd J. Visser
met 1.240 gram.
Het clubkampioenschap werd
voortgezet bij de Rotte. De vangst
van de zesde wedstrijd was heel
slecht, er werd door negen deelne
mers 5.340 gram vis ter weging
aangeboden. Eerste werd J.
Wiersma met een gewicht van
1.680 gram vis, tweede werd J. de
Zwart met een gewicht van 1.080
gram vis en derde werd A.
Metselaar met 980 gram vis.
Voor meer informatie op www.h-z-
m.com.
0p 10 juni vindt voor de tweede keer op het Dorpsplein in Zevenhuizen
de Culinaire Markt Nederland Smaakt! plaats. Tijdens dit festival gaan
wij op zoek naar de grootste keukenprinsessen en/of -prinsen van
Zevenhuizen. Welke authentieke gerechten zijn er te vinden? Welke
culinaire hoogstandjes worden er thuis in Zevenhuizen op tafel geto
verd? Zijn er uitzonderlijke voorgerechten of desserts te vinden? Naast
aantrekkelijke prijzen is wellicht het grootste compliment dat het
gerecht in een korte periode bij Brasserie 't Graanhuys als extra op de
menukaart zal worden gezet. En misschien rolt er uit de inzendingen
een prachtig Zevenhuizens menu met een entree, een hoofdgerecht en
een dessert.
Stuur het recept in naar Culinair Nederland, Dorpsstraat 188, 2761 AJ
Zevenhuizen. Per deelnemer/gezin kan men met maximaal 1 gerecht
deelnemen aan deze wedstrijd. Alle inzendingen moeten vóór 5 juni
2006 binnen zijn. Op dinsdag 6 juni worden acht uitverkorenen bekend
gemaakt. Deelnemers zijn bereid en in staat om op 10 juni tijdens de
culinaire markt aanwezig te zijn en hun gerecht op het smaakfestival
te presenteren. Hier zal een vakjury (bestaande uit o.a.Ton Fagel,
Dennis Stekelenburg, Nelleke van Lindonk en een redacteur van het
magazine 'Smaak') de gerechten proeven en uit de acht finalisten één
winnaar kiezen. De kosten voor deelname aan de wedstrijd zijn ten
laste van de deelnemer. De acht finalisten gaan akkoord met een
eventuele opname op de menukaart van Brasserie 't Graanhuys en
mogelijk fotografische of audiovisuele reportages, zonder bijkomende
vergoedingen. Opname op de menukaart van Brasserie 't Graanhuys is
afhankelijk van de representativiteit en de aansluiting bij hun stijl en
kwaliteit. Dit te bepalen door de directie van het restaurant. Over deze
beslissing en de uitslag van de jury is geen overleg mogelijk en wordt
geen correspondentie gevoerd.
0p de dag zelf kiest de jury op basis van originaliteit en de gebruikte
(eventueel Zevenhuizense) ingrediënten uit de 8 genomineerden het
winnende gerecht. Ze letten zowel op smaak, presentatie, moeilijk
heidsgraad, geur, enz. Voor vragen en inzendingen: culinary@xs4all.nl
of telefoon. 06-22197772. Stuur snel uw recept in per mail of via
onderstaande bon en ding mee daar de culinaire erkenning van
-.JM Zevenhuizen!
1 aan de gerechten wedstrijd op 10 juni in Zevenhuizen, (inzenden vóór 5 juni
Jl aaur Culinair Nederland, Dorpsstraat 188, 2671 AJ Zevenhuizen
^arn (voor en achternaam):
Postcode en p|aats:
Tel.
Emailadres; J
Naam gerecht
- j keuze los bij te voegen)
I
BIJ:
tii
Het is zondag wanneer ik dit
schrijf. Gemiddeld eens in de
maand ben ik aan de beurt om op
zondag te koken. Om dit te reali
seren zou ik uiterlijk zaterdag een
menu moeten verzinnen en inko
pen moeten doen. Er is echter
(jTjin probleem en dat is dat mijn
kookkunst stopt bij het bakken
van een ei. Overigens geen sine
cure, want al mijn varianten, spie
gel, geklutst, met ham of spek en
om en om, zijn fantastisch.
Binnen die beperkingen rest mij
dus iedere keer niets anders dan
een restaurant op te zoeken of
iets af te halen. Vandaag wilden
we thuisblijven en het rustig aan
doen. En dus ging ik naar mijn
heer Man en deed mijn bestelling.
Het is ongelofelijk hoeveel man
nen blijkbaar een soortgelijke
handicap hebben en hun kook-
beurt invullen met een afhaalme-
nu. De zaak staat vol en iedereen
geniet van het door de heer Man
aangeboden drankje. Het lijkt er
wel de spreekkamer bij de dokter.
En dan, regelrecht naar huis en
maar hopen dat je huisgenoten
de tafel hebben gedekt. Je kan
dan direct aanschuiven en van je
kookkunst gaan genieten.
Ik realiseer mij dat ik met deze
ontboezeming wellicht wat men
sen teleurstel, maar het zit er niet
in en ik kan me er niet toe zetten.
Toch heb ik een geweldig ontzag
voor hen die de kookkunst wel
meester zijn en de meest ingeni
euze gerechten bereiden. Ik kan
daar uren naar kijken. Hetzelfde
ontzag heb ik ook voor een des
kundige timmerman of een erva
ren stratenmaker. Mijn genieten
van hun arbeid heeft niets te
maken met luiheid, maar alles
met de herkenning van passie en
vakmanschap. Het gemak en de
liefde waarmee zij een voor mij
zo'n moeilijke klus klaren, doet
mij iedere keer weer stil zijn. Ik
heb het allemaal al vele malen
geprobeerd, want het lijkt iedere
keer weer zo gemakkelijk.
Inmiddels heb ik na alle negatieve
ervaringen besloten om het in die
gevallen maar aan de professional
over te laten. Hoewel ik geen
Bourgondiër ben, weet ik een
heerlijke maaltijd z^tjxte waarde
ren. Maar ik ben ook kieskeurig.
Ik lust een hoop dingen niet en
die probeer ik zo veel mogelijk te
omzeilen. Zo vind ik paprika
gewoon vies en proef ik het
direct, wanneer het in een
gerecht is verwerkt. Er hebben al
heel wat paprikatelers gepro
beerd mij te bekeren, maar zon
der resultaat. Gelukkig ben ik een
uitzondering, want ze zouden
hun tent wel kunnen sluiten. Ik
moet hier aan denken wanneer
iemand anders aangeeft niet van
kaas of melk te houden.
Ongelofelijk maar ook die zijn er.
In deze ben ik blij met de keuze
vrijheid van het individu.
Vorige week stond ik bij de kassa
van een tuincentrum en waar je
bij een supermarkt snoepgoed en
kauwgom vindt, stonden hier
tomaatjes (Tommy's) in een zakje
om uit het vuistje op te eten. De
productvernieuwing in de
freshfoodsector is enorm, er zijn
nu ook al kleine paprikaatjes
(hmm). Ons eten komt inmiddels
uit alle streken van de wereld. We
mixen producten uit Nederland,
Italia, Griekenland en Japan tot
een heerlijk gerecht. In elke keu
ken staat tegenwoordig in ieder
geval wel £^n soort olijfolie. Ik
vraag me dan wel eens af of men
in andere landen ook zoveel van
onze producten kent. Ik zie er wel
onze kaas in vele soorten en er
zijn onze tomaten, komkommers
en dergelijke, maar ik kan mij niet
voorstellen dat er in China een
afhaal-Hollander zit, waar je boe
renkool en spruitjes kunt afhalen.
Of wat dacht u van een stampot-
zaak in Italia. Toch kennen wij in
Nederland heel veel eigen gerech
ten en smaken. In de samenwer
king met Nelleke van Lindonk heb
ik er al heel veel over gehoord.
Net als bij een timmerman luister
ik met ontzag naar haar passie
voor de kookkunst en het
Nederlandse product. Zij is nu
weer druk bezig met de Culinaire
markt van 10 juni. En in haar
tomeloze enthousiasme heeft zij
nu ook de Zevenhuizenaren uit
gedaagd om hun recepten ter
jurering in te sturen. Zij is er van
overtuigd dat er ongekende
talenten in Zevenhuizen wonen.
Nu maar hopen dat de
Zevenhuizenaren niet te beschei
den zijn. Helaas kan ik niet mee
doen.
Arno Lamot (arno@lamot.nl)
Regio - In de bibliotheken van
Bodegraven, Boskoop, Moordrecht,
Reeuwijk, Waddinxveen en
Zevenhuizen worden woensdag 14
juni 'Makkelijk Lezen Plekken of
Punten' (MLP) geopend. Het MLP is
een plek of punt in de bibliotheek
waar materialen staan voor kinde
ren met dyslexie of leesproblemen.
Om dit 'groots' te openen worden
er tussen half drie en drie uur bij
alle meewerkende bibliotheken
ballonnen opgelaten. Aan de ballo
nen kunnen kinderen een kaartje
hangen met hun naam, adres en
telefoonnummer. De prijsuitreiking
(twee kinderen per bibliotheek,
waarvan de ballon het verst komt)
is op 28 juni.
Kaartjes om aan de ballon te han
gen kunnen vanaf 6 juni bij de
bibliotheken opgehaald worden.
Zevenhuizen - Kai-won Kortlever,
Robbin van Blerkum en Renske Bax
zijn de prijswinnaars van de Otje-
kijkdozenwedstrijd van de biblio
theek. De wedstrijd werd gehou
den in het kader van de Annie M.G.
Schmidtweek, die dit jaar van 10
tot en met 20 mei gevierd werd. Dit
jaar stond alles in het teken van
Otje.
Tijdens een feestelijke prijsuitrei
king in de bibliotheek ontving
Renske Bax de hoofdprijs: het origi
nele Otje-kookschort. Renske had
de winnende kijkdoos in de biblio
theek gemaakt tijdens de feestelij-
ke knutselmiddag op woensdag 17